Το Facebook απαγορεύει μόνο τις πληρωμένες καταχωρήσεις για παράνομη διέλευση συνόρων, αφήνοντας άθικτες άλλες σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, γίνεται για την προστασία του δικαιώματος των ανθρώπων να ζητούν άσυλο.
Ο αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής του Facebook, William Castleberry, αποκάλυψε ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν απαγορεύει και δεν καταργεί τις πληροφορίες που αναρτώνται στις πλατφόρμες της σχετικά με την παράνομη είσοδο σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ούτε την αναζήτηση βοήθειας από διακινητές.
Απαντώντας σε αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Αριζόνα Μαρκ Μπρνόβιτς, ο οποίος κατηγόρησε τον τεχνολογικό γίγαντα ότι διευκολύνει την «εμπορία ανθρώπων», το Facebook διευκρίνισε ότι αφαιρεί μόνο μηνύματα που προσφέρουν υπηρεσίες διακίνησης επί πληρωμή. Ο Castleberry δήλωσε ότι οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες δεν φιλτράρουν το υπόλοιπο περιεχόμενο για να μην στερήσουν από τους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.
«Μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναπτύξαμε αυτή την πολιτική για να διασφαλίσουμε ότι απαγορεύουμε περιεχόμενο που σχετίζεται με την επιχείρηση παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά δεν παρεμβαίνουμε στην ικανότητα των ανθρώπων να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο. Το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να αναζητούν και να μοιράζονται πληροφορίες που σχετίζονται με τη παράνομη διέλευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκμετάλλευσής τους από τους διακινητές ανθρώπων» δήλωσε ο Γουίλιαμ Καστλμπερι, αντιπρόεδρος του Facebook.


Η απάντηση αυτή δεν ικανοποίησε τον Γενικό Εισαγγελέα Μαρκ Μπρνόβιτς, ο οποίος συνέστησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ να ξεκινήσουν έρευνα για τον φερόμενο ρόλο του Facebook στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

«Η πολιτική του Facebook που επιτρέπει δημοσιεύσεις που προωθούν την παράνομη διέλευση ανθρώπων και την παράνομη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, να φθάνουν τακτικά στα δισεκατομμύρια χρηστών του υπονομεύει σοβαρά το κράτος δικαίου. Η εταιρεία είναι ένας άμεσος διαμεσολαβητής, και έτσι επιδεινώνει, την καταστροφή που συμβαίνει στα νότια σύνορα της Αριζόνα» είπε ο Μαρκ Μπρνόβιτς, Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα.



Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα επίπεδα εισροής παράνομων μεταναστών καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, με πολλούς ειδικούς και πολιτικούς να αποκαλούν την κατάσταση ως συνοριακή κρίση.

Οι Αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ στερούνται δραστικών πόρων για να παρακολουθούν τα σύνορα και να φιλοξενούν τους μετανάστες, οι οποίοι συχνά απελευθερώνονται ακόμη και χωρίς να υποβάλλονται σε εξετάσεις ή εμβολιασμούς κατά της COVID-19. Οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική κρατούνται από πράκτορες της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής αφού περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό, στο Sunland Park, στο Νέο Μεξικό.


ΠΗΓΗ   sputniknews.gr