Η Βρετανία αποστέλλει στρατιώτες στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία για να βοηθήσει στη ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος φοβούμενη ότι τελικά θα φτάσει στις ακτές της


Όπως δήλωσε ο υπουργός Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας την Πέμπτη, η Βρετανία έχει ήδη στείλει μια αναγνωριστική ομάδα μηχανικών στην Πολωνία και πρόκειται να αποστείλει συνολικά ένα ολόκληρο τάγμα του Μηχανικού με 150 στελέχη, με σκοπό την ενίσχυση των συνόρων με τη Λευκορωσία, εν μέσω πίεσης από μετανάστες που ωθεί δυτικά το Μινσκ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται για τάγμα μάχης, αλλά για «άντρες με φτυάρια». Οι στρατιώτες του Μηχανικού πρόκειται να αποσταλούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, αλλά πρώτα θα ενημερωθεί σχετικά το βρετανικό κοινοβούλιο για την ανάπτυξη των δυνάμεων της χώρας στο πολωνικό έδαφος.

Μιλώντας από την Πολωνία στο BBC, ο κ. Γουάλας είπε ακόμη πως «θα βοηθήσουμε τους Πολωνούς και πιθανόν και άλλες χώρες της Βαλτικής να διασφαλίσουν τα σύνορά τους».

«Θα πρόκειται για στρατιώτες με την ικανότητα να φτιάξουν δρόμους και σημεία ελέγχου, αλλά και παρατηρητήρια. Δεν πρόκειται για μάχη, αλλά για υποστήριξη στους Πολωνούς», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Η Βρετανία ανησυχεί για τις αυξημένες ροές μεταναστών από τις γαλλικές ακτές προς τις δικές της, μέσω της Μάγχης, και φοβάται ότι τυχόν εισροή των ανθρώπων που το λευκορωσικό καθεστώς επιχειρεί να ωθήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει εν μέρει στα βρετανικά εδάφη.

Η Βρετανία και η Πολωνία έχουν μακρά ιστορία αμυντικής συνεργασίας, με το Λονδίνο να είναι σθεναρός υποστηρικτής της πολωνικής υποψηφιότητας ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ το 1939 η Βρετανία μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία με την οποία το Λονδίνο είχε αμυντική συμμαχία. Εκατοντάδες Πολωνοί πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών μεταξύ 1939 και 1945, ανάμεσά τους και κορυφαίοι πιλότοι που στελέχωσαν πολεμικά αεροσκάφη της RAF.


ΠΗΓΗ   kathimerini.gr