Την «κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών» από τη Λευκορωσία καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόσω χιλιάδες μετανάστες έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας με ορατό τον κίνδυνο πυροδότησης σοβαρού επεισοδίου. Την «υβριδική τακτική» του καθεστώτος Λουκασένκο καταδικάζει ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ διαμηνύοντας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών-μελών, ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν επίσης τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή της «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία και γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συντονισμό με τον επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

«Σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή cnn.gr