Για περισσότερους θανάτους στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία
προειδοποίησε ο διευθυντής επειγόντων περιστατικών στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), Crystal van Leeuwen, προσθέτοντας πως απελπισμένοι και συχνά επικίνδυνα εξασθενημένοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολύ μικρά παιδιά, απωθούνται πέρα ​​από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΜΚΟ πρέπει να αποκτήσουν επειγόντως πρόσβαση σε μια ασφαλή στρατιωτικοποιημένη ζώνη στην πολωνική πλευρά. Τόνισε επίσης ότι οι εκκλήσεις των μεταναστών για διεθνή προστασία πρέπει να γίνουν σεβαστές.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν όπλα», είπε ο Van Leeuwen. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό το είδος κρίσης εκτυλίσσεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι, χιλιάδες μετανάστες από χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και η Σομαλία έχουν πετάξει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, προτού μεταφερθούν στα δυτικά σύνορά της με την ΕΕ. Από εκεί, προσπαθούν να εισέλθουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Πρόκειται για αυτό που έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως «υβριδικός πόλεμος», η εργαλειοποίηση δηλαδή του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο που θεωρείται ως η απάντησή της για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες στη Λευκορωσία.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά βρέθηκαν παγιδευμένοι σε μια πυκνά δασώδη συνοριακή ζώνη χωρίς τροφή ή καταφύγιο με τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σε όσους δεν είναι ντόπιοι- κάτοικοι της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ξένων παρατηρητών, απαγορεύεται η είσοδος σε μια λωρίδα βάθους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τη Βαρσοβία.

Αυτή την εβδομάδα η Πολωνία έστειλε 2.500 επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή, ανεβάζοντας σε 10.000 τον αριθμό των στρατιωτών που συνδράμουν τους συνοριοφύλακες.