Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Οργή Μητσοτάκη για Ολλανδή δημοσιογράφο: Δεν δέχομαι προσβολές για μένα και τον ελληνικό λαό

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεισοδιακό ήταν ένα τμήμα της συνέντευξης, μετά από την τοποθέτηση Ολλανδής δημοσιογράφου στο μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας το λόγο η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις καταγγελίες για pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο και υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση ψεύδεται επί του θέματος, αντί ευθέως να παραδεχθεί ότι η Ευρώπη έχει αφήσει την Ελλάδα μόνη της και η χώρα προχωρά σε σκληρά, βάρβαρα pushbacks.

Στην προκλητική τοποθέτηση, η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν άμεση και αποφασιστική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο. Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες, 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι' αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

»Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και στη διάσωση κατατρεγμένων ανθρώπων από την άλλη. Κοινός αντίπαλος οι άθλιοι διακινητές, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο πριν από ενάμισι χρόνο, επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα στη Λευκορωσία. Και η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει.

«Συζητήσαμε και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο της ΕΕ. Οφείλει να κατανείμει δίκαια τα βάρη των ροών και να είναι αποφασιστική προς τις τρίτες χώρες.» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τουρκική προκλητικότητα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τον Ολλανδό ομόλογό του «συζητήσαμε εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχή διολίσθηση της Τουρκίας συχνά σε επιθετική ρητορική. Για την Ελλάδα θέμα αρχής η επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της. Θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας.»

«Η διττή προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σωστή. Τελικά να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κοινή η γραμμή για τη Λιβύη

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι υπάρχει κοινή γραμμή με την Ολλανδία. Να γίνουν οι εκλογές, να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, την Παρασκευή στο Παρίσι», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θεωρώ σφάλμα ότι δεν συμμετείχαμε σε προηγούμενες συναντήσεις. Η Ελλάδα θα λάβει πρώτη φορά μέρος σε διεθνή διάσκεψη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ανοίξει πρεσβεία και προξενείο στην Τρίπολη και τη Βεγκάζη. Θέλουμε η Λιβύη να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, χωρίς να συνάπτει συμφωνίες εντελώς παράνομες. Αναφέρομαι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι παράνομο χωρίς καμία νομική αξία».
Ρούτε: Πρέπει να προστατευθούν τα ελληνικά σύνορα που είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την πορεία ανάπτυξης που έχει λάβει η ελληνική οικονομία, και δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος.

Παράλληλα είπε ότι συζητήσανε με τον Έλληνα ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και τις επενδύσεις καθώς και για τον τουρισμό.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης συμφωνώντας με όσα ανέφερε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο δείπνο που θα έχουν στη συνέχεια, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν πρέπει να επιστρέψουν πίσω.

Επίσης ανέφερε ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η ολλανδική βασιλική οικογένεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πηγή cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου