Οι κάτοικοι του νησιού Baouth της Σενεγάλης βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις κοινότητες της Σενεγάλης, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει σημαντικά, την πανίδα να έχει διαταραχθεί, τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει και την άμμο και το αλάτι να παίρνουν τη γη, με αποτέλεσμα το νερό να βγαίνει στη στεριά, απειλώντας τους κατοίκους.

Η κρίση του κλίματος στη Σενεγάλη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων και το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι και η μετανάστευση, με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τις κατώτερες οικονομικές βαθμίδες, να ξεριζώνονται από τους τόπους τους.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε πρόσφατα στη Σενεγάλη, στο πλαίσιο της αποστολής της ActionAid στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με κατοίκους του νησιού Baouth, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση στις ζωές τους.

Αρχικά, η 42χρονη Amie Diouf, μητέρα πέντε παιδιών, είναι η μαμή του Baouth, ενώ την ίδια ώρα είναι εθελόντρια στην ActionAid, όπου ασχολείται ενεργά με θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του νησιού. Η ίδια μίλησε στο NEWS 24/7 για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Baouth, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η Amie Diouf KARIM NDOYE / ACTIONAID

"Η κατάσταση στο Baouth είναι ιδιαίτερα δύσκολη, οι κάτοικοι έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, με την κλιματική αλλαγή να φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τη φτώχεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπουμε είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα σπίτια μας, ενώ την ίδια ώρα τα ψάρια λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αρκετή τροφή, ώστε να επιβιώσουμε", ανέφερε αρχικά η Amie Diouf.

"Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην κοινότητα είναι το πρόβλημα της αλάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν το νερό στο έδαφος εξατμίζεται γρήγορα, αφήνοντας πίσω τα άλατα που περιείχε, αντί να τα οδηγήσει μαζί του στο υπέδαφος. Η γη πριν λίγα χρόνια βλάσταινε, όμως σήμερα πολλά είδη της πανίδας έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε", συμπλήρωσε η ίδια.
Η Amie Diouf KARIM NDOYE / ACTIONAID

"Η ζωή έχει αλλάξει ριζικά στο νησί. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το καθαρό νερό δεν είναι διαθέσιμο και αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε σε γειτονικά νησιά, ώστε να αγοράσουμε νερό. Καταλαβαίνετε ότι για τους κατοίκους του Baouth, ενός νησιού που μαστίζεται από φτώχεια, αυτό είναι κάτι οδυνηρό.

Επίσης, στο νησί δεν υπάρχει ηλεκτρισμός. Για αυτό το λόγο, είμαστε υποχρεωμένοι να στηριζόμαστε στα πάνελ ηλιακής ενέργειας που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, τα οποία δεν είναι αρκετά για όλα τα σπίτια. Ορισμένες φορές μπορεί να μην έχουμε ρεύμα για δύο και τρεις μέρες", κατέληξε η ίδια.

Στη συνέχεια, ο 48χρονος Mamadou Lamine, ψαράς στο επάγγελμα και πατέρας έξι παιδιών, μίλησε στο NEWS 24/7 για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Baouth, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθειά του να μεταναστεύσει στην Ευρώπη, με στόχο μια καλύτερη ζωή.
Ο Mamadou Lamine KARIM NDOYE / ACTIONAID

"Τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αντιληπτές από τους κατοίκους του νησιού. Η θερμοκρασία έχει ανέβει σημαντικά, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ την ίδια ώρα η πανίδα της περιοχής έχει μειωθεί. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και βιώνουμε τις συνέπειές της στις ζωές μας καθημερινά", δήλωσε αρχικά.

"Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης πόρων, πολλοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν εντός και εκτός της χώρας, ώστε να επιβιώσουν. Οι ψαράδες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σήμερα. Δεν υπάρχουν όσα ψάρια υπήρχαν στο παρελθόν. Όσοι έχουν μικρές βάρκες δυσκολεύονται να φέρουν αρκετά ψάρια και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, καθώς δεν έχουμε καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση", συμπλήρωσε ο Mamadou Lamine.
Ο Mamadou Lamine KARIM NDOYE / ACTIONAID

Στη συνέχεια, μιλώντας για τη δική του εμπειρία μετανάστευσης, ο ίδιος ανέφερε:

"Προσπάθησα να μεταναστεύσω στην Ευρώπη, με στόχο να βρω μια δουλειά και να καταφέρω να υποστηρίξω την οικογένειά μου. Δεν ήθελα να φύγω από τη χώρα μου, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση. Στόχος μου ήταν να πάω στην Ισπανία, ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Ο πατέρας μου πούλησε το σπίτι του, ώστε να μου δώσει 2.000 δολάρια για να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι. Ωστόσο, δεν κατάφερα να φτάσω ποτέ στην Ευρώπη.

Η μετανάστευση δεν είναι η λύση και μάλιστα όταν αυτή πραγματοποιείται παράνομα, αλλά οι ηγέτες στον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι δεν μεταναστεύον δίχως λόγο. Η φτώχεια ήταν πάντα μια από τις αιτίες της μετανάστευσης και σήμερα στις αιτίες προστίθεται και η κλιματική αλλαγή.

Πρέπει να δώσουμε προσοχή στα προβλήματα του πλανήτη, να δώσουμε προσοχή στην κλιματική αλλαγή και να δράσουμε ενωμένοι, για να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να μεταναστεύσουν και για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς".

*Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τριετές Πρόγραμμα Faces of Migration, με στόχο να ενισχυθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και την μεταξύ τους σχέση.

Πηγή news247.gr