Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία
ότι οργάνωσε ένοπλη διασυνοριακή εισβολή και κάλεσε τον Λευκορώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις σχετικά με ένα περιστατικό που θεωρεί σκόπιμη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των δύο χωρών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε ότι άγνωστα ένστολα οπλισμένα άτομα πέρασαν στο πολωνικό έδαφος από τη Λευκορωσία τη νύχτα της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου.

"Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Piotr Wawrzyk απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας για την παραβίαση των πολωνικών συνόρων, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του Μινσκ τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν εμφανώς μια σκόπιμη κλιμάκωση στην περιοχή", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Επισήμανε ακόμα πως "η Πολωνία θεωρεί τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες και δεν θα τις ανεχθεί ... και κάλεσε τη λευκορωσική πλευρά να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το περιστατικό".

Αυτή πάντως ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που ο Λευκορώσος πρεσβευτής Αλεξάντερ Τσεσνόφσκι κλήθηκε για εξηγήσεις σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα, όπου εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν παράνομα από τη Λευκορωσία στην Πολωνία.

Κομισιόν και Βαρσοβία θεωρούν ότι οι μεταναστευτικές ροές προωθούνται από τη Λευκορωσία προς τη γείτονα χώρα, ως μια μορφή υβριδικού πολέμου με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ και να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Μινσκ.

Πηγή capital.gr