Η αστυνομία διέλυσε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων κοντά στο λιμάνι της Δουνκέρκης στη Βόρεια Γαλλία, τοποθεσία όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής από τις οποίες προέρχονται. Η ελπίδα των προσφύγων δεν ήταν να εγκατασταθούν εκεί αλλά να φτάσουν στην Βρετανία, τον τελικό προορισμό της επίπονης διαδρομής τους.

Ο προσφυγικός καταυλισμός είχε στηθεί κατά μήκος μιας εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής, όταν ένοπλες μονάδες της αστυνομίας εισέβαλλαν με προστατευτικές στολές και γκρέμισαν τις σκηνές και τα καταφύγια από πρόχειρα υλικά που είχαν φτιάξει οι πρόσφυγες. Πρόκειται για μια παγιωμένη πρακτική της αστυνομίας, καθώς διαλύονται καταυλισμοί σε εβδομαδιαία βάση το τελευταίο διάστημα.

Η περιοχή αυτή είναι καθιερωμένος τόπος στάσης όσων προσφύγων επιχειρούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία. Σύμφωνα με εθελοντές εργαζόμενους, οι 27 αδικοχαμένοι πρόσφυγες που πνίγηκαν στο στενό της Μάγχης την περασμένη βδομάδα είχαν εγκατασταθεί προσωρινά εδώ πριν πλεύσουν στα «φονικά» ανοιχτά νερά.

Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασε το στενό της Μάγχης το 2021 ανέρχεται στους 25.776 μέχρι στιγμής για το 2021, σε σχέση με 8.641 το 2020 και 1.835 το 2019 (προ πανδημίας).

Η Βρετανία κατηγορεί τη Γαλλία για σκόπιμη αμέλεια ως προς τον περιορισμό των προσφυγικών μετακινήσεων προς την βρετανική ενδοχώρα μέσω Γαλλίας. Από τη μεριά του, το Παρίσι αντιτείνει ότι μόλις οι πρόσφυγες φτάσουν στις ακτές του στενού της Μάγχης δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να τους εμποδίσει.

Πάντως, όσοι εντοπίζονται και πιάνονται από τις γαλλικές αρχές μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά από το σημείο, προς την ενδοχώρα της Γαλλίας, σε κέντρα κράτησης προσφύγων, όπου αναγκάζονται να παραμείνουν.

Το πρόσφατο ζήτημα των περασμάτων ομάδων προσφύγων στο θαλάσσιο πέρασμα του Καλαί που συνδέει τις δύο χώρες, έχει προσθέσει άλλο ένα σημείο έντασης των μεταξύ τους σχέσεων οι οποίες επιδεινώνονται διαρκώς μετά το Brexit.

ΠΗΓΗ  efsyn