Συνεχίζονται οι διασώσεις μεταναστών στην Ιταλία, με την κυβέρνηση της Ρώμης να απευθύνει έκκληση στην ΕE για αλληλεγγύη. Τον Δεκέμβριο στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος.

Aλλεπάλληλες οι αφίξεις και οι διασώσεις μεταταστών στην Ιταλία. Σαράντα οκτώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν απο ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας και αργά το βράδυ του Σαββάτου μεταφέρθηκαν στο νησί της Λαμπεντούζα. Στο μεταξύ, αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Τράπανι της Σικελίας το πλοίο Sea Eye 4, γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Μεταφέρει πάνω από οκτακόσιους ανθρώπους, οι οποίοι διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης. Είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους επιβιβαζόμενοι σε μια φουσκωτή βάρκα. Αν δεν είχε κινητοποιηθεί άμεσα το Sea Eye 4, δεν θα τα είχαν καταφέρει. Την ίδια ώρα, το πλοίο Οcean Viking, της ΜΚΟ SOS Mèditerranèe, περιμένει άδεια των ιταλικών αρχών, για να μπορέσει να εισέλθει στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα.

«Ευτυχώς αποβιβάσθηκαν με επείγουσες διαδικασίες έξι άνθρωποι. Ανάμεσά τους μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα και ένα παιδάκι με κρίσεις επιληψίας. Οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο», λένε σε μήνυμά τους, οι εθελοντές που βρίσκονται στο πλοίο. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και τρία νεογέννητα. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, στην κεντρική Μεσόγειο τις ώρες αυτές υπάρχουν και άλλα πλεούμενα με προορισμό της ακτές της Ευρώπης. Εκτός απο την Σικελία, οι απελπισμένοι της θάλασσας φτάνουν και στην Καλαβρία. Εκατόν σαράντα ήταν οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο. Χώρες καταγωγής των μεταναστών είναι το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.

Σύντομα στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος

Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό θα είναι και στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Στις 5 του μηνός ο Ποντίφικας θα επισκευθεί, σύμφωνα με επιθυμία του, τον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου. «Ζητάμε από την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν είναι μόνον θέμα υποδοχής» λέει στο μεταξύ -για πολλοστή φορά- ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τοτό Μαρτέλλο.

Tο δε ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, θα έρθουν στην χώρα άλλοι χίλιοι διακόσιοι Αφγανοί πρόσφυγες. Το καλοκαίρι είχαν μεταφερθεί, συνολικά, πέντε χιλιάδες. «Χρειάζεται, όμως, μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών της Ένωσης, για μια δίκαιη ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών βάσει, πάντα, της αρχής της αλληλεγγύης», επιμένει η Ιταλίδα υπουργός εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.


Πηγή dw.com