Κλειστή παραμένει από την Τρίτη η είσοδος της προσφυγικής δομής στα Οινόφυτα, με τους πρόσφυγες να απαγορεύουν την είσοδο στις αρχές και σε οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχείς απορρίψεις των αιτημάτων ασύλου των Κούρδων προσφύγων για τους οποίους οι αρχές θεωρούν ότι είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.

«Δεν έχουμε άλλη λύση. Θα κρατήσουμε κλειστή τη δομή μέχρι να έρθει να μας μιλήσει κάποιος υπεύθυνος. Εδώ και τρεις μήνες δεν μας δίνουν το οικονομικό βοήθημα, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αλλά το κυριότερο είναι ότι τους δυο – τρεις τελευταίους μήνες έχουν απορριφθεί τα αιτήματα ασύλου περίπου 150 Κούρδων από τη Συρία, ανάμεσά τους οικογένειες, γυναίκες και παιδιά. Εξηγήσαμε στη συνέντευξη για το άσυλο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία για μας. Δεν είναι καθόλου ασφαλής. Η Τουρκία φέρεται πολύ άσχημα στους Κούρδους. Ο δικηγόρος της δομής λέει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει. Θέλουμε προσφυγικό καθεστώς και διαβατήριο» λένε στην «Εφ.Συν.».

Με βάση την αμφιλεγόμενη ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το καλοκαίρι, η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Σομαλία. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα ασύλου από όσους προέρχονται από τις χώρες αυτές δεν εξετάζεται στην ουσία του, αλλά οι πρόσφυγες πρέπει να απελαθούν στην Τουρκία για να υποβάλουν εκεί το αίτημα, εκτός αν αποδείξουν ότι δεν είναι γι'αυτούς ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.

Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο έχουν προσφύγει εναντίον της ΚΥΑ στο ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν δεσμεύεται πλήρως από τη Σύμβαση της Γενεύης και παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και ότι η εισήγηση της υπηρεσίας Ασύλου, στην οποία βασίζεται η ΚΥΑ, επικαλείται πληροφορίες που όχι μόνο δεν στοιχειοθετούν ότι είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, αλλά και οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

ΠΗΓΗ   efsyn