Στη σκιά της «υβριδικής επίθεσης» του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία, με την ενορχήστρωση τεχνητής προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της Πολωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευρύνει το νομικό της «οπλοστάσιο» με υποβολή νομοθετικής πρότασης για την κατάρτιση «μαύρης λίστας» για μεταφορείς και ταξιδιωτικά γραφεία που ενέχονται στη διακίνηση ανθρώπων προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ανεξαρτήτως εάν είναι σκόπιμη ή μη η εμπλοκή τους σε απόπειρες αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Κομισιόν προτείνει μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των μεταφορέων που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την εμπορία ανθρώπων ως μέρος της ενιαίας απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτή η ενέργεια θα προσθέσει ένα νέο μέσο στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για την υποστήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται από τέτοιες υβριδικές επιθέσεις. Άλλες μορφές στήριξης, ιδίως η ανθρωπιστική βοήθεια, θα πρέπει να συνοδεύουν τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτού του μέσου.

Πηγή cnn.gr