Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Διακίνηση μεταναστών με πλαστά αιτήματα ασύλου και ψευδή covid test - Ο «χάρτης» των κυκλωμάτων- Συνέντευξη Παναγιώτη ΧαρέλαΝέες μεθόδους προκειμένου να διακινούν, ανενόχλητοι, μετανάστες βρίσκουν τα κυκλώματα διακινητών που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά σύνορα.

Το iefimerida.gr παρουσιάζει σήμερα φωτογραφίες - ντοκουμέντα από τα πλαστά αιτήματα ασύλου, με τα οποία διακινητές «εξοπλίζουν» παράτυπους μετανάστες, αλλά και τα πλαστά πιστοποιητικά κορωνοϊού που τους δίνουν, με στόχο να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυκλώματα διακινητών ετοιμάζουν με τέτοιο τρόπο τα πιστοποιητικά προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, αλλάζοντας τις φωτογραφίες.

Πλαστή βεβαίωση για άσυλο:


Πλαστό αρνητικό τεστ κορωνοϊού:


Ο «χάρτης» της διακίνησης μεταναστών -Ποια διαδρομή ακολουθούν

Η… «ταρίφα» τόσο για το ταξίδι, όσο και για τα πλαστά έγγραφα αγγίζει τις 7.000 ευρώ, ανά μετανάστη. Τα μέλη των κυκλωμάτων, θησαυρίζουν με παράτυπους μετανάστες, όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από την Ινδία.

Σε ό,τι αφορά το δρομολόγιο οι μετανάστες αρχικά φτάνουν στην Σερβία . Οι διακινητές τους περνάνε στη Βόρεια Μακεδονία και εν συνεχεία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη – εκεί όπου τους κρατούν στοιβαγμένους, ακόμα και για δύο μήνες, μέχρι την κατάλληλη στιγμή που θα κρίνουν ότι μπορούν να τους μεταφέρουν- αλλά και στην Αθήνα.

Συνοριοφύλακες στο iefimerida.gr: Έντονη πίεση για είσοδο μεταναστών από Αφρική και Ασία

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας μιλώντας στο iefimerida.gr επισήμανε:
«Η αυστηρή επιτήρηση των συνόρων μας στον Έβρο αλλά και η επίμονη προσπάθεια των συναδέλφων μου στη Θράκη επί των οδικών αξόνων για τον εντοπισμό λαθροδιακινητών που θέλουν να μεταφέρουν στο εσωτερικό μετανάστες, οδηγεί τα διεθνή κυκλώματα να αναζητούν νέα μεταναστευτικά μονοπάτια για να κάνουν την «δουλειά τους».
Έχουμε πλέον μια νέα πίεση στα ελληνοσκοπιανά σύνορά μας αλλά και από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Εννοείται πως μιλάμε για είσοδο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα σύνορα αυτά μας απασχολούσαν μονάχα για την παράνομη έξοδο.

Σήμερα όμως, παρατηρείται έντονη πίεση για είσοδο μεταναστών από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες που φτάνουν αεροπορικώς στις βαλκανικές χώρες και από εκεί κατευθύνονται στα ελληνικά σύνορα προκειμένου να τα παραβιάσουν και εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Σαφώς και όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυθόρμητα. Διεθνή κυκλώματα που αναλαμβάνουν την μεταφορά τους, την επίδοση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ακόμη και πιστοποιητικών covid για τις μετακινήσεις τους!

Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με ότι δυνάμεις έχουμε σε κάθε μεθόριο της χώρας που επιχειρείται παράνομη είσοδο.
Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας συνόρων από το Καστελόριζο έως τον Έβρο και από τον Έβρο έως την Ήπειρο προστατεύοντας τα σύνορα μας από κάθε μεταναστευτική απειλή και από την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης. Όπως τα καταφέραμε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα σε μια μάχη που δίνεται καθημερινά και πολλές φορές και αθόρυβα από τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης της Χώρας μας».


Μεταφορά και με τρένα

Πάντως, τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ως μέσον μεταφοράς ακόμα και τρένα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Διακινητή από το Μπαγκλαντές , που συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου, από άνδρες του τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Ημαθίας, στο Πλατύ Ημαθίας, να επιχειρεί να μεταφέρει στην Αθήνα 5 Ινδούς.

Στην προσπάθεια του ο διακινητής να αποφύγει τον έλεγχο, επιβίβασε τους παράτυπους μετανάστες στη γραμμή Θεσσαλονίκης -Φλώρινας και από εκεί περίμεναν το τρένο της γραμμής Θεσσαλονίκη -Αθήνα, πιστεύοντας πως θα έχει γίνει ο έλεγχος και δεν θα υπάρχει κίνδυνος, κάτι που όμως δεν κατάφερε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο δρομολόγιο φέρεται να το είχε ξανακάνει. Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου κρίθηκε προφυλακιστέος.

ΠΗΓΗ   iefimerida.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου