Ο
πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει επανειλημμένα τα τουρκικά fake news. Πρόσφατα δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική στρατηγική και άφησε αιχμές για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Συνεχίζει απτόητη την επιθετική ρητορική της η Τουρκία. Επιμένει να κρατάει στην επικαιρότητα το μεταναστευτικό - προσφυγικό κατηγορώντας την Ελλάδα για pushbacks. «Οι ελληνικές δυνάμεις σέρνουν και τρυπάνε τη βάρκα των μεταναστών» δήλωσε σε ένα παραλήρημα του ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ. «Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει αυτή την ανήθικη σκληρότητα» συνέχισε. «Οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Δένουν με χειροπέδες τους ανθρώπους και τους αφήνουν να πεθάνουν. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ παρακολουθεί. Χωρίς την τουρκική ακτοφυλακή, αυτοί οι άνθρωποι θα πέθαιναν» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει επανειλημμένα τα τουρκικά fake news. Πρόσφατα δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική στρατηγική και άφησε αιχμές για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ηχηρή διάψευση

Παρ´ ολίγον να δημιουργηθεί και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σχοινά - Οκτάι για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς που βρέθηκε στην Άγκυρα , στη συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, εμφανίστηκε να «του δίνει δίκαιο στο θέμα των απωθήσεων (από την Ελλάδα) και δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και θα γίνουν πιο γρήγορα βήματα».

Το γραφείο του Μαργαρίτη Σχοινά, αντέδρασε έντονα. Ζήτησε εξηγήσεις και άμεση διόρθωση μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα. Υπήρξε ένα τηλεφώνημα μόλις πέντε λεπτών και η Άγκυρα μονομερώς και όχι σε συνεννόηση με το γραφείο του Επιτρόπου εξέδωσε την ανακοίνωση όπως επισήμαναν συνεργάτες του κ.Σχοινά. Παράλληλα διευκρίνισαν ότι η μόνη αναφορά που έγινε ήταν στην συνάντηση Μηταράκη-Σοϊλού στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη να βρεθούν λύσεις μέσα από την συνεργασία.

Η Μέδουσα φέρνει νεύρα

Πολλά νεύρα προκάλεσε στην Τουρκία η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» που ολοκληρώνεται σήμερα. Η τελική φάση της άσκησης συνοδεύτηκε από θεαματικές εικόνες στην παραλία του Μάλεμε με την πτώση αλεξιπτωτιστών των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Προηγήθηκαν πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι τα οποία εξουδετέρωσαν πιθανούς στόχους. Για «τεχνητές συμμαχίες» που δημιουργεί η Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

«Eίναι μάταιος κόπος οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε κάθε ζήτημα, να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία και να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες, όντας ανήμπορη να χωνέψει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε. «Ενώ μιλάει για διάλογο, από την άλλη καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία» άφησε αιχμές ο κ.Μπιγκλίτς για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. «Καλούμε την Ελλάδα, σε κοινή λογική, ειλικρίνεια και σε εντιμότητα» τόνισε.
Οι πολεμικές ιαχές και ο μαφιόζος

Την ίδια στιγμή η κατάρρευση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται. Η ισοτιμία με το δολάριο έφτασε στις 13 λίρες. Ο πληθωρισμός πνίγει τα τουρκικά νοικοκυριά. Η ηγεσία κατά την προσφιλή μέθοδο της επιδίδεται σε τόνωση των εθνικιστικών αντανακλαστικών.

Σε κρεσέντο επιθετικότητας προχώρησε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του Ερντογάν Μετίν Κιουλούν τον οποίο ο μαφιόζος Πεκέρ κατηγόρησε ότι του έδινε 10.000 δολάρια το μήνα.

«Οι ξένοι θέλουν να βάλουν την Ελλάδα να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον της Τουρκίας» δήλωσε. «Τους προκαλούμε. Η Ελλάδα λέει θα εκτοξεύσει πυραύλους. Ας το κάνει να δούμε τι θα γίνει. Σε 5 ώρες θα είμαστε στην Θεσσαλονίκη. Σε 5 ώρες θα είμαστε στην Αθήνα. Οτιδήποτε κι αν κάνουν. Μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει πια η παλιά Τουρκία.»

Μήνυμα Δένδια

«Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε απόπειρα σφετερισμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη «Ναυτεμπορική».
«Επιθυμούμε την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που έχουμε, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Σε αντιπαράθεση με τους χάρτες με την «Γαλάζια πατρίδα» των Ερντογάν - Μπαχτσελί, ο κ.Δένδιας ξεκαθάρισε ότι
«η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην Τουρκία».
«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις» δήλωσε.
«Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να μην αποδέχεται τους βασικούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς και, παράλληλα, καλλιεργεί μία επιθετική ρητορική, η οποία βαίνει πολύ πέραν αυτού που θα μπορούσε να είναι διπλωματικά αποδεκτό. Δεν θα πέσουμε, όμως, στην παγίδα να αντιδράσουμε σπασμωδικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, οικοδομούμε συμμαχίες με φίλους και εταίρους και ενισχύουμε τη δύναμη αποτροπής μας».

Η αμήχανη ΕΕ

Αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα πέριξ της Κύπρου με τις έρευνες του Nautical που προγραμματίζει η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και τις έρευνες που ξεκινούν η EXXON και στη συνέχεια η TOTAL και η ENNI. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα αλλά στην πράξη θα δείξει αν θα το φτάσει και στα άκρα.

Η Ε.Ε. η οποία έχει αποδειχτεί αναποφάσιστη και αμήχανη μέχρι τώρα την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα μια συζήτηση για τη λήψη μέτρων εναντίον της τουρκικής παραβατικότητας.

«Ευρωπαϊκές σφαίρες»

Η Ελλάδα σταθερά θα θέτει το θέμα της προμήθειας οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν της Ισπανίας. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ με το μισό υπουργικό συμβούλιο βρέθηκε στην Άγκυρα για να προχωρήσει στην πώληση αεροπλανοφόρων στην Τουρκία που δεν απειλούν μάλλον την Ελλάδα αλλά υπονομεύουν και την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την σφοδρή ενόχληση της. Ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι θα έρθει στην Αθήνα. Η ουσία είναι όμως ότι τελικά η κάθε χώρα προτάσσει τα συμφέροντα της. Οι ισπανικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία και αν αυτή καταρρεύσει θα τις συμπαρασύρει.

Πηγή newpost.gr