Την ευκαιρία να ζητήσει αλλαγή στάσης της Ε.Ε στο μεταναστευτικό βρήκε ο Εμανουέλ Μακρόν στη σκιά της τραγωδίας με νεκρούς πρόσφυγες στη θάλασσα της Μάγχης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Ελιζέ, εξέφρασε την οργή του για το περιστατικό δηλώνοντας ότι «η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», ενώ ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ζητεί επίσης «έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμοδίων για τη μεταναστευτική πρόκληση και δηλώνει ότι θα γίνουν όλα για να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» αυτού του δράματος.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Ντερμανέν δήλωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι διακινητές που έχουν «άμεση σχέση» με το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 31 μετανάστες.

«Θέλω εδώ να πω ότι οι πρώτοι υπεύθυνοι αυτής της επονείδιστης κατάστασης είναι οι διακινητές», πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας από το Καλαί. Ζήτησε επίσης «διεθνή συντονισμένη πολύ σκληρή απάντηση απέναντι σε αυτό το δράμα που μας επηρεάζει όλους».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η λέμβος ανετράπη στην απόπειρα διάπλου της Μάγχης με προορισμό τη Βρετανία. Από το ναυάγιο βρέθηκαν στη θάλασσα συνολικά 33 άνθρωποι, οι 31 νεκροί, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και ένα μικρό κορίτσι.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τη Βρετανία για την καταπολέμηση αυτών των διακινητών». Είπε ότι είναι σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τις βρετανικές αρχές.

Η απάντηση μετά το σημερινό συμβάν πρέπει να έρθει επίσης από τη Βρετανία, τόνισε ο Ντερμανέν. «Είναι σαφώς η χειρότερη τραγωδία (με μετανάστες) που έχουμε δει», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Νωρίτερα, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αφού δήλωσε σοκαρισμένος για τη νέα τραγωδία αιχμές προς το Παρίσι.

«Θέλω απλώς να πω ότι είμαι σοκαρισμένος και συγκλονισμένος και λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια ζωών που βλέπω στη Μάγχη. Η καταστροφή αυτή υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο διάπλους της Μάγχης κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε, καλώντας η Γαλλία «να κάνει περισσότερα» για να αποθαρρύνει τις παράνομες διελεύσεις.

«Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι κάνουμε περισσότερα μαζί», είπε στο Sky News ο Τζόνσον, αφού ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων.

Πηγή efsyn.gr