Ο υπουργός προανήγγειλε νέες ενισχύσεις στα αστυνομικά τμήματα

Για μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη στις γιορτές έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.


Όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό οφείλεται στην κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών το εορταστικό δεκαήμερο.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει διπλή αποστολή, κατά της εγκληματικότητας και παράλληλα της τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας, είπε στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι «κάθε βράδυ 160 περιπολικά, από 60 που ήταν προηγουμένως, συνιστούν «αποτρεπτικό παράγοντα».

Ο υπουργός προανήγγειλε νέες ενισχύσεις στα αστυνομικά τμήματα ενώ για τα αναμενόμενα νέα μέτρα, τόνισε ότι «αν ενωθούμε με ψυχραιμία, ενότητα και αλληλεγγύη όπως τις πρώτες 100 ημέρες της πανδημίας, θα τα καταφέρουμε» με την ΕΛ. ΑΣ. «να συνεχίζει να βοηθά καθοριστικά στην εφαρμογή του νόμου και στην κοινωνική συνοχή».

«Δεν θα επιτρέψουμε κανείς να συγκροτήσει το κράτος της παράνοιας»

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Δεν έχουμε υποτιμήσει το φαινόμενο και οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια θα παταχθεί όπως με την αρπαγή γυμνασιάρχη στην Πιερία όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι τελούν υπό δικαστική διερεύνηση και τρεις οδηγήθηκαν στην φυλακή», τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για αρνητές που καλούν σε ένοπλο αγώνα και απειλούν με εκτελέσεις.

Σε ερώτηση για τα κέντρα διασκέδασης «που ανοίγουν δύο ημέρες μετά τα πρόστιμα», ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι όταν επιχείρηση παραβεί 3 φορές το νόμο, ο εκάστοτε δήμος πρέπει να αφαιρεί την άδεια λειτουργίας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην εφαρμογή Covid-Free Wallet λέγοντας πως «θα εξοικονομήσουμε όσους ασχολούνται με πάρεργα και σε αυτό βοηθά η ψηφιοποίηση, καθώς από την 1η Ιανουαρίου κανείς δεν θα έρχεται στα αστυνομικά τμήματα για γνήσιο υπογραφής χάρη στην προσθήκη της ψηφιακής ταυτότητας».

Για τον εμβολιασμό στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας

Σε άλλο σημείο ο υπουργός είπε πως οι έλεγχοι γίνονται με όλα τα μέτρα προστασίας και οι αστυνομικοί σε συντριπτικό ποσοστό του 81% εμβολιάστηκαν ενώ τα κλιμάκια που διενεργούν τους ελέγχους υποχρεώνονται σε δύο τεστ την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων της μάσκας, των γαντιών και της κοινωνικής απόστασης, είπε ο υπουργός προσθέτοντας: «Αξίζει τον κόπο να τους διευκολύνουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με την παραβατικότητα σε σχολικές μονάδες και μικρές ηλικίες, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι τα αριθμητικά δεδομένα δεν δείχνουν έξαρση, επέμεινε ωστόσο στον ρόλο της πρόληψης «είτε πρόκειται για μπούλινγκ είτε για ενέργειες υποκινούμενες από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόληψη πρέπει να επεκταθεί από πλευράς εκπαιδευτικών και γονέων και αναμένονται περισσότερες πρωτοβουλίες με τη λογική ότι «σε ένα νέο παιδί πρέπει να δίνεις δεύτερη ευκαιρία και να μην ταυτοποιείται από τα 16 ως εγκληματίας».



ΠΗΓΗ cnn.gr