Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Δένδιας: Πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών τα γεγονότα στον Έβρο

«Από τη Θράκη ξεκινά η Ευρώπη, ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία, τα κόμματα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου τον Μάρτιο του 2020 τα οποία χαρακτήρισε "υβριδική απειλή" και σημείωσε: «Μία νέα υβριδική απειλή εναντίον της πατρίδας μας, εναντίον της Ευρώπης -και αναφέρομαι στην κρίση του μεταναστευτικού -προσφυγικού ως εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης- κατέληξε στο να αναδείξει τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη ως πρότυπο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας και ως πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών, που βρήκε μιμητές και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης. Και την περίοδο εκείνη η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ανέδειξαν το προφανές. Ότι η Ευρώπη ξεκίνα εδώ. Ότι εδώ ξεκινάει ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας, τελικά, της ίδιας της ιδέας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, τα κόμματα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση».

«Εδώ στην εσχατιά, στο όριο, τα αισθήματα είναι δυνατότερα είναι καθαρότερα και περπατώντας κάνεις στους δρόμους αυτής της όμορφης πόλης το καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η πόλη σας -μου επιτρέπετε από δω και πέρα να λέω η πόλη μας- έχει ένα λαμπρό μέλλον. Συνομιλεί με την ευρύτερη περιοχή, συνομιλεί με τους οδικούς άξονες, συνομιλεί με τις θαλάσσιες επικοινωνίες συνομιλεί με τις ενεργειακές διασυνδέσεις συνομιλεί, όμως, και με την ιστορία, ενσωματώνει το λαμπρό παρελθόν της, κινείται προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Ελπίζω από καρδιάς ότι αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, στην πραγματικότητα αποτελεί προβολή του μέλλοντος της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που επιδιώκει την ειρήνη με όλους, τη συναντίληψη με όλους, την αλληλοκατανόηση αλλά πάνω σε ένα σαφές, διακριτό, διακεκριμένο, καθαρό πλαίσιο. Το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το πλαίσιο της Δημοκρατίας, το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είχε τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή χθες το βράδυ, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να συναντηθεί με τους τέσσερις μητροπολίτες και τους τρεις τοποτηρητές των Μουφτειών της Θράκης και να συμφάγει μαζί τους.

Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «συνομολογήσαμε γύρω από την κοινή τράπεζα την κοινή πορεία προς το μέλλον, τη δυνατότητα να συνυπάρχουμε με ειρήνη, με αγάπη, με αλληλοκατανόηση και να χτίσουμε μαζί από κοινού ένα μέλλον για αυτόν τον λαμπρό τόπο».

Πηγή e-evros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου