«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».

Το θερμό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακρογωνιαίος ανθρωπισμός

Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.

Ο Ποντίφικας, όπως η ομιλία του μεταδόθηκε μεταφρασμένη από την ΕΡΤ, μετέφερε με ανησυχία την διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση απαιτείται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική» ενώ ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Πολυμέρεια που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές΄ διεκδικήσεις, η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα μια μακρά και άπιαστη Οδύσσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό ΄έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού.

Από αυτή την άποψη, από το άλγος θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και αν ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.

Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος, πρόσθεσε καλώντας να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία.

Μεγάλης συμβολικής αξίας η επίσκεψη

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι, είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την πανδημία, σημειώνοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα για τη θέση που εξέφρασε.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Η άφιξη

Το αεροπλάνο του Πάπα Φραγκίσκου, στο οποίο πέραν της ομάδας του επιβαίνουν και 76 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της ανταποκρίτριας της «Κ» προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 11:00

Είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα, και η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Αθήνα μετά από το ιστορικό ταξίδι του Ιωάννη Παύλου Β’ τον Μάιο του 2001.

Ο Ποντίφικας φτάνει στην Ελλάδα αφού έχει περάσει δύο μέρες στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους κράτους και εκκλησίας, και όπου προσευχήθηκε με πρόσφυγες, 50 εκ των οποίων θα πάρει μαζί του στην Ρώμη.

ΠΗΓΗ   economico.gr