Ο Μηταράκης εγκαινίασε την πρώτη κλειστή δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά ο δήμαρχος Ωρωπού ζήτησε το κλείσιμο της

Τη δομή της Μαλακάσας επισκέφθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εγκαινιάζοντας την πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενείας μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και την τέταρτη πανελλαδικά μετά από αυτές που λειτουργούν ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο. Στη διπλή εγκατάσταση της δομής της Μαλακάσας ο αριθμός των μεταναστών είχε ξεπεράσει τις 3.000 ωστόσο όπως είπε ο Νότης Μηταράκης σήμερα βρίσκονται 1.300 κάτω από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ίδιους, τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία.
Τα νέα κοντέινερ στη δομή μεταναστών στη Μαλακάσα

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Στη Μαλακάσα βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ωρωπού αλλά και αντιδήμαρχοι οι οποίοι από την πλευρά τους διατύπωσαν για άλλη μία φορά το αίτημα τους για κλείσιμο της δομής η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και υποβάθμιση της ζωής στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας.
Ο Νότης Μηταράκης με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη

"Λειτουργούν 34 δομές από τις 121"

"Στόχος της κυβέρνησης ήταν ο ουσιαστικός περιορισμός των ροών και ο δραστικών περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Λειτουργούμε σήμερα την ελεγχόμενη δομή στη Μαλακάσα που είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δομές προσφέρουν πλέον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένο αίθημα ασφάλεια στους οφελούμενους", είπε ο Νότης Μηταράκης και συμπλήρωσε: "Στη χώρα μας διαμένουν σε δομές φιλοξενείας 35.000 άτομα σε σχέση με τα 85.000 που ήταν τον Ιούλιο του 2019. Λειτουργούν πλέον 34 δομές σε σύγκριση με τις 121 δομές που λειτουργούσαν το 2019. Οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% και αυτό είναι προϊόν συστηματικής σκληρής δουλειάς. Με πρόγραμμα και δουλειά ανακτούμε τον έλεγχο".
Ο Νότης Μηταράκης επιθεώρησε τη δομή της Μαλακάσας

"Να κλείσει άμεσα η δομή"

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης τόνισε στον υπουργό και στους συνεργάτες του τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και η επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή της Μαλακάσας, ζητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και το κλείσιμο της δομής: "Τονίσαμε στον υπουργό τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή λόγω των δομών. Τονίσαμε επίσης πως η Μαλακάσα και ο Δήμος Ωρωπού έχει πράξει το καθήκον του απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα που είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ζητάμε από την Πολιτεία και τον Υπουργό τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταταναστών και κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να κλείσουν και οι δομές. Η δομή της Μαλακάσας έχει μία ιδιαιτερότητα που δημιουργεί και ένα μεγάλο πρόβλημα. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό της Μαλακάσας. Είναι στα 500 μέτρα και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα. Οι υπόλοιπες δομές σε όλη την Ελλάδα είναι 4-5 χιλιόμετρα έξω από κατοικημένες περιοχές. Εδώ το πρόβλημα είναι σοβαρό. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να μην έρθουν άλλοι μετανάστες και σταδιακά να κλείσει η δομή".
Η κλειστή δομή της Μαλακάσας

"Δεν έχουμε θάνατο από κορονοϊό"

Όπως είπε ο υπουργός ασύλου και μετανάστευσης ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων κοντέινερ, ο βιολογικός καθαρισμός, οι νέοι είσοδοι ασφαλείας που λειτουργούν μόνο με κάρτες για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους. Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολιασμών των μεταναστών λέγοντας πως το ποσοστό είναι περίπου στο 40 με 50%, δηλαδή, κάτω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού αλλά γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό αυτό παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει θάνατος από κορονοϊό. "Υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού μέσα στις δομές και ειδικά για τους άνω των 60 ετών ισχύει η υποχρεωτικότητα όπως και στο γενικό πληθυσμό" είπε ο Νότης Μηταράκης.

Πηγή ethnos.gr