Υπάρχουν εκείνοι οι αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας, που δε δίστασαν να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους, σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. 
Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτούς τους σύγχρονους ήρωες είναι και η Σοφία Μπεφόν. 

 Η γιατρός που έχασε τη ζωή της με άλλα 4 μέλη του πληρώματος σε πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. Η λανθασμένη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες που οδήγησε στη πτώση

Στις 14 Ιανουαρίου 2001, το ελικόπτερο (SX-XOT) πέφτει σε θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου.
Επέστρεφε από την Πάτμο, μεταφέροντας ασθενή που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο.
Οι πέντε επιβαίνοντες βρήκαν ακαριαίο θάνατο.
Μόνο το άψυχο σώμα της ιατρού, Σοφίας Μπεφόν, βρέθηκε δύο μήνες αργότερα.

Το χρονικό της συντριβής
Το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου 2001 απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ελικόπτερο του ΕΚΑΒ με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Προορισμός η Πάτμος όπου θα πραγματοποιούσαν αεροδιακομιδή του ασθενούς, Αγαπητού Βαρκάδου σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Το ελικόπτερο προσγειώνεται δύο ώρες μετά στο ελικοδρόμιο της Πάτμου, αφού πρώτα είχε κάνει μια ενδιάμεση στάση στη Μύκονο για ανεφοδιασμό καυσίμων.
Οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα ήταν πολύ άσχημες και έπειτα από την επικοινωνία με τον βοηθό του Γραφείου Επιχειρήσεων της Helitalia, γίνεται συμφωνία αρχικά το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη Σύρο.
Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, μετά το τελευταίο δελτίο καιρού που λαμβάνει από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, αποφασίζει να συνεχίσει την πτήση προς Αθήνα.
Παρά την επικράτηση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η πτήση δεν απαγορεύθηκε.
Ο κυβερνήτης λαμβάνει εντολή από τον Ελεγκτή Προσεγγίσεως του αεροδρομίου Ελληνικού να κατευθυνθεί στην Αίγινα.

Επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου το ελικόπτερο εξαφανίζεται από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS και παύει κάθε εκπομπή. Αμέσως ακολούθησαν οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης από το ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης).

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, το ελικόπτερο προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας και το πενταμελές πλήρωμα βρήκε ακαριαίο θάνατο. Πέντε μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ανοιχτά του Σουνίου κοντά στην νησίδα Άγιος Γεώργιος.

Από τους πέντε επιβαίνοντες, βρέθηκε μόνο η σορός της ιατρού Σοφίας Μπεφόν, δύο μήνες μετά το δυστύχημα.

Στις 18 Μαρτίου 2001, ψαράδες εντόπισαν το πτώμα της Σοφίας Μπεφόν στην παραλία Μπάλος των Χανίων.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν πέντε μέρες αργότερα

Το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος και η επικοινωνία του κυβερνήτη με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Η έρευνα των συνθηκών της πτώσης του ελικοπτέρου έγιναν από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ελικόπτερο πήρε αριστερή κλίση και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας.
Το πίσω μέρος του ελικοπτέρου αποκολλήθηκε, η καμπίνα διαλύθηκε και βυθίστηκε αμέσως.

Η επιτροπή ανέφερε ότι ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Μυκόνου, έστειλε στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου δελτίο καιρού το οποίο ήταν προγενέστερο του καιρού που επικρατούσε.
Εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, στις 14 Ιανουαρίου 2001 συνετρίβη ελικόπτερο του ΕΚΑΒ Η ισχύουσα ορατότητα ήταν μόλις 1 χιλιόμετρο, ενώ στο δελτίο καιρού που δόθηκε η ορατότητα ξεπερνούσε τα 7 χιλιόμετρα.
Με βάση το πόρισμα, ούτε ο ελεγκτής του αεροδρομίου Αθηνών δεν ενημέρωσε τον κυβερνήτη για τη ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών γύρω από την περιοχή του Ελληνικού.
Ακόμα κι αν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της Μυκόνου δεν είχε λάβει το τελευταίο δελτίο καιρού την ώρα που συνομιλούσε με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου, όφειλε να επικοινωνήσει μαζί του ξανά, τη στιγμή που πήρε το νεότερο δελτίο καιρού.

Η αλτρουίστρια Σοφία Μπεφόν
Το αδικοχαμένο πλήρωμα αποτελούταν από τον κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι, τον συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη, την ιατρό Σοφία Μπεφόν, τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη και τον ασθενή Αγαπητό Βαρκάδο.

Η σορός της Μπεφόν, μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο των Χανίων και αναγνωρίστηκε από τον πατέρα της και τον σύζυγό της.

Η γιατρός Σοφία Μπεφόν Η Σοφία γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και το 1980 ο Δήμος τη βράβευσε ως την καλύτερη μαθήτρια της πόλης.
Τέσσερα χρόνια αργότερα πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Παρά τις πολύχρονες μουσικές σπουδές, είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το λειτούργημα της γιατρού.
Επέλεξε την ειδικότητα του αναισθησιολόγου. Εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Αρεταίειο.
Η επιθυμία της για κοινωνική προσφορά την ώθησε να επικεντρωθεί στα επείγοντα περιστατικά με την ιδιότητα της γιατρού του ΕΚΑΒ.
Η Σοφία Μπεφόν ήταν διασώστρια του ΕΚΑΒ στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο 1999, στο ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές» το 2000, ενώ προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους σεισμούς της Τουρκίας.

Ο γιατρός Σπύρος Καστανάκης αφιέρωσε το βιβλίο του «Αντηλιού πυγολαμπίδα», στην αδικοχαμένη Σοφία Μπεφόν.
Οι τελευταίοι στίχοι από ποίημα του γιατρού αναφέρουν: «Κι αν κάποτε στον Μπάλο φθάσω, τότε για πάντα θα ξαποστάσω.

Κι εκεί θ’ αφήσω από τη ζωή μου πυγολαμπίδα, θαλασσοπούλι και την ψυχή μου».

Η Σοφία Μπεφόν είχε επισκεφτεί την παραλία του Μπάλου και είχε ενθουσιαστεί από την ομορφιά του κρητικού τόπου.

Συνήθιζε να λέει στον Σπύρο Καστανάκη ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να ζήσει σε εκείνον τον τόπο.

Το σώμα της εντοπίστηκε στην περιοχή που ονειρευόταν να ζήσει. Ο Δήμος Φαλήρου έχει τιμήσει αρκετές φορές τη μνήμη της Σοφίας Μπεφόν.

Στις 8 Οκτωβρίου 2017, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης θα εγκαινιάσει το κλειστό γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου.

Προς τιμή της το γήπεδο θα ονομαστεί Σοφία Μπεφόν.

Οι αποζημιώσεις
Σύμφωνα, με το πόρισμα της Επιτροπής αλλά και της απόφασης του Εφετείου, το οποίο επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίθηκε ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών και παραβλέψεων των οργάνων εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Αθήνας.

Κατά το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, το Ελληνικό Δημόσιο καλούταν να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων.
Δώδεκα χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου ΕΚΑΒ, οι συγγενείς της αδικοχαμένης Σοφίας Μπεφόν πήραν αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ. Ειδικότερα, το Εφετείο επιδίκασε αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης 400.000 ευρώ στους γονείς της γιατρού και από 100.000 ευρώ στον σύζυγο και στην αδερφή της.

Η απόφαση επικυρώθηκε από το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από 12 χρόνια (αποφάσεις 1183 και 1184/2013), κρίνοντας ότι «η εφετειακή απόφαση είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη».



Φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο www.ekabnews.gr...