Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Πώς δρούσε κύκλωμα πλαστογραφίας-εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης μεταναστών


Κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και εμπορία ταξιδιωτικών κλπ εγγράφων, καθώς και στη διακίνηση μεταναστών, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).


Σε επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ως βασικά μέλη του κυκλώματος.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος άλλων δύο αλλοδαπών που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομοθεσία περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και ανάλυση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό την κατ’ επάγγελμα διοργάνωση παράνομων διακινήσεων μεταναστών και την εμπορία-πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά.

Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν σε κατοικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κλπ έγγραφα, προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων. Η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa), 48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, πέντε άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, δύο βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη τρίτης χώρας, δύο δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο, ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, GPS, δύο τάμπλετ, επτά κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM, οκτώ μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο, 2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Από τα κατασχεθέντα αυτά έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, οκτώ άδειες ικανότητας οδήγησης και τέσσερις άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα-απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Τα κατασχεθέντα έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, το χρηματικό ποσό θα παραδοθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για σύσταση παρακαταθήκης ενώ το όχημα θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Mε τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, oι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή κι ακολούθως παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου