Τις φορητές συσκευές και τα κινητά βάζουν στο στόχαστρο τους πλέον επιτήδειοι, οι οποίοι «θησαυρίζουν» σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως εξηγούν στο iefimerida.gr αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., το κινητό μας πλέον είναι το κινητό μας πορτοφόλι αλλά και εκείνο στο οποίο εμπεριέχονται προσωπικά μας στοιχεία και κωδικοί.

Γι αυτόν τον λόγο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να μην το αφήνουμε οπουδήποτε και να βάζουμε κωδικούς έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλώντας στο iefimerida.gr, χαρακτήριζαν ως «αναβαθμισμένους» τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για απάτες σε βάρος πολιτών μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με στοιχεία του iefimerida.gr, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τις αρχές του έτους έως και σήμερα χειρίστηκε:
  • 1066 υποθέσεις σχετικά με απάτες μέσω οικονομικών συναλλαγών (τραπεζικές συναλλαγές)
  • 439 υποθέσεις σχετικά με απάτες μέσω e mail ή άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (πχ facebook)
  • 265 υποθέσεις σχετικά με «επενδυτικές» απάτες
  • 72 υποθέσεις με απάτες με ψηφιακά νομίσματα
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις με απάτες διαφόρων τύπων, τις οποίες χειρίστηκαν τοπικά τμήματα ασφαλείας τα οποία σχημάτισαν και τις αντίστοιχες δικογραφίες, χωρίς να μεσολαβήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί -ειδικά εν όψει εορτών-, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται οποιοδήποτε κενό ασφαλείας εντοπίσουν και δεν διστάζουν να γίνουν πιεστικοί, δημιουργώντας άγχος στα υποψήφια θύματα τους, για να πετύχουν τον σκοπό τους

Πηγή iefimerida.gr