Της Ελένης Κωστοπούλου


Η Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλερ είχε γράψει: " Όταν κλείνει μία πόρτα ευτυχίας, μια άλλη ανοίγει, ωστόσο, συχνά κοιτάζουμε την κλειστή πόρτα τόσο πολύ καιρό, ώστε δε βλέπουμε την άλλη που έχει ανοίξει για μας". Μπορεί να τα έγραψε για άλλη αιτία και σε άλλους καιρούς, αλλά μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια της, όταν σκέφτομαι την Πρωτοχρονιά. Ένας χρόνος φεύγει και ένας άλλος μπαίνει. Αφήνουμε πίσω καθετί που μας στεναχώρησε ή μάς ευχαρίστησε και ατενίζουμε με αισιοδοξία και με θετικές σκέψεις το μέλλον.

Τί σημαίνει άραγε, η αλλαγή του χρόνου; Εδώ, θα απαντούσαμε ότι, η αλλαγή του χρόνου σημαίνει την ώρα της ανανέωσης, εισάγει την έννοια του καινούργιου, αναπτερώνει τη διάθεση για δημιουργία. Θα λέγαμε, ότι είναι η ώρα της αυτοκριτικής και του απολογισμού για τις πράξεις μας.

Και αν γυρίσουμε στα λόγια της συγγραφέως, την μέρα αυτή πρέπει να εκμεταλλευτούμε το κάλεσμα της νέας εποχής. Η "ανοιχτή πόρτα" της αισιοδοξίας μάς προτρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν, χωρίς παράπονα και μεμψιμοιρίες και να δοθούμε ολόψυχα για το νέο ξεκίνημα.

Νέα χρονιά! Μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Σ' όλους φωλιάζει στη ψυχή μια μικρή λαχτάρα. Να ζήσουν για πολλά χρόνια ευτυχισμένοι, να κατορθώσουν όσα ονειρεύτηκαν, να ζήσουν πλημμυρισμένοι από αγάπη. Είναι το ξεχωριστό νόημα της Πρωτοχρονιάς, της πρώτης μέρας του έτους.

Για μας τους Χριστιανούς, όμως, η γιορτή είναι διπλή. Γιορτάζουμε τον Άγιο Βασίλη, τον προστάτη των γραμμάτων και της φτωχολογιάς.

Είναι όμως και το κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού τόσο της Πρωτοχρονιάς όσο και των Χριστουγέννων. Το έθιμο με τα δώρα του Άγιου Βασίλη είναι το πιο αγαπητό από όλα την Πρωτοχρονιά, ειδικά για τα παιδιά, που περιμένουν εναγωνίως μπροστά στο παράθυρο, τον ασπρομάλλη γεροντάκο με το σακούλι γεμάτο, να τους μοιράσει τα δώρα, με το έλκηθρο να το συνοδεύουν οι τάρανδοί του. Αλήθεια, τί γνωρίζουμε για τους τάρανδους του Αγίου; Ποια είναι η ιστορία του Ρούντολφ, που τραγουδούν κάθε χρόνο μικροί -μεγάλοι;

Τα ονόματα των οκτώ ιπτάμενων ταράνδων, που οδηγούν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη είναι Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράσνερ, Βίξεν, Κόμετ, Κιούμπιτ, Ντόνερ και Μπλίτζεν. Ο Ρούντολφ, ο τάρανδος με την κόκκινη μύτη, προστέθηκε το 1939 με βάση μια ιστορία του Robert L. May.

Η ιστορία λέει, ότι όταν επισκέφθηκε ο Άγιος Βασίλης το σπίτι του Ρούντολφ, για να δώσει τα δώρα, είδε ότι η μύτη του μικρού τάρανδου λάμπει στο σκοτάδι. Η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή και το έλκηθρο δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Τα δώρα δε θα έφταναν ποτέ στα παιδιά και τα Χριστούγεννα θα καταστρέφονταν. Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Ρούντολφ ως προβολέα για να τον οδηγήσει μέσα στη νύχτα. Ο ταρανδάκος στο τέλος επιστρέφει σαν ήρωας πίσω στο χωριό του, αφού έσωσε τα Χριστούγεννα!

Και επειδή οι γιορτινές ημέρες που διανύουμε, είναι ημέρες αγάπης, ας περάσουμε στα παιδιά μας, το μήνυμα που θέλει να πει ο Ρούντολφ. Η διαφορετικότητα είναι κάτι που στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει τον άλλον να εξελιχθεί. Μέσα από αυτή την ιστορία και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι περνάμε ένα μήνυμα κατά του bullying. Και μη ξεχνάμε αυτό που είπε ο Κρίστιαν Άντερσεν, "τα παραμύθια λέγονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνάνε οι μεγάλοι".

Χρυσή Πρωτοχρονιά λοιπόν. Να ευχηθούμε σε όλους, ευτυχισμένο το 2022 με υγεία, χαρά και ευτυχία. Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.



bordernews.gr