Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει 140 στρατιωτικούς του σώματος Μηχανικού στην Πολωνία για να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τις ροές χιλιάδων μεταναστών που δε διαθέτουν έγγραφα και προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ από τη Λευκορωσία.

Τα μη μάχιμα στρατεύματα αναμένεται να παραμείνουν στην Πολωνία από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τον Απρίλιο και θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής δρόμων, της βοήθειας στον σχεδιασμό και την ενίσχυση του φράχτη των συνόρων, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση για ανάπτυξη βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού έρχεται μετά την επίσκεψη μιας μονάδας αναγνώρισης τον περασμένο μήνα για να καθοριστεί ποιο είδος υποστήριξης θα μπορούσε να παράσχει καλύτερα η Βρετανία στην Πολωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Βρετανίας έχουν χαρακτηρίσει «υβριδικό πόλεμο» την ώθηση χιλιάδων μεταναστών από τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να στείλει στρατεύματα και στη Λιθουανία, όπου το Υπουργείο Άμυνας έχει αναπτύξει μια μικρή ομάδα αναγνώρισης. Η Λιθουανία και η γειτονική της χώρα Λετονία, τα άλλα δύο κράτη μέλη της ΕΕ που μοιράζονται σύνορα με τη Λευκορωσία, αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένη μεταναστευτική πίεση.

«Η δέσμευσή μας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ακλόνητη και θα προσφέρουμε πάντα υποστήριξη στους συμμάχους μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας. «Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει τις πολωνικές προσπάθειες να προστατεύσουν τα σύνορά τους».


ΠΗΓΗ   ptisidiastima