Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αισθητήρες και ραντάρ για τον έλεγχο της ξηράς και της θάλασσας

Αεροσκάφος για να υποστηρίξει τις γαλλικές και βελγικές αρχές που προσπαθούν να εντοπίσουν δραστηριότητα παράνομων διελεύσεων σκαφών, μία εβδομάδα αφότου 27 μετανάστες πνίγηκαν, ανέπτυξε η Frontex.

Το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 27 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ξεφούσκωσε ενώ έπλεε στη Μάγχη.

«Το αεροσκάφος έχει εξοπλιστεί με σύγχρονους αισθητήρες και ραντάρ για τον έλεγχο της ξηράς και της θάλασσας» πρόσθεσε η Frontex.

Η ανάπτυξή του αποφασίστηκε στη διάρκεια μιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Καλέ ανάμεσα στον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και Ευρωπαίους ομολόγους του, στην οποία δεν είχε προσκληθεί η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έπειτα από μια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Στα «μαχαίρια» για τους εμπορικούς κανόνες και τα αλιευτικά δικαιώματα Γαλλία – Βρετανία

Η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται στα «μαχαίρια» για τους εμπορικούς κανόνες και τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit και οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο 27 ανθρώπων που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Στενό της Μάγχης.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Στενό της Μάγχης είναι θέμα που προκαλεί ανησυχία. Έπειτα από αίτημα κρατών μελών, η Frontex ανέπτυξε ένα αεροσκάφος στη Γαλλία για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη με επιτήρηση από αέρος μέσα σε μόλις τρεις ημέρες», δήλωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι.

«Ξεκινάμε με ένα αεροσκάφος, αλλά είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας αν χρειαστεί», είπε.

Ο στόχος της επιχείρησης στην ακτογραμμή είναι να αποτρέψει τον αυξανόμενο αριθμό των διελεύσεων δια θαλάσσης.

ΠΗΓΗ   newsbeast



 εντοπίσουν δραστηριότητα παράνομων διελεύσεων σκαφών, μία εβδομάδα αφότου 27 μετανάστες πνίγηκαν, ανέπτυξε η Frontex.