Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2005 όταν δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες δύο κρατουμένων που απέδρασαν κατά την διάρκεια της μεταγωγής τους από τα Ιωάννινα στις φυλακές του Βόλου και της Λάρισας.


Νεκροί, ο 47χρονος αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος, πατέρας δυο παιδιών, συνοδηγός της κλούβας που μετέφερε τους κρατούμενους και ο Δημήτρης Κώτσης, 45 ετών, πατέρας ενός παιδιού, οδηγός.

​Οι αστυνομικοί θα παρέδιδαν στη Λάρισα τον 23χρονο Ρώσο κρατούμενο Μαξίμ Ζελίμ, από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή, και τους δύο 17χρονους Αλβανούς, οι οποίοι κρατούνταν για ναρκωτικά και μετάγονταν στις φυλακές Βόλου. Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων.

Ο 23χρονος Ρώσος Μαξίμ Ζέλιμ

Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, πρώτα ο ένας 17χρονος Αλβανός και ύστερα ο Ρώσος ζήτησαν να κατέβουν από την κλούβα για σωματική τους ανάγκη. Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να τού τις βγάλουν, πράγμα που προφανώς έκανε ο αρχιφύλακας Κων.Βλαχοπάνος που τους συνόδευσε.

Κατά την επιστροφή στο λεωφορείο ο Ρώσος αρνήθηκε να μπει και συνεπλάκη με τον αρχιφύλακα. Ο οδηγός βγήκε να βοηθήσει αλλά σε ενίσχυση του Ρώσου έσπευσε ο ένας ανήλικος Αλβανός. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Ρώσος, κατάφερε να πάρει το περίστροφο του Βλαχοπάνου με το οποίο τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος.

Ο Μαξίμ Ζελίμ πυροβόλησε άλλη μία φορά τον Δημήτρη Κώτση, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο αστυνομικοί νεκροί.


Αμέσως μετά ο Ρώσος και ο 17 χρόνος Αλβανός τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο δεύτερος Αλβανός δεν συμμετείχε στην επίθεση και παρέμεινε στην κλούβα, όπου τον βρήκαν οι αστυνομικοί τραυματισμένο, όταν έφτασαν εκεί. Είναι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν και ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.

Ο 23χρονος Ρώσος ήταν ο δράστης της δολοφονίας, στις2 Οκτωβρίου 2005, 42χρονης στην Κέρκυρα, η οποία τον είχε πάρει με το αυτοκίνητο της όταν της έκανε οτοστόπ, αλλά αυτός την σκότωσε για την ληστέψει.

Αργά το απόγευμα οι σοροί των δύο αστυνομικών μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας. Στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εκτυλίχθηκαν σκηνές οδύνης, καθώς συγγενικά τους πρόσωπα ήταν ήδη συγκεντρωμένα εκεί αλλά και συνάδελφοί τους αστυνομικοί εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των οικείων τους.

Ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή

Αμέσως στην περιοχή του μακελειού εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό από αστυνομικές δυνάμεις των Ιωαννίνων και των Τρικάλων.

Στις έρευνες συμμετήχαν από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων δύο ελικόπτερα Σικόρσκι, ενώ ένα C-130μετέφερε στην περιοχή μία διμοιρία αστυνομικών.

Προϊστάμενοι σε διαθεσιμότητα

Ο τότε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Αγγελάκος

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από τον αρχηγό της Αστυνομίας Γιώργο Αγγελάκο, ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων Αστυνόμος Β' Σταύρος Πανταζής και ο αξιωματικός υπηρεσίας Λάμπρος Τραγουδάρας, ανθυπαστυνόμος, ενώ διενεργήθηκε ΕΔΕ από τον γενικό επιθεωρητή Β.Ελλάδος, αντιστράτηγο Στράτο Κυριακάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία οι προϊστάμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δεν είχαν ενημερώσει για την επικινδυνότητα των κρατουμένων τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν φόραγαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και δεν είχαν αυτόματα όπλα, παρά μόνο τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.

Επίσης, εάν είχε αξιολογηθεί σωστά η επικινδυνότητα του 23 χρόνου Ρώσου Μαξίμ Ζελίμ θα είχε διατεθεί μεγαλύτερη δύναμη για την μεταγωγή και όχι μόνο οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι, σημειώτεον, θεωρούνταν καλά εκπαιδευμένοι, παρακολουθούσαν κάθε χρόνο τα σεμινάρια αυτοπροστασίας, αυτοάμυνας και σκοποβολής.

Αναφέρθηκε επίσης, από το υπουργείο, ότι δεν ετέθη έλλειψη δύναμης από το Μεταγωγών Ιωαννίνων γιατί στο συγκεκριμένο τμήμα υπηρετούσαν 27 αστυνομικοί όταν η οργανική δύναμη ήταν 29.

Η σύλληψη του Αλβανού δραπέτη

Την Πρωτοχρονιά του 2011 (ημέρα ο Κυριακή) ο νεαρός Αλβανός δραπέτης του μακελειού της Κατάρας, συνελήφθη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο 17χρονος Ίλμι Ντάντα εντοπίστηκε στις 9:30 το πρωί από απόσπασμα ανδρών των ΕΚΑΜ σε ορεινή περιοχή, κοντά στο χωριό Κορυδαλλός, στα σύνορα Τρικάλων - Ιωαννίνων, 12 χιλιόμετρα περίπου από τον τόπο της αιματηρής απόδρασης. Το χωριό βρίκσεται από την πάνω πλευρά του δρόμου που πηγαίνει στα Γιάννενα. Οι έρευνες της αστυνομίας είχαν επικεντρωθεί στην κάτω πλευρά του δρόμου.

Ο νεαρός ήταν εμφανώς καταπονημένος και δεν επιχείρησε να αντισταθεί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε βρει πρόχειρο κατάλυμα σε εγκαταλειμμένη στάνη. Αν και φέρεται να γνώριζε καλά την περιοχή, ωστόσο δεν κατάφερε να διαφύγει από τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Ο 17χρονος στην ανάκρισή του ισχυρίσθηκε ότι δεν πήρε μέρος στη δολοφονία των δύο αστυνομικών και ότι μετά το τραγικό γεγονός, φοβισμένος, διέφυγε από το σημείο, σε αντίθεση κατεύθυνση από τον Ρώσο δραπέτη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διερχόμενων οδηγών, ο νεαρός Αλβανός φέρεται το προηγούμενο βράδυ ωτοστόπ σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από το σημείο που έγινε το μακελειό. Ολόκληρη τη νύχτα αστυνομικοί έστησαν μπλόκα σε όλους τους δρόμους και έλεγχαν τους επιβάτες των αυτοκινήτων που περνούσαν.

Έτσι, η σύλληψή του ήταν θέμα χρόνου και μόνο, καθώς η πρωτοφανής κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος που επικρατούσε τη νύχτα στα χωριά της Κατάρας δεν άφησαν περιθώρια διαφυγής.

Το τέλος του θρίλερ της Κατάρας

Για τον εαυτό του κράτησε την τελευταία σφαίρα που είχε το όπλο του αστυνομικού, ο 23χρονος Ρώσος Μαξίμ Ζιλίν. Στις 7 Ιανουαρίου 2011 στις 10 το πρωί περίπου, άνδρες της ΕΚΑΜ και κυνηγοί τον βρήκαν νεκρό δίπλα στον ποταμό Μαλακασιώτη.

Με μια σφαίρα στον κρόταφο, ο νεαρός εκτελεστής, έγραψε τον επίλογο της αιματηρής απόδρασής του, που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής. Νωρίτερα είχε γραφεί ο τραγικός επίλογος για τους δύο αρχιφύλακες του τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον Ρώσο δραπέτη. Στο χέρι του 23χρονου βρέθηκε το όπλο με το οποίο δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς. Το πτώμα του εντόπισε ένα ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες και ειδοποίησε τις επίγειες δυνάμεις. 'Aνδρες της ΕΚΑΜ ανέσυραν τη σορό του και με ελικόπτερο σούπερ πούμα τη μετέφεραν στην Καλαμπάκα και από εκεί στο νοσοκομείο της Λάρισας, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος αλλά και η αιτία θανάτου.

Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστή, προσδιορίζεται χρονικά 20 έως 24 ώρες πριν από την ανεύρεση του πτώματος, δηλαδή από προχθές το βράδυ.

Ο επίλογος του δράματος

Το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, γράφτηκε στα Γιάννινα και την 'Aρτα, ο δραματικός επίλογος, για τους δύο Αστυνομικούς. Ο Δημήτρης Κώτσης και ο Κώστας Βλαχοπάνος, οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, αφήνοντας δεκάδες ερωτήματα αναπάντητα.

Σε βαρύ κλίμα έγινε στις 12 το μεσημέρι στα Ιωάννινα, η κηδεία του αρχιφύλακα Δημήτρη Κώτση, παρουσία του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Τρεις ώρες αργότερα, στο Κομμένο της 'Aρτας, έγινε η κηδεία και του αρχιφύλακα Κωνσταντίνου Βλαχοπάνου.






ΠΗΓΗ policenet.gr