Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τ.Σ.Φ. Σαπών - Απο εδώ ξεκίνησε το «ντόμινο» συλλήψεων σε όλη την Ελλάδα της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

 

Πως το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών ξεκίνησε «ντόμινο» συλλήψεων σε όλη την Ελλάδα

Σε κρυφό κατάλυμα δασικής περιοχής στο νομό οι διακινητές απειλούσαν και χτυπούσαν τους μετανάστες


Εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών και στην περαιτέρω παραλαβή και μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/01 ευρεία και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Το έναυσμα από τη Ροδόπη

Έναυσμα για την επιχείρηση αποτέλεσε η σύλληψη βασικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, ο οποίος ως συνοδηγός οχήματος συντόνιζε τη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών από το νομό Έβρου στο νομό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» πρόκειται για περιστατικό διακίνησης που είχε απασχολήσει τις Αρχές στις 13/01/2021. Συγκεκριμένα, τότε, μεσημβρινές ώρες στη Ροδόπη, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης δύο αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το όχημα (το οποίο βλέπετε στην φωτογραφία) δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και κινούμενο σε αγροτική οδό ακινητοποιήθηκε μετά από εκτροπή, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ οι δύο διακινητές επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί χωρίς να τα καταφέρουν. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Η παραπάνω σύλληψη προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων, καθώς ο συνοδηγός του οχήματος –σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ»- οδήγησε στα βήματα των υπόλοιπων δραστών.

Απειλές και βία σε κρυφό καταφύγιο

Όπως προέκυψε από την συνολικά έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί και αναπτύξει δράση τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2019, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operanti).

Ειδικότερα σε πρώτο στάδιο, συγκέντρωναν αλλοδαπούς τρίτων χώρων στην Τουρκία και τους συνόδευαν - καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν πεζοί στο ελληνικό έδαφος, από την περιοχή του Έβρου. Στη συνέχεια τους συνόδευαν, μέσω προκαθορισμένης διαδρομής, στην περιοχή της Ροδόπης, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους μετέφεραν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή πλησίον της Εγνατίας Οδού. Ο «Χ» έχει αποκαλύψει πρόσφατα τα κρυφά περάσματα μεταναστών στη Ροδόπη, τα οποία χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο το κύκλωμα διακίνησης, αξιοποιώντας κάθε μέσο -και με σύμμαχο την τεχνολογία- για να προωθηθεί παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας αλλοδαπούς.

Στο κρυφό αυτό καταφύγιο, το κύκλωμα διακινητών βιντεοσκοπούσε τους διακινούμενους να αναφέρουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των μεσολαβητών τους και με χρήση σωματικής βίας και απειλές τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους, απαιτώντας να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ανεπίσημου συστήματος χρηματικών μεταφορών (μέθοδο hawala).

Με στόλο 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

 


Μετά την πληρωμή, μετέφεραν τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, με αυτοκίνητα και από εκεί –ασυνόδευτοι πλέον - κατέληγαν κατά κύριο λόγο στην Αττική και σε άλλους προορισμούς.

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία «αχυρανθρώπων». Όπως διαπιστώθηκε προέβησαν σταδιακά στην αγορά 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η αγοραστική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,

πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων,

πλήθος εγγράφων που αφορούν τη μεταβίβαση δεκάδων οχημάτων της εγκληματική οργάνωσης σε στοιχεία «αχυρανθρώπων»,

πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,

γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και

5 επιχειρησιακά οχήματα.

Περαιτέρω σε οικία ενός μέλους βρέθηκαν 3 αλλοδαποί που στερούνταν νομιμοποιητικών έγγραφων για την παραμονή τους στη χώρα και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

 


Η δικογραφία

Σε βάρος των 9 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής, εκβίασης, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν 29 επιπλέον άτομα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέδραμαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (Mobile Office) του Οργανισμού.

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα “EMPACT” του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

ΠΗΓΗ    xronos.gr

 

Τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Τούρκων διακινητών και παράνομων μεταναστών, έχει καταγράψει η ΕΛ. ΑΣ από την επιχείρηση " RIVIERA ".

 


Δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των διακινητών παράνομων μεταναστών που είχε έδρα την Τουρκία έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ. και περιλαμβάνονται στη δικογραφία της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

Οι διακινητές, μάλιστα, πολλές φορές συνομιλούσαν και την ώρα που είχαν τους αλλοδαπούς μέσα στις βάρκες για να περάσουν το ποτάμι του Έβρου. Οι συνεργοί συνομιλούσαν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής με τα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά σε κάποιες συνομιλίες αναφέρεται:

- Ο Burhan τον ρωτάει από πού φορτώνουν οι Άραβες τα άτομα και ο Bakar απαντάει από το «μικρό μαλακό βουνό».

- Ο Burhan τον ρωτάει «αν αυτοκτονήσουν οι Άραβες, να το κάνω και εγώ;».

- Ο Bakar του ζητάει να του στείλει την τοποθεσία που θέλει να τους φέρει.

- Ο Burhan τον ρωτάει αν υπάρχει κανένα μπλόκο κοντά στο στρατόπεδο.

- Ο Bakar απαντάει αρνητικά και αναφέρει πως είναι ήσυχα.

- Ο Burhan του λέει πως δεν είναι αυστηρά όπως παλιά.

- Ο Bakar αναφέρει πάλι ότι δεν υπάρχει τίποτα ειδικά την ημέρα.

- Ο Bakar λέει πως υπάρχει ένας δρόμος που κατεβαίνει πίσω από το στρατόπεδο, από ένα χωματόδρομο, και τον ρωτάει αν θέλει να του πάει εκεί τα άτομα.

- Ο Burhan αναφέρει πως αν φορτώσει δεν τον σταματάει κανείς μετά και τον ρωτάει αν πιάσανε κανένα τώρα τελευταία εκεί στις βάρκες, ο Bakar απαντάει πως όσες φορές έχει πάει εκεί δεν έχει βρει τίποτα μπροστά του.

- Ο Bakar προσθέτει πως αν μια μαύρη δεν ήταν έγκυος δεν θα είχαν πρόβλημα.

- Ο Burhan του λέει να περιμένει και θα του πει.

Οι εννιά συλληφθέντες είναι όλοι αλλοδαποί και μάλιστα ο ένας από αυτούς μόνιμος κάτοικος Τουρκίας. Tρεις από τους συλληφθέντες είχαν υποβάλει στη χώρα μας αιτήματα ασύλου.

Στις συνομιλίες τους πάντως φαίνεται και η εμπλοκή κάποιου Έλληνα ο οποίος σε ορισμένες διαδρομές είχε το ρόλο του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες:

- Ο καλούμενος ρωτάει αν πρέπει να ξεκινήσουν να περνάνε το πλέγμα και ο Burhan απαντάει καταφατικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι και ο καλούμενος μαζί τους.

- Επίσης, ο Burhan λέει να βάλει στο πρώτο αμάξι τους εννιά και στο δεύτερο τους οκτώ, ζητώντας του να τους βάλει με ωραίο τρόπο στο αμάξι και να τους δείξει πώς να σκύβουν μέσα στο αμάξι «γιατί οι οδηγοί είναι Έλληνες και θα τους δείρουν».

- Ο Burhan τον ρωτάει αν είναι στο ίδιο σημείο και ο BAKAR του απαντάει ότι είναι λίγο πιο δίπλα.

- Μετά, ο Bakar του εξηγεί ότι, όπως έρχεται από Κομοτηνή, όταν μπαίνει στο δρόμο με άσφαλτο για το χωριό, υπάρχει ένα σπίτι έξω από το χωριό.

- Ο Bakar συνεχίζει λέγοντας ότι το πρώτο σπίτι με ένα άσπρο μοτέρ πάνω στο δρόμο που έχει πάντα ένα φως ανοιχτό εκεί την νύχτα, εκεί στην αριστερή μεριά βρίσκεται ο Bakar.

- O Burhan τον ενημερώνει ότι σε 5-7 λεπτά φτάνουν στο σημείο και του ζητάει να έχει έτοιμα τα παιδιά και να είναι ήσυχα.

- Ο Bakar τον ρωτάει αν πρέπει να τους πάει στο μεγάλο ή στο μικρό δρόμο.

- Ο Burhan του απαντάει στο σημείο που του είπε κάτω από το φως, εκεί έχει μια ψηλή πόρτα και πλέγματα.

- Ο Bakar λέει σε τρίτα άτομα δίπλα του «πάμε, πάμε».

- Ο Burhan του λέει θα περάσει από το σημείο, θα κάνει αναστροφή και μετά θα τους πάρει.

- Ο Burhan λέει πως είναι κοντά στο άσπρο μοτέρ (εννοώντας προφανώς ανεμογεννήτρια) εκεί που έχει φως, όχι στο μεγάλο δρόμο, αλλά στο μικρό.

- Ο Burhan λέει ότι είναι ακριβώς κάτω από το μοτέρ με το φως.

- Ο Bakar του εξηγεί ότι άμα έχει πλάτη το χωριό, θα δει ένα σπίτι με σιδερένια οροφή.

- Ο Burhan λέει πως τον είδε και λέει σε τρίτο άτομο δίπλα του στα ελληνικά «πάμε, πάμε».

- Ο Burhan ζητάει να κοιτάξει στο δρόμο, είναι μέσα στο αμάξι.

- Ο Burhan τον ρωτάει αν έχει χώρο εκεί για να στρίψει και ο BAKAR του λέει να μην πάει μέχρι εκεί με το αμάξι και λέει σε τρίτα άτομα δίπλα του «πάμε, πάμε».

 

ΠΗΓΗ   cnn.gr

Νίκος Τριανταφύλλης – Τελικά ναι και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι όπως εμείς!!! ΒΙΝΤΕΟ

Ένα σώμα με 132 νεκρούς και δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη ως επικίνδυνο…
Εδώ και μήνες εξαιτίας της πανδημίας οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει το ρόλο του μπαμπούλα…ένα ρόλο που δεν τον επέλεξαν οι ίδιοι, απλά τους ανατέθηκε και αυτός ο ρόλος όπως άλλωστε γίνεται πάντα μιας και πρόκειται για ένα σώμα ασφαλείας.

Στο όνομα αυτής της ασφάλειας όμως συντελούνται εδώ και δεκαετίες καταχρήσεις και αδικίες εις βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων όπως μας λέει ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας κος Νίκος Τριανταφύλλης.

Γιατί άσχετα από τις προκαταλήψεις που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας για τους αστυνομικούς, στην ουσία πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αναλάβει ένα δύσκολο και ευαίσθητο έργο…την ασφάλεια όλων μας.

Πόσοι από μας δεν έχουμε βρίσει την αστυνομία και τους αστυνομικούς…κι όμως στην πρώτη ανάγκη για βοήθεια το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι….Να καλέσω την Αστυνομία..

Αυτή λοιπόν τη σχέση ανάμεσα στον πολίτη και στην αστυνομία πρέπει να αποκαταστήσει η διοίκηση, η κυβέρνηση, το κράτος ή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάσουμε την εξουσία …και όχι την επιφόρτιση των αστυνομικών υπαλλήλων με καινούργιες αρμοδιότητες για την κάλυψη οποιασδήποτε τρύπας ανακαλύπτει το εκάστοτε υπουργείο…

Ίσως να είναι και η μοναδική επαγγελματική κατηγορία, μαζί με κάποιους υγειονομικούς, η οποία από την έναρξη της πανδημίας δεν ξέρει τι σημαίνει ρεπό, άδεια, αργία και φυσικά δεν ξέρουν ακόμη τι σημαίνει έκτακτο επίδομα ή έκτακτη ενίσχυση…..

Ας ακούσουμε τι μας είπε ο ΝίκοςΠηγή mag24.gr

Απάντηση σε δημοσιεύματα: Kάτω από τα διεθνή όρια τα επίπεδα μόλυβδου στους χώρους φιλοξενίας στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου

Σε συνέχεια πρόσφατων αναφορών για την πιθανή παρουσία μόλυβδου σε τμήμα του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι Λέσβου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρέλαβε επιστημονική ανάλυση δεδομένων, βάσει της οποίας προχώρησε σε μια σειρά άμεσων ενεργειών.

Η δομή του Μαυροβουνίου προέκυψε ως λύση σε μια επείγουσα ανάγκη, προκειμένου να προσφέρει στέγαση σε πλέον των εννέα χιλιάδων (9000) αιτούντων άσυλο / μεταναστών που είχαν μείνει άστεγοι μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020. Η δομή καταλαμβάνει μια περιοχή 341 στρεμμάτων εκ των οποίων μόλις τα 21 αποτελούν πρώην πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού.

Με δεδομένες τις επείγουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή και την πρότερη χρήση τμήματος αυτής ως πεδίου βολής, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, ήδη από την αρχική φάση της εγκατάστασης:
  • Ανίχνευση για υπολείμματα βλημάτων από ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού
  • Επιχωμάτωση του εδάφους σε ύψος 50cm
  • Επικάλυψη του εδάφους με χαλίκι ύψους 20cm
  • Αξιολόγηση της περιοχής από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)
Στις 24.11.2020 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέθεσε στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), έναν επιστημονικό φορέα με μακρόχρονη εμπειρία και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στη διάθεση του.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων,το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προέβη στην απομάκρυνση των εναπομενουσών στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής σκηνών ως προληπτικό μέτρο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, η οποία διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, εστάλησαν στο Υπουργείο μας στις 8.12.2020.

Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12οαπό χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια.

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, το Υπουργείο έλαβε περαιτέρω μέτρα. 

Ειδικότερα:
  • Περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50cm
  • Περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20cm
  • Κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.
Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωράει στην κατασκευή νέας κλειστής / ελεγχόμενης δομής στη Λέσβο.

Μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προκύψει τέτοια επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει από την πλευρά μας επιτόπια παρέμβαση – ενημέρωση τόσο των αιτούντων άσυλο / μεταναστών, όσο και των εργαζομένων στη δομή.

Ερχεται ειδική «μονάδα» για τη φύλαξη σε μετρό και ΗΣΑΠ

Ενισχύεται η αστυνομική δύναμη στις αποβάθρες των 64 σταθμών
, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ από τους δύο ανηλίκους

Ενισχυμένη ομάδα δράσης με περίπου 90 αστυνομικούς – ένοπλους φρουρούς και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά – αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και θα φροντίζουν συνεχώς να ενημερώνουν το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. για ό,τι συμβαίνει στις αποβάθρες των 64 σταθμών του μετρό και του ΗΣΑΠ, ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, μελετάται η «ενοποίηση» σε αυτό το σχήμα φρούρησης και των 20 υπαλλήλων ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ, ενώ ίσως επαναληφθούν παλαιότερες ασκήσεις προσομοίωσης, με διάφορα σενάρια, εντός και εκτός συρμών. Ανάμεσα σε αυτά η αντιμετώπιση επιθετικής συμπεριφοράς επιβατών, η διαχείριση άλλης μορφής επεισοδίων, ο εντοπισμός ύποπτων ατόμων κ.ο.κ.

Η παρουσία αυτής της μονάδας φρούρησης στον υπόγειο της Αθήνας, όπου καθημερινά κινούνται περίπου 1.000.000 επιβάτες, θεωρείται ζωτικής σημασίας στο σύστημα αστυνόμευσης της πρωτεύουσας. Μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια σχετικής εξαγγελίας του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και από την ανάλυση όσων συνέβησαν στις 13 Ιανουαρίου στον σταθμό της Ομόνοιας, με τον άγριο ξυλοδαρμό του 53χρονου υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ από δύο ανηλίκους.

Προβλήματα

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαπίστωσαν ότι η επίθεση στον σταθμάρχη ανέδειξε σειρά προβλημάτων σε ζητήματα ασφαλείας στον ιδιαίτερα «ευαίσθητο» χώρο του μετρό: αφενός, η επίθεση δεν έγινε αμέσως αντιληπτή από όσους επέβλεπαν το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης. Αφετέρου, οι υπεύθυνοι δεν κατάλαβαν ότι εκείνος που δεχόταν τα σφοδρά χτυπήματα ήταν υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ, θεωρώντας αρχικά ότι πρόκειται περί συμπλοκής μεταξύ θερμόαιμων, ενώ υπήρξε σύγχυση για τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δύο νεαροί δράστες κατά τη διαφυγή τους από τον σταθμό. Ετσι διαπιστώθηκε με καθυστέρηση ότι κινήθηκαν προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια και εξήλθαν από το δίκτυο των συρμών στο Μοναστηράκι, χωρίς κανείς να επιχειρήσει να τους συλλάβει. Κι αυτό γιατί επικρατούσε γενική σύγχυση και δεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να κατευθυνθούν στο σημείο όπου κινήθηκαν οι δράστες.

Στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι «πολλοί υπάλληλοι του μετρό και του ΗΣΑΠ είχαν ακολουθήσει προς εξαετίας δεκάδες ασκήσεις προσομοίωσης σε διάφορα συμβάντα, ανάμεσα στα οποία και η αντιμετώπιση επίθεσης επιβάτη (πιθανόν από άτομο που δεν είχε πληρώσει εισιτήριο). Στις ασκήσεις αυτές συστηνόταν στους ελεγκτές να αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε εντάσεις ή προστριβές με επιβάτες και να περιμένουν να φτάσει αστυνομική δύναμη στο σημείο. Υποδείξεις που δεν φαίνεται να ακολούθησε πλήρως ο 53χρονος υπάλληλος που χτυπήθηκε άγρια».

Αστυνομία Μεταφορών

Εξάλλου, την περίοδο 2012-2014 το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε μελετήσει τη σύσταση Ειδικής Αστυνομίας Μεταφορών. Το σχέδιο προέβλεπε ότι το αστυνομικό αυτό σώμα θα υπαγόταν μεν υπηρεσιακά στην ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο θα είχε μοναδικό τομέα ελέγχου το δίκτυο του μετρό και του ΗΣΑΠ, με τη συνεργασία 300 security που απασχολούνταν τότε στους εν λόγω φορείς. Η εκπαίδευσή τους στη διαχείριση ατυχημάτων, συμπλοκών, κλοπών, ένοπλων επιθέσεων ή ακόμη και απόπειρας αυτοκτονίας θα πραγματοποιούνταν από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ομως το επιχειρησιακό σχέδιο ατόνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Αύγουστο του 2019, η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρ’ όλα αυτά, προχώρησε στην τοποθέτηση συνολικά 76 αστυνομικών στους 64 σταθμούς του δικτύου μετρό – ΗΣΑΠ της πρωτεύουσας, με τους αστυνομικούς αυτούς να υπάγονται υπηρεσιακά στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παρουσία τους να μην είναι μόνιμη, να απορροφώνται ταυτόχρονα σε άλλα καθήκοντα και η εποπτεία του δικτύου να μην είναι πυκνή. Τώρα, στον απόηχο και του βίαιου περιστατικού, έχει αποφασιστεί αυτή η αστυνομική δύναμη να ενισχυθεί, να προσηλωθεί αποκλειστικά στον στόχο της φρούρησης των σταθμών, με πρότερη ειδική εκπαίδευση επ’ αυτού του σκοπού. Τέλος, κύριο μέλημά τους θα είναι να δίνεται άμεσα εικόνα όσων συμβαίνουν στη ΓΑΔΑ, ώστε να κινητοποιούνται άμεσα περιφερειακές δυνάμεις που θα εντοπίζουν υπόπτους ή θα επεμβαίνουν σε άλλες περιπτώσεις.

Πηγή in.gr

Rapid test στην Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) παρέδωσε σήμερα ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου στην Ά Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και στον Αστυνομικό Διευθυντή Μιχάλη Καληωράκη, για την υποβοήθηση του έργου της, από τη μεγάλη προμήθεια rapid tests, στην οποία προχώρησε η Περιφέρεια, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έκρινε κατεπείγουσα και επιτακτική την ανάγκη να προμηθεύσει με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 τις δομές υγείας σε όλα τα νησιά και νευραλγικούς φορείς και υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες, εύκολων διαγνωστικών ελέγχων, που δίνουν αποτελέσματα εντός 10 λεπτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου παρέδωσε σήμερα 1000 rapid tests στην Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, ενώ ποσότητες rapid tests έχουν ήδη παραλάβει, με προτεραιότητα στα μικρότερα, τα νησιά Καστελλόριζο, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Κάσος, Κάρπαθος, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ίος, Κίμωλο, Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Κύθνος, Δονούσα, Αμοργός, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Αντίπαρος, καθώς και η 95 ΑΔΤΕ Ρόδου, η 80 ΑΔΤΕ Κω και το Λιμενικό Σώμα. 

«Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και του περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εφοδιάζει με rapid tests δομές υγείας, σώματα ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος οι δωρεάν και με εύκολη πρόσβαση των πολιτών διαγνωστικοί έλεγχοι covid, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σε αυτή τη φάση μία πολύ σημαντική δράση για τον περιορισμό της πανδημίας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος.

Πηγή rodiaki.grΘεσσαλονίκη: 24χρονος Σύρος “σήκωσε” 15.000 ευρώ από όχημα στη Μητροπόλεως

Δεν πρόλαβε να χαρεί τη λεία του ο 24χρονος από τη Συρία που έκλεψε 15.000 ευρώ από όχημα που ήταν σταθμευμένο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην οδό Μητροπόλεως.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της σχετικής καταγγελίας που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, την επόμενη κιόλας μέρα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη.

Ο 24χρονος θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.


Πηγή thestival.gr

Έσσεξ: Βαριές καταδίκες για τους υπεύθυνους της τραγωδίας με τους 39 νεκρούς Βιετναμέζους μετανάστες

Ήρθε η ώρα της απονομής Δικαιοσύνης για την τραγωδία του Έσσεξ! Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν σήμερα, Παρασκευή (22.01.2021) στο Λονδίνο σε ποινές κάθειρξης από 13 έως και 27 χρόνια, για τον θάνατο 39 Βιετναμέζων μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε μια νταλίκα στην περιοχή αυτή της Αγγλίας, το 2019.

Ο φρικτός θάνατος των ανθρώπων αυτών στο Έσσεξ στάθηκε αφορμή για να έρθουν στο φως τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους στην Ασία, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και δίνουν τεράστια ποσά για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο Βορειοϊρλανδός Ρόναν Χιουζ, 41 ετών και ο Ρουμάνος Γκεόργκι Νίκα, 43 ετών, οι φερόμενοι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 και 27 ετών αντίστοιχα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και διακίνηση μεταναστών. Ο πρώτος είχε δηλώσει ένοχος, ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Λονδίνου στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Μορίς Ρόμπινσον, ο άνθρωπος που οδηγούσε την νταλίκα όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο Ίμον Χάρισον, ο 24χρονος οδηγός που μετέφερε την νταλίκα μέχρι το λιμάνι Ζεεμπρίγκε του Βελγίου και υποστήριζε ότι αγνοούσε την ύπαρξη των μεταναστών.

Έσσεξ: Οι τελευταίες στιγμές των 39 μεταναστών από το Βιετνάμ


Οι άτυχοι μετανάστες πέθαναν από ασφυξία και υποθερμία. Προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο με τα κινητά τηλέφωνά τους ή ακόμη και να σπάσουν την οροφή της νταλίκας για να βγουν έξω. Μεταξύ αυτών ήταν και η Παμ Τι Τρα Μι, 26 ετών, που κατάφερε να στείλει ένα SMS στους γονείς της, λίγες ώρες προτού να βρεθεί νεκρή: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπάω πολύ. Πεθαίνω, δεν μπορώ πια να ανασάνω». Ένας 25χρονος, στο δικό του μήνυμα, ζητούσε συγγνώμη από τους δικούς του ανθρώπους: «Είμαι ο Τουάν (…) Δεν θα μπορέσω να σας φροντίσω (…) Δεν καταφέρνω να αναπνεύσω. Θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου. Σας εύχομαι καλή ζωή».

Οι μετανάστες είχαν δώσει έως και 14.000 ευρώ για να τους μεταφέρουν στη Βρετανία. Συνολικά, το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει επτά τέτοια ταξίδια από τον Μάιο του 2018 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2019. Άλλοι τρεις άνδρες που εμπλέκονταν στην υπόθεση καταδικάστηκαν σήμερα σε μικρότερες ποινές, από 3 έως 7 χρόνια φυλάκισης.

Στο Βιετνάμ, απ’ όπου κατάγονταν τα περισσότερα θύματα, επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ποινές φυλάκισης έως 7,5 ετών για τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν την τραγωδία. Στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ασκηθεί διώξεις συνολικά σε 26 ανθρώπους για την ίδια υπόθεση.

Πηγή 

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει πλέον γυναίκα επικεφαλής

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ


Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις ΗΠΑ είναι η Avril Haines, μια γυναίκα που μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εθνικές έρευνες και έχει επιδείξει μέχρι τώρα επαγγελματισμό και ικανότητα.

Η Haines θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση μιας κοινότητας μυστικών υπηρεσιών που επανειλημμένα υποτιμήθηκε και παραμελήθηκε από τον Τραμπ καθ ‘όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών στο αξίωμά του. 

Η διευθυντήρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών είναι θα είναι η ανώτερη αξιωματούχος του προέδρου για την υπηρεσία πληροφοριών και θα συντονίζει ολόκληρη την κοινότητα πληροφοριών, συνολικά 17 οργανισμών και σχετικών ερευνητικών γραφείων.


«Συγχαίρω τη Γερουσία που έβαλε τον κομματισμό στην άκρη για να δώσει προτεραιότητα στην εθνική μας ασφάλεια. Οι Αμερικανοί μπορούν να μείνουν ήσυχοι γνωρίζοντας πως η Avril Haines είναι και επίσημα η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» είπε στο Twitter o πρόεδρος Jo Biden.

 

ΠΗΓΗ   ampa.lifo.gr

 

 

Δανία: Στόχος της χώρας να μην υπάρχει καμία αίτηση για την παροχή ασύλου

 

Καμία αίτηση για παροχή ασύλου στη Δανία, αυτή είναι η φιλοδοξία της πρωθυπουργού της χώρας Μέτε Φρέντερικσεν, όπως δήλωσε η ίδια σήμερα, διατηρώντας την πολύ περιοριστική πολιτική ασύλου που ακολουθεί η χώρα.

 

“Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιτών άσυλο, όμως μπορούμε να εξηγήσουμε το όραμά μας”, δήλωσε η Σοσιαλδημοκράτης Φρέντερικσεν στη διάρκεια ερωτήσεων στο κοινοβούλιο.

Το 2020, 1.547 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για παροχή ασύλου στη Δανία, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1998, κάτι που εξηγείται μεταξύ άλλων και από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Ο αριθμός είναι δέκα φορές μικρότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2015, εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης, όταν 21.300 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου στη χώρα.

Η Δανία, μια χώρα με 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, δεν κρύβει την επιθυμία της να αποθαρρύνει τους μετανάστες να αναζητούν καταφύγιο στο έδαφός της.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λίγοι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας, διαφορετικά δεν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή”, εξήγησε η Δανή πρωθυπουργός.

Το 2017, όταν ήταν επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αποστολή των "μη δυτικών" μεταναστών σε αφρικανικούς καταυλισμούς, κέντρα διαλογής για τους μετανάστες.

Τον Σεπτέμβριο η Κοπεγχάγη διόρισε πρεσβευτή αρμόδιο για τη μετανάστευση ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας ενός ή πολλών καταυλισμών μεταναστών έξω από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου.

 

ΠΗΓΗ   documentonews.gr

 

Συνελήφθη αλλοδαπός να μεταφέρει με φορτηγό ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

 

Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος εντοπίσθηκε να μεταφέρει με φορτηγό ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Κατασχέθηκαν πάνω από 8 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε τέσσερις πυροσβεστήρες 


Συνελήφθη την 21-1-2021 το μεσημέρι, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών που πραγματοποιούν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με υπαλλήλους του Τελωνείου Κήπων και αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν οι παραπάνω αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι σε φορτηγό αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), το οποίο προσήλθε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων για να πραγματοποιήσει έξοδο από τη χώρα μας, διαπίστωσαν ότι ο οδηγός του μετέφερε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών 
« Laika » 


Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα που διενεργήθηκε με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών “Laika”, βρέθηκαν σε βοηθητικούς αποθηκευτικούς χώρους του τράκτορα, τέσσερις πυροσβεστήρες οι οποίοι περιείχαν στο εσωτερικό τους τέσσερις νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 8.210 γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, το φορτηγό αυτοκίνητο και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης. 


Δείτε πως η Laika εντόπισε περισσότερα από 8 κιλά ακατέργαστης κάνναβης που ήταν κρυμμένα μέσα σε τέσσερις πυροσβεστήρες


Γ.Π.Α. Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο.Π.Κ.Ε.: Ποια είναι η ειδική ομάδα με τα πολιτικά ρούχα και τα συμβατικά οχήματα που «σαρώνει» τα Εξάρχεια

 

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί επεμβαίνουν σε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας - Έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφοριοδοτών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας


Είναι οι «ράμπο των Εξαρχείων». Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, συμβατικά οχήματα και την εντολή να «σαρώνουν» την «κόκκινη ζώνη» του κέντρου της Αθήνας, να επιχειρούν άμεσα και να περνούν χειροπέδες σε άγριους ληστές και εμπόρους ναρκωτικών. Η ειδική ομάδα της ΟΠΚΕ, που ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά τη σύλληψή του θηριώδους «μακρυχέρη» του κέντρου της Αθήνας, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο επιχειρεί στα Εξάρχεια με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη αφού δίνουν το «παρών» σε όλες τις μεγάλες δουλειές της ΕΛ.ΑΣ.

Η εντολή

Τον Φεβρουάριο του 2020 λαμβάνεται η απόφαση η περιοχή των Εξαρχείων να «καθαρίσει» καθώς η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει με τους ίδιους να καλούν καθημερινά τις αρχές και να εκπέμπουν «sos» ζητώντας να καθαρίσουν την περιοχή που για δεκαετίες αποτελούσε τη «μαύρη τρύπα» του κέντρου της Αθήνας.

Μετά από συσκέψεις και αποφασίζεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το κύριο βάρος των καθημερινών επιχειρήσεων να το σηκώσει η Υποδιευθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων στην οποία υπάγεται η Ο.Π.Κ.Ε και η νεοσύστατη ομάδα ΔΡΑΣΗ. 

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων καταρτίζουν το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης στην περιοχή των Εξαρχείων που προβλέπει τις κινήσεις όλων των αστυνομικών δυνάμεων και τον τρόπο δράσης τους. Στο πλαίσιο αυτού δημιουργείται μια Ειδική Ομάδα ΟΠΚΕ η οποία φέρει πολιτική περιβολή και κινείται με συμβατικά οχήματα στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας.

Η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν την ομάδα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και επιλέγονται στελέχη που υπηρετούν χρόνια στις ΟΠΚΕ, διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, μπορούν να κινηθούν απαρατήρητοι και δεν φοβούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση με άτομα του αναρχικού ή του ποινικού χώρου. Επικεφαλής τίθεται υπαστυνόμος με πολλά χρόνια στις ομάδες ΟΠΚΕ και πλούσιο βιογραφικό. Μετά την στελέχωση η ομάδα, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις ρίχνεται στην μάχη κατά της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια σημειώνοντας πολλές επιτυχίες τόσο σε επίπεδο συλλήψεων όσο και σε επίπεδο πληροφοριών.

Ενεργώντας πεζοί ή με δίκυκλα σε συνδυασμό με δυνάμεις της ΔΡΑΣΗΣ και της ΟΠΚΕ καταφέρνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαλύσουν τα κυκλώματα που λυμαίνονται την πλατεία Εξαρχείων, τον λόφο Στρέφη και να οδηγήσουν πλήθος κακοποιών στη φυλακή.

 Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Τελευταία μεγάλη επιχείρηση στην οποία πήραν μέρος ήταν αυτή της σύλληψης του θηριώδους Αλβανού με το προσωνύμιο «μακρυχέρης» ή «Τιραμόλα» που είχε ρημάξει καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ενώ είχε συλληφθεί 23 φορές δεν είχε περάσει ποτέ το κατώφλι των φυλακών. Ο άνδρας συνελήφθη στις 12 Ιανουαρίου στην περιοχή των Εξαρχείων όπου διέμενε αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να διαρρήξει με χρήση πιστωτικής κάρτας διαμέρισμα στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι.

Η ειδική ομάδα της ΟΠΚΕ έχει συνδράμει καθοριστικά στην εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών. Στη μεγάλη επιχείρηση της 17ης Μαρτίου 2020 όπου από κοινού με την Ασφάλεια εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με 32 μέλη για εμπορία και διάθεση ναρκωτικών ουσιών στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2020 με την Ασφάλεια πέρασαν χειροπέδες σε 4 Έλληνες μέλη κυκλώματος που έσπρωχνε ναρκωτικά κατάσχοντας από οικίες-καβάτζες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και των Εξαρχείων 47 κιλά κάνναβης και περισσότερο από μισό κιλό κοκαΐνης.


Σε κυκλώματα πλαστογράφων, όπως στην περίπτωση της 21ης Απριλίου 2020 όπου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα συνελήφθη υπήκοος Σουδάν για πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών και στο παράνομο εργαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν 23 πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες πάνω από 10.000 ψηφιακές καταχωρήσεις ταξιδιωτών εγγράφων και αδειώνικανότητας οδήγησης που χρησιμοποιούσε ως μήτρες για την κατάρτιση των πλαστών εγγράφων. 


 Δίκτυο πληροφοριοδοτών

Η ειδική ομάδα της Ο.Π.Κ.Ε έχει καταφέρει μέσα στον ένα και πλέον χρόνο δράσης της στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, να αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφοριοδοτών που έχει οδηγήσει σε συλληψεις που έλαβαν μεγάλη έκταση και απασχόλησαν την επικαιρότητα. Όπως για παράδειγμα, αυτή του μεγάλου αρχηγού στην υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων μεταξύ συμμοριών στην Μενάνδρου. Ο Αφγανός προσήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 από την Ειδική Ομάδα στην Ασφάλεια και στη συνέχεια προφυλακίστηκε ενώ συμμετείχαν και στη μεγάλη επιχείρηση του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για τη σύλληψη των Πακιστανών που τεμάχισαν μάνα και κόρη πριν 13 χρόνια. Οι άνδρες της ΟΠΚΕ, μετά από πληροφορίες ενημέρωσαν τους Αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών για τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι δράστες και την διεύθυνση κατοικίας τους, οδηγώντας στην σύλληψη τους και την εξιχνίαση της υπόθεσης.


 

ΠΗΓΗ   protothema.gr

 

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

28.000€ από την Ουγγρική κυβέρνηση στην Μητρόπολη Μυτιλήνης- Επισκευάστηκαν 3 εξωκλήσια στην Μόρια (Pics)

Ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης


Στις 21 του Ιουλίου του 2020 η Ουγγρική Κυβέρνηση διαμέσου της Αυτοδιοικήσεως ων Ελλήνων της Ουγγαρίας και γνωρίζοντας τα δεινά και τις καταστροφές που υπέστησαν κατά καιρούς τα πλησίον του τότε ΚΥΤ παρεκκλήσια της Ενοριακής Κοινότητας Αγίου Βασιλείου Μόριας Λέσβου, διέθεσε για τις ανάγκες μας αυτές το χρηματικό ποσό των 28.000 ευρώ.

Η Ιερά μας Μητρόπολη δέχθηκε με μεγάλη χαρά αυτήν την τόσο ανιδιοτελή αλλά και σημαντική προσφορά τους.

Κατόπιν ευλογιών και των σχετικών αδειών του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ, με τα χρήματα αυτά επισκεύασε και εξόπλισε με εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια τα πλησίον του πρώην ΚΥΤ ευρισκόμενα, παρακάτω εξωκλήσια:

• Αγίου Γεωργίου

• Αγίας Αικατερίνης, και

• Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Τέτοιες θεάρεστες πράξεις, ιδίως τις δύσκολες αυτές εποχές για την πατρίδα μας, και ιδιαίτερα για το Αγιοτόκο Νησί μας, είναι ευλογία Θεού και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ευχαριστούμε δημόσια την Ουγγρική Κυβέρνηση και τους εκεί Έλληνες αδελφούς μας για την βοήθεια και την πολύτιμη συνδρομή τους και ευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός να ευλογεί κάθε έργο αγαθό προσωπικό και της οικογενείας των.


Πηγή lesvospost.com

Τι αναφέρει ο πρόεδρος Συνοριακών φυλάκων Έβρου σχετικά με την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21-01-2021, μεταξύ του κυρίου Μηταράκη με φορείς που εκπροσώπησαν τον νομό Έβρου για το θέμα τής επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου, συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. 

Συγκεκριμένα ο κύριος Γιαλαμάς αναφέρει σε ανάρτηση του στο fb:
Ως Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Εβρου και ως ο μόνος Συνδικαλιστικός φορέας του Έβρου συμμετείχα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε σχεδόν 4 ώρες μεταξύ του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κυρίου Νότη Μηταράκη, των Βουλευτών , τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους αλλά και των υπολοίπων εκπροσώπων φορέων του νομού Έβρου, για το επίμαχο θέμα της επέκτασης, της βελτιστοποίησης των υποδομών και την αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, γνωστοποιήθηκε από την δική μας πλευρά για ακόμα μια φορά στον κύριο Υπουργό , χωρίς ανακρίβειες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης η κάθετη και απόλυτη αντίθεση μας αλλά και των υπολοίπων συμμετεχόντων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας του Έβρου και όχι μόνο, σε ό,τι αφορά στην αύξηση της χωρητικότητας και της επέκτασης των δομών. Συνεχίζουμε...


Bordernews.gr


Κ. Τσουβάλας για εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΛΑΣ: Κάναμε σε 18 μήνες όσα δεν έγιναν σε 18 χρόνια

 

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμού της ΕΛΑΣ, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις, με πρώτη την προσαρμογή στις ανάγκες λόγω covid-19, αλλά και των εξωτερικών απειλών, με την αγορά εκτός των άλλων ειδικών οχημάτων, ασθενοφόρων και τεθωρακισμένων, "τρέχει" για το 2021 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το 2020 αγοράστηκαν εφόδια που δεν είχαν αγοραστεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, κατά την σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τις συναθροίσεις.

«Τους τελευταίους 18 μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ υλοποιούν ένα εξαιρετικά μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο για τον εξοπλισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. Μέσα σε 18 μήνες έχουν γίνει όσα δεν έγιναν 18 χρόνια», τόνισε ο κ. Τσουβάλας.

Για το 2021 ο γενικός γραμματέας είπε ότι το υπουργείο έχει «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, περίπου στα 23.000.000 ευρώ, για αγορά μηχανοκίνητου επιχειρησιακού εξοπλισμού», στον οποίο εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνονται:

- 40- 80 περιπολικά με ειδικά διαμορφωμένο ειδικό κλωβό για μεταφορά κρατουμένων και προσαχθέντων με κορονοϊό, ή άλλα λοιμώδη νοσήματα ή υπόνοια ότι πάσχουν από κάποιο νόσημα,

- 4 ασθενοφόρα για την ΕΛΑΣ,

- 5 θωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που επιχείρησαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο,

- 4 ειδικά επιχειρησιακά αυτοκίνητα για ειδικές δράσεις, όπως αυτά που επιχείρησαν επίσης στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Κυρίως, όμως , όπως είπε ο κ. Τσουβάλας, «για πρώτη φορά, από το 1999, θα διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πλήρη και ολική ανακατασκευή των επιχειρησιακών λεωφορείων, των Διευθύνσεων Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είχαν αγοραστεί την περίοδο μέχρι το 2003», και βρίσκονται σε κακό χάλι.

Για το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2020 ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι, εκτός από 2.450 οχήματα όλων των τύπων, που αποκτήθηκαν μέσω διαγωνισμών ή κατασχέσεων, από τον πρώην ΟΔΔΥ, διατέθηκαν περίπου 20.000.000 για αγορά επιχειρησιακού εξοπλισμού και ατομικών εφοδίων προστασίας των αστυνομικών, «που δεν είχαν αγοραστεί την τελευταία 15ετία». «Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αστυνομικών και των συνδικαλιστικών φορέων» είπε ο κ. Τσουβάλας.


Μεταξύ του εξοπλισμού που αγοράστηκε το 2020 ο κ. Τσουβάλας ανέφερε ενδεικτικά: 23.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, πάνω από 8.000 επιχειρησιακές στολές, πλήρης εξοπλισμός για 4.000 δικυκλιστές σε όλη την Ελλάδα.


ΠΗΓΗ  policenet.gr

«Δόγμα αποτροπής» - Ισχυροποίηση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

 

Το 2021 θα είναι χρονιά η οποία θα τρέξει για τις Ένοπλες Δυνάμεις πάνω σε δύο μεγάλους άξονες. Από τη μια η σοβαρή έπειτα από τουλάχιστον δέκα χρόνια απραξίας προσπάθεια για τον εξοπλισμό, την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων αλλά και την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Και από την άλλη τη συνεχή ετοιμότητα, εγρήγορση και επιφυλακή απέναντι στη διαρκή Τουρκική όχι απλά προκλητικότητα αλλά ουσιαστικά επιθετικότητα των γειτόνων και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.


Τυπικά το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ έκρινε μόνο τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη ο οποίος συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια ως το πρώτο ‘’γεράκι’’ της Πολεμικής Αεροπορίας. Και του έδωσε όπως είχε δικαίωμα από το νόμο έναν ακόμη χρόνο να ηγηθεί της HAF στη πιο παραγωγική ίσως περίοδο για τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ εδώ και αρκετά χρόνια. Ουσιαστικά όμως η πολιτική εξουσία έδωσε το «πράσινο» φως και στους τέσσερις Αρχηγούς των Επιτελείων, συνολικά δηλαδή στη στρατιωτική ηγεσία να συνεχίσει το έργο της σε μια από τις πλέον κρίσιμες χρονιές στην οποία ήδη μπήκαμε για την Εθνική Άμυνα της χώρας και την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χρονιά η οποία θα τρέξει για τις Ένοπλες Δυνάμεις πάνω σε δύο μεγάλους άξονες. Από τη μια η σοβαρή έπειτα από τουλάχιστον δέκα χρόνια απραξίας προσπάθεια για τον εξοπλισμό, την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων αλλά και την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Και από την άλλη τη συνεχή ετοιμότητα, εγρήγορση και επιφυλακή απέναντι στη διαρκή Τουρκική όχι απλά προκλητικότητα αλλά ουσιαστικά επιθετικότητα των γειτόνων και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αμφισβήτηση του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να κάνει ξεκάθαρα λόγο για επαναπροσδιορισμό συμφωνιών και συνθηκών αν όχι πλήρη αναθεωρητική διάθεση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Την ίδια ώρα που η Αθήνα με βάση τη λογική και το διεθνές δίκαιο καταβάλει προσπάθεια να βρει ειρηνική λύση στο μοναδικό ζήτημα που χωρίζει τα δύο κράτη και δεν είναι άλλο από τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Ενώ η γείτονες επιθυμούν να βάλουν στην ατζέντα μια σειρά από παράλογες αξιώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα η στρατιωτική ηγεσία έχοντας λάβει ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ από την κυβέρνηση καλείται να βάλει τις βάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις που επιθυμεί να έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα να διαφυλάξει την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, τον εναέριο χώρο και όλες τις περιοχές θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ενίσχυση άρχισε από την Πολεμική Αεροπορία με την απόφαση για απόκτηση μαχητικών Rafale να δρομολογείται σε πράξη μέσα σε χρόνο ρεκόρ εν αναμονή των υπογραφών τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper, τη συντήρηση των Mirage και την απόκτηση μη επανδρωμένων UAV Heron από το Ισραήλ. Ενίσχυση που αλλάζει τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο και ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Στον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη αναγνωρίστηκε η σκληρή δουλειά του και του δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του παραδίδοντας σε ένα χρόνο πιο ισχυρά τα ‘’μπλέ φτερά’’.


 

Το μεγάλο πλέον επόμενο στοίχημα είναι η ενίσχυση του Στόλου με καινούργια αλλά και μεταχειρισμένα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Ενίσχυση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Το Πολεμικό Ναυτικό και η ηγεσία του πάντως το 2020 σήκωσε το τεράστιο βάρος αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας στη θάλασσα με το Στόλο σε έναν πρωτόγνωρο συναγερμό να βρίσκεται συνεχώς στη θάλασσα. Η πρόκληση το 2021 για τον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη είναι διπλή και αφορά τόσο την απόκτηση νέων πλοίων όσο και τη διατήρηση του ετοιμοπόλεμου του Στόλου.

Ο Στρατός Ξηράς έδωσε εξετάσεις ταν κατάφερε να σταματήσει την Τουρκική ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο με τη χρησιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκική πλευρά. Έδειξε αντανακλαστικά όταν η Άγκυρα κλιμάκωσε τις προκλήσεις τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα νησιά του Αρχιπελάγους μετατρέποντας σε ‘’αστακούς’’και τους τελευταίους βράχους της Ελληνικής επικράτειας. Αθόρυβος και ουσιαστικός ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έβαλε το δικό του στίγμα με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πλέον στην αναδιοργάνωση Σχηματισμών και Μονάδων και στον εκσυγχρονισμό όλων των οπλικών συστημάτων.


Στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας ο ‘’καταδρομέας’’ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έβαλε από την πρώτη στιγμή τη σφραγίδα του στο δόγμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων. Με πιο χαρακτηριστική ίσως στιγμή τη διαταγή από την Κύπρο όπου βρισκόταν για πολεμική προετοιμασία την ώρα που η Άγκυρα αποφάσισε να βγάλει ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με τεράστια αποδοχή τόσο στο στράτευμα όσο και στην κοινωνία ο ‘’πρασινοσκούφης’’ Αρχηγός αναμφίβολα θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες μεγάλες προκλήσεις ειδικά αν η προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία ναυαγήσει.

 

ΠΗΓΗ   newpost.gr

 

Μπάιντεν: Υπέγραψε τα πρώτα διατάγματα για τους μετανάστες

Ως προς την άρση των φραγμών που ίσχυαν επί Ντόναλντ Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρχίζει να αίρει τους φραγμούς του Ντόναλντ Τραμπ στους μετανάστες.

Οπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε χθες Τετάρτη τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα, με τα οποία καταργούνται σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ωστόσο ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ερχόμενος σε καθαρή ρήξη με τον Ρεπουμπλικάνο που διαδέχθηκε, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν: την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική· τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό· και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Δεν αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση τι σημαίνει αυτό για τους μετανάστες που υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς με σκηνές κοντά στα σύνορα για ατέλειωτους μήνες.

Οι πρωτοβουλίες σκοπό είχαν να δείξουν πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την θητεία του στην προεδρία βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά υιοθετώντας προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη.)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια από τις λιγοστές μετεκλογικές δημόσιες εμφανίσεις του, επισκέφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τμήμα του τείχους, το οποίο είχε διατάξει να ανεγερθεί με εκτροπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πρώτες αυτές κινήσεις του Μπάιντεν επαινέθηκαν αμέσως από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στις ΗΠΑ, που έκριναν ότι αναιρούν πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ασύμβατες με τις «αμερικανικές αξίες» και θα συμβάλλουν να αποκατασταθεί η «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.

Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους καλωσόρισε χθες βράδυ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.»

Πηγη athensvoice.gr

Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ ο «Κόκκορας» και ο «Μακρυχέρης» της Μυκόνου

Μέσα σε τρεις μέρες είχαν ρημάξει το νησί ανοίγοντας οκτώ καταστήματα -Ανακουφισμένοι δήλωσαν οι μαγαζάτορες του κοσμοπολίτικου νησιού

Στα χέρια της Αστυνομίας έπειτα από έρευνες οι δύο φίλοι, οι οποίοι μέσα σε ένα τριήμερο είχαν κυριολεκτικά ρημάξει τα καταστήματα της Μυκόνου και είχαν γίνει φόβος και τρόμος για τους καταστηματάρχες. Οι δύο άνδρες, με τακτική πρώτα κοιτούσαν το υποψήφιο κατάστημα που θα έκλεβαν για τυχόν αδυναμίες του και έπειτα το βράδυ μπούκαραν και έκλεβαν. Φυσικά προτιμούσαν τα μαγαζιά εκείνα που δεν είχαν συναγερμό καθώς ήταν πιο εύκολο να το κλέψουν.

Ενδεικτικό είναι ότι από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 20 του ίδιου μήνα είχαν ανοίξει οκτώ καταστήματα. Συνήθως ο 30χρονος με τον 40χρονο δράστη, πλησίαζαν τα μαγαζιά και με πέτρα έσπαγαν την τζαμαρία και έμπαιναν μέσα. Μάλιστα ο ένας παρέμενε εντός του αυτοκίνητου κάνοντας τον τσιλιαδόρο σε περιπτωση που εβλεπε αστυνομία η καποιον αλλον να ειδοποιούσε γρήγορα τον συνεργό του.

Στόχος τους ήταν πρώτα από όλα η ταμειακή μηχανή του κάθε καταστήματος και έπειτα έλεγχαν συρτάρια και ράφια για τυχόν χρήματα. Η λεία από την τριήμερη δράση τους, σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε περίπου στα 4.000 ευρώ κάνωντας τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να φοβούνται για την περιουσία τους. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία του νησιού έφτασε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαλευκάνει τις υποθέσεις διαρρήξεων συλλαμβάνοντας τους δύο δράστες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο 40χρονος άντρας ελληνικής καταγωγής με το ψευδώνυμο «Κόκκορας» αλλά και ο 30χρονος συνεργός του επίσης ελληνικής καταγωγής είναι μόνιμοι κάτοικοι της Μυκόνου και σύμφωνα με πληροφορίες διέπρατταν τις διαρρήξεις προκειμένου να αγοράσουν την δόση τους.

Πηγή protothema.gr

Διαφωνία Μηταράκη με τους φορείς του Έβρου για τον αριθμό των προσφύγων στο ΚΥΤ Φυλακίου - Αναζητούνται εναλλακτικέςTηλεδιάσκεψη με βουλευτές,
εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς του Έβρου πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου.

Σημείο διαφωνίας μεταξύ του υπουργείου και των φορέων του Έβρου παραμένει η δυναμικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου, «όπου και αναζητούνται εναλλακτικές», τονίζει το υπουργείο.

Παράλληλα το υπουργείο αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα», με τα σημεία σύγκλισης να σχετίζονται με την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, ενίσχυσης της ασφάλειας και της δυνατότητας αποτροπής στα σύνορα, νέων προσλήψεων για την αύξηση του προσωπικού, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και κατασκευής βιολογικού καθαρισμού του ΚΥΤ.

Το υπουργείο καταλήγει ότι «ο παραγωγικός διάλογος θα συνεχιστεί».

Πηγή real.gr

Χρυσοχοΐδης: Μόνο σε περίπτωση επεισοδίων η οριοθέτηση χώρου δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις

Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Δεν μπορούμε κάθε μέρα να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Ο νέος νόμος θα προστατεύει το δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν και βάζει τέλος στη δράση των προβοκατόρων» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Αναφέρθηκε στις πράξεις βίας εντός του πανεπιστημίου που οδήγησαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία με σκοπό να μπει τέλος «στην ατιμωρισία των θρασύδειλων», ενώ σχετικά με το αίτημα μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο για «αίτημα διακριτικής μεταχείρισης».

Αναλυτικά, υποστήριξε ότι: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπήθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος», επεξηγώντας σχετικά με την οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων.

«Είναι κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε. «Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να είναι σε κάποιο σημείο φυλλασόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους».

«Μπήκαν οι κάμερες ήδη στα ΜΑΤ και οι κάμερες στο σώμα των αστυνομικών σε κάποιες άλλες ομάδες. Αυτό το υλικό… υπάρχει ένας νόμος, ένα προεδρικό διάταγμα, έγκριση της επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα πηγαίνει σε μια ψηφιακή αποθήκη και σε περίπτωση που χρειαστεί άντλησει δεδομένων γιατί σε κάποια διαδήλωση έχουμε επεισόδια τότε με άδεια του εισαγγελέα… Η αστυνομία διαχειρίζεται αυτή την στιγμή πολλά στοιχεία κάτω από κανόνες, τους κανόνες τηρεί και εποπτεύει η ανεξάρτητη αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων η οποία και σήμερα δουλεύει και εποπτεύει», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ποιος θα αξιολογεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης, τόνισε: «Θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, και τελικά ανάλογα με το πλήθος, ο στόχος είναι να διαδηλώσουν όλοι, να μη διαλύονται οι συγκεντρώσεις από διάφορους προβοκάτορες, να ξεκινάν από κάπου και να φτάνουν κάπου αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν… με μια βασική προϋπόθεση όταν ο αριθμός είναι μικρός να πηγαίνουν από το πεζοδρόμιο, αν είναι λίγο περισσότεροι να πηγαίνουν και σε μια λωρίδα του δρόμου, αλλά δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο, αυτή η κατάχρηση τελείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει άλλη διαδικασία για τις περιπτώσεις που δεν θα γίνει μια διαδήλωση. «Εμείς θέλουμε να γίνονται οι διαδηλώσεις, ο νόμος αυτός προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν, να πορεύονται. Εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με προβοκάτορες, με καταστροφές, που απειλούνται με επεισόδια τότε αυτά πρέπει να αξιολογούνται όλα και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, διαλύονται συγκεντρώσεις από πέντε προβοκάτορες, καταστρέφονται πόλεις, σπάζουν βιτρίνες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένας, αυτό τελειώνει».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Όταν είσαι απελπισμένος, βλέπεις πολλά όνειρα…και όταν είσαι μια τόσο απογοητευτική αντιπολίτευση γεννάς θεωρίες συνωμοσίας. Το νομοσχέδιο είπαν ότι θα καταργηθεί στην πράξη, το νομοσχέδιο δουλεύει, σε ένα ποσοστό 85-90% οι συγκεντρώσεις γίνονται στα πεζοδρόμια…Ο νόμος εφαρμόζεται. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση η δημοκρατία επιχειρεί να ορίσει το δικαίωμα του συναθροίζεστε κι αυτό είναι μια κατάκτηση».

Αναφορικά στις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και την κατάχρηση εξουσίας από άνδρες της αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση. Για πρώτη φορά με δικό μας νόμο με πειθαρχικό δίκαιο πρωτοπόρο όλες οι καταγγελίες πηγαίνει όχι στην αστυνομία αλλά στον συνήγορο του πολίτη.

Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα. Όλη αυτή η βία που ασκήθηκε γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση η αστυνομία, γιατί οι διαδηλωτές έκαναν αυτή την επίθεση. Αυτά τα περιστατικά θα πάνε στον συνήγορο του πολίτη, όλοι θα καταθέσουν υπάρχουν εικόνες».

«Η αντιπολίτευση που πολέμησε τον νόμο για το άσυλο, δέχεται πια ότι μπορεί να μπει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν μια γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια.

Όλα αυτά [που αιτούνται τα πανεπιστήμια] είναι πολύ καλά αλλά δεν έχουν σχέση με το σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ. Έχει βγει κανείς από όσους διαμαρτύρονται να καταδικάσει όσα γίνονται τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο ρόλος της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, μιας ομάδας άοπλης…

Αν υπάρξει ζήτημα παράνομης πράξης θα συλλαμβάνεται κάποιος προσάγεται και πάει στον εισαγγελέα, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Ο ρόλος μας είναι η αποτροπή… Σας προτείνω να με καλέσετε σε έναν χρόνο από σήμερα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο πια, όλοι αυτοί είναι θρασύδειλοι κι έχουν το αίσθημα της ατιμωρησίας.

«Όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω και θα συλληφθεί», υπογράμμισε σχετικά με τον καταδικασθέντα Χρήστο Παππά.

Ενώ τέλος, αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε: «Υπάρχει υπέρμετρη αντίδραση για ένα θέμα πολύ μικρό. Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή. Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θέλουν να έρθουν στην Αθήνα γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση».

Πηγή .real.gr