Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Πένθος στην ΕΛ.ΑΣ. - Aστυνομικός έφυγε από τη ζωή

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομεταστευσης Νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του συναδέλφου μας ΑΝΤΩΝΗ ΤΖΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ για τον αδόκητο χαμό του.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ υπήρξε ένας εξαίρετος συνάδελφος και άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ καθώς και στην κοινωνία μας γενικότερα.

Καλό ταξίδι αδερφέ μας. Καλό παράδεισο!!!!!!!

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!!!!!!!

 

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χασεκίδης Δημ.        Τσομπάνης Ανασ.

 

Νίκος Κ. Παπαγιάννης - Ενημερωτικό για τις επιπρόσθετες κρατήσεις στους συνοριακούς φύλακες

 

 

Ενημερωτική ανάλυση σχετικά με τις επιπρόσθετες κρατήσεις στους νέους συνοριακούς φύλακες ανέπτυξε και ανάρτησε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣΥΦΥ Παπαγιάννης Νικόλαος , 

τις οποίες και αναλυτικά παρουσιάζει :

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 

Οι επιπρόσθετες κρατήσεις οι οποίες διενεργούνται στις αποδοχές των Συνοριακών Φυλάκων, ανάλογα με τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται, είναι οι εξής : 

Α΄ Ταμεία πρώην Ε.Χ. 

1. Κράτηση κατάταξης 

Αρχίζει από την ημερομηνία κατάταξής τους ως Δόκιμοι Σ/Φ και ισούται με ένα Βασικό Μισθό Δοκίμου (325 €). Το ανωτέρω ποσό παρακρατείται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

2. Κράτηση Ονομασίας  

Υπέρ ΤΕΑΠΑΣΑ 

Αρχίζει από την ημερομηνία ονομασίας σε Σ/Φ και ισούται με τρεις (03) διαφορές Βασικού Μισθού Σ/Φ και Δόκιμου Σ/Φ (1884 €). Το ανωτέρω ποσό παρακρατούνταν μέχρι πρότινος σε 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ πλέον με τις διατάξεις του ν. 4703/2020 παρακρατείται σε 36. 

Β΄ Ταμεία πρώην Α.Π. 

1. Κράτηση κατάταξης 

Αρχίζει από την ημερομηνία κατάταξής τους ως Δόκιμοι Σ/Φ και ισούται με ½ Βασικό Μισθό Δοκίμου (325 €). Το ανωτέρω ποσό παρακρατείται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

2. Κράτηση Ονομασίας  

Υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 

Αρχίζει από την ημερομηνία ονομασίας σε Σ/Φ και ισούται με το σύνολο των μικτών αποδοχών του μήνα ονομασίας. Το ανωτέρω ποσό παρακρατείται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.  

Υπέρ ΤΕΑΠΑΣΑ 

Αρχίζει από την ημερομηνία ονομασίας σε Σ/Φ και ισούται με τρεις (03) διαφορές Βασικού Μισθού Σ/Φ και Δόκιμου Σ/Φ (1884 €). Το ανωτέρω ποσό παρακρατούνταν μέχρι πρότινος σε 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ πλέον με τις διατάξεις του ν. 4703/2020 παρακρατείται σε 36. 

Νίκος Κ. Παπαγιάννης   Οργ. Γραμματέας Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

 

 bordernews.gr

Από αυτό το καλοκαίρι 1.000 φορητές συσκευές της ΕΛΑΣ θα σκανάρουν τα πρόσωπα των πολιτών σε περιπολίες

Μετά από απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η Ελλάδα πρόκειται σύντομα να γίνει μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων ρουτίνας.

Σε συνεργασία με το Algorithm Watch. Για την αγγλική εκδοχή του ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ.

Το Algorithm Watch είναι οργάνωση με έδρα το Βερολίνο η οποία ασχολείται με το θέμα της λογοδοσίας αλγορίθμων (algorithms accountability). Αυτό είναι το δεύτερο ρεπορτάζ του Reporters United στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το AlgorithmWatch και τη HomoDigitalis, ελληνική οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα.

Στις 27 Ιανουαρίου 2021, μία ημέρα πριν τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ, η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε τη νέα της παγκόσμια εκστρατεία «για την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης προσώπου». Κατά την οργάνωση πρόκειται για «μορφή μαζικής παρακολούθησης που ενισχύει τη ρατσιστική αστυνόμευση και απειλεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».Στριπ από την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας «Ban the Scan».

Η εκστρατεία Ban the Scan μπορεί να ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη αλλά πολύ σύντομα πρόκειται να βρει πεδίο εφαρμογής όχι στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, την Κίνα ή τη Ρωσία αλλά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΛΑΣ που μίλησε στο Reporters United, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 εκτιμάται πως η ελληνική αστυνομία θα έχει παραλάβει «χιλιάδες φορητές συσκευές» που θα μοιάζουν με smartphones και θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος.

«Σκοπός είναι η εξακρίβωση προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο. Έτσι θα βελτιωθεί η ασφάλεια των αστυνομικών, θα μειωθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών, θα εξοικονομήσουμε ανθρώπινους και υλικούς πόρους και χρόνο εργασίας», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ύστερα του ΣΥΡΙΖΑ

Το έργο ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στην Intracom Telecom τον Μάρτιο του 2019. Η Intracom Telecom αποτέλεσε για δεκαετίες τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του ομίλου Intracom, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη. Το 2006 σημαντικό μερίδιό της πωλήθηκε στη ρωσικών συμφερόντων Sistema. Το 2014 οι δύο βασικοί μέτοχοι Intracom και Sistema πούλησαν ολόκληρα τα μερίδιά τους σε μη κατονομαζόμενους «επενδυτές από το Ντουμπάι». Σήμερα η εταιρεία ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την Intracom Middle East FZ-LLC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της ανάθεσης, από την αρχική σύλληψη της ιδέας (2017) μέχρι και την υπογραφή της τελικής σύμβασης το 2019, υλοποιήθηκε εξ’ολοκλήρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ύπαρξη του έργου όμως δεν την πληροφορηθήκαμε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την ΕΛΑΣ. Στις 2 Ιουλίου 2019, δηλαδή πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, η εταιρεία Intracom Telecom με δελτίο τύπου «ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» για το έργο “Έξυπνης Αστυνόμευσης”. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στα τέλη του 2019 ώστε η ΕΛΑΣ να προβεί στην «Ανακοίνωση Σύναψης Σύμβασης» για το έργο.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το 75% του κόστους του έργου καλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, γεγονός που καταδεικνύει μια συνολική στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη της εγκληματικότητας.

H Intracom Telecom σιγεί, μιλάει το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών

Η Intracom Telecom δεν απάντησε στα ερωτήματα του Reporters United. Όμως, πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στο 177-σέλιδο τεύχος τεχνικών προδιαγραφών που ανήρτησε η ΕΛΑΣ τον Απρίλιο του 2018.

To πρόγραμμα με τίτλο «Smart Policing» έχει ως στόχο «τον προσδιορισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών που υπόκεινται σε επιτόπιο έλεγχο». Ανάμεσα στους στόχους που θέτει το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών είναι και η «ενίσχυση της προληπτικής αστυνόμευσης».


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για κατάσχεση 324 κιλών καθαρής κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 300 κιλά καθαρής κοκαΐνης κατάσχεσαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη DEA Αθηνών

Ανακοίνωση για το νέο μεγάλο πλήγμα σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που κατάφεραν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία DEA εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της Voria.gr για τον εντοπισμό και την κατάσχεση περισσότερων από 300 κιλών καθαρής κοκαΐνης.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία νεαρά άτομα, δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που δρουν σε διεθνές επίπεδο, πέτυχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, όταν σε συνεργασία με το γραφείο D.E.A. Αθηνών και τα Τμήματα Άμεσης Επέμβασης και Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, απέτρεψαν τη διοχέτευση τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 300 κιλά καθαρής κοκαΐνης και συνελήφθησαν τρία ηγετικά στελέχη πολύ καλά οργανωμένου διεθνούς δικτύου εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας 37 και 36 ετών κι έναν 35χρονο ημεδαπό, η δραστηριότητα των οποίων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μεθοδικής και ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας. Προέκυψε μάλιστα ότι ανέλαβαν το ρόλο της παραλαβής ποσοτήτων κοκαΐνης και την περαιτέρω διαχείριση – διακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες χθες 29-01-2021, σε περιοχή του κέντρου πόλης, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, στο πλαίσιο μεταξύ τους συναλλαγής, όλοι οι προαναφερόμενοι άντρες.

Σε έρευνες που ακολούθησαν σε δύο (2) οχήματα και σε διαμέρισμα που διέμενε ένας εξ’ αυτών, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την παράδοση και φύλαξη των ποσοτήτων των ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • (324) κιλά καθαρής κοκαΐνης, χωρισμένα σε (260) δέματα,
 • (5.265) ευρώ και συνάλλαγμα, σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
 • (5) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις συνεννοήσεις τους και
 • Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Σημειώνεται ότι, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και τέταρτου σημαντικού μέλους του κυκλώματος, το οποίο και αναζητείται.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

Πηγή voria.gr

Ενέργειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος

Τι κάνουμε σε ένα τροχαία ατύχημα:

Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:

α) Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.

β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή

γ) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία. Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Αν από το Τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:
 • Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
 • Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
 • Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, η οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

Πηγή astynomia.gr

Εντυπωσιακές εικόνες από τη χειμερινή εκπαίδευση του Δ΄ Σώματος Στρατού στο χιόνι

Το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου 2021, Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού διεξήγαγαν επιχειρησιακή εκπαίδευση σε χιονοσκεπή εδάφη και υπό συνθήκες δριμέος ψύχους, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τακτικές ασκήσεις επιπέδου Μηχανοκίνητης Διμοιρίας, Ουλαμού Μέσων Αρμάτων και Ουλαμού Πυροβολικού, καθώς και εκτέλεση πορειών.

Πηγή zougla.gr

Ροδόπη: Μετέφερε εκατοντάδες λαθραία πακέτα τσιγάρων

Μαζί με τα σχεδόν 800 πακέτα λαθραίων τσιγάρων βρέθηκε και κάνναβη

Οργιάζει η διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης όπου, για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κομοτηνής και της Ο.Π.Κ.Ε. συνέλαβαν έναν Έλληνα διακινητή που μετέφερε το παράνομο εμπόρευμα με το αυτοκίνητό του.

Οι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο το βράδυ της Τετάρτης και, αφού ακινητοποίησαν τον δράστη, ερεύνησαν το εσωτερικό του οχήματος που οδηγούσε και στη συνέχεια το σπίτι του. Συνολικά, βρήκαν 768 πακέτα τσιγάρων χωρίς την ειδική ταινία του φόρου κατανάλωσης, ενώ κατέσχεσαν και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Στην συνέχεια, τον οδήγησαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης που άσκησε σε βάρος του δίωξη για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί ναρκωτικών.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, είχε συλληφθεί μια γυναίκα που διέθετε προς πώληση 117 λαθραία πακέτα τσιγάρων τα οποία εντόπισαν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του καταστήματος που διατηρεί σε οικισμό της Ροδόπης και εξετάζεται αν ο συλληφθείς ήταν ο προμηθευτής της.

Πηγή protothema.gr

Ρόδος: Χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς που διευκόλυναν με το... αζημίωτο παράνομους μετανάστες

Τους πέρασαν χειροπέδες στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Έπειτα από συλλογή νεότερων στοιχείων που ανέκυψαν κατόπιν διενέργειας συστηματικής - ενδελεχούς έρευνας και περαιτέρω αξιοποίησης πληροφοριών της Λιμενικής Αρχής Κω, της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), της ΕΥΠ και της EUROPOL που συνέδραμε στην έρευνα με κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office), αναφορικά με τη δράση του υπόψη κυκλώματος στην νήσο Ρόδο, συνελήφθησαν την 26.01.2021 δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 47 ετών για παράβαση των άρθρων 187 και 216 του Π.Κ. και του Ν. 4251/2014.

Ειδικότερα, στελέχη του Γρ. Ασφαλείας του Λιμεναρχείου μαζί με στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) της Λιμενικής Αρχής της Κω μετέβησαν στη Ρόδο, όπου με τη συνδρομή - συνεργασία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και υπό τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ, συνέλαβαν τους προαναφερόμενους αλλοδαπούς οι οποίοι φέρονται: 

α) ότι προμήθευαν τους παράνομα διακινούμενους αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα και 

β) ως στενοί συνεργάτες ατόμου που αναζητείται και φέρεται να έχει υψηλή θέση στην ιεραρχία του κυκλώματος που διακινεί παράνομα τους αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, και στην συνέχεια εξασφαλίζει την διαμονή τους σε safe house στη ν. Ρόδο, έως ότου τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα (διαβατήρια, μισθωτήρια ακίνητης περιουσίας, τεστ Covid), προκειμένου να τους προωθήσουν στην ενδοχώρα.

Στην κατοχή του 28χρονου αλλοδαπού, που επρόκειτο να παραδώσει πλαστά έγγραφα σε μετανάστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία (01) ταυτότητα χώρας της Ε.Ε. αμφιβόλου γνησιότητας, πλήθος εμβασμάτων μεταφοράς χρημάτων, το χρηματικό ποσό των τριακοσίων ενενήντα ευρώ (390€) και ένα (01) κινητό τηλέφωνο το οποίο προσπάθησε να καταστρέψει, ενώ σε νομότυπη κατοίκον έρευνα στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Επτά (07) αμφιβόλου γνησιότητας Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης.

2. Τέσσερις (04) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.

3. Δύο (02) αμφιβόλου γνησιότητας - υδατογραφήματα ταξιδιωτικών εγγράφων (μήτρες) πιθανότατα Ιταλικών Αρχών.

4. Φωτ/φο άδειας διαμονής και Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ τρίτου προσώπου.

5. Συνολικά είκοσι έξι (26) εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, διαφόρων χρηματικών ποσών εταιρειών.

6. Μία (01) ταυτότητα αλλοδαπού.

7. Πέντε (05) κάρτες τραπεζικών αναλήψεων.

8. Μία (01) συσκευασία η οποία περιέχει μία συσκευή κινητού τηλεφώνου.

9. Μία (01) συσκευή ασύρματου δικτύου δεδομένων

10. Μία (01) κάρτα μνήμης

11. Τρεις (03) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας

12. Έξι (06) συσκευασίες καρτών κινητής τηλεφωνίας διαφόρων εταιρειών

13. Έξι (06) κάρτες κινητής τηλεφωνίας με αποσπασμένες τις κάρτες sim.

Διενεργείται προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή της Κω, ενώ η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων εξακολουθεί να συλλέγει – αναλύει στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση και να επεξεργάζεται σε βάθος όλες τις πληροφορίες με σκοπό την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος και συναφών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πηγή rodiaki.gr

23 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο


Σκάφος που μετέφερε 23 πρόσφυγες (ανάμεσά τους 10 παιδιά) έφθασε χθες το βράδυ στις ακτές στη Βόρεια Λέσβο.


Η ομάδα των προσφύγων περπάτησε προς το Λεπέτυμνο όπου κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρχές και μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

 


Αξίζει να τονιστεί ότι οι πρόσφυγες αμέσως μετά την άφιξή τους ειδοποίησαν την οργάνωση Aegean Boat Report και έστειλαν οπτικό υλικό ώστε να τεκμηριώσουν την παρουσία τους. 

 

ΠΗΓΗ   lesvosnews.net

 

Οικονόμου: Στην αστυνομία δεν υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες


Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ασφάλεια - Σπίρτζης: Δουλειά της αστυνομίας είναι να μην αδειάζονται καλάσνικοφ στις πλατείες


Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη με θέμα «Αύξηση των εγκλημάτων, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα» απάντησε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, καταλογίζοντας ανεύθυνη στάση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό για ποιον λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί μία τόσο ανεύθυνη στάση στα θέματα εσωτερικής τάξης και ασφάλειας», ανέφερε.

«Αδικείτε μία συλλογική προσπάθεια που συντελείται, εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών πανδημίας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για να συνεχίσει η χώρα να αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε λίγους μήνες και πάλι, κορυφαίο πόλο έλξης τουριστών διότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Αγνοείτε εσκεμμένα την τεράστια προσπάθεια των ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ, τόσο στο μέτωπο καταπολέμησης του εγκλήματος όσο και στη μάχη κατά του κορονοϊού. 

 Ακροβατείτε πολιτικά, ανάμεσα στον αυτονόητο σεβασμό όλων μας στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στην υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, “κλείνοντας το μάτι” σε όσους αδιαφορούν επιδεικτικά για τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πετροβολείτε, όχι εσείς προσωπικά, αλλά στελέχη του κόμματός σας, με κάθε ευκαιρία την ΕΛΑΣ και το έργο της. Ταυτόχρονα, στελέχη σας πρωταγωνιστούν στη συγκρότηση δικτύου αλληλεγγύης του Κουφοντίνα, ανάγοντας τον, μέσα από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους, σε λαϊκό αγωνιστή. Ομνύετε υπέρ των καταληψιών κτιρίων, υπέρ της ανομίας στα πανεπιστήμια, ομνύετε υπέρ της αυθαιρεσίας των οργανωμένων περιθωριακών ομάδων, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Χαρακτηρίζετε αστυνομοκρατία, σήμερα στη δημοκρατική Ελλάδα, την παρουσία ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ δίπλα στον πολίτη».

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποσιωπά τα επίσημα στοιχεία για την εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, την ενδοοικογενειακή βία και συμπλήρωσε: «Μιλάτε συνεχώς για κακομεταχείριση συλληφθέντων, αυθαιρεσίες στις φυλακές, σκληρότητα προς τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. 

Η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι ότι στην αστυνομία δεν υπάρχουν ακδροδεξιοί θύλακες, καθώς τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν γίνονται ανεκτές τόσο από τη σημερινή πολιτική και φυσική ηγεσία όσο και από προηγούμενες και είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Όπως είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε ότι η αστυνομία κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος, στη βάση της έννομης τάξης, με πειθαρχία, δομική επάρκεια και λογοδοσία». Επίσης, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, όμως καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια, με μεθοδικότητα, σχέδιο, πόρους, προϋπολογισμό.

«Επιχειρούμε για το περιβάλλον εσωτερικής ασφάλειας της χώρας ένα άλμα στο μέλλον με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να μιλάμε για ανεπαρκή εκπαίδευση, τρομοκράτηση των πολιτών, περιστολή δικαιωμάτων, στέρηση βασικών ελευθεριών και για αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης αστυνομικού προσωπικού. 

Αποστολή της αστυνομίας είναι να διασφαλίζει τη ζωή, την περιουσία, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Σπίρτζης: Αυτό που είναι πραγματικά δουλειά της αστυνομίας, θα το κάνετε ποτέ;

Στο βήμα είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. «Αυτό που είναι πραγματικά δουλειά της αστυνομίας, θα το κάνετε ποτέ; Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας οι διαδηλωτές και οι συνδικαλιστές. Ούτε είναι δουλειά της αστυνομίας να εμποδίζουν βουλευτές, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, να πάνε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Αντισυνταγματικά. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να βγάζει απαγορεύσεις συναθροίσεων που γίνονται κουρέλι από το λαϊκό και το φοιτητικό κίνημα. 

Δουλειά της αστυνομίας είναι να μην αδειάζονται καλάσνικοφ στις πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας», είπε ο βουλευτής και ζήτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει πόσο έχει αυξηθεί το προσωπικό των διευθύνσεων της αστυνομίας που ασχολούνται με τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα, προκειμένου να συγκριθεί με τον αριθμό των αστυνομικών που διατίθεται για τις διαδηλώσεις.

Ο κ. Σπίρτζης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναφέρθηκε στη «χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση του πανεκπαιδευτικού, που παρά την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απαγόρευση, συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου», όμως η κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα, όπως τόνισε, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλα θέματα και έχει δώσει βαρύνουσα σημασία στο πώς θα καταστείλει και θα τρομοκρατήσει τους πολίτες και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Επίσης, κατήγγειλε ότι «έχουμε συνεχή γεγονότα αστυνομικής βίας» και κατέθεσε «έναν τόμο από τέτοια περιστατικά», την ίδια στιγμή που η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, ακόμη, «περιστατικά, που κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων δείχνουν τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με ποιους τρόπους θα την αντιμετωπίσει και την ένοπλη βία, πόσους αστυνομικούς έχει τοποθετήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πόσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ, στην Ομάδα Δράσης, στην Ομάδα ΔΙΑΣ, πόσους αστυνομικούς έχει προσλάβει κατ’ εξαίρεση για να είναι μέσα «σε αυτό το πλαίσιο καταστολής και πάταξης των δημοκρατικών ελευθεριών» και πόσους έχει τοποθετήσει στην άλλη όχθη, δηλαδή στις υπηρεσίες που καταπολεμούν το οργανωμένο έγκλημα. 

Ζήτησε, επιπλέον, από τον παριστάμενο υφυπουργό να απαντήσει με ποιους τρόπους το υπουργείο θα διασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο κ. Σπίρτζης μίλησε και για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο σπίτι του κ. Ινδαρέ, στην οικογένεια του κ. Κατή, γεγονότα, που -όπως σημείωσε- δείχνουν πως «έχει στοχοποιηθεί η νέα γενιά» και που είναι χρήσιμο να αναφερθούν, προκειμένου η κυβέρνηση να απαντήσει πώς αντιμετώπισε τα ζητήματα αστυνομικής βίας και πώς το οργανωμένο έγκλημα.

Ο βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά και πίνακα με τα περιστατικά εγκληματικής δράσης και ένοπλης βίας, που κατέγραψαν τα δελτία ειδήσεων την τελευταία εβδομάδα.


Οικονόμου: «Κινούμαστε σταθερά, με συγκεκριμένη πολιτική»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε «απαντήσεις που έχουν δοθεί στο πλήθος ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και μεμονωμένα φαινόμενα άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας». 

«Πρόκειται, φυσικά, για έναν μικρό μόνο αριθμό, από το πλήθος των στοιχείων που έχετε στη διάθεσή σας, ο οποίος, όμως, είναι ενδεικτικός της κυβερνητικής συνέπειας με την οποία ανταποκρινόμαστε σε κάθε ζήτημα που θέτει η εθνική αντιπροσωπεία. Γεννάται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα γύρω από τους λόγους που επανέρχεστε στα ίδια ζητήματα, δεδομένου ότι γνωρίζετε λεπτομερώς το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες η κυβέρνηση έχει προβεί, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιμέρους ζητημάτων», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι υπάρχει μία διαρκής ανακολουθία ανάμεσα στα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και στα συμπεράσματα που καταλήγει, προκειμένου να αποδομήσει «ανεπιτυχώς» την κυβερνητική πολιτική στα θέματα εσωτερικής τάξης και ασφάλειας. 

«Την ίδια ώρα αδικείτε το έργο δεκάδων χιλιάδων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία επιχειρούν αδιάκοπα, με στόχο την επιτυχημένη αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων της εποχής μας. Πρόκειται για ιδιότυπο συλλογισμό, που αδυνατώ να παρακολουθήσω και που θα μου επιτρέψετε να μην υιοθετήσω», επεσήμανε απευθυνόμενος στον κ. Σπίρτζη.

Ακόμη, ο υφυπουργός είπε «πως δεν χωρά αμφιβολία ότι η δύναμη της ΕΛΑΣ απαιτεί στο σύνολό της ενίσχυση». Επικαλέστηκε, όμως, τη στενή δημοσιονομική πολιτική, τον σημαντικό αριθμό αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, τις μειωμένες προσλήψεις την τελευταία δεκαετία που «οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα». Όπως υπογράμμισε, είναι διαρκής επιδίωξη η ενίσχυση, στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ώστε με το κατάλληλο προσωπικό να ανταποκρίνεται η ΕΛΑΣ στις αυξημένες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται, όπως υποστήριξε, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υφιστάμενων αστυνομικών δυνάμεων με τρόπο που να καθιστά την κατανομή τους αντίστοιχη των επιχειρησιακών αναγκών, σε κάθε περιοχή της επικράτειας. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στον τομέα ανανέωσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των στελεχών της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όλα τα στοιχεία για την κατανομή στις υπηρεσίες βρίσκονται στη διάθεση των κομμάτων, ωστόσο δεν μπορεί να κατατεθούν δημόσια διότι αφορούν δεδομένα που άπτονται ζητημάτων ασφάλειας, και τόνισε τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, με στόχο την υλοποίηση ολιστικού σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής, για την καταπολέμηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και της μικροεγκληματικότητας και για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. «Κινούμαστε σταθερά, με συγκεκριμένη πολιτική», σημείωσε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν «ξεκάθαρη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά». 

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός είπε ότι σε όλη την επικράτεια παρατηρείται μείωση 29,96% σε κλοπές και διαρρήξεις, 29,68% σε κλοπές τροχοφόρων και 43,04% σε ληστείες.

Σπίρτζης: Μόλις φύγει η χώρα από το lockdown θα υπάρξει μεγάλη και έντονη δράση συμμοριών

Τη μείωση σε μικροκλοπές και διαρρήξεις αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης, αλλά αυτό συμβαίνει, όπως παρατήρησε, «όχι από τη δράση της αστυνομίας αλλά γιατί είμαστε κλεισμένοι σπίτια μας και γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων». Όπως, δε, παρατήρησε, την ίδια στιγμή, οι απάτες -κυρίως σε ηλικιωμένους- στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν 67,93% και στην Αθήνα μόνο τον Νοέμβριο 57%. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος επικαλέστηκε εκτιμήσεις ότι μόλις φύγει η χώρα από το lockdown θα υπάρξει μεγάλη και έντονη δράση συμμοριών, αλλά το θέμα είναι τα στοιχεία για τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και πόσο αυτή έχει αυξηθεί, όπως και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος. 

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις 3.000 αστυνομικών, στην ίδρυση της Ομάδας Δράσης, της ομάδας για τις διαδηλώσεις, την επικείμενη ίδρυση ομάδας αστυνομίας στα πανεπιστήμια και στη βούληση ίδρυσης αστυνομίας για τα ΜΜΜ.

 

ΠΗΓΗ   newsbeast.gr

 

 

Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στη Μύκονο

 


Στη σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη Γραφείου Ασφάλειας- Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών του Λιμεναρχείου Μυκόνου, στην περιοχή του Τουρλού ν. Μυκόνου.

Συγκεκριμένα, ο προαναφερόμενος εντοπίστηκε να κινείται με το Φ.Ι.Χ. ιδιοκτησίας του και ακινητοποιήθηκε προκειμένου ελεγχθεί από τα παραπάνω στελέχη. Στον έλεγχο συνέδραμε αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''UGLY'', όπου εντοπίστηκαν τα κάτωθι:

Δύο (2) νάιλον σακούλες οι οποίες περιείχαν πενήντα εννέα (59) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους διακοσίων σαράντα έξι γραμμαρίων και πενήντα οκτώ δεκάτων του γραμμαρίου (246,58gr),

Μία (01) πλαστική συσκευασία από παυσίπονα χάπια, η οποία περιείχε οκτώ (8) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους έξι γραμμαρίων και ογδόντα ενός δεκάτων του γραμμαρίου (6,81gr),

μία συσκευασία βιταμινών που περιείχε είκοσι τρεις (23) νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους δεκαεννέα γραμμαρίων και πενήντα τεσσάρων δεκάτων του γραμμαρίου (19,54γρ).

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σύνολο των ναρκωτικών ουσιών οι οποίες εν συνεχεία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Επιπρόσθετα, κατασχέθηκαν δύο (02) κινητά τηλέφωνα καθώς και το χρηματικό ποσό των χιλίων εξακοσίων τριάντα ευρώ (1.630€).

 

ΠΗΓΗ   hcg.gr

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Φαρμακευτική κάνναβη: Αλλαγές στη νομοθεσία

 

Στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


Αυτό έγινε γνωστό σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου, από το τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω, τόσο την παραγωγική δραστηριότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και τις εξαγωγικές δυνατότητες, καθώς είναι αυξητική η ζήτηση φαρμακευτικής κάνναβης στην παγκόσμια αγορά.

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό, τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο με κύριο σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Δηλαδή, με την νέα εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας Αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.  

Όμως, για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, θα παραμένει όπως προβλέπεται σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, το οποίο προβλέπει την έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν τη διάθεσή του σε ασθενείς.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στόχοι για τις αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είναι η διεύρυνση των εξαγωγών, η επιτάχυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη. 

Άλλο τόσο δε, η διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, για την κάλυψη συνταγογραφούμενων αναγκών ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

 

ΠΗΓΗ   real.gr

 

20 παράνομοι μετανάστες έφτασαν το πρωί στην Κω

Συνολικά 20 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια έφτασαν το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου στην Κω.

Συγκεκριμένα έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ψαλίδι με δύο λέμβους, στις οποίες επέβαιναν 13 και 7 άτομα αντίστοιχα.

Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τις αρχές σε χώρο καταγραφής έτσι ώστε να γίνει η ταυτοποίηση τους.

Σύλληψη δυο ατόμων στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας για παράνομη αλιεία

Σύλληψη δυο ατόμων στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας για παράνομη αλιεία

Συνελήφθησαν χθες (28-01-2021) το βράδυ στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας Φλώρινας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πλωτής Αστυνόμευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών, δυο αλλοδαποί, 47 και 41 χρόνων, για παράνομη αλιεία.

Συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αλίευσαν με τη χρήση βάρκας, διχτύων και απόχης, χωρίς να κατέχουν την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια αλιείας .

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • 1 μεταλλική βάρκα,
 • 1 εξωλέμβια μηχανή,
 • 800 μέτρα δίχτυα,
 • 1 απόχη,
 • 2 ξύλινα κουπιά,
 • 8 πλαστικές κλούβες και
 • διάφορα αλιευμένα ψάρια
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών Φλώρινας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Φωτογραφία αρχείου

Πηγή astynomia.gr

Ακατάλληλα για περιπολίες στις παρέβριες περιοχές, τα νέα τζιπ που έφεραν στους Συνοριοφύλακες

Έχει γεμίσει ο… κάθετος άξονας Αρδανίου-Ορμενίου αλλά και η Εγνατία Οδός, από τα ολοκαίνουργια αστυνομικά τζιπ, μάρκας NISSAN QASHQAI.

Όποιος απορεί γιατί συμβαίνει αυτό, η εξήγηση είναι πολύ απλή. Τα συγκεκριμένα τζιπ που είναι πάρα πολλά και δόθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, κυρίως για να καλύψουν τις ανάγκες των Συνοριοφυλάκων για τις περιπολίες τους, ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ και δεν μπορούν να κινηθούν στις παρέβριες περιοχές. Γι’ αυτό και η εντολή των ανωτέρων τους στους αστυνομικούς που τα χρησιμοποιούν, είναι να μην κινούνται σε… χωματόδρομους.

Έτσι όλη μέρα τα βλέπει κανείς να κινούνται μόνο πάνω στην Εγνατία Οδό ή στον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου. Μάλιστα και οι ίδιοι οι αστυνομικού γελάνε με την συγκεκριμένη κατάσταση και αναρωτιούνται ποιος… ιθύνων υπηρεσιακός νους είχε την φαεινή ιδέα να φέρουν τα συγκεκριμένα τζιπ για περιπολίες στους χωματόδρομους που είναι δίπλα στον ποταμό Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πηγή evros-news.gr

"Μικρή δομή στην Λέσβο έξω από τον αστικό ιστό.. αλλά πρώτα να κλείσουν οι υπάρχουσες"

Αίτημα του Συλλόγου κατοίκων όμορων χωριών και των Προέδρων Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα, Παμφίλων


Το κλείσιμο όλων των δομών μέσα στη Μυτιλήνη και στα χωριά και η δημιουργία μίας εγκατάστασης καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών είναι το αίτημα που εξέφρασαν οι Πρόεδροι των όμορων Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα, Παμφίλων κατά τη συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, στην διάρκεια της οποίας παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος Κοινότητας Μυτιλήνης, Αλέκος Κουζινόγλου.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και σε αυτή οι πρόεδροι εξέφρασαν την αγωνία τους για την συνέχιση της λειτουργίας της προσωρινής δομής του Καρά Τεπέ ( Μαυροβούνι ) και στο μέλλον. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη την δημιουργία κλειστής δομής σε απομακρυσμένη περιοχή και το σταδιακό κλείσιμο όλων των άλλων δομών του Δήμου Μυτιλήνης.

Ακολούθησε κείμενο που υπογράφουν ο Σύλλογος κατοίκων όμορων χωριών και οι πρόεδροι Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα και Παμφίλων στο ζητείται η εγκατάσταση να είναι δυναμικότητας μικρού αριθμού ατόμων, να είναι κλειστή και ελεγχόμενη για τις ανάγκες υποδοχής και ταυτοποίησης και να είναι σε απομακρυσμένη περιοχή ώστε να μην υπάρχει σύνδεση με τον αστικό ιστό του νησιού. Το νέο κέντρο όπως υποστήριξαν θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ παράλληλα θα κλείνουν οι υπόλοιπες υπάρχουσες δομές της Λέσβου με εκκένωση της νήσου.

«Ζητάμε να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια ώστε να γίνει με τους δικούς τους όρους αφού όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρχει μια εγκατάσταση καταγραφής και ταυτοποίησης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Επιτέλους ο τόπος δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς και αδιέξοδα»

Παράλληλα ζητείται από τους Δημάρχους Δυτικής Λέσβου Μυτιλήνης και την Περιφερειακή Αρχή να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να γίνει με τους δικούς τους όρους η νέα δομή αφού όλοι, όπως υποστηρίζουν, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρχει μια εγκατάσταση καταγραφής και ταυτοποίησης, σημειώνοντας στο κείμενό τους :
«Επιτέλους ο τόπος δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς και αδιέξοδα».

Πηγή lesvospost.com

Με παρέμβαση του Στεφανή, μεταφορά ασθενούς με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Σύμη

Η Σύμη θα μείνει με ένα γιατρό για 15 ημέρες, μέχρι να γίνει η πρόσληψη των άλλων δύο αγροτικών γιατρών, θέμα για το οποίο ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας ο Δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ενώ προχθές, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του, καθώς προέκυψε στο νησί ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό.

Έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως ασθενής με σοβαρό νόσημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπως είπε μιλώντας στον “sky Ρόδου”.

«Επισήμανα στο υπουργείο τον κίνδυνο να μείνει το Ιατρείο με τη μία αγροτική γιατρό, όπως και συνέβη χθες. Ελικόπτερο δεν μπορούσε να πετάξει λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών, ούτε και πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος μπορούσε να ταξιδέψει και ο ασθενής χρειάσθηκε να μείνει μέχρι τις 5 το πρωί στο Ιατρείο.

Το πρωί η γιατρός αναγκάσθηκε να μεταφέρει τον ασθενή στη Ρόδο και το Ιατρείο θα έμενε χωρίς γιατρό, αν στις 11 το βράδυ δε ζητούσα την παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή -που είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για τα νησιά μας- και έστειλε στις 8 το πρωί τον στρατιωτικό γιατρό που κάλυψε το κενό.

Αν δεν είχα σκεφθεί αυτή τη λύση, το Ιατρείο θα έμενε χωρίς γιατρό μόνο με νοσηλευτή… Αλλά πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος να εργάζεται; 24 ώρες το 24ωρο; Η γιατρός έμεινε όλο το βράδυ με τον ασθενή και ταξίδεψε μαζί του στη Ρόδο και θα επιστρέψει σήμερα…», υπογράμμισε περιγράφοντας το περιστατικό και τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας που αντιμετωπίζει το νησί.

Εντωμεταξύ, από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα μεταφέρεται ο εμβολιασμός των κατοίκων της Σύμης, περιγράφοντας το αλαλούμ με τη διαδικασία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακαλοδούκας, αφού τώρα προσδιορίζεται για τις 8 Φεβρουαρίου. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα μικρά ακριτικά νησιά», σημείωσε καταλήγοντας.

Πηγή rodiaki.gr

Ερχονται οι «αδιάφθοροι» του Δημοσίου – Το κράτος αποκτά… Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων


Το νέο σύστημα θα έχει προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα. Άλλωστε υπάρχουν οι θεσμοί και οι ανάλογες ποινές για παραπτώματα που απαντώνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.


Τέλος στη διαφθορά, τις διακρίσεις και τις παρατυπίες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών με νέο νομοσχέδιο για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να φέρει στη Βουλή τους επόμενους μήνες. Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εκτός από το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα αναφερθεί και στο σχέδιο νόμου που αφορά ένα σύστημα τύπου «Εσωτερικών Υποθέσεων» σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως για πρώτη φορά επιδιώκεται η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τον εσωτερικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές. Άλλωστε, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό των ρυθμίσεων, εξαιτίας του οποίου προκύπτουν αντιφάσεις, κενά δικαίου, επικαλύψεις αλλά και σύγκρουση αρμοδιοτήτων διαφόρων εποπτικών φορέων. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι ο εσωτερικός έλεγχος στον δημόσιο τομέα έχει εφαρμοστεί κατά τρόπο αποσπασματικό και ελλιπή, με αποτέλεσμα να μην επιφέρει τα προσδοκώμενα στη δημόσια διοίκηση.

Πρόληψη


Το νέο σύστημα θα έχει προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα. 
Άλλωστε υπάρχουν οι θεσμοί και οι ανάλογες ποινές για παραπτώματα που απαντώνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν, το νέο σύστημα «δεν θα περιμένει να συμβούν περιστατικά διαφθοράς αλλά με τα απαραίτητα εργαλεία θα προσπαθεί να τα αποτρέπει». Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τον εκλογικό νόμο, ενδεχομένως και εντός του Μαρτίου.

Μέσα, λοιπόν, από το νέο νομοσχέδιο θα αποσαφηνίζεται το πεδίο λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου, του οποίου το νομικό πλαίσιο χαρακτηριζόταν από κατακερματισμό ρυθμίσεων και από εννοιολογικές αντιφάσεις. Παράλληλα, δε, θα αποσαφηνίζονται και οι αρμοδιότητες των φορέων και αρχών που έχουν ελεγκτική, εποπτική και συντονιστική αρμοδιότητα (Ελεγκτικό Συνέδριο, υπουργείο Οικονομικών, Εθνική Αρχή Διαφάνειας).
Καινοτομία

Μία από τις καινοτομίες που εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών είναι και η έννοια του Συμβούλου Ακεραιότητας. Πρόκειται για μια διεθνή πρακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό και κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και με την οποία πλέον θα εναρμονίζεται και το Ελληνικό Δημόσιο. Οι υπάλληλοι των δημόσιων φορέων στη χώρα μας έρχονται συχνά αντιμέτωποι με περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς και γενικά παραβιάσεων ακεραιότητας από συναδέλφους ή προϊσταμένους τους, ωστόσο ο φόβος στιγματισμού ή αντιποίνων τούς αποθαρρύνει από το να τα αναφέρουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας θα αποτελεί ένα εμπιστευτικό σημείο επαφής για τους υπαλλήλους του εκάστοτε φορέα. Θα δέχεται καταγγελίες για ζητήματα διαφθοράς, διακρίσεις, παρατυπίες, παρενόχληση αλλά και ηθικά διλήμματα.

Ο ρόλος του, μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι τριπλός: Αρχικά θα είναι υποστηρικτικός, με την παροχή συμβουλευτικής συνδρομής για ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας αλλά και την παραλαβή εμπιστευτικών ή μη αναφορών από υπαλλήλους του φορέα για περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς. Παράλληλα, θα έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς θα παρέχει ενημέρωση στο προσωπικό του φορέα για θέματα ακεραιότητας, ενώ θα συμμετέχει στην ανάπτυξη εσωτερικών πολιτικών και εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας. Τέλος, θα έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα, μέσω της συνεργασίας με τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του φορέα με σκοπό την προώθηση πολιτικών ακεραιότητας σε όλους τους τομείς. Μάλιστα, θα έχει την ευθύνη της σύνταξης ετήσιας έκθεσης για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας του εκάστοτε δημόσιου φορέα και οργανισμού.


Πηγή in.gr

Κοζάνη: Μεγάλη καταδίωξη αυτοκινήτου στην Εγνατία με 10 μετανάστες κατέληξε σε θανατηφόρο δυστύχημα

Καταδίωξη ΙΧ αυτοκινήτου που μετέφερε παράνομους μετανάστες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου στις 05:00 στα διόδια του Πολυμύλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KOZANILIFE.GR, ΙΧ αυτοκίνητο τύπου τζιπ που κινούνταν στην Εγνατία οδό με ξένες πινακίδες, διερχόμενο από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα, δεν σταμάτησε σε έλεγχο της Αστυνομίας στο ύψος των διοδίων του Πολυμύλου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξη του οχήματος από την Αστυνομία.

Στο όχημα επέβαιναν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων ο οδηγός ήταν Ελληνικής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι δέκα επιβαίνοντες, Συριακής καταγωγής. Το όχημα στην προσπάθεια του να διαφύγει της Αστυνομίας, στο ύψος του κόμβου του Μικροκάστρου, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός και τον τραυματισμό των υπόλοιπων επιβατών.

Στο σημείο έσπευσαν επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για την παραλαβή των τραυματιών, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, για τον απεγκλωβισμό των επιβατών, καθώς και η Τροχαία Κοζάνης.

Σε κάθε περίπτωση, δικογραφία θα σχηματισθεί σε βάρος τους για τα αδικήματα που τους βαρύνουν
.

Πηγή kozanilife.gr

Χίος : Νέα προσφυγική δομή στο νησί ανακοίνωσε το υπ. Μετανάστευσης

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στη Χίο, καθώς φορείς του νησιού αντιτίθενται στη δημιουργία μιας «νέας ΒΙΑΛ».


Τη δημιουργία νέας κλειστής προσφυγικής δομής στη Χίο προανήγγειλε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Η δομή θα βρίσκεται στη θέση Θόλος (γνωστής και ως Άκρα Παχύ), 2 χιλιόμετρα από το Παντουκειός και 3 χιλιόμετρα από τη Συκιάδα.

Μάλιστα, έχει δημοσιοποιηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και διαγωνισμός ύψους 15 εκ. ευρώ για τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση όλων των δομών της χώρας μεταξύ τους, περιλαμβανομένης και της νέας αυτής δομής.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στη Χίο, καθώς φορείς του νησιού αντιτίθενται στη δημιουργία μιας «νέας ΒΙΑΛ». 

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε σήμερα, με δήλωση του, την «πρόθεση του υπουργείου για δημιουργία της δομής στη θέση ‘Ακρα Παχύ, έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο». Όπως σημειώνει, «θα συζητήσουμε και πάλι με τις τοπικές αρχές, για να εξασφαλίσουμε τον βέλτιστο σχεδιασμό, τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η δομή θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας θα είναι εμφανής η διαφορά στο νησί. Τέλος, όπως ήδη έχω ανακοινώσει», λέει ο υπουργός, «η έναρξη κατασκευής της νέας δομής θα πραγματοποιηθεί μετά την ακόμα περαιτέρω αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, όπως έχουμε δεσμευθεί».Στην ανακοίνωση του υπουργού αναφέρεται ακόμα:


«Περάσαμε διάφορες φάσεις στο μεταναστευτικό. Από τα ήσυχα χρόνια, μετά στην μεταναστευτική κρίση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019, σήμερα στην ύφεση του 2020. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από το νησί μας. Τους υποδεχθήκαμε και τους φερθήκαμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Αλλά εμφανώς τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Και για αυτό το λόγο φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τους συνοριοφύλακες.

Και όσοι έρθουν, δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Η Χίος είναι σύνορα, είναι ακριτική Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ασφαλή δομή, κλειστή ελεγχόμενη, εκτός αστικού ιστού. Για να κλείσει και η ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα που λειτουργούν στην πόλη και τον ‘Αγιο Μηνά. Να προσφέρουμε ασφάλεια σε όλους, και αιτούντες άσυλο, και εργαζόμενους, και στην τοπική κοινωνία. Σε μια περιοχή που δεν επηρεάζει την ζωή του νησιού μας.

Και όπου η διαμονή θα περιορίζεται σε λίγους μήνες, όχι σε μακροχρόνια παραμονή στην ακριτική Ελλάδα. Και φυσικά όχι σε υπερδομές, δεν τις χρειαζόμαστε πλέον, χάρη στις επιτυχίες της κυβέρνησης και στην φύλαξη των συνόρων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το κυριότερο, με κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο, για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το τονίζω, οι επιστροφές είναι το κλειδί στην μείωση των ροών. Και για τη χώρα συνολικά, αλλά το κυριότερο τις πύλες εισόδου, όπως η Χίος μας».

Και ο κ. Μηταράκης καταλήγει:

«Ας αφήσουμε, επιτέλους, το μεταναστευτικό πίσω μας. Ας εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων. Εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική μείωσης των ροών και αποσυμφόρησης της Χίου, όπως είδατε, ο καθένας και η καθεμία από εσάς μέσα στο 2020. Ας κινηθούμε με νηφαλιότητα, με διάλογο, χωρίς ακραίες φωνές.

Η κάθε κρίση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούμε. Θέλουμε να παραδώσουμε μια Χίο καλύτερη, μια Χίο με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Μακριά από το μεταναστευτικό».

Παρέμβαση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

«Πρέπει να οικοδομήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε μια προσέγγιση ‘περισσότερα – για – περισσότερα’. Η αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα των επιστροφών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς πολιτικής»
είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας σημαντικό εργαλείο και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της. Αναφερόμενος σε αυτές, ανέδειξε ως κύριες, την καταπολέμηση λαθρεμπόρων, τη διακοπή παράνομων διαβάσεων, την προστασία ανθρώπινων ζωών και την αποδοχή επιστροφών.

«Ζητήσαμε πρόσφατα την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία και περιμένουμε απάντηση» συνέχισε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σημαίνει, πρωτίστως, πρόληψη της παράνομης εισόδου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε ότι η διαδικασία screening και η διαδικασία ασύλου στα σύνορα δεν επαρκούν για την προστασία των συνόρων. «Αυτό είναι κρίσιμο δεδομένου ότι οι δευτερογενείς ροές μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την μείωση των πρωτογενών ροών. Εάν οι λαθρέμποροι μας νικήσουν στα εξωτερικά σύνορα, πιθανότατα θα μας νικήσουν και στα δυτικά σύνορα. Υποστηρίζουμε επομένως την ενεργό συμμετοχή του FRONTEX στον έλεγχο των συνόρων και στις επιστροφές» εξήγησε και κατέληξε: «Αναγκαίο ζητούμενο η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η υποχρεωτική ευθύνη απαιτεί υποχρεωτική, απτή και αποτελεσματική αλληλεγγύη, με βασικό στοιχείο τη μετεγκατάσταση».

Πηγή tovima.gr

Η Ισπανία φτιάχνει καταυλισμούς προσφύγων στα Κανάρια νησιά

Η Ισπανία υιοθετεί νέα μεταναστευτική πολιτική στα Κανάρια Νησιά, ανοίγοντας καταυλισμούς για τους παράτυπους μετανάστες, μια ένδειξη ότι οι αρχές αναμένουν μεγάλη αύξηση στις νέες αφίξεις, ενώ θα εξακολουθήσει να αρνείται τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα.

Έπειτα από μια τεράστια άνοδο των αφίξεων από το Μαρόκο και τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής πέρυσι, η οποία πυροδότησε εντάσεις στο αρχιπέλαγος, οι αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν κάποιους μετανάστες σε σκηνές σε δύο καταυλισμούς στη Μεγάλη Κανάρια.

Ακόμη τέσσερις καταυλισμοί είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στα μέσα Φεβρουαρίου στη Μεγάλη Κανάρια, την Τενερίφη και την Φουερτεβεντούρα χωρητικότητας έως και 7.000 ατόμων.

Οι καταυλισμοί θα αποτελούνται κυρίως από σκηνές οι οποίες θα τοποθετηθούν σε μη χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις του στρατού, από όπου οι μετανάστες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. Εκεί θα στεγάζονται μετανάστες που αναμένουν την απέλασή τους ή των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου βρίσκεται υπό επεξεργασία, εξήγησαν αξιωματούχοι. Αργότερα οι σκηνές θα αντικατασταθούν από μόνιμες εγκαταστάσεις.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τους μετανάστες –οι οποίοι φτάνουν στο αρχιπέλαγος από τη βόρεια ή τη δυτική Αφρική– στην ηπειρωτική χώρα, διότι αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλους να αποπειραθούν τον διάπλου.

Ο Τξέμε Σαντάνα, εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τους πρόσφυγες CEAR, επέκρινε την απόφαση της Μαδρίτης, λέγοντας: “Η συγκέντρωση ανθρώπων σε μια περιοχή υποδοχής, όπως τα Κανάρια Νησιά, δεν θα αποφέρει τίποτα θετικό για τον ντόπιο πληθυσμό ή τους μετανάστες, διότι περιπλέκει την πρόσβασή τους σε όσα νόμιμα δικαιούνται”.

Η ισπανική κυβέρνηση, κατήγγειλε ο ίδιος, ενεργεί με καθυστέρηση και χωρίς να συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, αλλά ούτε να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς.

Περίπου 23.000 μετανάστες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά πέρυσι, τεράστια αύξηση σε σχέση με τους 2.687 το 2019.

Οι αφίξεις τις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου σημείωσαν άνοδο κατά 234% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τις 1.069, αν και η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση των απελάσεων θα αποθαρρύνει άλλους επίδοξους μετανάστες, δήλωσε πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι να κλείσει από τις αρχές τον Νοέμβριο, οι νεοαφιχθέντες έμεναν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη Μεγάλη Κανάρια. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προειδοποιήσει ότι εκεί δεν γινόταν σεβαστή “η αξιοπρέπεια των ανθρώπων ούτε τα βασικά τους δικαιώματα”.

Καθώς οι αρχές αντιμετώπισαν ελλείψεις σε χώρους διαμονής των μεταναστών, τους στέγασαν σε 17 ξενοδοχεία, τα οποία ήταν άδεια λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας covid-19.

Όμως αυτή η προσωρινή λύση διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο, προκαλώντας την αγανάκτηση των ξενοδόχων. Επίσης πυροδότησε διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών, κάποιες από τις οποίες στήριξε το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο κατήγγειλε τη “μεταναστευτική εισβολή”.

Πηγή newsit.gr

Δώρισαν κράνη στους αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» της Σάμου

«Βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση, να παραδώσουμε εντός του Αστυνομικού Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, παρουσία και του Διευθυντή αυτής Ταξιάρχου κ. ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗ Ανδρέα, τέσσερα (4) κράνη μοτοσυκλέτας, στους συναδέλφους μας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, τα οποία αποτελούν δωρεά του Ομίλου Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

Ο εν λόγω Όμιλος και προσωπικά ο πρόεδρος αυτού κ. Μαθιουδάκης Ιωάννης, ανταποκρινόμενος άμεσα σε σχετικό αίτημά μας και στα πλαίσια της αγαστής μας σχέσης, προέβη σε αυτή την δωρεά, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του προσφερόμενου έργου των υπηρετούντων Αστυνομικών στον ακριτικό Νομό της Σάμου, εν μέσω του χρόνιου μεταναστευτικού ζητήματος, της πανδημίας και των συνεπειών του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού.

Ενέργειες σαν αυτές, αποτελούν πέραν της αναγνώρισης και σαφή επιβράβευση των καθημερινών προσπαθειών των συναδέλφων μας, για την διασφάλιση του αγαθού της ασφάλειας στην τοπική κοινωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ενός ιστορικού Ομίλου που μετρά 60 χρόνια από την ίδρυσή του και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη στο έργο τους, που αφορά την υλική και ηθική στήριξη τόσο των Αστυνομικών σε υπηρεσιακό και προσωπικό επίπεδο, όσο και των οικογενειών τους όταν αυτό απαιτηθεί, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Χώρα.» αναφέρει σχετικά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Σάμου.

Πηγή samos24.gr

Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η δομή στον Έβρο γίνεται για καταγραφή μεταναστών που στη συνέχεια θα μεταφέρονται

«Η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο είναι 600 άτομα και σήμερα φιλοξενούνται 190 άτομα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Διευκρινίσεις για την επέκταση της δομής μεταναστών στον Έβρο έδωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μηταράκης, «αυτό γίνεται καθώς κάποιους μήνες υπάρχουν αυξημένες ροές και δεν μπορούν οι μετανάστες να φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης πως «πρόθεση είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα στην περίπτωση των αυξημένων ροών».

Παράλληλα, ανέφερε πως στον Έβρο γίνεται καταγραφή και έλεγχος των μεταναστών που στη συνέχεια μεταφέρονται στις 32 υφιστάμενες δομές σε όλη τη χώρα.

Ακόμη ανέφερε πως «η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο είναι 600 άτομα και σήμερα φιλοξενούνται 190 άτομα». Τόνισε τέλος ότι οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επέκταση της δομής στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Επιμένουμε για την ασφάλεια του Έβρου και για την ασφάλεια όλης της χώρας. Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα, πρώτον δεν αλλάζει η εθνική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, ότι κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν υπάρχει φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αλλά μόνο καταγραφή, έλεγχος ότι δεν εμπίπτουν σε λίστες τρομοκρατίας, έλεγχος ότι δεν είναι θετικοί στον ιό και μετά μεταφέρονται από τον Έβρο σε 32 υφιστάμενες δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Άρα το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι δεν άλλαξε η εθνική πολιτική».

«Το ΚΥΤ Φυλακίου ιδρύθηκε το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά και το ΚΥΤ έχει ένα ΠΡΟΚΕΚΑ το οποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες και νομιμοποιήθηκε το 2015. Άρα και το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι υφιστάμενα, έχουν περάσει 9 χρόνια λειτουργίας τους, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπάρχει καμία παραμονή προσφύγων στον Έβρο, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία και για αυτό σύσσωμη η τοπική κοινωνία όχι μόνο θέλει την παραμονή της δομής αλλά θέλει και την αναβάθμισή της. Με αυτό που έχει δημιουργηθεί θέμα είναι η χωρητικότητά της. Αυτή τη στιγμή το ΚΥΤ έχει 300 θέσεις και 300 θέσεις το ΠΡΟΚΕΚΑ , σύνολο 600», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Τους τελευταίους 48 μήνες είχαμε 2 μήνες όπου οι αφίξεις ήταν εντός ενός μήνα πάνω από 2000 και είχαμε και 14 μήνες που ήταν πάνω από 1000. Σήμερα στις 600 θέσεις που υπάρχουν στη δομή φιλοξενούνται 190 άτομα. Τι είπαμε εμείς σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ότι επειδή υπάρχουν εποχές, γιατί υπάρχει περιοδικότητα στις ροές, υπάρχουν μήνες που οι ροές είναι αυξημένες τι κάναμε μέχρι στιγμής; Τους κρατάγαμε σε αστυνομικά τμήματα. για τα οποία καταδικαστήκαμε φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνθήκες που είναι εκεί γιατί αυτά τα αστυνομικά τμήματα δεν καλύπτουν ούτε την ασφάλεια του Έβρου, ούτε την ασφάλεια της χώρας, ούτε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουνε επιπλέον χώρο σε περίπτωση ενός μήνα που είναι πιο αυξημένες οι ροές να καταγραφούν σωστά, να μην περπατάνε στον Έβρο μόνοι τους και στη Θράκη όπως πολλές φορές καταγγέλλεται ότι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πολλές φορές και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μας λένε ότι εμφανίζεται κόσμος που μας λένε ότι δεν έχει περάσει σωστά τη διαδικασία γιατί μερικές φορές τα τελευταία χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, η δομή των 300 θέσεων δεν επαρκούσε για περιορισμένες μέρες. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα ασφάλειας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με 300 κρεβάτια, 2.000 αφίξεις τον όποιο μήνα μπορεί να συμβούνε και έχουν συμβεί ιστορικά πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι ανεύθυνο εθνικά, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο έντονο επεισόδιο, η ελληνική πολιτεία να μην τους έχει αυτούς σε κλειστή δομή αλλά να τους έχει διάσπαρτους μέσα στον Έβρο μέχρι να καταγραφούνε και να μεταφερθούνε.», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

ΔΗΜ: Αυτό που πάτε να κάνετε εκεί στέλνει και ένα άλλο μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

«Ακριβώς το ανάποδο. Η δική μας υποχρέωση είναι να μην είναι ακάλυπτος ο Έβρος από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην έχουμε τρόπο ως κράτος να τους κρατήσουμε. Δημιουργούμε δυναμικότητα, δυναμολόγιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Αν μου λέτε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να μην προετοιμαστεί για κάποιο γεγονός και αν συμβεί να πράξουμε ότι μας φωτίσει ο Θεός εκείνη την ημέρα εγώ αυτό το θεωρώ επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η αποτροπή λειτουργεί αλλά στα νησιά η μείωση είναι 87%, στον Έβρο είναι 62%, ο Έβρος πιέζεται ακόμα. Για αυτό τελειώνει ο φράχτης, για αυτό προσλαμβάνουμε συνοριοφύλακες και για αυτό δημιουργούμε δομές κλειστές ώστε αν έχουμε διόδους, που συμβαίνουν κάθε μέρα ίσως ελάχιστες, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», απάντησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και βουλευτές, απάντησε: «Καμία περιοχή της Ελλάδος δεν θέλει να έχει δομές και το καταλαβαίνω. Αν αύριο εμείς αντιπροτείνουμε αντί να γίνει αυτό να γίνει κάτι άλλο οι ίδιες αντιδράσεις θα υπάρχουν. Μην μπερδεύετε όμως αυτή τη γενικότερη κούραση του κόσμου για το μεταναστευτικό και βέβαια ότι οι ροές πέρυσι μειώθηκαν τόσο πολύ έχει αλλάξει την κατάσταση. 60 δομές κλείσαμε το 2020 άρα η Ελλάδα αποσυμφορείται συνολικά αυτό είναι το ένα ζήτημα, το άλλο ζήτημα όμως και αυτή είναι η ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας, είναι να έχεις στα σύνορα ασφαλείς δομές πρώτης υποδοχής».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο κανείς δεν μένει στον Έβρο, δεν θα έχει 1.500 άτομα στον Έβρο, δεν δημιουργείται ένα μουσουλμανικό χωριό ή όλα αυτά που διαβάζω. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη το κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία έχει μια δομή που δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα από αυτά που κάποιοι διαδίδουν και ονειρεύονται. Λέμε ότι αυτή η δομή που έχει 600 κρεβάτια είναι επαρκής τους περισσότερους μήνες αλλά υπήρχαν 16 μήνες στους τελευταίους 48 και ένας μήνας το 2020 που εκείνο το μήνα είχαμε αυξημένες ροές, και είμαστε υποχρεωμένη ως ελληνική πολιτεία να έχουμε ασφαλείς δομές ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ κανείς στον Έβρο από το μεταναστευτικό. Αυτή είναι εθνική ευθύνη», πρόσθεσε.

«Οι ροές στον Έβρο συνολικά το 2020 ήταν 5.000 άτομα, ο πιο δύσκολος μήνας ήταν ο Οκτώβριος του 2020 ο οποίος είχε 1.000 αφίξεις δηλαδή το 20% μπήκε στον ένα και μόνο μήνα αυτό και μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και μεγάλη πίεση. Από εκεί και πέρα οι ροές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές τους τελευταίους μήνες. Οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα είναι από διάφορες χώρες, γενικά οι περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από το Αφγανιστάν, στα νησιά οι περισσότερες αφίξεις τον τελευταίο μήνα είναι από την Αφρική και για αυτό η χώρα μας αλλάζει την πολιτική της και έχουνε ήδη γίνει αρκετές ενέργειες για να αλλάξουμε τις ασφαλείς χώρες. Προσθέσαμε το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις ως προς άλλες χώρες που δεν θα θεωρείται παραδεκτό το αίτημα στην Ελλάδα διότι είτε προέρχονται είτε έρχονται μέσω ασφαλών χωρών», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Πηγή evros24.gr

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Μεγάλη διάκριση για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Ως κέντρο αριστείας του NATO εγκρίθηκε το κέντρο IAMD στην Κρήτη

 

Το κέντρο αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, εγκρίθηκε ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο κέντρο αριστείας από το North Atlantic Council (NAC).


 

Το κέντρο αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, εγκρίθηκε ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο κέντρο αριστείας από το North Atlantic Council (NAC).

Όπως ανακοινώθηκε, το κέντρο μετά την έγκριση του ενεργοποιείται ως «NATO Military Body» ενώ αποδίδεται σε αυτό το «International Status».

Η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του κέντρου ελήφθη το 2016. Από τις αρχές του 2020 και με πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ εκκίνησε και σε συντομότατο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε το σύνολο των σχετικών διαδικασιών.

Στο κέντρο, συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα έθνη.


 

Τον Σεπτέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η συνάντηση της διευθύνουσας επιτροπής στα Χανιά, που σηματοδότησε την έναρξη της πολυεθνικής λειτουργίας του κέντρου.

Η διαδικασία διαπίστευσης

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε η επίσκεψη διαπίστευσης από αρμόδιο κλιμάκιο του Allied Command Transformation (ACT) τον Οκτώβριο του 2020. Η διαδικασία διαπίστευσης στέφθηκε με επιτυχία, αποσπώντας ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την οργάνωση, το στελεχιακό δυναμικό, τις υποδομές, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του κέντρου.

Η συγκεκριμένη διαπίστευση, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί το κομβικό σημείο αποδοχής του κέντρου από τη συμμαχία ως «Κέντρο Αριστείας».

Αποστολή του κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα την ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα).

Ειδικότερα, το κέντρο εστιάζει στα κάτωθι θεματικά αντικείμενα:

• Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Offensive/Defensive Effects in Support of IAMD).

• Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα (Passive Air and Missile Defense).

• Επιτήρηση (Surveillance).

• Τεχνικές και Διαδικασίες Ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων (Technical and Procedural System Integration).

• Αντιμετώπιση μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Counter – Unmanned Aerial Systems / C-UAS).

• Αντιμετώπιση Πυραύλων-Βλημάτων, Πυροβολικού και Όλμων (Counter – Rockets, Artillery and Mortars / C-RAM).

• Ρόλος της Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Απαγόρευση περιοχής (IAMD role in Anti-Access / Area Denial / A2 AD).

Με την έγκριση του κέντρου, η Ελλάδα προσφέρει στη συμμαχία και σε εταίρους ένα ακόμα πιστοποιημένο πολυεθνικό κέντρο αριστείας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, στον οποίο ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αυξήσουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητές τους.

Η διαπίστευση του κέντρου, αποτελεί, παράλληλα, μία σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, εκπληρώνοντας τον συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

 

ΠΗΓΗ   onalert.gr