Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Οι Ταξίαρχοι που προάγονται και οι Δώδεκα που αποστρατεύονται

 Προάγονται στο βαθμό του Υποστρατήγου, για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, οι κατωτέρω Ταξίαρχοι Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας

1. Σκαρτσής Νικόλαος του Λεωνίδα
2. Παπαδόπουλος Λάμπρος του Παντελή
3. Δουρβετάκης Εμμανουήλ του Κωνσταντίνου
4. Μαρτζάκλης Απόστολος του Νικολάου
5. Συριτούδης Πασχάλης του ΚωνσταντίνουΔώδεκα Ταξίαρχοι της ΕΛ.ΑΣ. αποστρατεύονται

Ολοκληρώθηκαν και οι κρίσεις των Ταξιάρχων της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποστρατεύονται οι εξης Ταξίαρχοι:

1. Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος του Χρήστου
2. Κρίκος Λουκάς του Βασιλείου
3. Σαραντίδης Αντώνιος του Ευστρατίου
4. Καλόγηρος Γεώργιος του Δημητρίου
5. Παραδεισανός Αδάμ του Αλεξάνδρου
6. Κεραμάς Θεόδωρος του Αθανασίου
7.Κατσιαμάκας Ιωάννης του Σπυρίδωνα
8. Βράντζας Βασίλειος του Νικολάου
9. Καμπύλης Χρήστος του Νικολάου
10. Δουκάκης Αντώνιος του Νικολάου
11. Ελευθεριάδης Λάζαρος του Αναστασίου
12. Παλιογιάννης Δημήτριος του Αθανασίου


bordernews.gr

Κρίση Υποστρατήγων της Ελληνικής Αστυνομία

 

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη και τη συμμετοχή των Αντιστρατήγων του Σώματος Ανδρέα Δασκαλάκη και Κωνσταντίνου Σκούμα, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και έκρινε τους (22) Υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας (-20- Γενικών Καθηκόντων και -2- Ειδικών Καθηκόντων).

Ειδικότερα:

Έκρινε προακτέο στο βαθμό του Αντιστρατήγου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού τον Υποστράτηγο Γεώργιο Γιάννινα.
Έκρινε διατηρητέους τους κατωτέρω Υποστρατήγους:
Γεώργιο Καστάνη
Παρασκευά Σανιδά
Αντώνιο Ρουτζάκη
Λάζαρο Μαυρόπουλο
Γεώργιο Κανέλλο
Πέτρο Τζεφέρη
Γεώργιο Δούβαλη
Ηλία Κοσσυβάκη
Ελευθέριο Γκαρίλα
Σπυρίδωνα Σκλάβο
Νικόλαο Σπανουδάκη
Χρήστο Κονδύλη
Δημήτριο Μάλλιο
Εμμανουήλ Δασκαλάκη
Ελευθέριο Ντουρουντού
Ηλία Μαλεβίτη (Υγειονομικό - Ιατρό)
Πηνελόπη Μηνιάτη (Εγκληματολογικών Εργαστηρίων)

Έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, τους κατωτέρω τέσσερις (4) Υποστρατήγους Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Αντιστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων και τους απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχαν, θα αποστρατευθούν δε ύστερα από τριάντα (30) ημέρες:
Αβραάμ Αϊβαζίδη
Ιωσήφ Κανακουσάκη
Γεώργιο Παππά
Γεώργιο Θεοδωρόπουλο
Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας.


 bordernews.gr

Και νέα άφιξη αλλοδαπών στη Λέσβο με 35 μετανάστες στο Παληό Μανταμάδου.

 


Άλλη μια άφιξη στη Λέσβο από τις απέναντι ακτές. Συνολικά 98 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στο Φεβρουάριο

Ακόμα 35 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σε ακτή στον Παληό του Μανταμάδου νωρίς σήμερα Σαββάτο το πρωί.Είναι διαφόρων εθνικοτήτων, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εντοπίστηκαν στο χώρο υπογείου παραθεριστικής κατοικίας της περιοχής όπου διέμειναν τις νυχτερινές ώρες. Ήδη μεταφέρθηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου.Ας σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο πέραν των 35 σημερινών έφθασαν στη Λέσβο άλλοι 63 πρόσφυγες και μετανάστες σε τρεις συνολικά αφίξεις βαρκών από τις απέναντι ακτές.

 

ΠΗΓΗ   stonisi.gr

Πρώτο θέμα στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ πρέπει να είναι η ένταξη του επαγγέλματος των αστυνομικών στην λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων


Την Τετάρτη 2-9-2020 συνεδριάζει η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου σε αυτήν έχουν λάβει διάφοροι φορείς προσκλήσεις για να συμμετέχουν και να αναπτύξουν τις απόψεις τους προκειμένου εξεταστεί το αίτημα τους για να συμπεριληφθούν στην λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς της ΕΛ-ΑΣ δεν έχουν λάβει πρόσκληση για να συμμετέχουν στην επιτροπή.

Τα κυριότερα κριτήρια που βάζει η αρμόδια επιστημονικής επιτροπής για την ένταξη στα Β.Α.Ε. είναι:

α) Η θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής.

β) Η βαρύτητα και ανθυγιεινότητα, τα κυλιόμενα ωράρια εργασίας, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και η έκθεση σε καυσαέρια.

γ) Ο επαγγελματικός κίνδυνος, τα επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων και το εργασιακό άγχος.

Δυστυχώς όπως γνωρίζουμε όλοι, το επάγγελμα του αστυνομικού πληρεί και με το παραπάνω τα ως άνω κριτήρια.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι την 06-08-2015 είχε κατατεθεί ερώτηση στην βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από συνολικά δεκατέσσερις (14) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όπου ζητούσαν την άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των Ασφαλισμένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

https://www.poasy.gr/web/index.php?option=com_content&view=article&id=2482

Στο επικείμενο λοιπόν Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ως πρώτο θέμα στο διεκδικητικό πλαίσιο του συνεδρίου πρέπει να είναι η ένταξη του επαγγέλματος μας στην λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ως προς τούτο πρέπει να εργαστεί με ενότητα η Ομοσπονδία μας.-

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: “Λόγοι εθνικής ασφάλειας δεν επιτρέπουν ούτε την επέκταση , ούτε την κατασκευή νέας δομής”

 


Ακούστε οσα ανέφερε η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη – Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό ΕΔΩ


 ΠΗΓΗ   radiomax.gr

 

Σομαλοί πειρατές επιτίθενται κατά λάθος σε πολεμικό πλοίο (Video)

Σε μια από τις πιο αποτυχημένες απόπειρες που έχουν καταγραφεί ποτέ, Σομαλοί πειρατές προσπαθούν να επιτεθούν σε ένα σκάφος στο σκοτάδι μόνο που ανακάλυψαν ότι ο επιλεγμένος στόχος τους ήταν ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ.

Ακολούθησε…μακελειό! Σε ένα σημείο του βίντεο, βλέπει κανείς έναν από τους πειρατές να πηδά στη θάλασσα για να γλιτώσει μέσα στο σκοτάδι.


Πηγή e-nautilia.gr

Εντοπίστηκε να μεταφέρει με φορτηγό δεκαεννέα αλλοδαπούς στον κόμβο Ζεστής Μεσολογγίου

Ένας αλλοδαπός άνδρας, συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στον κόμβο Ζεστής Μεσολογγίου, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ενήργησαν έλεγχο σε φορτηγό που οδηγούσε ο αλλοδαπός, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, δεκαεννέα αλλοδαπούς.

Από τον έλεγχο των εγγράφων των αλλοδαπών, προέκυψε ότι οι τέσσερις από αυτούς είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στη Χώρα, ενώ στον συλληφθέντα και σε κάθε έναν από τους δεκαεννέα αλλοδαπούς επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου, ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης της μεταφοράς των μη νόμιμων αλλοδαπών.

Αποστρατεύθηκε ο κ. Π. Ντζιοβάρας

 


Πριν από λίγη ώρα, ο κ. αρχηγός κάλεσε στρο γραφείο του τον πρώην πλέον επιτελάρχη κ. Παναγιώτη Ντζιοβάρα για να του ανακοινώσει ο ίδιος το αποτέλεσμα του ανώτατου συμβουλίου των κρίσεων.

Ο κ. Καραμαλάκης φέρεται να του έκανε γνωστό πως θλίβεται για την αποστρατεία, όπως επίσης πως δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά άνωθεν επιβεβλημένη.

Φράσεις κι εκφράσεις που αποτυπώνουν τον αξιολογικό χαρακτήρα των κρίσεων, όπως άλλωστε τον έχουμε εκθέσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αξιολογώντας το πλαίσιο των δικών μας πληροφοριών και δεν είναι άλλος από ακραίο μετά από χρόνια κομματισμό και ωφελιμισμό, όχι πάνω στα δεδομένα που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε, αλλά εντελώς καινοφανή και μεταλλαγμένα.

Γίνεται επίσης φανερό, ηλίου φαεινότερο, ότι τον πρώτο λόγο τον είχε και τον διατηρεί ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διαμορφώνει κι αυτός το προσωπείο της νέας ηγεσίας και των υπηρεσιών, σύμφωνα και πάνω σ' ένα πλάνο, η δυναμική και η παρείσφρυση του οποίου σε αλλότρια από τη φυσική αποστολή της αστυνομίας έργα, θα φανεί πολύ σύντομα.

 
ΠΗΓΗ   bloko.gr

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Καταδίωξη για παράνομη μεταφορά μεταναστών

 


Έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Ιωαννίνων μετά από καταδίωξη του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε στην περιφερειακή των Ιωαννίνων και ο οδηγός του αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα των αστυνομικών. Ανέπτυξε ταχύτητα και με επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να διαφύγει.

Ύστερα από καταδίωξη που ακολούθησε, το όχημα ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι ο αλλοδαπός οδηγός του αυτοκινήτου μετέφερε με αυτό πέντε αλλοδαπούς, εκ των οποίων:

• ένας στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και

• τρεις κατείχαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνή προστασία, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν προμηθευτεί από περιοχή των Αθηνών έναντι -200- ευρώ το καθένα.

Σε όλους τους συλληφθέντες υπηκόους Αφγανιστάν και Ιράκ βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

 

ΠΗΓΗ   epiruspost.gr


Σκόπια : Ανάβει φωτιές σχολικό βιβλίο για την καταγωγή των Αλβανών

 


Σχολικά βιβλία έκαψαν στα Σκόπια, μπροστά από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας, νεαροί αλβανοί, διαμαρτυρόμενοι για όσα αναγράφονται σχετικά με την καταγωγή τους «από τους Τούρκους, τους Ρομά και τους Κιρκάσιους». 

 

Από τους Τούρκους…

Αφορμή για αυτές τις αντιδράσεις αποτέλεσε δημοσίευμα, πριν λίγες μέρες, της αλβανικής εφημερίδας Gazeta Shqiptare με τον τίτλο «Σκάνδαλο για την καταγωγή των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία».

Η εφημερίδα έγραψε ότι το σχολικό βιβλίο «Γεωγραφία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – το 2ο έτος του αναμορφωμένου γυμνασίου» είναι γεμάτο αναλήθειες και μίσος για τους Αλβανούς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στη σελίδα 99 γράφει πως «Οι Αλβανοί ήταν ‘Μακεδόνες’, αλλά κατά την οθωμανική κυριαρχία έγιναν Αλβανοί».Το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας που αναφέρεται στο «Σκάνδαλο με τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία»

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με την αλβανική εφημερίδα, τονίζεται ότι «Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ρίζες Κιρκασιανές (από τον Καύκασο), από τους Ρομά και από τους Τούρκους».

Και προστίθεται πως «Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν έρθει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1780».

Στη σελίδα 104 του ίδιου βιβλίου, όπως αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα, σημειώνεται πως «Γι’ αυτό, οι Αλβανοί έχουν βοηθηθεί από την τουρκική κυβέρνηση», και επίσης πως «Η Αλβανία εισέβαλε στη δυτική περιοχή της χώρας μας».

Εσκισαν και έκαψαν τις σελίδες

Μέλη της νεολαίας των αλβανικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, από τα αντιπολιτευτικά κόμματα της Συμμαχίας των Αλβανών και των Εναλλακτικών, αντέδρασαν με συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, σκίζοντας και καίγοντας τις σελίδες του βιβλίου που περιέχουν αυτές τις αναφορές.

«Με αυτά τα σχολικά συγγράμματα, όπως συμβαίνει με αυτό το βιβλίο που βλέπετε εδώ, γίνεται προσπάθεια να μας προσβάλουν, προσπαθούν να απορρίψουν την ιστορία μας, και, επίσης, να θέσουν τις βάσεις ίσως για μελλοντικές επιθέσεις φασιστικών στοιχείων εναντίον Αλβανών», δήλωσε ο Ομέρ Αϊντίνι, από το Φόρουμ της Συμμαχίας των Αλβανών – Νεολαία Εναλλακτικών. Στη δράση αυτήν ήταν παρούσες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, επιχειρούν να αποτρέψουν εξάπλωση των αντιδράσεων εξαιτίας του σκανδάλου.

 


«Υπήρχαν περίπου 30 αστυνομικοί μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Χωρίς καμία δικαιολογία, μας πλησίασαν για να πάρουν τα βιβλία, και να μας ρωτήσουν τι κάνουμε» πρόσθεσε ο Ομέρ Αϊντίνι.

«Δεν ξέρω γιατί είναι απαραίτητη σε έναν δημόσιο χώρο, όπου δεν υπήρχε παράνομη πράξη, η συγκέντρωση όλης αυτής της ομάδας των αστυνομικών που προφανώς δεν είχαν άλλο λόγο παρά να μας εκφοβίσουν και να μην αναδειχθεί το ζήτημα των προσβλητικών βιβλίων εναντίον των Αλβανών», δήλωσε ο νεαρός.

Υπόσχεση

Το εγχειρίδιο γεωγραφίας είναι μοναδικό παράδειγμα βιβλίου με προσβλητικό, αναληθές περιεχόμενο και παραμορφωμένα γεγονότα στη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.

Μετά τις αντιδράσεις της αλβανικής κοινότητας στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να διορθώσει το περιεχόμενο.

Ωστόσο, τέτοιες υποσχέσεις υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν οδηγήσει σε πλήρη επίλυση αυτού του προβλήματος. 

 

ΠΗΓΗ   tanea.gr

 

Παναγιωτόπουλος: Οι νεότεροι σε ηλικία ΕΠΟΠ είναι 30 χρονών και οι μεγαλύτεροι 45 (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Έγγραφο Παναγιωτόπουλου για Ανισότητα-αδικία στα ηλικιακά όρια στην αναμενόμενη προκηρύξη ΕΠΟΠ

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης με θέμα «Ζητήματα ανισότητας στις ερχόμενες προκηρύξεις των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Ο θεσμός των ΕΠΟΠ δημιουργήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερα στελέχη και να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίες απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση και κατ’ επέκταση, νεότερο ηλικιακά προσωπικό.

Οι νεότεροι σε ηλικία ΕΠΟΠ που υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι περίπου τριάντα (30) χρονών και οι μεγαλύτεροι περίπου σαράντα πέντε (45), καθόσον οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ΕΠΟΠ πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2002 - 2010.

Η διατήρηση του εικοστού ογδόου (28ου) έτους της ηλικίας, ως ανώτατου ηλικιακού ορίου πρόσληψης ΕΠΟΠ, εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές αλλά και τις επιχειρησιακές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, με νεότερο σε ηλικία προσωπικό, από το ήδη υπηρετούν, ενώ παράλληλα καθιστά το θεσμό των ΕΠΟΠ ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη τροπολογία για τα ηλικιακά όρια των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη σε νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να επεκταθεί το ανώτατο ηλικιακό όριο κατά τρία (3) έτη, από το 28° στο 31° έτος, μόνο για όσους υπηρετούν ως ΟΒΑ και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ, με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίηση της αποκτηθείσας εμπειρίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το σχετικό έγγραφο:


Πηγή staratalogia.gr


Λιμενικό: Πώς ξηλώνει τα κυκλώματα διακινητών στο Ανατολικό Αιγαίο

Μεγάλη διακλαδική επιχείρηση εξάρθρωσης Εγκληματικής Οργάνωσης και συλλήψεις -
Σύμφωνα με καταθέσεις παράνομων μεταναστών, το κόστος για μια μεταφορά από την Τουρκία κοστολογείται συνολικά στα 10.000 το άτομο

Διακλαδική συνεργασία των διωκτικών Αρχών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει το ξήλωμα κυκλωμάτων που θησαυρίζουν με τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Πολύμηνες παρακολουθήσεις, συλλογή πληροφοριών, λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια, ατσάλινα νεύρα και ετοιμότητα συνθέτουν τον καμβά.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί στη Ρόδο και στην Κω 20 άτομα και έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα σύλληψης μελών Εγκληματικής Οργάνωσης εκ των οποίων τα έξι είναι διεθνή εντάλματα. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος με την υποδειγματική συνεργασία των συναρμόδιων Υπηρεσιών που έχει αντίκτυπο στην εικόνα της Κω, καθώς έχουν περιοριστεί πλέον, σύμφωνα και με πληροφορίες, στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές προς την Κω.

Επίσης, πολύ μικρός είναι πλέον και ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν εκεί. Η Λιμενική αρχή της Κω βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας για συστράτευση στο πλευρό της των συναρμόδιων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., της Ε.Υ.Π. και με την συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να αποδείξουν στην πράξη το «Η ισχύς εν τη Ενώσει».

Οι διακλαδικές επιχειρήσεις


Στο καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι, έπειτα από πολύμηνη συλλογή και κατόπιν αξιοποίηση πληροφοριών, στελεχών Λιμεναρχείου της Κω/Ασφάλεια, στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, και της Ε.Υ.Π., προχώρησαν από κοινού στην επιχείρηση εξάρθρωσης Εγκληματικής Οργάνωσης.

Βασική δράση της οργάνωσης αποτελούσε η διακίνηση παράνομων και κυρίως «αχαρτογράφητων» όπως του αποκαλούν μεταναστών, η διακίνηση και διάθεση πλαστών ή με ετεροπροσωπία εγγράφων -Τρίπτυχα, διαβατήρια, ταυτότητες, πλαστές βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας, πλαστά αποτελέσματα τεστ covid-19.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, η παράνομη είσοδο τους στην Κω από τα τουρκικά παράλια με Τούρκους διακινητές, η διαμονή – απόκρυψη τους σε safe house τον ρόλο των οποίων εξυπηρετούν κυρίως ξενοδοχεία υπό ελληνική ιδιοκτησία, και στη συνέχεια η μεταφορά τους στην ενδοχώρα μέσω ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών και κατόπιν σε χώρες της Ε.Ε., με εισιτήρια εκδιδόμενα στα πλαστά στοιχεία. Ενέργειες που αποτελούν απειλή πρωτίστως για την Δημόσια και Κρατική Ασφάλεια, αλλά λόγω και της παγκόσμιας κατάστασης, σοβαρό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα, προτεραιότητα της οργάνωσης ήταν οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες να μπαίνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, σε μικρές ομάδες των 2 έως 6 ατόμων, με ταχύπλοα σκάφη, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις Ελληνικές Αρχές και να μην περνούν την διαδικασία της χαρτογράφησης – καταγραφής. Στην συνέχεια τα άτομα αυτά τοποθεντούνταν από την Ε.Ο. σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και σπίτια, με την εντολή να μένουν απαρατήρητοι έως ότου τους προμηθεύσουν με τα απαραίτητα πλαστά ή εταίρου προσώπου έγγραφα, προκειμένου να συνεχίσουν την διαδρομή τους στον τελικό προορισμό.

Η Οργάνωση προμηθευόταν τα πλαστά έγγραφα κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τβατόμων που έφεραν νόμιμα έγγραφα -τρίπτυχα, άδειες παραμονής και ασύλου κλπ, τα πουλούσε στους παράνομους μετανάστες και εξέδιδε και εισιτήρια πλοίου με πλαστά στοιχεία στην ανάλογη τιμή.

Υπάρχουν και περιπτώσεις VIP ατόμων οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς κυρίως από το αεροδρόμιο της Ρόδου που έχει μεγάλη κινητικότητα όλο τον χρόνο, ή άλλων αεροδρομίων των Δωδεκανήσων στα οποία διενεργούνται πλημμελείς έλεγχοι.

Ενδεικτικά, τα ποσά που λαμβάνουν οι Τούρκοι διακινητές για να περάσει κάποιος παράνομα από τα Τουρκικά παράλια στην χώρα κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με το μέσο μεταφοράς. Η τιμή του πλαστού ή εταίρου προσώπου εγγράφου είναι στα 750 έως 1.500 εάν πρόκειται για ανώτερης ποιότητας πλαστό, κυρίως διαβατήριο και η τιμή του εισιτηρίου με τα πλαστά στοιχεία στην τιμή των 150 έως 300€ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου.

Όλες οι ανωτέρω τιμές λογίζονται κατά άτομο ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πλήρωναν εξτρά την διαμονή τους στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων. Σύμφωνα και με καταθέσεις παράνομων μεταναστών, το κόστος για μια μεταφορά από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. μέσω της χώρας μας κοστολογείται συνολικά στα 10.000 το άτομο. Η διάθεση των πλαστών γινόταν κατά κόρων και σε αλλοδαπά άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί και καταγραφεί κατά την είσοδο τους στην χώρα, αλλά είχαν απαγόρευση εξόδου από το νησί ή δεν δικαιούνταν άσυλο. Για τον σκοπό αυτό υπήρχαν άτομα της οργάνωσης στο ΚΥΤ, στην παραλιακή της Κω και σε άλλα μέρη όπου συχνάζουν αλλοδαποί μετανάστες, όπου τους προσέγγιζαν και τους κανόνιζαν την διάθεση πλαστών εγγράφων προκειμένου να «ξεκολλήσουν» από το νησί.

Κατά την σύλληψη μελών της Ε.Ο., υπηκόους κυρίως Λιβάνου, Παλαιστίνης, Συρίας, Τουρκίας αλλά και Ελλήνων, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εξ αυτών έστελναν σε Τούρκους διακινητές φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, με περιεχόμενο σκάφη και πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης και το πρόγραμμα περιπολίας αυτών. Κατά την ανωτέρω επιχείρηση η οποία διήρκησε τρεις και πλέον μήνες ασταμάτητης ενασχόλησης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

Προέκυψαν 18 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών και δύο εντάλματα σύλληψης, ενός Παλαιστίνιου και ενός Σύριου οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης και είχαν τον ρόλο της διοχέτευσης πλαστών εγγράφων και εισιτηρίων, ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται. Τόσο στα ηγετικά όσο και στα χαμηλότερα στην ιεραρχία στελέχη αποδόθηκαν κατηγορίες για σύσταση Εγκληματικής Οργάνωσης, διακίνηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, διακίνηση πλαστών εγγράφων, υπόθαλψη, ακόμα για κάποιους εξ αυτών και για κατασκοπία. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος Αρχηγός της Ε.Ο. στην Κω, Λιβανέζος υπήκοος.

Ο Λιβανέζος όπως και η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία είχαν εισέλθει τα προηγούμενα στην Ελλάδα, παράνομα, στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού.

Επίσης, είχε συνάψει δεσμό με Ελληνίδα που είναι επιχειρηματίας στη Κω. Από το δε πρακτορείο εισιτηρίων όπου εργαζόταν ως υπάλληλος ο Λιβανέζος έχοντας στο πλευρό του τούς δυο άμεσους συνεργάτες του για τους οποίους εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης, προμηθεύονταν κατά κόρων τα εισιτήρια στα πλαστά στοιχεία.

Τα στελέχη του Λιμενικού δεν σταμάτησαν εκεί, αφού κατά την έρευνα προέκυπταν συνεχώς νέα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη και άλλων μελών του κυκλώματος στην Κω αλλά και στην Ρόδο.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης και των νέων στοιχείων τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Κω υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με την συνδρομή στελεχών γραφείου ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ρόδου, προέβησαν σε επιχείρηση στη Ν. Ρόδο κατά την οποία συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δυο άτομα παλαιστινιακής υπηκοότητας για πώληση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, πιστοποιητικών covid 19, βεβαίωση μονίμου κατοικίας στην Αθήνα και αεροπορικά εισιτήρια με τα πλαστά στοιχεία με προορισμό την Αθήνα, έναντι του ποσού των 500 κατά άτομο.

Οι δύο συλληφθέντες είναι στενοί συνεργάτες του φερόμενου ως αρχηγού στη Ν. Ρόδο υπηκόου Παλαιστίνης επίσης, οι οποίοι συνδέονται με την προαναφερόμενη Ε.Ο. και έχουν κοινό τρόπο δράσης. Ο φερόμενος ως αρχηγός αναζητείται καθώς έχει εκδοθεί Διεθνές ένταλμα για την σύλληψη του. Ενώ Αντιεισαγγελέας και Ανακριτής της Κω είχαν διατάξει την προφυλάκιση του Λιβανέζου, φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος στην Κω, κατηγορούμενου πέραν όλων των άλλων και για το κακούργημα της κατασκοπείας, τελικά αφέθηκε ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή protothema.gr

Πέλλα: «Μαϊμού» τεχνικός της Δ.Ε.Η. ξάφρισε δύο ηλικιωμένους

Στην πρώτη περίπτωση άρπαξε 1.000 ευρώ ενώ στην δεύτερη άλλα 1.500
«Χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για να εντοπίσουν έναν «επαγγελματία» απατεώνα που γυρίζει από χωριό σε χωριό και εξαπατά ανυποψίαστους ηλικιωμένους παριστάνοντας τον τεχνικό της Δ.Ε.Η., που τάχα θα επιδιορθώσει βλάβη.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο άγνωστος δράστης εξαπάτησε δυο ηλικιωμένους. Πρώτα επισκέφθηκε έναν άνδρα στην κοινότητα Αρσένι του δήμου Σκύδρας, τον έπεισε ότι υπήρχε κίνδυνος βραχυκυκλώματος στο σπίτι και, αφού τον απομόνωσε σε ένα δωμάτιο, άρπαξε περισσότερα από 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός του.


Με την ίδια μέθοδο, δύο ώρες αργότερα, ο «μαϊμού» υπάλληλος της Δ.Ε.Η. έπεισε άλλη μια ηλικιωμένη στην κοινότητα Εσώβαλτα του Δήμου Κρύας Βρύσης να βγάλει από το σπίτι της όσα χρήματα είχε, δήθεν για να μην καούν αν έπιανε φωτιά. Έτσι, άρπαξε 1.500 ευρώ και εξαφανίστηκε μαζί με τον συνεργό του.

Πηγή protothema.gr

Spiegel: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η αστυνομία συνέλαβε τρία αδέλφια από τη Συρία και στις δύο προαναφερθείσες χώρες το Σαββατοκύριακο και κατάσχεσε προπαγανδιστικό υλικό και πολλά κιλά χημικών ουσιών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS).

Τρεις Σύροι αδελφοί, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Δανία και στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel. Μια ύποπτη παραγγελία χημικών ουσιών οδήγησε τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σε αυτούς.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας και της Δανίας φαίνεται πως κατάφεραν να αποτρέψουν μια ισλαμική τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η αστυνομία συνέλαβε τρία αδέλφια από τη Συρία και στις δύο προαναφερθείσες χώρες το Σαββατοκύριακο και κατάσχεσε προπαγανδιστικό υλικό και πολλά κιλά χημικών ουσιών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS).

Στην Γερμανία, την υπόθεση διερευνά η Εισαγγελία της πόλης Νάουμπουργκ στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ. Η κατηγορία εναντίον των Σύρων είναι: προετοιμασία τέλεσης σοβαρής πράξης βίας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος έλαβε ειδοποίηση για μια διαδικτυακή ύποπτη παραγγελία σε έναν έμπορο στην Πολωνία. Ένας 33χρονος Σύρος ο οποίος ζούσε στη Δανία είχε παραγγείλει πέντε κιλά θείου και πέντε κιλά αλουμινίου σε σκόνη για να αποσταλούν στη διεύθυνση του αδερφού του στη (γερμανική) πόλη Ντέσαου. Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών.

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ ερεύνησαν το διαμέρισμα στο Ντέσαου. Ωστόσο, η ειδική επιτροπή «Erde» δεν βρήκε τις χημικές ουσίες που είχαν παραγγελθεί. Βρέθηκαν όμως κιλά κροτίδων, φυτίλια και άλλα εύφλεκτα υλικά καθώς και μια αυτοσχέδια σημαία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Σε ένα Κοράνι, ήταν υπογραμμισμένα εδάφια που αναφέρονται στον αγώνα κατά των «απίστων».

Αρχικά δεν βρέθηκαν τα ίχνη του 36χρονου Σύρου που ήταν εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο της πόλης Ντέσαου. Η αστυνομία συνέλαβε τελικά τον άνδρα την Κυριακή στη Δανία, μαζί με τον αδερφό του. Η αστυνομία βρήκε επίσης τις χημικές ουσίες που είχαν αρχικά παραγγελθεί με προορισμό την Σαξονία-Άνχαλτ, καθώς και άλλα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε επίσης τον τρίτο αδερφό τους το Σαββατοκύριακο στο Ντίτσενμπαχ του κρατιδίου της Έσσης. Ο 40χρονος βρίσκεται υπό κράτηση.

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συλλήψεις απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση. Δεν είναι σαφές εάν η επίθεση θα γινόταν στη Γερμανία, τη Δανία ή σε κάποια άλλη χώρα.

Πηγή skai.gr

Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας, υποψήφιος βουλευτής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η περίφημη ρήση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε) τείνει να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση του 31 ετών Ταρέκ Αλαούς, του πρώτου πρόσφυγα από τη Συρία που κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Αλαούς είναι υποψήφιος με το κόμμα των Πρασίνων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το κρατίδιο στο οποίο έφθασε το 2015.

«Θέλω να είμαι η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φθάσει ως πρόσφυγες και ζουν μαζί μας», είπε ο 31χρονος δικηγόρος σε σχεδόν άπταιστα γερμανικά. Μετά τις νομικές σπουδές του στη Δαμασκό, ο Αλαούς εργάστηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο σε ανθρωπιστικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες της χώρας του. Το 2015 πέρασε στην Ευρώπη και έφθασε στο Μπόχουμ, όπου αρχικά είχε καταλύσει σε ένα κλειστό γυμναστήριο. Πολύ γρήγορα ίδρυσε ομάδα πίεσης για τα δικαιώματα των προσφύγων, ζητώντας ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ αργότερα, το 2018, οργάνωσε διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής που προκαλούσε τον πνιγμό μεταναστών στη Μεσόγειο. «Ξέρω πώς είναι να σου στερούν τα δικαιώματα», είπε. «Γι’ αυτό θέλω να παλέψω για όσους βρίσκονται στη θέση αυτή. Οσοι αποφασίζουν για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική δεν ξέρουν πώς νιώθει κανείς όταν αναγκαστεί να τα αφήσει όλα πίσω».

Υστερα από πεντέμισι χρόνια στη χώρα, ο Αλαούς έχει άδεια παραμονής επ’ αόριστον και έχει υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα. «Το αργότερο τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχω αποκτήσει γερμανική υπηκοότητα», είπε. Το όνειρό του είναι η γερμανική Βουλή, που σήμερα είναι αφιερωμένη «Στον γερμανικό λαό», να εκπροσωπεί μια μέρα όλους όσοι ζουν στη χώρα. Ο Αλαούς υποστηρίζει το κεντρικό αίτημα των Πρασίνων για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η κρίση αυτή πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις χώρες του Νότου, πυροδοτώντας νέα προσφυγικά ρεύματα
.

Πηγή kathimerini.gr

Μία ακόμη κίνηση ανθρωπιάς από την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου – Κάλεσμα για συμμετοχή σε όσους το επιθυμούν – Δείτε πως

Σε μία κίνηση ανθρωπιά σας και αλληλεγγύης προχωρά από σήμερα Πέμπτη η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων νομού Έβρου δείχνοντας για άλλη μία φορά το ανθρώπινο και φιλικό πρόσωπο των αντρών και γυναικών που υπηρετούν το σώμα. Αυτή τη φορά σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Εφετείου Θράκης – ΣΤΕΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί κουμπαράδες τόσο στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης του νομού Έβρου αλλά και σε κεντρική γνωστή καφετέρια της Αλεξανδρούπολης όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να συνδράμει. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμά ο οποίος απευθύνεται πρωτίστως προς τους συναδέλφους του και δευτερευόντως σε όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη δράση.

Δράση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου

“Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι μου,

η κάθε προσφορά βοήθειας μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπο μας. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε η κοινωνική ευθύνη, η προσφορά και η ευαισθησία είναι μεγίστης σπουδαιότητας. Έτσι, σας ενημερώνουμε ότι ως «Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου» για την Ε.Π.Α.Θ. (Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Εφετείου Θράκης) η οποία έχει υπό την επίβλεψη και την προστασία της παιδιά κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων – κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. Προσφέρουμε τον οβολό μας για να συνδράμουμε στην κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών τους, στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του νομού.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι μου, ας σταθούμε για μια ακόμη φορά αρωγοί, καθώς ΜΟΝΟ μέσω της συλλογικής προσπάθειας και αλληλεγγύης, μπορούμε να συνεισφέρουμε καθοριστικά.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή σας.

ΥΓ: Οι κουμπαράδες από σήμερα (Πέμπτη 11/2) βρίσκονται στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Νόμου μας. Επίσης αύριο (Παρασκευή) κουμπαράς θα βρίσκεται στο κατάστημα Mikel στην Αλεξανδρούπολη για όποιον επιθυμεί να συνδράμει.”


Πηγή focustonevro.gr

Έβρος: Η Αρνητική απάντηση του Υπουργείου για αύξηση ορίου ηλικίας υποψηφίων Συνοριοφυλάκων - Το έγγραφο

Αρνητική ήταν τελικά η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 28 στα 32 χρόνια, στην Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή εν όψει του επικείμενου διαγωνισμού πρόσληψης 800 νέων Συνοριακών Φυλάκων, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Αναστάσιος Δημοσχάκης στις 27 Νοεμβρίου του 2020.

Μάλιστα, η ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας ήταν γραπτή, διαβιβάζοντας έτσι το αίτημα μεγάλου αριθμού Εβριτών και των οικογενειών τους, αναφορικά με την αύξηση από 28 στα 32 έτη του ηλικιακού ορίου των υποψηφίων στον επικείμενο διαγωνισμό κατάταξης των 800 ΣΝΦ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τόνιζε ο Βουλευτής, η κυβέρνηση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας προβαίνει σε έγκαιρο χρόνο, στην υλικο-τεχνική και στελεχιακή θωράκιση της ακριτικής και εθνικά ευαίσθητης περιοχής του Έβρου!

Στο πλαίσιο της προσεχούς πρόσληψης των 800 συνοριοφυλάκων, εκ των οποίων οι 600 εξ αυτών θα καταταγούν στις Υπηρεσίες του Έβρου, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί η ενδεχόμενη επαναφορά του ηλικιακού ορίου που ίσχυε κατά τη σύσταση των Υπηρεσιών Φύλαξης της Χώρας, δηλαδή στα 32 έτη.

Διευκρίνιζε δε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρόσληψης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) του περασμένου Νοεμβρίου 2019, για την υποβολή αίτησης σε θέση απασχόλησης στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος έπρεπε να είναι νεώτερος των 47 ετών…

Το εν λόγω αίτημα, φέρει κοινωνικό και εθνικό πρόσημο, καθώς θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ίδια την διαγωνιστική διαδικασία!!!

Ο ευγενής ανταγωνισμός θα αναδείξει ικανά στελέχη, δίνοντας την ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης σε νέους κατοίκους του Έβρου που θα παραμείνουν στον τόπο τους κάτι που τους στέρησε το Ελληνικό Κράτος λόγω μνημονίων & κυρίως λόγω εμμονών σε πολιτικές των ανοικτών συνόρων!!!

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Αν.Δημοσχάκη στις 27 Νοεμβρίου 2021:

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε έγκαιρο χρόνο και με σταθερό βηματισμό, θωρακίζει πολυεπίπεδα την εθνικά ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή του Έβρου, εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά και η σφραγίδα του κράτους!

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, η κυβέρνηση προβαίνει πέρα από την βελτίωση των μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής (φωτισμός) προστασίας των συνόρων & στην στελέχωση των αρμοδίων φυλακτικών υπηρεσιών!

Σε συνέχεια της κατάταξης των 400 ΣΝΦ και τοποθέτησης αυτών αποκλειστικά στο Ν.Έβρου, αναμένεται στο προσεχές χρονικό διάστημα η νέα κατάταξη συνολικά 800 εκ των οποίων οι 600 για τις Υπηρεσίες του Έβρου.

Στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσληψης – η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι ορισμένου χρόνου – θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί, η ενδεχόμενη αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 έτη τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες Έλληνες πολίτες.

Πρόκειται για ένα αίτημα που εκφράζει έναν μεγάλο αριθμό Εβριτών, όπως διατυπώνεται στην επισυναπτόμενη επιστολή, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του ηλικιακού ορίου που ίσχυε κατά τη σύσταση των Υπηρεσιών Φύλαξης της Χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.2622/98.

Ήδη με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργείου & του Αρχηγείου ΕΑ, οι 400 νέοι ΣΝΦ έχουν στελεχώσει τις Υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων στον Έβρο & μάλιστα οι 310 εξ αυτών προέρχονται από την τοπική κοινωνία εξ αιτίας της ‘γαλαντόμου’ μοριοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας περί εντοπιότητας (5 μόρια).

Επίσης 80 περίπου επιτυχόντες στον τελευταίο πανελλαδικό διαγωνισμό των 1.500 Ειδικών Φρουρών (ΕΦ) προέρχονται από τον Έβρο!

Με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων στα 32 θα δοθεί η ευκαιρία και σε μια νέα αδικημένη ομάδα νέων, οι οποίοι περίμεναν επί σειρά ετών να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις, ώστε να διαμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, μέσα από ένα αναβαθμισμένο ευγενή ανταγωνισμό υποψηφίων έχοντας ως σύνθημα “οι αριστείς & πάλι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες στην πατρίδα”…

Επιπροσθέτως αναφέρω ότι ο διαγωνισμός στελέχωσης της Frontex ο οποίος διεξήχθη πέρσι, προέβλεπε όσον αφορά τα όρια ηλικίας: στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος να είναι νεώτερος των 47 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ για το ενδιάμεσο και το προχωρημένο επίπεδο δεν υπήρχε όριο ηλικίας.

Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος, θα δώσει την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε μεγαλύτερο ποσοστό νέων, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το δημογραφικό ζήτημα συνιστά μία σύγχρονη απειλή!!!

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά και τους οικισμούς της νευραλγικής περιοχής του Ν. Έβρου, που πραγματικά συνιστούν ενεργά στρατόπεδα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης!

Από την πολύμηνη έρευνα που έχει γίνει, δεν προκύπτει νομικό κώλυμα ή ζήτημα με την ασφάλιση και την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης με την προτεινόμενη αλλαγή…

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1.Είναι στα σχέδια σας & στις δυνατότητες σας όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο αύξησης του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 στην αναμενόμενη προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Αρχηγείου ΕΑ για 800 νέους Συνοριοφύλακες;

2.Είναι στις προθέσεις σας να προκηρύξετε Περιφερειακό & όχι Πανελλαδικό διαγωνισμό, όπως αυτός διεξήχθη το τρέχον έτος σε ότι αφορά τους νέους 400 Συνοριοφύλακες που ήδη τοποθετήθηκαν στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φρούρησης;;;
Πηγή pameevro.gr

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Έτσι θα τελειώσει η «φάμπρικα» με τις πλαστές βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α

 


Το φαινόμενο των πλαστών βεβαιώσεων μετακίνησης προσπαθεί να περιορίσει η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών το διάστημα του σκληρού Lockdown στην Αττική. 

Πρώτο το Dikaiologitika News αποκάλυψε την μέθοδο αυτή που χρησιμοποιούν οι εργοδότες αλλά και μερίδα εργαζομένων ώστε να κυκλοφορούν ανενόχλητοι από τις ελεγκτικές αρχές και χωρίς να χρειάζεται να περιορίζονται στους λόγους μετακίνησης που παρέχει η αποστολή του SMS στο 13033. 

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ηλεκτρονικό «μάτι» που θα εντοπίζει τις πλαστές άδειες κυκλοφορίας τύπου Α

Από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου δεν θα ισχύουν οι χειρόγραφες βεβαιώσεις τύπου Α που έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή ή τηλεργασία γεγονός που μπορεί να διασταυρωθεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Παράλληλα όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πολλοί εργαζόμενοι δεν υπάγονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με αποτέλεσμα να μετακινούνται με την χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης αφού δεν μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του ΕΡΓΑΝΗ. Οι κατηγορίες εργαζομένων είναι απασχολούμενοι με εργόσημο, με μπλοκάκι, οι κάτοχοι Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο "ΕΡΓΑΝΗ", οι εργοδότες που δεν έχουν την υποχρέωση απογραφής στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω του ότι απασχολούν εργαζόμενους που δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (π.χ. εργάτες γης), εργοδότες που διαθέτουν ΑΜΟΕ (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου). Μάλιστα η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει η χειρόγραφη βεβαίωση να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας όπως π.χ. απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο "ΕΡΓΑΝΗ".

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων ισχύουν και οι δύο βεβαιώσεις, χειρόγραφη και μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για την μετακίνηση των εργαζομένων προς και από την εργασία τους.

Ωστόσο παραμένει η χειρόγραφη βεβαίωση να αποτελεί εκμετάλλευση των εργοδοτών οι οποίοι δηλώνουν τους εργαζόμενους σε αναστολή ή σε εξ αποστάσεως εργασία και στην συνέχεια τους δίνουν χειρόγραφες βεβαιώσεις για να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί ότι τηλεργάζονται αλλά πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους. Έτσι πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν τηλεργασία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να καλύψουν το υποχρεωτικό 50% που ορίζει ο νόμος, όμως αναγκάζουν τους εργαζομένους να πάνε κανονικά στην εργασία τους.

Από την Κυριακή το βράδυ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα αλλάξει η δήλωση υποβολής των εργοδοτών για βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων καθώς πλέον οι εργοδότες θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν τον εργαζόμενο σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προχωράει μέσω της διαλειτουργικοτητας των συστημάτων να υπάρχει on line έλεγχος των εργαζομένων που κυκλοφορούν. Αναλυτικότερα κατά τον έλεγχο κυκλοφορίας θα μπορεί να εντοπιστεί εάν ο εργαζόμενος εργάζεται ή όχι, έχει δηλωθεί σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι 

α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα αποφασίστηκε:

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


ΠΗΓΗ    dikaiologitika.gr


Σχεδιάζεται άνοιγμα του Τελωνείου Καστανεών ως τον Ιούνιο – Αυστηρός έλεγχος και από Frontex

 


Εντείνονται οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό, ότι σχεδιάζεται άνοιγμα του Τελωνείου Καστανεών το αργότερο ως τον ερχόμενο Ιούνιο, με πολύ αυστηρούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην Ελλάδα και εξέρχονται προς Τουρκία και από δυνάμεις της Frontex.


Σε λίγες ημέρες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020, όταν οι ορδές χιλιάδων λαθρομεταναστών επιχείρησαν ως ασύμμετρη απειλή να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος, αποτράπηκαν από αστυνομικούς και στρατιωτικούς και έκλεισε από τότε το Τελωνείο. Μάλιστα εδώ και μήνες η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων αποσπάστηκε στο κοντινό Τελωνείο Ορμενίου και για να το ενισχύσουν και φυσικά να μην… κάθονται άπραγοι.

Οι πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν όμως ότι ξεκίνησε ήδη ο προγραμματισμός για το άνοιγμα του Τελωνείου στις Καστανιές. 

Η είσοδος στην Ελλάδα και έξοδος προς Αδριανούπολη θα γίνεται με καθυστέρηση και υπό την αυστηρή επίβλεψη των δυνάμεων της Frontex. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά παράλληλα μάθαμε ότι προχωράει ο σχεδιασμός για σημαντικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο Τελωνείο, προκειμένου να καταστεί δίοδος και φορτηγών (TIR), ώστε να μην αποτελεί μονόδρομο για τις μεταφορικές εταιρείες για την συγκεκριμένη περιοχή η Βουλγαρία και το Τελωνείο του Καπετάν Αντρέεβο. Στόχος δηλαδή είναι να πάρει η Ελλάδα ένα μεγαλύτερο κομμάτι στον συγκεκριμένο τομέα και να μην αρκείται μόνο στο Τελωνείο των Κήπων.


ΠΗΓΗ   evros-news.gr

Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία των ΑΤΜ στον Κηφισό

Εικόνες λίγα λεπτά μετά τη μεγάλη έκρηξη σε ΑΤΜ στα γραφεία αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Κηφισό. Οι δράστες πήδηξαν μάντρα και λίγα λεπτά μετά ακούστηκε η έκρηξη. Ανταλλαγή πυροβολισμών και καταδίωξη από το Περιστέρι έως το Αιγάλεω.


Περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα έξι ληστές εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Κηφισού, στο Περιστέρι για να «σηκώσουν» ΑΤΜ. Όμως η κατάληξη δεν ήταν αυτή που φαντάζονταν.

Το newsit.gr φέρνει στο φως ένα βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη που προκάλεσαν οι ληστές στα ΑΤΜ που βρίσκονταν στην είσοδο των γραφείων στο Περιστέρι. Το βίντεο καταγράφει τις στιγμές λίγο μετά την έκρηξη και αφού στο σημείο έχουν φτάσει αστυνομικοί για να ξεκινήσουν την έρευνα.

Οι δράστες είχαν έναν στόχο: να πάρουν τις κασετίνες με τα χρήματα. Χωρίς να τους καταλάβει κανείς, κατάφεραν να φτάσουν έως την είσοδο των γραφείων της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Κηφισό. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τους είδαν να πηδούν τη μάντρα και λίγο μετά να ακούγεται η ισχυρή έκρηξη στην είσοδο, όπου βρίσκονταν τα ΑΤΜ.

Από την έκρηξη, άρχισε να χτυπά ο συναγερμός και αυτή ήταν η μοιραία στιγμή για όσα ακολούθησαν.

Είχαν περάσει σχεδόν 5 λεπτά από την έκρηξη όταν έφτασαν στο σημείο οι πρώτοι αστυνομικοί.

Ήταν την ώρα που οι ληστές «σήκωναν» τις κασετίνες με τα χρήματα από το ΑΤΜ, όταν έφτασαν στο σημείο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο συναγερμός που είχε ηχήσει ήταν που τους… έστειλε εκεί και σχεδόν έπιασαν τους ληστές επ’ αυτοφώρω!

Οι δράστες της ληστείας, όταν είδαν τους αστυνομικούς, δεν δίστασαν να σηκώσουν όπλο και να ανοίξουν πυρ. Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο σημείο έχουν βρεθεί κάλυκες από μακρύκαννο όπλο, πιθανώς καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί “απάντησαν” άμεσα. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Οι έξι ληστές κατάφεραν να μπουν σε ένα ασημί αυτοκίνητο για να διαφύγουν, με τους αστυνομικούς να τους ακολουθούν και να ξεκινά καταδίωξη στους δρόμους των δυτικών προαστίων.Τελικά, οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν και να εξαφανιστούν στο Αιγάλεω. Δείτε το  video  :


ΠΗΓΗ   newsit.gr

Απόρρητο έγγραφο: Νέα τροπή στο σκάνδαλο των ασυρμάτωνΔιαταγή της ΕΛ.ΑΣ.
Απόρρητο έγγραφο: Νέα τροπή στο σκάνδαλο των ασυρμάτωνΑποκάλυψη των «ΝΕΩΝ»: Με απόρρητη διαταγή επιχειρεί η ΕΛ.ΑΣ. να μπλοκάρει την ενοικίαση ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας από επίορκους αστυνομικούς σε κακοποιούς

Επείγον απόρρητο έγγραφο συνέταξε - όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» - η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο 48ωρο προκειμένου να σταματήσει το «σκάνδαλο των ασυρμάτων» με την ενοικίαση ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας από επίορκους αστυνομικούς σε κακοποιούς! Οι δράστες ληστειών, διαρρήξεων ή ακόμα και αιματηρών επιθέσεων είχαν τη δυνατότητα να συντονίζονται στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και έτσι να αποφεύγουν τις συλλήψεις, ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων πότε αστυνομικοί προσέγγιζαν στον τόπο δράσης τους. Οπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον σε 30 περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, σπείρες διαρρηκτών γνώριζαν με ακρίβεια τι διαμειβόταν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και έτσι εμφανίζονται σε βίντεο καμερών ασφαλείας να φροντίζουν να εξαφανισθούν λίγο πριν από την άφιξη των περιπολικών, να αλλάζουν σχέδιο δράσης κ.ο.κ.


Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι παραχωρήσεις των ψηφιακών ασυρμάτων απαγορεύεται να είναι πολύωρες, καθώς και σε στελέχη να τους παίρνουν στα σπίτια τους, αλλά και να αδρανοποιούνται ταχύτερα. Μάλιστα, προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους ενστόλους κάνουν παράνομη χρήση τους.
Σύλληψη


Το ζήτημα με τους ψηφιακούς πομποδέκτες της ΕΛ.ΑΣ. (έχουν κωδικοποιημένο σήμα χωρίς δυνατότητα συνακρόασης από οποιονδήποτε άλλον) που... ενοικιάζονταν σε κακοποιούς έναντι 5.000 ευρώ τον μήνα ανέκυψε ύστερα από τη σύλληψη από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου ενός 35χρονου Ρομά σε κατοικία στο Ζεφύρι. Ο εν λόγω συλληφθείς, που κατηγορείται για ληστείες, είχε στην κατοχή του έναν ψηφιακό ασύρματο από όπου πληροφορείτο κάθε κίνηση αστυνομικού στην Αττική. Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο ασύρματος ανήκε σε έναν 58χρονο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ και στον οποίο φέρεται να είχε δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει στα μέτρα αστυνόμευσης για τις κινητοποιήσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Ομως, μετά τη χρήση του δεν τον επέστρεψε στην υπηρεσία και φαίνεται να τον ενοικίαζε έναντι υψηλού τιμήματος σε σπείρες κακοποιών ώστε να αποφεύγουν τις ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και άλλων υπηρεσιών.


Διασυνδέσεις


Ενδεικτικό των διασυνδέσεων αυτών είναι ότι λίγη ώρα μετά την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του 35χρονου Ρομά, ο 58χρονος αστυνομικός πληροφορήθηκε από αγνώστους (πιθανόν μέλη του ίδιου κυκλώματος) την ανεύρεση του ασυρμάτου του στο σπίτι του δράστη και αμέσως έσπευσε να δηλώσει την... απώλεια. Μάλιστα, με βάση τεχνικά δεδομένα υπολογίζεται ότι περίπου 300 έως 350 αστυνομικοί κρατούν ψηφιακούς ασυρμάτους στο σπίτι τους ή τους κατέχουν αδικαιολόγητα, εγείρεοντας ερωτήματα για το ποιος είναι - σε ορισμένες περιπτώσεις - ο «τελικός χρήστης» τους.
Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί κατά ένα μεγάλο τμήμα (με εξαίρεση τους 2.000 ασυρμάτους της Αμεσης Δράσης) το σύστημα ηλεκτρονικής χαρτογράφησης με το σύστημα GPS των ασυρμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι από αυτούς είναι αμετακίνητοι ή αδρανείς σε περιοχές της Αττικής.

Απαγορεύσεις


Στο επείγον έγγραφο που συντάχθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με τίτλο «Φορητά τερματικά ασύρματης επικοινωνίας», επισημαίνεται ότι «απαγορεύεται αυστηρά η παραχώρησή τους σε αναρμόδιο προσωπικό ή σε τρίτους καθώς και φύλαξή τους σε χώρους εκτός αστυνομικών υπηρεσιών, χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση από προϊσταμένους αρμοδίων υπηρεσιών και η οποία μπορεί να χορηγείται κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας. 

Οι φορητοί ασύρματοι θα παραλαμβάνονται και θα παραδίδονται αυθημερόν κατά την έναρξη και λήξη της υπηρεσίας».
Ακόμη, ζητείται από διοικητές υπηρεσιών να επιβλέπουν προσωπικά τη σωστή χρέωση και αποχρέωσή τους, ενώ προβλέπεται μετά το τέλος της βάρδιας οι ασύρματοι να παραμένουν σε ασφαλή χώρο της υπηρεσίας. Επίσης, ζητείται από τους διευθυντές των υπηρεσιών να επικοινωνούν προσωπικά με το κέντρο διαχείρισης για εντοπισμό και παύση λειτουργίας ψηφιακών ασυρμάτων για τους οποίους δηλώνεται προβληματική χρήση, ενώ στο εξής θα κινούνται αμέσως οι διαδικασίες ποινικής διερεύνησης και επιβολής ποινών στους ένστολους παραβάτες.


ΠΗΓΗ   tanea.gr


Η παρενόχληση στο χώρο εργασίας και οι δυνατότητες έννομης προστασίας

Ακριβή Ερμίδου, Ειρηνοδίκης Αθηνών

Ι. Τον Σεπτέμβριο 2019 πραγματοποιήθηκε η 62η ετήσια σύνοδος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στην πόλη Νουρσουλτάν του Καζακστάν, στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με εκπροσώπους της. Στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου συγκροτήθηκαν 4 επιτροπές με αντίστοιχα αντικείμενα μελέτης, οι οποίες αφού συγκέντρωσαν υλικό από πολλές χώρες – μέλη της Διεθνούς Ένωσης και μετά από συζήτηση μεταξύ των αντιπροσώπων όλων των Κρατών, στη συνέχεια παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους. Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν αυτό της 4ης Επιτροπής με θέμα : « Η παρενόχληση σε ευρεία κλίμακα- ηθική και σεξουαλική- και οι συνέπειές της στις εργασιακές σχέσεις» ενώ το κυρίαρχο ερώτημα που τέθηκε προς απάντηση από τις ενώσεις -μέλη ήταν αν διαθέτει η κάθε χώρα νόμους ή κανονισμούς που καλύπτουν την παρενόχληση στο χώρο εργασίας και αν η παρενόχληση ορίζεται ξεχωριστά ή ενσωματώνεται σε άλλες διατάξεις του κώδικα εργασίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής όπως αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΙΑJ[1] 32 χώρες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο και από τις απαντήσεις αυτές εξήχθη το συμπέρασμα ότι η έκταση της νομοθεσίας και η προστασία από την παρενόχληση ποικίλλει σημαντικά από τη μία χώρα στην άλλη. Ορισμένες χώρες έχουν συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει την παρενόχληση και προβλέπουν κυρώσεις ειδικά όταν αυτή λαμβάνει χώρα στον εργασιακό χώρο (Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Γαλλία, Ιαπωνία, Λιβερία, Λιθουανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία) ενώ σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι προστατεύονται από το Σύνταγμα ή από γενικότερους νόμους σχετικά με την ισότητα ή τις διακρίσεις. Συχνά δεν υπάρχει ορισμός του τι συνιστά παρενόχληση (Αυστρία, Βραζιλία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ολλανδία, Νορβηγία, την Ισπανία, και Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει νόμος για την προστασία των εργαζομένων ή τον ορισμό του τι συνιστά παρενόχληση στο χώρο εργασίας (Αγκόλα, Αρμενία και Μάλι). Επίσης σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό χωρών η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ποινικό αδίκημα και μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης.

ΙΙ. Ωστόσο για μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος θα μπορούσε να δοθεί απάντηση στο ερώτημα πώς ορίζεται η ηθική παρενόχληση; Σύμφωνα με την βιβλιογραφία και την μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που διεξήχθη το 2013 δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος και κοινά αποδεκτός ορισμός μεταξύ των ερευνητών σχετικά με την ηθική παρενόχληση σε διεθνές επίπεδο. Η Marie-France Hirigoyen ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια και ψυχοθεραπεύτρια ερεύνησε διεξοδικά και παρουσίασε για πρώτη φορά με το βιβλίο της «ηθική παρενόχληση» στη Γαλλία το έτος 1998[2] το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο περιγράφει ως «διαστροφικές επιθετικές ενέργειες, οι οποίες αποκαλύπτουν μια ασυνείδητη διαδικασία ψυχολογικής εξόντωσης , που συνίσταται σε εχθρικές ενέργειες , εμφανείς ή καλυμμένες, ενός ή περισσότερων ατόμων, προς ένα συγκεκριμένο άτομο, που υφίσταται τα πάνδεινα» . Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια στην εισαγωγή της[3] η διαστροφικότητα αυτή , ο ορισμός της οποίας αμφισβητείται από ορισμένους ψυχιάτρους, δεν προέρχεται από ψυχική διαταραχή αλλά από ψυχρό ορθολογισμό και παράλληλα από την αδυναμία του ατόμου να θεωρήσει τους άλλους ανθρώπινα όντα. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι η ανωτέρω ψυχίατρος στην ανάλυση της θεωρίας της χρησιμοποιεί τους όρους «επιτιθέμενος» και «θύμα επίθεσης» , καθόσον θεωρεί την ηθική παρενόχληση ως αποδεδειγμένη βία με σκοπό την ηθική εξόντωση που μπορεί να οδηγήσει το θύμα σε ψυχική ασθένεια αλλά ακόμη και στην αυτοκτονία. Εξάλλου η ηθική παρενόχληση εντοπίζεται σύμφωνα με την ανωτέρω επιστήμονα με την μορφή της ιδιωτικής βίας μέσα στην οικογένεια ως πολύ συχνό και διαδεδομένο πλην όμως δύσκολα ελέγξιμο φαινόμενο , αλλά και ως παρενόχληση στο χώρο εργασίας την οποία οριοθετεί εννοιολογικά ως «καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα»[4]. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «mobbing»[5] και μπορεί να εμφανισθεί είτε μεταξύ εργοδότου ( ή και προϊσταμένου) και εργαζομένου είτε μεταξύ συναδέλφων εργαζομένων με τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, κακόβουλων σχολίων απομόνωσης, ανυποληψίας, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, σεξουαλική παρενόχληση[6].

ΙΙΙ. Περαιτέρω στο ημεδαπό εργατικό δίκαιο η έννοια της παρενόχλησης αντιμετωπίζεται ως περίπτωση δυσμενούς διάκρισης στην εργασία. Ειδικότερα το ζήτημα των δυσμενών διακρίσεων στο χώρο εργασίας δεν είναι απλά εθνικό, έχει διεθνείς διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με την αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , η οποία επιβάλλει την απαγόρευσή τους[7]. Η καταπολέμηση επομένως των δυσμενών διακρίσεων συνάπτεται άμεσα με την ανεμπόδιστη άσκηση των ατομικών ελευθεριών και σκοπεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων[8]. Έτσι εκδόθηκαν αρχικά οι Οδηγίες 2000/43 και 2000/78 για την καταπολέμηση διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής και λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων , αναπηρίας ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας και εν συνεχεία οι οδηγίες 76/207 και 2002/73 για την προστασία από διακρίσεις λόγω φύλου. Για την ενσωμάτωση αυτών στο εθνικό μας δίκαιο ψηφίσθηκαν αρχικά ο νόμος 3304/2005 και εν συνεχεία ο νόμος 3488/2006 , ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον ν. 3896/2010 με σκοπό την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/54 για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης[9]. Ειδικότερα στο άρθρο 2 περ. γ’ και δ’ του ν. 3896/2010 ορίζεται ότι υφίσταται «παρενόχληση»: όταν εκδηλώνεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά συνδεόμενη με το φύλο ενός προσώπου, με σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου αυτού και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος» ενώ ως “σεξουαλική παρενόχληση” ορίζεται οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος γύρω από αυτό. Διατάξεις που προβλέπουν κυρώσεις για την επίδειξη τέτοιας συμπεριφοράς εφαρμόζονται ως ισχύουν». Στο άρθρο 3 του Ν. 3896/2010 επίσης ορίζεται ότι «1. Απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου, σε συσχετισμό ιδίως με την οικογενειακή κατάσταση, σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, όπως εξειδικεύονται στις κατωτέρω διατάξεις.2.. α) Η παρενόχληση, η σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση που οφείλεται στην ανοχή ή στην απόρριψη αυτής της συμπεριφοράς, συνιστούν διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύονται» Επίσης στο άρθρο 22 ιδίου νόμου ορίζεται ότι :. «Κάθε πρόσωπο που θεωρεί ότι ζημιώθηκε από τη μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου, ακόμη και αν έχει λήξει η σχέση, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται ότι σημειώθηκε η διάκριση, έχει δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς και δικαίωμα προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών διαμεσολάβησης από το φορέα του άρθρου 25 του παρόντος νόμου. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών δεν επηρεάζει τις προβλεπόμενες προθεσμίες δικαστικής και διοικητικής προσφυγής» και στο άρθρο 23 ορίζεται ότι . «Κάθε πρόσωπο που θεωρεί ότι ζημιώθηκε από τη μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου, ακόμη και αν έχει λήξει η σχέση, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται ότι σημειώθηκε η διάκριση, έχει δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς και δικαίωμα προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών διαμεσολάβησης από το φορέα του άρθρου 25 του παρόντος νόμου. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών δεν επηρεάζει τις προβλεπόμενες προθεσμίες δικαστικής και διοικητικής προσφυγής».Εν συνεχεία προς ενσωμάτωση των οδηγιών 2000/43/ΕΚ, 2000/78/ΕΚ 2014/54/ΕΕ, εκδόθηκε ο νόμος ν. 4443/2016 (ΦΕΚ Α 232/9.12.2016) περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και της Οδηγίας 2014/54/ΕΕ που εισήγαγε μέτρα για τη διευκόλυνση της άσκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Στο άρθρο 2 του ν. 4443/2016 ορίζεται ότι : «. Απαγορεύεται κάθε μορφή διάκρισης για έναν από τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 1» ενώ στην παράγραφο 2 περ. γ) ορίζεται ότι η «παρενόχληση» νοείται ως διάκριση κατά την έννοια της παρ. 1, εφόσον σημειώνεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά που συνδέεται με ένα από τους λόγους του άρθρου 1 με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, Με την διάταξη αυτή εξειδικεύονται οι έννοιες της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
IV. Εξάλλου η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας του παρενοχλούμενου και η καταγγελία της εργασιακής συμβάσεως εκ μέρους του εργοδότη λόγω της αντίδρασης του μισθωτού στην εν λόγω προσβολή της προσωπικότητάς του είναι καταχρηστική και επομένως άκυρη ( αρθρο 281ΑΚ)[10]. Η άκυρη καταγγελία της συμβάσεως εργασίας εκ μέρους του εργοδότη, όταν συντελέστηκε υπό συνθήκες παράνομης και υπαίτιας προσβολής της προσωπικότητας του εργαζομένου (μείωση της προσωπικής και επαγγελματικής του υπολήψεως και αξίας) ή που συνιστούν αδικοπραξία, μπορεί να θεμελιώσει αξίωση του τελευταίου για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, κατά τις διατάξεις των άρθρων 57, 59, 330, 932, 914, 281 ΑΚ[11].Σε κάθε δε περίπτωση αν παραβιασθεί η αρχή της απαγόρευσης δυσμενών διακρίσεων , ο θιγόμενος μισθωτός προστατεύεται με βάση τις γενικές διατάξεις του εργατικού δικαίου δηλ μπορεί να ζητήσει την αναγνώριση της ακυρότητας των εργοδοτικών αποφάσεων καθώς και την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημιάς και της ηθικής βλάβης [12]
V. Σε επίπεδο πάλι εργατικού δικαίου από τη γενική υποχρέωση προνοίας πηγάζει, μεταξύ άλλων, και η υποχρέωση του εργοδότη να σέβεται την προσωπικότητα του εργαζομένου. Ενόψει του κατ’ εξοχήν προσωπικού χαρακτήρα της εργασιακής σχέσεως, υφίσταται ο εργαζόμενος ηθική βλάβη από τυχόν βάναυση ή προσβλητική της προσωπικότητάς του ,συμπεριφορά του εργοδότη έστω και αν η συμπεριφορά αυτή δεν εκπορεύεται από δόλια προαίρεση του τελευταίου για βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας ή για εξαναγκασμό του εργαζομένου σε αποχώρηση από την υπηρεσία. Αρκεί ότι η συμπεριφορά αυτή δημιούργησε τέτοιες συνθήκες, ώστε, καλοπίστως και αντικειμενικώς να μην είναι πλέον δυνατή παροχή της εργασίας του εργαζομένου με πνεύμα αμοιβαίας κατανοήσεως και συνεργασίας, ή να επέφερε τέτοια ηθική μείωση στην προσωπικότητά του, ώστε η περαιτέρω συνέχιση της εργασίας του στο χώρο της επιχειρήσεως του εργοδότη να αποβαίνει αδύνατη ή δυσχερής[13]. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί ο εργαζόμενος να θεωρήσει ότι υφίσταται μονομερής και βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του από μέρους του εργοδότη , οπότε σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 7 του ν. 2112/1920, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 288, 648, 652 και 656 ΑΚ, ο μισθωτός έχει μεταξύ άλλων δικαίωμα να θεωρήσει την πράξη αυτή ως εκ μέρους του καταγγελία της εργασιακής σύμβασης και να απαιτήσει την καταβολή της αποζημίωσης, που προβλέπεται από το ν. 2112/1920[14]
VI. Σε επίπεδο ποινικού δικαίου η ως άνω παράνομη πράξη προβλέπεται και τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα .Ειδικότερα : στο άρθρο 343 ΠΚ ορίζεται ότι «Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρούνται: α) όποιος υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, β) όποιος υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, εκμεταλλευόμενος την άμεση ανάγκη του να εργασθεί, γ) οι διορισμένοι ή οπωσδήποτε εργαζόμενοι σε φυλακές ή άλλα κρατητήρια, σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε σχολές, παιδαγωγικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κλινικές ή κάθε είδους θεραπευτικά καταστήματα ή σε άλλα ιδρύματα προορισμένα να περιθάλπουν πρόσωπα που έχουν ανάγκη από βοήθεια αν, με κατάχρηση της θέσης τους, υποχρεώσουν σε γενετήσια πράξη πρόσωπο που έχει εισαχθεί σε αυτά τα ιδρύματα»..

VII. Διοικητική προστασία. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4443/2016 1. Σε περίπτωση μη τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης στο πλαίσιο διοικητικής δράσης, παρέχεται στον βλαπτόμενο, πέραν της δικαστικής προστασίας, προστασία και υπό τους όρους των άρθρων 24 έως και 27 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (N. 2690/1999 Α’ 45)., που προβλέπουν την δυνατότητα άσκησης αίτησης θεραπείας , ειδικής διοικητικής προσφυγής , ενδικοφανούς προσφυγής ή αναφοράς.

Βάσει των ανωτέρω γίνεται εκ πρώτης όψεως φανερό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικής έκτασης οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους απασχόλησης και μια προστατευτική ασπίδα του παρενοχλούμενου εργαζομένου , ωστόσο από την όχι πλούσια νομολογία επί του συγκεκριμένου θέματος, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα «θύματα» είτε δεν καταφεύγουν στην αναζήτηση της έννομης προστασίας τους, φοβούμενα τον διασυρμό και την διαπόμπευση σε συνδυασμό με την αμφιβολία τους για την επιτυχή έκβαση της δίκης από την έλλειψη τυχόν των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, είτε προβαίνουν σε αναγκαίες διαπραγματευτικές λύσεις και συμβιβασμούς. Επίσης συνάγεται ότι η υπαγωγή, της προστασίας από την παρενόχληση, στο σύστημα της προστασίας από διακρίσεις λόγω των περιοριστικά απαριθμούμενων γνωρισμάτων εμφανίζεται προβληματική. Και τούτο διότι η συμπεριφορά αυτή αποδοκιμάζεται και δεν είναι νομικά ανεκτή όχι γιατί συνιστά απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου κλπ,. αλλά γιατί επιφέρει σοβαρή προσβολή της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του θιγόμενου από τη συμπεριφορά εργαζομένου[15]. Ίσως λοιπόν να υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης εννοιολογικής συγκεκριμενοποίησης του όρου της «παρενόχλησης» και θέσπισης αυτοτελούς προστατευτικού πεδίου στο χώρο της εργασίας, ακόμη και αυτής της «ηθικής» όσο και αν ακούγεται δυσχερές, αφού η επίκληση και κυρίως η απόδειξη της βλάβης της πνευματικής ή ψυχικής ακεραιότητας του ατόμου δεν θα είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία , καθώς η ηθική διαστροφή δεν αναχαιτίζεται εύκολα. Η δημοσιοποίηση ολοένα και περισσότερο του φαινομένου ίσως να αφυπνίσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά.

[1] Στην παρούσα μεταφέρονται όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ, διαθ. εδω: https://ende.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd/, με ημ. προσβ. 8.2.2021

[2]«ηθική παρενόχληση» Εκδόσεις Πατάκη 6η έκδοση 2004, σε μετάφραση Μαριλένας Γεωργιάδου.

[3]ο.π. σελ΄15

[4]ο.π. σελ. 65

[5]ο.π.. σελ. 66 και περισσότερα Μπουμπουχερόπουλος , mobbing Η ευθυνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία εκδ 2014 σελ. 102 επ.

[6] Για την ιστορικη αναδρομή βλ.Η ηθική παρενόχληση στην Εργασία ,η περίπτωση του δημόσιου τομέα .Διπλωματική Εργασία Ελένη Ζυγούρη, Ιανουαριος 2018https://amitos.library.uop.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/5155/%CE%94%CE%99%CE%A0%CE%9B%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%96%CE%A5%CE%93%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%97%20%CE%9B%CE%95%CE%9D%CE%91.pdf?sequence=1&isAllowed=y, σ. 70 – 82.

[7] Δημ Ζερδελής Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις , εκδ. 2015 σελ. 215.

[8]Λεβέντης-Παπαδημητρίου Ατομικό Εργατικό Δίκαιο εκδ. 2011 σελ. 652

[9] Δημ Ζερδελής ό.π. σελ. 216 παραγ. 385

[10]ΕφΑθ 1139/2007 δημΤΝΠ ΔΣΑ

[11]ΜονΕφΠειρ 1/2018 δημ ΤΝΠ

[12]Λεβέντης-Παπαδημητρίου ό.π. σελ.658

[13]ολ. ΑΠ 13/1087, ΑΠ 1227/ 1003 ΕΕργΔ 54.214, ΑΠ 605/06 Δνη 40.111

[14]ΕφΘες 957/2001 , ΕφΑθ 4937/2001 δημ ΤΝΠΔΣΑ

[15] Ζερδελής εργατικό δικαιο εκδ. 2019 σελ. 335-337 .

Το άρθρο αναδημοσιεύεται με την άδεια της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Πηγή lawspot.gr