Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Βέροια : Πλήγμα σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

 


Δυνατό πλήγμα σε ένα από τα μεγάλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα απο τον Έβρο έως την Αλβανία κατάφεραν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Διαχείρισης Μετανάστευσης Ημαθίας που με την συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ημαθίας κατάφεραν να μπλοκάρουν τους διακινητές έξω από την Βέροια μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και να τους συλλάβουν.

Ο ένας εκ των δυο, αλλοδαπός δραπέτης φυλακών και ο άλλος αλλοδαπός ψηλά στην ιεραρχία του κυκλώματος, μετέφεραν 14 διακινούμενους μετανάστες.

Οι ανωτέρω συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Βέροιας και προφυλακίστηκαν.

bordernews.gr

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης παράτυπων μεταναστών σε Έβρο, Καβάλα, Λάρισα και Πιερία

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών κατάφεραν να εξαρθρώσουν αστυνομικοί. Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές του Έβρου, της Καβάλας, της Λάρισας και της Πιερίας, συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης, τρεις Έλληνες και ισάριθμοι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και αρχηγικό στέλεχος, καθώς και είκοσι δύο παράτυποι μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, ακινητοποιήθηκε φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε μέλος της οργάνωσης, όπου εντοπίστηκαν 22 παράτυποι μετανάστες, τους οποίους είχε παραλάβει από περιοχή του Έβρου, προκειμένου να τους μεταφέρει σε προσωρινό κατάλυμα σε περιοχή της Πιερίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε και είχε αναπτύξει δράση τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο με συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi). Οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, με μέριμνα του αρχηγικού μέλους της οργάνωσης, συγκεντρώνονταν ανά ομάδες και εισέρχονταν πεζή στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Έβρου. Ακολούθως, μέλος της οργάνωσης, τους παραλάμβανε με φορτηγό όχημα και τους μετέφερε σε προσωρινά καταλύματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, όπου κρατούνταν από άλλα μέλη της οργάνωσης μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της παράνομης διακίνησης και ενημερωθούν από το αρχηγικό στέλεχος ότι δόθηκαν τα χρήματα για τη διακίνηση.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν 2.500 ευρώ ανά άτομο, ενώ τα χρήματα διακινούνταν μέσω του άτυπου διεθνούς συστήματος μεταφοράς χρημάτων «ΗΑWALA». Επιπρόσθετα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους τηλέφωνα, που ενεργοποιούνταν σε ονόματα “αχυρανθρώπων”.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες, προσωρινά καταλύματα και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορτηγό, 4.200 ευρώ, πλήθος ψηφιακών μέσων (όπως τηλεφωνικές συσκευές, φορητοί υπολογιστές) και καρτών sim.

Επίσης, από τη συνολική έρευνα της υπόθεσης, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε 3 ακόμα περιπτώσεις κατά τις οποίες μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας συνολικά 63 παράτυπους μετανάστες.

Τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ για τους 22 παράτυπους μετανάστες ακολουθήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί μέλη εγκληματικής ομάδας που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές από οικίες

Συνελήφθησαν, την 1-3-2021 στις Αχαρνές, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 20, 20, 25 και 29 ετών, μέλη εγκληματικής ομάδας για διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας που διαπράχθηκε πρωινές ώρες της 11-2-2021 σε βάρος ενοίκου οικίας στις Αχαρνές, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας για την ταυτοποίηση και αναζήτηση των δραστών με επακόλουθο τον εντοπισμό τους και την πιστοποίηση της εγκληματικής τους δράσης.

Σε έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από κοσμήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, εργαλεία, είδη ρουχισμού και ποσότητα -130- γραμμ. ηρωίνης, -60- γραμμ. κάνναβης, και -4,1- γραμμ. κοκαΐνης.

Από την περαιτέρω προανακριτική έρευνα εξιχνιάσθηκαν -40- περιπτώσεις κλοπών, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η συμμορία να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των -140.000- ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή astynomia.gr

Συνελήφθη 27χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στην περιοχή του Ασκού

Στη σύλληψη ατόμου που μετέφερε παράνομα έξι αλλοδαπούς με αυτοκίνητο. οδήγησαν οι στοχευμένοι έλεγχοι που πραγματοποιούν, σε καθημερινή βάση, αστυνομικοί διαφόρων Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 27χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης για παράνομη μεταφορά – προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, απείθεια, αντίσταση και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, ενώ διαπιστώθηκε ότι στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες στην περιοχή του Ασκού, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει. Το όχημα ακινητοποιήθηκε πλησίον του χωριού Νυμφόπετρα, όπου ο οδηγός επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου εντοπίστηκαν έξι αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων για την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.

Μισθολόγιο των Ενστόλων: H ανακοίνωση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. μετά την απόφαση Ακύρωσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ

 

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων μετά την απόφαση Ακύρωσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το ''Μισθολόγιο των Ενστόλων''


Μισθολόγιο ενστόλων : Η Δικαιοσύνη «απεφάνθη» ;

Ο ένστολος συνδικαλισμός της Χώρας ανέμενε πάνω από τρία χρόνια, τη δικαιοσύνη να αποφανθεί για το νέο μισθολόγιο που δημιούργησε και εφάρμοσε με διαδικασίες εξπρές αλλά και με απόλυτη μυστικότητα η τότε Κυβέρνηση. Ανέμενε, η δικαιοσύνη στο ίδιο πλαίσιο της εξέλιξης ή μάλλον οπισθοδρόμησης του μισθολογίου, να τοποθετηθεί και να υποστηρίξει τις δικές της Αποφάσεις για αποκατάσταση του μισθολογίου στα επίπεδα του 2012.

Δυστυχώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με την Απόφασή της, πως η προσβαλλόμενη εγκύκλιος στερείται εντέλει εκτελεστικότητας καθώς δεν εισάγει νέες ρυθμίσεις και αποτελεί ερμηνευτική ακολουθία του νόμου και ως εκ τούτου απέρριψε την Αίτηση για λόγους τυπικούς.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων το Αίτημά μας συνοδεύτηκε και υποστηρίχθηκε στο μέγιστο, τόσο κατά την κατάθεσή του όσο όμως και κατά την ημερομηνία συζήτησης από τον νομικό μας συνεργάτη και εκπρόσωπο κ. Γεώργιο Λάγο με όλα εκείνα τα επιχειρήματα που ενίσχυαν το σκεπτικό της εισαγωγής με την εγκύκλιο και νέων στοιχείων σε σχέση με το νόμο.

Πέραν του αιτήματος της εναρμόνισης των νομοθετημάτων με τις προηγούμενες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα του 2012, η Ομοσπονδία μας αγωνίστηκε να αποδείξει πως η εγκύκλιος επέφερε και νέα στοιχεία. 

Επισημάναμε, δυστυχώς όμως μόνοι μας, για την άδικη μεταχείριση μερίδας των ενστόλων με την δημιουργία της Γ’ μισθολογικής κατηγορίας και την ένταξη σε αυτή όσους κατατάχθηκαν ως συνοριακοί φύλακες, ανεξαρτήτου σημερινού βαθμού τους αλλά και για την επιλεκτική απόδοση αποζημίωσης για την παραμεθόριο, δημιουργώντας ξανά νέες ανισότητες.

Παρόλα αυτά, η ενσωμάτωση όλων των αιτημάτων των Ομοσπονδιών σε μια συζήτηση επέφερε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Άξιο απορίας βέβαια πως το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε παραδεκτότητα των Αιτημάτων και λόγο σημαντικότητας το παρέπεμψε στην Ολομέλειά του.

Σήμερα η δικαιοσύνη «απεφάνθη» για τον τρόπο που η Πολιτεία επέλεξε πριν τρία χρόνια να εμπαίξει τους ενστόλους. Απέρριψε το αίτημα τους.

Με δεδομένο πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία μέσα από το αρχικό 40σέλιδο αίτημά της, πίστεψε από την πρώτη στιγμή πως το δίκιο που υπερασπίζεται είναι ισχυρό και δεν χωρά ούτε εκπτώσεις ούτε πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί να παρεισφρήσουν, υποσχέθηκε στα μέλη της πως θα φτάσει μέχρι τέλους. Το τέλος από τα ένδικα μέσα που χειρίζεται δεν είναι αυτό.

Ευελπιστούμε πλέον πως το σύνολο των συναγωνιστών μας από σήμερα και έπειτα, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης που φέρουν για αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια που οφείλουν να κάνουν. Δεν είναι απλά μια κατάθεση ενός αιτήματος που όλα εξυπακούονται και επιβάλλουν συνδικαλιστικοί λόγοι. Είναι κάτι πιο ισχυρό, είναι ένας αληθινός αγώνας απέναντι στην αποδόμηση της αξιοπρέπειας των ενστόλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία μας, θα αναζητήσει τρόπους για την άμεση εκδίκαση των επίμαχων ζητημάτων, διότι εντέλει η με έμμεσο τρόπο παραπομπή των ζητημάτων αυτών από το ΣτΕ σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες παραβιάζει εμμέσως πλην σαφώς τη Θεμελιώδη Αρχή του δικαίου της Ε.Ε. που αναφέρεται στην αποτελεσματική δικαστική προστασία.

Πολύ γρήγορα μετά την λήψη και επισήμως της Απόφασης που θα μας αποδοθεί, θα είμαστε σε ετοιμότητα να συνεχίσουμε μέχρι τελικής δικαίωσης, ευελπιστώντας πως η δικαιοσύνη δεν θα σιωπήσει και θα πάρει θέση.

Συνεχίζουμε…

 

Ο Πρόεδρος           Παναγιώτης Χαρέλας

Ο Γ. Γραμματέας    Ιωάννης Τοτονίδης

 

 bordernews.gr

 

Έβρος: Ποιοι 800 Συνοριοφύλακες ; Πάνε σε αεροδρόμια και άλλες περιοχές....

Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιου Δημοσχάκη, έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τον σχεδιασμό πρόσληψης 800 συνοριοφυλάκων, στον Έβρο. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για την τοποθέτηση συνοριοφυλάκων στην περιοχή, ενώ αντίθετα, στην απάντηση γίνεται αναφορά για πρόσληψη 300 συνοριοφυλάκων στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Σερρών, Καβάλας και Ροδόπης, ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι 500 αναμένεται να προσληφθούν σε αεροδρόμια της χώρας.

Ο κ. Δημοσχάκης το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον Status 94.2 και τον Στ. Αποστολίδη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον διαγωνισμό για τους 800 Συνοριοφύλακες που με νεώτερη απόφαση της Κυβέρνησης, ένα τμήμα τους, θα αξιοποιηθεί στα αεροδρόμια της χώρας, όπως αναφέραμε παραπάνω, ενώ εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία αλλά και εκτίμηση ότι εντός του 2021 θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη των υπεσχημένων συνοριακών φυλάκων για τον Έβρο.

Πηγή pameevro.grΣτις δομές φιλοξενίας μεταναστών σε Λέρο και Κω Σχοινάς - Μηταράκης

 


Την Λέρο, και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Λέρου καθώς και την υπό κατασκευή κλειστού τύπου δομή, επισκέφτηκε και επιθεώρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Τον κ. Σχοινά κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών συνόδεψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο ΚΥΤ Λέρου ο κύριος Σχοινάς συναντήθηκε και ενημερώθηκε από την διοικητή του ΚΥΤ Λέρου κυρία Φιλιώ Κυπριζόγλου. Επιθεώρησε τους χώρους του ΚΥΤ, και συναντήθηκε και με τους νέους Συνοριακούς Φύλακες οι οποίοι και αποτελούν την κύρια δύναμη φύλαξης και επιτήρησης της δομής.

Εν συνεχεία των επισκέψεων ο κ. Σχοινάς θα επισκεφτεί σήμερα τις αντίστοιχες δομές στην Κω , και αύριο Κυριακή θα βρεθεί στη δομή φιλοξενίας Σκαραμαγκά Αττικής όπου και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των επισκέψεων του.

ΠΗΓΗ   12nisospress.com

              bordernews.gr 

Συμβουλές - οδηγίες για θύματα προσβολής γενετήσιας ελευθερίας - αξιοπρέπειας (σεξουαλική κακοποίηση - παρενόχληση)

1. Οι συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης
– παρενόχλησης είναι επιβαρυντικές ψυχολογικά για τα άτομα που τις υφίστανται. Αν έχετε βιώσει μία αντίστοιχη συμπεριφορά είναι πιθανό να αισθάνεστε φόβο, ενοχή, θλίψη, απόγνωση, απογοήτευση, ντροπή, άγχος και θυμό ή να νιώθετε αβοήθητοι, εγκλωβισμένοι και «μπλοκαρισμένοι».

Προκειμένου να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση:
 • Μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε για το τι σας έχει συμβεί, ώστε να σας βοηθήσει.
 • Μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα του υποστηρικτικού σας περιβάλλοντος, με ειδικό ψυχικής υγείας ή με κάποια από τις γραμμές/δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης (βλ. παρακάτω), ώστε να αντλήσετε δύναμη, να ξεπεράσετε το φόβο σας και να απεγκλωβιστείτε από την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει.
 • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τη συμπεριφορά του θύτη.
 • Θυμηθείτε ότι και άλλα άτομα έχουν υποστεί παρόμοια συμπεριφορά. Δεν είστε οι μόνοι και δεν είστε μόνοι.
 • Έχετε κατά νου ότι θύματα που ζήτησαν βοήθεια και κατήγγειλαν τέτοιου είδους πράξεις (βλ. παρακάτω που μπορείτε να απευθυνθείτε) κατάφεραν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης και να διαφυλάξουν την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία.
 • Σκεφτείτε ότι με την αναφορά - καταγγελία των σε βάρος σας πράξεων, προστατεύετε και άλλα άτομα από τον ίδιο δράστη ή άλλους πιθανούς δράστες.
2. Που μπορείτε να απευθυνθείτε;
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 100 και αν δε μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε μήνυμα ( sms ) γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση και το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου»).
 • Μπορείτε να μεταβείτε στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία και να αναφέρετε τι σας έχει συμβεί.
 • Αν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα μέσα στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας ( δείτε τηλέφωνα )
 • Αν πρόκειται για πράξη που έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 11188.
Σημειώνεται ότι για τα αδίκημα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας/ελευθερίας, από τη στιγμή που θα λάβουν γνώση οι αστυνομικές αρχές θα επιληφθούν άμεσα, με ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.

Επιπλέον μπορείτε να:
 • Αναφέρετε το περιστατικό στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.
 • Απευθυνθείτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 15512.
 • Επικοινωνήστε με τα κατά τόπο Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Δημόσια Νοσοκομεία για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης.
 • Καλέσετε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες ή να επικοινωνήστε με τα κατά τόπο συμβουλευτικά κέντρα https://womensos.gr/symvouleutika_kentra_ota-2/ (που απευθύνονται σε γυναίκες)

3. Βασικές έννοιες

Α. Τι ορίζεται ως σεξουαλική παρενόχληση:

«Οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος», σ ύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.3896/2010.

Β. Τι ορίζεται ως γενετήσια ελευθερία:

Η «γενετήσια ελευθερία» αποτελεί βασικό προστατευόμενο έννομο αγαθό και η ποινική νομοθεσία αντιλαμβάνεται ως έγκλημα κατά αυτής, κάθε κάμψη της βούλησης του προσώπου, στο πεδίο της γενετήσιας αυτοδιάθεσης, προκειμένου αυτό να ενεργήσει ή να ανεχθεί γενετήσια πράξη.

Γ. Θύμα προσβολής γενετήσιας ελευθερίας – αξιοπρέπειας είναι το άτομο που:
Με σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης (άρθρο 336 Π.Κ. «Βιασμός»).
Αδυνατεί να αντισταθεί σε γενετήσια πράξη λόγω διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή της από οποιαδήποτε αιτίας ανικανότητας για αντίσταση και ο δράστης καταχράται αυτή την αδυναμία του θύματος (άρθρο 338 Π.Κ. «Κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη»).
Δεχόμενο χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις ή γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή επίδειξη των γεννητικών του οργάνων προσβάλλεται βάναυσα στην τιμή του (άρθρο 337 Π.Κ. «Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας»).

Πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας - αξιοπρέπειας δύνανται να τελούνται και μεταξύ προσώπων εντός του οικογενειακού πλαισίου, σύμφωνα το Ν. 3500/2006 «Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις».

4. Προφίλ θυτών σεξουαλικής κακοποίησης - παρενόχλησης

Οι παραπάνω πράξεις μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού - οικονομικού - μορφωτικού επιπέδου, οικογενειακής κατάστασης, ηλικίας, επαγγέλματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού - ταυτότητας, πολιτισμικής κουλτούρας ή καταγωγής.

Ειδικά για τη σεξουαλική παρενόχληση σύμφωνα με έρευνες το προφίλ των θυτών παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:
 • Πρόκειται για άτομα «υπεράνω υποψίας», συνήθως παρορμητικά και χωρίς αναστολές.
 • Έχουν μία φαινομενικά «φυσιολογική» ζωή, προσωπικά και επαγγελματικά.
 • Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ανασφαλείς και δεν ανέχονται την απόρριψη ή το «όχι» ως απάντηση.
 • Το κίνητρό τους δεν είναι η αγάπη, αλλά μπορεί να είναι η σεξουαλική ικανοποίηση, η επίμονη αναζήτηση της εξουσίας και η ανάγκη για επιβεβαίωση.
Ακόμη, για κάποιους άντρες θύτες έχει παρατηρηθεί ότι έχουν την αντίληψη ότι οι γυναίκες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

«Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου»

Πηγή astynomia.gr

Νίκος Γεωργίου: Μυστική προανάκριση για τον θάνατο του Υποδιοικητή

Η προανάκριση είναι μυστική, ωστόσο δυο – τρία άτομά από εκείνα που πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν ετοιμάζονται να δώσουν «απρόσμενη» διάσταση στο τροχαίο που είχε σαν επακόλουθο τον τραγικό θάνατο του 45χρονου υποδιοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, Νίκου Γεωργίου!

Όπως τονίζει η εφ. «Πελοπόννησος», σε σημερινό της δημοσίευμα, ο εκλιπών δεν ήταν «τυχαίος» αξιωματικός. Είχε τιμηθεί από την ηγεσία της ΕΛΑΣ ως υπαστυνόμος «επ’ ανδραγαθία», διότι έφερνε σε πέρας επικίνδυνες αποστολές µε εμπόρους ναρκωτικών και μαστροπούς της Ηλείας.

Βάδιζε στα χνάρια του αξιομνημόνευτου πατέρα του Δηµήτρη που κι αυτός ήταν απηνής διώκτης «διακεκριμένων» εγκληματιών της Ηλείας και της Αθήνας όταν υπηρετούσε στο Τμήµα της Ασφάλειας Αττικής.

Με άλλα λόγια, ο πατέρας και στις μέρες µας ο γιος του είχαν εχθρούς στην Ηλεία, γιατί είχαν εξοντώσει πολλά παράνομά κυκλώματα.

Πέραν των επικείμενων καταθέσεων, αναμένονται και τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης, τόσο του οχήματος της ΕΛΑΣ, το οποίο οδηγούσε ο Νίκος Γεωργίου, όσο και του απορριμματοφόρου στο οποίο επέπεσε το πρώτο αυτοκίνητο.

«Η προανάκριση ανατέθηκε σε έμπειρο αξιωματικό και το χρέος µας στη μνήμη ενός άξιου συναδέρφου µας είναι να εξετάσουμε κάθε πτυχή και συνθήκη της σύγκρουσης που του στέρησε τη ζωή…», σχολίασε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ηλείας.

Πηγή patrisnews.com

Ημέρα μνήμης για τους πεσόντες αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος


Σήμερα 6 Μαρτίου πρώτο ψυχοσάββατο του έτους από την ορθοδοξία, είναι ημέρα μνήμης για όλους αυτούς που δεν βρίσκονται πιά κοντά μάς. 

Το πρώτο ψυχοσάββατο έχει καθιερωθεί να τιμάται και η μνήμη όλων των θανόντων αστυνομικών που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. 
Ο Θεός να τους αναπάυει και να δίνει δύναμη στα οικία τους πρόσωπα. 

ΑΙΩΝΙΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ !!!


Κροατία: Ένας μετανάστης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης του πολέμου της δεκαετίας του 1990

Ένας μετανάστης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού στην Κροατία, σε μια περιοχή ναρκοθετημένη από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι μετανάστες που μετακινούνταν ανά ομάδες είχαν μόλις διασχίσει παράνομα τα σύνορα μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας, όταν βρέθηκαν σε ένα δάσος γεμάτο νάρκες από την περίοδο του πολέμου, στην περιοχή Σαμπόρσκο, τόνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

"Ένας νεαρός άνδρας που πάτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι άνθρωποι στην ομάδα τραυματίστηκαν", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με την ειδοποίηση ενός κατοίκου, η αστυνομία εντόπισε τα θύματα αμέσως μετά το δυστύχημα, περίπου δέκα άλλοι μετανάστες είχαν φύγει από το σημείο.

Αφού εντοπίστηκαν από υπερπτήση ελικοπτέρου στην περιοχή, οι μετανάστες ειδοποιήθηκαν ότι κινούνταν ακόμα σε περιοχή που ήταν επικίνδυνη ότι βρίσκονταν νάρκες. Περίμεναν πολλές ώρες τις ειδικές δυνάμεις να καθαρίσουν έναν διάδρομο 500 μέτρων για να απεγκλωβιστούν από την περιοχή.

Τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένου ενός σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία δεν αποκάλυψε την εθνικότητα των μεταναστών, αλλά το πλησιέστερο νοσοκομείο στο Όγκουλιν ανέφερε ότι δύο από τους τραυματίες ήταν Πακιστανοί υπήκοοι.

Σχεδόν 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 0,6% του εδάφους της Κροατίας, εξακολουθεί να θεωρείται ζώνη επικίνδυνη λόγω ναρκών, 25 χρόνια μετά τον πόλεμο Ανεξαρτησίας (1991-1995). Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε εκρήξεις ναρκών μετά το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία βρίσκεται στην αποκαλούμενη "βαλκανική οδό", την οποία ακολουθούν κάθε χρόνο μεταναστευτικές ροές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους και φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, και επιθυμούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή capital.gr

Σύλληψη 28χρονου και 34χρονου στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δυο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 28 και 34 ετών προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους στο εξωτερικό.
Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


Πηγή thespro.gr

Γερμανία: «Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, όταν η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της»

Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζητεί από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.


Ο Ροτ τονίζει επιπλέον ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit», ο κ. Ροτ επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας, δηλώνει ότι «αν κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση».

«Μόνο ευχάριστα λόγια» από την Τουρκία

Εν όψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για «μόνο ευχάριστα λόγια. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο», συνέχισε.

Ο Ροτ παρέθεσε, μεταξύ άλλων, στις αναγκαίες πράξεις από πλευράς Τουρκίας, την «εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή τις διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, που όμως δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει γι' αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι».

Στα χέρια Ερντογάν το θέμα της προσέγγισης με την Ευρώπη

«Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, δηλώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από το αν τη «ρητορική άνοιξη», όπως λέει χαρακτηριστικά, την ακολουθήσει και κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η διαδικασία του διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» επισημαίνει συγκεκριμένα για τις προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στην ΕΕ για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο Μίχαελ Ροτ εξηγεί ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Άγκυρα ότι η ΕΕ μπορεί να διασπαστεί. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία αμφισβητεί εν μέρει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου», συνεχίζει.

Παραδέχεται ωστόσο, ότι «η ΕΕ, ως κοινότητα φιλελεύθερων Δημοκρατιών, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δώσει κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση στην αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσο στενούς ανθρώπινους και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Γερμανία έχουν τουρκικές ρίζες.

Ο Ροτ σημειώνει επίσης πως τμήματα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, εξακολουθούν να είναι βαθιά διχασμένα - πολλοί είναι περισσότερο θρησκευόμενοι και οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άλλοι - και εντός του SPD - έχουν ιδιαίτερα κοσμικό προσανατολισμό και απορρίπτουν αυστηρά την πολιτική του σε πολλούς τομείς. «Γι' αυτό και η Γερμανία έχει ιδιαίτερη ευθύνη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να διασφαλίσει ότι το κλίμα δεν θα δηλητηριαστεί περαιτέρω», σημειώνει.

«Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί» έναντι της Τουρκίας

Παράλληλα απορρίπτει κατηγορηματικά την εικασία ότι το Βερολίνο τηρεί παθητική στάση έναντι της Άγκυρας: «Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Τουρκία, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω: Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δείχνουμε ξεκάθαρα τα όριά μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και στρεφόμαστε στην συνεργασία, όπου είναι αυτό εφικτό. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω-πάνω στην λίστα των προτεραιοτήτων μας. Ειδικά η Γερμανία έχει πετύχει πολλά, όσον αφορά την εμπλοκή και την δέσμευση», προσθέτει.

Στον πάγο από το 2016 οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ερωτώμενος σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Ροτ διευκρινίζει ότι βρίσκονται μεν «στον πάγο» από το 2016, αλλά το γεγονός ότι δεν διακόπτονται, αποτελεί κυρίως ένα σημαντικό μήνυμα προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών. «Δεν θέλουμε να αφήσουμε όλους αυτούς που λαχταρούν τις ευρωπαϊκές αξίες μόνους τους στον αγώνα για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν αφορά μόνο τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας.

«Η ΕΕ είναι κοινότητα δικαίου και αξιών. Η τρέχουσα πολιτική του Προέδρου Ερντογάν είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι' αυτό και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά μια αφήγηση που ο τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει διαρκώς, είναι: Η ΕΕ δεν μας θέλει καθόλου. Δεν μας ήθελαν ποτέ. Θεωρώ ότι και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να κλείσουμε εντελώς την πόρτα», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Ανέκαθεν τασσόμουν υπέρ της διατήρησης της ενταξιακής προοπτικής. Για χάρη των Τούρκων που αγαπούν την ελευθερία. Αλλά σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι και εγώ έχω κάθε τόσο αμφιβολίες».

Ο Μίχαελ Ροτ εκφράζει πάντως ταυτόχρονα την άποψη ότι «κάτι έχει αρχίσει να κινείται» στην Τουρκία και αναφέρει ενδεικτικά ότι τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία του ΑΚΡ δεν είναι πλέον τόσο σταθερή όσο κάποτε, ενώ σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, διοικούν πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση είναι τεταμένη και πολλοί λαχταρούν συγκεκριμένη προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. «Η επιθυμία για αλλαγή, ελευθερία και δημοκρατία υπάρχει. Γι' αυτό και είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσουμε να χτίζουμε ανθεκτικές γέφυρες με την κοινωνία των πολιτών και να μην απομακρυνθούμε τώρα από την Τουρκία», τονίζει.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει υποδεχθεί τόσους πρόσφυγες όσους η Τουρκία

Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ροτ αναγνωρίζει από τη μία πλευρά ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συναίνεση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων, αλλά από την άλλη πλευρά αναδεικνύει και το γεγονός ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει υποδεχθεί τόσους πρόσφυγες όσους έχει υποδεχθεί η Τουρκία -συνολικά περίπου 4 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι κατά κανόνα, όπως λέει, λαμβάνουν καλή περίθαλψη.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ισχυριζόμουν ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται πάντοτε πολύ καλύτερα στην ΕΕ απ' ό,τι στην Τουρκία», λέει και περιγράφει ως απαραίτητη την μετεξέλιξη της συμφωνίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων στην Τουρκία. «Αυτό που πολλοί παραβλέπουν, είναι ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία βοηθήσαμε την Τουρκία στην υποδοχή των προσφύγων, δεν πήγαν στον τουρκικό κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά σε ΜΚΟ, στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και την στέγαση των προσφύγων», αναφέρει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κοινή Πολιτική Ασύλου, ο Μίχαελ Ροτ εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να δρομολογήσει μια προοδευτική Κοινή Πολιτική Ασύλου και Προσφύγων βασισμένη στην κοινή ευθύνη, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό και εκτιμά ότι όπως η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου δεν κατάφερε να φθάσει στον στόχο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επιτυχές τέλος και κατά τους επόμενους μήνες.

«Οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών εξακολουθούν πολύ απλά να παραμένουν μεγάλες», εξηγεί. Αποκαλύπτει μάλιστα, ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο πέρασε ο ίδιος πολλά Σαββατοκύριακα τηλεφωνώντας σε ομολόγους του και ρωτώντας τους εάν θα ήταν πρόθυμοι να υποδεχτούν άλλους 50 ή έστω 10 πρόσφυγες. «Η αντιμετώπιση των προσφύγων είναι η αχίλλειος πτέρνα της ΕΕ», λέει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερωτώμενος, τέλος, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβάλα και του πολιτικού Σελαχετίν Ντεμίρτας, ο κ. Ροτ επισημαίνει ότι και μόνο από το γεγονός ότι είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Περαιτέρω άρνηση θα είχε οδυνηρές συνέπειες και για την Τουρκία. Και ακριβώς αυτό επισημαίνουμε στην τουρκική κυβέρνηση. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγει ο υφυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία του οργάνου.


Πηγή iefimerida.gr

Μηταράκης: Έντονος προβληματισμός για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Στον μηχανισμό αλληλεγγύης εστιάζει τον προβληματισμό της η ελληνική κυβέρνηση
- Θεωρεί πως έχει λιγότερο δεσμευτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε περίπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων

Έντονο προβληματισμό για το περιεχόμενο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη άμεσης έγκρισης του Συμφώνου, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανησυχίες της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών, οι οποίες αποτελούν και τις κεντρικές πύλες εισόδου μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε.

Ο υπουργός εστίασε τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης στον μηχανισμό αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι έχει λιγότερο δεσμευτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε περίπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων.

«Αναφορικά με το ζήτημα της αλληλεγγύης, τονίζεται ότι ακόμη κι αν υπάρξει ευελιξία, σε κάθε περίπτωση η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι σημαντική και ουσιαστική. Η όποια εναλλακτική μορφή της- για παράδειγμα βοήθεια στην προστασία συνόρων, παροχή πόρων, επιστροφές - θα πρέπει να είναι όχι απλώς αποφασιστική στο μέγεθος αλλά να ενεργοποιείται μόνο εάν έχει ήδη εξασφαλισθεί ο απαραίτητος αριθμός μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη-μέλη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης εκφράζοντας προβληματισμό για το γεγονός ότι τα άλλα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόβλημα μόνο με υλική συνεισφορά και να διατηρούν το δικαίωμα άρνησης του προγράμματος μετεγκατάστασης.

«Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το σχέδιο Κανονισμού για την διαλογή των παράνομα εισερχομένων προσώπων (screening) στα εξωτερικά σύνορα, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Επιφορτίζει δυσανάλογα τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ατόμων σε χώρους που καταλήγουν, κατά πλάσμα δικαίου, να μην θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης επισήμανε και το ζήτημα της χρηματοδότησης της νέας περιόδου 2021-27 για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι οι αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα περιορίζονται σημαντικά και ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή ή τον δραστικό περιορισμό προγραμμάτων φιλοξενίας, ένταξης και προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

Πηγή protothema.gr

Π.Χαρέλας για την απόφαση του ΣτΕ : Το "ευχαριστώ" του Κράτους Δικαίου για την προσφορά μας !!

 


Αφορμή για το καυστικό σχολιασμό του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Χαρέλα Παναγιώτη στάθηκε η Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα αιτήματα των ομοσπονδιών - ενστόλων και ενόπλων δυνάμεων - ακυρότητας της εγκυκλίου που εισήγαγε την εφαρμογή του νέου τους μισθολογίου το 2017 με το οποίο χάθηκε σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους. 

Ειδικότερα αναφέρει σε τοποθέτηση του :

Κακή εξέλιξη για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων αλλά και για το σύνολο των ενστόλων, η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον κατήφορο του μισθολογίου που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, σε όλα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών που κατέθεσαν το 2017 στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα της χώρας, κρίνοντας σήμερα πως η προσβαλλόμενη εγκύκλιος στερείται εντέλει εκτελεστικότητας και δεν μπορεί να προσβληθεί.

Απορίας άξιο όμως είναι για όλους μας, πως το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε παραδεκτή την αίτησή μας πριν την εισαγάγει στην Ολομέλεια του και ότι μπορεί να προσβληθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Έκρινε δηλαδή παραδεκτό το αίτημα μας και με την παραπομπή του στην Ολομέλεια περιέγραψε την σημαντικότητά του.

Περιμέναμε μετά και τις εισηγήσεις μας κατά τη συζήτηση πριν 15 μήνες, να πάρουμε απαντήσεις στα ουσιαστικά ερωτήματα και αντιρρήσεις μας για την οπισθοδρόμηση του μισθολογίου των ενστόλων που επέλεξαν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες σε μια νύκτα με διαδικασίες εξπρές μέσα από τη Βουλή.

Είναι το «ευχαριστώ» του Κράτους δικαίου στους εργαζόμενους που αποτελούν τον «ισχυρό πυρήνα» του Κράτους και που «κρατήσανε» πριν ένα χρόνο στον Έβρο την εθνική μας αξιοπρέπεια, είναι το «ευχαριστώ» του Κράτους δικαίου που οι ένοπλες δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν σε συναγερμό για να προστατέψουν την εθνική μας κυριαρχία από τις «βόλτες» των πειρατών του Αιγαίου και της Μεσογείου. 

Αυτό είναι το «ευχαριστώ» από το Κράτος δικαίου σε όλους εμάς που καλούμαστε καθημερινά να προάγουμε το αίσθημα ασφαλείας στην «εύθραυστη κοινωνία μας» σήμερα.

Πέραν της αποδόμησης της αξιοπρέπειας του συνόλου των ενστόλων ως «απαράδεκτη» από το ΣτΕ κατά την Απόφασή του, καμία παραδεκτότητα ούτε για την άνιση Γ’ κατηγορία μισθολογίου που εφεύρε η προηγούμενη κυβέρνηση και σιωπά η σημερινή, καμία παραδεκτότητα επίσης για την αυτονόητη αποζημίωση παραμεθορίου που δίνεται σήμερα επιλεκτικά προκαλώντας ανισότητες.

Υποσχεθήκαμε στα μέλη μας, πως θα φτάσουμε μέχρι τέλους γιατί η αποδόμηση της αξιοπρέπειας μας πρέπει να σταματήσει.

Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να μιλήσει και όχι να σιωπήσει.

Αυτή η Απόφαση για εμάς, δεν είναι το τέλος της προσπάθειάς μας.

Τους "ευχαριστούμε" και συνεχίζουμε...

 


  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FB ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΕΛΑ

 bordernews.gr

 

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Δήλωση Μ.Χρυσοχοϊδη στην σκιά της απόφασης του ΣτΕ : "Είναι ηρωική η προσπάθεια που κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας"


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Έκτακτη επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κέρκυρα

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε εκτάκτως την Κέρκυρα, όπου και προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Όπως αποφασίστηκε, θα ληφθεί μια σειρά από μέτρα, που πρότειναν οι τοπικοί φορείς, ώστε σε δύο εβδομάδες από σήμερα, όπως είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη «να μπορέσουμε σταδιακά να ανοίξουμε την αγορά και να είμαστε ασφαλείς».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας, ο Συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων και Δήμαρχοι περιοχών της Κέρκυρας. Ενώ, μέσω τηλεδιάσκεψης, το παρόν έδωσαν ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι Διοικητές Νοσοκομείων Ιόνιων Νήσων, τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες Ιόνιων Νήσων και ο δήμαρχος Παξών.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην Περιφέρεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρίσκομαι εδώ για να συντονίσω το έργο αντιμετώπισης της πανδημίας. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, σε ένα κρίσιμο στάδιο. Ήρθα λοιπόν εδώ να δώσω πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, να συνεργαστώ με τις τοπικές Αρχές, την Περιφέρεια, τους Δήμους, προκειμένου να γίνει μια παραγωγική συζήτηση και να υπάρξουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα περιορίσουν τη μετάδοση και τη διάδοση της πανδημίας στα νησιά μας. Θεωρώ πως ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση. Θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή μιας σειράς από προτάσεις που ακούστηκαν από τους τοπικούς εκπροσώπους και πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα μπορέσουμε σταδιακά να αρχίσουμε να ανοίγουμε, να χαμογελάμε. Σας παρακαλώ κάντε υπομονή. Εμβολιαστείτε όλοι και να προσέχετε.

Η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και άλλες ελεγκτικές Αρχές είναι στο πόδι εδώ και 13 μήνες. Είναι ηρωική η προσπάθεια που κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας για να ελέγξουν την εφαρμογή των μέτρων και θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη. Καλώ τους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση. Ας προσέξουμε λίγο ακόμη».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

 bordernews.gr

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ένστολων για το νέο μισθολόγιο

 Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως απαράδεκτες οι αιτήσεις ενστόλων που ζητούσαν την ακύρωση της από 19.7.2017 πράξης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που αφορά το νέο αναμορφωμένο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με νέους βασικούς μισθούς και νέα επιδόματα.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ η προσβαλλόμενη πράξη είναι απλή ερμηνευτική εγκύκλιος των διατάξεων του ν. 4472/2017 και δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αλλά και «δεν σκοπεί να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα ζητήματα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Συνεπώς, καταλήγει η πλειοψηφία, αποτελεί, «απλή ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις αναφερόμενες στον πίνακα αποδεκτών υπηρεσίες, στερούμενη εκτελεστού χαρακτήρα».


ΠΗΓΗ   cnn.gr

Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου σε Μαυρίδη: Καμιά αύξηση φιλοξενούμενων ούτε στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη είχε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου και συζήτησαν τις εξελίξεις για το Φυλάκιο Ορεστιάδας, μετά τις ανακοινώσεις; της Κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Δερβρντλής, αναφέρει για όσα συζητήθηκαν:

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ορεστιάδας κ. ΜΑΥΡΙΔΗ Βασίλειο κατόπιν πρόσκλησής του. Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, έγινε μία εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση, σε εγκάρδιο κλίμα με θέμα συζήτησης τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά τις δομές Κ.Υ.Τ. και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Φυλακίου μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. ΠΕΛΩΝΗ Αριστοτελίας και το non paper των τριών αρμόδιων Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ένωσή μας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την θετική εξέλιξη της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότητας του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου καθώς και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των δομών, τη δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι, τη δημιουργία βιολογικού καθορισμού, τη δημιουργία μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας, την ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας και την ενίσχυση της περίφραξης της δομής με τοίχο 3 μέτρων.

Τονίσαμε, ξεκάθαρα στον κ. Δήμαρχο ότι η Ένωση μας παραμένει σταθερή στην θέση της πως στον Έβρο δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή ή να αυξηθεί η χωρητικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Φυλακίου της Ορεστιάδας τόσο για λόγους εθνικής ασφάλειας όσο και για υπηρεσιακούς λόγους, διότι πρώτιστο μέλημα είναι η φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή εισόδου των παράτυπων μεταναστών. Είναι προφανές, ότι η καταγεγραμμένη μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης μέσα από μια σειρά κυβερνητικών ενεργειών ( ενίσχυση και επέκταση του φράκτη, προσλήψεις συνοριακών φυλάκων, υλικοτεχνικός εξοπλισμός) ενισχύει την θέση και τα επιχειρήματά μας.

Ο κ. Δήμαρχος Ορεστιάδας διαβεβαίωσε τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, ότι ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ένωσή μας και μας ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό διάλογο και την αγαστή συνεργασία”.

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας – Από πότε ισχύουν οι αλλαγές

Αύξηση της θητείας των στρατευσίμων του στρατού ξηράς και εξίσωση της διάρκειάς της με αυτήν των στρατευσίμων στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία.

Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει την αύξηση της θητείας των στρατευσίμων του στρατού ξηράς και την εξίσωση της διάρκειάς της με αυτήν των στρατευσίμων στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, σε 12 μήνες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι οπλίτες και οι πρότακτοι οπλίτες που κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μετά τις αλλαγές που επήλθαν μετά την αύξηση της.

Εξαίρεση στον κανόνα, με θητεία διάρκειας εννέα μηνών, θα αποτελούν οι υπόχρεοι πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες των τριών Όπλων με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους εκεί για το σύνολο της θητείας τους.

Για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, η διάρκεια θητείας καθορίζεται στους δεκαεπτά και δεκατέσσερις μήνες αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης απολύονται από το Σώμα μετά την παρελευση 9 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

Επιπλέον, η ίδια διάρκεια για την στρατιωτική θητεία των 9 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες - Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

Θητεία διάρκειας εννέα μηνών, προβλεπεται για όσους εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

Θητεία 12 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των αναφερομένων στις προηγούμενες υποπεριπτώσεις.

Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οκτώ (8) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η οκτάμηνη διάρκεια για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας προβλέπεται για όσους εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες-Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη αλλά και όσους εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

Όσο αφορά τον χρόνο στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των εφέδρων αξιωματικών σύμφωνα με την απόφαση οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί - Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, οι Επίκουροι Σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί - Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, 14 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

Θητεία 14 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

Θητεία 14 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

Θητεία 17 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

Σχετικά με τον καθορισμό των πολεμικών πλοίων

Για την υπαγωγή στις παραπάνω διατάξεις, ως πολεμικά πλοία λογίζονται τα εξής:

 • Πλοία Συγκροτήματος ΑΣ: Φρεγάτες (Φ/Γ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Περιπολικά Πλοία (ΠΠ), Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αρματαγωγά (Α/Γ),
 • Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Ναρκοθηρευτικά (Ν/ Πλοία Αλιείας Τορπιλών (ΠΑΤ), Αποβατικά (Α/Β).
 • Πλοία Συγκροτήματος ΔΔΜΝ: Πετρελαιοφόρα (ΠΦ), Υδροφόρες (Υ/Φ), Φραγμοθέτιδα (Φ/Θ), Πλοία Μεταφοράς Προσωπικού (ΠΜΠ), Αποβατικά (Α/Β), Ρυμουλκά
 • (Ρ/Κ).
 • Πλοία Υπηρεσίας Φάρων: Πλοία Φάρων (ΠΦΑ).
 • Πλοία Υδρογραφικής Υπηρεσίας: Υδρογραφικά (Υ/Γ), Υδρογραφικά - Ωκεανογραφικά (Υ/Γ-Ω/Κ).
Όσοι οπλίτες και πρότακτοι οπλίτες υπόχρεοι πλήρους ή μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας και Έφεδροι Αξιωματικοί (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί-Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς), υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, απολύονται οριστικά από αυτές μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, όπως καθορίστηκε με τις προϊσχύσασες διατάξεις.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από την 2021 Γ' Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και την 2021 Β' ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού.


Πηγή newpost.gr

«Πόσοι και ποιοι θα «χάσουν» από το κλείσιμο των δομών μέσα στην Μυτιλήνη και τριγύρω της;..»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων


ΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, ΜΙΑ Η ΛΥΣΗ


Εδώ και πολλά χρόνια η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού μας και χρήζει άμεσης λύσης. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει πρώτα να προσεγγίσουμε σωστά το ερώτημα και μετά να απαντήσουμε με προσοχή και ειλικρίνεια.

Παρατηρούνται τραγικές αντιφάσεις και μια τεράστια σύγχυση ως προς το ζητούμενο.

Το πρώτο σκέλος του ερωτήματος είναι:

Τι θέλετε;

α) Καμία δομή, κανενός τύπου

β) Δομή έως 1000-1.500 ατόμων

γ) Δομή έως 3.000 ατόμων

Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος είναι:

Αν γίνει οποιουδήποτε τύπου δομή, θα γίνει εντός κατοικημένου οικισμού ή εκτός και πώς θα καλύπτονται με τον βέλτιστο τρόπο οι ανάγκες σε κάθε περίπτωση;

Όσοι υποστηρίζουν το «α» και το «β» του πρώτου σκέλους του ερωτήματος, δεν μπορούν να απαντήσουν στα εξής:

1. Πώς μπορούν να μας διασφαλίσουν ότι τους επόμενους μήνες και ξανά ποτέ στο μέλλον δεν θα υπάρξουν ροές (δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα, με αυτά τα μέτρα, έχουν έρθει κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι); Τι θα ισχύσει αν σταματήσουν τα μέτρα φύλαξης για τον κορωνοιό και επανέλθουν οι ροές από τη γείτονα χώρα; Που θα πηγαίνουν όσοι έρχονται; Γνωρίζουν ότι ροές υπάρχουν διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια (τουλάχιστον) και ότι το πρώτο κέντρο κράτησης της Παγανής δημιουργήθηκε το 2004, ενώ υπήρχαν ροές και πριν από αυτό;

2. Υποστηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας των υπόλοιπων 3-4 δομών (και ενοικιαζόμενων οικιών) ενσωματωμένες στο αστικό ιστό και εντός κατοικημένων περιοχών; Αν όχι, τι ακριβώς προτείνουν και πώς θα υλοποιηθεί βάσει των διεθνών συνθηκών;

Δεν μπορούν, όμως, να απαντήσουν ούτε στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος.

Εμείς θεωρούμε ότι η χωρική επέκταση της δομής θα εξυπηρετήσει την παροχή περισσότερων αναγκών (υγειονομικών, εκπαιδευτικών, αναψυχικών, εμπορικών, κ.α.) εντός της δομής και θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους, έως ότου βγει η απόφαση μεταφοράς εκτός νησιού (είτε με άσυλο, είτε χωρίς). Οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να βγαίνουν εκτός του ΚΥΤ τις ώρες εξόδου, αλλά η έξοδος αυτή αναμένεται περιορισμένη.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αρκετοί απ’ όσους υποστηρίζουν τη δομή 1.000-1.500 ατόμων, επιθυμούν να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής του πρώην Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που είναι ενσωματωμένη στον αστικό ιστό. Παράλληλα διαμαρτύρονται για τη φύλαξη των συνόρων και κατηγορούν την χώρα μας για «επαναπροωθήσεις», στην ίδια γραμμή με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, κάτι που θεωρούμε ότι είναι ενάντια στη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Θεωρούν, αυθαιρέτως κατά τη γνώμη μας, ως «φυλακή» μια συγκεντρωτική δομή σύγχρονων προδιαγραφών εκτός οικισμών όπου οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν για λίγες ημέρες και την περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα, παραβλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο ΚΥΤ και στον ελαιώνα της Μόριας και την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στη βασική δομή του Μαυροβουνίου, όπως και πολλά άλλα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολιτικά, κομματικά και οικονομικά συμφέροντα (ντόπια και ξένα) που έχουν ως αυτοσκοπό την (ανα)κατάληψη της εξουσίας σε πολλά επίπεδα, την εύκολη και άμεση πρόσβαση ΜΚΟ και Ύπατης Αρμοστείας στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου και τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες εντός αστικού ιστού.

Χαρακτηριστικές και οι περιπτώσεις πολιτικών παραγόντων που πότε λένε «καμία δομή πουθενά» (δηλώνοντας παντελή άγνοια του θεσμικού πλαισίου και της γεωπολιτικής κατάστασης), πότε ψηφίζουν «υπέρ» και πότε «κατά» μιας δομής 3.000 ατόμων, πότε λένε «μικρή δομή καταγραφής» (δηλαδή ‘ναι’ στη δομή 1.000-1.500 ατόμων), πότε λένε «αποσυμφόρηση σκέτο» χωρίς να παίρνουν θέση και πετώντας το «μπαλάκι» στην εξέδρα, αναλόγως του ακροατηρίου και της περίστασης. Δυστυχώς αρκετοί τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν ξεκαθαρίζουν τι προτείνουν και δεν φαίνονται αντάξιοι των περιστάσεων… Δυστυχώς αρκετοί πολίτες παρασύρονται, χωρίς να λογαριάζουν συνέπειες. Αναγνωρίζουμε την ξέχειλη αγανάκτηση, αλλά δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος.

Όλοι αυτοί με τη στάση τους καταδικάζουν συνειδητά –ή, έστω, από εγκληματική αμέλεια και αφέλεια- τον πληθυσμό της Μυτιλήνης, τους κατοίκους των βόρειων χωριών μας αλλά και όλο το νησί σε μια κακή διαχείριση του ζητήματος με συνέχιση λειτουργίας διαφόρων δομών εντός κατοικημένων οικισμών, οι φιλοξενούμενοι των οποίων θα χρησιμοποιούν τις (μη επαρκείς) υπηρεσίες των χωριών και της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρατηρούμε όμως και το εξής, με αφορμή την πορεία της Κυριακής 28/2: Το λαϊκό αίτημα που πέρασε ήταν «να μη γίνει νέα δομή». Αυτό γράφτηκε στον τοπικό τύπο, αυτό φάνηκε προς τα έξω (και κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε). Δεν φάνηκε ξεκάθαρο αίτημα «να κλείσουν όλες οι δομές». Μήπως κάποιοι από αυτούς που φωνάζουν «καμία νέα δομή» και κατευθύνουν τις αντιδράσεις βολεύονται από την ύπαρξη της δομής κοντά στην Πρωτεύουσα του νησιού και στην ύπαρξη των δομών μέσα στην πόλη; Δεν ακούσαμε σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις βάσει των πραγματικών δεδομένων… ούτε είδαμε «ζωηρές αντιδράσεις» για τη δομή του Μαυροβουνίου. Άραγε γιατί; Πόσοι και ποιοι θα «χάσουν» από το κλείσιμο των δομών μέσα στην πόλη και τριγύρω της;

Αν θέλουμε να υπάρξουν καλύτερες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης σε όλο το νησί σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής δομή κοντά σε κατοικημένη περιοχή και ιδίως κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.

Το πρόβλημα, όμως, δεν μόνο του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά όλης της Λέσβου και επειδή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει και εκείνος αφίξεις μεταναστών στην περιοχή του, και ίσως περισσότερες από το Δήμο Μυτιλήνης, θα πρέπει να φροντίσει να συνεισφέρει στις λύσεις και όχι να προκαλεί περισσότερη σύγχυση και εντυπώσεις εκ του ασφαλούς. Με μια ίδια λογική, ο Δήμος Μυτιλήνης θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα μικρότερο Κλειστό Κέντρο Ταυτοποίησης και Καταγραφής (π.χ. 1.000-1.500 ατόμων) και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να έκανε το δικό του αντίστοιχο.

Το θέμα είναι ότι αν, τελικά, η δομή μείνει στο Μαυροβούνι, θα υπάρχουν συγκεκριμένες και βαριές πολιτικές ευθύνες… και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, καταδικάζοντας τον τόπο.

Η λύση και πρότασή μας είναι κλείσιμο των δύο δομών του Μαυροβουνίου αλλά και των διαμερισμάτων εντός της πόλης και μετεγκατάστασή τους σε δομή έως 3.000 ατόμων, εκτός κατοικημένου οικισμού, όπου θα υπάρχουν χώροι ασυνόδευτων ανηλίκων, ευάλωτων ομάδων, διοίκησης, καραντίνας, αναψυχής, πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και εμπορίου, κάτι που σε συνδυασμό με αποσυμφόρηση, φύλαξη συνόρων και επίσπευση διαδικασιών ασύλου (εν όψει και της εφαρμογής των αποφάσεων του «νέου Δουβλίνου») θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση από πολλές απόψεις.

Πηγή lesvospost.com

Έρευνα: Η χρήση κάνναβης στους νέους επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης τους

Οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήσης κάνναβης μπορεί να εμφανίσουν πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους (IQ), σύμφωνα με μία νέα ιρλανδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει τις επιβλαβείς νευρολογικές και γνωστικές συνέπειες που μπορεί να έχει σε έναν νέο η συχνή χρήση κάνναβης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έμετ Πάουερ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI και του Νοσοκομείου Beaumont του Δουβλίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχολογικής Ιατρικής "Psychological Medicine", πραγματοποίησαν μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση επτά προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 808 νέους που έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα επί τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς επίσης -για λόγους σύγκρισης- 5.308 συνομηλίκους τους που δεν ήταν χρήστες κάνναβης.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν έως τα 18 τους, είχαν κάνει τεστ IQ πριν τη χρήση κάνναβης και μετά. Εκτιμήθηκε ότι, με το πέρασμα του χρόνου, στους συχνούς χρήστες υπήρχε μία μείωση του δείκτη IQ κατά περίπου δύο μονάδες σε σχέση με τους μη χρήστες.

"Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης έχουν χειρότερη πορεία στη ζωή τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια. Η μείωση του IQ νωρίς στη ζωή τους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απόδοσή τους στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και αργότερα στις επαγγελματικές προοπτικές τους", δήλωσε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας Μέρι Κάνον του RCSI.

"Η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία συνιστά πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε βλάβες αυτήν την περίοδο. Τα ευρήματα της νέας μελέτης μάς βοηθούν να κατανοήσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας", πρόσθεσε ο Πάουερ.

Πηγή capital.gr