Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ακόμη ένα τροχαίο με διακινητή

 Ακόμη ένα τροχαίο σημειώθηκε σήμερα με όχημα που οδηγούσε διακινητής. Το τροχαίο σημειώθηκε στην Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπήρχε καταδίωξη.

Στο όχημα επέβαιναν ο διακινητής και έξι ακόμη άτομα, από τα οποία το ένα τραυματίστηκε ελαφρά.

 

ΠΗΓΗ   thrakinea.gr

Έβρος: Μεγάλη κινητοποίηση στο ποτάμι με επιτυχή έκβαση

 

 

Με άκρα μυστικότητα κινήθηκαν σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου αστυνομικοί, προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν άτομο που μπήκε στην Ελλάδα παράνομα.

Η επιχείρηση που σχεδιάστηκε μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, δεν είχε περιθώρια λάθους, γιατί αν έστω κι ένα μέλος της ομάδας γίνονταν αντιληπτό, όλα θα τινάζονταν στον αέρα.

Αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης και συνοριοφύλακες του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σουφλίου, συμμετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμου που σύμφωνα με πληροφορίες θα μετάφερε παράνομο υλικό.

Με τους συμμετέχοντες να βρίσκονται σε σημεία κλειδιά στον κάμπο και στο ανάχωμα, την κατάλληλη στιγμή πραγματοποίησαν έφοδο και συνέλαβαν άτομο, το οποίο είχε μόλις περάσει από το ποτάμι στο ελληνικό έδαφος.

Με μεγάλη προσοχή αφού ο άνδρας ακινητοποιήθηκε ανοίχτηκε ο σάκος που είχε μαζί του.

Μέσα στον σάκο υπήρχε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Συγκεκριμένα ηρωίνη, το βάρος της οποίας ξεπερνάει τα 2 κιλά.

Ο συλληφθείς είναι αλλοδαπός και σύμφωνα με πληροφορίες θα προσποιούνταν τον παράτυπο μετανάστη, αν συναντούσε τυχαία αστυνομικούς.

Στην περίπτωσή του όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του.

 

ΠΗΓΗ    thrakinea.gr

Αποκάλυψη Nordic Monitor : Απόρρητα τουρκικά σχέδια για εισβολή σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο

 


Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο εισβολής σε 131 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, υποστηρίζει σκανδιναβική ιστοσελίδα επικαλούμενη έγγραφα στην κατοχή της

«Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες» υποστηρίζει η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Με άρθρο του δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ από τη Στοκχόλμη, η ιστοσελίδα επικαλείται απόρρητο ντοκουμέντο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το οποίο «ο τουρκικός στρατός έχει κατάλογο με 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος, των οποίων το καθεστώς θεωρείται αμφισβητούμενο και ετοίμασε σχέδια για να τα καταλάβει σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα» αναφέρει η Nordic Monitor, τονίζοντας ότι το ντοκουμέντο έχει περιέλθει στην κατοχή της.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που επικαλείται η Nordic Monitor, τα «αμφισβητούμενα» κατά την Τουρκία νησιά, νησίδες και βραχονησίδες αφορούν:

Η Ζουράφα και άλλες δύο κοντινές νησίδες πλησίον της Σαμοθράκης,

13 νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών,

21 βραχονησίδες κοντά στη Θύμαινα,

18 στους Αρκιούς,

15 γύρω από την Ψέριμο,

12 στην Καλόλιμνο,

δύο στο Φαρμακονήσι,

10 κοντά στο Γυαλί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο,

11 στη Λέβιθα,

δύο στην Στρογγύλη και

24 βραχονησίδες και νησίδες γύρω από την Κρήτη.

Καταχωνιασμένο σε φάκελο στη Σμύρνη βρέθηκε το μυστικό έγγραφο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «το απόρρητο ντοκουμέντο είναι μια παρουσίαση με PowerPoint σε 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει έναν χάρτη με τις «αμφισβητούμενες» τοποθεσίες.

«Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει ημερομηνία» αναφέρει η Nordic Monitor. Ο αρθρογράφος θεωρεί πάντως ότι το ντοκουμέντο αυτό «ήταν τμήμα μιας μελέτης που εστιάζεται στον συντονισμό μεταξύ των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα και εξετάζει τις πιθανότητες των δύο συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ σε μια σειρά διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.

«Η παρουσίαση αναφέρεται στο πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα» σημειώνει η ιστοσελίδα.

«Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε καταχωνιασμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο με διάφορα αποδεικτικά στοιχεία και το είχε κρύψει σε ασφαλές μέρος στο δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης» υποστηρίζει η ιστοσελίδα, προσθέτοντας ότι «τέτοια έγγραφα μπορούν να εξεταστούν μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο δικαστήριο με εντολή της δικαιοσύνης» .

Το ίδιο έγγραφο φέρεται να κοινοποιήθηκε επίσης σε έναν άλλο εισαγγελέα, τον Τσιχάτ Ιπεκτσί, στην Άγκυρα ,για μια άλλη υπόθεση, αναφέρει η Nordic Monitor.

Μικρότερες μονάδες κρούσης

Η σκανδιναβική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι «η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην κρίση των Ιμίων , η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου, το 1996».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «η κρίση στα Ίμια κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες κρούσης δύναμης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στο μέλλον , σε πιθανέ εντάσεις με την Ελλάδα. Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσο και η ειδική επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού «Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα , για τον έλεγχο των στοχευμένων νησιών και νησίδων» υποστηρίζει η Nordic Monitor.

To απόρρητο ντοκουμέντο φέρεται να αναφέρει επίσης ότι «οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της αεροπορίας, με τη συμμετοχή φρεγατών αλλά και πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων που θα συσταθεί με την ονομασία «Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK).

Η Nordic Monitor σημειώνει ότι «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συμμαχία με τους εθνικιστές και νεοεθνικιστές εταίρους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να εκτρέψουν την προσοχή της εγχώριας κοινής γνώμης από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή να λάβουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές».

 

ΠΗΓΗ   in.gr

«Τότε δεν είχαμε πανδημία» – Η απίστευτη απάντηση του Σαντορινιού για το ξύλο επί ΣΥΡΙΖΑ σε διαδηλωτές για τις Πρέσπες

Ο κ. Σαντορινιός, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τα περιστατικά ξυλοδαρμού διαδηλωτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, για την αστυνομική βία επί ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε κληθεί στην πρωινή εκπομπή του Open για να σχολιάσει τη θέση του κόμματός του για την αστυνομική βία, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει αιχμή του δόρατος της πολιτικής της, και ειδικότερα αν στις διαδηλώσεις μεταδίδεται ο κοροναϊός.

Στην ερώτηση του παρουσιαστή για τα περιστατικά ξυλοδαρμού διαδηλωτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σαντορινιός, το μόνο που είχε να απαντήσει είναι ότι «δεν είχαμε πανδημία τότε».


Πηγή tanea.gr

Καστοριά – Σαν σήμερα το 1998: Ο Αστυφύλακας Δημήτριος Ζαρομυτίδης τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά


Γ.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας

Αστυφύλακας Ζαρομυτίδης Δημήτριος


Τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά (20-3-1998)

Ο Αστυφύλακας Δημήτριος Ζαρομυτίδης γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά και υπηρετούσε το Αστυνομικό Τμήμα Άργους Ορεστικού.

Στις 20 Μαρτίου 1998, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία ως οδηγός περιπολικού, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά, κατά την διάρκεια καταδίωξης υπόπτου αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν αλλοδαποί, μεταφέροντας ναρκωτικά.


bordernews.gr 

ΟΗΕ: Ο Εμβολιασμός Των Προσφύγων Να Συνεχιστεί Έως Τουλάχιστον Το 2022

Ο εμβολιασμός των προσφύγων κατά της Covid-19 κινδυνεύει να παραταθεί πέραν του 2022 λόγω της καθυστέρησης της ανάπτυξης δόσεων σε ορισμένες χώρες, ανέφερε ο ΟΗΕ. Απέναντι στις επιπλέον δυσκολίες που υπομένουν οι πρόσφυγες λόγω της πανδημίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) είχε απευθύνει τον Δεκέμβριο έκκληση για 455 εκατομμύρια δολάρια (382 εκατομμύρια ευρώ).

“Τώρα η μάχη είναι για τα εμβόλια”, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος αντοχής και λύσεων (Resilience and Solutions) της HCR, Σάτζαντ Μάλικ, σε συνέντευξη Τύπου.
“Το 2021 είναι μόνο η αρχή”, είπε, και υπογράμμισε πως οι εκστρατείες εμβολιασμού πρέπει οπωσδήποτε “να συνεχιστούν το 2022 και μετά επειδή τα εμβόλια φθάνουν πολύ αργά” σε ορισμένες χώρες.

Πέρυσι, ο αριθμός των προσφύγων, των εκτοπισμένων ή των αιτούντων άσυλο σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια, ένα ρεκόρ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με την HCR.
Η κατάστασή τους, συχνά επισφαλής, δεν βελτιώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Στις πόλεις, πολλοί έχασαν τις δουλειές τους και φτωχοποιήθηκαν ενώ σε αγροτικές απομακρυσμένες περιοχές, η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα παραμένει δύσκολη.
“Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εισήλθαν σε ένα σπιράλ φτώχειας. Αυτό αρχίζει να φαίνεται τώρα”, δήλωσε ο Μάλικ.

Τα ποσά που ζητεί η HCR θα επιτρέψουν επίσης στην υπηρεσία να παράσχει εκπαίδευση στα παιδιά.

Περίπου το 48% των παιδιών προσφύγων δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της πανδημίας, με τα κορίτσια να επηρεάζονται περισσότερο, σύμφωνα με την HCR. “Πολλά από τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο έπειτα από ένα χρόνο χωρίς σχολείο”, δήλωσε ο Μάλικ.
Όταν ξεκίνησε η επιδημία, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν πει ότι φοβούνταν πως τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των προσφύγων θα ήταν αυξημένα. Όμως τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν είναι τελικά παρόμοια με εκείνα των χωρών στις οποίες βρίσκονται, είπε ο Μάλικ.
Σύμφωνα με τη Μάριαν Σλίπερουντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του ίδιου τμήματος, περίπου 63.000 πρόσφυγες έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί ορισμένοι δεν κάνουν τεστ και κάποιες χώρες δεν ξεχωρίζουν τους μετανάστες στα στατιστικά στοιχεία που δίνουν.
Σύμφωνα με την HCR, πολλές χώρες (106) συνέδεσαν τους πρόσφυγες με την εθνική απόκρισή τους στην πανδημία. “Γνωρίζουν ότι αν αφήσουν στην άκρη ένα μέρος του πληθυσμού, ολόκληρος ο πληθυσμός θα διατρέξει κίνδυνο”, είπε ο Μάλικ.

Πηγή analitis.gr

ΕΕ: Κριτική στη Δανία για την ανάκληση αδειών παραμονής σε πρόσφυγες

Η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να ανακαλέσει τις άδειες παραμονής σχεδόν 100 προσφύγων από τη Συρία και να τους αναγκάσει να επιστρέψουν στη χώρα τους προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Δανοί είχαν πει πως όσοι πρόσφυγες φιλοξενηθούν στη χώρα θα επιστρέψουν στη Συρία όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουν.

«Η Δανία δεν πρέπει να αναγκάσει κανέναν να γυρίσει στη Συρία αυτή την περίοδο. Παρακολουθούμε το ζήτημα θα συζητήσουμε με αυτούς που θεωρούν ότι τώρα είναι η ώρα για επιστροφές. Επαναλαμβάνω ότι οι επιστροφές θα πρέπει να είναι εθελοντικές, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και βιώσιμες και αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν ακόμα στη Συρία» είπε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Η Δανία όμως δεν πιστεύει το ίδιο, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δαμασκό και τις γύρω περιοχές. Το υπουργείο Μετανάστευσης της χώρας αποφάσισε πως πλέον είναι ασφαλές το σημείο ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Η κίνηση της Δανίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή gr.euronews.com

Σχέδια εξοπλισμού της Frontex στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι

Ο Οργανισμός Φύλαξης Συνόρων της ΕΕ, Frontex, πιέζει προκειμένου να οπλιστούν οι φρουροί του έως το καλοκαίρι, αναφέρει το EU Observer Όπως σημειώνεται, που συνοριοφύλακες που μεταφέρουν όπλα θα ήταν μεταξύ της πρώτης αποστολής ένοπλων αξιωματούχων της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη.

Η υπηρεσία που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία επίσης ορίζεται ως δύναμη επιβολής του νόμου, προσπαθεί να ρυθμίσει τη νομική βάση για τους νέους φρουρούς να φέρουν όπλα.

Κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την Πολωνία για να μεταφέρει όπλα επιτόπου - αλλά προβλέπει να κάνει το ίδιο και αλλού.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri είπε την Τρίτη (16 Μαρτίου) στους ευρωβουλευτές ότι έκτοτε είχε καταλήξει σε «συμφωνία γεφύρωσης» με την Αθήνα, ώστε οι φρουροί της να μπορούν επίσης να μεταφέρουν όπλα σε αποστολές στην Ελλάδα.

«Είμαστε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία της ΕΕ, χωρίς αμφιβολία για αυτό, αλλά είμαστε επίσης περισσότερο μια πλήρως ευρωπαϊκή δύναμη επιβολής του νόμου», πρόσθεσε.

Ο Leggeri είπε ότι διεξάγονται έλεγχοι ιστορικού για ποινικά αρχεία των μελλοντικών ένοπλων φρουρών.

Οι «νεοσύλλεκτοι» ανήκουν στη λεγόμενη στελέχωση υπαλλήλων της ΕΕ «κατηγορίας 1», οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός μελλοντικού σώματος 10.000 μόνιμων στελεχών υπό τον έλεγχο του Frontex.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου του προσωπικού της κατηγορίας 1, ώστε να μπορούμε να τα αναπτύξουμε με χρήση της δύναμης», είπε.

Ο Leggeri είπε ότι το σχέδιο είναι να επιτευχθούν παρόμοιες «συμφωνίες γεφύρωσης» έως το καλοκαίρι σε ισχύ με άλλα κράτη μέλη που φιλοξενούν επί του παρόντος τις αποστολές της.

Εκτός από την Ελλάδα, η Frontex δραστηριοποιείται στις Κανάριες Νήσους, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία. Λειτουργούν επίσης στα χερσαία σύνορα στη Βουλγαρία, καθώς και στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Η rontex διαθέτει σήμερα περίπου 500 άτομα εκπαιδευμένο προσωπικό της κατηγορίας 1. Άλλοι εκπαιδεύονται επί του παρόντος στην Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με το EuObserver o οργανισμός επιδιώκει να έχει τουλάχιστον 700 υπαλλήλους της κατηγορίας 1 έως το τέλος του έτους. Περίπου 200 θα επιλεγούν αυτόν τον μήνα από μια εφεδρική λίστα που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2019.

Η μεγαλύτερη λειτουργία της παραμένει στην Ελλάδα, όπου έως και 800 αξιωματικοί της Frontex είναι τοποθετημένοι κάθε στιγμή.

Η κίνηση πραγματοποιείται εν μέσω συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπήρξαν αναφορές για Τούρκους στρατιώτες να ρίχνουν πυροβολισμούς στον αέρα στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον ποταμό Έβρο.
Η Ana Cristina Jorge, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος επιχειρησιακής απόκρισης της Frontex, δήλωσε ότι μία από τις περιπολίες της είχε παρακολουθήσει τους πυροβολισμούς.

«Όσον αφορά την επιθετικότητα από την Τουρκία εναντίων της Fornetx, αυτή την έχουμε εδώ πολύ καιρό», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ζήτημα οπλοκατοχής ήταν επίσης η πηγή μιας άλλης διαμάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του οργανισμού. Οι δύο πλευρές κατηγορούν έμμεσα η μία την άλλη για τις καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση της νομικής βάσης του οπλισμού των φρουρών.

Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός παραμένει υπό έλεγχο από ευρωβουλευτές που εξετάζουν τον φερόμενο ρόλο της για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των επίδοξων αιτούντων άσυλο.

Η Frontex υποτίθεται ότι είχε προσλάβει περίπου 40 παρατηρητές θεμελιωδών δικαιωμάτων πριν από τέσσερις μήνες. Προς το παρόν δεν έχει προσλάβει. Ωστόσο, ο Leggeri είπε ότι τουλάχιστον 15 θα πρέπει να προσληφθούν έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές Απριλίου.

Η Επιτροπή κατηγόρησε τη Leggeri για τις καθυστερήσεις, σημειώνοντας επίσης ότι ο οργανισμός πρέπει ακόμη να προσλάβει τρεις αναπληρωτές εκτελεστικούς διευθυντές και έναν μόνιμο αξιωματικό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Θα ήταν καλύτερα αν όλα τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ήταν στη θέση τους», δήλωσε η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson.

Πηγή sigmalive.com

ΕλλάδαΜυτιλήνη: Διαγωνισμός για τα απόβλητα ναυτιλιακού εξοπλισμού των προσφυγικών ροών

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ανακοινώνεται η προκήρυξη του δημόσιου ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, με ανοικτή διαδικασία, για τη δημόσια σύμβαση της τελικής διάθεσης των αποβλήτων ναυτιλιακού εξοπλισμού των προσφυγικών ροών. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι στις 5 Απριλίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 9 Απριλίου.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 210.873 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής του είναι 40 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αφορά ουσιαστικά στα απόβλητα των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών της πενταετίας 2015-2019 και ειδικότερα στην ποσότητα σωσιβίων (16.000 κυβικά) που είχε συσσωρευτεί στις ακτές και είχε εναποτεθεί στην χωματερή του Μολύβου.

Πηγή sofokleousin.gr

Κουράκης: Παρέμβαση για την Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

«H Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης», τόνισε

Παρέμβαση για την Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς και το σχέδιο δράσης για την ένταξη των μεταναστών έκανε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που διεξάγεται από 17 έως 19 Μαρτίου 2021, εκπροσωπώντας την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Όπως είπε ο κ. Κουράκης, «σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Συμφώνου, οι χώρες και οι περιφέρειες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την άφιξη και την καταγραφή των μεταναστών, γεγονός που, όπως είδαμε όλοι, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αξίες και προωθεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία». Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στην αλληλεγγύη». «Δίκαιη κατανομή ευθυνών», υπογράμμισε, «σημαίνει όχι μόνο επιλογή να πληρώσουμε για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, αλλά και βούληση να τους υποδεχτούμε και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις κοινωνίες μας».

Και ο κ. Κουράκης συνέχισε: «Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των παράτυπων αφίξεων. Οφείλω να επισημάνω ότι πρέπει να πάψει πλέον το θέμα της μετανάστευσης να είναι μοχλός πίεσης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου, δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα και οδηγώντας σε εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους. Η υπέρτατη Ευρωπαϊκή Αρχή της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και στην περίπτωση αυτή. Ελπίζω ειλικρινά ότι το νέο Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον σκοπό αυτό», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης.

Πηγή protothema.gr

Μηταράκης στο «Θέμα 104,6»: Ουσιαστικά μηδενικές οι μεταναστευτικές ροές

Ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι είτε με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είτε με απελάσεις ή εθελούσια επιστροφή, έχει επέλθει αποσυμφόρηση στις δομές φιλοξενίας μεταναστών
.

Μείωση 90% καταγράφουν το '21 οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του '20, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, οι ροές είναι πλέον ουσιαστικά μηδενικές, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Επιπλέον, σημείωσε πως ήδη έχει επιτευχθεί αποσυμφόρηση των νησιών - είτε με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, είτε με απελάσεις και εθελούσια επιστροφή. Μιλώντας με αριθμούς, εξήγησε ότι 11.500 μετανάστες έχουν φύγει από τη χώρα μας, ενώ από 92.000 που διέμεναν σε δομές φιλοξενίας σε όλη την χώρα, πλέον έχουν απομείνει περίπου 60 χιλιάδες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμβολιασμός στις δομές διεξάγεται κανονικά με τα γνωστά ηλικιακά κριτήρια, που ισχύουν για όλους στην χώρα μας, χωρίς διακρίσεις.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη

Πηγή protothema.gr

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή, βραβεύθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή βράβευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τη δράση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία ήταν υποψήφια για το φετινό Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύστερα από πρόταση της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, εξήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η Εμινέ Μπουρουτζή υπήρξε ατρόμητη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κοινότητα των Πομάκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκοντας ν’ αυξήσει την πρόσβαση -ιδίως για τις γυναίκες- σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης», σημείωσε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι έχει επίσης συμβάλει στην οικονομική ένταξη των Πομάκων και της ευρύτερης κοινότητας της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής.

Η Εμινέ Μπουρουτζή έχοντας κατορθώσει να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο κατάφερε, όπως υπογράμμισε ο κ. Πάιατ, να αγγίξει τις ζωές χιλιάδων Πομάκων κι επέτρεψε στις γυναίκες της κοινότητάς της να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και στερεότυπα. Έχει επίσης αναλάβει και πρωτοβουλίες για την προώθηση της απασχόλησης και της ευημερίας των γυναικών της πομαμικής κοινότητας και έχει φέρει ομάδες ψυχολόγων και γιατρών σε χωριά για να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.

«Είμαστε υπερήφανοι που προτείναμε την Εμινέ για το φετινό βραβείο για να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά, την προσωπική θυσία, το όραμα και το θάρρος της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, ευχαριστώντας την για όσα κάνει για να εμπνεύσει τους συμπολίτες της.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και δικαίωση του συλλόγου την υποψηφιότητά της για το βραβείο, υπογραμμίζοντας ότι κυριότερος στόχος της δράσης του είναι η διαφύλαξη, διάσωση και ανάδειξη πομακικού πολιτισμού και παράδοσης. «Θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με όλους τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης», σημείωσε η κ. Μπουρουτζή.Να γεφυρωθεί το χάσμα της ισότιμης εκπροσώπησης

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ επισήμανε πως τιμάται σε μια συγκυρία πανδημίας αλλά και εν μέσω των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση, εξαίροντας το θάρρος όσων βγήκαν μπροστά και μίλησαν. Σημείωσε δε, ότι παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην πάροδο των ετών, οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που τις κρατούν πίσω από την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή στις κοινωνίες μας.

Γι' αυτό και, όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, εναπόκειται σε όλους εμάς -άνδρες και γυναίκες- να εργαστούμε από κοινού για την προώθηση της ατζέντας για την ενδυνάμωση των γυναικών, τη γεφύρωση του χάσματος στην ισότιμη εκπροσώπησή τους και την ενίσχυση της παρουσίας τους σε ηγετικές θέσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή καθώς αυτό «είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των δημοκρατιών».

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της σημερινής ημέρας αλλά και τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες οι γυναίκες σήμερα, ενώ τη δράση της οργάνωσης Women Act, που ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών σ’ αυτό που αποκαλείται «Leadership in the Public Sphere» (ηγεσία στη δημόσια σφαίρα) παρουσίασε η πρόεδρός της Μαίη Ζαννή, αναφερόμενη – μεταξύ άλλων- στα σχέδια επέκτασης και στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) τιμά τις γυναίκες που έχουν επιδείξει εξαιρετικό θάρρος, δύναμη και ηγετικό ρόλο στη δράση για τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Κάθε χρόνο, οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον πλανήτη προτείνουν μία υποψήφια από κάθε χώρα και στη συνέχεια γίνεται η επιλογή των νικητριών. Από τη θέσπισή του ως σήμερα, 15 χρόνια πριν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει βραβεύσει 155 γυναίκες από πάνω από 75 χώρες. Η απονομή του στις νικήτριες έγινε διαδικτυακά, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν παρουσία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν.
Πηγή zougla.gr


Αστυνομικοί για όλες τις δουλειές! Τώρα και κοινωνικοί λειτουργοί !!!


Αθήνα, 19 Μαρτίου 2021
Αριθ. Πρωτ.:305/7ε


Προς: 1) Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Κωστή (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)Κοιν.: 1) Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κα ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Δόμνα (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Πολιτικά Κόμματα

5) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

6) Μ.Μ.Ε.

7) Αστυνομικές Υπηρεσίες ΑθηνώνΘέμα: «Αναρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. με την επιφόρτιση της μέριμνας των ανηλίκων»

Κύριοι Υπουργοί,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών η οποία εκπροσωπεί 10.000 Αστυνομικούς του λεκανοπεδίου της Αττικής απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν την κοινωνική ευαισθησία που την διακατέχει στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού ύστερα από έγγραφη παρέμβασή μας (υπ’ αριθ. 305/7 από 11/08/2020 έγγραφό μας), στηλιτεύσαμε και αναδείξαμε την μέχρι πρότινος απαράδεκτη διαδικασία παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων που τίθεντο από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρεπούς παραμονής και διαβίωσης ανηλίκων παιδιών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους. Ήμασταν οι πρώτοι δε οι οποίοι χαιρετίσαμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας, ήτοι την κατάργηση της προστατευτικής Φύλαξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 118 του Π.Δ. 141/1991. (υπ’ αριθ. 305/7δ από 12/12/2020 έγγραφό μας).

Κύριοι Υπουργοί,

Με έκπληξη διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες σε μερίδα του τύπου, αλλά και από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων από τα επίσημα χείλη της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Δόμνας, να προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ανηλίκων που στερούνται γονείς, είτε γιατί αυτοί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης, οι αστυνομικοί θα μεριμνούν και θα αποφαίνονται για το πρόσωπο που θα ορίζεται νομικά υπεύθυνο για τα ανήλικα παιδιά τους και μάλιστα μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή βρίσκει σύμφωνη την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ !!!

Όλα τα προαναφερόμενα βεβαίως αποτελούν απόρροια της διαχρονικά παντελούς έλλειψης ενός αποτελεσματικού συστήματος επιτροπείας και αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος από τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες και επιφορτισμένων φορέων της Πολιτείας.

Κύριοι Υπουργοί,

Ενώ το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να μην εμπλέκεται η ΕΛ.ΑΣ. στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των ανηλίκων ως εντελώς αναρμόδια, η Κυβέρνηση δίχως να ενημερώσει τους θεσμικούς εκπροσώπους των αστυνομικών προσθέτει άλλη μία υποχρέωση στον Έλληνα αστυνομικό με διαδικασία fast-track,, την ίδια ώρα που οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν ούτε επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ούτε τις κατάλληλες υποδομές για αυτό το σκοπό.

Θέτουμε λοιπόν κάποια ερωτήματα:
Γιατί κάθε φορά που η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει κάποιο κοινωνικό ζήτημα, πρέπει να το επιφορτίζεται πάντα η Ελληνική Αστυνομία ;;;
Το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας ανηλίκων παιδιών φρονείτε ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί από τα αποδεκατισμένα Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, κεντρικές Υπηρεσίες Ασφαλείας κλπ αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής;
Διαχέεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυθεί, ειδάλλως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το λόγο που «φορτώνεται» τα πάντα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν άπαντες πως το προσωπικό που έχει προσληφθεί τα τελευταία έτη απασχολείται αποκλειστικά με συγκεκριμένα καθήκοντα, ύστερα από επιταγές της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην αντίπερα, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το μεγαλύτερο μερίδιο αστυνόμευσης και στις οποίες συνεχώς ανατίθενται πάρεργα, παραμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο αποδεκατισμένες από την έλλειψη προσωπικού, ουδέποτε έχουν ενισχυθεί, ενώ οι καθημερινές απαιτήσεις της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας απορροφούν το εναπομείναν προσωπικό σε άσχετα – αλλότρια με το αντικείμενο των Υπηρεσιών τους, καθήκοντα φύλαξης στόχων και αναρίθμητων μέτρων τάξης ασφάλειας και τροχαίας.
Η εμπειρία με την προστατευτική φύλαξη δεν σας δίδαξε ότι μέχρι να βρεθεί κατάλληλο ίδρυμα να φιλοξενήσει τα ανήλικα (διαδικασία ιδιαιτέρως χρονοβόρα), αυτά παρέμεναν στις αστυνομικές Υπηρεσίες σε χώρους παντελώς ακατάλληλους για την παραμονή τους (σε αρκετές των περιπτώσεων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα), με τους συναδέλφους μας να μετατρέπονται σε γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, παιδιάτρους κ.λ.π.;;;
Προφανώς σας διαφεύγει το γεγονός παντελούς έλλειψης υποδομών για την παραμονή ανηλίκων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες (προβλεπόμενος χώρος παραμονής δεν υπάρχει σε καμία Αστυνομική Υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της οποίας η αρμοδιότητα είναι τελείως επικουρική).

Κύριοι Υπουργοί,

Οφείλετε άμεσα να αντιληφθείτε ότι ο αστυνομικός θα επιφορτιστεί κατ’ ουσίαν με καθήκοντα κοινωνικού λειτουργού, ειδικού παιδοψυχολόγου κλπ ειδικοτήτων, αναλαμβάνοντας και την παροχή κατάλληλης ψυχολογικής – ιατρικής υποστήριξης, κάτι που φυσικά δεν περιλαμβάνεται στο πεδίο γνώσεων του!!! Με ποια κριτήρια λοιπόν θα προβαίνει σε έρευνα για το ποιο πρόσωπο είναι το πλέον κατάλληλο από το περιβάλλον του ανηλίκου, -εάν φυσικά υπάρχει- και εν συνεχεία θα το προτείνει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες ορισμού επιτρόπου;;

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2021 όπου τα πάντα επιφορτίζεται η ΕΛ.ΑΣ., την ίδια ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιλύσει το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων με ειδικές για το σκοπό αυτό δομές της Πολιτείας !!!

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση με την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. είναι δεδομένο ότι δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουναντίον θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στις αποδεκατισμένες από έλλειψη προσωπικού Αστυνομικές Υπηρεσίες, παρακαλούμε όπως ληφθεί σοβαρά υπόψη σας το έγγραφό μας και αναθεωρήσετε το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου.

Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό από πλευράς μας ότι ένα ακόμα κοινωνικό και εθνικό ζήτημα θα μετατραπεί σε αστυνομικό, επιφορτίζοντας τον Έλληνα Αστυνομικό με καθήκοντα αλλότρια της αποστολής του, εκθέτοντας διεθνώς τη Χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Πηγή easya.gr

ΕΛΑΣ: Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ

Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, που προέρχεται από αέτωμα ναού της ευρύτερης περιοχής της Ακρόπολης

Για την υπόθεση συνελήφθη την Τετάρτη ένας Έλληνας, ο οποίος αναζητούσε αγοραστές για να το πουλήσει έναντι 100.000 ευρώ. Σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες της κατασχεθείσας αρχαιότητας, συνεχίζεται.

Το μνημείο παρέδωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Βασιλική Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Τζεφέρης δήλωσε: «Σήμερα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παραδίδει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια αρχαιότητα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αξίας, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο οργανωμένης και πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης. Όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από την Υπηρεσία σας, πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους 37 περίπου εκατοστών. Ο εντοπισμός του αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της ουσιώδους, διαχρονικής και άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, δήλωσε πως «η σημερινή παράδοση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Υπηρεσίας σας και πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε έναν που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καπηλευτεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».

Στη συνέχεια, ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών κ. Δημήτριος Σούρλας περιέγραψε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά στοιχεία του αρχαίου αγάλματος.


Πηγή kathimerini.gr

Αφγανός διώκεται για τον πνιγμό του γιου του σε ναυάγιο στη Σάμο

 

Η υπόθεση έλαβε δημοσιότητα από το Associated Press - Για δίωξη που θα δημιουργήσει εμπόδια στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο δικηγόρος του 25χρονου Αφγανού - «Δεν σηματοδοτεί σκλήρυνση της ελληνικής στάσης, θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» απαντά ο Νότης Μηταράκης

Μία πρωτοφανής υπόθεση απασχολεί τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, με έναν Αφγανό μετανάστη, πατέρα ενός εξάχρονου παιδιού να κατηγορείται για τον πνιγμό του γιου του σε ναυάγιο μεταναστών στη Σάμο. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου και ο 25χρονος πατέρας διώκεται από τις ελληνικές Αρχές για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. 

Αν καταδικαστεί, ο Αφγανός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη. Προσπαθώντας να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη υπέρ του πελάτη του, ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος του 25χρονου Αφγανού κάνει λόγο για δίωξη που θα δημιουργήσει εμπόδιο στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές αρχές ότι καθυστέρησαν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εξηγεί ότι η υπόθεση θα κριθεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τονίζει ότι η δίωξη σε βάρος του πατέρα δεν συνιστά δείγμα σκλήρυνσης της στάσης των ελληνικών αρχών στο μεταναστευτικό.
Η άσκηση δίωξης σε βάρος του 25χρονου πατέρα από το Αφγανιστάν είναι η πρώτη υπόθεση αυτού του είδους στην Ευρώπη και από τον δικηγόρο του Αφγανού χαρακτηρίζεται «ευθεία επίθεση εναντίον του δικαιώματος για άσυλο».

Ο Αφγανός πατέρας μίλησε στο Associated Press αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το πρόσωπό του και το όνομα του γιου του.
«Ο γιος μου ήταν στην αγκαλιά μου μέσα στη βάρκα, η οποία διαλύθηκε στην ακτή», είπε χαρακτηριστικά ο 25χρονος πατέρας. Και συνέχισε περιγράφοντας την στιγμή της τραγωδίας: «Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι έγινε. Ξαφνικά βρέθηκα μέσα στο νερό. Έχασα τον γιο μου μέσα από την αγκαλιά μου. Ξαφνικά βρέθηκα έξω από το νερό και δεν έβρισκα τον γιο μου. Έψαχνα τριγύρω και δεν μπορούσα να τον βρω. Δεν μπορούσα να τον βρω. Η βάρκα διαλύθηκε. Φυσούσε πολύ»
, προσθέτει.
«Πάντα με ρωτούσε, πότε θα μεγαλώσω να πάω στο σχολείο. Αυτό ήταν το όνειρό του, να πάει σχολείο και να σπουδάσει. Ήθελε να γίνει αστυνομικός», καταλήγει συγκινημένος ο 25χρονος πατέρας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Πατέρας και γιος επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα μαζί με άλλα 25 άτομα από τις ακτές της Τουρκίας με την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Η βάρκα ανατράπηκε στο Αιγαίο. Η σορός του εξάχρονου βρέθηκε στις ακτές της Σάμου, δίπλα σε μια έγκυο, η οποία επέζησε και λίγες ημέρες αργότερα έφερε στον κόσμο το παιδί της.
Ο Δημήτρης Χούλης, συνήγορος του Αφγανού μίλησε στον Guardian για την περιπέτεια του πελάτη του. Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης υποστήριξε ότι πέρασαν ώρες μέχρις ότου δοθεί εντολή για την αποστολή διάσωσης από τις αρχές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει γνώση αν ζητήθηκε η συνδρομή της Frontex. «Η ανησυχία μου για αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνο η ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τη διάσωση των ναυαγών. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι αυτές οι διώξεις σε βάρος του πελάτη μου θα χρησιμοποιηθούν ως ακόμα ένα εμπόδιο για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».
Ο 25χρονος έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, όπως προβλέπει αυτήν την περίοδο λόγω κορωνοϊού η διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο. Ο κ. Χούλης σημειώνει ότι η επιθυμία του πελάτη του είναι να εξεταστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον κορωνοϊό προκειμένου να τεθεί εκτός καραντίνας και να οργανώσει την κηδεία του παιδιού του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Associated Press, εξήγησε ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν ο πατέρας φέρει ευθύνη για τον πνιγμό του εξάχρονου Αφγανού γιου του. «Δεν σηματοδοτεί αυστηροποίηση της ελληνικής στάσης» επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης αντικρούοντας τις αιτιάσεις που εγείρει ο συνήγορος του 25χρονου Αφγανού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από το 2014 έως το 2020 περισσότεροι από 1,2 εκατ. μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από το Αιγαίο.

Από αυτούς, περισσότεροι από 2000 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δείτε βίντεο: Απίστευτη ιστορία : Πατέρας μετανάστης από το Αφγανιστάν κατηγορείται για τον θάνατο του γιου στην Ελλάδα


ΠΗΓΗ   protothema.gr

Ένοπλες Δυνάμεις και Εκκλησία μπαίνουν δυναμικά στο real estate με 3.000 ακίνητα

 


Ιδιαίτερα δυναμική κρίνεται η είσοδος (ή καλύτερα) επανείσοδος τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εγχώριο real estate. 

Ιδιοκτήτες και οι δύο σχεδόν 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία και πολλά ακίνητα – φιλέτα, επανεκκινούν πλέον την προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ώριμων από αυτά, με στόχο την εισροή πολύτιμων πόρων για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος από την πλευρά της, με σχεδόν 1.400 ακίνητα, επιφάνειας εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προχωρά σε νέες διαδικασίες αξιοποίησης, μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που διευθετούν εκκρεμή θέματα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την άλλη, μέσω της ειδικής κεντρικής υπηρεσίας για την αξιοποίηση ακινήτων (ΥΠΑΑΠΕΔ), που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προωθούν με γρήγορες διαδικασίες διαγωνισμούς για ώριμα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους και προετοιμάζουν πλήθος άλλων για μελλοντική αξιοποίηση.

Οι διαγωνισμοί της ΥΠΑΑΠΕΔ

Διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, σκοπεύουν να προωθήσουν προς αξιοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Η ειδική υπηρεσία που συγκροτήθηκε πριν από 5 χρόνια και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει συγκεντρώσει ήδη σχεδόν 1.500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Η συνολική τους επιφάνεια υπολογίζεται σε 251.500 στρέμματα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε 10 περιοχές της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα για τους διαγωνισμούς ακινήτων της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   ypodomes.com

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τ.Σ.Φ. Κορεστείων Καστοριάς - Σύλληψη 20χρονου για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Γ.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας


Σύλληψη 20χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών


Συνελήφθη χθες (18-03-2021) το πρωί σε περιοχή της Καστοριάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κορεστείων 20 χρονος αλλοδαπός, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς σε περιοχή της Καστοριάς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο δε σταμάτησε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα.
Ακολούθως, το όχημα ακινητοποιήθηκε από τους ανωτέρω αστυνομικούς, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του Αστυνομικού Τμήματος Άργους Ορεστικού και του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου και διαπιστώθηκε ότι ο 20χρονος, ως οδηγός του ανωτέρω οχήματος, μετέφερε παράνομα έξι (6) αλλοδαπούς, ηλικίας από 23 έως 34 χρόνων, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, καθώς και ένα (1) ασυνόδευτο ανήλικο.

Κατασχέθηκαν το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, -8- κινητά τηλέφωνα και -6- κάρτες sim .

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου , ενώ ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.


bordernews.gr 

Γιάννενα: Είχε κάτω από το κάθισμα 1 κιλό χασίς

Συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος.
Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων συνέλαβαν στις 18-03-2021 το πρωί στα Ιωάννινα άντρα, που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν σε έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί σε αυτοκίνητο που οδηγούσε, εντόπισαν κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους ενός 1,1 κιλού.

Εκτός από την παραπάνω ποσότητα και το αυτοκίνητο, κατασχέθηκαν ακόμη, συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους (750) γραμμαρίων, (32) ναρκωτικά χάπια και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, που βρέθηκαν έπειτα από έρευνα που έγινε στο σπίτι του.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πηγή prevezanews.gr


Κρούσματα κορονοιου σε αποσπασμένους αστυνομικούς στην Μυτιλήνη

Έντονος προβληματισμός και ανησυχια υπάρχει στις τάξεις της αστυνομίας στην Λέσβο μετά τον εντοπισμό 5 κρουσμάτων κορονοιου σε αποσπασμένους αστυνομικούς που βρίσκονται στην Μυτιλήνη λόγω μεταναστευτικού.

Οι συνολικά 5 νοσούντες αστυνομικοί πού βρίσκονται στην Μυτιλήνη και οι οποίοι θα έφευγαν αυτήν την εβδομάδα, πριν εμφανίσουν συμπτώματα εκτελούσαν υπηρεσία μαζί με συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες σε καραντίνα βρίσκονται ακόμα τουλάχιστον 16 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα.

Στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχει φόβος για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και υπάρχει ανησυχία για το πως θα διαχειριστούν εάν αυτά χτυπήσουν νευραλγικές υπηρεσίες.

Πηγή lesvospost.com

Ξάνθη: Έστελνε ναρκωτικά μέσα στο… αφρόλουτρο!

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού κρατουμένου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, την 18-3-2021 το μεσημέρι, σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης σε δέμα με παραλήπτη τον δράστη εντόπισαν κρυμμένες μέσα σε συσκευασία αφρόλουτρου μία (1) νάιλον συσκευασία με ηρωίνη βάρους 5,1 γραμμαρίων και τρεις (3) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 4,9 γραμμαρίων. Κατασχέθηκαν οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών.

Πηγή xanthinea.gr

Δένδιας: Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις – Τι είπε για το casus belli

Δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli,
τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ, επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο Υψηλός Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών.

Αποσταθεροποιητική ανάμιξη

Επιπλέον της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε την ευρύτερα αποσταθεροποιητική της ανάμιξη σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η μερική αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς επέτρεψε την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, με τον 62ο γύρο να διεξάγεται προχθές στην Αθήνα και να ακολουθείται από επανάληψη των πολιτικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, όπως γνωστοποιείται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας προέβη σε μία συνοπτική ενημέρωση των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ επί μείζονων πτυχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τρέχουσα περίοδο.

Υπό απειλή κράτη-μέλη της ΕΕ

Ειδικότερα, επανέλαβε κατ’ αρχάς τη στήριξη από ελληνικής πλευράς, του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και υπενθύμισε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από την περιφέρειά της, με ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης να αντιμετωπίζουν δυστυχώς και σοβαρές απειλές ασφαλείας. Υπογράμμισε συναφώς την ανάγκη προσήλωσης στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελούν άλλωστε τμήμα του κεκτημένου της Ένωσης, με την αντιμετώπιση των διαφορών μέσω διαλόγου στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και με πνεύμα που να συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Περαιτέρω συνεργασία με ΗΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, κ. Δένδιας τόνισε ότι βασικό πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελούν οι κοινοί στόχοι και συμφέροντα επί τη βάσει των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Αναφερόμενος σε ειδικότερα θέματα, σημείωσε καταρχάς το περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τόσο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όσο και σε περιοχές αμέσου ενδιαφέροντος, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισήμανε σχετικά την στήριξη των ΗΠΑ για έναν νότιο ενεργειακό διάδρομο που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην εδραίωση της συνεργασίας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, την οποία η Ελλάδα προωθεί συστηματικά, υποστηρίζοντας σταθερά άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, επί τη βάσει βέβαια της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που θέτει η Ε.Ε..

Πηγή in.gr

Τσιριγώτη: Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προστατεύει τους πολίτες όχι να παρακολουθεί την ακαδημαϊκή κοινότητα

«Τελευταία έχουμε δει περιστατικά, υπό τον μανδύα της νομιμότητας, και καταστάσεις που προκαλούν ερωτηματικά για τον σκοπό και τη στόχευση της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τον ρόλο που επιφυλάσσει στην ΕΛ.ΑΣ.», δηλώνει η έως πρόσφατα αντιστράτηγος, ενώ αναφέρεται λεπτομερώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη δεν είναι όποια και όποια στο αστυνομικό σώμα. Όχι μόνο γιατί έφτασε στο αξίωμα της Αντιστρατήγου, αλλά και γιατί το όνομά της έγινε συνώνυμο με την προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού, προβλήματος, τις περιόδους που αυτό βρισκόταν στη μεγαλύτερή του έξαρση.

Υπό αυτή την έννοια μόνο συζητήσεις θα προκαλέσει η ιδιαίτερα τολμηρή και τεκμηριωμένη συνέντευξή της στο iEidiseis, για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον αστυνομικό χώρο.

«Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με την ΕΛ.ΑΣ, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες σε σχέση με τον ρόλο της. Έχουμε επαναλαμβανόμενα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικού αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, τα οποία κρίνοντας από τη συχνότητά τους φαίνεται να μην είναι τόσο μεμονωμένα, κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί στη βάση ενός πλαισίου αλλαγής του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ.», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που πρόσφατα, την ημέρα της γυναίκας η φωτογραφίας της αναρτήθηκε από τη γαλλική πρεσβεία στη χώρα μας, στο περίβολο της πρεσβείας, αντιτίθεται με κατηγορηματικό τρόπο στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Δηλαδή δίπλα στους καθηγητές και τους φοιτητές θα περιφέρονται αστυνομικοί, για να κάνουν τι, να επιβλέπουν τι; Τους φοιτητές μας και αυριανούς επιστήμονες της χώρας μας; Τους καθηγητές τους; Αναρωτιέμαι. Βεβαίως και δεν με βρίσκει σύμφωνη, διότι όπως ανέφερα, ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ είναι να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες από το έγκλημα, και όχι να επιβλέπει ή να παρακολουθεί την ακαδημαϊκή κοινότητα. Επιπλέον, θεωρώ ότι η διαρκής παρουσία αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια, επειδή θα λειτουργεί ως συνεχής πρόκληση για την ακαδημαϊκή κοινότητα, εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους και για την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών. Είναι πραγματικά πρωτάκουστο όλο αυτό που συμβαίνει», τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της.

Πώς εκτιμάτε τα όσα συμβαίνουν τελευταία με την ΕΛΑΣ κυρία Τσιριγώτη;

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με την ΕΛ.ΑΣ, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες σε σχέση με τον ρόλο της. Έχουμε επαναλαμβανόμενα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικού αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, τα οποία κρίνοντας από τη συχνότητά τους φαίνεται να μην είναι τόσο μεμονωμένα, κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί στη βάση ενός πλαισίου αλλαγής του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ. Και ενώ ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τον κάθε πολίτη, από κάθε μορφής αδικημάτων σε βάρος του, βλέπουμε να γίνονται εκπτώσεις στον τομέα αυτόν. Π.χ. ανάθεση καθηκόντων για ελέγχους και επιβολή προστίμων λόγω πανδημίας, με τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών μονάδων (όπως, ΔΙ.ΑΣ, Ομάδα «Δράση», κ.λπ.) που κανονικά θα έπρεπε να ασχολούνται αποκλειστικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Έχουμε επαναλαμβανόμενα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικού αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, τα οποία κρίνοντας από τη συχνότητά τους φαίνεται να μην είναι τόσο μεμονωμένα, κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί στη βάση ενός πλαισίου αλλαγής του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ.

Υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν υπερβεί το ρόλο τους και πού οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας;


Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, απαρτιζόμενο από σχεδόν 55.000 αστυνομικούς, στη συντριπτική του πλειοψηφία, σέβεται και τηρεί τους νόμους με σύνεση, προσοχή, νηφαλιότητα, ευγένεια και επαγγελματισμό. Ωστόσο έχουμε δει τελευταία ότι υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί που έχουν υπερβεί τον ρόλο τους, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη σχετική έκθεση του «Συνήγορου του Πολίτη», σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση των καταγγελιών κατά 75% τον τελευταίο χρόνο, σε κάθε είδους παραβάσεις αστυνομικών. Και αυτό, κατά την δική μου άποψη, οφείλεται αρχικά στις εντολές που μεταβιβάζονται ιεραρχικά στους μάχιμους αστυνομικούς, στην ελλιπή εκπαίδευσή τους και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις στις προβληματικές αντιλήψεις μιας μικρής μερίδας αστυνομικών που θεωρούν – αφού έχουν λυμένα τα χέρια τους – ότι έχουν την δυνατότητα να συμπεριφέρονται κατά το δοκούν, παραβιάζοντας τους όρους και τους κανόνες των καθηκόντων τους.

Έχουμε δει τελευταία ότι υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί που έχουν υπερβεί τον ρόλο τους, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη σχετική έκθεση του «Συνήγορου του Πολίτη», σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση των καταγγελιών κατά 75% τον τελευταίο χρόνο

Η ατιμωρησία για τυχόν παραπτώματα τι επιπτώσεις έχει;

Είναι γνωστό ότι κάποιες από τις περιπτώσεις που ελέγχονται για παράβαση των όρων και των κανόνων των καθηκόντων τους δεν καταλήγουν σε εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων και αυτό διότι υπάρχει η νοοτροπία και η αντίληψη της κακώς εννοούμενης «συναδελφικής αλληλεγγύης», με συνέπεια να μην καταμαρτυρούνται με αντικειμενικό και ορθό τρόπο τα πραγματικά περιστατικά και ως εκ τούτου να μην υπάρχει εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται. Και με δεδομένη την σχεδόν σίγουρη ατιμωρησία, αυτό να λειτουργεί ως ένα είδος βεβαιότητας για τον παραβατικό αστυνομικό, ότι και ο ίδιος δεν θα υποστεί τις συνέπειες.

Πώς κρίνετε την πολιτική ηγεσία αυτό το διάστημα;


Η πολιτική ηγεσία κάθε φορά, απηχεί τις θέσεις και τις αντιλήψεις της εκάστοτε κυβέρνησης για τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ και αυτό είναι κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει διαχρονικά. Είναι γνωστός ο ρόλος που επιφύλαξαν κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις για την Αστυνομία Πόλεων ή την Χωροφυλακή με συνέπεια η αστυνομία να ταυτιστεί με τον «φόβο του χωροφύλακα», οι δε πολίτες να στιγματίζονται και να τιμωρούνται για τα πολιτικά τους φρονήματα, να υφίστανται διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, βασανισμούς κ.λπ. και όλα αυτά υπό τον μανδύα της νομιμότητας.

Τελευταία έχουμε δει περιστατικά, υπό τον μανδύα της νομιμότητας, και καταστάσεις που προκαλούν ερωτηματικά για τον σκοπό και τη στόχευση της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τον ρόλο που επιφυλάσσει στην ΕΛ.ΑΣ

Μεσολάβησαν πολλά χρόνια από τότε, η αστυνομία έπαψε να έχει αυτόν τον ρόλο και επήλθε ένα είδος συμφιλίωσης μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, που κερδήθηκε με μεγάλο κόπο και δυνάμει πολλών παραγόντων, από κυβερνητικές επιλογές, αλλαγή στα μοντέλα εκπαίδευσης, εισαγωγή στις σχολές της αστυνομίας με τις αδιάβλητες πανελλήνιες εξετάσεις, αλλαγή νοοτροπίας. Τελευταία όμως έχουμε δει περιστατικά, υπό τον μανδύα της νομιμότητας, και καταστάσεις που προκαλούν ερωτηματικά για τον σκοπό και τη στόχευση της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τον ρόλο που επιφυλάσσει στην ΕΛ.ΑΣ. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες οι αστυνομικοί είναι ένστολοι πολίτες με δικαιώματα, αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, και τα καθήκοντά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες και να τους προστατεύουν, όχι να τους εμφυσούν τον φόβο και την δυσπιστία.

Ο έλληνας αστυνομικός, κατά γενική παραδοχή, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πώς θα ιεραρχούσατε τα κυριότερα από αυτά;

Τα προβλήματα του Έλληνα αστυνομικού είναι πολλά και ποικίλα. Ας ξεκινήσω από την περίοδο των μνημονίων, όπου τα πρώτα χρόνια καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις, με συνέπεια, όπως γνωρίζετε, να συρρικνωθούν διάφορες νευραλγικές υπηρεσίες και έτσι να υπάρχει έλλειψη του απαραίτητου και αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού. Ταυτόχρονα δε μειώθηκε κατά πολύ και ο αριθμός των εισακτέων στις αστυνομικές σχολές, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Τώρα τελευταία δε, γίνονται προσλήψεις, εκτός του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων, με μοριοδότηση και βραχύχρονη εκπαίδευση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Την περίοδο των μνημονίων, όπου τα πρώτα χρόνια καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις, με συνέπεια, όπως γνωρίζετε, να συρρικνωθούν διάφορες νευραλγικές υπηρεσίες και έτσι να υπάρχει έλλειψη του απαραίτητου και αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού

Τον τελευταίο δε χρόνο, με αφορμή την πανδημία του covid-19 ανατέθηκαν καθήκοντα στους αστυνομικούς πέραν των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή ο έλεγχος και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η επιβολή προστίμων στους πολίτες, ανακοινώνοντας επιπλέον από τα ΜΜΕ κάθε φορά πόσοι έλεγχοι έγιναν και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν, προκαλώντας έτσι δυσφορία στους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται ούτως η άλλως κάτω από πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις: ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια, και φόβο για την πανδημία. Ταυτόχρονα, στους ίδιους τους αστυνομικούς δεν παρέχονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, ούτε ακόμη γίνονται προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, παρά μόνον τυχαία και παρεμπιπτόντως, αν τυχόν περισσέψει κάποιο εμβόλιο. Επιπροσθέτως δε τον τελευταίο χρόνο δεν δίνονται άδειες ή ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) στο αστυνομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να μην βλέπουν την οικογένειά τους, και έτσι να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και άγχος. Και όλη αυτή η προσφορά δεν αναγνωρίζεται, παρά τις υποσχέσεις. Καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι για οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα προκύψει, πάντα καλείται η ΕΛ.ΑΣ να το αντιμετωπίσει, από τον αντικαπνιστικό νόμο μέχρι και την πανδημία. Η ΕΛ.ΑΣ έχει συνεπώς μεγάλα προβλήματα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα, ακόμη δε και σε σχέση με την προστασία των ίδιων των αστυνομικών και των οικογενειών τους και ήδη η ΕΛ.ΑΣ έχει θρηνήσει αρκετά θύματα λόγω του covid-19.

Στους ίδιους τους αστυνομικούς δεν παρέχονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, ούτε ακόμη γίνονται προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, παρά μόνον τυχαία και παρεμπιπτόντως, αν τυχόν περισσέψει κάποιο εμβόλιο

Το αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια σας βρίσκει σύμφωνους;

Το υπό ίδρυση αστυνομικό σώμα για τα πανεπιστήμια, είναι πραγματικά μια ελληνική πρωτοτυπία. Δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο αυτού του ειδικού σώματος, ποιόν θα προστατεύει και από ποιόν; Σε τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, εντός των πανεπιστημίων, για αυτές ήδη υπήρχε επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους. Η ίδρυση ειδικού σώματος για τα πανεπιστήμια, μου προκαλεί πλείστα όσα ερωτηματικά. Ήδη οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των αστυνομικών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και την δυσαρέσκεια τους για αυτό το θέμα.

Το υπό ίδρυση αστυνομικό σώμα για τα πανεπιστήμια, είναι πραγματικά μια ελληνική πρωτοτυπία. Δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο αυτού του ειδικού σώματος, ποιόν θα προστατεύει και από ποιόν;

Δηλαδή δίπλα στους καθηγητές και τους φοιτητές θα περιφέρονται αστυνομικοί, για να κάνουν τι, να επιβλέπουν τι; Τους φοιτητές μας και αυριανούς επιστήμονες της χώρας μας; Τους καθηγητές τους; Αναρωτιέμαι. Βεβαίως και δεν με βρίσκει σύμφωνη, διότι όπως ανέφερα, ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ είναι να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες από το έγκλημα, και όχι να επιβλέπει ή να παρακολουθεί την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δηλαδή δίπλα στους καθηγητές και τους φοιτητές θα περιφέρονται αστυνομικοί, για να κάνουν τι, να επιβλέπουν τι; Τους φοιτητές μας και αυριανούς επιστήμονες της χώρας μας; Τους καθηγητές τους; Αναρωτιέμαι

Επιπλέον, θεωρώ ότι η διαρκής παρουσία αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια, επειδή θα λειτουργεί ως συνεχής πρόκληση για την ακαδημαϊκή κοινότητα, εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους και για την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών. Είναι πραγματικά πρωτάκουστο όλο αυτό που συμβαίνει.

Η διαρκής παρουσία αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια, επειδή θα λειτουργεί ως συνεχής πρόκληση για την ακαδημαϊκή κοινότητα, εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους και για την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών. Είναι πραγματικά πρωτάκουστο όλο αυτό που συμβαίνει

Πρόσφατα, την ημέρα των γυναικών, είδαμε τη φωτογραφία σας να αναρτάται στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Τι νιώσατε;

Για την ημέρα της γυναίκας το 2021, το γαλλικό κράτος με τίμησε για την προσφορά που είχα ως γυναίκα αστυνομικός, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας μου έως την αποστράτευσή μου τον Ιούλιο του 2019 και ως η μόνη μέχρι τώρα γυναίκα που έφτασε στον βαθμό της Αντιστρατήγου, εν ενεργεία, σε όλα τα ένστολα σώματα της χώρας μας. Δεν ξεχνώ άλλωστε ότι τον Μάρτιο του 2017, το Γαλλικό Κράτος μου είχε απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την επαγγελματική μου απόδοση στη διαχείριση της προσφυγικής/ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για μένα και πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από ένα άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ημέρα της γυναίκας το 2021, το γαλλικό κράτος με τίμησε για την προσφορά που είχα ως γυναίκα αστυνομικός, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας μου έως την αποστράτευσή μου τον Ιούλιο του 2019 και ως η μόνη μέχρι τώρα γυναίκα που έφτασε στον βαθμό της Αντιστρατήγου, εν ενεργεία, σε όλα τα ένστολα σώματα της χώρας μας

Η ανάρτηση της φωτογραφίας μου μεταξύ άλλων επτά γυναικών Ελληνίδων και Γαλλίδων, στον περίβολο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, με συγκίνησε βαθύτατα και επιπλέον μου έδωσε το θάρρος να συνεχίσω να προσφέρω όπως και όπου μπορώ και από τη θέση που βρίσκομαι τώρα. Με συγκινεί δε, ακόμα περισσότερο, γιατί αντανακλά στην αναγνώριση των επίμοχθων προσπαθειών κάθε γυναίκας αυτής της χώρας για ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και ευρύτερη κοινωνική προκοπή.

Πηγή ieidiseis.gr

Ανακοίνωση της ΠΟΑΞΙΑ για την αφίσα των νοσοκομειακών γιατρών

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη έκπληξη αντικρίσαμε εχθές μία αφίσα (πατήστε εδώ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), με την οποία καλούσε τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/03 στην πλατεία Συντάγματος και το κάλεσμα αυτό συνοδευόταν από ένα σκίτσο, το οποίο θεωρούμε παραπλανητικό, προσβλητικό και άκρως διχαστικό. Σε αυτό απεικονίζονται δύο (2) ένστολοι, παραπέμποντας προφανώς σε αστυνομικούς λειτουργούς, οι οποίοι κρατούν καθηλωμένη στο έδαφος μία γυναίκα, η οποία φοράει στολή που παραπέμπει σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Το εκπεμπόμενο μήνυμα, εργαλειοποιώντας την επικαιρότητα, στοχεύει καταφανώς στο να επιδείξει ότι οι αστυνομικοί ασκούν βία στο ιατρικό προσωπικό της χώρας, μιας και η ανωτέρω Ομοσπονδία αποτελεί όργανο έκφρασης των νοσοκομειακών ιατρών.

Αυτή τη δύσκολη ώρα, όπου η πανδημία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, οι μόνοι, οι οποίοι στέκονται ανάχωμα στην εξάπλωση και διάδοση του φονικού ιού, είστε εσείς ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας και οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Θεωρούμε πως εσείς και εμείς είμαστε στα ίδια χαρακώματα, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από πλευράς του, τον ίδιο εχθρό. Είναι λοιπόν πολυτέλεια κάποιοι να προσπαθούν, εμπλέκοντας τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες τους, να δημιουργήσουν κλίμα εχθρότητας μεταξύ μας. Πόσο μάλλον, όταν δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, ούτε κατ’ ελάχιστον.

Είμαστε υπερήφανοι για το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού-ιατρικού προσωπικού της χώρας και για τον αγώνα που δίνετε καθημερινά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Άλλο τόσο υπερήφανοι όμως είμαστε για το προσωπικό μας, το οποίο έχει επιφορτιστεί, αποκλειστικά μόνο του, από όλο το δημόσιο τομέα, με την τήρηση όλων των μέτρων και ρυθμίσεων στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μειώνει τη σημασία του έργου μας και κυρίως να προσβάλει χυδαία και απροκάλυπτα τον Έλληνα Αστυνομικό, όπως επιχειρεί η αφίσα αυτή.

Επειδή αποτελείτε το κορυφαίο συλλογικό όργανο των Ελλήνων ιατρών νοσοκομειακών και μη, απευθυνόμαστε σε εσάς, προκειμένου να ζητήσουμε όπως λάβετε θέση για την προσβλητική, για το αστυνομικό λειτούργημα, εν λόγω αφίσα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Σας καλούμε λοιπόν να καταδικάσετε απερίφραστα και κατηγορηματικά την απαράδεκτη ενέργεια αυτή, αιρόμενοι στο ύψος το οποίο επιβάλει η πανεπιστημιακή σας μόρφωση και το υψηλό επιστημονικό σας επίπεδο.

Πηγή bloko.gr

Frontex: Μείωση 40% των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της Ε.Ε. το πρώτο δίμηνο του 2021

Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τους πρώτους δύο μήνες του 2021 σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, σε 12. 000 συνολικά διελεύσεις, κυρίως λόγω της πτώσης των αφίξεων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Frontex, το Φεβρουάριο, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων έφτασε τις 4.650, περίπου το ήμισυ του αριθμού από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, περίπου 150 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους το Φεβρουάριο, το ένα τρίτο του συνόλου από τον Φεβρουάριο του 2020. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, 2 200 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους, δύο φορές το σύνολο από την ίδια περίοδο του 2020.

Υπήκοοι από τις υποσαχάριες χώρες, οι περισσότεροι από το Μάλι και την Ακτή του Ελεφαντοστού, αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο σχεδόν διπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο σε σχεδόν 3 300.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτήν τη διαδρομή αυξήθηκε κατά 26% σε 4 300.

Οι υπήκοοι της Τυνησίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν τις δύο κύριες εθνικότητες σε αυτήν τη μεταναστευτική διαδρομή.

Παρομοίως υπήρξαν περίπου 600 ανιχνεύσεις στη Δυτική Μεσόγειο το Φεβρουάριο, 52% λιγότερο από ό, τι τον ίδιο μήνα του 2020.

Το σύνολο για τους πρώτους δύο μήνες του 2021 ήταν περίπου 1550, ή ένα τρίτο λιγότερο από ότι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τρεις από κάθε πέντε ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί αποτελούσαν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες αφίξεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αναφέρθηκαν περίπου 700 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων τον Φεβρουάριο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, 80% λιγότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Οι περισσότερες από τις ανιχνεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα χερσαία σύνορα.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε κατά 80% σε περίπου 1 600.

Οι υπήκοοι της Συρίας και της Τουρκίας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εντοπίστηκαν.

Υπήρξαν, τέλος, περίπου 400 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Φεβρουάριο.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 2600 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περίπου το ήμισυ του συνόλου από την ίδια περίοδο του 2020.


Οι δύο βασικές εθνικότητες που εντοπίστηκαν ήταν Σύριοι και Αφγανοί.

Πηγή efsyn.gr

Νέα Χαλκηδόνα : Συνελήφθησαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την μέθοδο CARD SKIMMING

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την μέθοδο CARD SKIMMING


Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 11-3-2021 στη Νέα Χαλκηδόνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 47 και 39 ετών, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την μέθοδο CARD SKIMMING.

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για τοποθέτηση αυτοσχέδιου μηχανισμού σε αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων ( ATM ), με προφανή σκοπό την υποκλοπή των στοιχείων των τραπεζικών καρτών και του αριθμού PIN , εντοπίστηκαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.
Οι κατηγορούμενοι εντοπίσθηκαν πλησίον ATM και μετά από έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή τους καπάκι, το οποίο προ ολίγου είχαν αφαιρέσει από το ATM και το είχαν αντικαταστήσει με έτερο όμοιο αυτοσχέδιο, χωρίς όμως να είναι εμφανής η παρέμβαση τους.

Στη συνέχεια, μετά από έλεγχο του εν λόγω μηχανήματος από τεχνικό πιστωτικού ιδρύματος, βρέθηκαν εγκατεστημένοι δύο αυτοσχέδιοι μηχανισμοί σαρώματος ( SKIMMING ). Οι μηχανισμοί είχαν εγκατεστημένες κάμερες καταγραφής και αντίστοιχες κάρτες αποθήκευσης δεδομένων ( MICROSD ).

Με τον τρόπο αυτόν υπέκλεπταν τα πλήρη στοιχεία της κάρτας ακόμη και τον κωδικό ( PIN ) που εισάγει ο κάθε χρήστης, έχοντας την δυνατότητα να προβαίνουν σε κλωνοποίηση των καρτών, να κάνουν ανάληψη μετρητών, να αλλάζουν PIN και να μεταφέρουν σε άλλους λογαριασμούς χρηματικά ποσά, καθώς και να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές.

Από έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

ηλεκτρονικός μηχανισμός ανάγνωσης καρτών,
ηλεκτρονικός μηχανισμός ανάγνωσης και σάρωσης καρτών,
φορητός υπολογιστής,
εξωτερικός σκληρός δίσκος,
-4- φορητές συσκευές αποθήκευσης,
κάρτα διαστάσεων τραπεζικής κάρτας με ηλεκτρονικό αναγνώστη
-4- κάρτες SIM

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


bordernews.gr