Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Αυτοκίνητο, βάρκα και μηχανάκι – Διακίνηση… με κάθε μέσο

Συνελήφθησαν χθες Παρασκευή (7-5-2021), στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης τέσσερις αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στην επαρχιακή οδό Γλυκονερίου – Πόρτο Λάγους, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τον έναν διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, ενώ όταν ακινητοποίησε το όχημα επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο δράστης στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν άλλους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες και στη συνέχεια να τους καθοδηγούν πεζούς προς την ενδοχώρα.

Στη τρίτη περίπτωση, χθες το βράδυ στους Αμαξάδες Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τον τέταρτο διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί δίκυκλή μοτοσικλέτα και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης προηγουμένως δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, ενώ στη συνέχεια το δίκυκλο ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε περίφραξη οικοπέδου, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μία δίκυκλη μοτοσικλέτα και μία πλαστική βάρκα.

Την προανάκριση για τις τρείς υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Ιάσμου και Φερών.Πηγή focustonevro.gr

Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές Συζητήσεις για να …«έχουν γνώσιν οι Φύλακες»

 


Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές Συζητήσεις για να … «έχουν γνώσιν οι Φύλακες»
«Μισθολόγιο Συνοριακού Φύλακα – Ανάλυση αποδοχών και Κρατήσεις».

EΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές Συζητήσεις ( ΔΙ.Ε.Σ. – Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.)

6η Θεματική Ενότητα


"Μισθολόγιο Συνοριακού Φύλακα – Ανάλυση αποδοχών και Κρατήσεις"

Τη Δευτέρα 10/05/2021 και ώρα 19:00΄ η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. μέσω της πλατφόρμας «zoom», θα διοργανώσει μια εκπαιδευτική συζήτηση για τους νέους συνοριακούς φύλακες με θέμα: «μισθολόγιο συνοριακού φύλακα – ανάλυση αποδοχών και κρατήσεις».

Με την εισαγωγή των νέων συναδέλφων συνοριακών φυλάκων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα για τον μισθολόγιο και τα κλιμάκια του μισθολογίου όπως και για τις επιμέρους κρατήσεις. Αναπόφευκτα γεννήθηκαν ερωτήματα και απορίες για τις αποδοχές, τον τρόπο απόδοσης αλλά και των κρατήσεων που φαίνονται υπέρογκες.

Είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην παράγονται λανθασμένα συμπεράσματα, τουλάχιστον να έχουμε γνώση για όλα αυτά. 

Το μισθολόγιο αποτελεί ένα ιδιαίτερο πεδίο που απαιτεί πλήρη γνώση και αποσαφήνιση των κρατήσεων για όλα τα ταμεία αλλά και την φορολογία. Η Ομοσπονδία και η Γραμματεία οικονομικών και ασφαλιστικών ζητημάτων της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. εδώ και χρόνια, προσφέρει την ενημέρωση για όλα αυτά τα ζητήματα σε όλους τους συναδέλφους αλλά παράλληλα διεκδικεί την άρση ανισοτήτων και αδικιών στο μισθολόγιο των ενστόλων.

Όλα αυτά, θα αναπτυχθούν και θα αναλυθούν στην προγραμματισμένη 6η Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Συζήτηση ( ΔΙ.Ε.Σ.) από τους υπεύθυνους της Γραμματείας ασφαλιστικών θεμάτων της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με θέμα «μισθολόγιο συνοριακού φύλακα – ανάλυση αποδοχών και κρατήσεις». Για όσους από τους νέους συνοριακούς φύλακες επιθυμούν να έχουν πλήρη γνώση αυτών των ζητημάτων που θα αναπτυχθούν με παραδείγματα και ειδικές περιπτώσεις, μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτημα συμμετοχής με τον εξής κάτωθι τρόπο.

Τρόπος Συμμετοχής – διαδικασία :

Όσοι, επιθυμούν να συμμετάσχουν, πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα – ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ που θα βρείτε στον ιστότοπο της Ομοσπονδίας (posyfy.gr) στην ενότητα «ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ» και στην υποενότητα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ».
Την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα αποσταλεί με sms στον κάθε ενδιαφερόμενο ο σχετικός σύνδεσμος με τον οποίο θα μπορέσει, ανοίγοντάς τον, να συμμετάσχει στη διαδικτυακή πλατφόρμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος, για λόγους ασφαλείας, θα είναι κάθε φορά διαφορετικός για τη συμμετοχή σας στις θεματικές ενότητες που θα ακολουθήσουν. Ο σύνδεσμος ενεργοποιείται 15' πριν την έναρξη της ενότητας.

Η πλατφόρμα «zoom» μπορεί να καλύψει έως 100 συμμετέχοντες σε κάθε σεμινάριο. Αν ο αριθμός των συμμετοχών υπερβεί τους 100, οι πλεονάζοντες συνάδελφοι θα ενημερωθούν εγκαίρως για τη συμμετοχή τους σε επαναληπτική όμοια διαδικασία όσες φορές απαιτηθεί.

Η συμμετοχή κάθε συνοριακού φύλακα είναι δωρεάν, καθόσον όλες οι δαπάνες της δράσης θα βαρύνουν αποκλειστικά την Ομοσπονδία.

Επισημαίνεται ότι για τη συμμετοχή σας, βασική προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση της πλατφόρμας σε κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή. Οι σύνδεσμοι εγκατάστασης έχουν αναρτηθεί ΕΔΩ για διευκόλυνσή σας στο πεδίο του ιστότοπου της Ομοσπονδίας πριν την υποβολή της «φόρμας – ΑΙΤΗΣΗΣ».
Διευκρινίζεται πως για κάθε επιμέρους συμμετοχή σε κάθε θεματική ενότητα θα απαιτείται νέα υποβολή αιτήματος.

Για την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

Η Ομάδα Διαχείρισης Διαδικτυακών Εκπαιδευτικών Συζητήσεων


bordernews.gr 

Σύλληψη 53χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή του ορεινού όγκου της Καστοριάς, για παράνομη συλλογή ποσότητας αρωματικού-θεραπευτικού φυτού

 

Είχε συλλέξει από περιοχή του Γράμμου Καστοριάς ποσότητα αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, συνολικού βάρους 40 κιλών

Συνελήφθη την 07-05-2021 το απόγευμα, σε περιοχή της Καστοριάς, κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου και του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου Καστοριάς, 53χρονος αλλοδαπός, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι προαναφερόμενοι αστυνομικοί, κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης, εντόπισαν σε περιοχή του Γράμμου Καστοριάς τον ανωτέρω, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, συνολικού βάρους σαράντα (40) κιλών, με σκοπό να την εξάγει προς πώληση στη χώρα του.


Παράλληλα, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νεστορίου Καστοριάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.


ΠΗΓΗ   kastoria365.gr

Σάτυρος σπέρνει τον τρόμο στα Τρίκαλα

 

“Βροχή” οι καταγγελίες των γυναικών

Τον πανικό έχει σπείρει σάτυρος στα Τρίκαλα, ο οποίος παρακολουθεί κ ακολουθεί άγνωστες κοπέλες, με τις καταγγελίες που γνωστοποιούν το περιστατικό να διαδέχονται η μία την άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TV10.gr, οι αναφορές αυτοπτων μαρτύρων φωτογραφίζουν άτομο νεαρής ηλικίας, αδύνατο με μπορντό ζακέτα κ μαύρο παντελόνι.. αξίζει να σημειωθεί πως η κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη έτσι ώστε να προστατευτούν όλες οι γυναίκες.
ΠΗΓΗ   tv10.gr

Καστοριά : Σύλληψη 44χρονης για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

Γ.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συνελήφθη την 07-05-2021 το βράδυ σε περιοχή της Καστοριάς, από αστυνομικούς της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κορεστίων 44χρονη ημεδαπή, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς σε περιοχή της Καστοριάς, Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό την 44χρονη και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε παράνομα, έναντι χρηματικής αμοιβής, έναν 25χρονο αλλοδαπό, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και εκκρεμούσε σε βάρος του το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, καθώς και σε έδαφος Schengen .

Κατασχέθηκαν το ανωτέρω Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, -3- κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των -100- ευρώ και -5- κάρτες sim .

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κορεστίων, ενώ η συλληφθείσα με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.


bordernews.gr 

Έβρος: Σε κατάσταση συναγερμού μετά από νέα κύματα λαθραίων μεταναστών - Κατευθύνονται σε Ροδόπη και Ξάνθη! (βίντεο)

Χρησιμοποιούν το βουλγαρικό έδαφος για να φτάνουν στα δυτικά της Θράκης.

Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό διαμορφώνεται στον Έβρο με τους μετανάστες που μπαίνουν λαθραία, ως είθισται στην χώρα μας.

Ήδη η πίεση που υφίσταται ο νομός από την Τουρκία είναι έντονη. Οι λαθραίοι μετανάστες που περνούν καθημερινά τα σύνορα είναι αρκετές δεκάδες δεκάδων και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν αλλάξει τακτική.

Πιο συγκεκριμένα ομάδες 50, 100 ή και 150(!) ατόμων φτάνουν στην βόρεια μεριά του Έβρου, καθημερινά και καθ' όλη όλη την διάρκεια του 24ωρου και από εκεί κατευθύνονται βορειοδυτικά στα Πετρωτά.

Αφού βρεθούν στην Ελλάδα, κατευθύνονται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού στην περιοχή Πετρωτά. Εκεί από όπου και το σχετικό βίντεο, έχουν στήσει παράνομο καταυλισμό τον οποίο χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό για περάσουν στην Βουλγαρία.

Αφού μπουν στο βουλγαρικό έδαφος, το οποίο δεν φυλάσσεται στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς οι Βούλγαροι έχουν στρέψει την προσοχή τους στα σύνορα με την Τουρκία, κατευθύνονται δυτικά βοηθούμενοι από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που βρίσκονται εκεί, για να μπουν ξανά στην Ελλάδα, είτε βόρεια από τη Ροδόπη είτε από την Ξάνθη.

Ο λόγος είναι ότι στον Έβρο έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας και οι παράνομοι μετανάστες δεν θέλουν να βρεθούν κρατούμενοι (έστω και προσωρινά) επιθυμώντας να κατευθυνθούν είτε στην Θεσσαλονίκη είτε φυσικά στην πάντα φιλόξενη Αττική.

Να σημειωθεί πως οι εισβολές των λαθραίων μεταναστών στην Ελλάδα γίνονται σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές οι οποίες χρησιμοποιούν UAV προκειμένου να καταγράφουν τις θέσεις των περιπόλων του ΕΣ και της συνοριοφυλακής.

Καθώς τα μέτρα ασφάλειας είναι λιγότερα σε Ροδόπη και Ξάνθη μπορούν να φθάσουν πιο εύκολα στον αντικειμενικό τους σκοπό, αφού πρώτα προσπαθήσουν να περάσουν στα Σκόπια, αν και αυτό είναι δύσκολο καθώς οι Σκοπιανοί φρουρούν τα σύνορα με την Ελλάδα με μεγάλες δυνάμεις.

Έτσι η Ροδόπη και η Ξάνθη γίνονται ο νέος τόπος προορισμού των λαθραίων μεταναστών από όπου προωθούνται με διακινητές επίσης αλλοδαπούς στην περίφημη ενδοχώρα και την ελπίδα να φύγουν είτε από τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, είτε από κάποιο λιμάνι όπως η Ηγουμενίτσα ή η Πάτρα.

Εκεί όμως έρχονται αντιμέτωποι με ένα άλλο πρόβλημα: Οι ελληνικές αρχές έχουν θωρακίσει τα συγκεκριμένα σημεία και με υπεράνθρωπες προσπάθειες καταφέρουν και συγκρατούν εντός της χώρας το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών που θέλουν να φύγουν.

Δείτε το βίντεο από τα Πετρωτά του Έβρου:


Ιθαγένεια: Χαμηλή συμμετοχή στις εξετάσεις

Μικρή είναι η συμμετοχή στις πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη μέθοδο των ερωτήσεων από τράπεζα θεμάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαΐου σε επτά εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις 2.448 άτομα, ενώ οι εκκρεμούσες αιτήσεις πολιτογράφησης είναι 30.000.

Ταυτόχρονα, «υψηλές» κρίνονται οι οικονομικές απαιτήσεις που επιβάλλει η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας, που ορίζει ως απαραίτητο οικονομικό κριτήριο για τον αλλοδαπό που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια να έχει εισόδημα 7.800 ευρώ κατ’ έτος για τα 3 ή τα 5 ή τα 7 χρόνια (ανάλογα την άδεια παραμονής που διαθέτει) πριν από την υποβολή της αίτησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο απαιτούμενο εισόδημα υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ δεν συνυπολογίζονται τα οποιαδήποτε επιδόματα εκτός από την περίπτωση του επιδόματος αναπηρίας.

«Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Ελληνας/ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας»

αναφέρεται στην υπουργική απόφαση του κ. Μάκη Βορίδη, η οποία καθορίζει τα αναγκαία εισοδηματικά κριτήρια που λειτουργούν ως «κριτήρια κοινωνικής ένταξης» για την απόκτηση ιθαγένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν, κατά την εξέταση των οικονομικών στοιχείων των αιτηθέντων, τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις της 16ης Μαΐου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας αναμένεται να λάβουν μέρος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ: 
  • 1.521 άτομα στην Αθήνα, επίσης 21 άτομα με αναπηρία (εξετάζονται σε πολύ μικρότερη ύλη) καθώς και 191 άτομα άνω των 62 ετών (οι οποίοι θα εξεταστούν προφορικά με βάση τη νομοθεσία)
  • 295 άτομα στη Θεσσαλονίκη, ακόμα 4 άτομα με αναπηρία, καθώς και 20 άτομα άνω των 62 ετών
  • 105 άτομα στη Λάρισα
  • 95 στο Ηράκλειο
  • 91 στην Πάτρα
  • 57 στα Γιάννενα και 
  • 48 στην Τρίπολη.
Η πλειονότητα όσων έχουν καταθέσει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είναι παλιοί αιτούντες, των οποίων οι αιτήσεις δεν πρόλαβαν να ελεγχθούν με το σύστημα της συνέντευξης που ίσχυε.

Πρόκειται κυρίως, όπως σημειώνουν πηγές από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, για άτομα άνω των 40 ετών, τα οποία διαμένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Τονίζουν επίσης ότι είναι αναμενόμενο η συμμετοχή την πρώτη φορά εφαρμογής του νέου συστήματος να είναι μικρή, καθώς πολλοί θέλουν να προετοιμαστούν καλύτερα.

«Ήδη έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξετάσεις που αναμένεται να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο, τονίζουν. Όσον αφορά τις 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως πολλοί εκ των αιτούντων δεν ενδιαφέρονται πλέον για την απόκτηση της ιθαγένειας ή πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας, τα οποία δεν απαιτείται να δώσουν εξετάσεις καθώς έχουν γεννηθεί ή/και σπουδάσει στη χώρα.

Πηγή kathimerini.gr

DEFENDER Europe 21: Μήνυμα ισχύος και ανάπτυξης έστειλαν Παναγιωτόπουλος & Πάιατ από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (pics)

"Ηχηρό" μήνυμα ισχύος, σταθερότητας και στενής φιλίας, έστειλαν από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκαν την Παρασκευή 7 Μάϊου, ο Υπουργός Έθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη των δυο ανδρών έγινε με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέσα από αυτό, επιβεβαιώνεται το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ & ταυτόχρονα, ο μεγάλος γεωστρατηγικός του χαρακτήρας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα εμφανή αποτελέσματα της λειτουργικότητας του λιμένα, ειδικότερα, σε ό,το αφορά στον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων, όπως αυτά που "έδεσαν" το προηγούμενο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην φορτοεκφόρτωση στρατιωτικού υλικού.

"Η Αλεξανδρούπολη, μπορεί πλέον να προσελκύσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μεγάλες επενδύσεις, νέα έργα υποδομών στις προβλήτες του λιμένα, τον FSRU, τη σύνδεση με τον σιδηρόδρομο και την Εγνατία Οδό, καθώς και την σχεδιαζόμενη και συνεχιζόμενη επέκταση στην περιοχή του ΝΑΤΟϊκού αγωγού καυσίμου" είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έρχεται για 6η φορά στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε τόσο στο άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, όσο και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις δύο ισχυρές αμερικανικές κοινοπραξίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, γεγονός που θα ανοίξει κι άλλο το δρόμο σε περεταίρω επενδυτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Παράλληλα, επισημάνθηκε τόσο από τον Πρέσβη των ΗΠΑ, όσο και από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας & Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα από τις αξίες και τα ιδανικά των δύο χωρών, εδώ και 200 χρόνια. Όπως είπαν και οι δύο άνδρες, ο δεσμός αυτός ενισχύεται κι άλλο, μέσα από την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας, στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη χώρα μας, γεγονός που οδήγησε τις διμερείς σχέσεις σε εντυπωσιακά επίπεδα. Ένα από τα σημεία που δημιουργούνται και ενισχύονται περαιτέρω δεσμοί, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι και η Αλεξανδρούπολη. Μέσω του Λιμανιού της, μαζί με την παρουσία αλλά και τη συνδρομή των ΗΠΑ, κεφαλαιοποιεί με γοργούς ρυθμούς τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα, με στόχο να διαδραματίσει σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο, στις περιφερειακές εξελίξεις, με τη δημιουργία νέων εμπορικών αλλά και ενεργειακών διαδρομών.

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης τονίζοντας χαρακτηριστκά πως η Αλεξανδρούπολη «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».

Λίγο νωρίτερα, Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι περιηγήθηκαν στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα, προκειμένου να δουν το στρατιωτικό υλικό το οποίο βρίσκεται σταθμευμένο στο σημείο, είτε για ανα αποχωρήσει σιδηροδρομικώς από την Αλεξανδρούπολη, είτε για να αποσυναρμολογηθεί (όπως τα 41 ελικόπτερα που βρίσκονται από τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη) και να αναχωρήσει δια θαλάσσης για τις ΗΠΑ.

Η DEFENDER-Europe 21, υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα. Αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πάιατ, ανέφερε στέλνοντας ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι οι ΗΠΑ είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων, ενώ παράλληλα είπε ότι θα ξαναβρεθεί στη Θράκη σε λίγες μέρες και ειδικότερα στο Πετροχώρι της Ξάνθης στις 24 Μαϊου, για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21. Μία κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ στο πλαίσιο της DEFENDER Europe 21.

Ο Αμερικανός Διπλωμάτης, έκανε λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πρωτεύουσας του Έβρου, αλλά και τους κοινούς στόχους Ελλάδας - ΗΠΑ, που ενισχύονται και επιτυγχάνονται, μέσα από την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο κ. Πάιατ μίλησε για τον FSRU, έργο το οποίο χαρακτήρισε ως «σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας», εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στην Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει τον FSRU και προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια FSRU θα πάνε στους προμηθευτές LNG των ΗΠΑ, βασιζόμενοι στις τάσεις του περασμένου έτους και τον σημαντικό ρόλο του LNG ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον».

Στην Αλεξανδρούπολή, βρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ( ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση εξ αιτίας ενός προβλήματος υγείας που προέκυψε κατά την άφιξή τους στην Αλεξανδρούπολη), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης από την πλευρά της Ελλάδας. Από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία παρόντες ήταν ο Στρατηγός Christopher Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ, μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Δείτε το εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό


Πηγή pameevro.gr