Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Στον "φράχτη" η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 


Έχοντας στο πλευρό της εκπροσώπους των νέων συνοριακών φυλάκων, της frontex, του στρατού και της αστυνομίας, η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας φωτογραφήθηκε με φόντο τον φράχτη του Έβρου.

Το μήνυμά της είναι σαφές:
Στον φράχτη του Έβρου, στο πλευρό όσων έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας. Γεγονότα όπως αυτά του 2020, με την εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Εγγύηση είναι το υψηλό αίσθημα ευθύνης των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.


ΠΗΓΗ   thrakinea.gr

Δ. Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό: Οι αφίξεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν

 

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό, την ώρα που οι νέες μεταναστευτικές ροές προς την Λαμπεντούζα απασχολούν και πάλι έντονα την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Ντράγκι να ζητήσει την εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί στην Μάλτα το 2015 και το 2019, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε:
«Συμφωνώ. Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα θετικά αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί. Χρειάζεται στήριξη της διαδικασίας ανακατανομής, της εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών και των επαναπατρισμών στις αφρικανικές χώρες, με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της Ευρώπης προς την Αφρική».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κύματα αποβιβάσεων μεταναστών και προσφύγων, διότι οι λεγόμενες “πλούσιες χώρες” απέκλεισαν από τα προγράμματα εμβολιασμού τα κράτη της Αφρικής και της Ασίας».
«Ο κίνδυνος είναι ουσιαστικός. Όταν λήξει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις. Και ερωτώ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη;» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν.
Τόνισε δε, ότι «η Ευρώπη πέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις: την οικονομική, την μεταναστευτική και την υγειονομική», αλλά «και στην φάση αυτή, οι περισσότερες χώρες οχυρώνονται πίσω από τα σύνορά τους».
«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία δεν μπορούν να παραμείνουν διαρκώς υπό πίεση», συμπλήρωσε o κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ανώφελο να γίνει αναφορά σε ενδεχόμενα μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής, αν κάποιες χώρες-μέλη της Ένωσης, στην συνέχεια, δεν είναι διατεθειμένες να τα εφαρμόσουν.

Από τους εμπνευστές των συμφωνιών της Μάλτας, ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στη συνέντευξη του, θεωρεί ότι «χρειάζεται μια στρατηγική για το μέλλον, ώστε να αποφευχθούν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις» τονίζοντας την ίδια ώρα ότι «οι πιο πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αποδυναμώνουν τις δευτερογενείς ροές, δηλαδή την μετακίνηση των αφιχθέντων από τις χώρες πρώτης υποδοχής προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη του στη La Stampa, o κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι η αποστολή «Ειρήνη» θα μπορούσε να συμβαδίσει με μια νέα πρωτοβουλία που να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το μεταναστευτικό και προσφυγικό, και αναφέρθηκε, τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες για το μέλλον:
«Από την μία πρέπει να ενεργοποιηθούν και πάλι οι νόμιμες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες σταμάτησαν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Και από την άλλη να στηριχθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι αφρικανικές χώρες, ζητώντας τους να συνεργαστούν αποτελεσματικά, για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη». Κάτι που είχε ήδη αποφασιστεί στην Σύνοδο της Μάλτας, το 2015.


ΠΗΓΗ   indicator.gr

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποείται – «Μήνυμα» για φρεγάτες!

 

Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου και μίλησε για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με σημείο αναφοράς την αναβάθμιση και ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με την απόκτηση νέων φρεγατών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, με τον ίδιο να «απαντά» στον Τούρκο ομόλογό Χουλουσί Ακάρ, επειδή αυτός ενοχλείται με τις επισκέψεις της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού και του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα ελληνικά νησιά λέγοντας πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».


ΠΗΓΗ   newsit.gr

15/5 Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Ο πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας αναλλοίωτος στον χρόνο

 

Οικογένεια: Ο πυρήνας της ανθρώπινης κοινωνίας, το περιβάλλον ανατροφής των παιδιών και αυριανών πολιτών, η εστία αγάπης και θαλπωρής για κάθε άνθρωπο


Οικογένεια: Ο πυρήνας της ανθρώπινης κοινωνίας, το περιβάλλον ανατροφής των παιδιών και αυριανών πολιτών, η εστία αγάπης και θαλπωρής για κάθε άνθρωπο. Η σημασία της οικογένειας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ από τις απαρχές της κιόλας αναγνωρίστηκε ως υπέρτατης σπουδαιότητας για κάθε άνθρωπο.

Στη χώρα μας, η παράδοση της οικογένειας είναι από τις πιο έντονες και σημαντικές. 

Ήδη από την αρχαιότητα, σε κάθε σπίτι έκαιγε ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία, τη θεά της Οικογένειας. Η οικογένεια κράτησε την πίστη και την ταυτότητα σε κάθε δύσκολη στιγμή στην ελληνική ιστορία, η οικογένεια ήταν ο εύφορος χώρος για να ξεπηδήσει η φλόγα του ελληνισμού, όποτε κι αν χρειάστηκε: Ακόμα και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, την επέτειο των 200 ετών από την οποία γιορτάζουμε φέτος, πρωταγωνίστησαν οι οικογένειες: Ο Υψηλάντης με τον αδερφό του, οι Κουντουριώτηδες, ο Κολοκοτρώνης που πολέμησε με τον γιο του, η Μπουμπουλίνα που έχασε τα παιδιά της – κάθε ήρωας είχε πίσω του μια οικογένεια που στάθηκε στο πλευρό του ή χάθηκε μαζί του…

Η σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία αναγνωρίζει εξίσου τη σπουδαιότητα της οικογένειας και για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερωθεί από το 1991 και εορτάζεται κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως η δομή της οικογένειας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο για την κοινότητα και μέσω του επετειακού εορτασμού επιδιώκει να φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που προκύπτουν γύρω από τον θεσμό αυτό.


Φέτος, κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων που γίνονται παγκοσμίως υπό τον ΟΗΕ είναι η σχέση της οικογένειας με τις νέες τεχνολογίες και το πώς αυτές επηρεάζουν τη διάδραση μεταξύ των μελών της. «Νέες τεχνολογίες, ταχεία αστικοποίηση, μετανάστευση, δημογραφική και κλιματική αλλαγή, διαμορφώνουν δραματικά τον κόσμο μας» σημειώνει ο ΟΗΕ για την ημέρα αυτή και συνεχίζει: «Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας το 2021 εστιάζει στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην ευημερία των οικογενειών και στη συνέχεια στο θέμα της 59ης συνόδου της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης ‘Κοινωνικά δίκαιη μετάβαση προς την αειφόρο ανάπτυξη: Ο ρόλος ψηφιακών τεχνολογιών για την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία όλων’».

Μετά από 15 μήνες πανδημίας, οι ανθρώπινες κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη έχουν υποστεί αλλαγές που μπορεί να γίνουν και δομικές. Στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, οι νέες τεχνολογίες μπήκαν στη ζωή της οικογένειας και επηρέασαν βαθιά τον τρόπο λειτουργίας της: Οι γονείς έμειναν στο σπίτι και εργάστηκαν από το σπίτι, πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Τα παιδιά έμειναν επίσης στο σπίτι και η σχολική τους ζωή αντικαταστάθηκε από την τηλεκπαίδευση – έμειναν ώρες μπροστά στο υπολογιστή ή στην οθόνη του τάμπλετ των γονιών τους και έχασαν τη φυσική επαφή με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Επί μακρόν, όσα μέλη της οικογένειας ζούσαν έξω από την οικογενειακή εστία (όπως ένα μέλος που ζει και εργάζεται μακριά, οι παππούδες, κλπ) αποκλείστηκαν από την άμεση επαφή και οι σχέσεις διατηρήθηκαν ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο επικοινωνίας χάρη στις διευκολύνσεις της νέων τεχνολογιών. Εν ολίγοις, οι νέες τεχνολογίες κατέκλυσαν τη ζωή κάθε οικογένειας και αυτό επηρέασε θετικά αλλά και αρνητικά την καθημερινότητα των μελών της.

Εκτός της κατακόρυφης αύξησης στη χρήση της τεχνολογίας όμως, τα μέλη μιας οικογένειας εξαιτίας της πανδημίας, αποκόμισαν οφέλη για τις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς ο εγκλεισμός διασφάλισε περισσότερο κοινό χρόνο για γονείς και παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα φοιτητή διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι ερωτώμενοι απάντησαν πως επανήλθε στην καθημερινότητά τους το «οικογενειακό τραπέζι», καθώς τα μέλη των περισσότερων οικογενειών κάθονταν όλα μαζί και απολάμβαναν όχι απλώς το φαγητό τους, αλλά και ο ένας την παρέα του άλλου.

Η παραδοσιακή, ελληνική οικογένεια

Ειδικά για τη χώρα μας, ο θεσμός της οικογένειας έχει σπουδαία σημασία και αναγνώριση από το κοινωνικό σύνολο. Ο μπαμπάς, η μαμά και τα παιδιά είναι ο βασικός πυρήνας, με τις γιαγιάδες και τους παππούδες «από κοντά» – ενίοτε και να ζουν στο ίδιο σπίτι. Μέσα σε κάθε παραδοσιακό σπίτι, στην ελληνική ύπαιθρο ειδικά, στα χωριά και στα νησιά, υπάρχει έως σήμερα «η εστία». Η εστία ή η «γωνιά» του σπιτιού, που δεν είναι «απλώς» το τζάκι ή ο χώρος που μαγείρευαν οι παλιές νοικοκυρές, αλλά το σύμβολο της ενότητας της οικογένειας. Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας άλλωστε επιβιώνει ακόμα και σήμερα το έθιμο να μεταφέρεται φωτιά από το πατρικό σπίτι στο σπίτι του γιου όταν αυτός παντρεύεται.
Αντίστοιχο ρόλο δεσμού της οικογένειας παίζει το εικονοστάσι του σπιτιού με το καντήλι που καίει για τις ψυχές των προγόνων και των αγίων προστατών της οικογένειας. Μέχρι πρόσφατα συνηθιζόταν να τοποθετούνται και τα στέφανα του γάμου σε στεφανοθήκες δίπλα στο εικονοστάσι, μια κίνηση με σαφέστατο σκοπό να υποδηλώσει τη σημασία του γάμου και της ιερότητάς του για την οικογένεια.

Οι Έλληνες θέλουν να κάνουν οικογένεια

Οι τελευταίες έρευνες γύρω από το δημογραφικό δείχνουν με τον πιο επίσημο τρόπο πως είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας στη χώρα μας, σταθερά και επίμονα. Στόχος δεν είναι άλλος βέβαια παρά η δημιουργία παιδιών, που θα μεγαλώσουν σωστά, με την μητέρα και τον πατέρα τους, θα αποκτήσουν αρχές, αξίες, πρότυπα και εθνική συνείδηση και θα μπορέσουν να σταθούν στην αυριανή κοινωνία ως ικανοί πολίτες. Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, με βάση μεγάλη έρευνα του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά το ναδίρ που βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρά τις προκλήσεις και τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι Έλληνες νεαρής ηλικίας δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά και όταν διστάζουν, αυτό οφείλεται στην επικρατούσα αστάθεια.


Την ίδια στιγμή, οι Ελληνίδες γυναίκες, παρότι και αυτές κατά μέσο όρο αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι παλαιότερα, αυτό δεν συμβαίνει επειδή το επιδιώκουν, κατά κύριο λόγο, αλλά επειδή οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τα επίσημα διεθνή δεδομένα, το «Όριο αναπαραγωγής γενεών» ορίζεται στα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός παραμένει σταθερός. Το όριο πολύ χαμηλής γονιμότητας είναι 1,5 παιδιά ανά γυναίκα και σημαίνει ότι ο πληθυσμός μειώνεται στο μισό σε σχεδόν 65 χρόνια, ενώ το όριο ακραία χαμηλής γονιμότητας είναι τα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο πληθυσμός μειώνεται στο μισό σε σχεδόν 44 χρόνια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η Ελλάδα το 1999 ήταν κάτω ακόμα και από το χαμηλότερο όριο με 1,23 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ το 2016 (τελευταία επίσημα στοιχεία) ήταν στο 1,38.

Η οικογένεια για τους Έλληνες είναι ύψιστης σημασίας και είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί από την κρατική μέριμνα με τον καταλληλότερο τρόπο, ώστε να διατηρηθεί ακέραια η δομή και η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια είναι ο πυρήνας και η κινητήριος δύναμη που εμπνέει με αρχές και αξίες τα παιδιά μας, το μέλλον της πατρίδας μας.


ΠΗΓΗ   kouzounews.gr   

Συνελήφθη αλλοδαπός στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για κατοχή -76- ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 7-5-2021 στο χώρο παραλαβής αποσκευών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 51χρονος αλλοδαπός για κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα ο 51χρονος, ο οποίος είχε αφιχθεί αεροπορικώς στη Χώρα μας προερχόμενος από τη Γαλλία, κατελήφθη να μεταφέρει εντός αποσκευής, 
 • 76 ταξιδιωτικά έγγραφα (-72- δελτία ταυτότητας και -4- διαβατήρια) τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών
 • Χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ
 • Τablet
 • Δύο κάρτες Tραπέζης
 • Κινητό τηλέφωνο
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την διακρίβωση του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας και την ταυτοποίηση προσώπων που συνδέονται με τον συλληφθέντα συνεχίζεται.

Πηγή astynomia.gr

Φωτιά στο κέντρο ταυτοποίησης στην Κω - Καταστράφηκαν κοντέινερ

Την προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η πυροσβεστική υπηρεσία της Κω

Στις φλόγες από άγνωστη αιτία τυλίχθηκαν τρία κοντέινερ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στην Κω. Η φωτιά προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση 18 πυροσβεστών που κλήθηκαν στο σημείο, ενώ ενεργό ρόλο στην κατάσβεση της φωτιάς είχαν και συνοριοφύλακες.

Το L&O εξασφάλισε βίντεο και φωτογραφίες, από τις πρώτες στιγμές της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Μαΐου. Την προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η πυροσβεστική υπηρεσία της Κω, ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος για την ζωή των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ.


Πηγή lawandorder.gr

Στρατιωτική θητεία: Πώς το απολυτήριο Στρατού θα ανοίγει πόρτα για δουλειά

«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό. Ψηφιακές δεξιότητες να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος». Αυτό είχε αναφέρει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Φαίνεται πως αυτή η αρχική σκέψη αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς – σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» και τον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη – το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται σχέδιο για θητεία με πιστοποίηση, προκειμένου οι στρατευμένοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, στόχος του σχεδίου είναι ο νεοσύλλεκτος να μην θεωρεί την θητεία ως «βαρίδι» και χάσιμο χρόνου στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής ενός νέου, αλλά να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εφόδια και κατάρτιση για την επαγγελματική του πορεία.

Πιθανότατα οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι στρατευμένοι θα συνοδεύονται και από κάποιου είδους πιστοποιητικό το οποίο θα έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας.

Αν και το σχέδιο για «θητεία με πιστοποιητικό» – όπως αναφέρει η εφημερίδα – βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, κεντρική ιδέα είναι οι δεξιότητες που θα μπορούν να αποκτηθούν κατά την στρατιωτική θητεία να αφορούν πεδία που παγίως ενδιαφέρουν τους νέους και παίζουν καταλυτικό ρόλο σε ένα βιογραφικό. Ως τέτοιες θεωρούνται οι ξένες γλώσσες και οι γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος απόκτησης δεξιοτήτων και η μετέπειτα αξιοποίησής τους, αναφέρεται το παράδειγμα των ασυρματιστών που στη συνέχεια ήταν περιζήτητοι από τον ΟΤΕ τις δεκαετίες από το ’70 ως το ’90, αλλά και των οδηγών, που μπορούσαν να αναγνωρίσουν το στρατιωτικό δίπλωμα οδήγησης και στην πολιτική τους ζωή.

Πηγή policenet.gr

Προειδοποίηση Αστυνομίας: ΜΗΝ ανοίξετε αυτό το SMS

Οι δράστες εξαπατούν πολίτες μέσω μηνύματος στο κινητό το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) και αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό

Την προσοχή των πολιτών ζητάει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για επικίνδυνο SMS.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, άγνωστοι δράστες εξαπατούν πολίτες μέσω SMS το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) και αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το γραπτό μήνυμα έχει την εξής μορφή: «(όνομα τράπεζας): ελέγξτε εγκαίρως το μήνυμα ασφαλείας-(link)».

Σε καμία περίπτωση μην «πατάτε» τον σύνδεσμο (#link). Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για να μην πέσουν θύματα των απατεώνων, σημειώνουν οι Αρχές.

Θύμα της απάτης έχει ήδη πέσει πολίτης στην Πέλλα, όπως αναφέρει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Το μήνυμα φαινόταν ότι ήρθε από τράπεζα και είχε σύνδεσμο ο οποίος οδήγησε το θύμα σε περιβάλλον το οποίο έμοιαζε με αυτό της τράπεζας. Αν τυχόν γίνεται δέκτες ενός τέτοιου SMS επικοινωνήστε άμεσα με την Αστυνομία.

Πηγή kavalapost.gr

Μηταράκης: Συνάντηση με τον υφυπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Τον υφυπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασίλειου, Κρις Φιλπ, υποδέχτηκε στο κτήριο Κεράνη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και διαδικασιών ασύλου.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, υπογράμμισε ότι «η παράνομη μετανάστευση προκαλεί ιδιαίτερη βλάβη και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να σταματήσουμε όσους επιχειρούν επικίνδυνα ταξίδια με μικρές λέμβους και κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά. Ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται από ασφαλείς χώρες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουν από μια ασφαλή χώρα, να κάνουν ένα επικίνδυνο, παράνομο και αχρείαστο ταξίδι, ενώ θα μπορούσαν να λάβουν άσυλο αλλού».

Πηγή cnn.gr

Επιστροφή αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία

Με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Μονάχου, Σύριος αιτών άσυλο επέστρεψε από την Ελλάδα στη Γερμανία, καθώς κρίθηκε παράνομη η «Συμφωνία Ζεεχόφερ».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl, που χειρίστηκαν την υπόθεση, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου εκδόθηκε στις 4 Μαΐου 2021 και υλοποιήθηκε στις 12 του ίδιου μήνα, με τον Σύριο αιτούντα να επιστρέφει αεροπορικώς στη Γερμανία με πτήση που προγραμματίστηκε από τις γερμανικές αρχές.

Όπως περιγράφουν οι δύο οργανώσεις, ο επωφελούμενος είχε αρχικά αιτηθεί διεθνή προστασία στην Ελλάδα και ταξίδεψε στη Γερμανία, ωστόσο τον Αύγουστο 2020 συνελήφθη στα γερμανοαυστριακά σύνορα. Παρά το γεγονός ότι δήλωσε τη βούλησή του για κατάθεση αιτήματος διεθνούς προστασίας στη Γερμανία επεστράφη την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα χωρίς, όπως σημειώνουν οι δύο οργανώσεις, να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ.

Στην Ελλάδα απορρίφθηκε το αίτημα διεθνούς προστασίας και είχε εκδοθεί απόφαση επανεισδοχής του προς την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η «Συμφωνία Ζεεχόφερ», όπως είναι γνωστή, είναι συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 και προβλέπει την άρνηση εισόδου σε αιτούντες που προηγουμένως έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και οι οποίοι εισέρχονται στη Γερμανία από τα σύνορα με την Αυστρία.

Πηγή businessnews.gr

Αναφορά στον Εισαγγελέα από την Ένωση Λιμενικών για μετανάστες με κορωνοϊό

Αναφορά στον εισαγγελέα για τις συνθήκες φύλαξης μεταναστών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, σε ακατάλληλο χώρο και συνθήκες εντός του Λιμεναρχείου Ρόδου, κατέθεσε χθες η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου.

Η αναφορά, κοινοποιήθηκε επίσης στον υπουργό Ναυτιλίας, στον υπουργό Μετανάστευσης και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρει η Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη φύλαξη μεταναστών θετικών σε COVID-19 σε ακατάλληλο χώρο και συνθήκες εντός του Λιμεναρχείου Ρόδου βραδινές ώρες της 29/4/21 στελέχη του Κ.Λ.Ρόδου προέβησαν σε σύλληψη 8 παράνομα εισελθόντων μεταναστών και τους οδήγησαν στο Κ.Λ.Ρόδου για την περαιτέρω διαδικασία, μέρος της οποίας ήταν και η διενέργεια μοριακών τεστ για Covid-19 στο Γ . Ν . Ρόδου το πρωί της 30/04/21 και τα αποτελέσματα των οποίων την 01/05/21 έδειξαν 3 θετικούς στον ιό.

Δεδομένου ότι στο Κ.Λ.Ρόδου δεν υπάρχει χώρος κράτησης για 8 άτομα, πόσο μάλλον ξεχωριστός χώρος καραντίνας των θετικών στον ιό, αλλά και δεν παρέχεται από κάποιον άλλο Φορέα κατάλληλος χώρος, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα-παρ'ότι έλαβαν αποχή από την ποινική τους δίωξη στις 05/05/21 οι 8 μετανάστες κρατούνται στον χώρο του αρχείου κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη μικρή εσωτερική αυλή στο κέντρο του Λιμεναρχείου κατά την διάρκεια της ημέρας όπου και ενημερώθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι να παρέλθουν οι 14 ημέρες της καραντίνας. Σημειωτέον ότι ο χώρος αυτός δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις υποδομές για τη διαβίωση επί 14 ημέρες υγειών πολιτών, πολλώ δε μάλλον ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Στελέχη της Υπηρεσίας και μέλη της Ένωσης εκτελούν Φύλαξη, σιτίζουν, παρέχουν κάθε πιθανή βοήθεια και επωμίζονται την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των μεταναστών αναγκαζόμενα έτσι να έρθουν σε πολλαπλές επαφές ανά βάρδια τόσο με τους θετικούς στον Covid-19 όσο και με τους υπόλοιπους, η σημερινή κατάσταση υγείας των οποίων δεν είναι γνωστή, ενώ και το υπόλοιπο προσωπικό του Λιμεναρχείου συνεχίζει να εργάζεται κανονικά γύρω από τον χώρο καθώς και κανονικά συνεχίζουν να επισκέπτονται οι πολίτες το Κ.Λ.ρο60υ για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Οι λιμενικοί δεν είναι υγειονομικό προσωπικό, δεν έχουν εκπαιδευθεί και δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και μάλιστα σε χώρο που δεν είναι απομονωμένος και δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες πιθανής έκθεσης σε κίνδυνο της υγείας μελών της Ένωσης, πολιτών και μεταναστών και θεωρείται κατεπείγουσας σημασίας η προστασία του υπέρτατου αυτού αγαθού όλων.

Τέλος η καραντίνα για τους εισερχόμενους από την Αλβανία

Η άρση των μέτρων στη χώρα επιφέρει αλλαγές στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς οι οποίες ήδη έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για επαναλειτουργία των συνοριακών διαβάσεων στο Μαυρομάτι και τη Μέρτζιανη.

Στην Κακαβιά ως τις 24 Μαίου παραμένουν σε ισχύ το ωράριο και ο μέγιστος αριθμός διελεύσεων.

Ωστόσο επέρχονται αλλαγές με σημαντικότερη την κατάργηση της καραντίνας για όσους έρχονται στην χώρα.

Οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ είναι οι ακόλουθες:

1. Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται με την συμπλήρωση και προσκόμιση έγκυρης φόρμας PLF. Επιπλέον, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού PCR τεστ ή πιστοποιητικού νόσησης/θετικής διάγνωσης, μέσω PCR ή ράπιντ τεστ, ισχύος από 2 έως 9 μήνες (προβλέπεται η επιλογή κατά τη συμπλήρωση του PLF).

2. Επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε αλλοδαπούς συζύγους Ελλήνων πολιτών, μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κακαβιάς.

3. Καταργείται η υποχρέωση καραντίνας για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν για όλους τους εισερχομένους στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των ανηλίκων άνω των πέντε ετών.

Πηγή epiruspost.gr

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Φωτογραφίες από την εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ της Δ.Α. Καστοριάς

 

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας: “Φωτογραφίες από την εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ολοκληρώθηκε”


Άλλη μία εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ολοκληρώθηκε. 

Στόχος της είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοση των αστυνομικών, ώστε να ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας της περιοχής.ΠΗΓΗ   kozan.gr

Νέο Π.Δ. 29/2021 : Επανασυστήνεται το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού – Νέες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας και Μετανάστευσης Δομών στα νησιάΜε νέο Προεδρικό Διάταγμα ( Π.Δ. 29/2021 από 11/5/2021 ) που δημοσιεύθηκε, επανασυστήνεται άμεσα το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού στον Έβρο που καταργήθηκε με το άρθρο 69 του Π.Δ. 7/2017. 

Το Τ.Σ.Φ. Τυχερού στον Έβρο, είχε καταργηθεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν στο πλαίσιο της τότε αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποφασισθεί η κατάργησή του και η υποβάθμιση του έργου της συγκεκριμένης Υπηρεσίας σε ένα απλό «γραφείο διαχείρισης μετανάστευσης». Παρ΄όλες τις σφοδρές τότε αντιδράσεις κυρίως των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνοριακών φυλάκων, της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου τόσο για την συγκεκριμένη Υπηρεσία όσο και για τις καταργούμενες Υπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης στην ενδοχώρα, η πολιτική Ηγεσία το 2017 προχώρησε στην κατάργηση του για εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού (!), σε μια συνοριακή ζώνη από τις πιο ευαίσθητες που δεχόταν συνεχώς τεράστια μεταναστευτική πίεση, λίγα μέτρα μακριά από την συνοριογραμμή, δείχνοντας έτσι την χαλαρότητα διαχείρισης της συνοριακής γραμμής. 

Μια κατάργηση όμως που ποτέ δεν υφίσταται ουσιαστικά αφού οι επιχειρησιακές ανάγκες, επέβαλαν την άτυπη συνέχιση λειτουργίας της εν λόγο Υπηρεσίας, καθώς το Τ.Σ.Φ. Τυχερού καλύπτει γεωγραφικά μια πολύ δύσκολη περιοχή συνοριακής φύλαξης στον Έβρο και τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντέδρασαν και σήμερα δικαιώνονται, με την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να επαναφέρουν άμεσα σε λειτουργία το Τ.Σ.Φ. Τυχερού

Παράλληλα με το νέο Π.Δ. 29/2021 συστήνονται Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας και Διαχείρισης Μετανάστευσης Δομών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και με τον τρόπο αυτό επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα δυσλειτουργίας των δομών, καθώς διευκρινίζονται πλέον επακριβώς τα ειδικά καθήκοντα των συνοριακών φυλάκων. Μια αναγκαία ρύθμιση, αφού αναπροσαρμόζεται το δομικό και διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων και των δομών μετανάστευσης και καθορίζονται αυστηρά τα καθήκοντα των συνοριακών φυλάκων. 

Να σημειωθεί πως οι προσλήψεις των συνοριακών φυλάκων χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια με αυστηρές δεσμεύσεις στο καθηκοντολόγιο τους.

Πηγή Bordernews.gr

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 38χρονος Αιγύπτιος που κατηγορείται για βιασμό 13χρονης στην Κάλυμνο.

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή Κω και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Κω σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενoς ο 38χρονος Αιγύπτιος που κατηγορείται για βιασμό 13χρονης στην Κάλυμνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr δικογραφία σχηματίστηκε από το ΑΤ Καλυμνίων σε βάρος 38χρονου Αιγυπτιακής καταγωγής που διαμένει στην Κάλυμνο για τα αδικήματα βιασμού και αποπλάνησης παιδιού και κατάχρηση ανήλικου σε ασέλγεια.

Πιο συγκεκριμένα μία 13χρονη προσήλθε αυτοβούλως στο ΑΤ Καλυμνίων και κατήγγειλε το βιασμό της από τον εν λόγω Αιγύπτιο ,ο οποίος συζούσε με τη μητέρα της.

Το ΑΤ Καλυμνίων με βάση την καταγγελία της 13χρονης ενημέρωσε αρμοδίως και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Αιγύπτιου άνδρα, την περασμένη Δευτέρα που άμεσα εκτελέστηκε και συνελήφθη. Σε βάρος του 38χρονου και μετά από ιατρική γνωμάτευση σχηματίστηκε δικογραφία, για τα αδικήματα βιασμού και αποπλάνησης παιδιού και κατάχρηση ανήλικου σε ασέλγεια .

Σήμερα Πέμπτη, ο 38χρονος Αιγύπτιος απολογήθηκε στον Ανακριτή Κω και όπως προαναφέραμε κρίθηκε προσωρινά κρατούμενoς

Στις 16 Μαΐου ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός για την απόκτηση ιθαγένειας

Την προσεχή Κυριακή, 2.450 αλλοδαποί θα συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις - μικρογραφία των πανελλαδικών - για να αποδείξουν ότι μιλούν επαρκώς ελληνικά και ότι διαθέτουν γνώσεις για τη χώρα της οποίας επιθυμούν να γίνουν πολίτες

Μία νέα διαγωνιστική διαδικασία, που αποτελεί μικρογραφία των πανελλαδικών εξετάσεων, θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες.

Την προσεχή Κυριακή, 16 Μαΐου, 2.450 αλλογενείς αλλοδαποί θα συμμετάσχουν στον πρώτο γραπτό (για ορισμένους μόνο προφορικό) διαγωνισμό για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που είναι απαραίτητο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι γνωρίζουν επαρκώς της ελληνική γλώσσα (επίπεδο Β1) και ότι διαθέτουν γνώσεις για τη χώρα της οποίας επιθυμούν να γίνουν πολίτες.

Η διαδικασία εξέτασης

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν πρώτα στην ελληνική γλώσσα ως προς την κατανόηση και παραγωγή του γραπτού λόγου, διαδικασία που θα διαρκέσει 90 λεπτά.

Θα ακολουθήσει για άλλα 90 λεπτά η εξέταση των θεμάτων Ιστορίας, Πολιτικών Θεσμών, Γεωγραφίας και Πολιτισμού. Οι ερωτήσεις για τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες αντλούνται τυχαία από την τράπεζα θεμάτων, που είναι προσβάσιμη σε πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας (ΓΓΙ). Μετά οι υποψήφιοι ανά δύο προσέρχονται με μέριμνα των επιτηρητών στους δύο αξιολογητές για την εξέταση της ελληνικής γλώσσας στην παραγωγή προφορικού λόγου, διάρκειας 15 λεπτών.

Στην ενότητα «Κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο. Αυτή η δοκιμασία θα δίνει 30 μονάδες. Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων θα είναι συνολικά 20 με την εξής κατανομή: Τέσσερα θέματα Γεωγραφίας, τέσσερα θέματα Πολιτισμού, έξι θέματα Ιστορίας και έξι θέματα Πολιτικών Θεσμών. Κάθε θέμα βαθμολογείται με 2 μονάδες και η συνολική μέγιστη βαθμολογία για όλες τις θεματικές ενότητες ισοδυναμεί με 40.

Στην ενότητα «Κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις και η κάθε σωστή απάντηση δίνει μιάμιση μονάδα (σύνολο 15 μονάδες), ενώ στην ενότητα «Παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας, όπου η άριστη ανταπόκριση στα ζητούμενα δίνει 15 μονάδες.

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που συγκεντρώσει το 70% της μέγιστης συνολικής δυνατής βαθμολογίας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει στη γλώσσα ποσοστό 66,66% (40/60) και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50% (20/40).

Οι επιτυχόντες θα περάσουν στο τελικό στάδιο της σύντομης συνέντευξης από τριμελή επιτροπή για να διαπιστωθούν η κοινωνική και οικονομική ένταξή τους. Όσοι δεν τα καταφέρουν έχουν το δικαίωμα να επαναλάβουν την εξεταστική διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, αρχής γενομένης από τις επόμενες εξετάσεις που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου 2021.

Οι απαντήσεις αξιολογούνται από δύο βαθμολογητές, όπως ισχύει και στις πανελλαδικές εξετάσεις, και η τελική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους.

Σε περίπτωση διαφοράς άνω του 10% μεταξύ των δύο βαθμολογητών, υπάρχει αξιολόγηση από τρίτο βαθμολογητή, του οποίου ο βαθμός καθίσταται τελικός. Οι βαθμολογητές και οι αξιολογητές είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι βαθμολογίες καταχωρούνται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΙ και αφού ολοκληρωθούν ο επανέλεγχος και η οριστική επικύρωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της τελευταίας ο ενιαίος πίνακας βαθμολογίας με τους επιτυχόντες και τους αποτυχόντες. Επί της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν υπάρχει δικαίωμα ένστασης ή αντίρρησης.

Τα εξεταστικά κέντρα

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε 19 εξεταστικά κέντρα, που κατανέμονται σε επτά πόλεις της χώρας. Στην πρωτεύουσα δημιουργήθηκαν 10 εξεταστικά κέντρα, όπου θα διαγωνιστούν 1.521 υποψήφιοι, σε τρία εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης θα διαγωνιστούν 295, στη Λάρισα 105, στο Ηράκλειο Κρήτης 95, στην Πάτρα 91, στα Ιωάννινα 57 και στην Τρίπολη 48 υποψήφιοι.

Παράλληλα, 25 άτομα με αναπηρίες και 211 άνω των 62 ετών θα εξεταστούν προφορικά σε ειδικά εξεταστικά κέντρα

Ως εξεταστικά κέντρα ορίστηκαν στην Αττική τα εξής σχολικά συγκροτήματα: 
 • 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης, 
 • 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 
 • 1ο ΓΕΛ Αιγάλεω, 
 • 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 
 • 3ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, 
 • 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, 
 • Ζάννειο Πρότυπο ΓΕΛ Πειραιά, 
 • Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, 
 • 1ο ΓΕΛ Αργυρούπολης, 
 • 60ο Γυμνάσιο Αθηνών και 
 • 9ο ΓΕΛ Αθηνών (ειδικό εξεταστικό κέντρο).
Στη Θεσσαλονίκη,
 • 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (εξεταστικό και ειδικό εξεταστικό κέντρο), 
 • 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και το 
 • 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.
Στις άλλες πόλεις, 
 • το 3ο ΓΕΛ Πατρών, 
 • το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, 
 • το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, 
 • το Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και 
 • το 3ο ΓΕΛ Τρίπολης.
Η άφιξη στα εξεταστικά κέντρα γίνεται στις 7:00 και έως τις 8:00 οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταλάβει τις προκαθορισμένες για αυτούς θέσεις εντός των αιθουσών. Στην είσοδο του κάθε εξεταστικού κέντρου θα διενεργείται έλεγχος ταυτοποίησης των εξεταζόμενων. Εκτός από το δελτίο εξεταζόμενου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το ισχύον ταξιδιωτικό έγγραφό τους, την άδεια διαμονής τους ή τη βεβαίωση εγγραφής πολίτη της ΕΕ που εκδίδει η Ελληνική Αστυνομία.

Πηγή kathimerini.gr

ΓΕΕΘΑ: Με υποχρεωτικό μοριακό τεστ η Κατάταξη Οπλιτών τις επόμενες ημέρες-Οδηγίες

Οδηγίες ΓΕΕΘΑ για την Κατάταξη Οπλιτών λόγω των Μέτρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Πανδημίας


Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού (COVID-19) και για την διευκόλυνση των προς κατάταξη υπόχρεων Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Γ΄ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και με τη 2021 Β΄ ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού (Μάιος 2021), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, έχει λάβει τα ακόλουθα μέτρα

• Οι υπόχρεοι κατάταξης υποβάλλονται υποχρεωτικά, σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορωνοϊού covid-19, σαράντα οχτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ώρες, πριν την ημερομηνία κατάταξής τους.

• Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας [Άρθρο 3 ν.4790/2021 (Α΄ 48)].

• Για όσους διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον COVID-19 πριν καταταγούν, θα πρέπει να απευθύνονται στο κατά περίπτωση αρμόδιο Φρουραρχείο, προκειμένου να εκδοθεί γνωμάτευση και να μετακινηθεί η ημερομηνία κατάταξης τους μετά την ίασή τους.

• Όσοι στρατεύσιμοι προσέλθουν για κατάταξη σε Σημείο Υποδοχής Οπλιτών και μετά την υποβολή τους σε RAPID TEST COVID-19 διαγνωστούν θετικοί, θα κατατάσσονται κανονικά και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίασή τους.

Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας Covid-19, εφίσταται η προσοχή των υπόχρεων σε στράτευση ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως ως προς την αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάταξη.

Πηγή staratalogia.gr

Πέλλα: Χειροπέδες σε 34χρονο Σύρο διακινητή μεταναστών – Τους επιβίβασε από Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στα Γιαννιτσά της Πέλλας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας, ένας 34χρονος Σύρος.

Σε αστυνομικό έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε, κατελήφθη να μεταφέρει έξι αλλοδαπούς από Ιράκ, Ιράν και Συρία τους οποίους όπως διαπιστώθηκε, είχε επιβιβάσει στο όχημα νωρίτερα από περιοχή της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη μη νόμιμη έξοδό τους από τη χώρα, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Το όχημα που χρησιμοποίησαν κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας.

Πηγή thestival.gr

Guardian: Η Βρετανία στέλνει Ευρωπαίους σε κέντρα κράτησης μεταναστών – Κρατήθηκαν και Έλληνες

Την κράτησή τους σε κέντρα κράτησης μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και χώρους κράτησης αεροδρομίων καταγγέλλουν πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύδουν στη χώρα ακόμα και για συνέντευξη για δουλειά αντιμετωπίζοντας ένα «εχθρικό» περιβάλλον μετά το Brexit.

Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, Ευρωπαίοι πολίτες κάνουν λόγο για τραυματική και ταπεινωτική εμπειρία απέλασης, παρά τους κανόνες του υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν ρητά στους κατόχους βίζας να παρευρεθούν σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Σύγχυση επικρατεί, την ίδια στιγμή, για το αν οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εξερευνήσουν τη βρετανική αγορά εργασίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους με προσφορά για δουλειά, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επισκέπτες παραβιάζουν τους κανόνες, όπως αυτούς που απαγορεύουν στους πολίτες της ΕΕ να κάνουν μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση.
Και Έλληνες ανάμεσα σε όσους συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση

Τουλάχιστον 12 Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως νεαρές γυναίκες, συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ μένοντας εκεί για πάνω από 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα, κατήγγειλαν δύο Ισπανίδες κρατούμενες στον Guardian, ενώ κάποιοι παραπέμφθηκαν στο κέντρο κράτησης του Μπενφορντσάιρ.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολίτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας περιλαμβάνονται σε όσους έχουν κρατηθεί είτε σε αεροδρόμιο είτε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας Γάλλος κρατήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου για 48 ώρες, ενώ ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι πολλοί υπήκοοι κρατούνται σε κέντρα κράτησης και απέλασης μεταναστών.
«Είμαι ακόμα σε σοκ» – Τι καταγγέλλουν οι δύο Ισπανίδες

Οι δύο Ισπανίδες τέθηκαν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στις 2 και 3 Μαΐου, όταν έφτασαν με διαφορετικές πτήσεις από τη Βαλένθια και το Μπιλμπάο.

Η Μαρία, 25 ετών, από τη Βαλένθια, είπε ότι υπήρχαν κι άλλοι πολίτες υπό κράτηση. Η ίδια νόμιζε ότι ήταν ελεύθερη να εξερευνήσει την αγορά εργασίας τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο, καθώς υπήρχε ζήτηση και εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν.

Η νεαρή γυναίκα κατήγγειλε ότι οι συνοριοφύλακες της είπαν ότι θα την απελάσουν και προσφέρθηκε να πληρώσει για πτήση επιστροφής την ίδια ημέρα, όμως αντ’ αυτού εστάλη στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου έμεινε τρεις ημέρες. Όταν αφέθηκε ελεύθερη, της είπαν ότι έπρεπε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της αδερφής της στο νοτιοανατολικό Λονδίνο έως τις 17 Μαΐου, με την υπηρεσία φύλαξης συνόρων να κρατάει το διαβατήριό της. Όπως τόνισε όσο βρισκόταν στο κέντρο κράτησης, δεν μπορούσε να λάβει νομική βοήθεια. «Είμαι ακόμα σε σοκ» είπε στους δημοσογράφους.

Η δεύτερη Ισπανίδα, η Ευγενία, έφτασε στο Γκάτγουικ σχεδιάζοντας να κοιτάξει μια προσφορά εργασίας, να επιστρέψει στη χώρα της για να υποβάλλει αίτηση για βίζα και στη συνέχεια να ταξιδέψει ξανά στη Βρετανία για να ζήσει με τον Ισπανό φίλο της, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαμένει στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια.
Κράτηση σε ένα δωμάτιο για 24 ώρες μαζί με άλλα έξι άτομα

«Είχα εισιτήριο επιστροφής και είχα συμπληρώσει μια ταξιδιωτική φόρμα διαδικτυακά, όπου εξηγούσα όλα τα παραπάνω», λέει. Ωστόσο, στο Γκάτγουικ της πήραν το κινητό και την έθεσαν υπό κράτηση σε δωμάτιο για 24 ώρες, μαζί με άλλα έξι άτομα. Τότε, την έβαλαν και πάλι σε πτήση για τη Βαρκελώνη, μαζί με μια άλλη Ισπανίδα που επίσης είχε φτάσει για συνέντευξη για δουλειά.

Οι δύο Ισπανίδες ανέφεραν ότι ανάμεσα σε όσους κρατήθηκαν ήταν δύο Ισπανοί, μία Γαλλίδα και μία Τσέχα που είχε ταξιδέψει από το Μεξικό και την έστειλαν πίσω. «Ήταν απελπισμένη» είπε η Ευγενία. Όταν μάλιστα προσφέρθηκε να πληρώσει μια πτήση για την Πράγα της το αρνήθηκαν και την απέλασαν στο Μεξικό.

Απελάσεις έγιναν επίσης και κατά Ιταλών, Πορτογάλων και πολιτών με διαβατήρια Ανατολικής Ευρώπης.

Στο δημοσίευμα, επίσης, αναφέρεται ότι ο Luke Piper, πρώην δικηγόρος μετανάστευσης που εργάζεται για ομάδα που παρακολουθεί το πώς η Βρετανία φέρεται σε Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit καταγγέλλει ότι οι κανόνες προκαλούν σύγχυση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η υπηρεσία φύλαξης συνόρων ήταν ιδιαίτερα επιθετική

Πηγή newsbeast.gr

Πλωτές περιπολίες στην Παμβώτιδα!

Όχι δεν ήρθε το λιμενικό… Πρόκειται για αστυνομικούς του Τμήματος Ιωαννίνων οι οποίες συμμετέχουν σε κοινές περιπολίες με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης.

Το πλωτό ανήκει στο Φορέα και καθημερινά θα ελέγχει την Παμβώτιδα, συχνά και με την συνδρομή της Αστυνομίας όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Η λίμνη είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή και η προστασία της υπόθεση όλων.

Πηγή epiruspost.gr

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστογραφίας και απάτης

Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με δραστηριοποίηση ατόμων στη χρήση πλαστών κουπονιών ανταποδοτικής ανακύκλωσης και εξαργύρωσής τους σε καταστήματα σούπερ-μάρκετ, εντοπίστηκε σε περιοχή των Ιωαννίνων ο 17χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν (5) πλαστά κουπόνια συνολικά αξίας περίπου 50 ευρώ και (22) κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 17χρονος λάμβανε τα πλαστά κουπόνια από τον 30χρονο, ώστε να προβαίνει στην εξαργύρωσή τους σε κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας σε σούπερ – μάρκετ. Στη συνέχεια, παρέδιδε τις κάρτες ομιλίας στον 30χρονο με σκοπό εκείνος να τις μεταπωλήσει, κρατώντας ο ίδιος ως αμοιβή μικρό μέρος από τα πλαστά κουπόνια.

Ύστερα από αναζητήσεις, εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα και ο 30χρονος, στην κατοχή του οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (14) πλαστά κουπόνια συνολικής αξίας -140- ευρώ περίπου καθώς και (6) κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Ο 30χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πηγή thespro.gr

Ερντογάν: Φυλακή για μουσουλμάνους η ΕΕ – Επίθεση στη Γαλλία με αναφορές σε «γκιλοτίνα»

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί σε φυλακή για τους μουσουλμάνους, ενώ ιδιαίτερα στόχευσε τη Γαλλία, λέγοντας ότι αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για το εξτρεμιστικό Ισλάμ, θα αποτελέσει «γκιλοτίνα εναντίον της γαλλικής δημοκρατίας».

Νέο παραλήρημα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης και τη Γαλλίας, κατηγορώντας τες ότι «στοχεύουν» τους μουσουλμάνους, όπως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τους Εβραίους.

Μιλώντας σε πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης με αφορμή την έναρξη σήμερα της γιορτής του μπαϊραμιού, ο Ερντογάν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο κλίμα μίσους που καλλιεργήθηκε κατά των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας κατά των Μουσουλμάνων. Το λέω ξεκάθαρα! Δεν υπάρχει καμία διαφορά! Σε κάποιες δυτικές χώρες -με πρώτη τη Γαλλία- είναι δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος να ζεις ως μουσουλμάνος και να σου βάζουν την ετικέτα του «άλλου»».

«Φυλακή για μουσουλμάνους η Ευρώπη»

Ο τούρκος πρόεδρος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ευρώπη φυλακή για τους μουσουλμάνους: «Ο ιός της ισλαμοφοβίας, ο οποίος είναι εξίσου επικίνδυνος με τον κοραναϊό, εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε -σύμφωνα με το sigmalive, και συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη, στην οποία ζουν 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια είναι Τούρκοι, μετατρέπεται σε μια ανοιχτή φυλακή για τους αδελφούς μας. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η κατάσταση έχει γίνει ανησυχητική, έχει μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».

O Ερντογάν έθεσε στο στόχαστρό του την Γαλλία αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο αντιμετώπισης του εξτρεμιστικού Ισλάμ, δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Πρόσθεσε δε ότι αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει «γκιλοτίνα εναντίον της γαλλικής δημοκρατίας», καθώς είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει «αναταραχή σε εκατομμύρια Τούρκων και μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».


Πηγή in.gr

Κ. Τσιάρας: Αλλαγή του Ποινικού Νόμου για τα ειδεχθή εγκλήματα

 

Τι εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Αμεση αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις δραστών για ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα, όπως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, εξήγγειλε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο υπουργός εξήγγειλε ότι στις περιπτώσεις των ειδεχθών εγκλημάτων, οι δράστες θα οριστεί στο εξής να παραμένουν στη φυλακή 20 χρόνια αντί 16 χρόνια που είναι σήμερα, και χωρίς να έχουν τις ευεργετικές διατάξεις που δίδονται σε καταδικασθέντες, όπως εργασία και δυνατότητα πρόωρης απόλυσης υπό όρους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τόνισε ότι η αλλαγή του νόμου θα γίνει στο πλαίσιο των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα που επεξεργάζεται από καιρό αρμόδια νομοθετική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο να διορθωθούν διατάξεις του Ποινικού Νόμου που προέκυψαν από την εσπευσμένη ψήφιση του από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών θα περιληφθεί και η εν λόγω διάταξη για να τιμωρούνται οι δράστες των αποτρόπαιων εγκλημάτων, σημειώνοντας πως οι επικείμενες αλλαγές θα είναι έτοιμες σύντομα, το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου.


ΠΗΓΗ   kathimerini.gr
Πτολεμαΐδα - Σύλληψη για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων

 

Συνελήφθη 32χρονος στην Πτολεμαΐδα για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων


Συνελήφθη την 12-05-2021 το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, 32χρονος ημεδαπός, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον 32χρονο στην Πτολεμαΐδα, κατά τον οποίο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

Ακολούθως, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ανωτέρω στην Πτολεμαΐδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• μικροποσότητα ηρωίνης,
• μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,
• μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά με υπολείμματα ηρωίνης,
• ένας (1) τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης,
• τέσσερα (4) πτυσσόμενα στιλέτα και
• μία (1) σιδερογροθιά.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενώ προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας.


ΠΗΓΗ   kouzounews.gr

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Συναγερμός στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης...Ραγδαία εξάπλωση Covid-19

 

Ραγδαία εξάπλωση του κορονοιου στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Μυτιλήνης


Συναγερμό έχει προκαλέσει στις αρχές η μεγάλη διασπορά του κορονοιου που υπάρχει μέσα στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μετά τα 30 θετικά κρούσματα κορονοιου που είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, χτες μετά από την διενέργεια τέστ σε 322 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν ακόμα 18 θετικά κρούσματα.

Όπως αναφέρει το stonisi.gr συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες με κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες είναι 66 άτομα ενώ σε ειδικό χώρο καραντίνας μέσα στο ΚΥΤ βρίσκονται πάνω από 140 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και τους νοσούντες.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού που απαριθμεί κοντά στους 7000 βγαίνει καθημερινά έξω από το ΚΥΤ με προορισμό παρακείμενα καταστήματα η την πόλη της Μυτιλήνης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω διασπορά του κορονοιου στην κοινωνία της Λέσβου.


ΠΗΓΗ   lesvospost.com


Φυλάκιση 58 μηνών σε 22χρονο που μετέφερε 12 αλλοδαπούς στη Ρόδο

Συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και δέκα μηνών επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 22χρονο Σύριο που κατηγορούταν για τη μεταφορά 12 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή «Κάτω Πέτρες» στη Ρόδο.

Ο αλλοδαπός το προηγούμενο διάστημα κίνησε διά του συνηγόρου του κ. Γιώργου Λαμπαδάκη τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης και έτσι κατάφερε να του επιβληθεί χθες από το δικαστήριο η παραπάνω ποινή.

Το περιστατικό είχε συμβεί πριν από ενάμιση χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του 22χρονου και τη σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Για αυτή την κατηγορία παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η οποία προσδιορίστηκε να γίνει στις 12 Απριλίου.


Πιο συγκεκριμένα, η όλη υπόθεση άρχισε να απασχολεί το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στις 23 Νοεμβρίου 2020 στις 9.30 το πρωί, οπότε και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΕΣ» ΒΒΔ της Ρόδου, και σε κοντινή απόσταση από τις ακτές.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) αλιευτικό σκάφος καθώς και ένας (01) ιδιώτης δύτης.
Δεκατρείς (13) εκ των επιβαινόντων του ημιβυθισμένου ταχύπλοου σκάφους εντοπίστηκαν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην ακτή, όλοι καλά στην υγεία τους ενώ περισυνελέγη και μία (01) σορός ανδρός αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από τις διεξοδικές έρευνες που διενήργησε το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προέκυψε ότι ένας εκ των αλλοδαπών, ο 22χρονος Σύριος, φέρεται να είναι ο διακινητής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από μαρτυρίες των Σύριων μεταφερόμενων όσο και από την κατάθεση που έδωσε στους λιμενικούς ο 22χρονος προανακριτικά, φέρεται να προκύπτει ότι ήταν αυτός που χειρίστηκε το λευκό ταχύπλοο σκάφος με το οποίο και ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Επίσης βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο 22χρονος Σύριος που πνίγηκε ήταν γνωστός στις διωκτικές αρχές, διέμενε στη Ρόδο και βρισκόταν στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών προκειμένου να παραλάβει το σκάφος και με αυτό να επιστρέψει στην Τουρκία.
Μάλιστα στην προανακριτική κατάθεσή του ο 22χρονος διακινητής παραδέχτηκε την πράξη του, αλλά και αναγνώρισε τη σορό του 22χρονου ως τον άνδρα στον οποίο επρόκειτο να παραδώσει το σκάφος όταν θα έφθανε στη Ρόδο, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε λάβει.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, ο 22χρονος κατηγορούμενος συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Ειρήνη Χωνιανάκη, προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αποδεχόμενος τα όσα του καταλογίζονται, όπως εξάλλου είχε κάνει και προανακριτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αλλοδαπός παραδέχτηκε στην απολογία του ότι αυτός ήταν ο χειριστής του σκάφους με το οποίο ταξίδεψαν οι 12 Σύριοι από την Τουρκία στο νησί μας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 22χρονος Σύριος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

Πηγή rodiaki.gr

Σύλληψη δύο ατόμων σε περιοχή του ορεινού όγκου της Καστοριάς για παράνομη συλλογή ποσότητας αρωματικού-θεραπευτικού φυτού

Είχαν συλλέξει από περιοχή του Γράμμου Καστοριάς ποσότητα αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, συνολικού βάρους -1- κιλού και -590- γραμμαρίων

Συνελήφθησαν χθες (12-05-2021) το πρωί, σε περιοχή της Καστοριάς, κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου, του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου και της Ομάδας Πρόληψης Διασυνοριακού Εγκλήματος του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, δύο αλλοδαποί, 59 και 60 χρόνων, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι προαναφερόμενοι αστυνομικοί, κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης, εντόπισαν σε περιοχή του Γράμμου Καστοριάς τους ανωτέρω, να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχουν συλλέξει ποσότητα αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, συνολικού βάρους -1- κιλού και -590- γραμμαρίων, με σκοπό να την εξάγουν προς πώληση στη χώρα τους.

Παράλληλα, τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νεστορίου Καστοριάς, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.

Πηγή grevenamedia.gr

Θεσσαλονίκη: Εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι για παράνομη διαμονή στη χώρα – 7 συλλήψεις και πρόστιμα για παραβίαση μέτρων κορονοϊού

Θεσσαλονίκη: Εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι για παράνομη διαμονή στη χώρα – 7 συλλήψεις και πρόστιμα για παραβίαση μέτρων κορονοϊού

Συλλήψεις και πρόστιμα σε αστυνομικούς ελέγχους στη Θεσσαλονίκη


Μπαράζ ελέγχων για μετανάστες που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα διενέργησε η ΕΛ. ΑΣ. το προηγούμενο 24ωρο σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Ελέγχθηκαν 179 άτομα και 26 οχήματα, ενώ έγιναν επτά συλλήψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων για παράνομη διαμονή αλλοδαπών, ενώ βεβαιώθηκαν δέκα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του covid-19.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στο ευρύτερο κέντρο της συμπρωτεύουσας, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ και στο Σταθμό Διαλογής του ΟΣΕ

Πηγή politic.gr

Απειλές Ερντογάν για «γκιλοτίνα» κατά Γαλλίας - «Στην ΕΕ ζουν 6 εκατ. Τούρκοι, 35 εκατ. μουσουλμάνοι»

Το νομοσχέδιο αντιμετώπισης του εξτρεμιστικού Ισλάμ θα αποτελέσει «γκιλοτίνα εναντίον της γαλλικής δημοκρατίας» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.

Απειλές, λιγότερο εμφανείς για την Ευρώπη, και περισσότερο για τη Γαλλία, εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στην Ευρώπη ζουν 6 εκατ. Τούρκοι και 35 εκατ. μουσουλμάνοι, όλοι αδέλφια μας» δήλωσε όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης.

Όπως ισχυρίστηκε η ΕΕ και όλη η Ευρώπη μετατρέπεται σιγά – σιγά σε «ανοιχτή φυλακή μουσουλμάνων». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη είναι περιβάλλον μίσους, όπως για τους Εβραίους πριν από τον Β’ Παγκόσμιο.

Ξιφούλκησε κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης του εξτρεμιστικού Ισλάμ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Απείλησε δε ότι αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει «γκιλοτίνα εναντίον της γαλλικής δημοκρατίας», προσθέτοντας πως είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει «αναταραχή σε εκατομμύρια Τούρκων και μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».

Πηγή skai.gr

Τοτονιδης Γιάννης : "Να μην φοβόμαστε να συζητήσουμε για κλειστές δομές μεταναστών ως κοινωνία "

Καλεσμένος στο ραδιόφωνο του Alphafm 94.7 και στην εκπομπή ”Ροή της Μέρας” με τον Αντώνη Παραρά, ήταν χθες, Τετάρτη 12 Μαϊου 2021, ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Γιάννης Τοτονίδης, όπου μίλησε για τις μεταναστευτικές ροές και την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στην Καστοριά.


Γλυφάδα: Πολίτες… συνέλαβαν διαρρήκτη – Έχει συλληφθεί 102 φορές!

Πολίτες στη Γλυφάδα συνέλαβαν διαρρήκτη που είχε συλληφθεί 102 (!) φορές στο παρελθόν. Μάλιστα, αν και ο 42χρονος δράστης είχε πέσει πρόσφατα στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ για τα ίδια αδικήματα μαζί με αυτό της σύστασης συμμορίας και είχε φορτωθεί με πολυετείς καταδίκες, όπως φαίνεται όχι μόνο δεν εξέτισε την ποινή του, αλλά δεν έβαλε μυαλό και ξαναρίχτηκε στην παρανομία.

Το πρωτοφανές συμβάν που αποκαλύπτει το protothema.gr, σημειώθηκε μέσα μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαΐου. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 15:00. Έξω από την πολυκατοικία της οδού Τεμπών, σταματάει ένα ασημί Peugeot. Ανοίγει η πόρτα και κατεβαίνουν δύο άνδρες. Λίγα μέτρα πιο κάτω, ο οδηγός παρκάρει το όχημα και αποβιβάζεται μαζί με μια γυναίκα. Το ζευγάρι σε ρόλο τσιλιαδόρων, παρακολουθεί το ντουέτο των «ποντικών» που παραβιάζει την είσοδο της πολυκατοικίας και τρυπώνει μέσα. Ανεβαίνουν στον 2ο όροφο και μέσα από ένα παραθυράκι κουζίνας γλιστρούν στο διαμέρισμα ιδιοκτησίας ενός 43χρονου ο οποίος απουσίαζε και κάνουν πλιάτσικο. Βγαίνοντας γίνονται αντιληπτοί από συγγενή του ιδιοκτήτη που βάζει τις φωνές με αποτέλεσμα να βγουν οι γείτονες και να κυνηγήσουν τους «ποντικούς». Μάλιστα ήταν τόσο αποφασισμένοι να μην τους αφήσουν να ξεφύγουν που κατάφεραν και «συνέλαβαν» τον έναν από τους δύο, ενώ ο συνεργός του, κατάφερε να την κοπανήσει με το ζευγάρι των τσιλιαδόρων.

Είχε συλληφθεί 102 φορές!

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας παρέδωσαν στην Αστυνομία τον 42χρονο δράστη και όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συγκεκριμένος (όπως φαίνεται και στη φωτό του protothema.gr) όχι μόνο αποτελεί παλιό γνώριμο των αρχών αλλά και συχνό θαμώνα των κρατητηρίων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε συλληφθεί 102 (!) φορές για διακεκριμένες κλοπές και σύσταση και συμμορία με τελευταία φορά στις 5.5.2019 από την Ασφάλεια Ελληνικού, καθώς εκκρεμούσε καταδίκη έξι ετών για διακεκριμένες κλοπές και σύσταση και συμμορία. Όπως φαίνεται ο δράστης όχι μόνο δεν μετανόησε μετά την τελευταία του σύλληψη αλλά ξαναρίχτηκε στην παρανομία και ρήμαζε μαζί με την ομάδα του σπίτια για το εύκολο κέρδος.

Πηγή notia.gr

Μεταναστευτικό: Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Μιγιάτοβιτς για ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων

Κοινή επιστολή στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντούνια Μιγιάτοβιτς, με την οποία απαντούν στους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων (pushbacks) αλλά και σε μία σειρά ζητημάτων διαχείρισης του μεταναστευτικού, απέστειλαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Οι τρεις Έλληνες Υπουργοί διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων, σημειώνουν ότι οι Ελληνικές Αρχές λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά, όπως προβλέπονται από την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, τη Διεθνή Σύμβαση για την Θαλάσσια Αναζήτηση και Διάσωση αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού 656/2014.

Υπενθυμίζουν ότι αποδεικνύεται με τεκμηριωμένα στοιχεία η συμβολή των τουρκικών αρχών στην ξαφνική και οργανωμένη προσπάθεια χιλιάδων ατόμων να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια στις αρχές του 2020 και ότι αυτή η ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την ΕΕ αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις Ελληνικές Αρχές.

“Σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, οφείλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα, την αμετάβλητη ανθρωπιστική δέσμευση των Ελληνικών Αρχών που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ζωών μεταναστών, από το 2015. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί και κατέστη εφικτό χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του ελληνικού προσωπικού, που υποστηρίζεται από τον FRONTEX και επιχειρεί πολύ συχνά σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον” υπογραμμίζουν στην κοινή τους επιστολή οι κ.κ. Χρυσοχοίδης, Πλακιωτάκης και Μηταράκης, εξηγώντας ότι μόνο μέσα στο 2020 σημειώθηκαν 800 περιστατικά στο Αιγαίο, δεν υπήρξε κανένα θύμα, αντιθέτως διασώθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Ολόκληρη η επιστολή προς την κ. Mijatovic έχει ως εξής:

“κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς

Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συμβούλιο της Ευρώπης

Αξιότιμη Επίτροπε,

Σε απάντηση της από 03-05-2021 επιστολής σας, παρακαλούμε όπως λάβετε υπ’όψιν σας τα ακόλουθα:

Ισχυρισμοί περί επαναπροωθήσεων

Στις αρχές του 2020, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια ξαφνική και οργανωμένη προσπάθεια χιλιάδων ατόμων να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια. Αυτή η μαζική και συντονισμένη κίνηση αποτελούσε σοβαρή και ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιες εθνικές αρχές μεγιστοποίησαν τις προσπάθειές τους για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, ευθύνη που απορρέει από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Οι τουρκικές αρχές, όπως αποδεικνύεται με τεκμηριωμένα στοιχεία, συνέβαλλαν σε αυτές τις μετακινήσεις. Τα άτομα που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα συνήθως διαμένουν νόμιμα στην Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα ασφαλούς διέλευσης, όπως αναγνωρίζεται και από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Οι ενέργειες των ελληνικών αρχών στα θαλάσσια σύνορά μας, εκτελούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως προβλέπονται από την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, τη Διεθνή Σύμβαση για την Θαλάσσια Αναζήτηση και Διάσωση αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού 656/2014.

Ως προς αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με τις ενέργειες των Ελληνικών Αρχών δεν έχουν σχέση με τις προβλεπόμενες αρχές λειτουργίας που ακολουθούν οι Ελληνικές Αρχές και έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό, αβάσιμοι.

Σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, οφείλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα, την αμετάβλητη ανθρωπιστική δέσμευση των Ελληνικών Αρχών που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ζωών μεταναστών, από το 2015. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί και κατέστη εφικτό χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του ελληνικού προσωπικού, που υποστηρίζεται από τον FRONTEX και επιχειρεί πολύ συχνά σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον.

Απόδειξη αυτών, το γεγονός ότι σε περισσότερα από 800 περιστατικά που συντονίστηκαν από τις ελληνικές αρχές στη θάλασσα μέσα στο 2020, δεν καταγράφηκαν θύματα, ενώ εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν. Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν οι Ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενεργήσει με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο.

Ομοίως, στα χερσαία μας σύνορα, και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου, η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει συστηματικά την υλοποίηση των κοινών επιχειρήσεων του Frontex, όπως την επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Rapid Border Intervention EVROS 2020» που ξεκίνησε μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2020, διασφαλίζοντας την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνικές Αρχές ακολουθούν ένα αυστηρό και πειθαρχικό νομικό πλαίσιο στη διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με φερόμενα περιστατικά κακής συμπεριφοράς στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για παράνομες επαναπροωθήσεις (push-backs), εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητα συμβάντα.

Οι Έλληνες αξιωματικοί εκτελούν συνεχώς τα καθήκοντά τους μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον, ερευνώντας σκοπίμως παραπλανητικές πληροφορίες που προέρχονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τα δίκτυα λαθρεμπόρων και από εκείνους που τα υποστηρίζουν, με στόχο να βλάψουν τη φήμη τους και να τους αποθαρρύνουν.

Η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και δραστηριοποιούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της δράσης, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης πρωτοβουλιών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι ο έλεγχος που ασκείται από την κοινωνία των πολιτών είναι σημαντικό στοιχείο για ένα υγιές δημοκρατικό κράτος. Το έργο που πραγματοποιήθηκε από έναν αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στον τομέα της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, είναι σημαντικό και έχει αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος αριθμός των ΜΚΟ, εγχώριων και διεθνών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα και παρέχουν την υποστήριξή τους συχνά σε ευαίσθητους τομείς ανθρωπιστικής εργασίας, απαιτεί τη θέσπιση ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου για τις διάφορες δραστηριότητές τους με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας .

Σε αυτό το πλαίσιο και σε πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημιούργησε ένα Μητρώο για τις Ελληνικές και Ξένες ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Ο στόχος του Μητρώου δεν είναι να θέσει εμπόδια στις ΜΚΟ και σε καμία περίπτωση η διαδικασία εγγραφής δεν είναι υπερβολική ή περίπλοκη. Αντίθετα, στόχος είναι να τεθούν οι ίδιοι κανόνες για όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε οι οργανισμοί αυτοί (ή τα μέλη τους) να είναι ξεκάθαρο ότι δεν συνδέονται επ’ ουδενί με παράνομες δραστηριότητες, καθώς και να επαληθεύσουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους δικαιούχους.

Επιπλέον, το Μητρώο φιλοδοξεί να βοηθήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να συντονίσει καλύτερα τις προσπάθειες όλων των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, στην κοινή προσπάθεια και για τη διάσωση ανθρωπίνων πόρων και να βελτιώσει τον αντίκτυπο της συμβολής τους, υπό το φως και της τακτικής χρηματοδότησής τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τον εθνικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς, η θέση μας είναι ότι τα μέτρα και οι υποχρεώσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι μόνο ανάλογες των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στον τομέα της δραστηριότητας αυτών των ΜΚΟ, αλλά και απολύτως απαραίτητες για την παγίωση της προστιθέμενης αξίας τους.

Συνθήκες υποδοχής

Εκφράζουμε την εκτίμησή μας αναφορικά με την ευγενική σας αναγνώριση από των επίπονων προσπαθειών που καταβάλουμε για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.

Επιπλέον, δραττόμαστε της ευκαιρίας αυτής, προκειμένου να επισημάνουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, και αυτό παρά την ανθρωπιστική κρίση που πυροδότησε ο εμπρησμός της Μόριας, στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο 2020.

Τα νέα κλειστά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής, θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η χωρητικότητά τους είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των υφιστάμενων ΚΥΤ και είμαστε σίγουροι ότι ενδεχόμενος υπερπληθυσμός θα αποφευχθεί ακόμη και σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών στο μέλλον.

Η διάταξη των νέων ΚΕΔΝ ακολουθεί υψηλά πρότυπα, σύμφωνα με τις συστάσεις της EASO, τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τη λειτουργία τους. Όλα τα κτίρια είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να καλύψουν τις ανάγκες των μεταναστών. Διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων μεταξύ των περιοχών της δομής και έξω από τη δομή, καθώς η μόνη περιοχή της δομής με περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία είναι το κέντρο προ-αναχώρησης. Υπάρχουν διάφορες προκαθορισμένες περιοχές για τη στέγαση των ευάλωτων μεταναστών (UAMs, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες κ.λπ.) διασφαλίζοντας, ως εκ τούτου, επαρκή προστασία.

Ως τελευταίο σημείο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτική περιορισμού των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Οποιοσδήποτε περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης τους στα νησιά συνδέεται με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ως έχει.

Τούτου λεχθέντος, τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν πλέον να μετατρέπονται σε υπερπλήρεις ζώνες προστασίας που καλούνται να διαχειριστούν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης και στη θέση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το προτεινόμενο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το νέο Σύμφωνο πρέπει να διασφαλίσει την άρση της πίεσης από τα νησιά του Αιγαίου μέσω της επίτευξης μιας συνθήκης αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μιας κοινής πολιτικής επιστροφών.

Αν μη τι άλλο, η επιτυχία του νέου Συμφώνου θα φανεί από τη μείωση της πίεσης που υφίστανται τα νησιά του Αιγαίου, την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και των νησιωτών. Πρέπει σαφώς να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες που έγιναν καθώς και την αναστάτωση που υπέστησαν οι νησιώτες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αντίθετα, η σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου κατά το τελευταίο έτος συνέβαλε στην αποσυμφόρηση των ΚΥΤ και στα πέντε αυτά νησιά και σε ξεκάθαρη μείωση του πληθυσμού των μεταναστών και των προσφύγων κατά περισσότερο από 70%.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της για την εξεύρεση βιώσιμων και δίκαιων λύσεων και την επίτευξη κοινών απαντήσεων σε μια επίμονη πρόκληση που είναι κοινή και ευρωπαϊκή.

Σε αυτήν την προσπάθεια, το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει σημασία για την ευαισθητοποίηση αλλά και για την προώθηση των αξιών που θα πρέπει να καθοδηγούν την κοινή μας δράση. Επενδύουμε σε αυτόν τον συνεχή και ανοιχτό διάλογο και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για οποιαδήποτε αμφισβητούμενη ή παραπλανητική επιχειρηματολογία”.

Με εκτίμηση,

Mιχάλης Χρυσοχοϊδης, Nότης Μηταράκης, Ιωάννης Πλακιωτάκης”