Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Επίσκεψη στελεχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και Δωδεκάνησα

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το επόμενο διάστημα, από 23 Μαΐου έως και 6 Ιουνίου κλιμάκιο της Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους νέους συναδέλφους μας.

Ως δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας της Ελληνικής Αστυνομίας, που
εκπροσωπεί το συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων, έχουμε θεσμικό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να βρεθούμε δίπλα στον κάθε συνάδελφό μας, πόσο δε μάλλον όταν αυτός 
είναι νέος και τα ζητήματα που τον απασχολούν πολλά.

Η επίσκεψη των μελών της ομοσπονδίας αποσκοπεί να εισφέρει, μέσα από μια
εποικοδομητική επικοινωνία/συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους νέους
συναδέλφους μας, λύσεις σε πολλές απορίες τους και να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα τόσο υπηρεσιακά όσο και επαγγελματικά. Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. έχει την ηθική υποχρέωση να αφουγκραστεί τα προβλήματα των νέων συναδέλφων και να αναζητήσει λύσεις μέσω της φυσικής και πολιτικής Ηγεσίας του Σώματος.

Οι συνοριακοί φύλακες στα νησιά του Αιγαίου, αποτέλεσαν μια αναγκαιότητα για την διαφύλαξη του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών και την διαχείριση του.μεταναστευτικού στα σύνορά μας. Ένας θεσμός επεκτείνεται από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά και ως Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. έχουμε την ηθική υποχρέωση να βρεθούμε δίπλα τους στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα.


bordernews.gr 

Έτσι θα μπαίνουν τουρίστες από τη Νυμφαία Κομοτηνής από σήμερα στις 7 το πρωί

Σηκώνει μπάρες για τους τουρίστες από σήμερα στις 7 το πρωί ο Συνοριακός Σταθμός της Νυμφαίας Κομοτηνής.

Ο διαβατηριακός έλεγχός τους θα διενεργείται κατά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος από τους αστυνομικούς του Σταθμού.

Εν συνεχεία θα υποβάλλονται σε Covid Rapid Test από συνεργείο του ΕΟΔΥ στο σημείο που ελέγχου που διαμορφώθηκε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων.

Οι εισερχόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε βεβαίωση εμβολιασμού ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον πριν 14 μέρες, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε βεβαίωση αντισωμάτων· ενώ υποχρεούνται να έχουν υποβάλλει και δήλωση PLF.

Αρχικά, και δεδομένου ότι οι ροές δεν είναι ακόμη αυξημένες, σε Rapid Test θα υποβάλλονται όλοι οι εισερχόμενοι. Ωστόσο, όταν οι ροές αυξηθούν, τα Rapid Test θα γίνονται δειγματοληπτικά, με έμφαση σε όσους με βάση τη δήλωση PLF θα προέρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες ή και περιοχές χωρών.

Η διέλευση των τουριστών θα διεξάγεται από τις 7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ. Από Ελλάδα προς Βουλγαρία

Όσον αφορά τη διέλευση από Ελλάδα προς Βουλγαρία, οι μετακινούμενοι θα πρέπει να να φέρουν μαζί τους είτε βεβαίωση εμβολιασμού ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον πριν 14 μέρες, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε βεβαίωση Rapid Test 24 ωρών, είτε βεβαίωση αντισωμάτων. Με τα ίδια μπορούν και να επιστρέψουν.

Πηγή inkomotini.news

Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών οκτώ (8) αλλοδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις σε οικίες

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες οκτώ (8) αλλοδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και η οποία εξαρθρώθηκε την 12-5-2021 από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (Σχετικό το από 14-5-2021 Δελτίου Τύπου)

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες των κατασχεθέντων αντικειμένων.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. (επ) MAMULASHVILI ή TCHEISHVILI (ον) MALKHAZ του AMBESHALOMI ή ABESALOMI και της ABESALOUM ή ANNA , γεννηθέντα την 8-2-1983 στη Γεωργία,
2. (επ) ARABASHVILI (ον) SOLOMON του RAPIEL και της NINO , γεννηθέντα την 16-12-1990 στη Γεωργία,
3. (επ) SHINGAZRDILOVI (ον) TAMAZI του VAKHTANG και της NINO , γεννηθέντα την 12-10-1985 στη Γεωργία,
4. (επ) MAMIASHVILI ή KOLOTADZE (ον) EKATERINE του SULIKO και της NUNU , γεννηθείσα την 12-11-1981 στη Γεωργία,
5. (επ) TSKHVARADZE (ον) ZVIADI του SULIKO ή SURIK και της NATELA , γεννηθέντα την 11-12-1980,

6. (επ) NIKOLISHVILI (ον) TAMRIKO του NUZGARI ή SULIKO και της LILI ή NUNU ,γεννηθείσα την 24-10-1987 στη Γεωργία
Και για τους μη συλληφθέντες:

1. (επ) GEDEVANISHVILI (ον) NIKOLOZ του BESIKI και της LATAVRA , γεννηθέντα την 19-3-1989 στη Γεωργία,

2. (επ) KANELAKIS (ον) LOUISA του LEON και της RIMA , γεννηθείσα την 18-4-1957 στη Γεωργία.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476541 του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 18-11-2021, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.


Πηγή astynomia.gr

Ρεκόρ 55 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων το 2020

Κάθε δευτερόλεπτο το 2020 ένας άνθρωπος αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του

Κάθε δευτερόλεπτο το 2020 ένας άνθρωπος αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του, παραμένοντας πάντως στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα πέρυσι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων σε παγκόσμια κλίμακα να φθάσει συνολικά τους 55 εκατομμύρια ανθρώπους, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με δύο ΜΚΟ οι οποίες παρακολουθούν συστηματικά το τραγικό φαινόμενο.

Παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ακόμη 40,5 εκατομμύρια άνθρωποι διόγκωσαν τις τάξεις των εσωτερικά εκτοπισμένων, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και δέκα χρόνια, υπογράμμισαν το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (Internal Displacement Monitoring Center, IDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

«Αυτοί οι δύο αριθμοί είναι ασυνήθιστα υψηλοί», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεξάντρα Μπίλακ, η διευθύντρια του IDMC, εκτιμώντας πως η αύξηση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου».

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι πλέον υπερδιπλάσιος από αυτόν των 26 εκατομμυρίων προσφύγων, δηλαδή των ανθρώπων που πέρασαν διεθνή σύνορα σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του κάθε δευτερόλεπτο την περασμένη χρονιά», σημείωσε ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του NRC, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Μοιάζουμε να μην είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους από τις ένοπλες συρράξεις και τις καταστροφές», πρόσθεσε.

Πιθανόν ακόμα περισσότεροι

Όμως, μολονότι πρόκειται για ρεκόρ, ο αριθμός τον οποίο συνήγαγαν οι δύο ΜΚΟ είναι χωρίς αμφιβολία υποτιμημένος, παρατηρεί η κυρία Μπίλακ.

Η πανδημία έχει δυσκολέψει τη συγκέντρωση δεδομένων για το φαινόμενο, ενώ ωθεί πολλούς να αποφεύγουν τους ανθρώπους που περιέπεσαν στην προσφυγιά, εξαιτίας του φόβου πως μπορεί να μολυνθούν.

Η υγειονομική κρίση επιδείνωσε περαιτέρω την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εσωτερικά εκτοπισμένων, ενώ «ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στον βαθμό που οι χώρες τους βυθίζονται» σ’ αυτήν, προειδοποιεί η κυρία Μπίλακ.

Στην ετήσια έκθεση των δύο ΜΚΟ που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα διευκρινίζεται πως τα δύο τρίτα των εσωτερικά εκτοπισμένων τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας φυσικών καταστροφών, ιδίως ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Κυκλώνες, μουσώνες, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες σάρωσαν πυκνοκατοικημένες ζώνες της περιφέρειας της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ περίοδος εξαιρετικά πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων καταγράφηκε επίσης στον Ατλαντικό, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική καταγράφηκαν επίσης πέρυσι καταστροφές και εκτοπισμοί εξαιτίας παρατεταμένων βροχοπτώσεων.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής

«Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε ότι ο μελλοντικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα κάνει αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα συχνότερα και σφοδρότερα και κατά συνέπεια ότι θα δούμε τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους να αυξάνονται κι άλλο», προβλέπει η επικεφαλής του IDMC.

Επιπλέον περίπου δέκα εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας ένοπλων συρράξεων ή εκρήξεων βίας – όπως στην Τιγκράι, περιοχή της Αιθιοπίας όπου μαίνονται συγκρούσεις, ή στη βόρεια Μοζαμβίκη και στη Μπουρκίνα Φάσο, που λυμαίνονται τζιχαντιστές.

Ατέλειωτοι πόλεμοι, όπως στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη ΛΔ Κονγκό, συνεχίζουν να αναγκάζουν πλήθη ανθρώπων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, συχνά για πάρα πολύ καιρό.

Ενώ οι άνθρωποι που φεύγουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών γενικά επιστρέφουν αρκετά γρήγορα στα σπίτια τους για τα ανοικοδομήσουν, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για όσους τα εγκαταλείπουν εξαιτίας πολέμων ή εξάρσεων της βίας. Η εξορία τους είναι συνήθως πολύ πιο παρατεταμένη.

Από το σύνολο των 55 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, 38 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας πολέμων ή βίας, κατά την έκθεση.

Για να γίνουν ακόμα πιο μελανά τα χρώματα του πίνακα που αποκαλύπτει η έκθεση, το 95% των εκτοπισμών που οφείλονταν σε νέες ένοπλες συρράξεις σημειώθηκαν σε χώρες ευάλωτες στον αντίτυπο της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική αλλαγή και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων ενδέχεται να επιτείνουν την αστάθεια και τις συγκρούσεις και να προκαλέσουν εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς», σημειώνουν οι δύο ΜΚΟ.

Πηγή tanea.gr

Σχοινάς: Δεν γίνεται προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής χωρίς προστασία των συνόρων της ΕΕ

«Στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στον περιορισμό των αφίξεων» είναι βασισμένο το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, όπως τονίζει ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζει.

Η Frontex, προσθέτει, «διαθέτει προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ -έναντι δύο δισ. προηγουμένως-, θα εξοπλιστεί με πλοία και ελικόπτερα και, με ορίζοντα το 2027, θα απασχολεί περίπου 10.000 λιμενικούς, ένστολους και ενόπλους». Επίσης οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν τις συμπράξεις «με τις χώρες τράνζιτ και τις χώρες προέλευσης» διότι, όπως τονίζει ο έλληνας επίτροπος, «η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους ώστε αυτοί να παραμένουν εκεί αντί να διακινδυνεύουν απευθυνόμενοι σε διακινητές».

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του, που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως χώρες, όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο, «οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, ενώ εκτιμά πως οι χώρες αυτές «θα λογαριάσουν μεσοπρόθεσμα το συμφέρον που έχουν να συνεργαστούν με την Ευρώπη». Όσον αφορά κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, των οποίων έγινε στόχος και η Ελλάδα, ότι η Frontex, μαζί με μερικά κράτη μέλη, προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζει πως «η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις». «Για μας, τα σύνορα είναι πρωταρχικής σημασίας», προσθέτει. «Πρέπει τώρα να δώσουμε στη Frontex όλη την εμπιστοσύνη μας για να της επιτρέψουμε να εκπληρώσει την κρίσιμη αποστολή της».

Η απελπισία που αισθάνονται πολλοί ευρωπαίοι πολίτες για την ανεξέλεγκτη συρροή αιτούντων άσυλο είναι κατανοητή, λέει ακόμη ο έλληνας επίτροπος, καθώς «αποτελεί τον καρπό της πολυετούς απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να επωφελούνται απ’ αυτά που η Ευρώπη έχει να προσφέρει: δημόσια υγεία, στέγαση, παιδεία και εκπαίδευση. Σε αντάλλαγμα, οι πληθυσμοί αυτοί οφείλουν να αποδέχονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή να σέβονται το δημοκρατικό παιχνίδι, τις μειονότητες, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία».

«Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, οφείλω να εξασφαλίσω ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ότι ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση», υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ».

Πηγή 

Μεταναστευτικό: Η «ακτινογραφία» των 5 κλειστών δομών στα νησιά

Θα κατασκευαστούν σε νέο χώρο ή θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα Κέντρα Υποδοχής
και Ταυτοποίησης σε Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο n Πότε ολοκληρώνονται, ποια η χωρητικότητα και τα χαρακτηριστικά τους

Την ώρα που η φωτογραφία από τη διάσωση ενός μισοπνιγμένου
 μωρού μεταναστών στα νερά της Μεσογείου κάνει τον γύρο του κόσμου, υπενθυμίζοντας με τον πιο εφιαλτικό τρόπο ότι η μεταναστευτική κρίση είναι παρούσα και απαιτεί λύσεις, στην Ελλάδα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για νέες κλειστές, ελεγχόμενες δομές στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. «Με κεντρικό μήνυμα "Οχι άλλη Μόρια" προχωράμε στην υλοποίηση των νέων, κλειστών, ελεγχόμενων δομών στα νησιά και την ενδοχώρα που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας και για τους διαμένοντες και για τους κατοίκους» έλεγε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης το φθινόπωρο σε συνέντευξή του.

«Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε μία δέσμευση. Να αντιμετωπίσουμε το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στη ρίζα του» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάρτιο σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και Ανατολικής Σάμου Γεώργιο Στάντζο, ενώ σημείωνε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, λαμβάνοντας όμως υπόψη, από την άλλη, ότι πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Εργα κατασκευής

Στις 18 Μαΐου, το υπουργείο ανακοίνωσε και επίσημα τη χορήγηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής της νέας ΚΕΔ Λέσβου. «Με ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, που δημοσιεύεται σήμερα, χορηγείται η άδεια χωροθέτησης και κατασκευής της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέσβου στη θέση Βάστρια (Πλάτη) Λέσβου σε ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι η ωφέλιμη έκταση της εγκατάστασης θα είναι σημαντικά μικρότερη (-18%) του σημερινού προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου (300 στρέμματα)» ανέφερε το δελτίο Τύπου. Τα έργα κατασκευής για τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέσβο αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους και υπόσχονται με την ολοκλήρωσή τους να δώσουν τέλος στη δύσκολη ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ που μέχρι σήμερα διαβιούν σε σκηνές, οι οποίες στήθηκαν μετά την πυρκαγιά στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στην περίπτωση της Κω και της Λέρου, τα υφιστάμενα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα κλείσουν και θα μετατραπούν επίσης σε κλειστές ελεγχόμενες δομές. Η νέα δομή που θα προκύψει στην πρώτη, στην περιοχή Μεσοβούνι, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης της Κω, θα έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το ίδιο και η νέα δομή στη Λέρο, στην περιοχή Λεπίδα, 6,7 χιλιόμετρα από την Αγία Μαρίνα με χωρητικότητα 1.300 ατόμων. Στη Χίο, η καινούρια κλειστή δομή στη θέση Ακρα Παχύ έλαβε άδεια χωροθέτησης και θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2021. Θα έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων και θα απέχει 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Και η υπό κατασκευή κλειστή δομή της Σάμου, στη θέση Ζερβού, με απόσταση από το Βαθύ οκτώ χιλιομέτρων και χωρητικότητας 1.500 ατόμων, όπως όλα δείχνουν, παραδίδεται εντός του Ιουνίου. Με τις νέες κλειστές δομές, η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες και το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας στις εξουθενωμένες τοπικές κοινωνίες.

Παλιές πληγές. Οι πέντε νέες κλειστές, ελεγχόμενες δομές σε Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο καλούνται να γιατρέψουν παλιές πληγές και να κλείσουν ανοιχτά μέτωπα. Με νωπές τις μνήμες από το πρόσφατο εξώδικο του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη προς τον Νότη Μηταράκη και τη συζήτηση περί πολιτικού κόστους από τη μεταναστευτική κρίση, η κατασκευή των ΚΕΔ έξω από τις πόλεις, μακριά από τον αστικό ιστό, φέρει την προσδοκία για μια ανακωχή μεταξύ τοπικών αρχόντων και κεντρικού κράτους, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει αρκετές φορές μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο.

Επιπλέον, οι κλειστές δομές υπόσχονται να δώσουν ένα τέλος στη διεθνή κατακραυγή για δομές φιλοξενίας τύπου Μόριας που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εξάλλου, με τις κλειστές δομές γίνεται πιο ορατή η επαναφορά της κανονικότητας στις τοπικές κοινωνίες του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που, όπως και όλα τα άλλα ελληνικά νησιά, ζουν και θέλουν να συνεχίσουν να ζουν και από τον τουρισμό.


Κάτω από 10.000 αιτούντες

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες αφού για πρώτη φορά από το 2015, ύστερα από έξι χρόνια προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, οι αιτούντες άσυλο έπεσαν κάτω από τους 10.000. Συνολικά, ο αριθμός των φιλοξενουμένων στην επικράτεια μειώθηκε κατά 40%. «Η μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο κάτω από τους 10.000 στα νησιά μας είναι άλλη μία απόδειξη πραγματικής μείωσης των βαρών του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες και αναδεικνύει ότι δουλεύουμε στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο υπουργός.

Οπως ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Μετανάστευσης και Αύλου για τον Απρίλιο του 2021, μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα στα νησιά φιλοξενούνταν 11.434 αιτούντες άσυλο (Απρίλιος 2020: 38.284), ενώ οι μεταφορές συνεχίστηκαν αμείωτες και το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, με τους διαμένοντες αυτή τη στιγμή στα ΚΥΤ των νησιών να είναι 9.811. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο του 2016, οι διαμένοντες ήταν πάνω από 11.000, τον Νοέμβριο του 2017 ήταν 14.797 και τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 19.748. Οι αιτούντες άσυλο στα νησιά κατά τον Απρίλιο του 2021 παρουσίασαν μείωση κατά 70% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 40%, σε σχέση με το Απρίλιο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές διέμεναν 92.909 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον διαμένουν 55.493. Οι ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 73% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 41%. Οπως σημείωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, «τα ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκούμε εδώ και δεκαπέντε μήνες στο Μεταναστευτικό είναι η απόδειξη ότι δουλεύουμε στη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και το ίδιο αποφασιστικά».

Πηγή tanea.gr

Χίος: 34χρονη πρόσφυγας από τη Σομαλία πέθανε με φυματίωση

Μία 34χρονη πρόσφυγας από τη Σομαλία, κατέληξε στο νοσοκομείο της Χίου, όπου νοσηλευόταν με προχωρημένη φυματίωση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η γυναίκα είχε διασωληνωθεί στη ΜΑΦ του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, τις τελευταίες ημέρες, και πέθανε την Πέμπτη από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η άτυχη γυναίκα, που δεν είχε οικογένεια, είχε λάβει την προσφυγική ιδιότητα και έμενε εκτός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, με ενεργή φυματίωση, κάτι που δυστυχώς παρατηρείται σε πρόσφυγες ειδικά από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι από την αρχή του χρόνου, έχει διαπιστωθεί ότι έξι άτομα νοσούν στη Χίο από το βάκιλο του Κοχ. Πρόκειται για δύο ανθρώπους από τη Σομαλία, δύο από το Αφγανιστάν και δύο από το Κονγκό.

«Πρόκειται για παραμελημένα περιστατικά που φτάνουν αργά στο Νοσοκομείο, ενώ έχουν πολύ καιρό τη νόσο», μας είπε γιατρός του νησιού. Θεωρείται δε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται ακτινογραφία θώρακα και τεστ μαντού (Mantoux), για όσους πρόσφυγες- μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά. «Δυστυχώς πολλές φορές είναι αργά για αυτούς τους ανθρώπους όταν φθάνουν σε νοσοκομειακή μονάδα. Μπορεί να είναι τόσο προχωρημένη η φυματίωση που να έχει προσβάλει μέχρι και τα οστά», τονίζει η ίδια γιατρός.

Πηγή anemosradio.gr

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Κύπρος: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εξαιτίας αύξησης αφίξεων μεταναστών - Διάβημα στην Κομισιόν

 Η Κύπρος μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος έστειλε χθες γραπτό διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων άτυπων μεταναστών.

Σε δηλώσεις στη Σωτήρα ο κ. Νουρής είπε πως «την τελευταία εβδομάδα δεχόμαστε ένα κύμα αφίξεων σε καθημερινή βάση δια θαλάσσης από τις νότιες παράλιες ακτές της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς.


ΠΗΓΗ   gr.euronews.com

Η αγορά εργασίας, το brain drain και η «κυκλική» μετανάστευση

Δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής ταλέντων για την ευκολότερη αναζήτηση μελλοντικών εργαζομένων, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Στις προκλήσεις της μετανάστευσης σε ό,τι αφορά την ανεύρευση εργασίες αναφέρεται έκθεση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τονίζει ότι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο θα ομαλοποιήσει τη μετανάστευση, θα προσελκύσει απαραίτητους εργαζόμενους, θα υπονομεύσει τους διακινητές και θα διευκολύνει την ένταξη.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 163 κατά και 32 αποχές, το Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η νόμιμη μετανάστευση δεν έχει συμπεριληφθεί στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ από το 2015 και υπογραμμίζει ότι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις επ’ αυτού του θέματος.

«Η πολιτική της ΕΕ και οι εθνικές πολιτικές για τη νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και προσόντων», υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Ζητούν να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία και να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της, δεδομένου ότι επί του παρόντος καλύπτει κυρίως εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης ή υψηλά αμειβόμενους και πολυεθνικές εταιρείες. Μόνο η οδηγία για τους εποχιακούς εργαζομένους επικεντρώνεται στη μετανάστευση με χαμηλότερες αποδοχές, επισημαίνει το ΕΚ.

Στο ψήφισμα τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των εμβασμάτων και τα οφέλη που έχει η ασφαλής, νόμιμη και ομαλή μετανάστευση τόσο για τις χώρες αποστολής όσο και για τις χώρες υποδοχής.

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο «brain drain», οι ευρωβουλευτές προτείνουν την προώθηση ενός μοντέλου κυκλικής μετανάστευσης, σύμφωνα με το οποίο ο μετανάστης επιστρέφει μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα στη χώρα καταγωγής του, από την οποία ενδέχεται να αποχωρήσει εκ νέου για επαγγελματικούς λόγους.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να αναλύσει την προσέγγιση που ακολουθούν άλλες χώρες, όπως π.χ. ένα σύστημα μοριοδότησης. Προτείνουν επίσης να επιτρέπεται στους αλλοδαπούς εργαζόμενους η παράταση του διαστήματος απουσίας τους από τη χώρα υποδοχής, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ευκολότερα στις χώρες καταγωγής τους.
Δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ για εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι ανάγκες του εργατικού δυναμικού ή οι ελλείψεις στις αγορές των κρατών μελών, το ΕΚ προτείνει την ανάπτυξη μιας δεξαμενής ταλέντων και μιας πλατφόρμας αντιστοίχισης ταλέντων, η οποία θα καλύπτει όλους τους τομείς και τα επίπεδα απασχόλησης και θα χρησιμεύει ως «υπηρεσία μίας στάσης» («one-stop shop») για τους εργαζομένους εκτός ΕΕ, τους εργοδότες εντός ΕΕ αλλά και για τις εθνικές δημόσιες αρχές.

Η έκθεση συνιστά επίσης τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της αξιολόγησης και της αναγνώρισης διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων επαγγελματικών προσόντων.

Το γεγονός αυτό θα ενισχύσει την κινητικότητα εντός της ΕΕ, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να συμβάλει στις προσαρμογές της αγοράς εργασίας και σε συνολική οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη.
Οι θετικές πτυχές

«Θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα για τη μετανάστευση, εστιάζοντας στις θετικές της πτυχές, αντί να ‘χανόμαστε’ σε ξενοφοβικές ρητορικές», δήλωσε η εισηγήτρια Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές,Γαλλία) κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης.

«Η μετανάστευση αποτελεί μια δημογραφική, οικονομική και ανθρώπινη πραγματικότητα, την οποία η Ευρώπη χρειάζεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και των ελλείψεων της σε εργατικό δυναμικό σε βασικούς τομείς. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ύπαρξη λιγότερων νόμιμων οδών μετανάστευσης οδηγεί σε πολλαπλασιασμό παράνομων διεξόδων, και οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι διακινητές ανθρώπων», κατέληξε.

Πηγή in.gr

Βουλή - Συνεπιμέλεια: Πέρασε με 156 ψήφους υπέρ και 20 κατά

Απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ - Τσιάρας: «Κάνουμε ένα γενναίο βήμα σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα»


Με 156 ψήφους «υπέρ» και 20 ψήφους «κατά», έγιναν δεκτά τα άρθρα 7 (από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας) και 13 (χρόνος επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του). Για τα δύο άρθρα διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί διαφωνούν με τα μέτρα προστασίας κατά του Covid που εφαρμόζονται στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε επίσης ότι αποχωρεί από την ονομαστική ψηφοφορία, διότι συνιστά παρωδία να διεξάγεται ονομαστική, μετά από αίτημα κόμματος που αποχωρεί. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησε και το ΚΚΕ.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για την κοινή γονική μέριμνα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν, η οποία αποτελεί τέλεια κοροϊδία. Τέτοιοι χειρισμοί αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε: «το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία-τραγέλαφο, την οποία χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει τη στρατηγική σύμπλευση που έχει με την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εφεύρει κοινοβουλευτικά ανήκουστα τερτίπια για να παρουσιάσει μια ψεύτικη αντιπολίτευση και να εγκλωβίσει το λαό στο δικομματικό δίλημμα, να τον βάλει να επιλέξει ποιος από τους δύο θα διαχειριστεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή του».

Πηγή lawandorder.gr

Υπουργείο Μετανάστευσης: Οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ»


Στη σχέση των υπό κατασκευή νέων δομών υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τις τοπικές κοινωνίας αναφέρθηκαν σήμερα στη Μυτιλήνη, κατά την επίσκεψη τους στο νησί, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ.

«Η νέα δομή, όπως όλες οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας κίνητρα ώστε οι επωφελούμενοι να μένουν μέσα. Ζητούμενο είναι η νέα δομή να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή όχληση» σημείωσαν.

Ο κ. Λογοθέτης στη ίδια συνέντευξη σημείωσε πως «με τους ρυθμούς αποσυμφόρησης και την υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί, μπορεί η νέα δομή να μη χρησιμοποιηθεί. Αλλά οι δομές πρέπει να υπάρχουν». Ενώ η κ. Γκμίντερ υποστήριξε πως «η Task Force βρίσκεται εδώ για να δείξει στην Ελλάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό της». Όπως είπε το κόστος της κατασκευής των νέων δομών καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, ενώ σε σχέση με όσα ακούγονται περί ενσωμάτωσης προσφύγων, δεν αφορούν την ένταξή τους και παραμονή τους στα νησιά.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της νέας δομής στη θέση Βάστρια-Πλάτη στη Λέσβο είπε, πως όλα έχουν δρομολογηθεί, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, υπογράμμισε δε ότι η δομή θα είναι ελεγχόμενη, όπως είναι στον Καρά Τεπέ σήμερα, και ότι θα υπάρχει μεγάλος κλειστός χώρος κράτησης εντός της δομής.

Η κ. Γκμίντερ επεσήμανε ότι μέσα στον Ιούνιο σχεδιάζεται συνάντηση των αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τον προγραμματισμό των επιστροφών, αλλά και τον έλεγχο των ροών στα νησιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να επιστρέψουν και άνθρωποι που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» είπε η κ. Γκμίντερ.

Η κ. Γκμίντερ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς τις συνθήκες στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ και ότι η νέα δομή θα είναι ακόμα καλύτερη, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ελεγχόμενη, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Λογοθέτης και η κ. Γκμίντερ, συναντήθηκαν επίσης με τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Επίσης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

Πηγή newsbeast.gr

Έκλεισαν τα σύνορα με το Μαρόκο – Εκατοντάδες παιδιά αναζητούν την οικογένειά τους

Ενώ, οι επαναπροωθήσεις όσων μεταναστών πέρασαν σε ισπανικό έδαφος έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, υπό την κηδεμονία του ισπανικού κράτος παραμένουν τουλάχιστον 720 ανήλικοι καθώς η διεθνής νομοθεσία επιβάλει διαφορετικές διαδικασίες για την επιστροφή στην χώρα τους.

Ως αυτή την ώρα τα παιδιά ζητούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στο Μαρόκο και έχει διατεθεί ειδικό τηλεφωνικό νούμερο για τους γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους από την άλλη πλευρά.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τουλάχιστον 200 παιδιά θα προωθηθούν προς την ηπειρωτική Ισπανία ώσπου να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους και να ολοκληρωθεί το διεθνές πρωτόκολλο.

Σημειώνεται ότι 6.000 από τους 8.000 βρίσκονται ήδη στο Μαρόκο ενώ στην Θέουτα επικρατεί απόλυτη ηρεμία από χθες Τετάρτη, που το Μαρόκο αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με την Ισπανία. Άλλωστε οι διεθνείς πιέσεις προς το Μαρόκο ήταν αρκετές τις τελευταίες ημέρες. Κυρίως από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ωστόσο, τμήματα ισπανικού στρατού αλλά και αστυνομίας παραμένουν στην παραλία Ταραχάλ της Θέουτα, έως ότου η διπλωματική κρίση Ισπανίας Μαρόκου, λάβει τέλος.

Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, διατύπωσε ξεκάθαρα την ενόχληση της Ισπανίας από «τον εκβιασμό του Μαρόκου που έσπρωξε ανθρώπους στη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής τους».

Οι δυνάμεις του ισπανικού στρατού στην Θέουτα όχι μόνο δεν απείλησαν τις ζωές των χιλιάδων μεταναστών, αντίθετα και μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό βοηθούσαν τους μετανάστες να βγουν από την θάλασσα ή ακόμα και να κατεβάζουν ανθρώπους από τον υψηλό συνοριακό φράκτη που χωρίζει τις δύο χώρες.Στο βίντεο, Ισπανοί στρατιώτες κατεβάζουν από τον συνοριακό φράχτη ένα παιδί 7 ετών.

Κιλκίς: Εντοπίστηκε “δάσος” με δενδρύλλια κάνναβης – Προσπάθησαν να το σκάσουν οι δράστες

Φυτεία με 1.431 δενδρύλλια κάνναβης σε δασώδη περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Γραφείου Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες δύο Αλβανοί άνδρες, 28 και 43 ετών για καλλιέργεια κάνναβης και σχηματίσθηκε δικογραφία σε άγνωστο συνεργό τους.

Ειδικότερα, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, διαπιστώθηκε οι προαναφερόμενοι να καλλιεργούν δενδρύλλια κάνναβης σε δασώδη περιοχή ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, την οποία είχαν εκχερσώσει και διαμορφώσει κατάλληλα.

Συνολικά καλλιεργούσαν 1.431 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 1 μέτρου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, όπως και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν, καθώς και ποσότητα κάνναβης βάρους 1 κιλού και 955 γραμμαρίων που βρέθηκε μέσα σε σκηνή που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή.

Οι 2 από τους παραπάνω στη θέα των αστυνομικών προσπάθησαν να διαφύγουν και μετά από αναζητήσεις, με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου περιπολίας «Ice» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε όχημα, όπου ανέπτυξαν ταχύτητα κινούμενοι προς το μέρος των αστυνομικών, ωστόσο ακινητοποιήθηκε το όχημα και συνελήφθη ο οδηγός, ενώ ο συνοδηγός διέφυγε πεζός.

Σε χώρο πλησίον του οχήματος βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 6 φυσίγγια. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκε μία φορητή συσκευή ενδοεπικοινωνίας, η οποία και κατασχέθηκε.
Ο δεύτερος συλληφθείς εντοπίστηκε λίγο αργότερα στην οικία του σε κοντινή περιοχή, όπου βρέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης και μία φορητή συσκευή ενδοεπικοινωνίας, τα οποία και κατασχέθηκαν, όπως και το όχημα ιδιοκτησίας του που επέβαιναν οι άλλοι 2 συνεργοί του.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς.

Πηγή thestival.gr

Μεταναστευτικό: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον γενικό διευθυντή της Frontex

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:30 συνάντηση εργασίας με τον γενικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι (Fabrice Leggeri).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ανέλυσε την πολιτική έξι σημείων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού:
  • Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα,
  • Άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών,
  • Επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία,
  • Κλειστές και ελεγχόμενες δομές,
  • Διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος,
  • Δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους.
Πηγή imerisia.gr

Ντράγκι: Θα ξαναπροτείνω τον μηχανισμό αναδιανομής μεταναστών στην Ευρώπη


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με έμφαση στον ρόλο της Ευρώπης. “Στις διάφορες ευρωπαϊκές συζητήσεις, ο μηχανισμός αναδιανομής, τελευταία μπήκε σε χειμερία νάρκη. Θα τον ξαναπροτείνω, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας. Πρέπει να τον ξαναβάλουμε στο επίκεντρο των συζητήσεών μας”, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν τη βαθμιαία χαλάρωση των μέτρων προστασίας, η οποία “είναι συνέπεια των θετικών αποτελεσμάτων της εκστρατείας εμβολιασμού που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία”.
Αναφερόμενος, δε, στα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε ότι “δεν αφήνουν κανέναν πισω” διότι “βοηθούν, στηρίζουν και στρέφουν το βλέμμα προς το μέλλον της χώρας”.
Σχετικά, τέλος, με τον τουριστικό τομέα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο” και ότι εκτός από τις οικονομικές βοήθειες που εγκρίθηκαν, “η καλύτερη στήριξη, για τον τουρισμό, είναι η επαναλειτουργία όλων των υποδομών και υπηρεσιών του, με δίκαιο και σταθερό τρόπο”.


ΠΗΓΗ   indicator.gr

Ο φράχτης Βουλγαρίας- Τουρκίας για τους παράτυπους μετανάστες κατέρρευσε

 

Ο φράχτης που κατασκευάστηκε από τις βουλγαρικές αρχές για να εμποδίσει την είσοδο των παράτυπων μεταναστών στο βουλγαρικό έδαφος στην περιοχή Σλάντουμ, κατέρρευσε.


Ως αιτία αναφέρεται η διάβρωση του εδάφους από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την πρώην νομάρχη του Χάσκοβο, Στέφκα Ζντράβκοβα.


Σύμφωνα την ίδια, ο φράχτης είχε πέσει στη διάρκεια των μεγάλων βροχοπτώσεων του Ιανουαρίου, ενώ εγγύηση από την κατασκευαστική εταιρεία δεν προβλέπεται σε αυτήν την περίπτωση και μέχρι σήμερα δεν έχουν διατεθεί κεφάλαια για την αποκατάσταση του συνοριακού φράχτη.
Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάρρευση του φράχτη, ο οποίος άρχισε να φτιάχνεται στα σύνορα με την Τουρκία από το 2013 και συνεχίστηκε ως το 2017, κόστισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια bgn σε ένα μήκος 239 χιλιομέτρων διασχίζοντας 3 συνοριακές περιοχές.


ΠΗΓΗ   echedoros-a.gr

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Δεκτό το αίτημα που επιμελήθηκε η ΠΟΣΥΦΥ για συζήτηση στο ΣτΕ για την Γ’ μισθολογική κατηγορία

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή Αίτηση που κατατέθηκε εκ νέου για συζήτηση για την άνιση κατάταξη στη γ' μισθολογική κατηγορία του προσωπικού που κατατάχθηκαν ως συνοριακοί φύλακες.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Δεκτό το αίτημα που επιμελήθηκε η ΠΟΣΥΦΥ για συζήτηση στο ΣτΕ για την Γ’ μισθολογική κατηγορία

Συνάδελφοι,

Μετά την υπ’αριθμ 310/2021 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δεν επιλύθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση του μισθολογίου των ενστόλων όπως επίσης και της ιδιαίτερης ανισότητας των ενστόλων που ανήκουν στην Γ’ μισθολογική Κατηγορία και ιδιαίτερα των αστυνομικών που κατετάγησαν στο Σώμα με το θεσμό του Συνοριακού Φύλακα, η Ομοσπονδία μας δια του Νομικού Συνεργάτη της κ. Λάγου Γεωργίου επανέφερε το αρχικό αίτημα που κατατέθηκε την 7.3.2018 με την ΠΑ6/2018.

Με νέα Αίτηση μας ( ΠΑ6/14.4.2021) που αφορά 50 συναδέλφους μας της Γ’ μισθολογικής Κατηγορίας ζητά την εκ νέου συζήτηση στο ΣτΕ με την μορφή πιλοτικής δίκης για την βαθμολογική αναβάθμιση τους στη β’ μισθολογική κατηγορία αντί της γ’ των αστυνομικών που κατατάχθηκαν ως συνοριακοί φύλακες, σε εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης με ομοιόβαθμους και ανάλογης μεταχείρισης με κατωτέρους ιεραρχικά και βαθμολογικά.

Με την ΠΝ8/2021 Απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την ανωτέρω Αίτησή μας λόγο μείζονος σπουδαιότητας και αναμένουμε ορισμό δικάσιμου καθώς και σύνθεσής του. 

Το αίτημά μας θα εκδικαστεί με το θεσμό της Πιλοτικής Δίκης από το ΣτΕ και η εκδοθείσα Πράξη θα δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, ώστε κάθε άλλο ενδιαφέρον να εναρμονιστεί στην ανωτέρω Πράξη εκδίκασης.

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η Ομοσπονδία μας από το 2017 και με την θέσπιση του ν. 4472/2017 ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, με σκοπό να άρει την αδικία της κατάταξης της κατηγορίας μας στο Γ’ μισθολογικό κλιμάκιο, όπως και άλλες συναφείς διατάξεις που υπηρετούν ανισότητες μεταξύ ίσων. Θα επιμείνουμε με κάθε ένδικο μέσο μέχρι τελικής δικαίωσης ακόμη και στην ανώτερη δικαστική βαθμίδα. Στόχος μας είναι μέσα από διαφανείς προσπάθειες η τελική δικαίωση και όχι μόνον «αγωνιστικές ανακοινώσεις» χωρίς αντίκρισμα και συνέπεια δημιουργώντας συνδικαλιστικές οφθαλμαπάτες.

Η έμπρακτη συστράτευση όλων της κατηγορίας μας, είναι αναγκαία ώστε η φωνή μας να καταφέρει να άρει αυτές τις ανισότητες σε ένα χώρο όπως η Ελληνική Αστυνομία, που πρωτίστως στο εσωτερικό της θα έπρεπε να υπηρετεί την αξιοκρατία και την δίκαιη μεταχείριση.


bordernews.gr 

Νικόλαος Μπλάνης Αντ/γος ΕΛ.ΑΣ ε.α. - Άμεση Δράση: Ο μύθος, η πραγματικότητα και η ανάγκη «αναγέννησης» της ΕΛ-ΑΣ!!!

 Κείμενο τού Νικολάου Μπλάνη, Αντιστρατήγου ε.α: 

1. Ένα κλίμα ανασφάλειας πλανάται και πάλι στην κοινωνία μετά το νέο κύμα εγκληματικότητας. Και γεννούνται ευλόγως ερωτηματικά για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της ΕΛ-ΑΣ, όπως αυτή προέκυψε μετά το ν.1481/1984. Παρατηρούμε λοιπόν ένα οργανόγραμμα συγκεντρωτικό με έντονο υδροκεφαλισμό. Την κύρια αστυνόμευση (παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, άμεση επέμβαση στα συμβάντα, συνεχή περιπολία και παροχή υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες) ασκεί η Άμεση Δράση (Α.Δ.). Στην Αττική με το μισό πληθυσμό της Χώρας (και όχι μόνο) τα Α.Τ. και Τ.Α. υπολειτουργούν χωρίς περιπολίες. Στην ουσία «διαλύσαμε» τα Τμήματα για να φτιάξουμε μια υδροκεφαλική Υπηρεσία. Υιοθετήθηκε δυστυχώς το μοντέλο της Α.Π, στην οποία λειτουργούσε ως αυτοτελής Υπηρεσία, αφού αφορούσε περιορισμένη έκταση, χωρίς όμως να επηρεάζεται η λειτουργία των Τμημάτων. Παρόμοιο μοντέλο δεν υπάρχει. Αποτελεί ελληνική πατέντα!!!

2.Το μοντέλο αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες τα κυριότερα των οποίων (νομικά και ουσιαστικά) εντοπίζονται στα εξής:

α. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 417 επ. Κ.Π.Δ. ο δράστης αυτοφώρου πλημ/τος προσάγεται αμέσως, από τον αστυνομικό που τον συνέλαβε, στον αρμόδιο εισαγγελέα μαζί με την έκθεση για τη σύλληψη και τη βεβαίωση της πράξης. Ο ίδιος ως μάρτυρας θα καταθέσει και θα υποστηρίξει την κατηγορία. Στην πράξη όμως αυτό δεν γίνεται. Ο ενεργήσας τη σύλληψη τον παραδίδει στο οικείο Τμήμα. Ο Αξ/κός Υπηρεσίας «ψάχνεται» να καταρτίσει τη δικογραφία. Η κατηγορία μένει ανυποστήρικτη στο Δικαστήριο και ο δράστης απαλλάσσεται. Και μετά μας «φταίει» η Δικαιοσύνη;;; Κατά το κοινώς λεγόμενο δηλ. «ήλθον, είδον και απήλθον».

β. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την καθ’ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητα. Οι αρμοδιότητες σε μια περιοχή ασκούνται από το οικείο Τμήμα. Όμως παράλληλα ασκούνται και από την Α.Δ; Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός; Η αρμοδιότητα του ενός αναιρεί την αρμοδιότητα του άλλου; Είναι σαν να έχουμε τους ολυμπιακούς κύκλους, όπου ο ένας επικαλύπτει μέρος του άλλου. Η αρμοδιότητα πρέπει να ασκείται από συγκεκριμένο όργανο. Σύμφωνα με τη νομολογία η παράλληλη άσκηση δεν είναι επιτρεπτή. Η έλλειψη ξεκάθαρων ρόλων εμποδίζει τον καταλογισμό των ευθυνών και ευνοεί τον ωχαδερφισμό και την αδράνεια.

γ. Σε περίπτωση ανάγκης ο πολίτης καλεί το Τμήμα. Από εκεί πολλές φορές τον παραπέμπουν στο 100. Μερικές φορές γίνεται και το αντίστροφο. Κάποιος καλεί 100 και τον παραπέμπουν στο Τμήμα. Σύγχυση, απογοήτευση και ταλαιπωρία!!!

δ. Για τα διάφορα αδικήματα-συμβάντα ο πολίτης, που ενδιαφέρεται να υποβάλει ένσταση-προσφυγή ή να πάρει αντίγραφο της πράξης, θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί μεταβαίνοντας στην κεντρική Υπηρεσία, ενώ θα μπορούσε να μεταβεί στο οικείο Α.Τ. Πέραν του ότι δεν γίνεται πλήρης και σωστή καταγραφή για σοβαρά περιστατικά, όπως συμβαίνει με την καταχώρηση στο Βιβλίο Αδικημάτων-Συμβάντων, που τηρεί το Τμήμα.

ε. Η γραφειοκρατία επίσης αφορά και τον χειρισμό των διοικητικών θεμάτων και υποθέσεων του προσωπικού. Άλλο πράγμα να χειρίζεσαι περισσότερα από 2000 άτομα δύναμη και άλλο 20, ώστε να εξατομικεύεις την κάθε περίπτωση. Ο έλεγχος του προσωπικού είναι δυσχερής αν όχι ανέφικτος και ενισχύει την ατιμωρησία και εν τέλει την παραβατικότητα.

στ. Τα πληρώματα ενεργούν κυρίως κατασταλτικά (αναμένοντας μόνο να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη κλήση-εντολή του Κέντρου) και όχι προληπτικά, αφού δεν έχουν πλήρη γνώση των τοπικών συνθηκών, των ιδιαιτεροτήτων και των ειδικότερων προβλημάτων της περιοχής (δεν λαμβάνουν σχετικές οδηγίες), ενώ ο οικείος Διοικητής στερείται κάθε επικοινωνίας και των αναγκαίων πληροφοριών (αφού δεν έχει το δικαίωμα ακρόασης και «εκδίκασης» των προσφυγών). Δεν έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή του, ώστε να είναι υπόλογος και να κρίνεται για την αποτελεσματικότητά του. Είναι σαν να του έχουν αφαιρέσει μάτια, χέρια και πόδια. Και αποτελεί βασική αρχή, ότι το αστυνομικό έργο αναγνωρίζεται στην πρόληψη-απουσία του εγκλήματος και όχι στην καταστολή-εξιχνίαση αυτού.

3. Όμως υπάρχει και άλλο μοντέλο δοκιμασμένο με επιτυχία: Στην Ε.Χ. λειτουργούσε η Άμεση Επέμβαση, ως Ρ/T Κέντρο, το οποίο βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και ακρόαση με τα οχήματα μεταβιβάζοντας στα πληρώματα κατευθυντήριες οδηγίες, πληροφορίες και εντολές. Επιπρόσθετα εντός αυτού υπήρχε αίθουσα τηλεφωνητών, προκειμένου το κοινό να ειδοποιεί στον αριθμό 109 για διάφορα συμβάντα, γεγονότα ή καταγγελίες. Στις έδρες των Ανωτέρων ∆ιοικήσεων (σημερινές Γενικές), εκτός των τηλεπικοινωνιακών μέσων, συστάθηκαν Τμήματα Άμεσης Επέμβασης. Η άφιξη των αστυνομικών στα διάφορα συμβάντα, η ευελιξία σε ενδεχόμενες καταδιώξεις, η διαρκής κίνηση και παρουσία των εποχούμενων περιπολιών στην ύπαιθρο και στις πόλεις της Επικράτειας εκμηδένισαν κυριολεκτικά τον παράγοντα «χρόνος-απόσταση», εξάλειψαν το κατά το κοινώς λεγόμενο «ήρθαν κατόπιν εορτής» και απέσπασαν τα επαινετικά σχόλια. Η λειτουργία αυτή, παρά τα πρωτόγονα συστήματα επικοινωνίας, ήταν περισσότερο επιτυχημένη.

4. Πιστεύουμε απόλυτα λοιπόν, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το μοντέλο της Άμεσης Επέμβασης. Η τεχνολογία και οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας (Police on line, tetra, internet κ.λ.π) διευκολύνουν τη λειτουργία του. ΄Ετσι θα κατανεμηθούν το προσωπικό και τα μέσα στα κατά τόπους Α.Τ, ώστε αυτά να ξαναγεννηθούν. Στην ουσία θα «επανιδρυθεί» η Αστυνομία. Τα περιπολικά θα κινούνται και εκτός τοπικής αρμοδιότητας, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν (π.χ. καταδίωξη), ύστερα από ενημέρωση ή εντολή του Κέντρου. Καθημερινά θα αναφέρονται σε αυτό οι περιπολίες και τα πληρώματα της επόμενης ημέρας. Ο οικείος Διοικητής θα επιλέγει τους καλύτερους και θα αποκλείει τυχόν προβληματικούς, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει οδηγίες για τα ζητήματα της περιοχής ( όπως φθορές δημόσιας περιουσίας, περιστατικά ενδοοικογενειακής ή εξωσχολικής βίας ή διακίνησης ναρκωτικών, διατάραξη κοινής ησυχίας, λειτουργία καταστημάτων κ.λ.π.), πράγμα που είναι μάλλον ανεφάρμοστο σήμερα. Σε κάθε Δ/νση Αστυνομίας και δίπλα στις ΟΠΚΕ μπορεί να διατηρηθούν οι Ομάδες Δικύκλων (με ενιαία δομή και μια ονομασία), ως δυνάμεις ταχείας επέμβασης ενόψει και των κυκλοφοριακών συνθηκών.

5. Ο εξορθολογισμός γενικά του οργανογράμματος (έχουμε γράψει σχετικά) με λιγότερες, ευέλικτες και αποκεντρωμένες δομές, ενοποίηση των Διευθύνσεων και Τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο, περιορισμό των κεντρικών και ενίσχυση των περιφερειακών και μάχιμων Υπηρεσιών επιτυγχάνει τον αναγκαίο συντονισμό, έλεγχο και ενότητα της προσταγής (clear chain of command) και εκτιμάται, ότι εξοικονομεί δύναμη, που θα κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες προσλήψεις!!!

6. Όμως όταν ένα πράγμα ξεκινάει στραβά και δημιουργούνται συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελή συμφέροντα είναι δύσκολο κάποιος να το διορθώσει. Χρειάζεται μεγάλη…«μαγκιά». Το είδαμε με τις λειτουργικές βελτιώσεις, που επεχείρησαν οι διατάξεις του π.δ.7/2017. «Επαναστατικές ανακοινώσεις», ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιων συνδικαλιστών για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτοδραστηριοποίησης, αυτοπραγμάτωσης και ύπαρξής τους: «Διαλύεται η ΄Αμεση Δράση. Η μεγαλύτερη αστυνομική ανοησία (σ.σ.sic). 

Η ευθύνη θα βαρύνει ιστορικά την πολιτική και φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ». Τελικά μήπως πρέπει να πάρουμε την… «έγκριση» από τους συνήθεις τηλεοπτικούς «μαϊντανούς»;;;


ΠΗΓΗ    bloko.gr

Στις πρώτες θέσεις στη χώρα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος οι αστυνομικοί της Θεσπρωτίας

 

Συνεχείς συλλήψεις και εξαρθρώσεις συμμοριών


Στις πρώτες θέσεις της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στην χώρα, βρίσκεται η αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας, αφού σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούταν συλλήψεις και εξαρθρώσεις συμμοριών.

Ο Βαλκανικός άξονας παραμένει ο πιο διαδεδομένος για την διακίνηση ναρκωτικών ενώ ο νομός Θεσπρωτίας είναι μεταξύ αυτών που κατασχέθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι αστυνομικοί της Θεσπρωτίας (ασφάλεια – δίωξη ναρκωτικών, ΟΠΚΕ καθώς και τα αστυνομικά τμήματα του νομού) κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στις κατασχέσεις κάναβης καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες εξακολουθούν να έρχονται από την Αλβανία, ενώ συνεχή είναι και τα πλήγματα στα “εγχώρια” ναρκωτικά.
Απο την Αλβανία προέρχεται το 5% των ποσοτήτων ηρωίνης που κατασχέθηκε, ενώ ποσοστό ανάλογο με αυτό της Τουρκίας. Ωστόσο το 53% της κατασχεμένης ποσότητας έχει άγνωστη προέλευση.

Σε μεγάλο ποσοστό οι εγκληματικές ομάδες ήταν ανομοιογενείς ως προς την εθνικότητα των μελών τα οποία ήταν κυρίως ημεδαποί με τους Αλβανούς να ακολουθούν στην δεύτερη θέση και οι εγχώριοι διακινητές και έμποροι βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Η εμπορική αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης των τελευταίων ετών εκτιμάται στα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ. 

Το ποσό υπολογίστηκε με την μέση τιμή της προερχόμενης από την Αλβανία και με την εκτίμηση ότι θα διατίθεντο στην εγχώρια αγορά.

Οι Θεσπρωτοι αστυνομικοί, δεν εξυπηρετούν μόνο τους “εντός των τειχών” του νομού κατοίκους, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μεταφέρονται σε “φλεγομενες” περιοχές της Ελλάδας, οπως στον Έβρο αλλα και στα νησιά στα σύνορα με την τουρκια.
Η αστυνομικές υπηρεσίες του νομού Θεσπρωτίας, αποδεικνύουν καθημερινά πως είναι απο τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου αν και στερούνται υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού όπως καταγγέλλει συχνά η ενωση αστυνομικών υπαλλήλων, σε ένα νομό που παραμένει στις ποιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε, και γι’ αυτό τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.


ΠΗΓΗ    paramythia-online.gr

Συνελήφθησαν 3 διακινητές σε Έβρο και Ροδόπη με συνολικά 14 μη νόμιμους μετανάστες


 Συνελήφθησαν χθες και σήμερα (19 και 20-5-2021), στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ορεστιάδας τρείς (3) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.


Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το βράδυ,στην επαρχιακή οδό Βελκίου – Αετοκορυφής Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπώντης Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τον ένα διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην παρέβρια περιοχή Ψαθάδων Έβρου, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνέλαβαν τους άλλους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, οχτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Με τη σύλληψη των δύο διακινητών απετράπη η παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος σε άλλα σαράντα (40) περίπου άτομα, τα οποία ανέμεναν στο τούρκικο έδαφος προκειμένου να περαιωθούν με τη βάρκα.
Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μία (1) πλαστική βάρκα και χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Διδυμοτείχου.


ΠΗΓΗ   evros24.gr