Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Στην Σάμο συνεχίστηκαν οι επαφές της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ στο Βόρειο Αιγαίο (fotos)

 

ΠΟΣΥΦΥ - ΣΑΜΟΣ :

Στη Σάμο και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, συναντήσαμε συναδέλφους και διαπιστώσαμε την προσπαθεια όλων να διαχειριστούν δυσκολες συνθήκες. Και εδώ οι νέοι συνάδελφοι μόνοι τους στα δυσκολα. 

Με ελάχιστη εμπειρια, και στη Σάμο, οι νέοι συνοριακοί φύλακες επεσαν στα βαθιά. 

Πληροφορηθήκαμε τόσο από τον συντονιστή του κέντρου όσο παραλληλα και από τον Αστυνομικό Διευθυντή της ΔΑ Σάμου για την προσπαθεια που καταβάλλεται.
Η ησυχία και η ασφάλεια στη νησιωτική χώρα, δεν είναι δεδομένα. Είναι συνεπεια μιας μεγάλης καθημερινής συλλογικής προσπάθειας, στην οποία συμβάλλουν τα μέγιστα οι νεοι συνοριακοί φύλακες.

Παραλληλα όμως καταθέσαμε και τα ζητήματα που απασχολουν τους συναδέλφους.

Είναι ανάγκη η Ομοσπονδία να λαμβάνει πληρη γνώση για τις συνθήκες αλλά και τα ζητήματα που μας απασχολουν κάνοντας τέτοιες επισκέψεις.
Κοινή πεποίθηση όλων μας πως οι συνοριακοί φύλακες είναι πλεον απαραίτητοι στη φύλαξη των συνόρων και στη διαχείριση του μεταναστευτικού.


bordernews.gr 

Αν.Κρήτη: Ομολόγησε 25 χρόνια αργότερα ληστεία σε τράπεζα κι επέστρεψε τα χρήματα

Οι αστυνομικοί σε Αστυνομικό Τμήμα της ανατολικής Κρήτης, άκουσαν την ομολογία για διάπραξη ληστείας σε τραπεζικό κατάστημα στην Αλικαρνασσό, πριν από… 25χρονια

Εμφανίστηκε σε Αστυνομικό Τμήμα της ανατολικής Κρήτης και ομολόγησε ληστεία σε τραπεζικό κατάστημα στην Αλικαρνασσό, το 1996(!) Ο 48χρονος -τότε- φοιτητής, υποστήριξε ότι λόγω χρεών από τζόγο, είχε διαπράξει τη ληστεία και είχε αποσπάσει από την ταμία της τράπεζας το ποσό των 450.000 δραχμών με επίδειξη απειλητικού μηνύματος στο οποίο ανέφερε ότι οπλοφορεί και απαιτούσε την καταβολή των χρημάτων του ταμείου της. Κατά την εμφάνισή του στο Αστυνομικό Τμήμα ο 48χρονος ζήτησε συγγνώμη ενώ επέστρεψε στην τράπεζα το ποσό των €1330, σε αντιστοιχία τα χρήματα που είχε αποσπάσει .

Οι Αρχές είχαν ταυτοποιήσει ως εμπλεκόμενο άλλο άτομο, το οποίο ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν είχε συμμετοχή στη διάπραξη της ληστεία, με τον 48χρονο να έχει περιγράψει με λεπτομέρειες τη ληστεία που διέπραξε. Σύμφωνα με το Cretalive, με συμπληρωματική δικογραφία ταυτοποιήθηκε ως δράστης της ληστείας και ο φάκελος διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ τα χρήματα θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγή nantiareport.gr

Διεθνής διαγωνισμός για νέες κλειστές δομές μεταναστών σε Λέσβο και Χίο

Με ανακοίνωση του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό ότι προχωρά στη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) στη Λέσβο και τη Χίο και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου Έβρου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 142 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ και είναι ανοιχτός για υποβολή προτάσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) για υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Η νέα ΚΕΔ Λέσβου θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του Δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 76 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η νέα ΚΕΔ Χίου θα κατασκευαστεί στη θέση Άκρα Παχύ (Θόλος) του Δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 48 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκατομμύρια πλέον ΦΠΑ.

Οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ενώ τα έργα σε Λέσβο και Χίο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση. Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται σε οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την ολοκλήρωση των νέων ΚΕΔ Λέσβου και Χίου, θα κλείσουν οριστικά το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο και το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ της Χίου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως με τα έργα αυτά ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της EASO για τις συνθήκες υποδοχής (EASOStandards), και ασφάλειας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και περιορίζονται σημαντικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ας σημειωθεί ότι στα μέσα του τρίτου τριμήνου του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής των δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο και το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών στο Βαθύ Σάμου και στη Λέρο.


Πηγή gr.euronews.com

Ιταλία: Πάνω από 400 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 456 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στην Λαμπεντούζα, οι οποίοι διασώθηκαν σε οκτώ ξεχωριστές επιχειρήσεις. Το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών του νησιού είναι και πάλι υπερπλήρες, παρά την μεταφορά πολλών αφιχθέντων σε τρία πλοία που βρίσκονται στ’ ανοικτά της Λαμπεντούζα, με στόχο να περάσουν εκεί το χρονικό διάστημα της καραντίνας.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έκανε γνωστό ότι από χθες το απόγευμα, η λιβυκή ακτοφυλακή εντόπισε και μετέφερε υποχρεωτικά και πάλι σε λιβυκό έδαφος, πάνω από 550 μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Σικελία και την υπόλοιπη Κάτω Ιταλία.

Σήμερα, δε, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε συναντήθηκε στη Ρώμη με τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αρωγής και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.

«Χρειάζεται ισχυρότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση των μεταναστών, με συμμετοχή των χωρών αναφοράς των διαφόρων ΜΚΟ και των πλοίων τους», τόνισε η Λαμορτζέζε. Από την μεριά τους, οι επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις που πήραν μέρος στην συνέντευξη επανέλαβαν ότι «οι διασώσεις στην θάλασσα αποτελούν νομική και ηθική υποχρέωση, και οι συζητήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική δεν μπορούν να μετατραπούν σε εμπόδιο».

πηγή indicator.gr

Συναγερμός στα Ιωάννινα για συρροή κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι υγειονομικές Aρχές στα Ιωάννινα μετά τη συρροή κρουσμάτων που έχει εντοπιστεί εδώ και λίγο καιρό στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Κατσικά.

Χθες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσε ελέγχους στην περιοχή με rapid tests, ενώ γινόταν και ενημέρωση σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Τα κρούσματα στη δομή είναι περισσότερα από 150 και οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία.

Η δομή είναι σε αναστολή λειτουργίας και δεν επιτρέπονται η είσοδος και η έξοδος από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

πηγή newsbreak.gr

Πλακιωτάκης: Θωρακίζουμε τα νησιά μας - Πέντε νέα περιπολικά σκάφη με ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα

Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.497.500 ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, «Αττική 2014-2020», «Ιόνια Νησιά 2014-2020», «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» καθώς και πόροι μέσω το εθνικού ΠΔΕ.

Σύμβαση για την προμήθεια 5 νέων περιπολικών σκαφών, κατάλληλα διαμορφωμένων με Υγειονομικό εξοπλισμό, υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας «NORSAFE».

Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.497.500 ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, «Αττική 2014-2020», «Ιόνια Νησιά 2014-2020», «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» καθώς και πόροι μέσω το εθνικού ΠΔΕ.

Τα σκάφη θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα από την εταιρεία «VIKING NORSAFE LIFE-SAVING EQUIPMENT HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σύμφωνα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΥΝΑΝΠ.

«Το Λιμενικό Σώμα», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «αναλαμβάνει καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών, εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς και παίζει καθοριστικό ρόλο για να σωθούν ζωές. Η προμήθεια των 5 σκαφών θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα νησιά μας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως πλέον, προάγουμε την ελληνική καινοτομία και σχεδίαση, η οποία είναι απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτών των περιπολικών σκαφών».

Τα νέα περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, θα διατεθούν στις Σποράδες, τη Σαμοθράκη, τον Αργοσαρωνικό και τα Ιόνια νησιά.


Το παρόν κατά την υπογραφή της σύμβασης έδωσαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ., Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα,ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος καθώς και η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Αθηνά Φωκά.

Πηγή skai.gr


Σέρρες: Ετοιμάζει το υπουργείο 1.500 θέσεις στη Δομή μεταναστών στο “Κλειδί” – Αντιδρά ο δήμαρχος της περιοχής

Ένα χρόνο μετά την δημιουργία, από το Υπουργείο Μετανάστευσης καμπ προσφύγων στην θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής, θυμήθηκαν να ζητήσουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης για τις εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν και γι’αυτές που πρόκειται να δημιουργηθούν (σ.σ. μάλλον γιατί το επιβάλλει η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια).

Η εγκατάσταση αφορά την δομή φιλοξενίας δυναμικότητας 1500 ατόμων, σε μία έκταση περίπου 23 στρεμμάτων, στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης με το ποσό των 3.700.000€

Η έκταση, όπως σημειώνεται στην αίτηση αδειοδότησης, χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως χώρος εξόρυξης/επεξεργασίας ορυκτών/αδρανών.

Θα εγκατασταθούν 168 οικίσκοι διαμονής, τύπου container και 90 διώροφων οικίσκων διαμονής τύπου container. Η ανάπτυξη της δομής πραγματοποιείται σε 6 επιμέρους τομείς, εκ των οποίων πέντε τομείς είναι τομείς διαμονής – φιλοξενίας και ένας τομέας στο σημείο της εισόδου περιλαμβάνει τα γραφεία διοίκησης, το χώρο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και χώρο υγειονομικής εξυπηρέτησης (για τον Ερυθρό Σταυρό). Επιπλέον προβλέπεται ειδικός χώρος καραντίνας για τον Covid-19.
 • Οι εργασίες αναβάθμισης αφορούν την εγκατάσταση οικίσκων διαμονής και την κατασκευή των απαιτούμενων συνοδών έργων, συγκεκριμένα δίκτυο συλλογής και διάθεσης υγρών αποβλήτων.
 • Η ύδρευση της δομής γίνεται από υφιστάμενη γεώτρηση.
 • Τα υγρά απόβλητα θα οδηγούνται σε βιολογικό καθαρισμό εντός της δομής και τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται για άρδευση και υπεδάφια σύμφωνα με σχετική μελέτη σχεδιασμού και εφαρμογής που θα εκπονηθεί και θα εγκριθεί.
 • Τα στερεά απόβλητα θα συλλέγονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σιντικής.
Να σημειώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις της Δομής γειτονεύουν με τον υγρότοπο της Λίμνης Κερκίνης η οποία έχει καθοριστεί ως Εθνικό Πάρκο και ισχύουν συγκεκριμένοι όροι δόμησης ή χρήσης της γης για καθορισμένες ζώνες, που στην συγκεκριμένη περίπτωση στην θέση Κλειδί επιτρέπονται οι υποδομές τύπου κατασκήνωσης.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει η εξαίρεση από έργα χαρακτηρισμένα ως Εθνικής σημασίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάσει αυτή την εξαίρεση η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, είναι γνωμοδοτική και καθαρά διαδικαστική.
Ερωτηματικά για τα λύματα

Ερωτηματικά δημιουργούνται για το που οδηγούνται τα λύματα της δομής εδώ κι έναν χρόνο που λειτουργεί αυτή, καθώς όπως φαίνεται και από την αίτηση ο Βιολογικός καθαρισμός ΘΑ δημιουργηθεί. Να θυμίσουμε πως η δομή ξεκίνησε με την φιλοξενία 700 μεταναστών, ενώ σήμερα φιλοξενούνται περί τα 450 άτομα (καθώς υπήρξε ύφεση στα μεταναστευτικά κύματα εξ ανατολών).

Υπάρχουν δε υπόνοιες πως τα υγρά λύματα οδηγούνται στον παρακείμενο (300μ) ποταμό Στρυμόνα και από εκεί στην λίμνη Κερκίνη.

Αντιδράσεις από τον Δήμαρχο Σιντικής


Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για την δημιουργία της δομής στην θέση Κλειδί, φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος με αυτή την εξέλιξη, καθώς βλέπει ότι οι κινήσεις αυτές του Υπουργείου Μετανάστευσης αίρουν το προσωρινό της Δομής (υπήρξε η υπόσχεση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ότι η δομή θα λειτουργούσε για ένα …δίμηνο, δηλαδή μέχρι τον… περσινό Μάιο) και οδηγείται πλέον σε μόνιμη κατάσταση και μάλιστα με προοπτικές ο αριθμός των φιλοξενούμενων να φτάσει τους 1.500.

Αιτημα για …καλλιεργήσιμο κήπο από τον ΔΟΜ

Τέλος να αναφέρουμε πως στο σημερινό (26/5) Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, το οποίο αναβλήθηκε, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η αίτηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης έκτασης εμβαδού 1.616,18 τ.μ. κυριότητας του Δήμου Σιντικής για τη χρήση του ως καλλιεργήσιμο κήπο στη Δομή Σιντικής.

Αίτημα που δείχνει τις προθέσεις μονιμοποίησης της δομής από το Υπουργείο Μετανάστευσης.


Πηγή: anexartitos.gr

Βόλος: Θείος και ανιψιός, ήταν επί τρεις ημέρες σε καρότσα φορτηγού πιστεύοντας ότι πάνε Γερμανία!

 

Προκαταρκτική για την μεταφορά των μεταναστών στην Ελλάδα.

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας υπηρεσίας, για το περιστατικό της παράνομης μεταφοράς του ανήλικου από τη Συρία και του θείου του σε καρότσα φορτηγού από την Τουρκία, που εντοπίστηκαν στο τελωνείο Βόλου το πρωί της Τρίτης.

Η εισαγγελέας υπηρεσίας θα αναμένει το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη κατά του 32χρονου Αλβανικής καταγωγής οδηγού, που δεν φαίνεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση και ο οποίος στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος, ενώ παραμένουν κατασχεμένα το φορτηγό αυτοκίνητο και δύο κινητά τηλέφωνα που είχε πάνω του.

Ο 32χρονος, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, είναι Αλβανικής καταγωγής, ήρθε στην Ελλάδα από παιδί και σήμερα διατηρεί μεταφορική εταιρία με έδρα τις Σέρρες. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και δουλεύουν εκεί με τον αδελφό του.
Ο οδηγός με το φορτηγό του, μπήκε στην Τουρκία το περασμένο Σάββατο, φόρτωσε βιομηχανικά είδη με προορισμό βιομηχανία του Βόλου και της περιοχής Αθηνών. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε μέσω Αδριανούπολης στα σύνορα με την Ελλάδα, πέρασε από έλεγχο από το τουρκικό τελωνείο και έμεινε στη γειτονική χώρα για να διανυκτερεύσει στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον 32χρονο, προτίμησε να μην πάει σε πάρκινγκ που υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες, αλλά σε ένα βενζινάδικο που ήταν ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε και αφού πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, όπου έγινε έλεγχος στο φορτηγό με κάμερα και αφού πέρασε και διανυκτέρευσε στις Σέρρες (γιατί οι υπηρεσίες ήταν κλειστές), το πρωί της Δευτέρας έφτασε στο Τελωνείο Βόλου.

Τρεις μέρες στην καρότσα!

Εκεί το φορτηγό αυτοκίνητο ζυγίστηκε και διαπιστώθηκε μετατόπιση του φορτίου, οπότε οι τελωνειακοί του είπαν ότι αφού ξεφόρτωνε τα προϊόντα στην τοπική βιομηχανία έπρεπε να γίνει νέα στοίβαξη, για να μην έχει πρόβλημα στο υπόλοιπο του ταξιδιού.
Όταν ο υπάλληλος του Τελωνείου πήγε στην υπηρεσία για να δώσει τα χαρτιά στον 32χρονο, ο οδηγός άκουσε φωνές από τον χώρο της καρότσας. Αμέσως φώναξε τον τελώνη, του είπε τι έγινε, ο ίδιος ενημέρωσε το Λιμενικό και στη συνέχεια αφαιρέθηκε η μολυβδοσφραγίδα (που δεν ήταν παραβιασμένη) άνοιξε ο χώρος φόρτωσης και εντοπίστηκαν οι δύο παράτυποι μετανάστες (ένας 15χρονος και ο 37χρονος θείος του) που βρισκόταν επί τρεις ημέρες στην καρότσα και νόμιζαν ότι έφτασαν στη Γερμανία!

Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι λαθρέμποροι επιβίβασαν τους δύο πολίτες τρίτων χωρών στην καρότσα του φορτηγού, σκίζοντας με μαχαίρι τους ιμάντες της τέντας, την οποία στερέωσαν ξανά με «παραμάνες», για να μη φύγει στο δρόμο και ο οδηγός αντιληφθεί τους μετανάστες…
Έτσι, το φορτίο φαινόταν ότι δεν είχε παραβιαστεί, ενώ τους δύο ανθρώπους δεν έπιασαν οι έλεγχοι των Τελωνείων των δύο χωρών, ούτε και οι υπέρυθρες κάμερες των Ελληνικών αρχών.
Τελικός προορισμός των δύο μεταναστών ήταν η Γερμανία, αλλά τελικά κατέληξαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας για να κινηθούν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης, ενώ δεν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους.

Μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής που ανατέθηκε σε πταισματοδίκη ο 32χρονος οδηγός του φορτηγού που φαίνεται ότι δεν είχε συμμετοχή στη μεταφορά των δύο ανθρώπων, αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική και να αποφασιστεί αν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, ενώ παραμένουν κατασχεμένα το φορτηγό αυτοκίνητο και δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του, τα οποία θα του αποδοθούν ξανά, αν η υπόθεση μπει στο αρχείο.


ΠΗΓΗ   magnesianews.gr

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Ορεστιάδα: Τον συνέλαβαν στο Δίλοφο να περνάει με βάρκα λαθρομετανάστες σήμερα το πρωί

Συνελήφθη σήμερα (28-5-2021) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην παρέβρια περιοχή Διλόφου Ορεστιάδας από αστυνομικούς της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος μετέφερε παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια επτά (7) λαθρομετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να μεταφέρει παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε μία πλαστική βάρκα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου Ορεστιάδας

Πηγή evros-news.gr

Φλώρινα - Τ.Σ.Φ. Κ. ΚΛΕΙΝΩΝ : Συλλήψεις για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικαΓ.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Σύλληψη δύο αλλοδαπών, σε περιοχές της Φλώρινας, για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα
Σε βάρος του ενός εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση Δικαστηρίου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού, σ υνελήφθησαν χθες (26-05-2021) το βράδυ σε περιοχές της Φλώρινας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών, δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 31 ετών για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στη μεν πρώτη περίπτωση αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε 25χρονο αλλοδαπό, σε περιοχή της Φλώρινας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ποσότητα καπν o ύ βάρους -417,2- γραμμαρίων, χωρίς αυτή να φέρει την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης και χωρίς να αναγράφεται σε αυτήν ο τόπος προέλευσης και κατασκευής της.
Συνεχιζόμενης της έρευνας προέκυψε ότι, ο 25χρονος επανήλθε παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, με την οποία καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης -3- μηνών και χρηματική ποινή -1.500- ευρώ για νομοθεσία περί αλλοδαπών.


Στη δεύτερη περίπτωση, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε 31χρονο αλλοδαπό, σε περιοχή της Φλώρινας, ο οποίος εισήλθε παράνομα στη χώρα και στην κατοχή του βρέθηκε ποσότητα καπν o ύ βάρους -518,7- γραμμαρίων, χωρίς αυτή να φέρει την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης και χωρίς να αναγράφεται σε αυτήν ο τόπος προέλευσης και κατασκευής της.

Ανωτέρω ποσότητες αδασμολόγητου καπνού, κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

Προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών , ενώ οι συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας.


bordernews.gr 

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ για την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Απανωτές συσκέψεις τόσο στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ όσο και στην Αλεξανδρούπολη έχουν ξεκινήσει με αντικείμενο τα μέτρα ασφαλείας, που θα λάβουν οι αρχές κατά την επίσκεψη τού Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας.

Η επίσκεψη χωρίζεται σε δύο μέρη: την ιδιωτική στην περιοχή της Θράκης και την επίσημη στην Αθήνα, όπου και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος Υπουργός αναμένεται να φθάσει στη Θράκη, όπου φαίνεται πως θα μείνει αρκετές ώρες και αυτός είναι και ο ”πονοκέφαλος” για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει ενημερώσει για το ακριβές πρόγραμμα, που θα ακολουθήσει εκεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς και από εκεί να μάθουν πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να πληροφορηθούν εάν προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και από ποιους. Επίσης τους απασχολεί εάν θα υπάρξει μετακίνηση πολιτών προς τη Θράκη.
Εκείνο που θέλουν να αποφύγουν είναι η πρόκληση επεισοδίων, κατά την ανεπίσημη επίσκεψη τού Τούρκου Υπουργού, κάτι που θα δώσει στην Άγκυρα την ευκαιρία να μιλήσει για προβλήματα τής μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή.

Για το επίσημο τμήμα της επίσκεψης στην Αθήνα, η κατάσταση θεωρείται πιο ελεγχόμενη.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε κάθε σημείο, το οποίο θα επισκεφθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και στην πρεσβεία της Άγκυρας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και να απαγορευθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που τυχόν θα εξαγγελθούν.

Συνελήφθησαν 2 άτομα για διακίνηση ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης βάρους -53- κιλών, σε περιοχή της Καστοριάς, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς

Συνελήφθησαν 2 άτομα για διακίνηση ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης βάρους -53- κιλών, σε περιοχή της Καστοριάς, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς

Οι ανωτέρω δε συμμορφώθηκαν σε σήμα στάσης των αστυνομικών και συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση

Συνελήφθησαν χθες (27-05-2021) το πρωί σε περιοχή της Καστοριάς , δύο (2) άτομα, ένας 46χρονος ημεδαπός και ένας 48χρονος αλλοδαπός, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και απείθεια.

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς και της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς, για την καταπολέμηση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των προαναφερόμενων ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κάνναβης.

Αναλυτικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, χθες πρωινές ώρες εντοπίσθηκε από προαναφερόμενους αστυνομικούς, σε περιοχή της Καστοριάς , να κινείται Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 46χρονο ημεδαπό και συνεπιβάτη τον 48χρονο αλλοδαπό.

Σε έλεγχο που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν οι αστυνομικοί στο όχημα, ο οδηγός δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και τράπηκε σε φυγή . Ακολούθως, ο 46χρονος εγκατέλειψε το όχημα στην πόλη της Καστοριάς και με τον 48χρονο συνεπιβάτη του τράπηκαν σε φυγή πεζή.

Άμεσα εντοπίστηκαν, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν οι προαναφερόμενοι, οι οποίοι κατείχαν και μετέφεραν από κοινού με το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, 2 ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν 50 συσκευασίες περιέχουσες κάνναβη, συνολικού βάρους 53 κιλών.

Συνεχιζόμενης της έρευνας προέκυψε ότι, ο 48χρονος επανήλθε παράνομα στη χώρα μας, ενώ εκκρεμούσε σε βάρος του το διοικητικό μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, καθώς και σε έδαφος Schengen .

Συνολικά κατασχέθηκαν:
 • 53 κιλά ακατέργαστης κάνναβης
 • ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
 • χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ
 • 4 κινητά τηλέφωνα και
 • 5 κάρτες
Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.
Πηγή astynomia.gr

Νότης Μηταράκης / Ενσωμάτωση προσφύγων, αλλά όχι στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ε.Ε.


Ένα νέο νόημα στο τι είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ή ορθότερα τι διεκδικεί στο πλαίσιο αυτό, έδωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τον μηχανισμό αλληλεγγύης.

Η διεκδίκηση αφορά αφενός την αποδοχή του ρόλου του συνοριοφύλακα της Ε.Ε και αφετέρου την προσπάθεια να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της, δηλαδή να διώξει όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, ή όσους περισσότερους μπορεί, αφού άλλωστε στα μάτια του κανείς δεν είναι πρόσφυγας διότι… η Ελλάδα δεν συνορεύει με χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, άρα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κανέναν που φτάνει, όπως προκύπτει από χθεσινή αποστροφή του.

Ο Έλληνας υπουργός, πέραν των προβληματισμών που εξέφρασε για το κατά πόσον ο προβλεπόμενος μηχανισμός αλληλεγγύης θα μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση μιας νέας κρίσης, υποστήριξε ότι μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα πρέπει να επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου των εθνικών υπηρεσιών και τη συνεπακόλουθη ελεύθερη κυκλοφορία των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός του κοινού χώρου.

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά έρχεται σε συνέχεια παρελθουσών δηλώσεων του Ν. Μηταράκη, στις οποίες, για να “καθησυχάσει” ότι θα βρεθεί λύση και δεν θα έχουμε χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες με τις εξώσεις -χωρίς ουσιαστική προετοιμασία για ένταξη-, έλεγε ότι μετά τη γρήγορη απόδοση ασύλου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων για να φύγουν από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ε.Ε. με αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά να μείνουν μόλις τρεις μήνες. Με λίγα λόγια ο Έλληνας υπουργός έκλεινε το μάτι στην παραμονή πέραν του νόμιμου ορίου στους πρόσφυγες, για τους οποίους φυσικά είχε νωρίτερα αγνοήσει την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων ένταξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εισήγηση του Έλληνα υπουργού ήταν γραμμένη ως απάντηση στον Γερμανό υφυπουργό Μάγιερ, ο οποίος επικεντρώθηκε στις δευτερογενείς ροές.

“Η μετεγκατάσταση παραμένει για την Ελλάδα το πιο αποτελεσματικό μέσο για να μοιράζονται τα βάρη. Και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα της πρώτης υποδοχής δεν θα πρέπει να συμμετάσχει η ίδια σε αυτό το εγχείρημα της ένταξης των προσφύγων. Έχουμε ήδη προστατέψει τα σύνορα, έχουμε ήδη επιδείξει ικανότητα υποδοχής και διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, επομένως το θέμα της ένταξης και ενσωμάτωσης ας το αναλάβουν και κάποιοι άλλοι εν πάση περιπτώσει” ανέφερε επίσης ο Ν. Μηταράκης σε μια αποστροφή ενδεικτική ίσως για το μέλλον του μοναδικού προγράμματος ένταξης Helios, το οποίο πρόκειται να αναλάβει το κράτος μετά το τέλος της παρούσας έκτακτης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ο Ν. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της εξαγωγής της Frontex και του μοντέλου της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, επετέθη στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, που συμμετείχε στη συζήτηση επαναλαμβάνοντας τα περί πολιτικής ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και δήλωσε υπερήφανος για “ένα απολύτως διαφανές σύστημα πολυετών συμφωνιών - πλαίσιο, ανοιχτών στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όσον αφορά τις προμήθειες, σε αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές”.
Αρβανίτης: Μήπως η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;

Η χθεσινή παρουσία του Νότη Μηταράκη στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) για όλες τις εγκαταστάσεις του υπουργείου με τετραετή διάρκεια και μέγιστο προϋπολογισμό 456 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τη Μετανάστευση, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστα Αρβανίτη όσο και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς.

«456 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια για παροχή υπηρεσιών και 6,2 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτά τα χρήματα τα ελέγχουμε; Ο κ. Μηταράκης είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την ένταξη, λέει, να την αναλάβουν άλλοι. Εμείς τι θα αναλάβουμε, κύριε Μηταράκη; Την κράτηση; Η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / The LEFT, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο Τwitter, επεσήμανε ότι “φυσικά ούτε για την ‘ταμπακιέρα’ των νέων αναθέσεων, που είναι ελέγξιμες, ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Θα κριθεί από τους πολίτες, αλλά και από τα ευρωπαϊκά όργανα!”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακαλύψει στο προσφυγικό τη χρυσοτόκο όρνιθα. Ο κ. Μηταράκης ξεπέρασε τον εαυτό του: Διαγωνισμός ύψους 456 εκατ. για τέσσερα χρόνια για 'παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management)'” σχολίασε ο Γ. Μπουρνούς.

Πηγή avgi.gr

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Καβάλα να οδηγεί κλεμμένο όχημα από την Αττική

Συνελήφθη την 26-5-2021 το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, για το οποίο όπως προέκυψε είχε δηλωθεί υπεξαίρεση την 15-5-2021 σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής, καθώς επίσης ο δράστης αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη και επιχείρησε να διαφύγει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Πηγή evros24.gr

Κόσμος I.Γιόχανσον για μεταναστευτικό: Να υπάρξει μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής

Την αισιοδοξία ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα φτάσουν σε ένα ισορροπημένο συμβιβασμό για το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης, εξέφρασε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε τα κράτη-μέλη να δείξουν την αλληλεγγύη τους με τις χώρες πρώτης υποδοχής, οι οποίες ανά διαστήματα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τεράστιο αριθμό αιτήσεων ασύλου. «Μια χώρα που πιέζεται από μεταναστευτικές ροές πρέπει να ζητά τη στήριξη των άλλων κρατών-μελών και να τη λαμβάνει», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός υποχρεωτικής και δεσμευτικής αλληλεγγύης, επί τη βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος, οι οικονομικές δυνατότητες, η γεωγραφική θέση κάθε χώρας κτλ.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν βοήθεια σε ό,τι αφορά τις επιστροφές όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και δεν μπορούν να παραμείνουν στην ΕΕ, σημείωσε η Επίτροπος. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την μετανάστευση δημιουργώντας ένα φρούριο. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, τις τρίτες χώρες από τις οποίες συνήθως προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί».

Η Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε επίσης, στα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το λεγόμενο «screaning», τη διαλογή, με ευρωπαϊκά κριτήρια και την ενσωμάτωση όλων των χρήσιμων πληροφοριών σε ένα κοινό σύστημα. Τόνισε ότι η διαδικασία διαλογής θα πρέπει να εντοπίζει τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, τα παιδιά και όλους όσοι χρήζουν προστασίας. Αντίθετα, όσοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα περνούν σε μια ταχεία διαδικασία για την επιστροφή τους.

Η Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι το 2015, η πλειοψηφία αυτών που έφταναν στα ελληνικά νησιά ήταν πρόσφυγες, σε αντίθεση με πέρυσι που τα 2/3 των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ απορρίφθηκαν και μόνο το 1/3 εξ αυτών είχαν δικαίωμα ασύλου. Σημείωσε, επίσης, ότι 500.000 άνθρωποι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά μόνο το 1/3 εξ αυτών τελικά επέστρεψε. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», είπε η Ίλβα Γιόχανσον.

Πηγή indicator.gr

Μητσοτάκης σε Σασόλι: Δεν γίνεται η Τουρκία να χρησιμοποιεί ως «πιόνια» τους μετανάστες

Την ανάγκη να υλοποιηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, επισήμανε την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με αίσθημα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης ώστε να υλοποιηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου το μήνυμα στην Τουρκία ότι δε γίνεται να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως πιόνια «σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι».

«Την τελευταία φορά που επισκέφτηκες τη χώρα μας ήταν εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης. Και δεν αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση του Covid, αλλά στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, όταν δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν με κρατική ενθάρρυνση να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας και να εισέλθουν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τότε η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, προστάτεψε τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Σασόλι και συμπλήρωσε:

«Και χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνεια: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι. Και θέλω να σε ευχαριστήσω ακόμα μία φορά, γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή, πιέζοντας τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπορέσουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε και με αίσθημα αμοιβαιότητας κι αλληλεγγύης να υλοποιήσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα δώσει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μία κοινή πρόκληση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και συμφώνησε με τον κ. Σασόλι για την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό προϋποθέτει ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Νταβίντ Σασόλι είπε ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της επαρκούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, και όχι με ιδεολογία. Σημείωσε πως σήμερα οι περιστάσεις δείχνουν ότι η λειτουργία της Ευρώπης πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και επισήμανε ότι οι 15 αυτοί μήνες που προηγήθηκαν «μας δίδαξαν πολλά, μας έδωσαν πολλά μαθήματα. Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να δρομολογήσουμε σε πιο σωστές βάσεις κάποιους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να εργαστούμε γύρω από κοινά εργαλεία. Μας δίδαξαν, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι θεσμοί των Βρυξελλών, αλλά και οι εθνικοί θεσμοί. Πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των χωρών μας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γ΄ γενικός διευθυντής ΥΠΕΞ, πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

Πηγή fpress.gr

ΔΟΜ: Στις δομές φιλοξενίας οι εμβολιασμοί των αιτούντων άσυλο

Εντός των ανοιχτών δομών υποδοχής θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των αιτούντων άσυλο, με βάση το σχέδιο του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σε χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν για τον γενικό πληθυσμό, πληροφορία που ο διεθνής οργανισμός σήμερα διορθώνει ως «εσφαλμένη».

Ο ΔΟΜ χαιρετίζει, τέλος, «τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των μεταναστευτικών πληθυσμών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, καθώς και την πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να συντονίσει εξειδικευμένες ομάδες που θα διεξάγουν τους εμβολιασμούς εντός των ανοιχτών δομών υποδοχής».

Τον εμβολιασμό εντός των δομών θα συντονίσει ο ΔΟΜ, ως επίσημος οργανισμός υποστήριξης της διαχείρισης των δομών.

Πηγή newsit.gr

H Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει σε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει σε σειρά συναντήσεων και εκπαιδευτικών δράσεων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα για την βελτίωση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης.

Στο Πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31η Μαΐου 2021, συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων και ελέγχων στα κοινά χερσαία σύνορα των τριών χωρών, μέσω εκπαιδεύσεων και επιχειρησιακών συναντήσεων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, που διοργανώνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Χρηματοδοτείται κατά 95% από πόρους του Ταμείου Εσωτερικών Συνόρων, Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις και 5% από εθνικούς πόρους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 45 δράσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Τουρκία, στη Βουλγαρία καθώς και στη χώρα μας, με τη συμμετοχή 200 εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή evros24.gr

Συνελήφθησαν σε δύσβατη - δασική περιοχή του Μαυροβουνίου Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν πεζοί, περισσότερα από -38- κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθησαν, σε δύσβατη - δασική περιοχή του Μαυροβουνίου Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν πεζοί, περισσότερα από -38- κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (27-05-2021) το πρωί σε δύσβατη - δασική περιοχή του Μαυροβουνίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων και στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι, μαζί με έναν ακόμη συνεργό τους που αναζητείται, μετέφεραν πεζοί δύο ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν (24) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -38- κιλών και -350- γραμμαρίων.

Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των παραπάνω αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα, εξακριβώθηκε ότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Κατασχέθηκαν:
 • η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών
 • χρηματικά ποσά -350- ευρώ και -6.500- λεκ Αλβανίας
 • -2- κινητά τηλέφωνα και διάφορες κάρτες κινητής τηλεφωνίας
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Πηγή astynomia.gr

Συνάντηση Μ. Χρυσοχοϊδη με Μ. Σχοινά για τις μεταναστευτικές ροές

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο απασχόλησε κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για Θέματα «Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας» Μαργαρίτη Σχοινά, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση, που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, στις μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας ότι αυτή, οφείλεται κυρίως στα αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη φρούρηση των συνόρων από την ελληνική πλευρά, με τη συμβολή και των δυνάμεων του Frontex. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στα ζητήματα λειτουργίας χώρου Σένγκεν, στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε θέματα βελτίωσης συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών, καθώς και σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού, Λουκάς Τσώκος. Επίσης, συμμετείχαν η Διευθύντρια του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. Δέσποινα Σπανού και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου.

Πηγή myportal.gr

Ανοίγουν τα σύνορα με την Τουρκία - Έτοιμοι οι Τούρκοι τουρίστες για τις εξορμήσεις τους στις παραλίες του Εβρου

Ανακοινώθηκε το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας από την 1η Ιουλίου 2021 ημέρα Πέμπτη.

Ειδικότερα, το μοναδικό σημείο - πέρασμα θα είναι των ΚΗΠΩΝ-ΙΨΑΛΩΝ, ενώ αυτό των Καστανεών θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Οι θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ των δυο κρατών προς το παρόν παραμένουν ως έχουν -αναμένονται ανακοινώσεις λόγω και της τουριστικής περιόδου εν ευθέτω χρόνο ενώ παράλληλα συνεχίζονται κανονικά οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δυο χωρών με τις ίδιες διαδικασίες pcr 72 ωρών Αγγλικά, plf και καραντίνα σε όσους έρχονται από Τουρκία στην Ελλάδα 7 ημερών)

Για την είσοδο τους στην Ελλάδα οι Τούρκοι υπήκοοι θα χρειαστούν αρνητικό PCR τεστ εντός 72 ωρών στα ΑΓΓΛΙΚΑ και συμπλήρωση του PLF (personal locator form) στο www.travel.gov.gr ενώ παράλληλα συστήνεται το κατέβασμα της εφαρμογής Visit Greece για κινητά

Δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το σκεύασμα Sinovac *αναμένεται οδηγία από την Ε.Ε. και ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνο.

Στην Ελλάδα ήδη μπαίνουν ελεύθερα με επίδειξη αρνητικού pcr εντός 72 ωρών Τούρκοι υπήκοοι με άδεια παραμονής στην Ελλάδα , σύζυγοι καθώς και ειδικές άδειες. ενώ για όλους ισχύει η 7ημερη καραντίνα μέχρι σήμερα.

Πηγή pameevro.gr

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στη Λέσβο

 


Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στη Λέσβο

Επισκέψεις στη Λέσβο πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων το περασμένο τριήμερο, για να βρεθεί κοντά στους νέους συνοριακούς φύλακες, που υπηρετούν στην Δ.Α. Λέσβου και στις δομές διαχείρισης μετανάστευσης του νησιού. 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου υποστράτηγο κ. Ελευθέριο Ντουρουντού και εξέθεσε ζητήματα, που απασχολούν την κατηγορία προσωπικού που υπηρετεί στο νησί και γενικότερα των συνοριακών φυλάκων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Σάμου και Χίου. 

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. βρέθηκε στους χώρους εργασίας και ειδικότερα στην προσωρινή δομή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, η οποία είναι η μεγαλύτερη δομή διαχείρισης μεταναστών της Χώρας. 

Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν τέθηκαν άμεσα στην Ηγεσία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις σε ζητήματα γενικότερης φύσεως και ετέθησαν κατά την συνάντηση του κλιμακίου με τον Διοικητή του ΚΥΤ κ. Νικόλαο Μπαμπάκο, με σκοπό την άμεση επίλυσή τους. Οι νέοι Συνοριακοί Φύλακες στη Λέσβο, προσλήφθηκαν το περασμένο έτος σε συνθήκες ιδιαίτερες λόγω covid-19 και αμέσως μετά την τοποθέτησή τους, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση διαχείρισης των μεταναστών στη Λέσβο, λόγω πυρκαγιάς, στη δομή της Μόριας και της δημιουργίας νέας εγκατάστασης, για την φιλοξενία 13.000 μεταναστών.

«Σήμερα, οι συνοριακοί φύλακες εν όψει της νέας ανασυγκρότησης, της διοικητικής δομής διαχείρισης αποτελούν τον βασικό πυρήνα διαχείρισης μετανάστευσης, αλλά και φύλαξης των συνόρων στη νησιωτική χώρα. Η επέκταση του θεσμού της συνοριακής φύλαξης στη νησιωτική χώρα, ενισχύει και θωρακίζει αρτιότερα τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και γενικότερα την ελληνική επικράτεια από ασύμμετρες απειλές, μετά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας από τη Λέσβο.bordernews.gr 

Οι Αυστριακοί θα τιμήσουν την συνεργασία EKAM – ΕΚΟ Cobra που αναπτύχθηκε πέρυσι στον Έβρο

Η Αυστρία θα τιμήσει την κοινή συνεργασία που αναπτύχθηκε πέρυσι τον Μάρτιο στον Έβρο, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας και της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναχαίτιση της υβριδικής επιθέσεως που ενορχήστρωσε και εκτόξευσε με ορδές λαθρομεταναστών η τουρκική κυβέρνηση. Η Αυστρία ήταν από τις χώρες που ανταποκρίθηκαν, αποστέλλοντας κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής μονάδας Einsatzkommando Cobra που συνεργάσθηκε με προσωπικό της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδος (ΕΚΑΜ).

Τμήμα της αντιτρομοκρατικής Einsatzkommando Cobra έστειλε η Αυστρία στον Έβρο

Η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου και σε αυτήν έχει προσκληθεί μεταξύ άλλων και ο διοικητής της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, στον οποίο είχε ανατεθεί η ευθύνη της αναπτύξεως συνεργασίας με τους Αυστριακούς συναδέλφους. Την πρόσκληση απευθύνει ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer, αποτυπώνοντας με θερμά λόγια την πρόθεση “να τιμηθεί ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ της ΕΚΑΜ και της EKO Cobra“.

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένως: “Η κοινή επιχείρηση των ειδικών δυνάμεών μας την άνοιξη του 2020, δεν επέδειξε μόνο τις μοναδικές σχέσεις μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδος αλλά υπήρξε επίσης ένα καλό πρακτικό παράδειγμα ενεργού Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επιπλέον απέδειξε την ταχεία, ειλικρινή και επαγγελματική συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών μας μονάδων“.

Πως “δάγκωσε” ο Αυστριακός Cobra τον τουρκάκο


Οι Αυστριακοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση και προσκαλώντας παραλλήλως στελέχη της ελληνικής κυβερνήσεως επιδιώκουν να υπογραμμίσουν την πρόθεσή τους για καθιέρωση της συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα στελέχη της ΕΚΑΜ, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στα ειδικά καθήκοντα που τους ανατέθηκαν αλλά εν τοις πράγμασι λειτούργησαν ως “πρέσβεις” της χώρας σε έναν στίβο “ειδικής διπλωματίας” που ανοίγεται εκ της σταθερής τουρκικής υβριδικής απειλής και επιθετικότητας, η οποία καθίσταται αντιληπτή πλέον διεθνώς.

Στην επιστολή, ο υπουργός Nehammer συμπληρώνει: “Επομένως, προκειμένου να χαιρετίσουμε τις δυνάμεις αυτής της συνεργασίας σκεφτόμαστε μια κοινή τελετή στο αρχηγείο της EKO Cobra στα περίχωρα της Βιέννης παρόντων του Υπουργού Νότη Μηταράκη και του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα υπάρξει επίσης η ευκαιρία για ανταλλαγές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τους συναδέλφους της EKO Cobra“.

Πηγή doureios.com

Έβρος: Απόρθητο φρούριο τα ελληνικά σύνορα (video)

Ο φράχτης η πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων, που γνωρίζουν την περιοχή, η παρουσία της Frontex, καινούρια επιχειρησιακά οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κ.α. αποτελούν συμμάχους στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Στο «Οδοιπορικό για την ασφάλεια των συνόρων» κατέθεσαν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους οι «άνθρωποι του Έβρου»: εθνοφύλακες, αστυνομικοί, συνοριοφύλακες, τοπικές αρχές αλλά και κτηνοτρόφοι, αγρότες και ψαράδες. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή SocialNet με τον Φώτη Καρύδα, σε ένα οδοιπορικό για την ασφάλεια των συνόρων, αναμένεται να επεκταθεί και το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών έτσι ώστε όλη η οριογραμμή του Έβρου να καλύπτεται από σύστημα καμερών, θερμικών και μη.

«Τα σύνορα τα φυλάμε γιατί είναι η πατρίδα μας και δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μία πιθαμή γη. Εκείνος που δεν έχει πατρίδα δεν έχει τίποτα», τόνισε στην κάμερα της εκπομπής του Φώτη Καρύδα ο Χριστόφορος Ασλανίδης, ο οποίος παρά τα 80 χρόνια του δηλώνει ακόμα εθνοφύλακας. Αναφερόμενος στον φράχτη, πρόσθεσε: «Ο φράχτης όσα μέτρα είναι πάνω από τη γη, άλλα τόσα είναι από κάτω. Μόνο μύγα περνάει από εκεί».

Για την απόπειρα εισβολής μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Βενετίδης: «Όταν έγινε η απόπειρα εισβολής, ήρθε στον Έβρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ξένοι είδαν τι συμβαίνει εδώ αλλά και τι ρόλο παίζει αυτό το σημείο για την Ελλάδα».

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου, κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, έμπειροι αστυνομικοί παρακολουθούν μέσα από τις κάμερες και καταγράφουν ότι συμβαίνει σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή του Έβρου. «Η εμπειρία μας βοήθησε να χειριστούμε την περσινή κατάσταση καθώς και η συνεργασία με τον στρατό. Από τότε έχει στραφεί η προσοχή της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρώπης σε αυτό το κομμάτι των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και έχει αυξηθεί κατά πολύ η αποτρεπτική μας ικανότητα. Υπήρξε πρόσληψη 400 νέων συνοριακών φυλάκων και, ήδη, υπηρετούν μαζί με παλαιότερους συναδέλφους τους. Είναι γνώστες της περιοχής και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό αβαντάζ.

Υπάρχουν 24ωρες περιπολίες αστυνομίας, μικτές με τον ελληνικό στρατό όπως και κοινές με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex. Εκατό Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες εργάζονται στο πλάι των Ελλήνων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Διαθέτουμε καινούρια επιχειρησιακά οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κλπ Επίσης θα επεκταθεί και το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και όλη η οριογραμμή του Έβρου θα καλύπτεται από σύστημα καμερών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τουρνάκης, διοικητής τμήματος συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας

«Πανίσχυρη ασπίδα» χαρακτήρισε τα όσα έχουν γίνει στον Έβρο τον τελευταίο χρόνο ο Νικόλαος Γκότσης, δημοτικός σύμβουλος Φερών, ο οποίος εξήρε τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελληνική Πολιτεία την περσινή προσπάθεια εισβολής: «Τίποτα δεν είναι το ίδιο στην περιοχή μας από τον Μάρτιο του 2020. Ο φράχτης, η τεχνητή επιτήρηση των συνόρων, και η ενίσχυση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης του νομού με τους 400 συνοριακούς, αποτελούν μία πανίσχυρη ασπίδα».

Πηγή protothema.gr

Την πλήρη εποπτεία του προγράμματος ένταξης Helios θα αναλάβει το ελληνικό κράτος

Την πλήρη εποπτεία του προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων Helios θα αναλάβει το ελληνικό κράτος, πιθανότατα από τις αρχές του επόμενου χρόνου, και η μετάβαση αυτή από τα έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια σε τακτικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνσή του, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού κύκλου του Helios, που χρηματοδοτείται από έκτακτα κονδύλια της ΕΕ, αποφασίστηκε ως βέλτιστη πρακτική, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το πρόγραμμα να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF), με διάρκεια τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Κατά τη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, ο κ. Ρόκο εξήγησε ότι η χρηματοδότηση του Helios από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν μακροπρόθεσμες δραστηριότητες. Μέσω της μετάβασης που θα γίνει, τόνισε, "δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση που υπάρχουν τώρα, οπότε το πρόγραμμα θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και τομείς όπως η απασχολησιμότητα, η επαγγελματική κατάρτιση και η δυνατότητα να μάθουν οι πρόσφυγες περισσότερα για ζητήματα, όπως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ή το τράφικινγκ". "Η πρόκληση στην Ελλάδα είναι να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά στην ένταξη των προσφύγων και υπάρχει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση να πάει μπροστά και να προσπαθήσει να αναπτύξει περισσότερο αυτό τον μηχανισμό", πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει περισσότερες δραστηριότητες αναφορικά με τη διαχείριση των δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, "χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το πότε", με τον ΔΟΜ να συνεχίσει να παρέχει κάποιες ήπιες δραστηριότητες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μετάβαση διαχείρισης του προγράμματος των διαμερισμάτων από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο ελληνικό κράτος, στο οποίο οι θέσεις θα περιοριστούν, καθώς "υπάρχουν καμπς με διαθέσιμες θέσεις".

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο, την οποία ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας χαρακτήρισε ως "κατάσταση του μετά-επείγοντος", με τις προσφυγικές ροές να παραμένουν πολύ χαμηλές, ωστόσο διευκρίνισε ότι "είναι ένα ερωτηματικό τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί οι ροές στην Ελλάδα και την ΕΕ είναι ένα πολιτικό ζήτημα". Κατά την άποψή του, τρία ζητήματα θα καθορίσουν το μέγεθος των ροών το επόμενο χρονικό διάστημα: η κατάσταση στις χώρες προέλευσης, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Ρόκο παρατήρησε ότι "οι αφίξεις δεν σταματούν μόνο με ισχυρή διαχείριση των συνόρων. Σε αυτή την περίπτωση πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα είχαν ήδη λύσει τα προβλήματά τους βάζοντας περισσότερους συνοριοφύλακες. Η αυστηρότερη διαχείριση των συνόρων είναι ένα από τα στοιχεία, αλλά κυρίως επιδρά ο κορονοϊός και το γεγονός ότι ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθείς στο εσωτερικό της Τουρκίας μέχρι πρόσφατα", όπως επίσης και "η αλλαγή πολιτικής από την Τουρκία, που δεν ακολουθεί την πολιτική που ακολουθούσε στις αρχές του 2020".

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα, ο κ. Ρόκο παρατήρησε ότι "υπάρχουν ζητήματα που τα έχουμε θέσει στις αρχές" και πρόσθεσε ότι ο ΔΟΜ μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία συζητούν την πιθανότητα να εκδώσουν κοινή έκκληση προς την κυβέρνηση να διερευνήσει περαιτέρω αυτές τις καταγγελίες και να παρέχει απαντήσεις.

Για την κατασκευή των τειχών σε τέσσερις δομές της ενδοχώρας (Μαλακάσα, Ριτσώνα, Πολύκαστρο, Διαβατά), ο κ. Ρόκο υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή τους. "Κατά την άποψή μου ένα κέντρο φιλοξενίας πρέπει να έχει φράκτη και μετά συζητάμε τι τύπο φράκτη θα έχει", επισήμανε και πρόσθεσε ότι "το να έχεις περισσότερη ασφάλεια και ένα σύστημα ώστε να γνωρίζεις ποιος είναι μέσα στο καμπ, δεν επηρεάζει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μέσα και έξω από το καμπ", ενώ πρόσθεσε ότι "αυτή τη στιγμή εάν θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που ακολουθεί τις διεθνείς συνθήκες, δεν έχω κανένα λόγο να σκεφτώ ότι θα μετατρέψει τα ανοιχτά κέντρα σε κλειστά".

Ο ίδιος περιέγραψε ότι "αυτή τη στιγμή σε πολλά καμπς υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν χωρίς δικαίωμα εισόδου και καταλαμβάνουν χώρο που θα έπρεπε να δοθεί σε ανθρώπους με δικαίωμα διαμονής και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο τι συμβαίνει", συμπληρώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι "καλούνται ακόμα και να πληρώσουν για να επιστρέψουν στο κοντέινερ τους".

Τέλος, για τον εμβολιασμό των διαμενόντων στις δομές ο κ. Ρόκο επισήμανε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι θα ξεκινήσει στο τέλος Μαΐου, ωστόσο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν και για τους υπόλοιπους πολίτες, κάτι για το οποίο ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες καθώς εκτίμησε ότι "θα ήταν ευκολότερο να εμβολιάζονται μέσα στις δομές".

Πηγή capital.gr

Θεσσαλονίκη: Καυγάς μεταξύ αλλοδαπών για ασήμαντο λόγο - Ένας τραυματίας

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ήρθαν στα χέρια δύο νεαροί αλλοδαποί - Ένας εκ των δύο τραυματίστηκε. Στο σημείο έσπευσε η ΕΛΑΣ

Στα χέρια ήρθαν λίγο μετά τις 22.30 το βράδυ της Τετάρτης δύο νεαροί αραβικής καταγωγής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό σημειώθηκε μπροστά σε ταχυφαγείο στην οδό Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία, όταν οι δύο άνδρες καβγάδισαν για ασήμαντη αφορμή.

Στο σημείο κλήθηκε και το ΕΚΑΒ προκειμένου να παρέχει πρώτες βοήθειες στον έναν νεαρό, ενώ δεν υπήρξε κάποια προσαγωγή ή σύλληψη.

Πηγή:voria.gr

Ακόμη 64 νέα οχήματα ειδικής χρήσης προστέθηκαν στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας

Παρελήφθησαν 64 νέα οχήματα ειδικής χρήσης – ανακριτικά τροχαίας τύπου van,
που εντάσσονται στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αυτά τα 49 αποκτήθηκαν μέσω συγχρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα 15 μέσω συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα οχήματα κατανέμονται στις ανάλογες υπηρεσίες, ως εξής:
 • 23 στην Αττική, 
 • 5 στη Θεσσαλονίκη,
 • 5 στη Στερεά Ελλάδα, 
 • 4 στην Κρήτη, 
 • 4 στην Πελοπόννησο, 
 • 4στη Δυτική Ελλάδα, 
 • 4 στη Θεσσαλία, 
 • 4 στην Ήπειρο, 
 • 4 στη Δυτική Μακεδονία, 
 • 4 στην Κεντρική Μακεδονία και 
 •  3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

ΣτΕ: Προσφυγές κατά των υποχρεωτικών self test στις Ένοπλες Δυνάμεις και από γονείς

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε εργαζόμενη σε στρατιωτικό εργοστάσιο,
ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (self test).

Πρόκειται για την πρώτη αίτηση ακύρωσης που κατατίθεται στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο από εργαζόμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η προσφεύγουσα είναι υπάλληλος στη γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου στην οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στον χώρο εργασίας, επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και να το δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μάλιστα οι αρμόδιοι την ενημέρωσαν πως αν δεν υποβληθεί στον προβλεπόμενο υγειονομικό έλεγχο δεν θα επιτρέπεται η είσοδός της και θα καταγράφεται είτε ως αρνούμενη την παροχή εργασίας, είτε ως μη προσερχόμενη στην εργασία της.

Επίσης, καταγγέλλει πως ο συνταγματάρχης διοικητής του στρατιωτικού εργοστασίου διέταξε την αποχώρησή της και την ενημέρωσε, μέσω τρίτου, ότι εάν δεν αποχωρήσει θα καλέσει την Στρατονομία. Όπως λέει, κλείδωσε το γραφείο και τα ερμάρια της και την οδήγησαν συνοδεία μέχρι την έξοδο του στρατοπέδου-εργοστασίου.

Στην αίτηση της ζητά να ακυρωθεί ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος για κορωνοϊό, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, όπως και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ. Η ίδια είχε γνωστοποιήσει με επιστολή της στην υπηρεσία της και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι η επίμαχη ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και πως δεν συγκατατίθεται σε καμία επεξεργασία των προσωπικών της δεδομένων.

Προσφυγές από 49 γονείς και μια φοιτήτρια

Αιτήσεις ακύρωσης κατά του νόμου 4790/2021 που αφορά στις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία της COVID-19 κατέθεσαν στο ΣτΕ 49 γονείς με παιδιά-μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μια φοιτήτρια.

Πηγή newsbreak.gr

Ν. Μηταράκης στα Παραπολιτικά: Εντοπίστηκαν έκνομες ενέργειες από ΜΚΟ

Για τον έλεγχο που διενεργείται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό
κάνει λόγο στη συνέντευξη του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

28.09.2020, 16:28 ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι 63 ΜΚΟ έχουν απορριφθεί και δεν έχει επιτραπεί η ένταξη τους στο μητρώο. Ο κ . Μηταράκης εξηγεί που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα στα νησιά και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, ενώ κατηγορεί την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να μην αποδέχεται τα αιτήματα επιστροφών παράνομων μεταναστών.

Τι έχει δείξει ο έλεγχος στις ΜΚΟ που ασχολούνται µε το Μεταναστευτικό;


Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε κατέστησαν την κοινωνία των πολιτών ασφαλή και θωρακισμένη απέναντι σε έκνομες και υπονομευτικές -ως προς το ανθρωπιστικό της έργο- συμπεριφορές. Η δημιουργία του Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και των µελών τους συναρμόζει ένα ισχυρό και συνεκτικό πλέγμα ελέγχου της δραστηριοποίησης οργανώσεων στο Μεταναστευτικό. Παράλληλα, δημιουργεί αποδεδειγμένα φυγόκεντρες τάσεις από τη χώρα µας σε οργανώσεις των οποίων η δράση υπήρξε προβληματική. Σήμερα έχουν πιστοποιηθεί από το Μητρώο µας 38 ΜΚΟ, 28 βρίσκονται στην Α’ και 67 στη Β’ φάση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 63 οργανώσεις έχουν απορριφθεί. Σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παρανομίες από ΜΚΟ, συνεργαστήκαμε άψογα µε τις αρμόδιες ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές. Αλώστε, το νέο πλαίσιο λογοδοσίας των ΜΚΟ φέρνει γρήγορα στο φως περιπτώσεις αυθαιρεσίας ή και ύποπτης δράσης. Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

Πότε θα είναι έτοιμες οι νέες δομές στα νησιά και πόσους µμετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενούν συνολικά;

Ο πραγματικός αριθμός διαμενόντων στις κλειστές δομές στα νησιά θα είναι μικρότερος από τη χωρητικότητα. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά φαινόμενα υπερπληθυσμού, δημιουργία των κλειστών, ελεγχόμενων δομών στα νησιά υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής µας στο Μεταναστευτικό, που πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Οι νέες δομές θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες και θα εμφυσήσουν το πολυπόθητο αίσθημά ασφαλείας στους νησιώτες. Η κατασκευή τους μακριά από τον αστικό ιστό θα συμβάλει στη µμείωση των συνεπειών του Μεταναστευτικού και στη βελτίωση της καθημερινότητας στα πολύπαθα νησιά µας. Βρισκόμαστε σε σύμπνοια µε τις τοπικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την κατασκευή των νέων δομών. Στη Σάμο, το νέο κέντρο στη θέση Ζερβού, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουνίου, αφότου ολοκληρωθεί η µμεταφορά των διαμενόντων από το ΚΥΤ στο Βαθύ. Η συνολική χωρητικότητά του θα είναι 1.500 άτομα. Στην Κω και τη Λέρο τα νέα κέντρα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα μπορούν να φιλοξενήσουν 1.800 και 1.300 άτομα, αντίστοιχα. Στη Λέσβο έχει χορηγηθεί η άδεια χωροθέτησης για το νέο κέντρο δυναμικότητας 3.000 ατόμων, στη θέση Βάστρια. Η ωφέλιμη έκταση της εγκατάστασης θα είναι σημαντικά µμικρότερη (-18%) του σημερινού προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου. Στη Χίο προχωράμε στη δημιουργία του νέου κέντρου στη θέση Άκρα Παχύ, µε χωρητικότητα 1.500 ατόμων. Τα νησιά µας δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος μόνιμης διαμονής µμεταναστών. Θέλω να σας πω ότι ο πραγματικός αριθμός διαμενόντων θα είναι µμικρότερος από τη χωρητικότητα. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι, ώστε να µην αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά φαινόμενα υπερπληθυσμού.

Αυξάνονται οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο. Τι απαντάτε;

Η χώρα µας φυλάσσει τα σύνορά της µε αποφασιστικότητα και πλήρη συµµόρφωση µε τους κανόνες εµπλοκής στη θάλασσα, το ∆ιεθνές και το Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο. Και αυτή ακριβώς η αποτελεσµατικότητα στην επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε. έχει απορρυθµίσει τη λειτουργία των δικτύων λαθροδιακινητών, οι οποίοι αναγκαστικά επιστρέφουν σε παλαιότερες διαδροµές της Μεσογείου. Και, φυσικά, έχει οδηγήσει σε παρακµή και την τουρκική προπαγάνδα. Η Ελλάδα δεν ήταν πριν από το 2015 και δεν θέλουµε να είναι πύλη εισόδου µεταναστών. Πρέπει, όµως, να γίνει σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα, όταν φυλά τα δικά της σύνορα, ταυτόχρονα φυλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το ζήτηµα, λοιπόν, δεν είναι µόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Εχω τακτικές συνοµιλίες µε τους υπουργούς των υπόλοιπων κρατών υποδοχής. ∆ηµιουργήσαµε τη MED 5, την οµάδα των µεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχής, και µε ενιαία και ενισχυµένη φωνή ζητάµε από την Ευρώπη παγιωµένη αλληλεγγύη και ίση κατανοµή των µεταναστευτικών βαρών. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας της Ευρώπης από µαζικές παράτυπες αφίξεις.

Εχουν περάσει τέσσερις µήνες από τότε που ζητήσατε την επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Εφαρµόζεται, τελικά, ή είναι κενό γράµµα η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας;

«Τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος μόνιμης διαμονής μεταναστών», δηλώνει σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΗ Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να «αξιοποιεί» την πανδηµία ως ευκαιρία και πρόσχηµα για να µην αποδέχεται τα αιτήµατα επιστροφών. Εµείς ζητούµε την πλήρη εφαρµογή της Κοινής ∆ήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016. Ειδικότερα, ζητάµε την αποτροπή των µεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια, καθώς και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και έχουµε στο πλευρό µας το σύνολο των κρατών-µελών, αλλά και των θεσµικών οργάνων της Ε.Ε. Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάµεσα στη θετική ατζέντα που της προσφέρει η Ευρώπη και την αρνητική στάση που κρατά, «ανακυκλώνοντας» τον αποµονωτισµό της.

Η κυβέρνηση συµπληρώνει σε λίγο δύο χρόνια ζωής. Είναι, πιστεύετε, η κατάλληλη συγκυρία για ανασχηµατισµό ή για πρόωρες εκλογές;

Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Ιούλιο του 2023. Μέχρι τότε ασχολούµαστε µε την αποστολή µας, την εκπλήρωση των δεσµεύσεών µας απέναντι στον ελληνικό λαό. Αναφορικά µε τη σύνθεση της κυβέρνησης, αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, είναι θέµα του πρωθυπουργού.

Πηγή parapolitika.gr