Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Λινού: «Να εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δεν έχουν χαρτιά»

Για την εμβολιαστική εκστρατεία μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας δύο πράγματα: ότι πρέπει να εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, δηλαδή να γίνει το εμβόλιο κατ’ οίκον.

«Άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα, συχνά και υπό άθλιες συνθήκες, πρέπει, έχουν ή δεν έχουν χαρτιά, να εμβολιαστούν άνευ όρων, ιδίως καθώς έχουμε πολλούς μετανάστες που απασχολούνται και στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Λινού.

Και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να υπάρξει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους στο σπίτι, που δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Σε ότι αφορά όσους εκφράζουν φόβο για το εμβόλιο, η καθηγήτρια επεσήμανε, χωρίς να εξαπολύει κατηγορίες, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους της: «Χρειάζεται έντονη εξειδικευμένη επικοινωνιακή προσπάθεια για να πειστούν όσοι φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, να δούμε γιατί φοβούνται και να υπάρχει μήνυμα για αυτούς. Να δούμε ποια είναι τα ερωτήματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Το θέμα είναι και ποιος πρέπει να το πει αυτό: μπορεί να είναι ο παπάς του χωριού, ο πολιτικός αρχηγός ή ο επικεφαλής μιας οργάνωσης».

Καταλήγοντας τόνισε για μια ακόμη φορά τη σημασία των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους: «Η ακτινοβολία διευκολύνει να απενεργοποιηθεί πιο γρήγορα ο ιός, ενώ ο καιρός μας προδιαθέτει να είμαστε περισσότερο έξω που βοηθά στην μη μετάδοση του κορωνοϊού».

Πηγή newsbreak.gr

Ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ – Ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων και ταυτοποίηση στοιχείων από smartphone ή συσκευή

Οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να κοινοποιήσουν ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητάς τους με ένα απλό κλικ στο τηλέφωνό τους. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Η Επιτροπή προτείνει την έκδοση αξιόπιστης και ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους – Οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να κοινοποιήσουν ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητάς τους με ένα απλό κλικ στο τηλέφωνό τους. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες θα υποχρεούνται να δέχονται τη χρήση των ευρωπαϊκών πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας κατόπιν αιτήματος του χρήστη, για παράδειγμα για την απόδειξη της ηλικίας του. Η χρήση του ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας θα γίνεται πάντα με επιλογή του χρήστη

Η Επιτροπή πρότεινε ένα πλαίσιο για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να κοινοποιήσουν ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητάς τους με ένα απλό κλικ στο τηλέφωνό τους. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες θα υποχρεούνται να δέχονται τη χρήση των ευρωπαϊκών πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας κατόπιν αιτήματος του χρήστη, για παράδειγμα για την απόδειξη της ηλικίας του. Η χρήση του ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας θα γίνεται πάντα με επιλογή του χρήστη.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τις ίδιες ενέργειες σε οποιοδήποτε κράτος μέλος με αυτές που κάνουμε στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον κόστος και με λιγότερα εμπόδια, είτε πρόκειται για την ενοικίαση διαμερίσματος είτε για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού εκτός της χώρας μας. Και να το πράττουμε αυτό με ασφαλή και διαφανή τρόπο. Έτσι, θα αποφασίζουμε πόσες πληροφορίες που μας αφορούν επιθυμούμε να μοιραστούμε, με ποιον και για ποιο σκοπό. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που θα επιτρέψει σε όλους μας να βιώσουμε ακόμα περισσότερο τι σημαίνει να ζούμε στην Ευρώπη και να είμαστε Ευρωπαίοι.»

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε: «Οι πολίτες της ΕΕ, πέρα από το υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αναμένουν επίσης και ευκολία, είτε κατά τις επαφές τους με τις εθνικές διοικήσεις, για παράδειγμα για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, είτε όταν γράφονται σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο όπου απαιτείται επίσημη ταυτοποίηση. Τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας τούς προσφέρουν τη νέα δυνατότητα να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν δεδομένα για κάθε είδους υπηρεσία, από τον έλεγχο εισιτηρίων στο αεροδρόμιο έως την ενοικίαση αυτοκινήτου. Σκοπός τους είναι να δώσουν μια επιλογή στους καταναλωτές, μια ευρωπαϊκή επιλογή. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μας, μεγάλες και μικρές, θα επωφεληθούν κι αυτές από την ψηφιακή ταυτότητα. Θα μπορούν να προσφέρουν ευρύ φάσμα νέων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η πρόταση δίνει τη λύση για ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες ταυτοποίησης.»

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ταυτότητα

Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία θα μπορούν να συνδέουν την εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα με αποδεικτικά έγγραφα άλλων προσωπικών τους ιδιοχαρακτηριστικών (π.χ. άδεια οδήγησης, πτυχία, τραπεζικό λογαριασμό). Τα πορτοφόλια αυτά μπορούν να παρέχονται από δημόσιες αρχές ή από ιδιωτικούς φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζονται από κράτος μέλος.

Τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακά χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα χωρίς λόγο. Με τη λύση αυτή θα έχουν πλήρη έλεγχο των δεδομένων που μοιράζονται.

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα είναι:

– Διαθέσιμη σε όποιον επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει: Κάθε πολίτης της ΕΕ, κάτοικος και επιχείρηση στην Ένωση που επιθυμεί να κάνει χρήση της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας θα μπορεί να το πράξει.

Ευρέως χρησιμοποιήσιμη: Τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ευρέως είτε ως τρόπος ταυτοποίησης των χρηστών είτε για την απόδειξη ορισμένων προσωπικών χαρακτηριστικών, με σκοπό την πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ένωση.

– Οι χρήστες θα έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους: Τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέπουν στους πολίτες να επιλέγουν ποιες πτυχές της ταυτότητας, των δεδομένων και των πιστοποιητικών τους κοινοποιούν σε τρίτα μέρη, καθώς και να παρακολουθούν τέτοιες κοινοποιήσεις. Ο έλεγχος από τους χρήστες διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνο πληροφορίες που χρειάζεται να κοινοποιηθούν.

Για να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατόν, η πρόταση συνοδεύεται από σύσταση. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να καθορίσουν κοινή εργαλειοθήκη έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να αρχίσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Η εν λόγω εργαλειοθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τις βέλτιστες πρακτικές.

Επόμενα βήματα

Παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις τεχνικές πτυχές της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας. Μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», η Επιτροπή θα στηρίξει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου για την ψηφιακή ταυτότητα, ενώ πολλά κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει έργα για την εφαρμογή λύσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, στα εθνικά τους σχέδια στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ιστορικό

Η Ψηφιακή Πυξίδα της Επιτροπής για το 2030 καθορίζει ορισμένους στόχους και ορόσημα στην επίτευξη των οποίων θα συμβάλει η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα. Για παράδειγμα, έως το 2030, όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες διαδικτυακά, όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία· και το 80 % των πολιτών θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια λύση ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID).

Για την πρωτοβουλία αυτή, η Επιτροπή βασίζεται στο υφιστάμενο διασυνοριακό νομικό πλαίσιο για αξιόπιστες ψηφιακές ταυτότητες, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης (κανονισμός eIDAS). Εγκρίθηκε το 2014 και παρέχει τη βάση για διασυνοριακή ηλεκτρονική ταυτοποίηση, επαλήθευση της ταυτότητας και πιστοποίηση ιστότοπων εντός της ΕΕ. Ήδη περίπου το 60 % των Ευρωπαίων μπορούν να επωφεληθούν από το ισχύον σύστημα.

Ωστόσο, δεν απαιτείται από τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνική ψηφιακή ταυτότητα και να την καταστήσουν διαλειτουργική με τις αντίστοιχες ταυτότητες άλλων κρατών μελών, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Η παρούσα πρόταση θα καλύψει αυτές τις ελλείψεις βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του πλαισίου και επεκτείνοντας τα οφέλη του στον ιδιωτικό τομέα και στη χρήση κινητών επικοινωνιών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα – Σελίδα πληροφοριών

Κανονισμός για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Σύσταση για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Ιστοσελίδα eIDAS

Έκθεση για την αξιολόγηση του κανονισμού eIDAS

Ψηφιακή δεκαετία – Δελτίο Τύπου

Αγορά εργασίας: Τα «SOS» του εργασιακού και οι νέες γονικές άδειες

Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το καθεστώς της τηλεργασίας, καταργεί το ΣΕΠΕ, δημιουργώντας νέα ανεξάρτητη αρχή, θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια για τον πατέρα, αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο για την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Νέο πλαίσιο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ορίζει το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία στις 17 Ιουνίου.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έδωσαν αυστηρότερο στίγμα στον συνδικαλιστικό νόμο και αποσαφήνισαν τη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που αποτελεί και το σημαντικότερο σημείο τριβής με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Ειδικότερα, στη διάταξη για τη διευθέτηση αποσαφηνίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ το αρχικό κείμενο έκανε λόγο για απαγόρευση απόλυσης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν δεχτεί το αίτημα του εργοδότη για διευθέτηση. Επίσης, διευκρινίζεται ότι το ωράριο εργασίας στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δηλώνεται και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Παράλληλα, εντάχθηκε διάταξη που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Επίσης, θεσπίζεται αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

Ακόμα μια σημαντική προσθήκη αφορά στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την οποία διασώζεται δια νόμου το επίδομα γάμου (10% επί του κατώτατου μισθού), καθώς, όπως ορίζει η σχετική διάταξη με τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις μπορεί να καθορίζονται και μισθολογικοί όροι οι οποίοι ωστόσο ισχύουν μόνο για τους συμβαλλόμενους στη σύναψη της ΕΓΣΣΕ.

Η διάταξη που καταργήθηκε η οποία είχε μπει στο στόχαστρο ακόμα και του ΣΕΒ όριζε ότι δίνεται η δυνατότητα 4μηνης προθεσμίας για την καταβολή της αποζημίωσης στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ενώ για την άσκηση αγωγής από την πλευρά του εργαζόμενου προβλέπεται η καταβολή μειωμένης έως και 10 % αποζημίωσης για να καλυφθεί η περίπτωση λάθους. Η τελική διάταξη αποσαφηνίζει αφενός ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και αφετέρου νομοθετείται η παγιωμένη θέση της νομολογίας, ότι η υπολειπόμενη καταβληθείσα αποζημίωση δεν συνιστά λόγο ακύρωσης αλλά συμπλήρωσης αυτής.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δίνει έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση του νέου εργασιακού σε συνδυασμό με την προώθηση της ανάπτυξης και την προστασία των εργαζομένων. Εκτός από τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το καθεστώς της τηλεργασίας, καταργεί το ΣΕΠΕ, δημιουργώντας νέα ανεξάρτητη αρχή, αλλάζει τις γονικές άδειες, θεσπίζοντας για πρώτη φορά άδεια για τον πατέρα και θεσπίζει αυστηρότερο πλαίσιο για την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές που προέκυψαν από τη διαβούλευση είναι τα εξής:

1. Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη ( ατομική σύμβαση) μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς ,εκπαιδευτικούς η άλλους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική διάταξη το ωράριο εργασίας στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δηλώνεται και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Συνεπώς οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα του «επιστρέφονται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Το κέρδος για τον εργαζόμενο είναι ότι με τη διευθέτηση μπορεί να εξασφαλίσει αν το επιθυμεί 4ήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών. Επιπλέον όπως προβλέπει η επαναδιατυπωμένη διάταξη, καλύπτεται από δικλείδα ασφαλείας ότι δε θα απολυθεί αν αρνηθεί να υποβάλλει αίτηση για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στο αρχικό κείμενο η διάταξη σημείωνε ότι απαγορεύεται να απολυθεί αν αρνηθεί αίτημα του εργοδότη να δεχτεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν από τη λήψη, εν όλω ή εν μέρει, του χρονικού αντισταθμίσματος που προβλέπεται κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης , ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες που έχει απασχοληθεί.

Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας προβλέπεται η χορήγηση διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες)

2. Αύξηση πλαφόν υπερωριών: Αυξάνονται στις 150 ώρες το χρόνο οι υπερωρίες και εξισώνονται σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους όπως συμβαίνει στην Ευρώπη (Σήμερα είναι: 96 ώρες/έτος στη βιομηχανία και 120 ώρες/έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις). Παράλληλα αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ίσχυε ως τώρα)

3..Ψηφιακή κάρτα: Η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι από τις βαρύνουσες διατάξεις του νομοσχεδίου καθώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του 8ώρου ,στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου ( δικαίωμα στην αποσύνδεση) αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. . Πως θα λειτουργεί στην πράξη:Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη.

4. Τι αλλάζει στις απολύσεις:
Το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές η το κλείσιμο της επιχειρήσεις. Οι εργατολόγοι εξηγούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη δουλειά του και προτιμά την αυξημένη αποζημίωση ενώ και ο εργοδότης επιλέγει να πληρώσει κάτι παραπάνω για μειώσει στο μέλλον το εργατικό κόστος.

Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζόμενου στην δουλειά, μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος, που δεν θα προσέρχεται στο χώρο εργασίας, θα αμείβεται κανονικά.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι δίνεται η δυνατότητα 4μηνης προθεσμίας για την καταβολή της αποζημίωσης στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ενώ για την άσκηση αγωγής από την πλευρά του εργαζόμενου προβλέπεται η καταβολή μειωμένης έως και 10 % αποζημίωσης για να καλυφθεί η περίπτωση λάθους.

Η τελική διάταξη αποσαφηνίζει αφενός ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και αφετέρου νομοθετείται η παγιωμένη θέση της νομολογίας, ότι η υπολειπόμενη καταβληθείσα αποζημίωση δεν συνιστά λόγο ακύρωσης αλλά συμπλήρωσης αυτής.

5. Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις απαγορεύεται η απόλυση

Το εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνει τη λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση.

Άκυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.4.Επιθεώρηση Εργασίας-Ανεξάρτητη Αρχή

Προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ενώ ορίζεται ότι το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο. Κατά τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας που σήμερα υποστηρίζουν το ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ θα εξακολουθούν να το πράττουν. Για το ίδιο διάστημα, μετατάξεις και αποσπάσεις για την πλήρωση των θέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας γίνονται κατά προτεραιότητα από προσωπικό του ΥΠΕΚΥ με ιδιότητα Επιθεωρητή Εργασίας.

6. Τι άλλο αλλάζει στις απολύσεις: Το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές η το κλείσιμο της επιχειρήσεις. Οι εργατολόγοι εξηγούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη δουλειά του και προτιμά την αυξημένη αποζημίωση ενώ και ο εργοδότης επιλέγει να πληρώσει κάτι παραπάνω για μειώσει στο μέλλον το εργατικό κόστος.

Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζόμενου στην δουλειά, μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος, που δεν θα προσέρχεται στο χώρο εργασίας, θα αμείβεται κανονικά.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι δίνεται η δυνατότητα 4μηνης προθεσμίας για την καταβολή της αποζημίωσης στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ενώ για την άσκηση αγωγής από την πλευρά του εργαζόμενου προβλέπεται η καταβολή μειωμένης έως και 10 % αποζημίωσης για να καλυφθεί η περίπτωση λάθους.

Η τελική διάταξη αποσαφηνίζει αφενός ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και αφετέρου νομοθετείται η παγιωμένη θέση της νομολογίας, ότι η υπολειπόμενη καταβληθείσα αποζημίωση δεν συνιστά λόγο ακύρωσης αλλά συμπλήρωσης αυτής.

7. Συνδικαλιστικός νόμος: Με διάταξη της τελευταίας στιγμής απαγορεύεται η ανακήρυξη απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Επίσης, θεσπίζεται αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών. Οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση.

Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί.

Παράλληλα προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους ( υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή) κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα στο μετρό, κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών.

Προϋπόθεση για την συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας. Καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου, ή σεξουαλική παρενόχληση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι προϋπόθεση για κήρυξη απεργίας και εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ενώ απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

8. Προστασία συνδικαλιστών: Η αγωγή για να κριθεί εάν ένας συνδικαλιστής έχει απολυθεί εγκύρως συζητείται με τις ίδιες ταχύτατες διαδικασίες που ισχύουν σε περίπτωση αγωγής για την κήρυξη μιας απεργίας ως παράνομης. Η ανάγκη για ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης προκύπτει από το ότι εάν ο απολυθείς δικαιωθεί μετά από χρόνια, θα έχει αποκλεισθεί από τη συνδικαλιστική δράση. Επίσης απλοποιείται η ειδοποίηση των συνδικαλιστικών στελεχών για τη λήψη συνδικαλιστικής άδειας, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει χώρα είτε μία εβδομάδα πριν τη λήψη της άδειας όταν είναι εκ των προτέρων γνωστός ο λόγος, είτε, σε όλως έκτακτες περιπτώσεις, ακριβώς πριν τη λήψη της.

9. Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους - ένα πάγιο αίτημα των συνδικάτων και κυρίως του ΚΚΕ , προβλέπει το σχέδιο νόμου η οποία θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργατοτεχνιτών με βασικότερο όφελος τον υπερδιπλασιασμό της αποζημίωσης απόλυσης.

10. Επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας η δυνατότητα εργασίας τις Κυριακές με την ισχύουσα αυξημένη αμοιβή.

11. Τηλεργασία: Όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η τηλεργασία εφαρμόζεται μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Στο νομοσχέδιο ορίζεται συγκεκριμένα ότι, η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται με απόφαση του εργοδότη μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και όταν προηγείται σχετική κυβερνητική απόφαση, ή μετά από αίτηση του εργαζομένου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του. Αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα παραπέμπεται προς επίλυση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ανάληψη του κόστους από τον εργοδότη: Ορίζεται ρητώς ότι το κόστος που αναλαμβάνει ο εργοδότης είναι ο εξοπλισμός (απόκτηση, συντήρηση, αποκατάσταση) και οι επικοινωνίες - οι λεπτομέρειες καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Παραμένει η πρόβλεψη ότι οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, είναι αφορολόγητες και δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.

Απλούστευση: Μειώνονται τα υποχρεωτικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η σύμβαση της τηλεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ρυθμίσεις θεσπίζεται το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα κάθε τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του ενώ ορίζεται ότι οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

12. Ψηφιακές πλατφόρμες

Προβλέπεται ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν προστατευτικά κράνη στους παρόχους των υπηρεσιών, μπορούν εναλλακτικά να καταβάλουν στους συνεργάτες τους την αξία του κράνους σε χρήμα. Με αντίστοιχο τρόπο αποδίδεται και η προσαύξηση του 15% επί του ελάχιστου νομοθετημένου μισθού σε περίπτωση χρήσης ιδίου μέσου.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου: αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες (συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών / έργου), θεσπίζονται ίδιες υποχρεώσεις από τις πλατφόρμες για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και προβλέπονται δικαιώματα σύστασης οργανώσεων, διαπραγμάτευσης συλλογικών συμφωνιών, απεργίας για τους απασχολούμενους με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/ έργου.

13.  Άδειες-Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Τι αλλάζει στις γονικές άδειες

Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, γονικές άδειες 4 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία ώστε να συνδυαστεί αρμονικά με την οικογενειακή ζωή προβλέπουν οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση για δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Οι άδειες θα δίνονται στους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα.

Αναλυτικά οι νέες άδειες που θεσπίζονται είναι οι εξής:

- Άδεια σε πατέρες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα.

- Γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό. (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών). Η άδεια μπορεί να χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα

- Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, ενώ δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Επίσης γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν. Η άδεια χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης του εργαζόμενου και μπορεί να χορηγηθεί με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.

- Αδεια για την φροντίδα προσώπου 5 ημερών κάθε χρόνο δικαιούται κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη ένα έτος απασχόλησης εφόσον υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.

- Αδεια δύο ημερών ετησίως η οποία χορηγείται δύο φορές το χρόνο με μια εργάσιμη ημέρα την κάθε φορά δικαιούται ο εργαζόμενος για λόγους ανωτέρας βίας που αφορά επείγοντα περιστατικά ασθενείας εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημενο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

- Κάθε εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής με παιδιά ηλικίας ως 12 χρονών έχουν δικαίωμα να εργαστούν με τηλεργασία, μερική απασχόληση ή ευέλικτο ωράριο εργασίας για λόγους φροντίδας. Όταν οι ευέλικτοι όροι εργασίας έχουν περιορισμένη διάρκεια, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή της απασχόλησης του, όταν λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος

Την ίδια ώρα και οι δύο γονείς και όχι μόνο η μητέρα όπως ισχύει σήμερα προστατεύονται από τις απολύσεις όταν κάνουν χρήση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων.

Για τον πατέρα θεσμοθετείται η προστασία από την απόλυση για 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, για 4 μήνες για το 2ο και για 6 μήνες για κάθε επόμενο παιδί μετά το δεύτερο.

Πηγή protothema.gr

Musta Neri: Η απίστευτη αποφυλάκιση ενός σκληρού κακοποιού για την οποία μίλησε στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης

Οι παρενέργειες του νόμου Παρασκευόπουλου, μέσω του οποίου αποφυλακίσθηκαν πρόωρα δεκάδες «σκληροί» κακοποιοί, για να συνεχίσουν την δράση τους
Μία αδιανόητη ιστορία κρύβεται πίσω από τις αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή: Ο υπουργός έκανε λόγο για 117 «σκληρούς» ποινικούς που αποφυλακίστηκαν πρόωρα λόγω του «νόμου Παρασκευόπουλου», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός καταδίκου αλβανικής καταγωγής, ο οποίος εξέτισε μόνον τα 4,5 από τα συνολικά 14,5 χρόνια της ποινής του, αποφυλακίσθηκε με βάση τις προβλέψεις του νόμου και επανήλθε αμέσως μετά στον χώρο των ποινικών αδικημάτων.

Πρόκειται για τον Musta Neri, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2015 είχε συλληφθεί ως συναυτουργός σε δύο στραγγαλισμούς, μαζί με τον Bariam Mondi, ο οποίος είχε «στην πλάτη του» και άλλες δολοφονίες. Σε βάρος του δεύτερου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατά συρροή, της ληστείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας με ιδιαίτερη σκληρότητα, ενώ ο Musta Neri κατηγορήθηκε για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατά συναυτουργία και της ληστείας από κοινού.

Ο Neri καταδικάστηκε σε 14,5 χρόνια κάθειρξης και μπήκε στην φυλακή -αλλά μετά ήλθε ο νόμος Παρασκευόπουλου: στις 12 Ιουλίου του 2019, τρεις ημέρες μετά από τις εκλογές, ο Neri αποφυλακίσθηκε.

Η συνέχεια έδειξε ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί: Στις 5 Αυγούστου του 2019 -μόλις 20 ημέρες από την αποφυλάκισή του- ο Neri συμμετέχει σε ληστεία σε τράπεζα στην Πάργα. Ο εισαγγελέας της Πρέβεζας εκδίδει ένταλμα για την σύλληψή του, η οποία ωστόσο δεν γίνεται δυνατή. Ο Neri παραμένει άφαντος.

Η επόμενη εμφάνισή του γίνεται στις 8 Φεβρουαρίου του 2020, όταν οργανώθηκε μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη τριώνΑλβανών κακοποιών που είχαν διαπράξει ληστείες σε Καλαμάτα, Πάργα και αλλού.

Το τμήμα Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής που είχε ακολουθήσει τα ίχνη των σκληρών Αλβανών κακοποιών από τη Μακεδονία και επιχείρησε να τους συλλάβει στην Αρχαία Κόρινθο.

Όταν αυτοί αντιλήφθηκαν πως είναι μπλοκαρισμένοι, έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν τα πυροβολούν κατά των αστυνομικών.

Οι άνδρες της ΕΛΑΣ «απάντησαν» στα πυρά, και τελικά δύο από τους κακοποιούς τραυματίστηκαν. Ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου και ο άλλος στο Θριάσιο. Ο τρίτος συνελήφθη. Από εκείνη την καταδίωξη, μόνον ένας ξέφυγε - και διαφεύγει ακόμα: Ο Musta Neri, για τον οποίον εκκρεμούν δύο ελληνικά εντάλματα- και ένα ευρωπαϊκό...

Τι είπε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδης, είπε για την υπόθεση στη Βουλή: "Και για να ολοκληρώσω, αλήθεια, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είστε ακόμη περήφανοι για τον νόμο Παρασκευόπουλου;
Ασχολούμαι σήμερα το πρωί με μία υπόθεση και θέλω να σας την πω, είναι πολύ ενδεικτική.
Υπάρχει ένας Αλβανός κακοποιός και το «Αλβανός» δεν το λέω με τη ρατσιστική έννοια, λέω την εθνική του καταγωγή και τίποτε άλλο, για να προσδιορίσω πού αναφέρομαι. Υπάρχει λοιπόν ένα κακοποιός ο οποίος το 2015 φυλακίστηκε με κάτι λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια φυλακή.
Αυτός ο κακοποιός βγήκε από τη φυλακή, μπήκε τον Φεβρουάριο του 2015 και βγήκε από τη φυλακή 12 Αυγούστου του 2019, δηλαδή, τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές με τις ευεργετικές διατάξεις Παρασκευόπουλου. Στις 5 Αυγούστου, δηλαδή είκοσι ημέρες μετά, κάνει ληστεία με απόπειρα φόνου.
Τον Φεβρουάριο του 2020 ο συγκεκριμένος καταδιώκεται από την Αστυνομία με μία άλλη δική του συμμορία και πυροβολεί για να σκοτώσει αστυνομικούς. Είναι καταζητούμενος αυτή τη στιγμή για απόπειρα φόνου με ληστεία. Ξέρετε πόσες τέτοιες περιπτώσεις είναι; Μόνο στη Διεύθυνση ΥΔΕΖΙ εδώ στην Αττική και μόνο στο τμήμα κλοπών και διαρρήξεων, που αφορά τους κλέφτες και τους διαρρήκτες, είναι εκατόν δεκαεπτά περιπτώσεις την τελευταία διετία -εννοώ έως ότου έληξε ο νόμος Παρασκευόπουλου- και όλοι αυτοί είναι έξω. Και όλοι αυτοί επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και εναντίον των πολιτών.
Κάποια στιγμή, νομίζω, αν σας πονάει η «ανακύκλωση» της εγκληματικότητας, αν σας ενδιαφέρει η μάχη για την εγκληματικότητα, αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση για το οργανωμένο έγκλημα, είμαστε εδώ».
Πηγή protothema.gr

Χαρδαλιάς: Νέο σχέδιο ΕΛ.ΑΣ με ειδική μονάδα για κορoνοπάρτι

Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου για τα κορονοπάρτι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν τα κορονοπάρτι, καθώς όλο και περισσότερο πυκνώνουν όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά και μεταφέρονται σε τουριστικές περιοχές και νησιά. Σε αυτές τις περιοχές, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχων υπό το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, με επίκεντρο δημοφιλείς προορισμούς όπως τη Μύκονο.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Παρασκευής 4 Ιουνίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου για τα κορονοπάρτι σε περιοχές που είναι απαραίτητο και όχι μόνο στη Μύκονο.

«Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση. Να ξεκαθαρίσω, συζητάμε την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα κορονοπάρτι. Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχων και συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. όχι μόνο για τη Μύκονο. Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά και διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει συρροές, που σημαίνουν μέτρα, που σημαίνουν ζημιά στις τοπικές οικονομίες... Είναι ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή ethnos.gr

Νέες τουρκικές αθλιότητες κοντά στην Κω: Δουλέμποροι έριξαν στη θάλασσα μετανάστες (video)

Έτσι λειτουργούν τα «VIP δρομολόγια» -όπως ονομάζονται από τους δουλέμπορους

Η Τουρκία συνεχίζει με κάθε τρόπο να στέλνει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες και μετά να κατηγορεί τη χώρα μας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα ακόμα απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες στην Κω, καθώς Τούρκοι δουλέμποροι έριξαν στη θάλασσα δύο μετανάστες (19 και 41 ετών από τη Συρία), τους οποίους περισυνέλεξε το Λιμενικό με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κω και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Κω. Ένας εξ αυτών μάλιστα, είχε πάνω του πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όπως αποκάλυψε το OPEN, οι δύο μετανάστες εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης λίγο έξω το λιμάνι της Κω από το Ε/Γ –Ο/Γ Blue Star 2, το οποίο προερχόταν από τη Ρόδο.

Κι ενώ αρχικά όλοι πίστεψαν ότι ήταν επιβάτες του πλοίου που έπεσαν στη θάλασσα, διαπίστωσαν αμέσως ότι επρόκειτο για μετανάστες, όταν είδαν μια λέμβο με δύο άτομα πάνω (προφανώς οι διακινητές) να περνά «σφαίρα» με προορισμό τα τουρκικά παράλια (η Αλικαρνασσός/Μπόντρουμ είναι απέναντι από την πόλη της Κω).

Αυτά τα «VIP δρομολόγια» -όπως ονομάζονται από τους δουλέμπορους- από την Τουρκία προς την Ελλάδα, κοστίζουν πιο ακριβά και η «λογική» τους είναι… πετάμε τους μετανάστες στην ελληνική θάλασσα και φεύγουμε.

Πηγή newsbreak.gr

Έπιασαν στον Κολωνό 34χρονο με ευρωπαϊκό ένταλμα – Πλαστογραφούσε έγγραφα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Η πρώτη φάση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το Σεπτέμβριο του 2020

Συνελήφθη στον Κολωνό, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής σε συνεργασία με την Ομάδα ΔΙΑΣ, 34χρονος Αλγερινός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές Αρχές, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που πλαστογραφούσε έγγραφα με τα οποία γινόταν παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η σύλληψη ήταν απόρροια επιχειρησιακής δράσης με την ονομασία «op. BERBER», με αντικείμενο διερεύνησης τη δράση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας τουλάχιστον από το 2018 δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων και στην παράνομη προώθηση μεταναστών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το Σεπτέμβριο του 2020 οδήγησε στη σύλληψη βασικών μελών του κυκλώματος, ενώ συλλέχθηκαν στοιχεία σχετικά με τη δράση συνεργού του κυκλώματος ο οποίος ήταν στην Αθήνα.

Πηγή anemosradio.gr

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Σέρρες: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε τροχαίο με μετανάστες

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το όχημα στο οποίο επέβαιναν συνολικά εννέα άτομα -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- εξετράπη της πορείας του και ανετράπη


Δύο νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος με μετανάστες, που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί στην παλιά εθνική οδό Σερρών – Καβάλας, έξω από το χωριό Κρηνίδα Σερρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., επρόκειτο για όχημα που μετέφερε παράνομα μετανάστες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το όχημα στο οποίο επέβαιναν συνολικά εννέα άτομα -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκροί δύο επιβάτες και άλλοι έξι διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία των Σερρών και της Δράμας. Ο οδηγός – διακινητής αναζητείται.


ΠΗΓΗ  circogreco.gr

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ στις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού τον τελευταίο χρόνο

Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις χώρες της ΕΕ όπου οι χρήστες του Διαδικτύου εκτέθηκαν περισσότερο σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από τον Μάιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, ransomware Trojans επιτέθηκαν σε 56.877 μοναδικούς χρήστες σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 12.358 εταιρικών χρηστών (εξαιρουμένων των ΜμΕ) και 2.274 χρηστών που σχετίζονταν με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που αποκλείει την πρόσβαση στο σύστημα ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα του. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο απαιτούν λύτρα από τα θύματά τους σε αντάλλαγμα για τη μη κοινοποίηση των δεδομένων. Τα διανύσματα επίθεσης (attack vectors) που χρησιμοποιούνται συχνά από εκβιαστικά Trojans περιλαμβάνουν το πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP), τα μηνύματα phishing και τις ευπάθειες λογισμικού. Επομένως, μια επίθεση ransomware μπορεί να στοχεύσει μεμονωμένα άτομα αλλά και εταιρείες. Από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με το μεγαλύτερο μερίδιο μοναδικών χρηστών των οποίων οι υπολογιστές αποτέλεσαν στόχο ransomware (0,56%), με την Κύπρο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (0,38%).

Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι λύσεις της Kaspersky απέκλεισαν τις προσπάθειες εκκίνησης ενός ή περισσότερων κακόβουλων προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για την κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς σε υπολογιστές 79.315 χρηστών σε ολόκληρη την ΕΕ. Χρηματοοικονομικό κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται από χάκερ για τη διάπραξη τραπεζικών απατών στον κυβερνοχώρο. Πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση χρήσης εξειδικευμένου κακόβουλου λογισμικού, το οποίο έχει δημιουργηθεί για τη σάρωση ενός υπολογιστή ή ενός ολόκληρου δικτύου υπολογιστών, για την απόκτηση πληροφοριών που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με το μερίδιο των μοναδικών χρηστών των οποίων οι υπολογιστές αποτέλεσαν στόχο χρηματοοικονομικού κακόβουλου λογισμικού να αγγίζει το 1,1%. Στην περίπτωση αυτή, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1,3%. Κακά νέα και για τους Έλληνες χρήστες macOS, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με 9,59% μερίδιο μοναδικών χρηστών να έχουν δεχτεί επίθεση.

Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν επίσης επιθέσεις στο IoT (Internet of Things), όπως routers και άλλους τύπους εξοπλισμού δικτύου. Κατά την περίοδο αναφοράς, πάνω από το 80% των επιθέσεων σε παγίδες της Kaspersky πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Telnet. Όσον αφορά τη διανομή συνεδριών, υπερισχύει επίσης το Telnet, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα του συνόλου των συνεδριών εργασίας. Ως αποτέλεσμα, επιλέχθηκαν συσκευές που πραγματοποίησαν επιθέσεις χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Telnet για τη δημιουργία του χάρτη των διευθύνσεων IP των εισβολέων. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με βάση τις συσκευές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις.

Οι διαδικτυακές επιθέσεις εξετάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές περιλαμβάνουν κακόβουλα αντικείμενα που έχουν ληφθεί από κακόβουλες / μολυσμένες ιστοσελίδες (δημιουργούνται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για δόλιους σκοπούς) ή διαδικτυακούς πόρους με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες (για παράδειγμα, φόρουμ), καθώς και παραβιασμένους νόμιμους πόρους. Οι λύσεις της Kaspersky στην ΕΕ απέκλεισαν 115.452.157 επιθέσεις που ξεκίνησαν από διαδικτυακούς πόρους σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, κατά την περίοδο αναφοράς, προγράμματα adware καταγράφηκαν στο 89,60% των υπολογιστών των χρηστών στους οποίους ενεργοποιήθηκε το Web Anti-Virus. Κατά μέσο όρο, το 13,70% των υπολογιστών χρηστών του Διαδικτύου στην ΕΕ υπέστησαν τουλάχιστον μία επίθεση κατηγορίας κακόβουλου λογισμικού κατά την περίοδο αναφοράς. Η Ελλάδα κατέλαβε επίσης πολύ υψηλή θέση σε αυτή τη λίστα στην ΕΕ, καθώς βρέθηκε στη δεύτερη θέση των χωρών όπου οι χρήστες αντιμετώπισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαδικτυακής «μόλυνσης», καθώς το 18,50% των υπολογιστών χρηστών του Διαδικτύου αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία επίθεση με κακόβουλο λογισμικό κατά την περίοδο αναφοράς.

Επιπλέον, για κάθε χώρα στην ΕΕ, η Kaspersky υπολόγισε πόσο συχνά οι χρήστες αντιμετώπισαν επιθέσεις σε αρχεία που ενεργοποίησαν το antivirus. Αυτά περιλαμβάνουν ανιχνεύσεις αντικειμένων που βρίσκονται σε υπολογιστές χρηστών ή αφαιρούμενα μέσα που είναι συνδεδεμένα σε αυτούς (μονάδες USB flash, κάρτες μνήμης κάμερας/τηλεφώνου, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι). Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν το επίπεδο μόλυνσης προσωπικών υπολογιστών σε διαφορετικές χώρες. Ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών όπου οι χρήστες αντιμετώπισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τοπικής μόλυνσης με μερίδιο 32,60% μοναδικών χρηστών** σε υπολογιστές των οποίων οι τοπικές απειλές κατηγορίας κακόβουλου λογισμικού εμποδίστηκαν από τα προϊόντα της Kaspersky. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένα κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε στο 18,77% των υπολογιστών, των σκληρών δίσκων ή των αφαιρούμενων μέσων που ανήκουν σε χρήστες του KSN στην ΕΕ.

Τέλος, η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στη λίστα χωρών της ΕΕ με βάση τον αριθμό των επιθέσεων phishing (δολώματα σε ανυποψίαστα θύματα για παράδοση τραπεζικών πληροφοριών, αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και πολλά άλλα), με το 14,98% Ελλήνων μοναδικών χρηστών να έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων phishing.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μαζικών κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι πολλοί και τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Κάποιοι σχετίζονται με το είδος των επιθέσεων, οι οποίες μπορούν να βρουν πιο πρόσφορο έδαφος σε κλάδους με έντονη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι πολλές φορές προέρχονται από οργανωμένες ομάδες με καθαρά εθνικιστικά κίνητρα. Οι περισσότερες, όμως, επιθέσεις έχουν ως κοινό παράγοντα και κίνητρο το οικονομικό όφελος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται έντονα και στο είδος των επιθέσεων που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια (ransomware, financial malware, κα.)», σχολιάζει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager για Ελλάδα και Κύπρο στην Kaspersky.

Και συνεχίζει: «Εάν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά την υιοθέτηση των κατάλληλων τεχνολογικών πόρων κυβερνοασφάλειας (Endpoints, Firewalls), τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι εγχώριοι οργανισμοί και χρήστες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity awareness). Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στη σχετική έρευνα της Kaspersky το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την οποία μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είχε προσφέρει κάποιου είδους εκπαίδευση στους υπαλλήλους της που θα εργάζονταν απομακρυσμένα λόγω της πανδημίας. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση και την ενίσχυση μία σχετικής κουλτούρας πάνω στην οποία η εκάστοτε εταιρεία θα μπορέσει να δομήσει τις αντίστοιχες πολιτικές της».

Πηγή zougla.gr

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί με 4 μη νόμιμους μετανάστες στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Δράμας

Συνελήφθησαν στις 2-6-2021 το βράδυ, στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Δράμας, από αστυνομικούς της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας δύο αλλοδαποί, οι οποίοι προωθούσαν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν παράνομα στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης

Κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο.Πηγή evros24.gr

Συνεχίζεται ο εφοδιασμός των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με υγειονομικό υλικό

Μέχρι τώρα έχουν κατανεμηθεί πάνω από 5,7 εκατ. υλικά για την προστασία του προσωπικού και γενικότερα της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό

Συνεχίζεται η κατανομή υγειονομικού υλικού στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την προστασία του προσωπικού και γενικότερα της δημόσιας υγείας από τη διάδοση του covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, κατανομή 431.560 υγειονομικών υλικών και συγκεκριμένα:
 • 378.000 μάσκες μιας χρήσης,
 • 30.400 γάντια μιας χρήσης,
 • 17.600 λίτρα αντισηπτικού,
 • 3.150 φόρμες προστασίας και
 • 2.410 γυαλιά προστασίας.
Σημειώνεται ότι από αρχές Μαρτίου του 2020 έχουν κατανεμηθεί με μέριμνα του Αρχηγείου, στις αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας 5.713.640 υγειονομικά κ.λπ. υλικά, ως ακολούθως:
 • 3.401.560 μάσκες μιας χρήσης,
 • 1.983.400 γάντια μιας χρήσης,
 • 162.900 λίτρα αντισηπτικού,
 • 110.178 υφασμάτινες προστατευτικές μάσκες,
 • 36.185 φόρμες προστασίας,
 • 9.393 γυαλιά προστασίας,
 • 6.000 προστατευτικά διαχωριστικά plexiglass,
 • 3.295 προστατευτικές ασπίδες προσώπου,
 • 428 θερμόμετρα και
 • 301 συσκευές απολύμανσης.
Ο εφοδιασμός των αστυνομικών Υπηρεσιών με υγειονομικό υλικό θα συνεχιστεί με βάση τον σχετικό προγραμματισμό.

Πηγή astynomia.gr

Μ. Σχοινάς: «Στον Έβρο το τελειότερο σύστημα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων στον κόσμο»

Σε συνοριακή περιπολία της Frontex στον ποταμό Έβρο θα συμμετάσχει την Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Θράκη.

Συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, ο αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφτεί τον Μεθοριακό Σταθμό στους Κήπους, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Frontex και αξιωματικούς στη Γέφυρα του Έβρου.

«Θέλω το κέντρο βάρους αυτής της επίσκεψης να είναι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Θα ενημερωθώ από τις ομάδες της Frontex, της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που λειτουργούν στον ¨Εβρο. Θα έχω μάλιστα την χαρά να κάνω μια περιπολία μαζί τους. Η ΕΕ θα έχει σε λίγο καιρό το τελειότερο σύστημα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων στον κόσμο, όχι μόνο με όρους φύλαξης αλλά και με όρους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων που χρειαζόμαστε. Με την επίσκεψή μου στο εξωυερικό σύνορο στον ¨Εβρο θέλω να δείξω συμβολικά αυτήν την διαδικασία», είπε ο κ. Σχοινάς στο euronews.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Θράκη ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφθεί το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην περιοχή και έχει χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ενώ θα επισκεφτεί την έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή και θα απευθύνει ομιλία στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στην Κομοτηνή στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και θέλω να τους πω ότι η Θράκη είναι μια απόδειξη αυτού που λέμε ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, όπου συμμετέχουν πολιτιστμοί, διάφορες παραδόσεις, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κλίμα με ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Με χαρά προσβλέπω αυτήν την ευκαιρία, με αυτήν την επίσκεψη, να περάσω αυτά τα μηνύματα», σχολίασε ο κ. Σχοινάς.

Το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα εγκαινιάσει το Κέντρο Ενημέρωσης Europe Direct Κομοτηνής, θα ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και στην συνέχεια θα μεταβεί στην Ξάνθη όπου και θα ξεναγηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Ακόμα, με την ιδιότητα του αρμόδιου αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών, θα συζητήσει σε κοινή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα και τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλίλ.

Δεκαπέντε μήνες μετά τα γνωστά επεισόδια στον Έβρο με την προώθηση από την Τουρκία χιλιάδων μεταναστών στην συνοριογραμμή και την απόπειρα μαζικής εισόδου τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Η νέας μας πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που καταθέσαμε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει τρεις βασικές διαστάσεις. Η πρώτη είναι να δουλέψουμε καλύτερα με τους γείτονές μας, με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, να φτιάξουμε συμφωνίες που θα τις εμπλέξουν στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η δεύτερη διάσταση είναι αυτό που λέγαμε πριν, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης έτσι ώστε η Ενωση να παραμείνει ένας προρισμός ασύλου για όσους το δικαιούνται αλλά για αυτούς που δεν το δικαιούνται να είναι ένα μηχανισμός ελέγχου που θα τους βοηθάει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους. Και η τρίτη διάσταση είναι ένα σύστημα αλληλεγγύης και επιμερισμού των βαρών ανάμεσα σε όλες τις 27 χώρες της Ενωσης και όχι μόνο όπως γίνεται τώρα στις χώρες πώτης υποδοχής».

Με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στην Θράκη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα αναχωρήσει για τη Λιουμπλιάνα όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της βαλκανικής χώρας ενόψει της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή gr.euronews.com

Μεταναστευτικό - Σκληρή πολιτική από τη Δανία: Όσοι αιτηθούν άσυλο μπορεί να βρεθούν εκτός Ευρώπης

«Ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δανίας

Παρά τις εκκλήσεις των ΜΚΟ και του ΟΗΕ, που φοβούνται υποβάθμιση ων δικαιωμάτων προσφύγων - μεταναστών, η Δανία «σκληραίνει» τη στάση της στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα η βουλή της Σκανδιναβικής χώρας ψήφισε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, η Δανία θα μπορεί να επανεγκαθιστά αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Η κίνηση να περάσει το νομοσχέδιο, με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά, έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ένα εξαιρετικά διχαστικό θέμα εντός της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

“Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Πηγή fpress.gr

«Κούρσες θανάτου» διακινητών μεταναστών στη Θράκη

Ελλοχεύουν κίνδυνοι και για τους ανυποψίαστους πολίτες, φωνάζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Π. Χαρέλας

Αυξημένη η πίεση στον ποταμό Έβρο την τελευταία εβδομάδα - «η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό»Διονύσης Βοργιάς

«Κίνδυνος-θάνατος» είναι τα δρομολόγια διακινητών μεταναστών στη Θράκη, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτη Χαρέλα στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Τα διεθνή κυκλώματα μεταναστών, που ως γνωστό έχουν χαρτογραφημένα όλα τα περάσματα στην ελληνοτουρκική και ελληνοβουλγαρική μεθόριο, εργαλειοποιούν ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο, στοιβάζοντας μετανάστες σε οχήματα και αναπτύσσοντας ιλιγγιώδεις ταχύτητες, αδιαφορώντας για πιθανό τροχαίο, όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί ακόμη και πολύνεκρα. «Οι διακινητές τρέχουν σαν τρελοί. Φορτώνουν μετανάστες κι αρχίζουν να τρέχουν με 180 και 200 χιλιόμετρα», είπε χαρακτηριστικά ο κος Χαρέλας, κάνοντας λόγο για «διεθνή κυκλώματα διακινητών» και ζητώντας από άπαντες «να δείξουμε όλοι την προσοχή μας, γιατί το φαινόμενο αυξάνεται και γίνεται αρκετά επικίνδυνο. Είναι κίνδυνος-θάνατος στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά, αυτοί οι διακινητές με τις κούρσες θανάτου, που δεν υπολογίζουν καμία ανθρώπινη ζωή: ούτε τη δική τους ούτε των μεταναστών που κουβαλούν ούτε των ανυποψίαστων οδηγών στο εθνικό δίκτυο».

Έβρος: Αυξημένη πίεση, ενισχυμένες περιπολίες

Την ίδια ώρα, η πίεση με τις ροές μεταναστών, που καθοδηγούνται από τα κυκλώματα διακινητών, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στον Έβρο, σε σύγκριση με την σχετικά ομαλή κατάσταση προ μερικών εβδομάδων. «Ανοίγουν και κλείνουν τις “πόρτες” και ρυθμίζουν την πίεση όπως αυτοί θέλουν απέναντι από την Τουρκία», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ και δήλωσε: «έχουμε μία εβδομάδα περίπου (που έχουν αυξηθεί οι ροές), προσπαθούν να μας περάσουν μετανάστες από την περιοχή του Έβρου. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σαφώς και θα περάσουν κάποιοι, το θέμα είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τα αντανακλαστικά μας να είναι πάρα πολύ γρήγορα, ώστε αν δεν τους προλαβαίνουμε στον Έβρο, να τους προλαβαίνουμε σε Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα».

Οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες πάνω στον ποταμό και στις παραποτάμιες δασικές εκτάσεις. «Οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης περιλαμβάνουν καθημερινές πλωτές περιπολίες στον ποταμό Έβρο», γνωστοποιεί η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, μεταφέροντας εικόνα αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών κατά τη διάρκεια πλωτής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου. Σε άλλο σημείο τώρα, σε δασική έκταση του Σουφλίου κοντά στα σύνορα, η ΕΛΑΣ μεταφέρει εικόνα νέων συνοριακών φυλάκων σε περιπολία και γνωστοποιεί την στόχευση, που είναι «η πάταξη των κυκλωμάτων που προωθούν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας είναι πεπεισμένος πως «η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που πλέον δεν το πιστεύει. Είναι ένα εργαλείο δικό της για το θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική. Δεν χωράει αμφισβήτηση και αμφιβολία» και υπογραμμίζει: «η Τουρκία μας πιέζει αυτή όταν, όποτε κι από όπου θέλει».

Θράκη: Stop σε τέσσερις περιπτώσεις διακίνησης

Στα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά διακίνησης των τελευταίων ωρών στη Θράκη, συνελήφθησαν την Τρίτη 01/06 στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης πέντε διακινητές, τρεις αλλοδαποί και δύο ημεδαποί, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός δράστης και επέβαινε η ημεδαπή συνεργός του, πλην όμως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ακολούθως το όχημα εισήλθε στην Εγνατία Οδό όπου τελικά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο διακινητές, καθόσον διαπιστώθηκε ότι επιβαίνοντες στο παραπάνω όχημα μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ίδιο πρωί, σε παραλιακή περιοχή της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Στην τρίτη περίπτωση, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνελήφθη ένας αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με τη συνδρομή τελωνειακών υπαλλήλων στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου) που οδηγούσε ο δράστης, εντόπισαν επιμελώς κρυμμένους στο ρυμουλκούμενο, ανάμεσα σε εμπορεύματα, τρεις μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους μετέφερε με αυτό τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Στην τέταρτη περίπτωση, το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης - Συνόρων, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί ΙΧΕ αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες. Από την ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι το όχημα δεν σταμάτησε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε σε θαμνώδη περιοχή, ενώ ο οδηγός - διακινητής επιχείρησε να διαφύγει πεζός χωρίς να τα καταφέρει. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Συνολικά, κατασχέθηκαν τρία ΙΧΕ αυτοκίνητα, ένα ΙΧΦ αυτοκίνητο, ένα ζεύγος πλαστών πινακίδων και χρηματικό ποσό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τέσσερις υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, Ιάσμου και Φερών και το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη

Πηγή xronos.gr

Γ. Παπαπροδρόμου : Διαδίκτυο δίχως ηλικία αλλά με περισσότερη ασφάλεια

 

του Γιώργου Παπαπροδρόμου, Υποστρατήγου ε.α., Πτυχιούχου Νομικής ΑΠΘ, Ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος.Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δημιούργησαν με νέα, συνδεδεμένη όσο ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, πραγματικότητα.

Η τεχνολογία φέρνει αρκετές υπέροχες υποσχέσεις, με τους δημιουργούς της να εξυμνούν τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματά της, αλλά ταυτόχρονα φέρνει και μια σειρά από προκλήσεις και κινδύνους (Harari, 2018, p. 16)
Το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε στη σημερινή του μορφή έχει ηλικία (συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο με αιχμή τη δεκαετία του 1990) και οι πρωτεργάτες του (όχι μόνο ένα άτομο ή ένα κράτος αλλά πλειάδα διαφορετικών ατόμων) είναι σήμερα άτομα της τρίτης ηλικίας (με ορισμένους από αυτούς να έχουν αφήσει πέρα από την παρακαταθήκη τους και τη φυσική τους παρουσία).
Σχεδιάσθηκε για να προωθήσει την επικοινωνία στις ανθρώπινες κοινωνίες, την ελευθερία της έκφρασης, την προώθηση και διακίνηση ιδεών και αξιών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων (Jarque, et al., 2017, p. 120).

Κι όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από την έννοια της ψηφιακής προσβασιμότητας .

Όταν λέμε ψηφιακή προσβασιμότητα εννοούμε ότι καθετί που έχει σχεδιασθεί στην νέα τεχνολογική πραγματικότητα (ιστότοποι, λογισμικά, εφαρμογές, υλισμικά, εργαλεία) αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα άτομα να μπορούν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το κάθε επιμέρους στοιχείο[1].
Η διασύνδεση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον επιτυγχάνεται με τη χρήσηδισεκατομμυρίων συσκευών κυρίως κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, προσωπικών υπολογιστών, αλλά και άλλων συσκευών όπως έξυπνα ρολόγια, έξυπνες τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.
Συμβαίνει αυτό σήμερα και σε ποιο ποσοστό;

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (βλ. Εικόνα 1) δείχνουν ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 40,5%) να μη μετέχει σ αυτή την συνδεδεμένη πραγματικότητα παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, δείγμα της τεχνολογικής ανισότητας αλλά και της κοινωνικής ανισότητας.

Σε 4,66 δις ανέρχονται οι χρήστες του Διαδικτύου σήμερα ενώ 3,1 δις άτομα δεν μπορούν να συνδεθούν.
Το γεγονός αυτό συνιστά το λεγόμενο «ψηφιακό χάσμα» (digitaldivide), το οποίο θίγει άτομα και χώρες που τα χαρακτηρίζει η φτώχεια, έχοντας και ταξικό πρόσημο (Cull, et al., 2021, p. 166) βλ. Εικόνα 2Το ίδιο χάσμα υπάρχει σε επίπεδο φύλου αφού σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 250 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε σχέση με τους άντρες(Cull, et al., 2021, p. 164).

Στα άτομα του ψηφιακού περιθωρίου περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άτομα με χαμηλό εισόδημα, αγροτικοί πληθυσμοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες)(Jarque, et al., 2017, p. 122).
Το ψηφιακό χάσμα στην ηλικιακή του διάσταση τείνει να διευρυνθεί μέσα από την επικράτηση ενός στερεοτύπου ότι το ηλικιωμένο άτομο δεν έχει την ικανότητα να προσαρμοσθεί στο νέο ψηφιακό περιβάλλον άρα είναι μάταιο να προσπαθήσει να ενταχθεί σ αυτό (Fuente-Núñez, et al., 2021, p. 29).

Το λεγόμενο χάσμα γενεών δημιουργεί επίσης μια διαφοροποίηση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συνδεδεμένων ατόμων αφού το τοπίο δεν είναι ομοιόμορφο σε επίπεδο χρηστών κι αυτό οφείλεται και στα διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, με σημαντικό το ρόλο της εκπαίδευσης .
Η έννοια του ηλικιωμένου, πέρα από την χρονολογική ηλικία και τη βιολογική διαδικασία γήρανσης, συνδέεται με το κοινωνικό πλαίσιο της κάθε κοινωνίας και των αντιλήψεων της (Rights, 2018, p. 6).

Το νομικό καθεστώς και το πλαίσιο προστασίας για τα ηλικιωμένα άτομα

Τόσο στην ελληνική έννομη τάξη όσο και στην αντίστοιχη διεθνή κι ευρωπαϊκή, η προστασία των ηλικιωμένων ατόμων πηγάζει από μια σειρά διατάξεων[2] (Σύνταγμα, νόμοι, οδηγίες, διεθνείς συνθήκες[3]), μέσα από την οπτική της ίσης μεταχείρισης των ατόμων, δίχως καμία διάκριση είτε άμεση είτε έμμεση, βάσει κάποιων χαρακτηριστικών στα οποία ο νομοθέτης εντάσσει και την ηλικία.
Χαρακτηριστική είναι η νομολογιακή περίπτωση στην Ιρλανδία,Martinv. EsplanadeHotelκατά την οποία ο ηλικιωμένος διάδικος (Martin) προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά μιας επιχείρησης (ξενοδοχείο) για συμπεριφορά έμμεσης διάκρισης σε παρεχόμενη υπηρεσία (δωμάτιο ξενοδοχείου) σε τιμή ακριβότερη από εκείνη της διαδικτυακής κράτησης. Ο ηλικιωμένος ενάγων επικαλέστηκε αυτή τη διάκριση, παρέχοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υπολογιστών και να διαθέτουν δεξιότητες τεχνολογίας πληροφοριών, ουσιαστικά επικαλούμενος το ψηφιακό χάσμα(Dewhurst, 2020, p. 106).
Στο νομικό διάλογο είναι απαίτηση πλέον της διεθνούς κοινότητας(από τουλάχιστον 140 χώρες σε όλο τον πλανήτη)η υπογραφή μιας συνθήκης για την προστασία των ηλικιωμένων ατόμων[4].

Τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα;

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, στην μεταπανδημική περίοδο θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και τα κράτη να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ένταξης των ηλικιωμένων ατόμων, με την περαιτέρω αξιοποίηση κι ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών, να ενθαρρύνουν τον ψηφιακό γραμματισμό,κάνοντας κατανοητό ότι η διαδικτυακή πραγματικότητα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι εύκολες, αξιόπιστες και ασφαλείς, γεφυρώνοντας το όποιο χάσμα(Freije-Rodríguez, et al., 2020, pp. 165,166).

Η χρονική στιγμή της υγειονομικής κρίσης με τα πανδημικά χαρακτηριστικά έφερε στο προσκήνιο για όλες τις χώρες δυο κρίσιμες έννοιες, όπως αυτή τηςτηλεκπαίδευσης και τηςτηλεργασίας, δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικού μας ρόλου, που μας θέλει αριστοτελικά να είμαστε φύσει και θέσει κοινωνικά όντα (όπου δεν υπάρχει η έννοια της απόστασης)[5].

Στην πραγματικότητα αυτή τα ηλικιωμένα άτομα ένιωσαν όσο ποτέ την ανάγκη να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα (εγγόνια, παιδιά και φίλους), να ζητήσουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα υγείας που ήταν και θα είναι στην επικαιρότητα, να συνδιαλλαγούν μέσω των νέων τεχνολογιών (αγορά προϊόντων και τραπεζικές συναλλαγές). Ωστόσο, κυβερνοεγκληματίες έκαναν την παρουσία τους αισθητή[6], εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας αλλά και του ψηφιακού αναλφαβητισμού των ηλικιωμένων ατόμων.

Τα ηλικιωμένα άτομα, μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία ανατρέχουν για βοήθεια στο κοντινό τους περιβάλλον, τα παιδιά τους ανησυχούν για την διαδικτυακή ζωή των γονιών τους, δίχως την κατάλληλη ενημέρωση για τις απειλές του κυβερνοχώρου είναι ευάλωτα στους κυβερνοεγκληματίες[7].
Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου υλοποίησαν και υλοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης[8] και πρόληψης με αναλυτικές οδηγίες προς τα ηλικιωμένα άτομα και το περιβάλλον τους (κυρίως στο χώρο των απατών με μια ποικιλομορφία των μεθόδων δράσης), προτρέποντας την αναφορά των Κυβερνοεγκλημάτων από τα θύματα.

Στην κατεύθυνση της στοχευμένης ενημέρωσης για τα ηλικιωμένα άτομα[9] που συνδέονται στον κυβερνοχώρο ή θα θελήσουν να συνδεθούν,ιδιαίτερο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει, για την ελληνική πραγματικότητα, το ίδιο το κράτος με την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών[10], η οποία τη στιγμή αυτή το μόνο σχετικό υλικό που έχει αναρτήσει είναι σχετικό για τα άτομα με αναπηρία[11].
Την προσπάθεια αυτή μπορεί να αγκαλιάσει και η επιστημονική κοινότητα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κοινωνικές δομές, ειδικά προγράμματα που εκπονούνται από την ΕΕ[12]), εμπλουτίζοντας το υλικό που υπάρχει στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τα ηλικιωμένα άτομα δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σ ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο – Η οπτική της ΕΕ

Η ΕΕ[13]γενικότερα έχει προτεραιοποιήσει την υποστήριξη των ηλικιωμένων ατόμων, αποτελώντας το 19,2 % του πληθυσμού της[14], προωθώντας την αλληλεγγύη και την ευθύνη μεταξύ των γενεών, μέσα από την υιοθέτηση της σχετικής ατζέντας[15].
Ο ψηφιακός γραμματισμός ή αλφαβητισμός ειδικότερα σε αγροτικές περιοχές[16], είναι αναγκαίος για τη ζωή των ηλικιωμένων ατόμων της ΕΕ, σ έναν ψηφιοποιημένο κόσμο. Τα άτομα πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλες τις ηλικίες και να αποκτούν τις βασικές αλλά και τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες[17] σε μια οικονομία και κοινωνία που διαρκώς μετασχηματίζεται.

Η ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι βέλτιστες πρακτικές και οι οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται,μέσα από την καινοτομία και τη διάθεση των σχετικών πόρων, μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα από την κοινωνική απομόνωση, κάνοντας το διαδίκτυο προσβάσιμο και πιο φιλικό για όλους.
Το πιο σημαντικό όμως κέρδος για τις κοινωνίες που υποστηρίζουν τα ηλικιωμένα άτομα στην διαδικτυακή πραγματικότητα, για μεγαλύτερη ασφάλεια, είναι το μήνυμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της ανθρωποκεντρικής χρήσης των νέων τεχνολογιών, που δίνουν έμφαση στις ανθρώπινες αξίες (ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα).

Ο χρόνος κυλά για όλους μας γρήγορα και γι αυτούς που δημιούργησαν και υποστηρίζουν το διαδίκτυο και για αυτούς που το χρησιμοποιούν, κι όπως επισημαίνει ένας από τους πρωτεργάτες του, ο TimBernesLee[18], η καθολικότητα του Διαδικτύου και η προσβασιμότητα του από όλους τους ανθρώπους είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή του.


ΠΗΓΗ   zougla.gr

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Στα Δωδεκάνησα η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ - Επαφές στη Λέρο (fotos)


Στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στη Λέρο συνεχίστηκαν οι επαφές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Αντιπροσωπεία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ, μετέβη από τις αρχές της εβδομάδας στο νησί της Λέρου , όπου είχαν συναντήσεις με τους Συνοριακούς Φύλακες που υπηρετούν στο ΚΥΤ Λέρου . Με την προσθήκη και της δεύτερης σειράς προσλήψεων συνοριακών φυλάκων που αποφοίτησε το 2021 η οργανική δύναμη των Σ/Φ που υπηρετούν στο ΚΥΤ Λέρου ανέρχεται στά 80 άτομα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπήρξε εκατέρωθεν ενημέρωση , και καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τους νέους συνοριακούς φύλακες . Παράλληλα υπήρξε και ενημέρωση από τα στελέχη της διοίκησης του ΚΥΤ για την κατασκευή των νέων δομών που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στη Λέρο.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ συνεχίζεται στο νησί και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κώ.bordernews.gr 


Ο Μπλίνκεν αποθαρρύνει τους μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής να πάνε στις ΗΠΑ

"Μην έρχεστε": ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Κόστα Ρίκα επιχείρησε να αποθαρρύνει μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να τους βοηθήσει να παραμείνουν στις πατρίδες τους.

"Πάρα πολλοί νέοι στην περιοχή" θέλουν "τόσο απελπισμένα μια καλύτερη ζωή που διακινδυνεύουν τα πάντα" κάνοντας "ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι προς το βορρά", είπε κατά την επίσκεψή του σε ένα κέντρο κοινωνικής ένταξης για την καταπολέμηση της ανασφάλειας, στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.

"Άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο, βρίσκονται αντιμέτωποι με βία και όσοι φτάνουν στα σύνορά μας απωθούνται πίσω, επειδή τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

"Οι ΗΠΑ το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, και θα το επαναλάβω, οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς τα σύνορά μας", επέμεινε.

Ωστόσο ο Μπλίνκεν παραδέχτηκε ότι "λέγοντας ‘Μην έρχεστε’ μπορεί να μην αρκεί". "Πρέπει να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε ασφαλέστερο για τους κατοίκους της Κεντρικής Αμερικής να παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς φόβο και με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες Τρίτη με τους ομολόγους του από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, στέλνοντας το ίδιο μήνυμα: υπεράσπιση της δημοκρατίας και καταπολέμηση της διαφθοράς για την αντιμετώπιση των ριζικών αιτίων της εισροής μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή capital.gr