Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρούσα στις εξελίξεις που κρίνουν το μέλλον μας: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 8/10/2021 Δηλώνουμε παρών !!!

 

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το μέλλον μας !ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

γ’ μισθολογική κατηγορία : Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. δηλώνουμε παρών !!!
Ολομέλεια ΣτΕ 8 Οκτωβρίου 2021

Συνάδελφοι,

Με την υπ’ αριθμ ΠΝ8/2021 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγινε δεκτό το αίτημα μας για να εκδικασθεί με το θεσμό της Πιλοτικής Δίκης η προσφυγή που κατατέθηκε για πενήντα συναδέλφους μας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και που επιμελήθηκε η Ομοσπονδία μας και αφορά την ακύρωση της κατάταξης στη Γ’ μισθολογική κατηγορία αντί της β’ του άρθρου 124 του ν. 4472/2017.

Με την Ε1100/2021 της 7ης Ιουνίου 2021, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μας γνωστοποίησε πως η υπόθεση εισάγεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ.2,εδ. α’,20 και 21 του Π.Δ.18/1989 λόγω της σπουδαιότητας της όπως αναφέρει, και ορίζει δικάσιμο την 8η Οκτωβρίου 2021.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την ψήφιση του ν.4472/2017 που αφορά το νέο μισθολόγιο των ενστόλων, συνεχίζει να διεκδικεί ακόμη και στην ανώτερη δικαστική βαθμίδα, την αποκατάσταση των στρεβλώσεων και των αδικιών που δημιούργησε ο συγκεκριμένος νόμος. Παρόλο που ο ν.4472/2017 αντιτίθεται στις έως τώρα Αποφάσεις του ΣτΕ για επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα του 2012, κατά την εφαρμογή του έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αδικιών και αναιτιολόγητων στρεβλώσεων στις τάξεις των συνοριακών φυλάκων και των προερχομένων αυτής της κατηγορίας.

Η Ομοσπονδίας μας, μοναδική φωνή των πάνω από 6.000 αστυνομικών της κατηγορίας μας, επιμένει στις δικαστικές αίθουσες σε έναν αγώνα που θα την δικαιώσει και θα αποκαταστήσει μισθολογικές ισορροπίες μεταξύ των κατηγοριών.
Θα επιμείνουμε σε κάθε δικαστική βαθμίδα, στα δίκαια αιτήματά μας έως ότου δικαιωθούμε.

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το μέλλον μας !

Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. : Δηλώνουμε παρών !


bordernews.gr 

Πάτρα: Είχε κρύψει στο φορτηγό του μετανάστες αλλά εντοπίστηκαν απο λιμενικούς

Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής Πάτρας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην πύλη εισόδου οχημάτων του νότιου λιμένα Πατρών σε Ι.Χ.Ε. όχημα που επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 47χρονος οδηγός του οχήματος μετέφερε τους έτερους αλλοδαπούς, για λογαριασμό των οποίων κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα, μια (01) συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ένα (01) tablet, τα εν λόγω έγγραφα, καθώς και το χρηματικό ποσό των χιλίων ευρώ (1.000€).

Πηγή agrinio24.gr

Την ενοχή των 4 για τον εμπρησμό της Μόριας πρότεινε ο εισαγγελέας

Την ενοχή των τεσσάρων από τους έξι έφηβους πρόσφυγες, που κατηγορούνται ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 έκαψαν το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο πρότεινε ο εισαγγελέας για την κατηγορία του εμπρησμού, ενώ τους τους έκρινε αθώους για τη σύσταση της εγκληματικής συμμορίας.

Αυτή την ώρα αγορεύουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Χθες απορρίφθηκαν και οι τρεις ενστάσεις τις οποίες υπέβαλαν οι δικηγόροι για τη μη καταλληλότητα του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας των προσφύγων, για τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στα ελληνικά και για την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας.

Πρόκειται για Αφγανό πρόσφυγα από αντίπαλη φυλή, που κατονόμασε τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα της επιβαρυντικής για εκείνους κατάθεσης, πήρε άσυλο κι έφυγε για την Αθήνα. Από τότε παραμένει άφαντος, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε στη δίκη των δύο άλλων ανήλικων προσφύγων, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο σε ποινή φυλάκισης.

Θυμίζουμε ότι η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά το πρωί της Παρασκευής, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να παρευρίσκονται στο ακροατήριο, με πρόσχημα την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Πηγή efsyn.gr

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας
.

Τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Jason Hepps και τον Υπεύθυνο για θέματα ένταξης Πέτρο Μάστακα, υποδέχτηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς. Η επίσκεψη σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμων της Θεσσαλίας και τοπικών εταίρων για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης ESTIA από το 2017 έως το 2020.

Ο κ. Λιούπας ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή για το πρόγραμμα Διαπολιτισμικών μεσολαβητών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και αφορά στην εκπαίδευση και πρόσληψη διερμηνέων- διαμεσολαβητών σε Κέντρα Κοινότητας της Θεσσαλίας. Παράλληλα, συζητήθηκε η μετάβαση σε μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ της Αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την τελευταία να διεκδικεί αυξημένη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των προσφύγων.

Πηγή thessaliatv.gr


Συνάντηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τον Πρέσβη του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, συναντήθηκε χθες, 11 Ιουνίου 2021, με τον Πρέσβη του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Dr. Saad Alammar.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που σχετίζονται ευρύτερα με ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς επίσης και να διερευνηθούν δυνατότητες πρωτοβουλιών περαιτέρω ενδυνάμωσης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών των δύο χωρών.

Στη συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης ενώ από την πλευρά του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας ο Ακόλουθος σε θέματα ασφάλειας Shalah Salim Alshamrani και ο Γραμματέας της Πρεσβείας Faisal Aldakhil.

Πηγή zougla.gr

Αρνούμαστε τη μετατροπή της πρακτικής εκπαίδευσης σε κανονική εργασία

Η Ομοσπονδία μας, ως γνωστόν, δίνει έναν διαρκή αγώνα για την ανωτατοποίηση των Αστυνομικών Σχολών και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Δοκίμων, απαιτώντας την αύξηση των προβλεπομένων κονδυλίων τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες των Σχολών όσο και για την αποζημίωση των Δοκίμων.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» και ψηφίστηκε χθες, 10 Ιουνίου 2021, τροποποιούνται, μεταξύ άλλων, οι παρ. Δ και Ε του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), με σκοπό τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης εργασίας πέραν του πενθημέρου και ειδικής αποζημίωσης ανά ώρα νυκτερινής απασχόλησης (νυχτερινά) στους μαθητές των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ευθυγραμμίζεται με τη διαχρονική μας απαίτηση για απάλειψη της στυγνής εκμετάλλευσης που υφίστανται οι Δόκιμοι Αστυφύλακες από την Υπηρεσία κατά την πρακτική τους εκπαίδευση και η οποία, όπως έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, ισοδυναμεί με κανονική υπηρεσία που δεν έχει τα επιζητούμενα χαρακτηριστικά της πραγματικής μάθησης, διδαχής και μεταλαμπάδευσης της εμπειρίας των παλαιοτέρων προς τους νεοεισερχόμενους στο Αστυνομικό Σώμα, αστυφύλακες. Μάλιστα, αν ληφθούν υπόψη οι εγγενείς κίνδυνοι και η φύση της αστυνομικής υπηρεσίας, το εργασιακό καθεστώς των Δοκίμων, έτσι όπως έχει παγιωθεί τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται ακόμα, αποτελεί πρόκληση για κάθε αστυνομικό και γι’ αυτό χρήζει επανεξέτασης.

Η Ομοσπονδία μας εμμένει στις θέσεις της για αναβάθμιση και της πρακτικής εκπαίδευσης, ώστε να εντάσσεται αυτή σε ένα εξορθολογισμένο πλαίσιο μάθησης, μακριά από συνθήκες εκμετάλλευσης και όρους κακοπληρωμένης εργασίας. Αρνούμαστε τη μετατροπή της πρακτικής εκπαίδευσης σε κανονική εργασία και τονίζουμε ότι οι όποιες αποσπασματικές αποζημιώσεις δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης των Δοκίμων.

Απαιτούνται ριζικές πολιτικές που θα συνοδεύονται από τα αναγκαία κονδύλια για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πραγματική καθημερινή και μάχιμη αστυνομική λειτουργία στον τόπο μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ
 Γεώργιος

Πηγή poasy.gr

«Ανθρωπιστική» ευαισθησία για τη λάθος πλευρά των συνόρων

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr μιλά σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Μία από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η ενίσχυση των μέσων για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Μεταξύ άλλων εξελιγμένων διαδικασιών και μηχανημάτων (θερμικές κάμερες, drones, ανιχνευτές ψεύδους, αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης κλπ) μεταφέρθηκαν και κανόνια ήχου (Long Range Acoustic Device – LRAD).

Αυτό προκάλεσε της αντίδραση όλων των συνήθων σε αυτές τις περιπτώσεις παραφυάδων και περικοκλάδων των Βρυξελλών με προεξάρχουσα τη γνωστή Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον.

Η οποία, όπως και οι υπόλοιποι της συνομοταξίας βρίσκονται σε νάρκη καθ΄ όλο το διάστημα κατά το οποίο η Τουρκία στέλνει κατευθυνόμενα και χειραγωγούμενα μπουλούκια οργανώνοντας απόπειρες εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μόλις όμως μυριστούν κινήσεις προάσπισης εθνικής κυριαρχίας και φύλαξης εθνικών συνόρων που στην περίπτωσή μας είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ξυπνούν όπως η βροχή ξυπνά τα σαλιγκάρια.

Και τότε θυμούνται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τα «δικαιώματα των προσφύγων». Προσπερνώντας το γεγονός ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες, προφανώς τα δικαιώματά τους παραβιάζονται μόνο στην από ‘δω πλευρά. Όταν ο Ερντογάν τους μαζεύει από 90 χώρες φτιάχνοντας και αερογέφυρα από την Αφρική για να τους χρησιμοποιεί ως μοχλό εκβιασμού προς την Ευρώπη και να αποσπά χρήματα και διπλωματικά ανταλλάγματα, αυτό δεν είναι trafficking, αλλά migration tour αναψυχής.

Όταν η Τουρκία οργανώνει μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος και το παραδέχονται με δημόσιες δηλώσεις τους Τούρκοι υπουργοί, όταν δηλαδή πρόκειται για καραμπινάτη χειραγώγηση χιλιάδων ανθρώπων του οποίους αφού τους συγκεντρώνει από τα πέρατα του κόσμου τους χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό, επιδιώκοντας μάλιστα να τους εκθέσει σε κίνδυνο για να κατηγορήσει την Ελλάδα, η ευαίσθητη πανίδα των Βρυξελλών τρώει μύδια και πίνει βελγικές μπύρες στη Grand Place.

Η χρήση των ηχητικών κανονιών είναι «ένας περίεργος τρόπος φύλαξης των συνόρων, ελπίζω να είναι μια πρακτική που σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί» είπε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Στη δουλεμπορική τακτική τής Τουρκίας δεν βρίσκει τίποτα περίεργο, εκεί όλα έχουν διευκρινιστεί. Περίεργη της φαίνεται μόνο η φύλαξη των συνόρων έναντι εκβιαστών οι οποίοι απομυζούν κονδύλια από την Ευρώπη. Και ταυτόχρονα την εποικίζουν, για να μην ξεχνάμε και την ιερή αποστολή του «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Η Αριστερή Γερμανίδα ευρωβουλευτής Κορνέλια Ερνστ είπε ότι τα μέτρα στα σύνορα «καθιστούν αδύνατο σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρουν προστασία». Κάποιος να τη ρωτήσει από τι κινδυνεύουν. Διότι αν κινδυνεύουν από το τουρκικό καθεστώς θα πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία στην οποία βρίσκονται. Αν κινδύνευαν στη χώρα τους και πέρασαν στην Τουρκία για να προστατευθούν δεν έχουν λόγο να περάσουν παράνομα σε τρίτη κράτος, διότι η Τουρκία είναι χαρακτηρισμένη ως ασφαλής χώρα. Και ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εξετάζει αιτήσεις ασύλου όσων προέρχονται από εκεί.

Αν παρόλα αυτά η ίδια η Τουρκία τους καθοδηγεί ή τους υποχρεώνει να περάσουν τα σύνορα για να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη πάλι η Τουρκία πρέπει να καταγγελθεί.

Πως γίνεται όλοι αυτοί να έχουν πρόβλημα με την Ελλάδα που φυλάει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και όχι με την Τουρκία που τα παραβιάζει μαζί και το Διεθνές Δίκαιο. Αν ρίξει κάποιος καμιά ματιά στα δις ευρώ που είναι ο τζίρος από το σύγχρονο δουλεμπόριο των δήθεν ανθρωπιστών, ίσως αρχίσει να βρίσκει απαντήσεις.

Πηγή pagenews.gr

ΓΕΕΘΑ: Καταργήθηκαν εννέα δομές φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της συνδρομής στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) να ανακοινώνει ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένες δομές φιλοξενίας με υπεράριθμους μετανάστες – πρόσφυγες.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έκανε γνωστό ότι από την Τρίτη 8 Ιουνίου «έκλεισαν» εννέα δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται πλέον στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ενημέρωσε και για τον τρόπο σίτισης από τους αρμόδιους φορείς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, στις 10 Ιουνίου διέμεναν 21.930 μετανάστες/πρόσφυγες, σε 33 δομές διαχείρισης των ΕΔ (από τις οποίες οι 9 δομές καταργήθηκαν από 8 Ιουνίου), με δυνατότητα φιλοξενίας 32.448 ατόμων.

Οι δομές φιλοξενίας Σάμου, Ελαιώνα και Διαβατών έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 10η Ιουνίου ανέλαβαν το έργο της παροχής 9.829 μερίδων φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή onalert.gr

Το άγχος του αστυνομικού

Ανέκαθεν η Ελληνική Αστυνομία βρισκόταν στο επίκεντρο του κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος και οι πράξεις ή οι παραλείψεις των στελεχών της προβάλλονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

’’Ακραία αστυνομική βία, αυθαιρεσία, κατάχρηση εξουσίας’’ αποτελούν τους συνήθεις χαρακτηρισμούς από επώνυμους αλλά και ανώνυμους εκφραστές των δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Οι αυστηρές κριτικές και φραστικές καταδίκες των αστυνομικών μέσων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας θα είχαν περισσότερο νόημα και αξία, αν συνοδεύονταν από μία ουσιαστική και ποιοτική συζήτηση για τις αντικειμενικές δυσκολίες του αστυνομικού επαγγέλματος και όχι να καταλήγουν σε στείρα πολιτική αντιπαράθεση και διχασμό της κοινωνίας.

Η δουλειά του αστυνομικού μέσα από πληθώρα διεθνών ερευνών έχει καταδειχθεί ως ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα άγχους.

Για το άγχος των αστυνομικών ευθύνονται:

α) οι υπηρεσιακοί παράγοντες που σχετίζονται με την οργανωτική δομή του Αστυνομικού Σώματος και

β) Οι παράγοντες που αναφέρονται στη φύση του αστυνομικού επαγγέλματος.

Η ιεραρχία , οι δύσκολες σχέσεις με τους ανωτέρους, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η ανεπαρκής εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη από την υπηρεσία, η άδικη και άνιση κατανομή της υπηρεσίας στο προσωπικό και οι χαμηλές οικονομικές απολαβές αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες άγχους που αναφέρονται στην οργάνωση της υπηρεσίας.

Η επικινδυνότητα στη φύση του αστυνομικού επαγγέλματος καθορίζεται από το πλήθος των συμβάντων που καλείται να διαχειριστεί ο αστυνομικός δεχόμενος πολλές φορές απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας ακόμα και της ζωής του.

Κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του βιώνει επίσης εμπειρίες πολλών τραυματικών γεγονότων που είναι έξω από το φάσμα των συνηθισμένων εμπειριών για τον μέσο άνθρωπο (αυτοκτονίες, τροχαία, θάνατοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπλοκές, ενδοοικογενειακή βία, εμπρησμοί, φυσικές καταστροφές).

Στα περιστατικά που καλείται να καλύψει ο αστυνομικός θα πρέπει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τόσο το άγχος των θυμάτων όσο και το δικό του άγχος που βιώνει εκείνη τη στιγμή καθώς τα περισσότερα συμβάντα εμπεριέχουν κίνδυνο, βία και έγκλημα.

Η εργασία στην αστυνομία είναι συνυφασμένη με την κακή πλευρά της ζωής και τα ανθρώπινα δράματα και πολύ συχνά ο αστυνομικός πρέπει να πάρει γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις από τις οποίες κρίνεται η ασφάλεια και ενίοτε η ζωή των άλλων ανθρώπων.

Αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης του αστυνομικού επαγγέλματος είναι το κυλιόμενο 24ωρο ωράριο και η αβεβαιότητα του χρόνου εργασίας. Αντίθετα από τις μηχανές το ανθρώπινο σώμα δεν είναι προγραμματισμένο να εργάζεται όλο το 24ωρο και να έχει την ίδια απόδοση σε εργασία ακανόνιστου ή εκτεταμένου ωραρίου.

Οι αλλαγές βάρδιας διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι και μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζουν τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του αστυνομικού. Επίσης, επηρεάζεται η οικογενειακή και κοινωνική ζωή του, αφού απουσιάζει από σημαντικές στιγμές της όπως η παρακολούθηση των παιδιών , οι κοινωνικές επαφές και υποχρεώσεις, οι επαφές με τον/την σύντροφο, οι έξοδοι, η ψυχαγωγία και άλλα. Μια πολύ σημαντική παράμετρος που αξίζει να αναφερθεί είναι η πεποίθηση στους περισσότερους αστυνομικούς πως η δουλειά που κάνουν δεν είναι σημαντική και αναγνωρίσιμη.

Αυτή η αντίληψη πηγάζει από τις ανακολουθίες του νομοθετικού πλαισίου.

Με άλλα λόγια ο αστυνομικός κινδυνεύει και κοπιάζει για να συλλάβει έναν εγκληματία και αυτός αφήνεται ελεύθερος με τις ευνοϊκές διατάξεις των νόμων.

Αν προστεθεί και η σκληρή κριτική από τα ΜΜΕ και μέρος του κοινωνικού συνόλου, εύλογα δημιουργείται η αίσθηση πως δεν αναγνωρίζεται η αξία της προσφοράς του.

Αποτελεί επιστημονική παραδοχή πως το στρες συνδέεται με την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, στο Αστυνομικό Σώμα το άγχος προκαλεί διάφορες σωματικές ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, στομαχικές διαταραχές, σακχαρώτη διαβήτη και παχυσαρκία. Αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο το στρες στους αστυνομικούς έχει συνδεθεί με αρνητικά ψυχικά συμπτώματα όπως εξάντληση, κόπωση, ασταθή συμπεριφορά, καχυποψία, νευρικότητα, αντικοινωνικότητα. Σε υπηρεσιακό επίπεδο οι κακές εργασιακές συνθήκες προκαλούν αδιαφορία, παραίτηση, αποξένωση από τους συναδέλφους , συστηματική αποχή από την υπηρεσία και απόφαση για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η επικοινωνία με τους πολίτες κάποιες φορές γίνεται δυσχερής με συνέπεια την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και μερικές φορές σε περιστατικά που απαιτείται χρήση βίας οι αστυνομικοί ασκούν δυσανάλογη και υπερβολική βία. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να αλλάξει η φύση του αστυνομικού επαγγέλματος και να μειωθεί το άγχος στους αστυνομικούς σε μία περίοδο που το έγκλημα ολοένα και αυξάνεται και μαζί του και οι απαιτήσεις της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια. Επιβάλλεται όμως να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην οργανωτική δομή του Σώματος αλλά και μεταστροφή στην αντιμετώπιση του αστυνομικού θεσμού από τον πολιτικό σύστημα. Απαιτείται λοιπόν συνεχής και ποιοτική εκπαίδευση ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγέλματος τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο αστυνομικός πρέπει να εκπαιδεύεται σε καταστάσεις αυξημένου άγχους για να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του και να συμπεριφέρεται στους πολίτες με σύνεση και ψυχραιμία.

Από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους θα βοηθούσε πολύ να προσφέρονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση και προγράμματα για θέματα αγχογόνων καταστάσεων και τεχνικών διαχείρισης του άγχους.

Τα κεντρικά ιατρεία της Αστυνομίας καλό θα ήταν να στελεχωθούν με περισσότερους ψυχολόγους εξειδεικευμένους στο αστυνομικό επάγγελμα που θα παρακολουθούν τακτικά το αστυνομικό προσωπικό για πρόληψη των αρνητικών συνεπειών του άγχους και για εντοπισμό των ψυχωσωματικών συμπτωμάτων που καθιστούν αναγκαία τη θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

Σε επίπεδο διοίκησης είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ανθρωποκεντρική διαχείριση του προσωπικού με κριτήρια τα χρόνια υπηρεσίας, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση του αστυνομικού.

Ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να τοποθετείται στην κατάλληλη θέση σύμφωνα με τις γνώσεις, δεξιότητες του αλλά και το βάρος των οικογενειακών αναγκών του.

Οι αστυνομικοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, αλλά ως άνθρωποι με προβλήματα, αδυναμίες και ανάγκες.

Ο διοικητής, είναι το πρόσωπο ‘’κλειδί’’ για τη μείωση του άγχους του προσωπικού του λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα αιτήματα και την ψυχολογική κατάσταση του. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέριμνα του προισταμένου για εμπέδωση της ομαδικότητας και δημιουργίας καλών σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην εκτόνωση του άγχους.

Αυτό μπορεί να γίνει με συγκεντρώσεις εντός και εκτός υπηρεσίας όπου θα συζητιούνται τα προβλήματα και οι τρόποι επίλυσης τους.

Οι αστυνομικοί καθημερινά αντιμετωπίζουν επικίνδυνες και αγχωτικές καταστάσεις και όσο το έγκλημα αναπτύσσεται και η ψυχολογική και θεσμική υποστήριξη τους μειώνεται τόσο δυσκολότερη θα είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες και στην κοινωνία.

Ο Έλληνας αστυνομικός , αν και βιώνει τις αντιξοότητες που προαναφέρθηκαν, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αντεπεξέρχεται επάξια στις δυσμενείς συνθήκες που χαρακτηρίζουν το επάγγελμα του.

Αποτελεί όμως και ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας και όλου του πολιτικού κόσμου να χαράξουν ενιαία και κοινή γραμμή για την προστασία και θωράκιση του αστυνομικού θεσμού και να μην αποτελεί αντικείμενο πολιτικών παιγνιδιών και συμφερόντων.

Αρχ/κας ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ,

Μέλος <<ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ>>

Πηγή policenet.gr

Δεκαέξι τόνοι κοκαΐνης και 16,5 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν σε επιχείρηση στην Ισπανία

Δίκτυο που διακινούσε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στο λιμάνι του Algeciras στην Ισπανία εξάρθρωσαν οι αρχές με την υποστήριξη της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος

Δίκτυο που διακινούσε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στο λιμάνι του Algeciras στην Ισπανία εξάρθρωσαν οι αρχές της Ισπανίας στο πλαίσιο της Επιχείρησης Jumita, επιχείρηση με τη μεγαλύτερη «λεία» στη χώρα.

Η ισπανική αστυνομία, με την υποστήριξη της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος (EFECC), κατέσχεσε δεκαέξι τόνους κοκαϊνης και 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνέλαβε 23 άτομα που εμπλέκονταν στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και εργαζόμενοι σε διάφορα «πόστα» στο Λιμάνι του Algeciras: εργαζόμενος σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων, δύο εργαζόμενοι στο τελωνείο, τέσσερις από τις βοηθητικές ναυτιλιακές υπηρεσίες και αρκετοί φορτωτές, παραλήπτες και μεταφορείς.

Πηγή kathimerini.gr

Μετανάστρια διαμαρτύρεται γιατί στη Φινλανδία έχει παντού… Φινλανδούς

Το βίντεο τα λέει όλα. Μουσουλμάνα μετανάστρια στο Ελσίνκι διατυπώνει στα πλαίσια συνέντευξης τη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση στη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα, δηλώνει σφοδρά ενοχλημένη από το γεγονός ότι στη χώρα έχει παντού Φινλανδούς:

«Δεν υπάρχει διαφορετικότητα εδώ. Όπου και να γυρίσεις βλέπεις μόνο Φινλανδούς, Φινλανδούς, Φινλανδους! Αυτό όμως μπορεί να λυθεί στο προσεχές μέλλον διότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες θα έρχονται, άρα αυτό θα κάνει καλό στην κοινωνία.»

Η κατάσταση στην Ευρώπη εξελίσσεται ανησυχητικά, καθώς αντιλήψεις που στόχο έχουν την εκθεμελίωση των δυτικών κοινωνιών επιβάλλονται ως γενική νοοτροπία.

Η σιωπηρή πλειοψηφία, που υποτιμάται και παραγκωνίζεται, είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί αντιδρώντας σφοδρά – με απρόβλεπτα κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα.

Πηγή warnews247.gr

Απαντήσεις για μεταναστευτικό, εστίαση και εργασιακό από την Αρ. Πελώνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη
, σε ερώτηση των πολιτικών συντακτών για το μεταναστευτικό τόνισε πως η Ελλάδα αποφασίζει ποια χώρα θα κρίνει ασφαλή ως τρίτη χώρα. «Ελήφθη αυτή η απόφαση με βάση τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και αφορά συγκεκριμένες πέντε εθνικότητες που διέρχονται μέσω Τουρκίας και δεν κινδυνεύουν εφόσον υποβάλλουν αίτημα στην Τουρκία. Αυτό είναι μέτρο με στόχο την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας», σημείωσε.

Επίσης είπε ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι κατ’ ιδίαν. «Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνάντηση, δεν την είχαν μέχρι σήμερα. Αν ήταν μια κανονική επίσκεψη και υπήρχε χρόνος, θα ακολουθούσε και διευρυμένη συνάντηση», δήλωσε.

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αν τίθεται θέμα απόλυσης εργαζόμενου, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. «Ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς το πλαίσιο στην τοποθέτησή του στη Βουλή την περασμένη Τρίτη. Αφορά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για να λάβει τις αποφάσεις της, ζυγίζοντας τα πράγματα με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, απασχολεί και άλλες χώρες, κατατίθενται όλες οι απόψεις», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε επιχειρηματίες στην εστίαση ή στον τουρισμό θα μπορούν να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για αυτό το ζήτημα το οποίο εγείρει πολλά διλήμματα. «Ήδη έχουμε πει σε ό,τι αφορά διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους πως αυτό θα καταστεί εφικτό, θα γίνει μια άλλη συζήτηση, όταν όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εύλογο χρονικό διάστημα στο εμβόλιο που επιθυμεί. Οταν έρθει εκείνη η ώρα θα συζητήσουμε ποιες διευκολύνσεις θα είναι αυτές ή τι κίνητρα πρέπει να δοθούν», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη διάθεση των self tests, είπε ότι έχει διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή για τον Ιούνιο σε όλη την Επικράτεια. «Υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι τις 19 Ιουνίου. Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών, ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε έτσι. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι», είπε.

Η κυρία Πελώνη διέψευσε ότι υπάρχει περίπτωση αλλαγής του ορισμού του βιασμού και αφαίρεση του όρου συναίνεση. «Βλέπω διάφορα που γράφονται. Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Αναμένουμε τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αντίληψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι όχι μόνο αυτό δεν ισχύει αλλά το νέο πλαίσιο για το έγκλημα του βιασμού αυστηροποιείται», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο και αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν διατάξεις του μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις η κυρία Πελώνη δήλωσε ότι «με τσιτάτα και συνθήματα προηγούμενων εποχών δεν διασφαλίζονται ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε οι προοπτικές της νέας γενιάς». Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσέθεσε πως το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό και εξίσου σεβαστό είναι το δικαίωμα στην απασχόληση και του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται. «Σύντομα με το νέο νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει παρελθόν ώστε το κοινωνικό σύνολο να μην είναι όμηρος αυθαιρεσίας και καταχρήσεων από τέτοιου είδους απεργίες σε ΔΕΚΟ και μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς θα διασφαλίζεται ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών 33% για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης», ανέφερε.

Πηγή dimoprasion.gr

Med7: Κοινή Διακήρυξη των επτά μεσογειακών κρατών με μηνύματα στον Ερντογάν

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν οι επτά μεσογειακές χώρες (Med7), στην Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν μετά την υπουργική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό αποτελούν τα τρία σημεία-αγκάθια στις σχέσεις με την γείτονα.

Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, με όραμα μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, που τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, υπογραμμίζουν τα επτά Μεσογειακά κράτη μέλη (Med7) στην Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν, μετά τη σημερινή υπουργική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Είμαστε ανοιχτοί σε θετική ατζέντα, κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο


Ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού ήταν τα σημεία στα οποία εστίασε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των Med7 στην Αθήνα.

Ειδικότερα και εν όψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, ως Ελλάδα «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου.

Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στο διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή, όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «δεν θέλουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται μια κατάσταση, όπου μετανάστες και πρόσφυγες, απελπισμένοι άνθρωποι, θα χρησιμοποιηθούν ως γεωπολιτικά εργαλεία, ως μοχλοί άσκησης γεωπολιτικής ισχύος».

Κοινή Διακήρυξη των επτά – Σαφή μηνύματα στον Ερντογάν


Οι επτά ζητούν τη συνεχή συμμετοχή της ΕΕ στη Μεσόγειο, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης και δεσμεύονται να συνεχίσουν τον συντονισμό τους, ιδίως ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και της Διάσκεψης Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Μεσογείου.

Υπενθυμίζοντας το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ «για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενεργούν «ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και δηλώνουν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με όλες τις γειτονικές χώρες.

«Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», υπογραμμίζεται στην Κοινή Διακήρυξη, με την οπολια καλούν την Τουρκία να τηρεί απαρέγκλιτα τις προαναφερθείσες αρχές, καθώς και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και να απέχει από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Σημειώνεται ακόμη ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS και καλούν την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.

Επαναλαμβάνουν την ισχυρή δέσμευση για βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία είναι δεσμευτικά για όλους και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.

Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τη θέση που εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη, για «λύση δύο κρατών», καθώς και σοβαρές ανησυχίες για την παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων.

«Οι προσπάθειες επανάληψης των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομεύονται περαιτέρω από παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες και στην επικράτεια της Κύπρου. Σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα», επισημαίνεται στη Διακήρυξη.
Μεταναστευτικό: Καταδίκη της πολιτικής εκμετάλλευσης των ροών

Η Κοινή Διακήρυξη χαρακτηρίζει τη μετανάστευση «μια διεθνή στρατηγική πρόκληση για την ΕΕ, που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση». Και επισημαίνει:

«Καταδικάζουμε όλες τις προσπάθειες οργάνωσης των μεταναστευτικών ροών για πολιτικούς σκοπούς και επισημαίνουμε την ανάγκη συνέχισης της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης και να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της με τις χώρες προέλευσης, μέσω ολοκληρωμένων, ισορροπημένων και προσαρμοσμένων εταιρικών σχέσεων, κάνοντας συντονισμένη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και πολιτικών της ΕΕ και των κρατών μελών.

Προκειμένου να συμβάλλουμε στην ομαλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίζουμε την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων νομικών οδών, καθώς και η ανάγκη η ΕΕ να εντείνει τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΔΟΜ. Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να επιτύχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ δίκαιης κατανομής ευθυνών και αλληλεγγύης. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για επίτευξη αυτού του στόχου και χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η πορτογαλική Προεδρία στις συζητήσεις του Συμφώνου».

Στη Διακήρυξη επαναλαμβάνεται, ακόμη, η επιθυμία να αποκατασταθεί μια κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν:

«Απαιτείται συνεπώς μια μεταρρύθμιση, που θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, μέσω της ενισχυμένης εποπτείας και της εμβάθυνσης της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας. Η εφαρμογή μιας νέας αρχιτεκτονικής πληροφορικής και ο αυξανόμενος ρόλος του FRONTEX στα εξωτερικά μας σύνορα, η ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και ο συνεχής συντονισμός σε μέτρα που λαμβάνονται εντός του χώρου Σένγκεν μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητά του για καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις».

Περιβάλλον: Συνεργασία για κοινά μεσογειακά προϊόντα


Όπως αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη, «η Μεσόγειος είναι ένα από τα πλουσιότερα περιβάλλοντα στον κόσμο όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, αλλά και ένα από τα πιο ευάλωτα. Η υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις της Μεσογείου απαιτούν κοινές απαντήσεις και την προώθηση περαιτέρω συνεργασίας για κοινά προϊόντα της Μεσογείου».

Τα επτά μεσογειακά κράτη επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία του κοινού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων του. Ζητούν ακόμη αυξημένη δράση για την πρόληψη, αποτροπή και εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας και διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους αλιευτικούς κανόνες στη Μεσόγειο Θάλασσα, το κεκτημένο της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Κοροναϊός: Να γίνει ένας οργανισμός ΕΕ για ιατρική έρευνα και κανοτομία

Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση αποδείχθηκε απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρεται, ενώ «η ΕΕ έδειξε ανθεκτικότητα, ενεργώντας με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ υπήρξε η απτή απόδειξη μιας Ευρώπης που προστατεύει», σημειώνεται στη Διακήρυξη.

Και αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα, για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ενόψει μελλοντικών καταστάσεων κρίσης και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των πολιτών μας σε μια υγιή ζωή. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι οργανισμοί υγείας της ΕΕ και να προωθηθεί η δημιουργία ενός οργανισμού της ΕΕ για την ιατρική έρευνα και καινοτομία».

Ακόμη αναφέρεται η ανάγκη αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ και των διεθνών ταξιδιών, που είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα, ενώ η ευρωπαϊκή απόφαση για το ψηφιακό πιστοποιητικό θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία.

Γίνεται τέλος αναφορά στο Next Generation EU, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «η εμβληματική απάντηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης», ενώ προτρέπονται όλα τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να εγκριθούν γρήγορα και να αρχίσει η ροή χρηματοδότησης στις οικονομίες το συντομότερο δυνατό.

«Υπό αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2022. Πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για περαιτέρω ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης της ανάπτυξης και των επενδύσεων και να εγγυηθούμε μια αποτελεσματική οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και μετά την πανδημία», καταλήγει η Κοινή Διακήρυξη των Med7.

Πηγή in.gr

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Συνελήφθησαν τρία άτομα σε περιοχές της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις


Συνελήφθησαν χθες (10-06-2021) το απόγευμα και σήμερα (11-06-2021) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περιοχές της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Φλώρινας, από αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, τρεις ημεδαποί, 25, 40 και 31 χρόνων αντίστοιχα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση.


Συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Καστοριά, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, 25χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης και ένας μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κοζάνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης, 40χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -6,6- γραμμαρίων.

Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών, 31χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν -3- δισκία χαπιών, που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών, την κατοχή των οποίων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.


ΠΗΓΗ   kouzounews.gr

Επιταχύνεται η διαδικασία για προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών


Επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια για την πρόσληψη Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη


Επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια για την πρόσληψη Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται στις διατάξεις που κατατέθηκαν επί νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας, επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια για πρόσληψη των Συνοριακών Φυλάκων και ειδικών φρουρών (απόδειξη κατοικίας) και οι Υπηρεσίες τοποθέτησης (φύλαξης των θεσμοθετημένων σημείων εισόδου εξόδου επικράτειας, ιδίως αεροδρομίων) αυτών. Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα σχετικά τοποθέτηση, απόσπαση και μετάταξη του προσωπικού.

Ψυχομετρικές αντί ψυχοτεχνικές εξετάσεις

Παράλληλα, επανακαθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των ψυχικών και διανοητικών προσόντων των ιδιωτών, για εισαγωγή τους στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και των υποψηφίων για πρόσληψή τους ως ειδικών φρουρών, με υποβολή αυτών σε ψυχομετρικές εξετάσεις (αντί ψυχοτεχνικών, που προβλέπεται).

Ενιαίος διαγωνισμός - Επιταχύνονται οι προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων

Όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, με τις προτεινόμενες διατάξεις επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης Σ.Φ. και Σ.Φ.Ο.Χ., καθώς προβλέπεται ένας διαγωνισμός και αποφεύγεται προκήρυξη συμπληρωματικών θέσεων περίπτωση που τελεσφορήσει πρώτος διαγωνισμός. Περαιτέρω, επιτυγχάνεται έκδοση των κατάλληλων για πρόσληψη δικαιολογητικών, πρόβλεψη για υποχρεωτική αναφορά του χρονικού διαστήματος μόνιμης κατοικίας του υποψηψίου Σ.Φ. και Σ.Φ.Ο.Χ. κατά έκδοση σχετικής βεβαίωσης από τους δήμους.

Παρατάσεις συμβάσεων στην Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με άλλη διάταξη, παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, οι συμβάσεις προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.) οι οποίες λήγουν πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους, λόγω έκτακτων αναγκών στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού Covid-19.

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρη την τροπολογία
.

Ξεκίνησε στη Φλώρινα η δίκη του 45χρονου δολοφόνου με το τσεκούρι - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των θυμάτων - Η συγκλονιστική κατάθεση του δ/ντη της ΔΟΥ Κοζάνης

 

Ξεκίνησε στη Φλώρινα η δίκη του 45χρονου δολοφόνου με το τσεκούρι – Οργή συγγενών και συναδέλφων των εφοριακών έξω από τα δικαστήρια

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:20 το πρωί στα δικαστήρια της Φλώρινας,κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η δίκη του 45χρονου, ο οποίος στις 16 Ιουλίου του 2020 είχε εισβάλει στη ΔΟΥ Κοζάνης με τσεκούρι, χτυπώντας άγρια τρεις υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την φρικιαστική επίθεση τραυματίστηκαν τρεις εφοριακοί, ο ένας εκ των οποίων , Ο Πέτρος Ξανθόπουλος από την Κοζάνη, κατέληξε τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από πολλούς μήνες νοσηλείας.
Και σήμερα, όπως και την περασμένη Δευτέρα, μόλις έφτασε στα δικαστήρια ο 45χρονος, δέχθηκε την οργή συγγενών και συναδέλφων των εφοριακών έξω από τα δικαστήρια της Φλώρινας.
Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των θυμάτων του 45χρονου με το τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης – “Τον άκουσα να λέει είμαι τρελός εγώ, άλλος έχει σειρά τώρα” – Οι σοκαριστικές περιγραφές και οι προκλητικές ερωτήσεις του δράστη

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των θυμάτων του 45χρονου με το τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης, με την ακροαματική διαδικασία, στο δικαστήριο της Φλώρινας, να ξεκινά μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και τον δράστη να προχωρά σε διάλογο με τους μάρτυρες και να θέτει, μάλιστα, και τα δικά του ερωτήματα από το εδώλιο.
Ιδιαίτερα συγκινημένη η Δώρα Πλιατσίδου, η εφοριακός που έχασε το ένα της μάτι από την επίθεση (την οποία και δέχθηκε δεύτερη, αμέσως μετά τα χτυπήματα του δράστη στον άτυχο Πέτρο Ξανθόπουλο), κατέθεσε στο δικαστήριο πως “τον άκουσα να λέει πως είμαι τρελός εγώ, άλλος έχει σειρά τώρα. Θυμάμαι τη μυρωδιά του αίματος και τα χέρια μου να γλιστράνε από το αίμα”.
Η ίδια, μάλιστα, σημείωσε πως θυμάται τον 45χρονο να της κουνάει το δάχτυλο, όταν της ανέφερε τα πρώτα λόγια.
Στο σημείο αυτό ο δράστης ρώτησε τη μάρτυρα “πράγματι τα θυμάσαι αυτά;Πόσα χέρια έχω, δηλαδή, για να μπορώ να κουνάω και το δάχτυλο και να έχω και το τσεκούρι;”, αρνούμενος πως της μίλησε. Επίσης, από το εδώλιο, της απηύθυνε το λόγο, ρωτώντας προκλητικά “εσείς αναρωτηθήκατε πόσες ζωές καταστρέψατε;”, με τη μάρτυρα να μην απαντά.
Έντονα φορτισμένη συναισθηματικά εμφανίστηκε η Μαρία Μαστρανέστη, η έτερη εφοριακός που τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση του 45χρονου, η οποία επίσης τόνισε πως υπήρχε παντού η μυρωδιά του αίματος, ενώ ανέφερε πως “δεν έχω ακόμη επιστρέψει στο γραφείο. Η κόρη μου δε μου μιλούσε στην αρχή, γιατί έμαθε την αλήθεια, ενώ αρχικά ήθελα να την προστατέψω. Το μόνο που θέλω είναι να μην το ξαναδώ στη ζωή μου. Από τότε φοβάμαι όποιο βρίσκεται πίσω μου”.
Η Μαρία Μαστρανέστη συνέχισε λέγοντας πως “Όταν έπεσα κάτω από τα χτυπήματα θυμήθηκα τα παιδιά μου και βρήκα τη δύναμη να σηκωθώ. Και να του πιάσω το τσεκούρι.. έγινα θηρίο”, με τον 45χρονο να τη διακόπτει και να αναφέρει πως “Τα βίντεο σε γελάνε, δεν είναι έτσι”.
Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του δράστη πως “την κοίταξα στα μάτια και μόλις κατάλαβα τη δύναμη που έχει και τη θέληση να ζήσει σταμάτησα και δεν προσπάθησα να τη χτυπήσω”.


Η συγκλονιστική κατάθεση του δ/ντη της ΔΟΥ Κοζάνης στη δίκη του 45χρονου με το τσεκούρι – “Μέχρι να έρθει η αστυνομία έλεγε ο δράστης “είδες τι έκανα στους δικούς σου; Τώρα θα έρθει και η σειρά σου”, ενώ έβριζε το σύστημα”Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση, στη δίκη του δράστη της επίθεσης με το τσεκούρι που συνεχίζεται στη Φλώρινα, του διευθυντή της ΔΟΥ Κοζάνης Ιωάννη Ποδιώτη, ο οποίος ήταν και εκείνος που, ουσιαστικά, αφόπλισε τον 45χρονο.
Όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά “Πρώτα είδα μια κοπέλα με αίματα να παλεύει με κάποιον… τότε πήγα και τον κράτησα και είπα θα τον κρατήσω μέχρι να έρθει η αστυνομία…μέχρι να έρθει η αστυνομία έλεγε ο δράστης “είδες τι έκανα στους δικούς σου; Τώρα θα έρθει και η σειρά σου”, ενώ έβριζε το σύστημα. Εκτιμώ πήγε να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε και είχε επίγνωση, καταλάβαινε τι έλεγε και μιλούσε καθαρά”.


ΠΗΓΗ   kozanimedia.gr

Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής ipaΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΣ: Τοπικές Διοικήσεις Χώρας

ΘΕΜΑ: Πανελλήνιος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής, του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.), με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα κατόπιν πρότασης τις Επιτροπής Πολιτιστικών Θεμάτων διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην οποία θα είναι αφιερωμένο και το θέμα του διαγωνισμού.
Όλα τα παιδιά των μελών μας, ηλικίας 6-12 ετών (γεννημένα από 1-1-2009 έως 31-12-2015) μπορούν να συμμετάσχουν, υπό την προϋπόθεση ότι ένας από τους δύο γονείς ή κηδεμόνας συναινεί τόσο για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, την έκθεση έργων και τη χορήγηση δικαιωμάτων στο Ελληνικό Εθνικό Τμήμα για οποιαδήποτε χρήση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό ο ένας γονέας η κηδεμόνας να είναι μέλος της Ένωσης μας.

Κάθε παιδί πρέπει να ζωγραφίζει σε χαρτόνι μεγέθους Α4.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής: μολύβι, ακουαρέλες, τέμπερες, παστέλ πετρελαίου, ξηρό παστέλ, μελάνια.
Τα σχέδια πρέπει να συνοδεύονται από συμπληρωμένο ειδικό έντυπο που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αγωνιζομένου (όνομα, επώνυμο), την ηλικία, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του γονέα και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας .
Οι γονείς αποδέχονται αυτόματα όλους τους παραπάνω όρους που καθορίζονται από την Επιτροπή.

Τα έργα θα παρουσιαστούν σε έκθεση ζωγραφικής που θα διοργανωθεί και οι νικητές θα επιλέγουν από τριμελή επιτροπή.
Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει για οποιονδήποτε σκοπό τη λίστα των νικητών.
H συμμετοχή στον διαγωνισμό παρέχει αυτομάτως την συναίνεση και την εκχώρηση των απαραίτητων δικαιωμάτων (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, εκμετάλλευση) για το σκοπό αυτό χωρίς άλλη αξίωση.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την άνευ όρων αποδοχή των όρων του διαγωνισμού και συνεπάγεται την επακόλουθη παραίτηση.
Όλα τα παραπάνω καλείται να τα υλοποιήσει η Επιτροπή Πολιτιστικών Θεμάτων του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος :

Κωνσταντίνος Παπανικολάου τηλ.6940276585
Φωτεινή Ρώμα τηλ.6906566056.
Δημήτριος Πάλλης τηλ.6944388935.
Ιωάννης Λαμπαδάρης τηλ.6945554048.
Βασίλειος Δραγούτσος τηλ.6955470262.

O διαγωνισμός ξεκινά την 1 Μαρτίου 2021 και λήγει την 31 Αυγούστου 2021. 

Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν εντός των προθεσμιών του διαγωνισμού στην γραμματεία του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος και στην διεύθυνση:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΙΚΤΙΝΟΥ 2 – 105 52 ΑΘΗΝΑ.
Με την ένδειξη Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής Ι.Ρ.Α.

Κάθε διαγωνιζόμενος δικαιούται μόνο μια (1) συμμετοχή.

SERVO PER AMIKECO
(Υπηρετώ δια της φιλίας)
Με τιμή


                                             ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας

                         ΒΑΛΑΤΣΟΣ Βλάσιος                     ΠΑΠΑΣ Βασίλειος


ΠΗΓΗ   ipa-gr.org

Καλλονές πίσω από τα κάγκελα: 12 γυναίκες στα καλλιστεία σωφρονιστικών υπαλλήλων της Ρωσίας ΦΩΤΟ

(Στην πρώτη φωτογραφία) Από αριστερά: Ντάρια Στρογκόνοβα, Βερόνικα Σβεντ, Αναστάζια Οκολέλοβα

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών δημοσίευσε την λίστα με τις 12 υποψήφιες σωφρονιστικές υπαλλήλους για τον ετήσιο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Penal System 2021.

Οι 12 φιναλίστ, που επιλέχθηκαν από σχεδόν 100 διαγωνιζόμενες που κέρδισαν τον τοπικό διαγωνισμό στην περιοχή τους, θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή όταν και η πιο δημοφιλής θα λάβει το στέμμα. Οι διαγωνιζόμενες προέρχονται από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Μούρμανσκ στα βόρεια και του Σαχαλίν στην Άπω Ανατο

Αυτή την στιγμή, τρίτη μέρα της ψηφοφορίας, προηγείται η Νταϊάνα Σατ από την Δημοκρατία της Τούβα, στην Νότια Σιβηρία.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών δεν είναι η πρώτη κυβερνητική υπηρεσία που προωθεί το έργο της μέσω διαγωνισμού ομορφιάς. Το 2019, η Εθνική Φρουρά (Rosgvardia) διοργάνωσε τον δικό της διαγωνισμό - το «Beauty of Rosgvardia» που κέρδισε η αστυνομικός Άννια Κραμτσόβα από την περιοχή του Σβέρντλοβσκ, στην Αικατερινούπολη.

Η Άννια Κραμτσόβα πήρε σημαντική βοήθεια αυξάνοντας την δημοτικότητα της, χρησιμοποιώντας το Instagram, όπου ανέβασε σέξι φωτογραφίες, κάτι που στην συνέχεια οδήγησε στην απόλυση της, με την ίδια να κάνει λόγο για φθόνο από τις συναδέλφους της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, απολύθηκε αφού ανήρτησε ένα βίντεο μέσα από μια φυλακή της Ροζγκβάρντια, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Οι διοργανωτές των καλλιστείων «Beauty of Rosgvardia» κατέθεσαν έφεση προκειμένου να αντιστρέψουν την απόφαση της απόλυσης, που όμως απορρίφθηκε.

«Ο διαγωνισμός που κέρδισα έκανε τα πράγματα χειρότερα για μένα αφού δημιούργησε μια προκατειλημμένη στάση απέναντι μου» είπε η Άννια Κραμτσόβα.

Ζευγάρι Αλβανών συνελήφθη με κοκαΐνη

Ζευγάρι αλλοδαπών, Αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, προηγήθηκε αστυνομικός έλεγχος σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε η αλλοδαπή και επέβαινε ως συνοδηγός ο αλλοδαπός.

Ύστερα από σχολαστική έρευνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν συσκευασία με κοκαΐνη σε μορφή «βράχου» βάρους -55- γραμμαρίων, η οποία ήταν κρυμμένη πίσω από μονάδα ηχοσυστήματος στο ταμπλό του οχήματος.

Εκτός από τα ναρκωτικά, κατασχέθηκαν ακόμη το αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Πηγή epiruspost.gr

Συλλήψεις για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε Μύκονο και Σαντορίνη

Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την αποτροπή παράνομης

εξόδου και την αντιμετώπιση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών
συνελήφθησαν το διήμερο 08-09 Ιουνίου 2021, σε περιφερειακά αεροδρόμια
του Νοτίου Αιγαίου συνολικά δέκα αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή
και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα συνελήφθησαν:
• Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, τέσσερις αλλοδαποί
οι οποίοι μετέβησαν στον διεθνή Αερολιμένα Μυκόνου και κάνοντας χρήση,
κατά περίπτωση, πλαστών διαβατηρίων και δελτίου ταυτότητας, επιχείρησαν
να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό την Ιταλία και τη Γαλλία.

• Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, τρεις αλλοδαποί οι
οποίοι μετέβησαν στον διεθνή Αερολιμένα Θήρας και κάνοντας χρήση πλαστών
διαβατηρίων, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την
Ισπανία.

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου, ένας
αλλοδαπός, ο οποίος μετέβη στον διεθνή Αερολιμένα Ρόδου και κάνοντας
χρήση πλαστού δελτίου ταυτότητας, επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με
προορισμό το Βέλγιο.

• Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Κω, δύο
αλλοδαποί, οι οποίοι μετέβησαν στον διεθνή Αερολιμένα Κω και κάνοντας
χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση
με προορισμό τη Γερμανία.

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οι κάρτες επιβίβασης που κατείχαν
κατασχέθηκαν.

Σημειώνεται ότι, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού,
εντατικοποιούν τις δράσεις τους σε σημεία εισόδου-εξόδου (αεροδρόμια,
λιμένες) με την εφαρμογή ενισχυμένου προγράμματος ασφάλειας και
αστυνόμευσης, ανταποκρινόμενες με τον καλύτερο τρόπο στη διασφάλιση ενός
σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες, ενόψει της
τουριστικής περιόδου.

Πηγή cyclades24.gr

Κ. Χάρις από Μεξικό: «Προτεραιότητα» στις αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης

«Ειλικρινείς» συνομιλίες με τον πρόεδρο Ομπραδόρ


H αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μεξικό χθες Τρίτη δήλωσε ότι θα δώσει «προτεραιότητα» στις αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης, αφού είχε «ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Μεξικάνο πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για το θέμα.
«Οι ΗΠΑ και το Μεξικό έχουν μια μακρά σχέση (…) Πιστεύω ειλικρινά ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή», δήλωσε η Χάρις στον Λόπες Ομπραδόρ.

«Είναι απαραίτητο να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό που συμβαίνει (στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού) και πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα» στα αίτια που ωθούν χιλιάδες ανθρώπους να επιζητήσουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, δήλωσε η Χάρις στη συνέχεια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «ειλικρινείς συζητήσεις» με τον Μεξικανό πρόεδρο, με τον οποίο υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με στόχο, όπως δήλωσε η ίδια, να «αντιμετωπιστούν τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και να βοηθηθούν οι άνθρωποι να ξαναβρούν την ελπίδα στη χώρα τους».

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, αλλά και στις ευρύτερες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, Χάρις και Λόπες Ομπραδόρ επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα της βελτίωσης της ζωής των Μεξικανών. Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν επιπλέον 130 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να στηριχθούν τα δικαιώματα των Μεξικανών εργαζομένων, ενώ έχουν στόχο να προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμύριων δολαρίων στο νότιο Μεξικό.

Η Χάρις επεσήμανε εξάλλου ότι θα επισκεφθεί ξανά τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, μετά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι δεν έδωσε προτεραιότητα στην κατάσταση εκεί.

Μετά τη συνάντησή της με τον Μεξικανό πρόεδρο, η Χάρις τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «έχω πάει στα σύνορα στο παρελθόν και θα πάω ξανά».

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή της να μεταβεί στη Γουατεμάλα και να συναντηθεί με τον Λόπες Ομπραδόρ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

«Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι ενδιαφέρεσαι για τα σύνορα, χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τις αιτίες», τόνισε η Χάρις. Η ίδια σχολίασε ότι η κατάσταση στα σύνορα αποτελεί «νόμιμη, σωστή» ανησυχία.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να δώσουμε ίδιο βάρος και προσοχή στα όσα το προκαλούν», κατέληξε.

Εξάλλου σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η οποία μεταδόθηκε χθες Τρίτη, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης.

«Δεν θα υπάρξει αλλαγή αμέσως, αλλά θα δούμε προόδους»
, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη ξανά στο θέμα της επίσκεψής της στα σύνορα, η Χάρι απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Κάποια στιγμή, ξέρετε, θα πάμε στα σύνορα. Έχουμε πάει στα σύνορα».

Η πρώτη διεθνής περιοδεία στο εξωτερικό της Χάρις, η οποία έχει αναλάβει το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, περιλαμβάνεται στην υπόσχεση του Μπάιντεν να υιοθετήσει μια πιο «ανθρώπινη» μεταναστευτική πολιτική από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουν συλληφθεί στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού έφτασε τον Απρίλιο στον υψηλότερο αριθμό του εδώ και 15 χρόνια. Μεταξύ των περισσότερων από 178.600 μεταναστών, ανάμεσά τους και ανήλικοι, που συνελήφθησαν εκεί, το 82% προερχόταν από το Μεξικό και το «βόρειο τρίγωνο» της Κεντρικής Αμερικής: Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ.

Στο μεταξύ το Μεξικό έχει συλλάβει 91.000 παράτυπους μετανάστες τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές, με τους ανήλικους να αποτελούν το ένα πέμπτο αυτών.


Πηγή m.naftemporiki.gr

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προβληματίζει η επιστροφή του τιμήματος εάν δεν φύγουν οι πρόσφυγες από το ακίνητο

Προβληματίζει το γεγονός ότι τυπικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε επενδυτικούς κύκλους ο όρος, που είναι μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία, του διαγωνισμού για το ακίνητο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που ανήκει στην ΕΤΑΔ που προβλέπει επιστροφή άτοκα το τιμήματος σε τρία χρόνια εάν δεν απομακρυνθεί το hot spot. O όρος αυτός όπως και η μη ύπαρξη άδειας λειτουργίας και άλλων προαπαιτούμενων για την νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης αποτελούν αγκάθια για μια ομαλή έκβαση του διαγωνισμού που επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά.

Ειδικότερα όσον αφορά την ΕΝΑΕ, προβληματίζει το γεγονός ότι τυπικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας γιατί όπως αναφέρει η ανακοίνωση του διαγωνισμού βρίσκεται υπό επικαιροποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ενώ και το πιστοποιητικό πυρασφάλειας βρίσκεται υπό έκδοση. Πρακτικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε λειτουργία, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά τώρα με το ακίνητο της ΕΤΑΔ στους όρους πληρωμής υπάρχει η πρωτοτυπία πως αν περάσουν τρια χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας και δεν έχει παραδοθεί το Ακίνητο που περιλαμβάνει και το hot spot για τους πρόσφυγες στον επενδυτή, τότε η Σύμβαση Αγοραπωλησίας θα λύεται και θα του επιστρέφεται το καταβληθέν από αυτόν μέχρι το χρόνο εκείνο μέρος του Συμφωνημένου Τιμήματος άτοκα και αμφότερα δε τα μέρη παραιτούνται από τη διεκδίκηση οιασδήποτε αποζημίωσης για την αιτία αυτή.

Με λίγα λόγια ο επενδυτής έχει δύο επιλογές: Ή να περιμένει πρώτα να περάσουν τα τρία χρόνια για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει το ακίνητο που περιλαμβάνει και το hot spot, χωρίς να επενδύσει στο ακίνητο αυτό και άρα να πάνε χαμένα τρία χρόνια ή να επενδύσει κατά τη διάρκεια των τριών ετών για να εκσυγχρονίσει το ακίνητο και στη συνέχεια όμως να κινδυνεύει να χάσει την επένδυσή του αν δεν φύγει το hot spot.

Πηγή in.gr

Θήβα: Πέντε τραυματίες από ανταλλαγή πυροβολισμών σε καταυλισμό Ρομά - Τρεις συλλήψεις

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών - Αναζητούνται ακόμη πέντε Ρομά


Συναγερμός σήμανε χθες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί Θηβών, όπου είχαμε και τραυματισμούς.

Τέσσερις γυναίκες (η μία ανήλικη) και ένας ανήλικος, τραυματίστηκαν ελαφρά, σε διάφορα μέρη του σώματός τους, από τα σκάγια κυνηγετικού όπλου και διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής.

Ακολούθησαν εντατικές έρευνες και αναζητήσεις, από πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις και εντός του καταυλισμού με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ατόμων
εκ των οποίων το ένα 17 ετών και οι άλλοι δύο συγγενείς του 58 και 30 ετών, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη πέντε, ως εμπλεκόμενα στο αιματηρό περιστατικό.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν για την κακουργηματική πράξη τους ενώπιον του Ανακριτή Θηβών.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.

Πηγή lawandorder.gr


Κρήτη: «Μυθιστορηματική» κλοπή 1 εκατ. ευρώ σε έπαυλη Ρώσου μεγιστάνα

 

«Μυθιστορηματική» κλοπή, ικανή να εμπνεύσει το σενάριο μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας, φέρεται να εκτυλίχθηκε σε έπαυλη Ρώσου μεγιστάνα στο Ηράκλειο Kρήτης, με λεία που αγγίζει σχεδόν το 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά. 

Δεν πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο ούτε για ένα γεγονός που συνέβη μακριά από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα γεγονός που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, με πρωταγωνίστρια τη χήρα ενός Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια, που κατήγγειλε στην Ασφάλεια την αφαίρεση ενός αρκετά μεγάλου χρηματικού ποσού.
Συγκεκριμένα, η χήρα του Ρώσου μεγιστάνα, στον οποίο ανήκει η βίλα των τεσσάρων επιπέδων μέσα σε συγκρότημα κατοικιών στα παράλια του Ηρακλείου, πέρασε το κατώφλι της Ασφάλειας Ηρακλείου για να καταγγείλει στους εμβρόντητους αστυνομικούς πως κάποιος πήρε από την έπαυλη ένα χρηματικό ποσό που ήταν ξεχασμένο τα τελευταία χρόνια σε χρηματοκιβώτιο. Στη δικογραφία που σχηματίζεται έχει καταγραφεί ως λεία της κλοπής το ιλιγγιώδες ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα, η 55χρονη Ρωσίδα αδυνατούσε να εκτιμήσει ακριβώς το ύψος του ποσού που περιείχε το χρηματοκιβώτιο, το οποίο πάντως, σύμφωνα με την ίδια, ξεπερνά κατά πολύ τις 800 χιλιάδες ευρώ.


Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσό, εάν αναλογιστούμε τα δεδομένα της εποχής. Ο σύζυγός της, ο οποίος είχε αγοράσει πριν από πολλά χρόνια την πολυτελή έπαυλη των τεσσάρων επιπέδων με θέα τη θάλασσα, πέθανε πριν από περίπου πέντε χρόνια και η ίδια δεν είχε έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, με συνέπεια κανείς να μην μπορεί να γνωρίζει πότε έγινε η κλοπή. Μια κλοπή πάντως που μοιάζει με σενάριο, καθώς, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που έσπευσαν στη βίλα, ίχνη παραβίασης δεν υπάρχουν πουθενά.

Σύμφωνα με την 55χρονη Ρωσίδα και τον νέο σύντροφό της, οι δράστες πρέπει να μπήκαν στο σπίτι με το κλειδί που άφησε σε... γλάστρα, ενώ το ίδιο έγινε και με το χρηματοκιβώτιο, καθώς οι δράστες φαίνεται να βρήκαν το κλειδί χωρίς να χρειαστεί να αναστατώσουν το σπίτι. Οι χώροι του σπιτιού σαρώθηκαν για αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ενώ η αναζήτηση βίντεο από το φυλάκιο του οικισμού, τις γειτονικές κατοικίες και την παραλία του οικισμού φαίνεται μάταιη, καθώς δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε έγινε η καταγγελλόμενη κλοπή, για την οποία ενημερώθηκε και ο γιος του Ρώσου επιχειρηματία.

Πάντως, η 55χρονη χήρα κατά τη διάρκεια της προανάκρισης κλήθηκε να απαντήσει στο πώς τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν αρχικά στο σπίτι και ποια ήταν η προέλευσή τους.

Δείτε το βίντεο από το ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV:

ΠΗΓΗ   zougla.gr

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Η Αθήνα άλλαξε

Στην κατάρτιση ειδικού σχεδίου από την Ελληνική Αστυνομία για την ασφάλεια των επισκεπτών στις τουριστικές περιοχές και ειδικότερα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, με δημιουργία καινούργιων αστυνομικών υπηρεσιών και ενίσχυση σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και στην Αττική, ανεφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Τουρισμός και Ασφάλεια», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.

Επίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για εμφανή μείωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, τόνισε ιδιαίτερα τη διαχείριση των συναθροίσεων και την εφαρμογή του νόμου από πλευράς αστυνομίας, καθώς και τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις επιχειρήσεις σε πάρκα και πλατείες.

«Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής και φιλόξενη χώρα. Η κατάσταση στην Αθήνα άλλαξε και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τουρισμό», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: «Τα στατιστικά στοιχεία είναι εμφανή όσον αφορά στη μείωση της εγκληματικότητας και στην ασφάλεια της χώρας. Μπορεί να δει κανείς την πραγματικότητα μέσα στις πόλεις μας. Με ποιον τρόπο εφαρμόζουμε τον νόμο για τις συναθροίσεις. Προστατεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης αλλά ταυτόχρονα δεν διαταράσσεται δυσανάλογα η κοινωνική και η οικονομική ζωή».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι πλέον «μόλις στο 2,25% των συγκεντρώσεων έχουμε επεισόδια» για να προσθέσει: «Το τονίζω αυτό γιατί παλιότερα διάφορες ταξιδιωτικές οδηγίες και ιστοσελίδες είχαν αναδείξει τα επεισόδια στις συγκεντρώσεις ως ένα ζήτημα που έπρεπε να προσέχουν οι επισκέπτες στην Αθήνα. Αυτό πια έχει αλλάξει. Έχουμε εκκενώσεις καταλήψεων, δώσαμε γειτονιές πίσω στους πολίτες, βγάλαμε τα ναρκωτικά από τα πάρκα και τις πλατείες... Είναι κρίσιμο ο τουρίστας επισκέπτης να νιώθει ασφαλής, να μπορεί να κάνει τη βόλτα του χωρίς να ανησυχεί πως θα πέσει πάνω σε επεισόδια με μολότοφ και κάδους που καίγονται».

Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ως ανταγωνιστικό στοιχείο του τουρισμού της την ασφάλεια» και σημείωσε: «Αυτό ήταν εμφανές και από την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και τα ειδικά πρωτόκολλα για τους επιβάτες που έχουν καταστήσει την Ελλάδα ασφαλή προορισμό. Ωστόσο, ποτέ δεν εφησυχάζουμε. Ο κόσμος, με σταθερά βήματα, επιστρέφει σε μία κανονικότητα που ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα πώς θα μοιάζει».

Για την ασφάλεια και την αστυνόμευση κατά την τουριστική περίοδο, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι το υπουργείο και η ΕΛΑΣ έχουν ετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο που περιλαμβάνει ενισχυμένη παρουσία αστυνομικού προσωπικού αλλά και τεχνολογικών μέσων σε προορισμούς υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως είναι η Μύκονος, αλλά η Αττική.

Ειδικά για Μύκονο και Σαντορίνη, ο υπουργός ανέφερε:

«Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει δημιουργήσει καινούργιες υπηρεσίες, έχει στείλει πάρα πολύ προσωπικό, έχει διαμορφώσει υποδομές τεχνολογικές, ούτως ώστε να υπάρχει άμεσα εικόνα και αντίδραση από την πλευρά των δυνάμεων και ταυτόχρονα ενισχύουμε με προσωπικό τα αεροδρόμια για να γίνονται οι έλεγχοι ταχύτερα και ασφαλέστερα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έκρυψε την αγωνία του για το πώς θα εξελιχθούν συνολικά η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μετά τα lockdowns και την απομόνωση και τόνισε: «Θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς πώς αντιδρούν οι άνθρωποι και θα πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες. Υπάρχει διαρκής ασφάλεια λόγω Covid. Η αστυνομία και οι άλλες υπηρεσίες πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες έτσι ώστε να νιώθουν ασφαλείς».

Επιπλέον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Βρετανίδα πρέσβη για τη διαχρονική υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ελλάδα σε θέματα ασφάλειας, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, καθώς και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην ημερίδα.

«Είναι μία καλή ευκαιρία να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και να δοθούν απαντήσεις» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και κατέληξε: «Κυρίως έχει σημασία η επόμενη μέρα, η ΕΛΑΣ, η Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Τουρισμού και ο επιχειρηματικός κόσμος, δεμένοι σε μία αλυσίδα συνεργασίας να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο, για μια πολύ καλή, μαζική και ασφαλή τουριστική χρονιά».

Πηγή bloko.gr