Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Καλαφάτης από Καστανιές: Εδώ χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας

 

Επίσκεψη στο εργοτάξιο κατασκευής του εμποδίου – φράχτη στην περιοχή των Φερών αλλά και σε δύο επιτηρητικά φυλάκια στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, πραγματοποίησε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στην οποία συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αλλά και τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ο κ.Καλαφάτης αμέσως μετά τις επισκέψεις αυτές τόνισε:


Στην περιοχή των Φερών όπου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες ολοκλήρωσης του φράχτη μήκους 27 χιλιομέτρων, τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης υποδέχθηκε ο Αντιδήμα5ρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης και τον συνόδεψαν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ.Πέτροβιτς, στην επίσκεψη αλλά και την ενημέρωση που του έγινε.


«Αισθάνομαι περηφάνια που βρέθηκα, σήμερα, στον τόπο όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Δίπλα σε αυτούς που φυλάττουν Θερμοπύλες: Στις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν βάλει πάνω από όλα το καθήκον προς την Πατρίδα. Το διαπιστώσαμε, άλλωστε, όλοι στην κρίση του Φεβρουαρίου του 2020. Αυτοί σταμάτησαν την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Αυτοί έστειλαν το μήνυμα της απόφασής μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Απέδειξαν ότι βρίσκονται εδώ για να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στον Έβρο.


ΠΗΓΗ   evros-news.gr

Δηλώσεις για την εξιχνίαση υπόθεσης ανθρωποκτονίας 20χρονης στα Γλυκά Νερά

Χθεσινές δηλώσεις για την εξιχνίαση υπόθεσης ανθρωποκτονίας 20χρονης στα Γλυκά Νερά, στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Ευθυμίου Άννα – Αννιέλα

«Καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε για να σας ενημερώσουμε για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας της 20χρονης, που έλαβε χώρα την 11η Μαΐου 2021 στα Γλυκά Νερά. Δράστης, όπως προέκυψε από την επισταμένη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, είναι ο σύζυγός της.

Για την υπόθεση θα σας ενημερώσουν αρχικά ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος κ. Πέτρος Τζεφέρης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος κα. Πηνελόπη Μηνιάτη.

Στη συνέχεια αναλυτικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης θα σας ενημερώσουν ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Γρηγόριος Ζαχαράκης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Κωνσταντίνος Χασιώτης.

Στρατηγέ έχετε τον λόγο.»

Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Όπως γνωρίζετε χθες εξιχνιάστηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά, δουλέψαμε από την πρώτη μέρα συντεταγμένα και με πείσμα.

Σε όλες τις υποθέσεις δίνουμε κόπο και ψυχή, για να τις εξιχνιάσουμε.

Σε αυτή είχαμε σαν άνθρωποι ένα λόγο παραπάνω. Συνεργαστήκαμε απόλυτα με τις εγκληματολογικές Υπηρεσίες και φυσικά με την ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Η υπόθεση ήταν δύσκολη διότι δεν υπήρχαν στοιχεία και ίχνη και η αστυνομία δεν δουλεύει με υποψίες οφείλει να σχηματίζει δικογραφίες, δηλαδή να τεκμηριώνει αδιάσειστα ότι λέει.

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει πολλές λαμπρές επιτυχίες γιατί τα στελέχη του είναι εκπαιδευμένα επαγγελματίες και αστυνομικοί.

Για παράδειγμα, ήταν σημείο-κλειδί ότι έχτισαν μία σχέση εμπιστοσύνης με το σύζυγο του θύματος. Είμαι περήφανος σαν Διευθυντής για τις Υπηρεσίες και τα στελέχη μας. Γιατί ανταποκρίνονται χωρίς ωράρια, χωρίς δεύτερη σκέψη σε μία αποστολή στην προστασία του πολίτη.

Η ασφάλεια είναι για εμάς προϋπόθεση και συνεχές ζητούμενο.

Προϋπόθεση για την ελευθερία και ζωή των πολιτών, ζητούμενο γιατί το έγκλημα όπως και η κοινωνία εξελίσσονται, μετασχηματίζονται.

Ιδιαίτερα τώρα που ζήσαμε και ακόμα ζούμε τον εφιάλτη της πανδημίας.

Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ.»

Διευθύντρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη

« Σχετικά με την υπόθεση ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά, το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μαζί με το προσωπικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από την πρώτη στιγμή διενήργησε πολύωρη και ενδελεχή εξερεύνηση της οικίας και του περιβάλλοντα χώρου και περισυνέλλεξε στοιχεία, ίχνη και πειστήρια προς εργαστηριακή αξιοποίηση.

Πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή εξέταση αυτών τόσο από τα Εργαστήρια DNA, όσο και από τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης, όπως το Τμήμα Εξερευνήσεων αναφορικά με τα αποτυπώματα, το Τμήμα Φωτογραφικού αναφορικά με το ηλεκτρονικό σκίτσο που δημιουργήθηκε κατά περιγραφή του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου και επίδειξη φωτογραφιών στο πλαίσιο του modus operandi, το Τμήμα Ιχνών και Εργαλείων αναφορικά με το σημείο εισόδου και άλλων.

Τα αποτελέσματα των πολυήμερων εξετάσεων κατέδειξαν την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ έγινε άμεσα κατανοητό ότι ο τρόπος και η μεθοδολογία της υπόθεσης αυτής απαιτούσαν περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.

Στο σημείο αυτό των εργαστηριακών εξετάσεων, απεδείχθη εξαιρετικά κρίσιμη η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού που παραδόθηκε από την Ασφάλεια Αττικής και εξετάσθηκε από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων.

Κατά την εξέταση των ψηφιακών δεδομένων έγινε άμεσα αντιληπτό, από το εξειδικευμένο προσωπικό μας, ότι βάσει των στοιχείων που προέκυπταν, υπήρχαν έντονες αναντιστοιχίες. Μια σειρά ερωτημάτων θα έπρεπε να τεθούν, οι απαντήσεις των οποίων απεδείχθησαν πολύτιμα και καθοριστικά στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

θα ήθελα να συγχαρώ όλους, τόσο το προσωπικό της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επιδεικνύοντας επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, αποδεικνύοντας το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Διεύθυνσης, όσο και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα το προσωπικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχει αποδείξει διαχρονικά, επίσης, τον επαγγελματισμό του.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε τον κάθε πολίτη ότι με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε να δίνουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα ευρήματα στις Αρχές ασφαλείας της Χώρας μας, έτσι ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη.»

Προϊστάμενος Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κωνσταντίνος Χασιώτης

«Θα σας παρουσιάσω σύντομα ένα μικρό ιστορικό της έρευνας που ξέρω ότι όλο αυτό το διάστημα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούσατε μαζί με εμάς, για να λυθούν κάποιες απορίες για το χρονικό και την αλληλουχία των διαδικασιών που ακολουθήσαμε.

Όλα ξεκίνησαν την 11η Μαΐου του τρέχοντος έτους , στις 6.20 ώρα το πρωί, όταν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ειδοποιήθηκε από τον σύζυγο του θύματος, ο οποίος κάλεσε σε βοήθεια.

Οι αστυνομικοί που πήγαν πρώτοι στο σημείο , είδαν πρώτοι το θύμα στο κρεβάτι νεκρό και τον σύζυγό της στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι δεμένο με σχοινί στα χέρια και στα πόδια και με ταινία στο κεφάλι του.

Οι αστυνομικοί αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή και το έντεκα μηνών βρέφος να βρίσκεται πάνω στο θύμα.

Τα πρώτα χρήσιμα δεδομένα που προέκυψαν σ την έρευνα μας ήρθαν από το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το κυριότερο εύρημα ήταν η αιτία θανάτου που όπως διαπιστώθηκε οφειλόταν σε ασφυξία.

Σε ασφυξία δια αποφράξεως των αεροφόρων οδών όπως λέμε, δηλαδή με κλείσιμο της μύτης και του στόματος.

Βρέθηκαν τα χέρια του θύματος δεμένα πισθάγκωνα και χρόνος θανάτου προσδιορίσθηκε μεταξύ 4ης και 5ης πρωινής ώρας.

Επίσης παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια, εκχυμώσεις όπως λέμε, στα χέρια και στα πόδια του συζύγου από τα δεσμά με τα οποία ήταν δεμένος.

Ένα κρίσιμο εύρημα ήταν ότι , αυτά τα σημάδια ήταν μόλις διακρινόμενα , δεν ήταν ιδιαίτερα ορατά και αυτό δημιούργησε έναν αρχικό προβληματισμό, για το κατά πόσο αυτό ήταν αναμενόμενο σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο ο σύζυγος ισχυρίσθηκε αρχικά ότι ήταν δεμένος.

Συνεχίσαμε όμως να ερευνούμε το χώρο στον οποίο είχε λάβει χώρα το περιστατικό και παρατηρήσαμε κάποιες μεταβολές σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, όπως λέμε, διαπιστώσαμε δηλαδή ότι οι χώροι είχαν ερευνηθεί όχι ιδιαίτερα σχολαστικά αλλά επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία, κυρίως στον χώρο του υπνοδωματίου αλλά και στο σαλόνι.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι ήταν παραβιασμένο ένα παράθυρο στο υπόγειο και αυτό ήταν το σημείο που εκτιμήσαμε ότι ενδεχομένως είχαν εισέλθει οι δράστες, τους οποίους ανέφερε ο σύζυγος του θύματος ότι είχαν μπει μέσα για να ληστέψουν το ζευγάρι.

Επίσης διαπιστώσαμε κάτι που ήταν σχετικά ασυνήθιστο, μάλλον εξαιρετικά ασυνήθιστο θα έλεγα , ότι ο σκύλος της οικογένειας βρισκόταν κρεμασμένος στην κουπαστή της σκάλας.

Εκτός από την εικόνα αυτή του χώρου κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας πειστήρια τα οποία ελπίζαμε ότι θα βοηθήσουν στην πορεία των ερευνών και τα πιο χρήσιμα από αυτά ήταν μια κάμερα που βρισκόταν εγκατεστημένη στον χώρο του σαλονιού, ένα ρολόι ψηφιακό, smartwatch που λέμε, το οποίο φορούσε το θύμα στο χέρι του και τα κινητά τηλέφωνα του θύματος και του συζύγου.

Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών αρκετά μεγάλο, αφιερώθηκε στην αρχή για να διαπιστώσουμε, να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του συζύγου και να διαπιστώσουμε με ποιον τρόπο και ποιοι άνθρωποι είχαν εισ έλθει μέσα στο διαμέρισμα του ζεύγους.

Παρά τις αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές μας και αφού συλλέξαμε πλήθος υλικού, μαρτυρίες και αλλά και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που εξέτασε εργαστηριακά τον χώρο, δεν καταφέραμε, παρά τις προσπάθειές μας, να διαπιστώσουμε την ύπαρξη άλλων προσώπων πέραν των δύο ενηλίκων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι και του μωρού .

Το γεγονός αυτό του αν επιβεβαιωνόταν άφηνε μόνο μία άλλη εκδοχή πιθανή, εφόσον δεν ήταν άλλοι δράστες οι όποιοι να ευθύνονταν για την δολοφονία του θύματος , τότε η έρευνα έπρεπε αναγκαστικά να στραφεί στον σύζυγο.

Η εξέταση κάποιων πειστηρίων και ιδιαίτερα των ψηφιακών πειστηρίων που είχαμε κατασχέσει από τον χώρο, μας έσωσε κάποιες ενδείξεις και ειδικά κάποια από τα πειστήρια που έδειχναν κίνηση αντικειμένων και ειδικά του τηλεφώνου του συζύγου κατά τον χρόνο που αυτός είχε δηλώσει ότι ήταν δεμένος, αυτά λοιπόν τα ευρήματά μας έδωσαν κάποιες ενδείξεις ότι ήταν πιθανή μία εμπλοκή του συζύγου στην δολοφονία της 20χρονης κοπέλας.

Για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις υποψίες που είχαν δημιουργηθεί, θα έπρεπε να εξετάσουμε πλέον σχολαστικά και με ιδιαίτερες λεπτομέρειες τον σύζυγο, τον οποίο φέραμε στα γραφεία μας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και πλέον τον εξετάσαμε με σχολαστικότητα και θέτοντας του ιδιαίτερα ερωτήματα.

Κατά την αρχική συζήτηση μαζί του όμως μαζί του και πριν προλάβουμε να εκθέσουμε σε αυτόν τα ευρήματα της έρευνάς μας, απέτρεψε την συζήτηση πάνω στη σχέση που είχε με το θύμα, πάνω στη σχέση που είχε με το παιδί του και προς έκπληξή μας πάνω στη σχέση που είχε δημιουργηθεί με την ομάδα που ερευνούσε την υπόθεσή του και ιδιαίτερα με τον επικεφαλής της ομάδας αυτής.

Συνεχίζοντας λοιπόν τη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που είχε ο ίδιος αρχίσει να θέτει, σε κάποιο στάδιο της εξέτασής του, ήθελε να μας διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν ήθελε να εξαπατήσει και να πει ψέματα και το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει την σύλληψη για να μείνει με το παιδί του , έξω από την φυλακή.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό γρήγορα οδήγησε στην ομολογία της πράξης του, την οποία απέδωσε σε έναν διαπληκτισμό που είχαν με τη σύζυγό του. Αυτός ο διαπληκτισμός δημιούργησε μία έκρηξη συναισθήματος και δεν άργησε να οδηγήσει στο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε.

Επιβεβαίωσε τα ευρήματα τα ιατροδικαστικά, ότι δηλαδή, επέφερε το θάνατο στη σύζυγο του, με ασφυκτικό μηχανισμό, όπως λέμε και στη συνέχεια περιέγραψε τις κινήσεις του, όπως την παραβίαση του παραθύρου, την οποία ο ίδιος έκανε, την έρευνα που δημιούργησε στο χώρο, την θανάτωση του σκύλου που υπήρχε μέσα στο σπίτι, αναφέρθηκε στην αφαίρεση μιας κάρτας μνήμης από την κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στο χώρο του σαλονιού, ώστε να μην είναι διαθέσιμο στην αστυνομία το υλικό που είχε καταγραφεί.

Μας είπε ότι ο ίδιος έδεσε τον εαυτό του και τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση , όλα αυτά όπως ήδη είναι αντιληπτό, αλλά μας το είπε και ο ίδιος, έγιναν προκειμένου να σκηνοθετήσει το χώρο έτσι ώστε να πείσει την αστυνομία ότι πρόκειται για ληστεία.

Σας ευχαριστώ πολύ. »
Πηγή astynomia.gr

Πυροσβέστης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα εν ώρα υπηρεσίας

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 52χρονος πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, συνέπεια τροχαίου που σημειώθηκε εν ώρα υπηρεσίας, στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, το Π.Σ. 1894 όχημα του Π.Κ. Κυπαρισσίας επέστρεφε από δασική περιπολία στην περιοχή της Ελαίας προς την υπηρεσία του. O 52χρονος πυροσβέστης Μπούρας Κανέλος, ενώ βρισκόταν εκτός του οχήματος, στην Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Συνελήφθη ένας μη νόμιμος αλλοδαπός για διακίνηση κοκαΐνης & κάνναβης στη Θήρα

Συνελήφθη στις 16 Ιουνίου 2021 στη Θήρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος για κατοχή - διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράνομη είσοδο-διαμονή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, προχθές το βράδυ έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων εντοπίσθηκε ο κατηγορούμενος και σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 16 γραμμαρίων, 35 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Πρωινές ώρες χθες ακολούθησε έρευνα στην κατοικία όπου, παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν:
  • 70,3 γραμμάρια κοκαΐνης
  • 3 κιλά και 325 γραμμάρια κάνναβης
  • 3 ζυγαριές ακριβείας
  • Θρυμματιστής κάνναβης
  • Το χρηματικό ποσό των 1.390 ευρώ
  • 2 κινητά τηλέφωνα
  • 5 κάρτες τηλεφωνικών συνδέσεων ( sim)
  • Χειρόγραφες σημειώσεις πελατολογίου (ονόματα σε αντιστοίχιση με χρηματικά ποσά)
Όλα τα ανευρεθέντα πειστήρια κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.
Πηγή astynomia.gr

Σχεδόν 400 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Σικελία από το πλοίο Geo Barents

Περισσότερες από 1.000 αφίξεις τις τελευταίες ημέρες έχουν πλημμυρίσει το κέντρο υποδοχής στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, ένα από τα κύρια σημεία άφιξης ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη

Περίπου 400 μετανάστες αποβιβάστηκαν σήμερα από το πλοίο Geo Barents στο ιταλικό λιμάνι Αουγκούστα, στη Σικελία, μία και πλέον εβδομάδα μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο.

Από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο, κυρίως από την Αφρική, 100 είναι ανήλικοι, ανέφερε η ΜΚΟ Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) που έχει ναυλώσει το πλοίο. Περίπου 40 μετανάστες υποφέρουν από εγκαύματα, αφυδάτωση, υποθερμία και ψώρα.

Το Geo Barents περισυνέλεξε τους πρώτους μετανάστες στις 10 Ιουνίου ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει τώρα να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα σε άλλο σκάφος λόγω του κορονοϊού.

Για χρόνια η Ιταλία ήταν η βασική διαδρομή προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και άλλους παράτυπους μετανάστες όμως οι αριθμοί όσων κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι διαπλέοντας τη Μεσογείο έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ακολουθεί παρόμοια περιοριστική μεταναστευτική πολιτική με αυτήν της προηγούμενης κυβέρνησης θέτοντας περιορισμούς σε αρκετά διασωστικά σκάφη ΜΚΟ και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Λιβύης να σταματήσει την αναχώρηση παράτυπων μεταναστών.


Παρ’ όλ’ αυτά σημειώθηκε μια αύξηση των αφίξεων το 2021, με 18.170 ανθρώπους να φθάνουν μέχρι τώρα στην Ιταλία έναντι 5.696 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Περισσότερες από 1.000 αφίξεις τις τελευταίες ημέρες έχουν πλημμυρίσει το κέντρο υποδοχής στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, ένα από τα κύρια σημεία άφιξης ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι αρχές μετακινούν τώρα μετανάστες από το νησί προκειμένου να ελαφρύνουν την πίεση στο κέντρο.

Πηγή circogreco.gr

Θεσσαλονίκη: επεισοδιακή σύλληψη διακινητή μεταναστών

 

Οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οδήγησαν στη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε παράνομη μεταφορά αλλοδαπών.


Πρόκειται για 18χρονο αλλοδαπό σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Αγίου Αθανασίου για παράνομη μεταφορά – προώθηση αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας, αντίσταση, απείθεια ενώ διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συγκεκριμένα, μεσημβρινές ώρες την 17-06-2021, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας εντόπισαν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο επιχείρησαν να ελέγξουν. Ο οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, πλην όμως το όχημα ακινητοποιήθηκε πλησίον του χωριού Καρτερές και συνελήφθη ο 18χρονος παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.ΠΗΓΗ   newsit.gr
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου εντοπίσθηκαν συνολικά 7 αλλοδαποί, οι οποίοι δε διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ. στην τελετή αποφοίτησης των νέων Υπαστυνόμων


Αθήνα, 18 Ιουνίου 2021
Αρ. Πρωτ.: 603/2/16α

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Ιουνίου 2021, η τελετή αποφοίτησης των νέων Υπαστυνόμων Β΄, της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ παρουσία της Πολιτειακής Ηγεσίας της Χώρας και της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.


Από πλευράς Π.Ο.ΑΣ.Υ., εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, παρέστησαν ο Γραμματέας Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστος ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ και το μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Νίκος ΡΗΓΑΣ.


Εκφράζουμε ευχές για καλή σταδιοδρομία στους νέους Αξιωματικούς του Σώματος υπενθυμίζοντας ότι αποστολή της Σχολής είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών και για αυτήν θα αγωνιζόμαστε ως Ομοσπονδία.


Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
                               O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
                    ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος            ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

ΠΗΓΗ   poasy.gr

Frontex: Τη διάλυση της υπηρεσίας ζητούν ακτιβιστές – «Η ΕΕ έχει βάψει τα χέρια της με αίμα»

 

Ακτιβιστές, καπετάνιοι διασωστικών πλοίων και περίπου 80 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, έχουν ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία καλώντας για την αποχρηματοδότηση και τη διάλυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων


Σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η συμμαχία πίσω από την εκστρατεία υπογραμμίζει τις «απάνθρωπες και παράνομες» πρακτικές της Frontex, που έχει κατηγορηθεί για την προώθηση και την εφαρμογή βίαιων πρακτικών εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

«Μέχρι στιγμής στη διάρκεια της χρονιάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 740 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ψάχνοντας για ένα ασφαλές μέρος», αναφέρει η επιστολή. 

«Το καθεστώς φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων τους ανάγκασε να ακολουθήσουν επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, συχνά χρησιμοποιώντας ακατάλληλες βάρκες. Η Frontex έχει στρατολογήσει γειτονικές χώρες για να τους ανακόπτουν την πορεία, τους έχει αντιμετωπίσει με βία και επαναπροωθήσεις ή έχει αρνηθεί να τους διασώσει, εγκαταλείποντάς τους να πνιγούν στη θάλασσα».
«Αυτές οι ζωές χάθηκαν εξαιτίας της εμμονής της ΕΕ με την ενίσχυση των συνόρων, αντί για την προστασία των ανθρώπων», τονίζει η συμμαχία, που περιλαμβάνει οργανώσεις όπως η Sea-Watch, η Mediterranea Saving Humans, η Iuventa10 και η Alarm Phone.


«Με ποιο κόστος; Οι πολιτικές της Ευρώπης-Φρουρίου έχουν δολοφονήσει πάνω από 40.555 ανθρώπους από το 1993. Αφήνοντάς τους να πεθάνουν στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και την έρημο, πυροβολώντας τους στα σύνορα, οδηγώντας τους στην αυτοκτονία στα κέντρα κράτησης ή στα βασανιστήρια και τη δολοφονία μετά την απέλασή τους. Η ΕΕ έχει βάψει τα χέρια της με αίμα».

Η εκστρατεία για τη διάλυση της Frontex έρχεται τη στιγμή που χαράσσονται σχέδια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της. 

Η Frontex έχει εξασφαλίσει προϋπολογισμό €5,6 δισ. μέχρι το 2027, ενώ υπάρχουν σχέδια για την αύξηση των ένοπλων περιπολιών της στα σύνορα. Ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 7.500% από το 2005 μέχρι και σήμερα και οι επιπλέον πόροι προορίζονται για εξοπλισμό όπως πλοία, ελικόπτερα και drones.

Η συμμαχία έχει δημοσιεύσει και μια λίστα από αιτήματα, που συμπεριλαμβάνουν την παύση της κράτησης των μεταναστών από ευρωπαϊκές δυνάμεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για διοργάνωση πανευρωπαϊκών διαμαρτυριών. Οι οργανώσεις κατηγορούν την Frontex ότι είναι «προωθεί θερμά αλλά και εφαρμόζει τις βίαιες πολιτικές της Ευρώπης εις βάρος των εκτοπισμένων».
Η εκστρατεία έρχεται λίγους μήνες αφού η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, OLAF, ξεκίνησε έρευνα για καταγγελίες εις βάρος της Frontex που αφορούν αδικήματα όπως η παρενόχληση, η ανάρμοστη συμπεριφορά και οι παράνομες επιχειρήσεις που έχουν στόχο την απώθηση των αιτούντων άσυλο που επιχειρούν να φτάσουν στις ακτές της ΕΕ.

Η Ευρώπη έχει υψώσει φράχτες και τείχη σε πάνω από 1.000 χλμ. των συνόρων της.
Η Καρόλα Ράκετε, γερμανίδα καπετάνισσα πλοίου και μία από τους διοργανωτές της εκστρατείας δήλωσε στον Guardian: «Αν πιστεύουμε πραγματικά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλύσουμε τα συστήματα που συντηρούν την ανισότητα. η Frontex, ως μέρος του πλέγματος βιομηχανίας και συνοριοφυλακής, δεν έχει θέση στο όραμά μας για μια ευρωπαϊκή κοινωνία που παλεύει για τη δικαιοσύνη και είναι αποφασισμένη να επανορθώσει την καταστροφή που υπέστη ο παγκόσμιος νότος από την ιδεολογία της λευκής ουδετερότητας».

Η Frontex δεν ανταποκρίθηκε σε κρούσεις του Guardian για κάποιο σχόλιο.


ΠΗΓΗ  in.gr

Αποκάλυψη: Συνελήφθησαν Ελληνες «βομβιστές» στο Εδιμβούργο

 

Ανήκουν στο ίδιο ένοπλο δίκτυο με τους δράστες αιματηρής βομβιστικής επίθεσης στο Κολωνάκι το 2018-Συνεργασία με την ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Δυό Έλληνες αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – από τις διωκτικές αρχές της Μ. Βρετανίας σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ για μια βομβιστική επίθεση – στις 11 Ιανουαρίου 2018 – σε κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Οι συλληφθέντες είναι ένας άνδρας ηλικίας 35 ετών και μία γυναίκα 32 ετών που διαμένουν κυρίως στην εν λόγω πόλη της Σκωτίας κι οι οποίοι φαίνεται να έχουν επαφή με αντιεξουσιαστές στην χώρα μας.
Η εν λόγω βομβιστική επίθεση στη Σκωτία σχετίζεται με πολυεθνική οργάνωση μηδενιστών που έχει προχωρήσει σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι ή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Πρόκειται για την διεθνή οργάνωση «ακτιβιστών» ITS («Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο» – «Individualidades Tendiendo a lo Salvaje») που προχωρούν σε αιματηρές ενέργειες σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το ελληνικό «παράρτημά» της ήταν η «Εικονοκλαστική Σέχτα» που έχει προχωρήσει σε ανεξιχνίαστες βομβιστικές επιθέσει στην χώρα μας σκορπώντας ανησυχία στις ελληνικές αρχές.

Η βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, στο Κολωνάκι

Η βόμβα στην εκκλησία στο Κολωνάκι εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού και ενός νεωκόρου. Σε προκήρυξη που δημοσιεύθηκε προ μερικών ημερών σε ισπανικά ΜΜΕ αναφερόταν:
«Την Πέμπτη 27 Δεκέμβρη αφήσαμε μια βόμβα στην πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου, στην καρδιά της Αθήνας. Δεν ήταν ένα συμβολικό χτύπημα, ο σκοπός μας ήταν η έκρηξη τη στιγμή που η προβλεπόμενη θρησκευτική λειτουργία θα ξεκινούσε το πρωί, είτε με τον χρονοδιακόπτη είτε αν θα το άνοιγε κάποιος, ελπίζοντας να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιον παπά ή στο κοπάδι των πιστών». 

Τα μέλη της οργάνωσης φέρεται διεθνώς να στρέφονται κατά των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της ανθρωπότητας και να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα θύματα των σεισμών και των ηφαιστείων. Για να καταλήξουν: «Αυτό ήταν μια εισαγωγή για το τι θα ακολουθήσει» .

Η ίδια οργάνωση συνδέθηκε με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου τον Απρίλιο του 2018.

Επιπλέον είχε προχωρήσεις σε βομβιστικές επιθέσεις με στόχο κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σε κρεοπωλείο όπου υπήρξε και τραυματισμός ενός ατόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει στο «μικροσκόπιο» της τρία τουλάχιστον άτομα για συμμετοχή στο ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης.


ΠΗΓΗ   tovima.gr

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Συλλήψεις αλλοδαπών για ναρκωτικά στην Σαμοθράκη

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, 45 και 29 ετών, προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Α' Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, για παράβαση του νόμου 4139/2013 ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών''.

Συγκεκριμένα, τα ανωτέρω στελέχη διενήργησαν έλεγχο, με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ΄΄ΔΙΑΣ΄΄, σε χώρο κάμπινγκ στη Σαμοθράκη, όπου εντοπίστηκε ο 45χρονος να έχει στην κατοχή του, εντός οχήματος, τα κάτωθι:

-χαρτάκια εμποτισμένα με LSD, χιλίων εξακοσίων τεσσάρων (1.604) δόσεων συνολικά,

-εκατόν εβδομήντα τρία (173) δισκία έκσταση,

-ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους επτακοσίων εξήντα δυο γραμμαρίων και εννέα δεκάτων του γραμμαρίου (762,9γρ),

-κατεργασμένη κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους εξακοσίων τριάντα δυο γραμμάριων και οκτώ δεκάτων του γραμμαρίου (632,8γρ),

-μεθαμφεταμίνη, συνολικού μικτού βάρους διακοσίων εννέα γραμμαρίων και έξι δεκάτων του γραμμαρίου (209,6γρ),

-πέντε (5) τεμάχια ψυχότροπων μανιταριών, συνολικού μικτού βάρους δυο γραμμαρίων και εννέα δεκάτων του γραμμαρίου (2,9γρ),

-άγνωστη χημική ουσία, συνολικού μικτού βάρους τριάντα τεσσάρων γραμμαρίων και έξι δεκάτων του γραμμαρίου (34,6γρ),

-διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT), συνολικού μικτού βάρους είκοσι τριών γραμμαρίων και ενός δεκάτου του γραμμαρίου (23,1γρ),

-χημική ουσία, πιθανόν ηρωίνη, πέντε γραμμαρίων και έξι δεκάτων του γραμμαρίου (5,6γρ),

-λάδι κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους εννέα γραμμαρίων (9γρ),

-τρεις (03) συσκευασίες με σπόρους κάνναβης,

-τέσσερα (04) τεμάχια καπνικά ατμίζοντα, εμπεριέχοντα κάνναβη,

-δυο (02) μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης,

-δώδεκα (12) συσκευασίες κρέμας εμπεριέχουσες κάνναβη,

-σύνεργα καπνίσματος κάνναβης,

-μία (01) ζυγαριά ακριβείας,

-χρηματικό ποσό έξι χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (6.500€).

Επιπροσθέτως, σε έτερο έλεγχο, εντοπίστηκε ο 29χρονος να έχει στην κατοχή του:

-δύο (02) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους πέντε γραμμαρίων και έξι δεκάτων του γραμμαρίου (5,6γρ),

-δύο (02) δισκία ναρκωτικής ουσίας,

-ένα (01) χαρτάκι εμποτισμένο με LSD.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω ευρήματα.

Πηγή hcgwww.hcg.gr

Πάτρα: Βρήκαν σε φορτηγό 65 κιλά κάνναβη - Συνελήφθη 62χρονος οδηγός (εικόνες-βίντεο)

Με τη βοήθεια των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «ΑΙΚ» και «ΑΡΗΣ»

Χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι, συνελήφθη 62χρονος Έλληνας οδηγός ενός φορτηγού, στο λιμάνι της Πάτρας, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας

Ύστερα από αστυνομικό έλεγχο σε ασυνόδευτο φορτίο-όχημα το οποίο είχε εκφορτωθεί από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, που ερχόταν από το λιμάνι της Ιταλίας, με τη βοήθεια και των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. «ΑΙΚ» και «ΑΡΗΣ», εντοπίστηκαν εντός του φορτίου, το οποίο περιείχε αλιευτικά δίχτυα, 8 χάρτινες συσκευασίες.

Στο εσωτερικό των συσκευασιών, υπήρχαν 20 πλαστικές συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας βάρους 64.832 κιλών.


Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί και την προανάκριση, συνέλαβε τον 62χρονο Έλληνα, ως οδηγό του φορτηγού-τράκτορα.

Παράλληλα κατασχέθηκαν η ποσότητα ναρκωτικών ουσιών η οποία θα αποσταλεί στην Χημική Υπηρεσία Πατρών για περαιτέρω εξέταση, το φορτηγό με το φορτίο του, μία συσκευή πλοήγησης, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα tablet.

Πηγή lawandorder.gr

Καταδίκη διακινητών στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου 17χρονου μετανάστη από πυρά στη Σύμη

Το πρωτόδικο δικαστήριο τούς είχε κρίνει αθώους πρόκλησης ναυαγίου, απόπειρας ανθρωποκτονίας και απόπειρας εκρήξεως

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, στους δύο κατηγορούμενους διακινητές που ενεπλάκησαν σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στη Σύμη, με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη τον Αύγουστο του 2015.

Όπως αναφέρει η dimokratiki.gr, με την υπ’ αριθμ. 443/11.3.2020 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναιρέθηκε η υπ’ αριθμ. 106/2018 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με κατηγορούμενους για μεταφορά μεταναστών εκ κερδοσκοπίας από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στη χώρα, τους Τούρκους διακινητές S. I. του S. 37 ετών και G. A. του J. 40 ετών.

Οι δύο κατηγορούμενοι, είχαν καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε ποινή κάθειρξης 202 ετών και 18 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 2.040.700 ευρώ.

Το πρωτόδικο δικαστήριο τούς είχε κρίνει αθώους πρόκλησης ναυαγίου, απόπειρας ανθρωποκτονίας και απόπειρας εκρήξεως.

Οι νέες ποινές

Χθες η δίκη επαναλήφθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, που συνεδρίασε με άλλη σύνθεση και οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ο μεν πρώτος σε ποινή κάθειρξης 202 ετών και 6 μηνών και ο δεύτερος σε ποινή κάθειρξης 203 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20).

Τι είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2015

Οι δύο διακινητές ενεπλάκησαν σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στη Σύμη, με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση με σκάφος λετονικής ακτοφυλακής, που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία και στο οποίο επέβαινε ένας κελευστής από το Λιμεναρχείο Σύμης ως σύνδεσμος, την 29η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 13:00 εντοπίστηκε μηχανοκίνητο σκάφος, με σημαία Τουρκίας, να κινείται με κατεύθυνση προς τις ακτές της Σύμης.

Το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής πλησίασε την θαλαμηγό για να διενεργήσει νομότυπο έλεγχο. Οι διακινητές φέρονται να ανέπτυξαν ταχύτητα και να πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσουν το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής. Ο κελευστής και μέλος του πληρώματος της λετονικής ακτοφυλακής κατάφεραν και επιβιβάστηκαν στην θαλαμηγό για να την ακινητοποιήσουν. Διαπίστωσαν ότι 93 παράτυποι μετανάστες ήταν κλεισμένοι εντός του χώρου ενδιαιτήσεων και οι χειρισμοί του σκάφους γίνονταν από το εσωτερικό της γέφυρας.

Στο διάστημα αυτό ο κυβερνήτης του σκάφους της λετονικής ακτοφυλακής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο της λιμενικής αρχής και ζήτησε συνδρομή. Στο σημείο έσπευσε ιδιωτικό σκάφος με 4 λιμενικούς για συνδρομή. Ο κελευστής προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα της γέφυρας του σκάφους χωρίς να τα καταφέρει και στην πορεία φέρεται να έριξε προειδοποιητική βολή σε ασφαλή σημεία για εκφοβισμό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο προϊστάμενος της λιμενικής αρχής Σύμης.

Οι λιμενικοί κατόρθωσαν να ανοίξουν την πόρτα και στο σημείο εκείνο ο κελευστής δέχτηκε επίθεση από τους δύο Τούρκους διακινητές, οι οποίοι κατάφεραν να του αποσπάσουν την αστυνομική ράβδο που κρατούσε.

Ο κελευστής υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ ένας εκ των διακινητών καταγγέλθηκε ότι τον περιέλουσε με βενζίνη, προσπαθώντας να τον πυρπολήσει. Επιπλέον κατά τη συμπλοκή ο κυβερνήτης διακινητής φέρεται να αφαίρεσε προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβόλησε.

Ο λιμενάρχης ανταπέδωσε τα πυρά στοχεύοντας τα πόδια του κυβερνήτη προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.

Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυρών ήταν ο τραυματισμός του πρώτου διακινητή και ο θανάσιμος τραυματισμός 17χρονου Ιρακινού μετανάστη. Το τραύμα από σφαίρα, που φέρεται να έχει πλήξει το παιδί στα πλευρά, ήταν «τυφλό», αφού δεν προκάλεσε αιμορραγία, ενώ σύμφωνα με πιστοποιητικό ιατρού της Σύμης, έχασε τη ζωή του συνεπεία καρδιακής ανακοπής.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται. Ο πρώτος υποστήριξε ότι δέχτηκε απειλές κατά μελών της οικογένειάς του από κύκλωμα διακινητών και ανέλαβε την μεταφορά των μεταναστών, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είπε τα όσα εγράφησαν στην κατάθεσή του από τους λιμενικούς. Υποστήριξε ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν ο καπετάνιος του σκάφους και όχι ο ίδιος, και ότι ο κελευστής τον χτύπησε στο μάτι και στο πόδι με το πιστόλι.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος από την άλλη υποστήριξε ότι οι λιμενικοί έριξαν 7-8 βολές με τα πιστόλια τους προς την κατεύθυνσή τους, αρνούμενος ότι του έγιναν σήματα για να σταματήσει το σκάφος και ότι έκανε ελιγμούς για να βυθίσει το σκάφος του Λιμενικού. Υποστήριξε ότι οι λιμενικοί μπήκαν στο σκάφος και αμέσως τράβηξαν όπλα και άρχισαν να πυροβολούν. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο ίδιος έμεινε σκυμμένος χωρίς να αντιδρά.

Πηγή lawandorder.gr

Δραστική μείωση ροών αιτούντων άσυλο


Συνολικά καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και στο φυλάκιο του Εβρου το πρώτο πεντάμηνο του 2021, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 9.421


Διαρκή μείωση παρουσιάζουν τόσο οι μεταναστευτικές ροές όσο και οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα εκπροσώπων των νησιών πως η σχεδιαζόμενη κατασκευή μεγάλων δομών υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά ενδεχομένως να αποδειχθεί μη αναγκαία.

Ειδικότερα, μειωμένες κατά 68% παρουσιάζονται οι ροές αιτούντων άσυλο το πρώτο πεντάμηνο του 2021 στα νησιά και στον Εβρο σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και στο Φυλάκιο του Εβρου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 9.421.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Μάιο φέτος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αύξηση των ροών σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Αντίστοιχα μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός όσων παραμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, καθώς οι μειωμένες αφίξεις δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης του υπάρχοντος πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το σύνολο των φιλοξενουμένων (αιτούντων άσυλο και προσφύγων) σε κρατικές δομές (δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης) φέτος τον Μάιο ήταν 53.705, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι οι διαμένοντες έφταναν τις 92.463. Κατά συνέπεια υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο 38.758 αιτούντες άσυλο έφυγαν από τις δομές φιλοξενίας πιθανότατα έχοντας λάβει προσφυγικό προφίλ. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, «πλέον οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 66.659, όταν τον Μάιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου είχε να διαχειριστεί 108.492 εκκρεμείς αιτήσεις».

Από την άλλη, η επιτυχία της μείωσης αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα έχει δύο αναγνώσεις. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή τους η οποία εστάλη την 1η Ιουνίου, έξι χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία) επισήμαναν ότι η Ελλάδα διευκολύνει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» εντός της ζώνης Σένγκεν ατόμων που έχουν λάβει άσυλο από τις ελληνικές αρχές, εφόσον αυτοί στη συνέχεια υποβάλουν αίτημα και σε άλλες χώρες. 

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνιζαν ωστόσο ότι όσοι κρίνονται πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να μεταβούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και να παραμείνουν για τρεις μήνες πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Με αυτή την έννοια εμείς δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε», επισήμαναν.


ΠΗΓΗ    kathimerini.gr

Συνεργασία υπ. Μετανάστευσης, δήμου Μυτιλήνης, Παν/μίου Αιγαίου για αποκατάσταση της περιοχής Καρά Τεπέ

Ολοκληρώθηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του δήμου Μυτιλήνης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα συμβαλλόμενα μέρη συνομολογούν στην ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με την ταυτόχρονη διερεύνηση της πιθανής

ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, τόσο από αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του ΚΥΤ, όσο και από την πρόσφατη πυρκαγιά που στάθηκε η αιτία της ολοσχερούς καταστροφής του ΚΥΤ.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση διερεύνησης πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής από τη λειτουργία του ΚΥΤ καθώς και την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας το Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης σχετικά με τα προσεκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο δήμος Μυτιλήνης, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής.

Τέλος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση, τόσο για τις εργασίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και για τη μετέπειτα υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής. Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο, ακόμα μία δέσμευση του προς την τοπική κοινωνία του νησιού, μετά και τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας της άτυπης δομής του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, αλλά και της δημοτικής δομής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ γίνεται πράξη.

Ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευάγγελος Κωνσταντίνου, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, στρατηγική προτεραιότητα μας αποτελεί ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα στέρεο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Με συνέπεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας προς τους κατοίκους της Λέσβου, διατηρούμε, πλέον, στο νησί μόνο μία δομή φιλοξενίας, μετά και το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ και της άτυπης δομής στο ΠΙΚΠΑ. Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον δήμο Μυτιλήνης αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, όπου λειτουργούσε το παλιό ΚΥΤ της Μόριας και την παράδοση της έκτασης -σε μεταγενέστερο χρόνο- στους κατοίκους με ασφάλεια».

Από την πλευρά της, η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, σημείωσε πως «τα συμβαλλόμενα μέρη συνομολογούν στην ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα μία δέσμευση του Υπουργείου προς την τοπική κοινωνία του νησιού, μετά και τον οριστικό
τερματισμό λειτουργίας της άτυπης δομής του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, αλλά και της δημοτικής δομής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ γίνεται πράξη».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε πως «στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα περιοχών που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Γι’ αυτό και η σύμπραξη του δήμου Μυτιλήνης με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την τεχνογνωσία και το επιστημονικό κύρος που διαθέτει, αλλά και με τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορεί να ερευνήσει με εγκυρότητα τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΚΥΤ και από την καταστροφική πυρκαγιά στο χώρο και να συντάξει τις σχετικές μελέτες, με στόχο την οικονομική, αισθητική και οικολογική αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση της περιοχής. Η δε σύμπραξη με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος».

Συνελήφθησαν 3 διακινητές με συνολικά 11 μη νόμιμους μετανάστες στο βόρειο Έβρο

Συνελήφθησαν πρωινές ώρες στις 16-6-2021, στο βόρειο Έβρο, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην αγροτική περιοχή του Σάκκου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι καθοδηγούσαν πεζούς στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους προηγουμένως είχαν περαιώσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας με βάρκα τον ποταμό Έβρο.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην αγροτική περιοχή της Καβύλης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον τρίτο διακινητή, διότι καθοδηγούσε πεζούς στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους προηγουμένως είχε περαιώσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας με βάρκα τον ποταμό Έβρο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Πηγή evros24.gr

Μεταναστευτικό: Καθυστέρηση για τα ΚΥΤ σε Εβρο και Βόρειο Αιγαίο

Σημαντική καθυστέρηση στα έργα για τη δημιουργία των νέων υποδομών για αιτούντες άσυλο σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Εβρου φέρνει δικαστική απόφαση, πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη σχετικού αναδόχου. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση επιβολής προσωρινών μέτρων στη διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή εταιρείας κατά των όρων του διαγωνισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει «φωτογραφικό». Κατ’ εφαρμογήν αυτής της απόφασης παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για τη μελέτη και εκτέλεση του έργου κατασκευής των νέων δομών υποδοχής και ταυτοποίησης, φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε Λέσβο και Χίο, αλλά και η αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής στον Εβρο, συνολικού προϋπολογισμού 142.400.000 ευρώ. Ως νέα ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ορίζεται η 22/7/2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα εκδικαστεί η προδικαστική προσφυγή και εφόσον γίνει δεκτή, το υπουργείο Μετανάστευσης θα πρέπει να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να αλλάξει τους όρους διενέργειάς του.

Με βάση την προδικαστική προσφυγή της εταιρείας, στη διακήρυξη του έργου αναφέρονται συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες στην πράξη μπορούν να υποστηριχθούν μόνο από τρεις συγκεκριμένες εταιρείες, τις οποίες και, σύμφωνα πάντα με την προσφυγή, οι όροι του διαγωνισμού «φωτογραφίζουν».

Όπως ορίζεται, προκειμένου να υποβάλει εταιρεία αίτηση θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις «οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας» που καθορίζονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού. Οι οποίες όμως «καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή της εταιρείας μας είτε αυτοτελώς είτε σε ένωση» επισημαίνει η εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για δυσανάλογους και επαχθείς όρους σε σχέση με τις προδιαγραφές του έργου. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, μια εταιρεία για να υποβάλει αίτηση θα πρέπει α) να έχει ελάχιστο ετήσιο κύκλο εργασιών των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ίσο ή μεγαλύτερο του διπλάσιου του προϋπολογισμού του έργου χωρίς ΦΠΑ (ήτοι 284.800.000 ευρώ), β) να έχει δανειακές υποχρεώσεις μικρότερες από το 1/3 του παθητικού και συγκεκριμένο ποσοστό ρευστότητας. Μόνο τρεις εταιρείες (οι οποίες αναφέρονται στην προσφυγή) πληρούν τις προδιαγραφές.

«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μόνο κατ’ ευφημισμόν αποτελεί ανοικτό διαγωνισμό, καθόσον στην ουσία περιέχει φωτογραφικούς όρους που κατατείνουν σε πρόσκληση μόνο πολύ περιορισμένου και συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών φορέων, με τρόπο που προσιδιάζει σε κλειστή διαδικασία», καταλήγει η προσφεύγουσα εταιρεία στην προσφυγή που κατέθεσε.

Πηγή kathimerini.gr

Έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Αλλαγή αρμοδιότητας υπηρεσιών της ΕΛΑΣ - Από ποιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδεται η αστυνομική ταυτότητα

Αριθμ. 3021/19/53-μστ – ΦΕΚ Τεύχος B’ 2595/16.06.2021
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 3021/19/53 από 14-10-2005 κοινής υπουργικής απόφασης «Τύπος, δικαιολογητικά, αρμόδιες υπηρεσίες και διαδικασία έκδοσης δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1440).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 3021/19/53 από 14-10-2005 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1440), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 3021/19/53-κγ από 28-8-2014 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 2339), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1

Αρμόδιες για την έκδοση Αρχές

Δελτία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών εκδίδονται από το Τμήμα Ασφάλειας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για την περιφέρεια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ή Θεσσαλονίκης και από την Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφάλειας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για την υπόλοιπη Χώρα.

Όπου δεν λειτουργούν τέτοιες Υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα γενικής αρμοδιότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Σε περίπτωση που δεν υφίσταται Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, Τμήμα Ασφάλειας ή Αστυνομικό Τμήμα γενικής αρμοδιότητας, εκδίδονται από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας που εδρεύει στην εν λόγω περιοχή».

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Έρχεται τροπολογία για τη μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά με δομές φιλοξενίας μεταναστών

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ελήφθη οριστικά η απόφαση για μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Κως, Λέρος και Σάμος) εφεξής και για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν σε αυτά δομές φιλοξενίας. Η απόφαση αυτή αποσυνδέει, για πρώτη φορά, την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ από τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας, αλλά και την μεταβλητότητα των μεταναστευτικών ροών. Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

“Με την συμφωνία στο Eurogroup για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση, δίνεται επιτέλους μια οριστική λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που είχε προκαλέσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τον καταργήσει. Μία λύση που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στα 5 αυτά νησιά που για αρκετά χρόνια σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Η Κυβέρνηση εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις της προς τις νησιωτικές κοινωνίες.”

Σέρρες: Τραυματίες παράτυποι μετανάστες σε τροχαίο κοντά στην Ζίχνη

Μετανάστες τραυματίσθηκαν σε τροχαίο, που σημειώθηκε σήμερα στις 7.30 το πρωί (Πέμπτη 17/6) στο δρόμο Μυρίνης- Ν.Ζίχνης, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις επιβαίνοντες.

Τρεις νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Σερρών και ένας διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι δύο που επέβαιναν στο όχημα δεν τραυματίσθηκαν και βρίσκονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου που φέρεται να είναι διακινητής αναζητείται, ενώ την προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.

Πηγή serres24.gr

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αστυνομικών - Δικαιώθηκε ο αγώνας μας για μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκτάριου Σάββα


Εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αστυνομικών - Δικαιώθηκε ο αγώνας μας για μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκτάριου ΣάββαΑθήνα, 17 Ιουνίου 2021

Αριθ. Πρωτ.: 602/3/39δΑ Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Συμπληρώθηκαν φέτος 12 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου μας Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ, ενώ εκτελούσε ευόρκως τα καθήκοντά του στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια, καθώς και 8 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου μας Γεωργίου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα, το 2013, στο Δίστομο Βοιωτίας, σε συμπλοκή με επικίνδυνους κακοποιούς.


Οι Ομοσπονδίες μας, στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, πραγματοποίησαν σήμερα τρισάγιο δέηση στην Αθήνα και στο Δίστομο.Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκτάριου Σάββα, παρουσία της οικογένειάς του, της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, επί των ημερών του οποίου δικαιώθηκε ο αγώνας μας για την απόδοση στον αείμνηστο συνάδελφό μας των οφειλομένων τιμών εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τον αείμνηστο συνάδελφό μας, συμμετείχαν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Αθανάσιος ΠΛΕΥΡΗΣ και Κωνσταντίνος ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ, η Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κα Χαρά ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ο κ. Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ, Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Βασίλειος ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, Δ/ντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων κ. Χρήστος ΤΕΝΤΟΜΑΣ, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Βασίλειος – Φοίβος ΑΞΙΩΤΗΣ και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος κ. Παρασκευάς ΣΑΝΙΔΑΣ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος κ. Σπυρίδων ΛΑΣΚΟΣ, ο Διευθυντής Δ/νσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Α/Δ κ. Ελευθέριος ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδροι και Μέλη Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων εν ώρα καθήκοντος.Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στη σημερινή λιτή, αλλά πλούσια σε μηνύματα και συμβολισμούς, τελετή, τόνισε ότι αποτελεί αυτή το αποκορύφωμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2009, με στόχο αφενός να μη λησμονηθεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αφετέρου δε, για να τιμάται η μνήμη του και να αποδίδονται οι οφειλόμενες τιμές σε έναν ήρωα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως του αρμόζει.Και αφού αναφέρθηκε στον απροσδόκητο χαμό του από τα αδίστακτα δολοφονικά χέρια που του έκοψαν το νήμα της ζωής, επιτελώντας δήθεν το επαναστατικό τους καθήκον, υπενθύμισε στους παρισταμένους κ.κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ ότι, «ακόμα δεν έχουμε μάθει ποιοί και γιατί σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτήν την άνανδρη δολοφονία. (…) Το συνδικαλιστικό μας κίνημα απαίτησε από τον πολιτικό κόσμο, τους δημοτικούς άρχοντες και τα δημόσια πρόσωπα, να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Και φυσικά, να θωρακίσουν τον Έλληνα αστυνομικό, για να βγει νικητής από αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο. Το γεγονός ότι σήμερα πλέον, επί δημαρχίας του κ. Κώστα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, δικαιώνεται ο αγώνας μας, πιστοποιεί ότι, όχι μόνο ήταν ορθή η απόφασή μας, αλλά και ότι, οφείλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με το ίδιο πάθος και με την ίδια αποφασιστικότητα».Στη συνέχεια, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν σε αυτό, τόνισε ότι «είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που επιβουλεύονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς της», ενώ έθεσε με έμφαση για άλλη μια φορά το διαχρονικό αίτημά μας να χαρακτηριστεί το λειτούργημα του αστυνομικού ως επικίνδυνο. «Το χρέος της πολιτείας είναι μεγάλο και κανείς δεν πρέπει να υπεκφεύγει ή να ξεχνά», υπογράμμισε.Στην ομιλία του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, αναφέρθηκε στον ανθρώπινο πόνο της συζύγου του δολοφονηθέντος συναδέλφου μας και στο απόθεμα ψυχής που διαθέτει, συμφώνησε με την υπενθύμιση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ ότι έχουμε χρέος να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Και θα γίνει αυτό», όπως είπε, «διότι η δημοκρατία οφείλει να είναι δίκαια, να αποκαθιστά την πραγματικότητα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι ζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία». Πρόσθεσε δε ότι: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα διότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να τιμήσουν περαιτέρω τη μνήμη του Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ με την μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να περάσουμε από τη βουβή στάση της δημοκρατίας και της πολιτείας που δυστυχώς υπήρχε για πολλές δεκαετίες, σε μια ευθεία πολιτική στήριξης των θυμάτων και διαρκούς αναζωογόνησης της μνήμης και της τιμής στα θύματα που έπεσαν στο καθήκον».Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ τόνισε από την πλευρά του ότι ως πολιτεία «έχουμε καθυστερήσει 12 χρόνια. Αργήσαμε και κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται. Όμως είμαστε σήμερα εδώ και είμαστε όλοι μαζί. Κρατήστε το ΜΑΖΙ. Έχει την αξία του. Για μας δεν ήταν απλώς μια δέσμευση, μια υπόσχεση. Ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ το οφείλαμε όχι μόνο στην οικογένεια του Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ, όχι μόνο στους συναδέλφους του, αλλά στους ίδιους μας τους εαυτούς και στην πόλη. Διότι μια πόλη που ξεχνάει, μια πόλη η οποία δεν είναι σε θέση να τιμήσει τους ανθρώπους της, είναι μια πόλη που δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό το μέλλον αξίζει να πούμε μια κουβέντα σήμερα. Για το φως που διώχνει το σκοτάδι, για τη γιορτή που πάντα κερδίζει. Γιατί αυτά το ελεεινά, άθλια, τιποτένια ανθρωπάκια, πού είναι σήμερα. Με τα σκουπίδια της ιστορίας, εκεί που τους αξίζει, εκεί που ανήκουν, ενώ ο Νεκτάριος ΣΑΒΒΑΣ έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο συλλογικό υποσυνείδητο της πόλης, έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορική μας συνείδηση».


Η τρισάγιος δέηση στην Αθήνα τελέσθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο ΚΟΥΡΤΕΣΗ, Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Ιερέα της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας, πατέρα Χρήστο ΛΟΓΑΡΑ.
Παράλληλα, στο Δίστομο, η δέηση τελέστηκε από τον πατέρα Απόστολο, παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας κ. Γεωργίου ΚΑΝΕΛΛΟΥ, του Ταμία της ΠΟΑΣΥ και Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Ευβοίας κ. Γιώργου ΚΟΥΛΙΑΚΗ, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Βοιωτίας κ. Ζαχαρία ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Φθιώτιδας κ. Νικολάου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ, συναδέλφων και φίλων του αειμνήστου συναδέλφου μας Γιώργου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ.ΠΗΓΗ   poasy.gr


   

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

«Ορφανή» ποσότητα κάνναβης 33 κιλών εντοπίστηκε στο Σέιχ Σου

 

Σε κρύπτη ναρκωτικών φαίνεται ότι είχαν μετατρέψει άγνωστοι το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη, όπου σε αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν σχεδόν 33 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, συσκευασμένα σε δέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, επρόκειτο για στοχευμένη επιχείρηση του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Δεν έγινε κάποια σύλληψη, ενώ εκτός από τη ναρκωτική ουσία, στο σημείο βρέθηκαν μια ηλεκτρονική ζυγαριά και υλικά συσκευασίας, όπως ρολά περιτυλίγματος, σακούλες κ.ά. 

Εκτιμάται ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας κάνναβης.


ΠΗΓΗ   fouit.gr

Συνελήφθησαν (4) αλλοδαποί που εκμεταλλεύονταν εργασιακά τα ανήλικα παιδιά τους, καθώς και ομοεθνής συνεργός τους

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ακόμη εμπλεκομένων στην υπόθεση, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί

Θέτοντας σε διαρκή πιθανό κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, τα εξωθούσαν σε επαιτεία

Στη σύλληψη πέντε (5) αλλοδαπών υπηκόων προχώρησαν, πρωινές ώρες χθες (16-06-2021), αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αναφορικά με εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων με ταυτόχρονη έκθεση της σωματικής τους ακεραιότητας σε διαρκή πιθανό κίνδυνο.

Σε βάρος τους, αλλά και σε βάρος δύο ακόμη ομοεθνών συνεργών τους, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, από κοινού σε βάρος ανηλίκων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι , δύο ζευγάρια εκ των συλληφθέντων, εξανάγκαζαν, κατά περίπτωση και καθημερινά σε επαιτεία τα ανήλικά παιδιά τους ή τα άφηναν για τον ίδιο λόγο υπό την εποπτεία και σε κάποιες περιπτώσεις τα παρέδιδαν στους υπόλοιπους συνεργούς τους.

Σε κάθε περίπτωση , τα ανήλικα παιδιά, τα οποία υποχρέωναν να επαιτούν για πολλές ώρες, δεν φοιτούσαν σε σχολείο, ενώ δεν σιτίζονταν σωστά και κοιμούνταν σε πεζοδρόμια, κάτι που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Αντιθέτως , οι δράστες διήγαγαν βίο που δεν συνάδει με την δραστηριότητά τους ως επαίτες, καθώς καρπώνονταν οι ίδιοι το οικονομικό όφελος από την εργασιακή εκμετάλλευση των προαναφερόμενων ανηλίκων.

Κατασχέθηκαν δώδεκα (12) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις συνεννοήσεις τους, πιστωτικές κάρτες και χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ανήλικα παιδιά παραδόθηκαν σε δομές για κατάλληλη αρωγή.
Πηγή astynomia.gr