Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας : «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό»


 

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας ελπίζει ότι η ελληνική εμπειρία από την κρίση στον Εβρο θα βοηθήσει τη χώρα της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Τις τελευταίες εβδομάδες η Λιθουανία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που θυμίζει Εβρο την περσινή Καθαρή Δευτέρα: η γειτονική Λευκορωσία έχει ανοίξει τα σύνορα και στέλνει μετανάστες από το Ιράκ και την Αφρική προς την ΕΕ. Η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναζητώντας, όπως εξηγεί σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «Βήμα», ελληνικό know-how για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα λιθουανικά σύνορα.

Στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων στη Λιθουανία

Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

«Για να συζητήσω την κατάσταση και πιθανές λύσεις, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εμπειρία από εισροές μεταναστών. Αυτό βιώνουμε σήμερα στη Λιθουανία και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αρκετό know-how για να προτείνει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε ώστε να χειριστούμε σωστά την κατάσταση. Βεβαίως η διαχείριση είναι μόνο ένα μέρος του ζητήματος, το άλλο είναι η διευθέτηση όσων συμβαίνουν πίσω από τα σύνορά μας. Αλλά εντός της χώρας μας υπάρχουν διάφορα θέματα για τα οποία η εμπειρία της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική».

Ηδη χτίζετε τείχος στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας. Τι άλλα μέτρα παίρνετε;

«Εχουμε αυξήσει τη φυσική παρουσία μας στα σύνορα, δίπλα στα ήδη υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης. Τα συστήματα παρακολούθησης όμως δεν αποτελούν φράγμα, είναι απλώς ένα καλό εργαλείο για να βλέπουμε τι συμβαίνει και να αντιδρούμε γρήγορα. Οι μετανάστες που εισέρχονται θέλουν να γίνουν αντιληπτοί για να καταθέσουν αίτημα για άσυλο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει βάση. Ενισχύσαμε λοιπόν τη φύλαξη των συνόρων με ανθρώπους ενώ χτίζουμε και το απτό εμπόδιο, το τείχος. Επίσης επαναφέραμε τους ελέγχους στα σύνορά μας με την Πολωνία γιατί θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα γίνουμε χώρα-τράνζιτ για όσους θέλουν να περάσουν στη Γερμανία, στη Σουηδία ή αλλού, καθώς οι περισσότεροι δεν θέλουν να παραμείνουν στη Λιθουανία. Συνήθως τα διαβατήρια με τα οποία πηγαίνουν στη Λευκορωσία τα αφήνουν εκεί και τους αποστέλλονται στον τελικό προορισμό τους. Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν θα αποτελέσουμε μέρος της διαδρομής αυτών των ροών, γι’ αυτό επαναφέραμε τους ελέγχους στα εσωτερικά μας σύνορα με την ΕΕ. Τέλος, τροποποιήσαμε τη νομοθεσία μας για το άσυλο, σε μεγάλο βαθμό με βάση την εμπειρία της Ελλάδας, ώστε να επισπεύσουμε τη διαδικασία γιατί έχουν εικοσαπλασιαστεί οι ροές. Προς το παρόν οι αριθμοί δεν είναι τέτοιοι που να κατακλύζουν τη Λιθουανία, αλλά το πρόβλημα είναι ο ρυθμός της αύξησης. Εφέτος έχουν εισέλθει σχεδόν 2.000 άτομα αλλά, αν εξετάσουμε τη δυναμική, οι 1.500 ήρθαν από τις αρχές Ιουνίου και μετά. Τον Ιούνιο, ο αριθμός ήταν διπλάσιος από το σύνολο Ιανουαρίου-Μαΐου. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είναι ήδη διπλάσιος από τον Ιούνιο. Δεδομένου ότι πλέον σήμερα υπάρχει τακτική αεροπορική σύνδεση από τη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να φθάσουν ως «τουρίστες» στο Μινσκ και από εκεί στα λιθουανικά σύνορα είναι δυνητικά πολύ υψηλός».


Στην Τουρκία, πήγαιναν χωρίς βίζα και με φθηνές πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη άνθρωποι από την Αφρική με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα.


«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφού πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε αεροπλάνο από την Αθήνα στο Βίλνιους, απείλησε ανοιχτά ότι θα πλημμυρίσει την ΕΕ με ναρκωτικά και μετανάστες, και το βλέπουμε να συμβαίνει. Στο παρελθόν, είχαμε περιορισμένες επαφές με το Μινσκ σε τεχνικό επίπεδο, όπως συνεργασία ανάμεσα στους συνοριοφύλακες. Αν περνούσε κάποιος παράνομα σε εμάς, επικοινωνούσαν με τους λευκορώσους συναδέλφους τους και η Λευκορωσία συνήθως τον δεχόταν πίσω. Η Λευκορωσία είναι επικίνδυνη για την κοινωνία των πολιτών, τους δημοσιογράφους και τους αντιφρονούντες αλλά όχι για όσους πηγαίνουν εκεί ως «τουρίστες». Η συνεργασία αυτή είναι η πρώτη που σταμάτησε, το Μινσκ άρχισε να λέει ότι δεν πέρασε κανένας στη Λιθουανία. Στη συνέχεια εισήγαγε ένα πρόγραμμα «τουρισμού για εμβόλια» με 73 χώρες, για τις οποίες απλοποίησε τη βίζα – είναι παράδοξο, αφού δεν έχει εμβολιάσει τους Λευκορώσους, πώς του περισσεύουν εμβόλια; Διαφημίζει το Μινσκ σαν «τουριστικό προορισμό» στο Ιράκ. Είδαμε επίσης Αφρικανούς που «σπούδαζαν» στη Λευκορωσία – κυρίως από το Κονγκό και το Καμερούν – και ξαφνικά αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να περάσουν στη Λιθουανία χωρίς διαβατήριο».

Δέχεστε πολλούς πολιτικούς πρόσφυγες από τη Λευκορωσία, όπως την αρχηγό της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια.

«Κανένας δεν μπορεί να πει ότι η Λιθουανία δεν καταλαβαίνει τον ανθρώπινο πόνο. Κατά την 20ετία και πλέον που ο Λουκασένκο βασανίζει τους Λευκορώσους, κατά περιόδους απελευθέρωνε πολιτικούς κρατουμένους με αντάλλαγμα παραχωρήσεις από την ΕΕ. Πολλοί από αυτούς εμφανίζονταν κάποια στιγμή στη Λιθουανία. Μετά τον περσινό Αύγουστο, πολλοί Λευκορώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα κι εμείς τους ανοίξαμε τα σύνορά μας εν μέσω πανδημίας. Ξέρουμε ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα επειδή υποστηρίζουμε τo δικαίωμα των Λευκορώσων να αποφασίζουν για τη χώρα τους».

Τι απέγινε ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς που απήχθη από την πτήση Αθήνα-Βίλνιους;

«Βασανίστηκε με τις μεθόδους της KGB, σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά. Σήμερα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για να δείξει ο Λουκασένκο στους αντιπάλους του ότι αν υποχωρήσετε, ίσως σας αφήσουμε ελεύθερους· αν όχι, θα σας βασανίσουμε. Υπάρχουν Λευκορώσοι ενεργοί στην κοινωνία των πολιτών με τους οποίους δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, έχουν «εξαφανιστεί»».

Ο Λουκασένκο έχει την υποστήριξη της Ρωσίας στις ενέργειές του στα σύνορα;

«Σίγουρα έχει το know-how. Υπήρξαν παρόμοια τεχνάσματα του Κρεμλίνου κατά της Νορβηγίας ή της Φινλανδίας πριν από μερικά χρόνια, με «ποδηλάτες» από τη Μέση Ανατολή που διέσχιζαν τη Ρωσία και έφθαναν στα σκανδιναβικά σύνορα. Εμείς θα θέλαμε να ξεχάσουμε τη Ρωσία αλλά η γεωγραφική μας θέση, η Ιστορία μας και ο ιμπεριαλιστικός τόνος του Κρεμλίνου μάς δημιουργούν ανασφάλεια. Η Λιθουανία είναι πιο ασφαλής από ποτέ εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά η περιοχή έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα γίνεται όλο και πιο ασταθής».

Είναι εύκολο για μια γυναίκα να γίνει πρωθυπουργός στη Λιθουανία;

«Οι γυναίκες συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό στην αγορά εργασίας αλλά όσον αφορά τις ευκαιρίες «τιμωρούνται» λόγω μητρότητας. Αν εξετάσουμε τις καριέρες γυναικών με παιδιά ή χωρίς, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Δυστυχώς στη Λιθουανία σήμερα απασχολούμαστε περισσότερο με το τι είναι οικογένεια παρά με το να βοηθήσουμε τις οικογένειες ώστε οι μητέρες να συνεχίζουν απρόσκοπτα την καριέρα τους. Συζητάμε αν πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να προσδιορίσουμε ότι γάμος είναι μόνο μεταξύ γυναίκας και άντρα, αντί να λύσουμε πρακτικά ζητήματα, όπως παιδικούς σταθμούς».


ΠΗΓΗ   tovima.gr


Το σχέδιο για το νέο στράτευμα: 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ στις ΕΔ

Πενταετές πλάνο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που θα λειτουργούν σε ημιεπαγγελματική βάση για να μην αυξηθεί περαιτέρω η θητεία και να αποφευχθεί η υποχρεωτική στράτευση στα 18 - Αναρτήθηκαν οι πρώτοι κατάλογοι για την πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Το σχέδιο για Ένοπλες Δυνάμεις σε νέες δομές και με μεγάλη ανανέωση έμψυχου δυναμικού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωνε στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναγνώριζε ότι ίσως αυτές οι προσλήψεις να εμποδίσουν και την περαιτέρω αύξηση της θητείας, καθώς και την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Οι προσλήψεις αυτές αλλάζουν τα πάντα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γίνονται στην πλειονότητά τους ημιεπαγγελματικός στρατός και αναδιοργανώνονται πλήρως.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκαν τα αποτελέσματα για την πρόσληψη 1.600 ΕΠΟΠ σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Κοινό Νομικό Σώμα. Αναρτήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) οι πίνακες καταλλήλων και ακατάλληλων υποψηφίων ΕΠΟΠ, στο πλαίσιο διαγωνισμών πρόσληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη για θέσεις ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Κοινό Νομικό Σώμα. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του ΓΕΕΘΑ αφορούσε την πρόσληψη 1.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 300 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό, 280 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία και 20 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένονται προσεχώς και άλλες προσλήψεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις 15.000 νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ, όπως εξήγγειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, γίνονται οι πρώτες σε προσλήψεις υπηρεσίες στην Ελλάδα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Στα νέα πλοία (φρεγάτες) που πρόκειται να προμηθευτεί το Ναυτικό, η πλειονότητα των ανδρών και γυναικών που θα υπηρετούν εκεί θα είναι εφεξής επαγγελματίες. Το ίδιο θα συμβαίνει στα υποβρύχια, στις πυραυλακάτους, στα τεθωρακισμένα και όπου αλλού υπάρξει ανάγκη, με στόχο να περιοριστεί το δημογραφικό χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκεί όμως που δίνεται περισσότερη σημασία είναι στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα των Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces) κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Οι στρατιωτικοί τη θεωρούν ως κίνηση μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας. Αποτέλεσμα; Να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας.

ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε ήδη υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ έχουν υπαχθεί οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών οι υποδομές, τα έργα, οι 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ μέσα σε μια πενταετία και οι οργανωτικές αλλαγές που υλοποιούνται, θα ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των επιλέκτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού του, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι πλέον οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς («βατράχια»), όχι απλώς να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν υπό την κοινή «ομπρέλα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) – άλλωστε η διακλαδικότητα ήταν πάντα ζητούμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις – αλλά να λειτουργούν με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο στα νατοϊκά πρότυπα. Η πρώτη άσκηση που έγινε με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν όντως εντυπωσιακή.

Πηγή staratalogia.gr

Κριστιάν Καμπόν : «Η Τουρκία πιέζει για να δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές μας»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της γαλλικής Γερουσίας τονίζει ότι «καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το Μεταναστευτικό».
Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το Μεταναστευτικό ή για τον σεβασμό των συνόρων της ΕΕ» λέει στο «Βήμα» ο κ. Κριστιάν Καμπόν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής Γερουσίας, μέλος των δεξιών Les Républicains, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Ινγκρίντα Σιμονίτε : «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό»

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

«Ερχόμαστε στην Ελλάδα για να τροφοδοτήσουμε τη δυνατή σχέση φιλίας που ενώνει τις χώρες μας, τη χρονιά των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Με τους συναδέλφους της ελληνικής Βουλής είχαμε συνεννοηθεί να συναντηθούμε στην Αθήνα μόλις θα το επέτρεπε η υγειονομική κατάσταση».

Τι πρέπει να γίνει με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τα πετρέλαια και τους μετανάστες;

«Η Τουρκία υιοθετεί μια πολιτική πιέσεων στις ευρωπαϊκές χώρες για να δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές μας και να προσπαθήσει να προωθήσει τις θέσεις της. Είναι δική μας ευθύνη να γίνουν σεβαστές αυτές οι γραμμές. Οταν τουρκικά πλοία εισέρχονται στην ελληνική ή κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι ελληνικό ή κυπριακό πρόβλημα, είναι κάτι που αφορά το σύνολο της ΕΕ. Μοιάζει με την αεροπειρατεία που διέπραξε η Λευκορωσία στο ευρωπαϊκό αεροσκάφος που εξυπηρετούσε δύο ευρωπαϊκές χώρες: Πρόκειται για θέμα κυριαρχίας των μελών της Ενωσης, άρα είναι θέμα ουσίας να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση που να δείχνει την ενότητά μας απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές. Αν θέλουμε μια ασφαλή Ευρώπη που να προστατεύει τους πολίτες της, πρέπει να εργαστούμε για να απαντήσουμε από κοινού σε προκλήσεις συλλογικές. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το Μεταναστευτικό ή για τον σεβασμό των συνόρων της Ενωσης. Οταν εξετάζουμε την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή ή και στη Μέση Ανατολή, αντιλαμβανόμαστε ότι το Μεταναστευτικό θα τίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένα κράτη εργαλειοποιούν τους μετανάστες καθιστώντας τους μοχλό πίεσης. Πρέπει να είμαστε σαφείς πάνω σε αυτό το θέμα και να μην υποχωρήσουμε στον εκβιασμό, γιατί αλλιώς ενθαρρύνουμε αυτά τα κράτη».

Η Γαλλία αποσύρει τις περισσότερες δυνάμεις της από το Σαχέλ, οι ΗΠΑ αποσύρονται από το Αφγανιστάν. Οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου είναι καταδικασμένες σε αποτυχία;

«Η Γαλλία θα παραμείνει στο Σαχέλ, το επιβεβαίωσε η υπουργός Αμυνας τη Δευτέρα, ενώπιον της Επιτροπής μας. Απομακρύνουμε ένα μέρος των στρατευμάτων μας δεδομένου ότι αυξάνεται η ισχύς των τοπικών στρατών (G5 Sahel) και επειδή όλο και περισσότεροι από τους ευρωπαίους εταίρους μας συμμετέχουν στην task force Takuba. Αυτό θα μας επιτρέψει άλλωστε να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα μέσα για άλλες περιοχές. Κατά βάθος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σοβαρές πολιτικές κρίσεις, όπως εκείνες του Σαχέλ, ποτέ δεν μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με τη χρήση βίας. Η λύση θα προκύψει από την αναδόμηση των χωρών αυτών και των διοικητικών τους μηχανισμών, δηλαδή πρώτα μέσω της ανάπτυξης. Ομως για την ανάπτυξη, χρειάζεται επίσης ένα μίνιμουμ ασφάλειας και σταθερότητας, άρα τα δύο συνδέονται. Πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς ότι η λύση δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από μια εξωτερική παρέμβαση, όσο αποτελεσματική και αν είναι. Θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να κατορθώσουν να οικοδομήσουν μια πολιτική διαδικασία που θα σέβεται ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη διαπραγμάτευση, αλλά όχι με τον οποιονδήποτε».

«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση»

Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση και πώς;

«Ναι, η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση για δύο λόγους: πρώτον, ο κορωνοϊός υπήρξε μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό σοκ για όλες τις χώρες μας. Δεύτερον, έχουμε ανάγκες που η επανεκκίνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει και που η κρίση ανέδειξε: αύξηση της ανθεκτικότητάς μας, εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας, ενίσχυση και προστασία των υποδομών μας, περιλαμβανομένων των ψηφιακών. Η επανεκκίνηση πρέπει να είναι στραμμένη προς την προετοιμασία του μέλλοντος. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει στην πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της παιδείας. Σε διαφορετική περίπτωση, γρήγορα θα περιθωριοποιηθεί»

Πηγή tovima.gr

Το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει ελληνικό πρόγραμμα ένταξης προσφύγων

Η συμφωνία «έκλεισε» κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών στο Βερολίνο
Σε συμφωνία η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Βερολίνο ελληνικού προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, με στόχο την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων προς άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Ελλάδα και Γερμανία καλούν εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε υπέρ της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις χώρες στα εξωτερικά της σύνορα προκειμένου να αποτρέπονται οι παράνομες διελεύσεις. Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Λιθουανίας αποδεικνύει ότι το ζήτημα ανακύπτει σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι θα πρέπει, προτού συζητηθεί ενδεχόμενη ανανέωσή της, να υλοποιηθεί πλήρως η υπάρχουσα συμφωνία. Η Τουρκία, τόνισε η ελληνική πλευρά, δεν εφαρμόζει τη βασική της υποχρέωση, δηλαδή να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή όσων τα αιτήματα κρίνονται απαράδεκτα. Κοινή αντίληψη πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προχωρά αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μεν την καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό - το οποίο, διευκρινίζει, δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα - , όμως ζητά να υλοποιηθεί στο ακέραιο η Κοινή Δήλωση και, εφόσον κριθεί απαραίτητη αναθεώρηση, να γίνει με όρους ευνοϊκούς για την ΕΕ.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, η συνάντηση με τον γερμανό υπουργό έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με κατανόηση από την γερμανική πλευρά τόσο των ιδιαίτερων αναγκών των χωρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και της σημασίας της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών στην κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού.

Η ελληνική πλευρά κατέστησε ακόμη σαφές ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της δευτερογενούς μετανάστευσης θα πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα ώστε να μην υπάρχει πρωτογενής μετανάστευση, ενώ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από τη δευτερογενή μετανάστευση, διότι όσοι φθάνουν στον τελικό τους προορισμό, π.χ. στην Γερμανία, λειτουργούν μετά ως παράδειγμα για όλους τους πρόσφυγες.  

Πηγή protothema.gr

ΕΛΒΟ: Συμμετοχή στην έκθεση DEFEA 2021 με δύο οχήματα

Τα StormRider και Hyrax της ΕΛΒΟ, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού παραγωγής Plasan, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, οι συμμετέχοντες στην διεθνή έκθεση DEFEA.

Το ελαφρά θωρακισμένο, ευκίνητο, 4X4, Hyrax, βάρους 4,8 τόνων, εγκαινιάζει μια νέα αντίληψη για τα μικρά οχήματα μεταφοράς. Μεταφέρει μέχρι και 8 άτομα, ενώ ανταποκρίνεται σε επιφάνειες με κλίση έως και 80% και πλευρική κλίση έως 54%. Η στρατιωτική του έκδοση επιδέχεται ηλεκτρονικό, μέσα από την καμπίνα, χειρισμό των όπλων του, είτε πρόκειται για το Mini Samson ή Light RCWS EB5. To Ηyrax βασίζεται στο γνωστό σασί της Mercedes G - Wagon.

Στην Έκθεση, το Hyrax παρουσιάζεται μαζί με το παντοδαπούς εδάφους ηλεκτρικό τρέιλερ φόρτου μάχης, ATeMM (All-Terrain electric Mission Module) 200 ΗΡ, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενέργειας σε συνθήκες δράσης, όντας αυτοφορτιζόμενο εν κινήσει. Συνδεόμενο με το όχημα, το ATeMM μετατρέπει τα 4Χ4 σε 6Χ6, διατηρώντας την ίδια ευελιξία και χαρακτηριστικά οδηγικής επίδοσης.


Το νέο StormRider με συμπαγή θωρακισμένη άτρακτο, έρχεται να πλαισιώσει και εξελίξει την οικογένεια των SandCat FoV (family of vehicles) οχημάτων της Plasan, παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία από νάρκες, ενώ η θωράκιση του προβλέπει 6 θυρίδες χρήσης όπλων (firing ports), προκειμένου το πλήρωμα να παραμένει αξιόμαχο όντας προστατευμένο και εν κινήσει. Η διαμόρφωσή της καμπίνας είναι τέτοια ώστε με άνεση να μπορούν να μεταφερθούν τουλάχιστον 10 άτομα επιπλέον του οδηγού.

Πηγή liberal.gr

Αφγανιστάν: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας προειδοποιεί για ένα νέο κύμα προσφύγων

Για ένα νέο κύμα προσφύγων λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν προειδοποίησε ο Αφγανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χαμντουλά Μοχίμπ.

«Ενδεχομένως εκατομμύρια θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια Αφγανοί οι οποίοι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους προς τις αστικές περιοχές λόγω του κλιμακούμενου πολέμου», είπε ο Μοχίμπ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild.

«Προσπαθούμε να τους στεγάσουμε, να τους εφοδιάσουμε με τρόφιμα και να τους φροντίσουμε. Όμως, αυτό είναι δύσκολο για μια φτωχή χώρα η οποία βρίσκεται σε πόλεμο, του οποίου οι πόροι είναι περιορισμένοι», συνέχισε.

«Πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν στην Ευρώπη εξαρτάται από τα οικονομικά αυτών των ανθρώπων. Οι φτωχότεροι από αυτούς δεν θα φτάσουν τόσο μακριά. Όσοι έχουν μεσαίο εισόδημα ή λίγα μετρητά θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν στο ασφαλέστερο μέρος. Και η Ευρώπη θεωρείται ένας ασφαλές τόπος με σταθερότητα στον οποίον οι άνθρωποι θέλουν να φτάσουν, αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό. Εάν το Αφγανιστάν είχε σταθερότητα, εάν υπάρχει ειρήνη στο Αφγανιστάν, οι Αφγανοί – μπορώ να σας διαβεβαιώσω – δεν θα ήθελαν να φύγουν από την πατρίδα τους», τόνισε ο Μοχίμπ.

Τέλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν αναφερθείς στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν είπε: «Οι Ταλιμπάν δεν είναι, όπως ισχυρίζονται πολλοί, μια αφγανική στρατιωτική ομάδα. Αντιπαλεύουμε ένα ιδεολογικό ζόμπι που στοχεύει τους Αφγανούς», τόνισε.

Πηγή thepresident.gr

Ναυάγιο με μετανάστες νότια της Κάσου - Πώς η Τουρκία πήγε να στήσει παιχνίδι με τις θαλάσσιες ζώνες

37 από τους 45 έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκαν σε Ιεράπετρα και Κάρπαθο - Δύο τουρκικές φρεγάτες προσπάθησαν να δώσουν εντολές στα παραπλέοντα εμπορικά για να τους παραδώσουν τους διασωθέντες.

Πλοιάριο που μετέφερε 45 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κάσου και συγκεκριμένα περίπου 50 μίλια από τις ακτές του νησιού εντός της περιοχής που έχει οριοθετηθεί από τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και της περιοχής που οριοθετείται από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Το ναυάγιο σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, με ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας να σπεύδει στο σημείο, ενώ εκεί βρίσκονταν και τρία παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ένα με σημαία Μάλτας, ένα με σημαία Νήσων Μάρσαλ και ένα με σημαία Λιβερίας. Σκάφη του Λιμενικού προσπάθησαν επίσης να πλησιάσουν, αλλά οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν το έργο τους. Το πλοίο με τη σημαία Μάλτας, κατάφερε να διασώσει 32 άτομα τα οποία μετέφερε στην Ιεράπετρα, ενώ πέντε ακόμα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν με το Super Puma στην Κάρπαθο. Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται οκτώ άτομα με την επιχείρηση διάσωσης να είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Όλα τα παραπάνω, συνέβησαν χθες, περί τις 22:00, ενώ περίπου μία ώρα αργότερα, στις 23:00, στο σημείο έφτασαν δύο τουρκικές φρεγάτες, οι κυβερνήτες των οποίων επικοινώνησαν με τους κυβερνήτες των τριών εμπορικών πλοίων, ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή έρευνας και διάσωσης ανήκει σε τουρκικά ύδατα και πρέπει οι τουρκικές αρχές να περισυλλέξουν τους διασωθέντες. Οι κυβερνήτες των τριών πλοίων αγνόησαν τα όσα τους έλεγαν οι τουρκικές αρχές και συνέχισαν να λαμβάνουν οδηγίες και να συνεννοούνται με τις ελληνικές αρχές.

Στη χώρα μας, η είδηση του ναυαγίου έγινε γνωστή χθες, όταν και υπήρξε ενημέρωση από το Λιμενικό, με τις αρχές της Τουρκίας να ανακοινώνουν σήμερα την είδηση της βύθισης του πλοιαρίοΣυγκεκριμένα, πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για ναυάγιο με 45 Σύρους πρόσφυγες 260 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κας (Αντίφελλος). Όπως συνέχιζε η ενημέρωση των τουρκικών αρχών, δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ερευνούν την περιοχή μαζί με ένα αεροσκάφος, όμως οι επιχειρήσεις δυσχεραίνονται λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής. Την εν λόγω είδηση, σήμερα, μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρουν ότι όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, θα υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες από την ελληνική πλευρά σχετικά με τους χειρισμούς της Τουρκίας.

Δείτε τη χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 60 ν. μ. νοτιοανατολικά ν. Κρήτης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε, για Ι/Φ σκάφος σε δυσχερή θέση με επιβαίνοντες μετανάστες, κατά δήλωσή τους, σαράντα πέντε (45) άτομα. Μετά τον εντοπισμό του από παραπλέον πλοίο, το οποίο είχε προσεγγίσει πλησίον του Ι/Φ προς συνδρομή, ο Πλοίαρχος αυτού ανέφερε ότι το Ι/Φ σκάφος άρχισε να βυθίζεται και ξεκίνησε την επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων του από τη θάλασσα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ στο σημείο σπεύδουν ένα (01) Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα έξι (36) αλλοδαποί. Η επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, λαμβάνει χώρα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 7 BF».

Πηγή protothema.gr

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις ΑΤΜ Τραπεζών με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικών υλών (fotos - video)

Γ.Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις ΑΤΜ Τραπεζών με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικών υλών στην Αττική και στην περιφέρειαΣυνελήφθησαν πέντε (5) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ( 4 ημεδαποί και αλλοδαπός)
Εξιχνιάσθηκαν -27- περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ και -9- κλοπές αυτοκινήτων
Κατασχέθηκαν όπλα, φυσίγγια, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, χρηματικά ποσά, ρουχισμός και κινητά τηλέφωνα

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, ανέρχεται στις -915.000- ευρώ

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις ΑΤΜ Τραπεζών, με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικών υλών, στην Αττική και στην περιφέρεια.

Συνελήφθησαν την 22-7-2021, πέντε (5) μέλη της εγκληματικής οργάνωση, εκ των οποίων -4- ημεδαποί ηλικίας 22, 25, 26 και 27 ετών και 25χρονος αλλοδαπός. Οι -3- ημεδαποί (22χρονος, 26χρονος και 27χρονος) καθώς και ο 25χρονος αλλοδαπός, εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας στην περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας, ακινητοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στην έδρα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, όπου και συνελήφθησαν. Ο 25χρονος ημεδαπός εντοπίσθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, στο Ολυμπιακό Χωριό.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστειών, διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφιών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα ο 25χρονος ημεδαπός κατηγορείται για παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα και όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του έτους 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά και εύφλεκτα αέρια, κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την τέλεση των πράξεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί.
Εντόπιζαν Αυτόματες Ταμειολογικές Μηχανές υποκαταστημάτων τραπεζών, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε Σούπερ Μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους, στις οποίες με χρήση εύφλεκτων υλικών, άλλα και στην συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν και η πρόκληση μεγάλων φθορών στους πέριξ χώρους αλλά και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ.
Ακολούθως, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης.
Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες ( full face , κουκούλες από μπλούζες φούτερ, μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους), ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία, ενώ έφεραν λοστούς και σφυριά για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους
Επίσης, κατά την διάπραξη των διαρρήξεων έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικά τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV AK-47) τον οποίο δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για να εξασφαλίσουν την διαφυγή τους, όταν έγιναν αντιληπτοί από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την 11-2-2021, μετά από έκρηξη ΑΤΜ στην Λ. Κηφισού στο Περιστέρι.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι κατά τον χρόνο που πραγματοποιήθηκαν οι διαρρήξεις σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε παρουσία εργαζομένων (φύλακες, υπάλληλοι) οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν τραυματιστεί ενώ σε μια περίπτωση επήλθε τραυματισμός υπαλλήλου συνεπεία της έκρηξης.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων.
Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διήγαν πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( Social Media ).

Από τις έρευνες σε οικίες χώρους και οχήματα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
πιστόλι
περίστροφο
αεροβόλο πιστόλι
ξύλινο ομοίωμα πυροβόλου όπλου
πλήθος από γεμιστήρες και φυσίγγια
πλήθος από σουγιάδες και μαχαίρια
μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος,
αστυνομική ράβδος
πυροκροτητής
σπρέι πιπεριού
εκρηκτική ύλη – ζελατοδυναμίτιδα, συνολικού βάρους -604- γραμμαρίων,
άγνωστη χημική ουσία, προφανώς εκρηκτική ύλη, σε μορφή σκόνης συνολικού μικτού βάρους -168- γραμμαρίων,
πλήθος από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για διαρρήξεις-εκρήξεις ΑΤΜ
πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων των Α.Τ.Μ.,
το χρηματικό ποσό των -6.705- ευρώ και -1.160- λιρών Αγγλίας,
πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
πλήθος κλειδιών,
πλήθος πλαστικών μερών (θραύσματα) κασετίνων A.T.M.
συσκευή εντοπισμού GPS ,
μικροποσότητα φυτικής κάνναβης
-6- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

Εξιχνιάσθηκαν -27- περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ εκ των οποίων:
-22- στην Αττική
-2- στην Φθιώτιδα
-1- στη Βοιωτία
-1- στην Αργολίδα
-1- στην Αχαΐα και
-9- περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, ανέρχεται στις -915.000- ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.bordernews.gr 

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί της ομάδας “Ζ” έσωσαν γυναίκα που απειλούσε να πέσει στο κενό

 Αστυνομικοί της ομάδας Ζ έσωσαν τη ζωή μιας γυναίκας που ήθελε να πηδήξει στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, νωρίς το απόγευμα το πλήρωμα ενός περιπολικού μετέβη στην οικία της γυναίκας για να την μεταφέρει σε ψυχιατρική κλινική, εκτελώντας σχετική εισαγγελική εντολή εγκλεισμού.

Μόλις η γυναίκα άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της και αντίκρισε τους ένστολους αστυνομικούς, έτρεξε προς το μπαλκόνι φωνάζοντας να μην την πλησιάσουν γιατί θα πηδήξει στο κενό. Στο σημείο κλήθηκε διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. και επί τρεις ώρες προσπάθησε να μεταπείσει τη γυναίκα χωρίς αποτέλεσμα. Η ίδια ήταν σε έξαλλη κατάσταση και εκσφενδόνιζε αντικείμενα προς τον δρόμο. 

Στο δρόμο η Πυροσβεστική είχε τοποθετήσει στρώμα ασφαλείας.

Σε ανύποπτο χρόνο δυο αστυνομικοί της ομάδας Ζ διέσχισαν με αστραπιαίες κινήσεις το εσωτερικό του διαμερίσματος και βρέθηκαν στο μπαλκόνι, όπου και ακινητοποίησαν την γυναίκα. Στη συνέχεια εκτελέστηκε η εισαγγελική εντολή.


ΠΗΓΗ   thestival.gr

Τον αναζητούσαν για πορνογραφία ανηλίκων

 


Συνελήφθη στα Ιωάννινα Αλβανός για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων 

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας συνελήφθη στα Γιάννινα αλλοδαπός –υπήκοος Αλβανίας- καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Το ένταλμα είχε εκδοθεί από τον ανακριτή πλημμελειοδικών Αθηνών και αφορούσε στο αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων.

Ο αλλοδαπός μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψη οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.ΠΗΓΗ   epiruspost

Αστυνομικός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε σοβαρα στην Αλεξανδρούπολη


 

Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 39χρονος αστυνομικός από την Αλεξανδρούπολη ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο λαθροδιακινητή στο οποίο έκανε σήμα στάσης προκειμένου να το ελέγξει.


Ειδικότερα σήμερα το πρωί σε αγροτική περιοχή κοντά στα Δίκελλα δυο αστυνομικοί οι οποίοι βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας εντόπισαν ένα μαύρο VW το οποίο ήταν σταθμευμένο και αμέσως κίνησε τις υποψίες τους.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και ενώ του έκαναν σήμα να περιμένει μέσα στο όχημα για να προβούν σε έλεγχο, έθεσε το όχημα σε λειτουργία με σκοπό να διαφύγει και παρέσυρε τον έναν αστυνομικό τραυματίζοντάς τον.

Στη συνέχεια ο δράστης αφού χτύπησε τον αστυνόμο, απομακρύνθηκε από το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Αστυνομικοί που βρισκόταν δύο χιλιόμετρα μετά από το αρχικό σημείο στη προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το όχημα του έκλεισαν το δρόμο με αποτέλεσμα να "καρφωθεί" σε ένα από τα περιπολικά προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Παρά τη σύγκρουση το όχημα δεν ακινητοποιήθηκε και συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη. Αργότερα ο δράστης εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή πεζός προσπαθώντας να διαφύγει. Παρόλο που προέβαλλε σθεναρή αντίσταση, τελικά συνελήφθη.

Ο 43χρονος γεωργιανός δράστης κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονία με δόλο και κρατείται στο ΑΤ Αλεξανδρούπολης ενώ πιθανόν αύριο να παρουσιαστεί τον Εισαγγελέα.


ΠΗΓΗ    e-evros.gr

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Μια Ηρακλειώτισσα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ στο τιμόνι της Εθνικής!


Η Μαρία Καρπαθάκη ανέλαβε προπονήτρια Εθνικής Ομάδας Tae Kwon Do Κωφών


Η Μαρία Καρπαθάκη με καταγωγή από το Ηράκλειο εκτός από μια σπουδαία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ είναι και μια διακεκριμένη -παγκοσμίως- αθλήτρια που τιμά την Ελλάδα. Η Μαρία ανακοινώθηκε ως νέα προπονήτρια στην Εθνική ομάδα Tae Kwon Do Κωφών, μαζί με την Αρετή Αθανασοπούλου.
Η ανακοίνωση:

Μεγάλη μέρα για την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών με την Μαρία Καρπαθάκη στον ρόλο της προπονήτριας της Εθνικής Ομάδας Tae Kwon Do Κωφών, μαζί με την Αρετή Αθανασοπούλου.

Με όραμα και όνειρο την επιτυχία στο Παγκόσμιο Taw Kwon Do που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν 19-24 Νοεμβρίου 2021 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών που θα διεξαχθούν στο Caxias Do Sul της Βραζιλίας από 1 έως 15 Μαΐου 2022, η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών εμπιστεύεται στα έμπειρα χέρια της Μαρίας Καρπαθάκη την Εθνική Ομάδα του Tae Kwon Do. Η Μαρία, πτυχιούχος του ΤΕΦΦΑ Αθηνών, τέσσερις (4) φορές

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Taekwondo, η οποία υπηρετεί στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με ήθος και αστείρευτη γνώση θα ηγηθεί της Εθνικής μας Ομάδας.

Μαζί της η Αρετή Αθανασοπούλου λοχαγός του Ελληνικού Στρατού, Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Tae Kwon Do, ως βοηθός προπονητή.

Όπως μας είπαν: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η εκ νέου συνεργασία μας. Υποσχόμαστε ότι για ακόμη μια φορά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου οι αθλητές του TaeKwonDo της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών να βρεθούν στην θέση που τους αρμόζει και τους αναλογεί. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Ιωσήφ Σταυρακάκη και το Δ.Σ. της Ε.Ο.Α.Κωφών για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μας. Επίσης, ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που μας παρέχει κάθε στήριξη»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Ιωσήφ Σταυρακάκης, το Δ.Σ. και το προσωπικό της Ε.Ο.Α.Κωφών καλωσορίζουν τις δυο άξιες πρωταθλήτριες όντας βέβαιοι για την εξαίρετη συνεργασία.


ΠΗΓΗ   capitano.gr

Καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια στον ΟΗΕ


 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη δήλωσή του ζήτησε σήμερα την επίλυση του Κυπριακού "στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα", και καταδίκασε ρητά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις "μονομερείς ενέργειές του" που αντιτίθενται στα ψηφίσματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες.


Τα μέλη του Συμβουλίου "καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του ", αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως αργότερα σήμερα.


Ικανοποίηση Ελλάδας για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.


Οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση, όπως υπογραμμίζουν, είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».
Επίσης, επισημαίνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνουν ότι στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».
Η δήλωση τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά εκ νέου την τουρκική πλευρά.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ, αναδεικνύουν.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.


Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Σημειώνουν τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον συνεχή συντονισμό μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Λευκωσία προχθές όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους χθες.
Επίσης, συγκρατούν την ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία, και επισημαίνουν πως έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις.
Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΗΓΗ   zougla.gr

Μεγάλη Βρετανία όπως ελληνικά νησιά: Αθρόες αφίξεις μεταναστών με βάρκες

Ο καλός καιρός αποτελεί σύμμαχο των εκατοντάδων μεταναστών και των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το Κανάλι της Μάγχης και να φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Καθώς το brexit και οι αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι δυσχεραίνουν το πέρασμα μέσω οδικών αξόνων, εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία με βάρκες που ξεκινούν από τις ακτές της Γαλλίας.

Ήδη, οι βρετανικές λιμενικές αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες μετανάστες, που βρίσκονται υπό κράτηση, και εντείνουν τους ελέγχους στα βρετανικά ύδατα.

Παράλληλα, το Λονδίνο ζητά από το Παρίσι καλύτερη εποπτεία των γαλλικών ακτών και δεσμεύτηκε να ενισχύσει, για το σκοπό αυτό, τις γαλλικές συνοριακές αρχές με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φτάσει, φέτος, μέσω θαλάσσης στη Μεγάλη Βρετανία ξεπερνά, ήδη, το σύνολο των μεταστών που ακολούθησαν τη θαλάσσια οδό όλο το 2020.

Μαζικές αφίξεις από την Αφρική

Σε κέντρα απομόνωσης κρατούνται οι πάνω από 200 μετανάστες, που πέρασαν την Πέμπτη στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στη Βόρεια Αφρική.

Εντωμεταξύ, στα σύνορα του άλλου ισπανικού θύλακα της Θέουτα, πέντε ανήλικοι εντοπίστηκαν σε φορτηγά που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ισπανία.

ΟΙ δύο ισπανικόι θύλακες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση καθώς θεωρούνται πυλες για την Ευωπη.
Πηγή gr.euronews.com

Τουρκία: Πλοιάριο με 45 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των νότιων ακτών

Πλοιάριο που μετέφερε 45 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των νότιων ακτών της νότιας Τουρκίας, με τουρκικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα αεροσκάφος να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το υπουργείο επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι χθες Πέμπτη το βράδυ ενημερώθηκε ότι το πλοιάριο, που βρισκόταν 260 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κας (Αντίφελλος), βυθιζόταν.

Δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ερευνούν την περιοχή μαζί με ένα αεροσκάφος, όμως οι επιχειρήσεις δυσχεραίνονται λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής.

Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό της Eurojust και τη διαρκή συνδρομή της Europol

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις χώρες συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της

Στη χώρα μας, συνελήφθησαν 5 μέλη ενώ διαπιστώθηκε η διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών σε τουλάχιστον 56 υποθέσεις παράνομων μεταφορών

Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης στη χώρα μας

Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στη χώρα μας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προχθές (21-07-2021) σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, κατά την οποία συνελήφθησαν, με εθνικά και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, συνολικά 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στη χώρα μας η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την προανακριτική έρευνα συνέδραμαν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Σουφλίου, Φερών, Ιάσμου, Τυχερού, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, κατά την ημέρα της επιχείρησης συνέδραμε επιχειρησιακά και κλιμάκιο της EUROPOL στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιχειρησιακή υποστήριξη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρείχαν και οι διωκτικές Αρχές της Ουγγαρίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα στη χώρα μας, η οργάνωση από τον Ιούνιο του 2019 εμπλέκεται σε τουλάχιστον 56 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, για τις οποίες συνελήφθησαν 35 οδηγοί διακινητές, 355 παράνομοι μετανάστες και κατασχέθηκαν 55 οχήματα, από τα οποία 52 ήταν οχήματα μεταφοράς και 3 συνοδευτικά οχήματα.

Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση από τις περιπτώσεις αυτές αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, καθώς για την πραγματοποίηση της μεταφοράς λάμβανε για κάθε διακινούμενο από 2.000 έως 2.500 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ), η οργάνωση λειτουργούσε σε τρία στάδια, λειτουργικά αυτόνομα αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους και συγκεκριμένα τα μέλη της :
στη Βουλγαρία, προμήθευαν με πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας,
στην Τουρκία, προωθούσαν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς στη χώρα μας, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ
στη χώρα μας, χρησιμοποιούσαν τα οχήματα, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς και τους αποβίβαζαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους, ήταν η χρήση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και η ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά που επεδείκνυαν. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αρνούνταν να συμμορφωθούν σε σήματα στάσης αστυνομικών και ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες για να διαφύγουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένα από τα οποία σοβαρά και θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής (21-07-2021) επιχείρησης στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης (2 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί) και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
3 αυτοκίνητα και γερανοφόρο όχημα μεταφοράς οχημάτων,
4 πλαστά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας,
βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) και 3.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέδραμαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων ( MOBILE OFFICE ) του Οργανισμού.

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα “EMPACT” του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση υπάρχουν στις ιστοσελίδες της Europol εδώ και της Eurojust εδώ .

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή astynomia.gr

Συνέλαβαν Αλγερινό, τον ταυτοποίησαν από δακτυλικά ενω διατηρούσε 100 ονοματεπώνυμα και η Εισαγγελία ρωτούσε αν έχουν συλλάβει τον καταζητούμενο

 


Τον αναζητούσαν για ληστείες και κλοπές σε τρείς πόλης, συνελήφθη στην Αθήνα, διακριβώθηκε ότι διατηρεί 100 ονοματεπώνυμα και η Εισαγγελία ρωτούσε στο Τμήμα Ασφαλείας αν έχει γίνει σύλληψη του καταζητούμενου

Καβάλα Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη αναζητούσαν τον Αλγερινό για ληστείες και κλοπές.
 
Στην καρτέλα του υπήρχαν καταχωρημένα σχεδόν 100 ονοματεπώνυμα διαφορετικά μεταξύ τους, ωστόσο αδιάψευστο αποδεικτικό τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Εξαρχείων σε έλεγχο τον ταυτοποίησαν και προχώρησαν στη σύλληψή του οπότε και εξακριβώθηκε το ποινικό παρελθόν του.

Ωστόσο το τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι κατά τη μεταγωγή του η Εισαγγελία ρωτούσε στο Τ.Α αν έχουν συλλάβει τον καταζητούμενο καθώς τα στοιχεία που τους δήλωνε ήταν για ακόμα μία φορά… διαφορετικά.


ΠΗΓΗ   nantiareport

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών νότια της Κρήτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, επιβατών ιστιοφόρου, στη θαλάσσια περιοχή 60 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στο ιστιοφόρο σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εισροή υδάτων, ενώ για την έρευνα συμμετέχουν ένα super puma και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε, για Ι/Φ σκάφος σε δυσχερή θέση με επιβαίνοντες μετανάστες, κατά δήλωσή τους, σαράντα πέντε (45) άτομα. Μετά τον εντοπισμό του από παραπλέον πλοίο, το οποίο είχε προσεγγίσει πλησίον του Ι/Φ προς συνδρομή, ο Πλοίαρχος αυτού ανέφερε ότι το Ι/Φ σκάφος άρχισε να βυθίζεται και ξεκίνησε την επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων του από τη θάλασσα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ στο σημείο σπεύδουν ένα (01) Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα έξι (36) αλλοδαποί. Η επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, λαμβάνει χώρα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών επικρατούν άνεμοι εντάσεως 7 BF.

Πηγή ekriti.gr

Συνελήφθη ημεδαπός με 7 μη νόμιμους μετανάστες στο Πολύανθο Ροδόπης

Συνελήφθη στις 22-7-2021 τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Πολύανθο Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης ένας ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.


Πηγή evros24.gr

Bέλγιο: Σταμάτησαν μετά δύο μήνες την απεργία πείνας οι 450 παράτυποι μετανάστες στις Βρυξέλλες

Οι περίπου 450 μετανάστες χωρίς χαρτιά, που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας στις Βρυξέλλες εδώ και δύο μήνες ζητώντας να τους δοθεί δικαίωμα διαμονής στο Βέλγιο, σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους «προσωρινά» έπειτα από συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Η υπόθεση αυτή είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον φιλελεύθερο, Φλαμανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Το γαλλόφωνο κόμμα PS και το κόμμα Ecolo- Groen, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν απειλήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι θα αποσύρουν τους υπουργούς τους αν κάποιος από τους απεργούς πείνας πέθαινε, με κίνδυνο να κατέρρεε η κυβέρνηση.

Έπειτα από τέσσερις μήνες διαλόγου κωφών οι περίπου 450 μετανάστες, κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί, σταμάτησαν να δέχονται τροφή στις 23 Μαΐου προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην υπηρεσία Μετανάστευσης να τους δώσει άδεια παραμονής.

Η επιτροπή που τους στήριζε, η Ένωση των Παράτυπων Μεταναστών Υπέρ της Νομιμοποίησης (USPR), τόνιζε ότι οι μετανάστες αυτοί ζουν επί χρόνια στο Βέλγιο και εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατών, όπως ο οικοδομικός, ο τομέας της καθαριότητας και η εστίαση.

Η αναστολή του κινήματος ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την USPR η οποία χαιρέτισε «τη χείρα που έτεινε ο υφυπουργός» Σαμί Μαχντί, αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

«Σήμερα, 21 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής γιορτής, οι προτάσεις του Μαχντί ανακοινώθηκαν στους απεργούς», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

Ο Βέλγος υφυπουργός πρότεινε δύο οδούς μέσω των οποίων οι μετανάστες αυτοί θα μπορέσουν να λάβουν άδεια παραμονής: λόγω «εξαιρετικών καταστάσεων», όπως η διαμονή τους για καιρό στο Βέλγιο ή η ευάλωτη κατάστασή τους ή αφού καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους «για τους πιο ευάλωτους».

Οι μετανάστες προέρχονται από χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» και δεν μπορούν να λάβουν πολιτικό άσυλο.

Πλέον η υπόθεση καθενός από τους 450 μετανάστες θα εξεταστεί ξεχωριστά και «η αναστολή της απεργίας δεν σημαίνει το τέλος του κινήματος», προειδοποίησε η USPR.

Εξάλλου συνεχίζουν την κατάληψη των χώρων όπου διαμένουν – μια εκκλησία στις Βρυξέλλες και δύο χώρους του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή newsit.gr

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Φθιώτιδα: «Μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς» - Έτσι έπιασε τους κακοποιούς με το καλάσνικοφ

«Θα μπορούσε να είμαστε νεκροί τώρα. Ζούμε από την ψυχραιμία και τον ηρωισμό του αστυνομικού που τράβηξε γρήγορα το όπλο. Ευχαριστώ το Θεό που είμαστε ζωντανοί...», λέει στο Lamiareport ο άνθρωπος που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τέσσερις κακοποιούς.

Στα χέρια της αστυνομίας είναι οι τέσσερις κακοποιοί οι οποίοι τα ξημερώματα της Τετάρτης προσπάθησαν να ξηλώσουν το ΑΤΜ της Εθνικής στα Καμένα Βούρλα. Οι δράστες εγκατέλειψαν το κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν και αφού έκλεψαν ένα κόκκινο Nissan, εξαφανίστηκαν.

Το μοιραίο λάθος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport οι δράστες κατευθύνθηκαν προς το Θεολόγο. Εκεί γύρω στις 7:00΄το πρωί έκαναν το λάθος να κλέψουν ένα μηχανάκι από έναν επαγγελματία της περιοχής, ο οποίος τους είδε την ώρα που απομακρύνονταν με το μηχανάκι που άρπαξαν και το κόκκινο Nissan.

Ο επαγγελματίας, που αναζητούσε το μηχανάκι σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενημερώθηκε στις 7:30΄το απόγευμα από έναν φίλο του, ότι το είδε παρατημένο κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Λεκούνα, καθώς επίσης και ένα κόκκινο Nissan μέσα στο ελαιοπερίβολο, σε απόσταση 200 μέτρα περίπου από την παραλία.

Είχαν το καλάσνικοφ στα πόδια τους

Ο επαγγελματίας ενημέρωσε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας οι αστυνομικοί της οποίας εσπευσαν στο σημείο, έχοντας την ενημέρωση ότι τα οχήματα είναι εγκαταλειμμένα στην περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι κακοποιοί είναι ακόμα εκεί.

Όταν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας έφτασαν στην περιοχή, ο επικεφαλης αξιωματικός της Ασφάλειας ζήτησε από τον επαγγελματία να τον οδηγήσει στο σημείο που είχαν εντοπιστει τα κλεμμένα οχήματα. Αρχικά είδαν το μηχανάκι που ήταν κοντά στο δρόμο, ενώ διέκριναν και μέσα στο ελαιοπερίβολο το κόκκινο Nissan.

«Μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς»


Προχωρώντας προς το σημείο ο επαγγελματίας με τον αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους κακοποιούς, οι οποίοι είχαν κάνει μπάνιο στη θάλασσα και εκείνη την ώρα ντυνόντουσαν έχοντας το καλάσνικοφ στα πόδια τους.

Η αντίδραση του αστυνομικού ήταν άμεση και καθοριστική. Πριν οι τέσσερις κακοποιοί προλάβουν να πάρουν στα χέρια τους το καλάσνικοφ ο επικεφαλής της Ασφάλειας τράβηξε το όπλο του και είπε με απίστευτη ψυχραιμία «Μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς γιατί θα πυροβολήσω... ».

«Όσο ζω δεν θα ξεχάσω αυτές τις στιγμές που μου φάνηκαν αιώνες. Θα μπορούσε να είμαστε νεκροί τώρα. Ζούμε από την ψυχραιμία και τον ηρωισμό του αστυνομικού που τράβηξε γρήγορα το όπλο. Ευχαριστώ το Θεό που είμαστε ζωντανοί...Αυτοί κοιτούσαν μια εμάς και μια το καλάσνικοφ που ήταν στα πόδια τους. Αν το άρπαζαν θα γινόταν μακελειό... », ειπε στο LamiaReport φανερά συγκλονισμένος ο επαγγελματίας, που νόμιζε ότι έβλεπε αστυνομική ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport στο αυτοκίνητο βρέθηκαν εκρηκτικά και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Αθήνα, όπου φαίνεται να εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις σε βάρος τους για "χτυπήματα" σε ΑΤΜ και όχι μόνο. Μάλιστα σε μια από τις περιπτωσεις είχαν πυροβολήσει με το καλάσνικοφ, ενώ φέρεται να πυροβόλησαν και στα Καμένα Βούρλα, αφού βρέθηκε κάλυκα από καλάσφνικοφ στο σημείο που εγινε το αποτυχημένο χτύπημα τα ξημερώματα Τετάρτης .

Από τους καλύτερους αξιωματικούς


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας που συνέλαβε τους δράστες είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Φθιώτιδας, πολύ χαμηλών τόνων, ο οποίος με τη συστηματική και ουσιαστική δουλειά που κάνει χρόνια τώρα, έχει εξιχνιάσει πολλές και δύσκολες υποθέσεις, αλλά και με το χαρακτήρα του έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό όλων των συναδέλφων του και των ανώτερων του.

Πηγή lamiareport.gr

Κατάσχεση 351 κιλών και -725- γραμμαρίων κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά

Στα πλαίσια διυπηρεσιακής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΚΑΤ. και τη συνδρομή του Γραφείου DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα 12 έως 19 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε εντός του Λιμένα Πειραιά, ευρείας κλίμακας δράση έρευνας εμπορευματοκιβωτίων προερχομένων από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σκοπός των ανωτέρω ερευνών ήταν ο εντοπισμός και η κατάσχεση ποσοτήτων κοκαΐνης, που τυχόν αποκρύπτονταν εντός φορτίων νόμιμων εμπορευμάτων, προς αποφυγή της διάχυσης αυτών στην Ευρωπαϊκή αγορά των ναρκωτικών.

Συνολικά ελέγχθηκαν πάνω από 150 εμπορευματοκιβώτια.

Σε ένα εξ αυτών, προερχόμενο από τη Γουατεμάλα, με νόμιμο φορτίο συσκευασίες (τσουβάλια) καφέ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διακόσιες ενενήντα οκτώ (298) συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων πενήντα ενός (351) κιλών και επτακοσίων είκοσι πέντε (725) γραμμαρίων.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών διενεργείται προανάκριση, ενώ κλήθηκε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση και έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία, με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών.


Πηγή astynomia.gr