Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Με τους δύο αστυνομικούς που έσωσαν 48χρονη συναντήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη


Σήμερα στο γραφείο μου συναντήθηκα με δύο αστυνομικούς, τον Αρχιφύλακα Παπαγεωργίου Επαμεινώνδα και τον Υπαρχιφύλακα Δερβέναγα Άρη.


Χθες τη νύχτα έσωσαν μια γυναίκα 48 ετών που βρέθηκε σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση κι έπεσε στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει. Ενήργησαν με αποφασιστικότητα, κολύμπησαν οι ίδιοι και την έσωσαν. Νωρίτερα είχαν ενεργήσει μεθοδικά, όταν ενημερώθηκαν από το κέντρο της Άμεσης Δράσης ότι αναζητείτο η γυναίκα αυτή στην περιοχή της Σαρωνίδας.

Αυτή είναι η αποστολή και το έργο των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα πάντα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και για την ασφάλεια των πολιτών.

Μπράβο για την αυτοθυσία και την αποτελεσματικότητα!


ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FB ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

bordernews.gr 

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο λιμενικός και ο Αλβανός που κατηγορούνται για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες, σε εκτέλεση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας 38χρονος λιμενικός, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου κι ένας 27χρονος Αλβανός, κατηγορούμενοι σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών.Το δικαστικό συμβούλιο απεφάνθη, μετά την διαφωνία Εισαγγελέως και Ανακρίτριας, για την προσωρινή κράτηση ή μη των κατηγορούμενων, υπέρ της απόψεως της τελευταίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο λιμενικός αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και ο Αλβανός ελεύθερος με τους ίδιους όρους χωρίς όμως την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Προσωρινά κρατούμενος έχει κριθεί στην ίδια υπόθεση ένας 38χρονος υπήκοος Παλαιστίνης.

Θυμίζουμε ότι ο λιμενικός, αρχικελευστής στον βαθμό, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται, ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο, συμπεριλαμβανομένων του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος για τον λιμενικό, στο πλαίσιο της προανάκρισης τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποβληθούν σε έλεγχο.

Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του λιμενικού υποστήριξαν ότι η επιβαρυντική εισαγγελική πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για τον εντολέα τους προέκρινε την ενοχή του και βασίζεται σε μια απολογία συγκατηγορουμένου η οποία μάλιστα αναιρέθηκε, παραβλέποντας το άρθρο 211 ΚΠΔ, ότι μόνη η μαρτυρία συγκατηγορουμένου δεν αρκεί για την κρίση περί ενοχής του και ως εκ τούτου της καταδίκης του.

Χαρακτηρίζουν παραπέρα αντιδικονομικό το γεγονός ότι προσκομίστηκαν δύο απολογίες ενός κρατούμενου αλλοδαπού στην Κω, ο οποίος κατονομάζει τέσσερις λιμενικούς ως μέλη κυκλώματος διακίνησης παρανόμων μεταναστών.
Προσέθεσαν παραπέρα ότι μαρτυρικές καταθέσεις του λιμενάρχη, του υπολιμενάρχη και των τριών λιμενικών του γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Ρόδου, είναι υπερ του.

Επιπλέον τόνισαν ότι από τις συλλεγείσες πληροφορίες είχαν 33 αποτροπές εισόδου σε διεθνή ύδατα και εξαρθρώθηκαν δύο κυκλώματα μεγαλοδιακινητών.
Υποστήριξαν επιπλέον ότι από το μέχρι τώρα συλλεγέν αποδεικτικό υλικό το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο είναι η προανακριτική απολογία του συγκατηγορουμένου του, η οποία βρίθει αντιφάσεων και ψευδών, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε από τις καταθέσεις των ανωτέρων του αλλά και των συναδέλφων του, η οποία αναιρέθηκε από τον ίδιο ενώπιον της κας Ανακρίτριας Ρόδου και η οποία, όπως προκύπτει και όπως έλαβε γνώση από την δικογραφία, πάσχει και από ακυρότητα.

Σύμφωνα με την δικογραφία, που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ο Παλαιστίνιος, που διαφεύγει της σύλληψης, ως αρχηγός φέρεται να συνεννοείται με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στη συνέχεια για την μεταφορά τους σε καταλύματα στο κέντρο της πόλεως.
Κατόπιν, σε συνεννόηση με τα μέλη προμηθεύει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους μετανάστες προκειμένου με την χρήση αυτών να ταξιδέψουν σε διαφόρους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το βασικό μέλος, ο πρώτος κατηγορούμενος, σε συνεννόηση με τον αρχηγό, φροντίζει στην εύρεση προσωρινών καταλυμάτων. Κατόπιν μεταβαίνει στην Αθήνα και παραλαμβάνει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία στη συνέχεια παραδίδει στους μετανάστες. Εκτός της αμοιβής του για την εύρεση καταλύματος εισπράττει από τον αρχηγό το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που καταφέρνει να ταξιδέψει. Ακόμη εισπράττει χρήματα και τα παραδίδει και σε άλλα μέλη της οργάνωσης.
Στον τρίτο κατηγορούμενο αποδίδεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ότι χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της δουλειάς του, ως λιμενικός, συνοδεύει – παρακολουθεί διακριτικά την μεταφορά των μεταναστών από τις παραλίες στα καταλύματα και φροντίζει για την αποφυγή των ελέγχων από τις αρχές.
Για κάθε μετανάστη φέρεται να λαμβάνει το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.

Ο Αλβανός φέρεται ως ο οδηγός οχήματος στην μεταφορά των μεταναστών. Τα υπόλοιπα μέλη φροντίζουν για την έκδοση των πλαστών εγγράφων καθώς και για όλες τις άλλες εκκρεμότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης και Μάνος Τεχνίτης, Ακης Δημητριάδης και Μαρία Κρικοπούλου.


ΠΗΓΗ   kostoday.com

Κομοτηνή: Νεκρός σωφρονιστικός υπάλληλος από Covid

Την τελευταία του πνοή νικημένος από τον κορωνοϊό, άφησε χθες ένας σωφρονιστικός υπάλληλος που υπηρετούσε στις φυλακές της Κομοτηνής.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο σωφρονιστικού από την αρχή της πανδημίας.

Ο άτυχος άνδρας είχε βρεθεί θετικός στον covid, λίγες ημέρες πριν. Γρήγορα η κατάστασή του επιβαρύνθηκε και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην πτέρυγα covid στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του, δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Ο 42χρονος αναμένεται να μεταφερθεί στη Χίο που είναι και ο τόπος καταγωγής του για να κηδευτεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής είναι στο «κόκκινο» καθώς υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα μεταξύ των κρατουμένων.

Πηγή inkomotini.news

Ποιες e-Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνονται από το σπίτι με ένα κλικ

Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία ευελπιστεί ότι από την απεμπλοκή του προσωπικού από αυτές τις υπηρεσίες, θα εξοικονομηθεί σε βάθος χρόνου ένας αριθμός περίπου 2.000 αστυνομικών.

Γνήσιο υπογραφής με ένα… κλικ από 1/1/22, ενώ αναμένονται τα επόμενα κλικ για την έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων, πολεοδομικών αδειών, άδειες κυνηγετικών όπλων και μία ακόμη μεγαλύτερη λίστα υπηρεσιών που παρέχουν αστυνομικές υπηρεσίες δια ζώσης, οι οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή από το σπίτι!

Στόχος η ψηφιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών που παρέχουν στελέχη των αστυνομικών τμημάτων σε άμεση επαφή με τον πολίτη προκειμένου να εξοικονομηθεί αστυνομικό προσωπικό που θα ριχθεί στην μάχη κατά της εγκληματικότητας. Ταυτοπροσωπία μόνο στα ΚΕΠ και όχι στα Α.Τ. είναι ο στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα στην συνάντηση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε την ευρεία ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποδέσμευση των αστυνομικών από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία ευελπιστεί ότι από την απεμπλοκή του προσωπικού από αυτές τις υπηρεσίες, θα εξοικονομηθεί σε βάθος χρόνου ένας αριθμός περίπου 2.000 αστυνομικών.

Η υπηρεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες θα επιτρέπει στους πολίτες να θέτουν ηλεκτρονικά την υπογραφή τους σε έγγραφο με οποιονδήποτε τίτλο και για οποιοδήποτε περιεχόμενο. Μάλιστα η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι ανάλογη με αυτή της ηλεκτρονικής έκδοσης εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης.

"Έχουμε μία πολύ δημιουργική συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Οργανώνουμε από κοινού την ευρεία ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας. Ώστε να απελευθερώσουμε αστυνομικούς από γραφειοκρατικές δουλειές, προκειμένου να αφιερωθούν στο πραγματικό έργο τους" είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της αστυνόμευσης, αναμένεται να υπάρξει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στα στελέχη των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των διοικητών των αστυνομικών τμημάτων προκειμένου οι τελευταίοι να γνωρίζουν και να κατευθύνουν τις ομάδες των ένστολων δικυκλιστών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ συζητήθηκε η επιπλέον συνεργασία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κοινωνικών φαινομένων που βρίσκονται σε έξαρση όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αναφορικά με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας εξετάζεται οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς να γίνονται οι πρώτοι αποδέκτες των καταγγελιών, και μετά από αξιολόγηση να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να επεμβαίνουν προλαμβάνοντας ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες.

Πηγή hetoc.gr

Μητσοτάκης από Σάμo: Τίθεται τέλος στις άναρχες δομές προσφύγων και μεταναστών

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να κλείσει οριστικά την προηγούμενη "δομή της ντροπής" και να εγκανιάσει την καινούργια δομή φιλοξενίας προσφύγων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στον χώρο του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου.

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι η νέα δομή έχει ως σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νέα δομή σχεδιάστηκε με επαρκή χωρητικότητα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, διευκρινίζοντας όμως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «αυτή θα είναι αχρείαστη».

«Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα. Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά


Για τα σύνορα της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει σύνορα τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. «Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς -σε καμία περίπτωση- να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα στελέχη του Λιμενικού και τους συνεχάρη ενώ εξήρε το έργο τους. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως για αυτό το έργο «αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες τον χρόνο», και «κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και του έργου που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού αντικατοπτρίζονται στη δραστική μείωση των ροών. «Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω, κατά 90%. Ουσιαστικά, έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών, τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους, υποσχόμενοί τους εύκολη είσοδο στην πατρίδα μας», εξήγησε.

Τέλος, τόνισε ότι η απόδοση του χώρου του παλιού ΚΥΤ στην τοπική κοινωνία «είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικός, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Η νέα δομή

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον γγ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Σημειώνεται, ότι η ΚΕΔ Σάμου αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Διαθέτει υποδομές που διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου συνθήκες διαμονής, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

Η νέα μονάδα σχεδιάστηκε με ειδικές πρόνοιες για τη στέγαση ευάλωτων ανθρώπων. Διαθέτει 240 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και επιπλέον 240 για μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τίθεται -κατ' αυτόν τον τρόπο- τέλος στις άναρχες δομές, οι οποίες φιλοξενούσαν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συνέπεια οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και να εγείρεται θέμα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Η μετάβαση στο σύστημα των ΚΕΔ- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- θα συνοδευτεί από σύντομη παραμονή των αιτούντων άσυλο. Το σύστημα ΚΕΔ, ουσιαστικά, συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο και την εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό, η οποία προβλέπει ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, χορηγία διεθνούς προστασίας σε όσους τη δικαιούνται, απομάκρυνση όσων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η νέα μονάδα στη Σάμο περιλαμβάνει Προαναχωρησιακό Κέντρο δυναμικότητας 960 θέσεων.

Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα για τη μεγάλη συνεισφορά των νησιωτικών ακριτικών κοινωνιών στη διαχείριση του μεταναστευτικού, η πολιτεία μερίμνησε ώστε να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά όπου δημιουργούνται οι νέες δομές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημείωσαν, η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου θα συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς διαθέτει γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας που αφορούν ανάγκες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε, επίσης, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στο νησί, τις οποίες ευχαρίστησε για την προσφορά τους, καθώς και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Λέσχης και είδε έργα ζωγραφικής που είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. «Είμαστε εδώ, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχώς να εκσυγχρονίζονται για να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές προκλήσεις. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την ειρήνη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα επαναλάβουμε τις λανθασμένες επιλογές του 2015»

«Εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στην Λέρο και την Κω και το 2022 στη Λέσβο και στη Χίο, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των δομών στο Μαυροβούνι και τη ΒΙΑΛ», δήλωσε κατά την εκδήλωση στο παλιό ΚΥΤ, στο Βαθύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015. Τραβάμε μια γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν, στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο. Η κατάσταση στα νησιά και στη χώρα, πλέον, άλλαξε δραστικά και ουσιαστικά», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους: Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, όπου τα αποτελέσματα είναι εμφανή, μείωση 90% σε σχέση με το 2019. Και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες».

Στην εκδήλωση στο Βαθύ παρευρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γγ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής ΝΔ Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου, Βασίλειος Πανουράκης, ο αήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στον χώρο όπου βρισκόταν το παλιό ΚΥΤ

«Κύριε δήμαρχε, κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι, σήμερα πραγματικά είναι μία σημαντική ημέρα για τη Σάμο, για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, για το Βαθύ, καθώς κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής, όπως πολύ σωστά τη χαρακτηρίσατε κύριε δήμαρχε, και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού.

Θυμάμαι την επίσκεψή μου σε αυτόν τον χώρο το 2019, όπου αντίκρισα χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, σε άθλιες συνθήκες, εντός μίας δομής, η οποία κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 1.000-1.200 ανθρώπους σε μέγιστο αριθμό, να έχουν καταλάβει ουσιαστικά όλη τη γειτονική πλαγιά. Να έχουν δημιουργήσει έναν καταυλισμό, ο οποίος αποτελούσε ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σήμερα, αν περιηγηθεί κανείς στον χώρο, βλέπει τα απομεινάρια μόνο αυτής της αθλιότητας. Όμως, έχουμε ήδη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η δομή αυτή καταργήθηκε ουσιαστικά και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, τις μελέτες σας και είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη και τη δεύτερη φάση του σχεδίου μας, που είναι αυτός ο χώρος να αποδοθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, είτε για χώρους αναψυχής και άθλησης είτε για χώρους εκπαίδευσης είτε για να στεγαστεί το καινούργιο δημαρχείο. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νέα δομή. Μία δομή σύγχρονη. Μία δομή ασφαλή. Μία δομή με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Μία δομή, της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά, όπως τόνισε και ο υπουργός, πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας, να πάρουν άσυλο. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κύριε δήμαρχε, έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα. Εκτιμούμε, όμως, ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα.

Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες τον χρόνο, να κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς -σε καμία περίπτωση- να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, διότι για κάθε αποτροπή παράνομης εισόδου, η οποία λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις όπου το Λιμενικό μας, με αυτοθυσία, σώζει ανθρώπινες ζωές.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με πολύ μεγάλη ένταση και να ευχαριστήσω το Λιμενικό μας, γιατί κάνει πράξη αυτήν την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που, όπως σας είπα, αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης.

Η εικόνα σήμερα, όχι μόνο στη Σάμο, αλλά συνολικά στα νησιά του βόρειου Αιγαίου -κύριε αντιπρόεδρε της Βουλής, είστε εδώ εκπροσωπώντας με την ιδιότητα σας ως τοπικός βουλευτής και τη Μυτιλήνη- η εικόνα συνολικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παραλάβαμε εμείς, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου πριν από 27 μήνες.

Όπως είπε και ο υπουργός, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω, κατά 90%. Ουσιαστικά, έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών, τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους, υποσχόμενοί τους εύκολη είσοδο στην πατρίδα μας.

Ταυτόχρονα, έχουμε δουλέψει πολύ ουσιαστικά -και θέλω να συγχαρώ και τις υπηρεσίες ασύλου και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και συντοπίτη σας, τον κ. Λογοθέτη- ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου έτσι ώστε πολύ γρήγορα να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.

Τους πρώτους η πατρίδα μας θα τους υποδεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Και έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να τους ενσωματώσει ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία. Το έχουμε αποδείξει, το έχουμε κάνει πράξη. Θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, να θέτουμε το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα ευρωπαϊκά fora. Εξηγώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό. Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κύριε δήμαρχε, δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής, την οποία θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει τελικά σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε και εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι το πρόβλημα αυτό δεν τις αφορά, να αλλάξουν στάση και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μεγάλη, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Κλείνω λέγοντας ότι σήμερα είναι πράγματι μία σημαντική μέρα για το νησί. Είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικός, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή insider.gr

Η Δανία υπέρ του Φράχτη στον Έβρο, αλλά και επιπλέον έργων αποτροπής

Υπέρ της κατασκευής του Φράχτη στον Έβρο,
αλλά και της χρηματοδότησης επιπλέον έργων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική φύλαξή των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, τάσσεται η Δανία.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, που εφαρμόζει μια από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές ενάντια στην λαθρομετανάστευση, εξέφρασε την συγκεκριμένη άποψη μέσω του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της κ. Μattias Tesfaye, ο οποίος υποδέχθηκε στην Κοπεγχάγη τον Έλληνα ομόλογο του Νότη Μηταράκη.

Η κοινή γραμμή Ελλάδας και Δανίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η Ευρώπη στο Μεταναστευτικό, επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του κ.Μηταράκη στην Κοπεγχάγη και τη συνάντησή του με τον Δανό ομόλογό του, κ. Μattias Tesfaye.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν συναντίληψη Ελλάδας και Δανίας στην εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού, στην ανάγκη αυστηρής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στο ζήτημα των απελάσεων και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία.
Ταυτόχρονα, συμφώνησαν πλήρως για την παροχή στήριξης από την ΕΕ στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, την ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών μέσω της δημιουργίας ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και την ταυτόχρονη ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του FRONTEX.

Ο κ. Tesfaye στήριξε την αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, σημείωσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης έργων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική φύλαξή τους, όπως ο φράχτης στον Έβρο.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται νόμιμες οδούς μετανάστευσης και αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στους λαθροδιακινητές, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια και η δράση τους.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης της Δανίας υποστήριξε επίσης την απόφαση της Ελλάδας να ανακηρύξει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, καλώντας τις μεσογειακές χώρες να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τις γειτονικές τρίτες χώρες.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την επίσκεψή του στην Υπηρεσία Επιστροφών – είχε προηγηθεί η επίσκεψη στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Ταυτοτήτων της Δανίας και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Επιστροφών του Sjælsmark – σημείωσε ως θετικό γεγονός ότι όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με τις επιστροφές υπάγονται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Δανίας και ανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα ομάδα από τη Διεύθυνση Επιστροφών και Ανακλήσεων της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα μεταβεί στη Δανία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Πηγή evros-news.gr

«Συνεργασία» Ελλάδας-Βουλγαρίας στο μεταναστευτικό, βλέπει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Προσεχώς η προκήρυξη για τους 100 νέους συνοριοφύλακες στη Ροδόπη

«Ό, τι μπήκε, μπήκε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ για τις εισόδους μη νόμιμων μεταναστών από Βουλγαρία.

Δεσμεύτηκε για την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου στη Ροδόπη και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με τον υπουργό η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας κι έτσι «θα επιτευχθεί η πρόσληψη επιπλέον 1.052 Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου [300 στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ροδόπης, Καβάλας και Σερρών, 500 στους αερολιμένες χώρας, 2 στις ΔΑ του ανατολικού Αιγαίου και 250 στις ΔΑ Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης], με σκοπό την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως υποσχέθηκε.

«Ο Αρχηγός μας ενημέρωσε πως ήδη είναι έτοιμη η προκήρυξη για τους νέους συνοριακούς φύλακες, στην οποία θα είναι μέσα κι οι 100 της Κομοτηνής, όπως και της Καβάλας και των Σερρών. Είναι διαδικαστικού χαρακτήρα μέσα στον επόμενο μήνα να δούμε και την προκήρυξη», δήλωσε χθες στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας.

Ο υπουργός θύμισε επίσης πως με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ένταξης έχουν προσληφθεί 480 συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έχουν πιάσει δουλειά στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (από 05/02) Αμυγδαλέζας (100), Ταύρου (80), Κορίνθου (100), Δράμας (100) και Ξάνθης (100).

Ο ρόλος της Βουλγαρίας

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος κοινοβουλευτικής απάντησης του υπουργού, σε ερώτηση του βουλευτή Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα, ο οποίος μετέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Χ» στη Βουλή. Στο κείμενο, εμπεριέχονταν οι δηλώσεις του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι οποίοι καυτηρίαζαν το ρόλο της Βουλγαρίας ως προς το μεταναστευτικό.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας είχε καλέσει την Ελλάδα «να συνετίσει τη Βουλγαρία», ώστε «να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ως χώρα της ΕΕ» ως προς το μεταναστευτικό. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει «καλές» τις σχέσεις των κυβερνήσεων Βουλγαρίας-Τουρκίας κι είχε καταγγείλει πως η Βουλγαρία επί της ουσίας κάνει τα στραβά μάτια στις ροές μη νόμιμων μεταναστών, προκειμένου αυτοί να κατορθώσουν να εισέρχονται στην Ελλάδα. «Έχουμε τη μεγάλη πληγή, η Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Αν και με τους εταίρους (σ.σ. Βουλγαρία) έχουμε άλλη μια κερκόπορτα πίσω μας, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ασφαλίζουμε τα σύνορά μας», είχε πει χαρακτηριστικά. «Έρχονται από τη Βουλγαρία και κρύβονται μέσα στο δάσος», δεν έκρυψε από θέσης του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως πολλαπλώς έχει διατυπωθεί από τον «Χ» σε πρόσφατες εκδόσεις, τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης έχουν χαρτογραφήσει πλήρως τα μονοπάτια στη Θράκη και με δεδομένη την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, έχουν αυξηθεί οι ροές από Βουλγαρία μέσω Βορείου Έβρου ή κατευθείαν μέσω Ροδόπης. Το ζήτημα έχει θέσει δημόσια κι ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. «Συνεχίζουμε να έχουμε έξαρση στο μεταναστευτικό, με ροές από τον Έβρο αλλά κυρίως από τα βόρεια σύνορά μας», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας όμως τα αντανακλαστικά «γρήγορα» ώστε να σταματήσουν οι ροές. «Είναι μεν μία δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση από τη Βουλγαρία, αλλά […] ό, τι μπήκε, μπήκε», πρόσθεσε.

Πως τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της υφιστάμενης Συμφωνίας Επανεισδοχής και του αντίστοιχου Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ως προς τη διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία αναλυτικά πρόσθεσε τα εξής: «Επιπρόσθετα, δυνάμει συναφθείσας Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας της χώρας μας με την Βουλγαρία, πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις εμπειρογνωμόνων των αρμόδιων Υπηρεσιών για θέματα προστασίας συνόρων, προς βελτίωση των εφαρμοζόμενων επιχειρησιακών σχεδιασμών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), οι Κοινές Επιχειρήσεις που διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια, αποσκοπούν στην παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης στις ελληνικές Αρχές για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, την επιτήρηση των συνόρων και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος. Στις εν λόγω δράσεις πραγματοποιείται συλλογή πληροφοριών για τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της χώρας μας, οι οποίες αξιολογούνται από τον ως άνω Οργανισμό για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ καθοριστικό ρόλο στο εν λόγω πλαίσιο διαδραματίζουν και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή».

Περί απελάσεων

Στο περιθώριο της ίδιας απάντησης, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. διευκρίνισε το τι ισχύει σύμφωνα με το Νόμο για τις απελάσεις αλλοδαπών. «Οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες οδηγούνται στα K.Y.T., όπου υποβάλλονται στις προβλεπόμενες, από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, διαδικασίες. Διευκρινίζεται δε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας έκαστου υπό κράτηση αλλοδαπού αυτός δεν επαναπροωθείται βάσει του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου και τις επιταγές της Σύμβασης της Γενεύης.

[…] Μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών, οι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί χορήγησης διεθνούς προστασίας ή άλλης μορφής προστασίας και δεν έχουν τίτλο νόμιμης διαμονής στη χώρα μας, παραπέμπονται στην αρμόδια αστυνομική Αρχή για την υπαγωγή τους σε διαδικασίες απέλασης, επιστροφής ή επανεισδοχή», πληροφόρησε.


Ακούστε εδώ

Πηγή xronos.gr

Εννέα κλοπές στα Γιάννινα από πέντε αλλοδαπούς

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλοδαποί διαμένουν σε δομή της περιοχής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2021 είχαν διαπράξει:

• (5) κλοπές δικύκλων,

• (3) κλοπές σε σούπερ-μάρκετ και αποθήκη και

• κλοπή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από κτίριο.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πηγή epiruspost.gr

Παναγιωτόπουλος: 3,4 εκατ. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο

Ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείο Άμυνας - «Επίδομα 100 ευρώ χορηγείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία υπηρετούν μεταξύ άλλων, εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ και συνακόλουθα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με 3,4 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης προσωπικού» στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου».

«Ήδη», συνέχισε, «η καταβολή των αποζημιώσεων πραγματοποιείται κανονικά, ύστερα από την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και βαρύνει τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΓΕΣ για το έτος 2021».

Ανέφερε, επίσης, ότι επίδομα 100 ευρώ χορηγείται «στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν μεταξύ άλλων, εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην νομού Δωδεκανήσου)».

Όσον αφορά στο προσωπικό, το οποίο μετακινείται, «προκειμένου να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες στη φύλαξη των συνόρων μονάδες, σε αυτό καταβάλλεται αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων» όπως ορίζεται στο άρθρο 13 του Π.Δ. 200/1993 «Περί Οδοιπορικών Εξόδων του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ.».

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο προς την κατεύθυνση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού του, προβαίνοντας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό, σε τακτικές και έκτακτες καταβολές αποζημίωσης, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας που πηγάζουν από την αποστολή του και την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, οσάκις το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια του εκτελούμενου προϋπολογισμού».

Πηγή protothema.gr

Συλλήψεις διακινητών σε Καβάλα και Έβρο - Απετράπη η είσοδος σε άλλους 30


Συνελήφθησαν 3 διακινητές σε Έβρο και Καβάλα με συνολικά 8 μη νόμιμους μετανάστες – Απετράπη η είσοδος σε άλλους 30


Συνελήφθησαν τις 30-9 και 1-10-2021, στους νομούς Καβάλας και Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας και Ορεστιάδας, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν τον ένα διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης αρχικά δεν σταμάτησε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ στη συνέχεια ακινητοποίησε το όχημα σε πρανές και συνελήφθη.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι το όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή την 29-9-2021 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη περίπτωση, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην παρέβρια περιοχή Αμορίου Έβρου, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς διακινητές, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.Με τη σύλληψη των διακινητών απετράπη η παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος σε άλλα τριάντα (30) περίπου άτομα, τα οποία ανέμεναν στο τουρκικό έδαφος προκειμένου να περαιωθούν με τη βάρκα.

Σημειώνεται ότι οι δράστες αντιστάθηκαν κατά την ακινητοποίησή τους από τους αστυνομικούς.

Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μία (1) πλαστική βάρκα και ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.


ΠΗΓΗ   evros24.gr

Μητσοτάκης από Σάμο: Η δομή της ντροπής κλείνει - Να καταλήξει η ΕΕ σε κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου


Ο πρωθυπουργός στην νέα κλειστή δομή - «Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της», είπε - Μηταράκης: Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού


Βαθύτατα ευρωπαϊκό χαρακτήρισε το μεταναστευτικό πρόβλημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για να επισκεφθεί τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η νέα δομή έχει ως σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016».

Σημείωσε πως η δομή σχεδιάστηκε με επαρκή χωρητικότητα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, διευκρινίζοντας όμως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «αυτή θα είναι αχρείαστη».


«Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα. Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν σύνορα στην θάλασσα και στην στεριά

«Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως για το έργο αυτό «αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες το χρόνο», και «κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και του έργου που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού αντικατοπτρίζονται στην δραστική μείωση των ροών.

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω κατά 90%. Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους υποσχόμενοί τους εύκολη η είσοδος στην πατρίδα μας», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τέλος ότι η απόδοση του χώρου του παλιού ΚΥΤ στην τοπική κοινωνία «είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικος, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση αυτής της υπερσύγχρονης δομής, αλλά πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, που θα επιμερίζει με δίκαιο τρόπο τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν, εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες που νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά.

«Σήμερα μια σημαντική ημέρα για το νησί, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα λειτουργεί ήδη ο χώρος αυτός αμφιθεατρικός πανέμορφος παραδίδεται στην τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


Μηταράκης: Έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας

«Εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στην Λέρο και την Κω, Και το 2022 στη Λέσβο και στη Χίο, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των δομών στο Μαυροβούνι και τη ΒΙΑΛ», δήλωσε κατά την εκδήλωση στο παλιό ΚΥΤ, στο Βαθύ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.


«Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015. Τραβάμε μια γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο. Η κατάσταση στα νησιά και στη χώρα πλέον άλλαξε δραστικά και ουσιαστικά», προσέθεσε ο κ. Μηταράκης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους: πρώτον, τη ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, όπου τα αποτελέσματα είναι εμφανή, μείωση 90% σε σχέση με το 2019. Και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες».


Στην εκδήλωση στο Βαθύ παρευρέθηκαν επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής ΝΔ Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου Βασίλειος Πανουράκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Η νέα δομή

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Η ΚΕΔ Σάμου αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Διαθέτει υποδομές που διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου συνθήκες διαμονής, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

Η νέα μονάδα σχεδιάστηκε με ειδικές πρόνοιες για τη στέγαση ευάλωτων ανθρώπων. Διαθέτει 240 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και επιπλέον 240 για μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στις άναρχες δομές, οι οποίες φιλοξενούσαν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συνέπεια οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και να εγείρεται θέμα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία.

Η μετάβαση στο σύστημα των ΚΕΔ θα συνοδευτεί από σύντομη παραμονή των αιτούντων άσυλο. Το σύστημα ΚΕΔ ουσιαστικά συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο και την εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό, η οποία προβλέπει ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, χορηγία διεθνούς προστασίας σε όσους τη δικαιούνται, απομάκρυνση όσων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η νέα μονάδα στη Σάμο περιλαμβάνει Προαναχωρησιακό Κέντρο δυναμικότητας 960 θέσεων.

Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα για τη μεγάλη συνεισφορά των νησιωτικών ακριτικών κοινωνιών στη διαχείριση του μεταναστευτικού, η Πολιτεία μερίμνησε ώστε να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά όπου δημιουργούνται οι νέες δομές.

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου θα συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς διαθέτει γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας που αφορούν ανάγκες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στο νησί, τις οποίες ευχαρίστησε για την προσφορά τους, και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Λέσχης και είδε έργα ζωγραφικής που είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. «Είμαστε εδώ ώστε οι ένοπλες δυνάμεις συνεχώς να εκσυγχρονίζονται για να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές προκλήσεις. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την ειρήνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στον χώρο όπου βρισκόταν το παλιό ΚΥΤ

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, σήμερα πραγματικά είναι μια σημαντική μέρα για τη Σάμο, για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, για το Βαθύ, καθώς κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής, όπως πολύ σωστά τη χαρακτηρίσατε κύριε Δήμαρχε, και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού.


Θυμάμαι την επίσκεψή μου σε αυτόν το χώρο, το 2019, όπου αντίκρισα χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, σε άθλιες συνθήκες, εντός μίας δομής η οποία κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 1.000-1.200 ανθρώπους σε μέγιστο αριθμό, να έχουν καταλάβει ουσιαστικά όλη τη γειτονική πλάγια. Να έχουν δημιουργήσει έναν καταυλισμό ο οποίος αποτελούσε ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σήμερα, αν περιηγηθεί κανείς στο χώρο, βλέπει τα απομεινάρια μόνο αυτής της αθλιότητας. Όμως έχουμε ήδη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η δομή αυτή καταργήθηκε ουσιαστικά και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, τις μελέτες σας και είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη και τη δεύτερη φάση του σχεδίου μας που είναι αυτός ο χώρος να αποδοθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, είτε για χώρους αναψυχής και άθλησης είτε για χώρους εκπαίδευσης είτε για να στεγαστεί το καινούργιο Δημαρχείο. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νέα δομή. Μία δομή σύγχρονη. Μία δομή ασφαλή. Μία δομή με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Μία δομή της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά, όπως τόνισε και ο Υπουργός, πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας, να πάρουν άσυλο. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016.

Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κύριε Δήμαρχε, έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα. Εκτιμούμε, όμως, ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία
περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα.

Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες το χρόνο, να κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, διότι για κάθε αποτροπή παράνομης εισόδου η οποία λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις όπου το Λιμενικό μας, με αυτοθυσία, σώζει ανθρώπινες ζωές.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με πολύ μεγάλη ένταση και να ευχαριστήσω το Λιμενικό μας, γιατί κάνει πράξη αυτή την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που, όπως σας είπα, αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης.

Η εικόνα σήμερα όχι μόνο στη Σάμο, αλλά συνολικά στα νησιά του βόρειου Αιγαίου -κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, είστε εδώ εκπροσωπώντας με την ιδιότητα σας ως τοπικός βουλευτής και τη Μυτιλήνη- η εικόνα συνολικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παραλάβαμε εμείς όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου πριν από 27 μήνες.

Όπως είπε και ο Υπουργός, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω κατά 90%. Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους υποσχόμενοί τους εύκολη η είσοδος στην πατρίδα μας.

Ταυτόχρονα έχουμε δουλέψει πολύ ουσιαστικά -και θέλω να συγχαρώ και τις υπηρεσίες ασύλου και το γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συντοπίτη σας, τον κ. Λογοθέτη- ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου έτσι ώστε πολύ γρήγορα να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.

Τους πρώτους η πατρίδα μας θα τους υποδεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Και έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να τους ενσωματώσει ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία. Το έχουμε αποδείξει, το έχουμε κάνει πράξη. Θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα θα εξακολουθούμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, να θέτουμε το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα ευρωπαϊκά fora. Εξηγώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό. Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κύριε Δήμαρχε, δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής την οποία θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει τελικά σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε και εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θεωρούν ότι το πρόβλημα αυτό δεν τις αφορά να αλλάξουν στάση και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μεγάλη, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Κλείνω λέγοντας ότι σήμερα είναι πράγματι μία σημαντική μέρα για το νησί. Είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικος, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.

Σας ευχαριστώ πολύ.ΠΗΓΗ   protothema.gr


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Συνελήφθησαν στην Κοζάνη -3- μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραξαν συνολικά -7- περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και μία απόπειρα κλοπής, από οικίες σε περιοχές της Δυτ. και Κεντ. Μακεδονίας


Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής ομάδας με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση


Συνελήφθησαν χθες (30-09-2021) το πρωί στην Κοζάνη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης και τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης τρία (3) μέλη εγκληματικής ομάδας, μία 27χρονη ημεδαπή, ένας 35χρονος ημεδαπός και ένας 48χρονος αλλοδαπός, για απόπειρα κλοπής από οικία στην Κοζάνη.

Από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, προέκυψε ότι οι ίδιοι δράστες με την ίδια μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από 06-09-2021 έως 23-09-2021, διέπραξαν άλλες επτά (7) κλοπές από οικίες, σε περιοχές της Έδεσσας, Αριδαίας και Φλώρινας, αφαιρώντας διάφορα αντικείμενα αξίας και χρηματικά ποσά, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο 35χρονος από κοινού με τον 48χρονο εισήλθαν σε διαμέρισμα στην Κοζάνη, ιδιοκτησίας ημεδαπού,παραβιάζοντας τον αφαλό κλειδαριάς, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αφαιρέσουν κάποιο αντικείμενο, καθώς έγιναν αντιληπτοί από περιοίκους, ενώ η 27χρονη, βρίσκονταν εξωτερικά της οικίας, εντός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και ενεργούσε ως τσιλιαδόρος.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους προαναφερόμενους, καθώς και σε έρευνα στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:


14 διαρρηκτικά εργαλεία,

-3- αντικλείδια πασπαρτού,

-1- γερμανικό κλειδί, 

-1- εργαλείο τοποθέτησης επιθεμάτων σιλικόνης,

-9- πλαστικά επιθέματα σιλικόνης,

-0,9- γραμμάρια ηρωίνη και

-5- κινητά τηλέφωνα

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ διερευνάται τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.


ΠΗΓΗ   oladeka.com

Για τους μετανάστες στην Ελλάδα, ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή είναι μέσω της Αλβανίας

Από το 2018, μετανάστες και πρόσφυγες που θα προτιμούσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους κάπου με καλύτερη οικονομία από την Ελλάδα, έχουν κάνει αυτή τη διαδρομή ως την κύρια διέξοδο από τη χώρα μέσω ξηράς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δεκάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι Αλβανοί μετανάστες πέρασαν μέσα από τα δρύινα δάση κοντά στο χωριό Ιεροπηγή, αποφεύγοντας τους συνοριοφύλακες για να αναζητήσουν δουλειά στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στη χώρα τους.

Τριάντα χρόνια αργότερα, η διασυνοριακή ροή αντιστρέφεται, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Τώρα είναι άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που περνούν από τα ίδια δάση, περνώντας όμως από την Ελλάδα στην Αλβανία, αυτή τη φορά, με σκοπό να φτάσουν προς την Ευρώπη.

Από το 2018, μετανάστες και πρόσφυγες που θα προτιμούσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους κάπου με καλύτερη οικονομία από την Ελλάδα, έχουν κάνει αυτή τη διαδρομή ως την κύρια διέξοδο από τη χώρα μέσω ξηράς.

«Πολλοί πρόσφυγες διασχίζουν [τα σύνορα] – εκατοντάδες. Τα σύνορα απέχουν μόλις εκατό μέτρα από εδώ. Αυτούς που πιάνουν οι αλβανικές αρχές τους στέλνουν πίσω. Όσοι που καταφέρνουν να συνεχίζουν, μόνο αυτοί ξέρουν που πάνε» αναφέρει στο Associated Press ένας βοσκός που γίνεται μάρτυρας των καθημερινών μεταναστευτικών ροών.

Οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα έχουν αρκετές επιλογές, ωστόσο όλες παράνομες: ταξιδεύοντας παράνομα με πλοίο μέχρι την Ιταλία χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα ή να περπατήσουν μέχρι τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία ή την Αλβανία.

Και με τη Βουλγαρία να θεωρείται υπερβολικά επικίνδυνη και τη Βόρεια Μακεδονία να προστατεύεται όλο και περισσότερο, μεγάλος αριθμός επιλέγει την Αλβανία, παρόλο που οι περιπολίες της ενισχύονται από αξιωματικούς της συνοριακής υπηρεσίας Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι η Αλβανία σημείωσε αύξηση των συλλήψεων για παράνομη είσοδο φέτος, ενώ η Βόρεια Μακεδονία – έξω από την οποία 10.000 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει πριν από πέντε χρόνια περιμένοντας να περάσουν στη χώρα – καταγράφει μείωση.

Μια στάση σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο φρούριο

Η κύρια βάση για τις διαβάσεις είναι ένα εγκαταλελειμμένο φρούριο του στρατού-βρώμικο και ερειπωμένο-και μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, μισή ώρα με τα πόδια από το πλησιέστερο ελληνικό χωριό της Ιεροπηγής και 220 χιλιόμετρα δυτικά του η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη. Υπάρχει νερό από ένα αντλιοστάσιο, από το οποίο μερικοί παίρνουν επίσης ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους.

Περίπου 50 άτομα κατασκήνωσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του AP, περιμένοντας τη στιγμή να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα μόνοι τους ή με την βοήθεια λαθρεμπόρων. Ο πληθυσμός μπορεί να αυξηθεί σε μερικές εκατοντάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους απομακρύνονται από την ελληνική αστυνομία. Λίγοι μένουν για αρκετή ώρα.

Ανάμεσα τους ο Shaikh Musa Abdallah από το Σουδάν, ο οποίος έμεινε στο κατεστραμμένο παλιό φυλάκιο για 50 ημέρες, με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του, ηλικίας 5-15 ετών.

Ο Abdallah είπε ότι ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια και τώρα θέλει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του και να συνεχίσει.

«Θέλω μια καλή ζωή»

Ο Μοχάμεντ Νουρ Μαχμούντ Αλ Νταμάντ από τη Συρία έχει επίσης γυρίσει πίσω, έξι φορές τις τελευταίες επτά ημέρες. Αλλά ταξιδεύει χωρίς παιδιά και είναι αποφασισμένος να επιμείνει, αφού η αίτηση ασύλου του δεν έγινε δεκτή στην Ελλάδα.

«Θέλω να φύγω, να πάω σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε, ψήνοντας πατάτες κάτω από τα δέντρα με έναν Σύρο συμπολίτη του. «Δεν θέλω να πάω στην Ευρώπη, μόνο στην Αλβανία ή στο Κόσοβο. Θέλω μια καλή ζωή».

Ο Husam Hderi, 30 ετών, θέλει το ίδιο, αλλά μάλλον θα αναζητήσει περισσότερα στο εξωτερικό.

«Θέλω να πάω στην Αλβανία, μετά στο Κοσσυφοπέδιο και από εκεί στη Βοσνία για να φτάσω στην Ιταλία», δήλωσε ο Παλαιστίνιος από τη Συρία. «Έχω μια οικογένεια, δύο παιδιά στη Συρία. Μόλις φτάσω εκεί θα τους φέρω για να ζήσουμε μαζί».

Ο Hderi έφτασε στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα, γλιστρώντας στα χερσαία σύνορα από την Τουρκία και στη συνέχεια οδηγήθηκε από λαθρέμπορους στη Θεσσαλονίκη. Είπε ότι μέχρι τώρα έχει πληρώσει σε διακινητές 2.200 ευρώ για να φτάσουν στην Ιεροπηγή και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει βόρεια.

«Η Frontex είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε. «Για ένα μήνα προσπαθούσα συνεχώς να μπω στην Αλβανία και συνεχίζουν να με στέλνουν πίσω».


Πηγή in.gr

Κήποι Έβρου: Έγινε το πρώτο “βήμα” για την κατασκευή νέας, διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας

Το πρώτο “βήμα” για την κατασκευή της νέας, διασυνοριακής οδικής γέφυρας με την Τουρκία στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήποι – Ύψαλα”, έγινε προχθές Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εγνατίας Οδού στην συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα, αποδεχόμενο την εισήγηση της υπηρεσίας και ενέκρινε:
Tην προκήρυξη ενός διεθνούς Διαγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 27 και λοιπές διατάξεις του Ν4412/2016 με αντικείμενο την «Εκπόνηση οριστικής μελέτης της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήποι – Ύψαλα – (τμήμα R15.02)» συνολικού προϋπολογισμού 2.239.829,00 € (πλέον ΦΠΑ) – στον οποίο περιλαμβάνονται 15% απρόβλεπτα.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε δεκατρείς (13) μήνες.

Η ανωτέρω μελέτη δεν υποδιαιρείται σε τμήματα και ανατίθεται ως ενιαίο σύνολο κυρίως για τεχνικούς λόγους και επικουρικά, για λόγους χρονικού προγραμματισμού και συντονισμού. Με απλά λόγια, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να ολοκληρωθεί μέσα στους 13 μήνες που προβλέπονται.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού παράλληλα με τις εξαγγελίες για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Συνοριακού Σταθμού των Κήπων που θα χρηματοδοτηθούν μάλιστα με χρήματα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, αρχίζουν να υλοποιούνται όσα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Πηγή evros-news.gr

Στα Γιάννινα ο Κ. Τσουβάλας, συσκέψεις στην Αστυνομία

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον ετήσιο εορτασμό της «Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών» που έγινε στα Γιάννινα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων Μπιζανομάχων.

Σε δήλωση που έκανε ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις την ημέρα αυτή για την Ήπειρο αποκτούν μια άλλη διάσταση και σημασία, αφού όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των ευεργετών ήταν Ηπειρώτες.

Η Ήπειρος αν και φτωχή στο εισόδημα υπήρξε πάντα πλούσια στης καρδιάς το πύρωμα.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη αυτών των σπουδαίων ανθρώπων, όχι μόνο για την τεράστια προσφορά τους, με την οποία, αναμφισβήτητα, συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του έθνους και του τόπου, αλλά ίσως κυρίως για το κίνητρο αυτής της προσφοράς, που δεν ήταν άλλο από την αγάπη τους για την Πατρίδα.

Η ευεργεσία προς την πατρίδα, η εθνική ευεργεσία είναι χαρακτηριστικό των ελευθερόφρονων ανθρώπων, πολιτών.

Πρόκειται για το ίδιο κίνητρο, που πριν από 200 χρόνια, ώθησε το γένος μας στην έναρξη της επαναστάσεως του 1821.

Η αγάπη. Για την ελευθερία της Πατρίδας. Την εθνική ανεξαρτησία. Την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή συναντήθηκε στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με τον Γενικό και τους Διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γενικής Ηπείρου όπου είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί αναλυτικά για διάφορα θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και του Συλλόγου Πολιτικού Προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας – Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου – Ιονίων Νήσων.

Πηγή epiruspost.gr

Κ.Μητσοτάκης: Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας

Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2020, τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, ενθάρρυνε και διευκόλυνε ενεργά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Είπαμε όχι. Υπερασπιστήκαμε τα χερσαία μας σύνορά μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα. Δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο φέτος. Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα, σώζοντας ανθρώπους που κινδυνεύουν, τόνισε.

Συνάψαμε με τον Γάλλο πρόεδρο μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα “γιατί υπήρξε αυτή η συμφωνία με τη Γαλλία”.

Ερωτηθείς για την πανδημία στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα.

Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο, πρόσθεσε.

Ολόκληρη η συζήτηση του Πρωθυπουργού με με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times»:

Steven Erlanger: Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. Σας ευχαριστώ που τιμάτε το φόρουμ με την παρουσία σας. Θα ήθελα να καλημερίσω τους ανθρώπους που ήταν αρκετά τολμηροί ώστε να βρίσκονται στην αίθουσα μαζί μας, καλημέρα και σε όσους μας παρακολουθούν. Έχουμε μισή ώρα και θέλω να θίξουμε διάφορα ζητήματα. Αφήνω στην άκρη λοιπόν τις πολλές ευγένειες. Ας ξεκινήσουμε με τη συμφωνία που μόλις συνάψατε με τον Emnmanuel Macron. Αγοράζετε φρεγάτες και αεροπλάνα από τους Γάλλους. Γίνεται λόγος για κάποιο είδος συμμαχίας. Ποια είναι, όμως, η δέσμευση εκ μέρους της Γαλλίας, εκτός από το να σας πουλήσουν οπλισμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Macron μία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, η οποία έχει ιστορία αιώνων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και ότι οι Γάλλοι ήταν μια από τις τρεις δυνάμεις που μας βοήθησαν να ιδρύσουμε το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Αλλά για να απαντήσω στο θέμα που θέσατε, υπάρχει ένα άρθρο στη Συνθήκη που υπεγράφη, μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, το οποίο ουσιαστικά λέει ότι εάν κάποια από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση, αν τα εδάφη της αμφισβητηθούν, εάν αμφισβητηθεί η εδαφική της ακεραιότητα, το άλλος μέρος υποχρεούται να παράσχει βοήθεια. Και αυτή είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, εκτείνεται πέρα και πάνω από τις ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνονται σήμερα στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η διατύπωση είναι λοιπόν κατά ένα τρόπο ισχυρότερη, αλλά αποτυπώνει και τη σημασία που αποδίδει η Γαλλία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας το δύσκολο καλοκαίρι του 2020. Εκδήλωσαν τις προθέσεις τους με πολύ, πολύ ξεκάθαρο τρόπο.

Steven Erlanger: Τι θα απαντούσατε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι αυτή η συμφωνία είναι απλώς μια ανταπόδοση γι΄αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντούσα ότι ήδη διερευνούσαμε τις επιλογές στην αγορά προκειμένου να αγοράσουμε πλοία επιφανείας. Νομίζω ότι πετύχαμε μια καλή συμφωνία. Οι γαλλικές φρεγάτες ήταν η εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το Πολεμικό μας Ναυτικό θεώρησε ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Έτσι θα έλεγα ότι αγοράσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή, με χρονοδιάγραμμα ταχύτατης παράδοσης. Και επιπλέον, διαπραγματευτήκαμε -κατά την γνώμη μου- μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Steven Erlanger: Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι το κόστος και η ταχύτητα επηρεάστηκαν από την εκστρατεία επανεκλογής του Emmanuel Macron; Ετοιμάζεται για εκλογές τον Απρίλιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς ήμασταν οι αγοραστές. Και πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν είχε επενδύσει στο Πολεμικό Ναυτικό της για σχεδόν 20 χρόνια, όσον αφορά νέα πλοία επιφανείας. Αγοράσαμε ένα πλοίο που θα οδηγήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό σε μια νέα ψηφιακή εποχή και θα μας προσδώσει πολύ σημαντική αποτρεπτική ικανότητα τις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Αλλά, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσθέτουμε πόρους στη διατλαντική μας συμμαχία.

Στην Ευρώπη γίνεται πολύς λόγος, όπως γνωρίζετε, για τη διαλειτουργικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Κάνουμε ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Νομίζω ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, τόσο ισχυρότερο είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ ως συμμαχία. Είχαμε αυτή τη συζήτηση με τους Αμερικανούς εταίρους μας. Πιέζουν – όχι την Ελλάδα, καθότι εμείς δαπανούμε σημαντικά ποσά για την άμυνα, αλλά άλλους Ευρωπαίους εταίρους- να δράσουμε με σοβαρότητα σε θέματα άμυνας. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Steven Erlanger: Απλώς… μην αγοράζετε γαλλικά ντιζελοκίνητα υποβρύχια. Γιατί αυτό μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προς το παρόν έχουμε προμηθευτεί γερμανικά υποβρύχια και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτήν την αγορά.

Steven Erlanger: Για ποιο λόγο, στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, χρειάζεστε μία άλλη συμμαχία; Δεν είστε σύμμαχοι ούτως ή άλλως; Τι σημαίνει το Άρθρο 5 αν δεν σημαίνει ακριβώς αυτό που είπατε ότι είναι αυτή η συμμαχία; Δηλαδή την παροχή βοήθειας προς τα κράτη-μέλη των οποίων η επικράτεια απειλείται. Αυτό είναι το Άρθρο 5. Γιατί, λοιπόν, χρειάζεσαι κάτι άλλο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σου, Steven. Εφαρμόζεται το Άρθρο 5 σε περίπτωση επίθεσης από μέλος του ΝΑΤΟ; Δεν είμαι βέβαιος. Το ΝΑΤΟ δεν έχει ποτέ υπάρξει πολύ ξεκάθαρο σε αυτό το θέμα. Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να συγκροτήσω τις απαραίτητες συμμαχίες, πέρα και πάνω από τις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουμε ήδη. Όσον αφορά το θέμα που έθεσες, αν “χρειαζόμαστε μια ξεχωριστή συμμαχία εντός του ΝΑΤΟ”; Θα έλεγα ότι η Ευρώπη, ως ήπειρος, πρέπει να ευθυγραμμίσει την οικονομική της δύναμη με τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες. Και ναι, μπορεί να υπάρχουν αποστολές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, στο Σαχέλ, στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, όπου το ΝΑΤΟ ενδέχεται να μην μην θέλει να αναμειχθεί.

Επομένως, θεωρώ ότι αυτές οι δύο πρωτοβουλίες συμπληρώνουν η μία την άλλη, αλλά βλέπω και μια πολύ σαφή δήλωση εκ μέρους της Ευρώπης -αν καταφέρουμε να φτάσουμε έως εκεί- ότι είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ. Αυτό θα σήμαινε -για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος- χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Steven Erlanger: Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ένας από τους καλύτερους συμμάχους σας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί αυτή η ανησυχία; Δεν το καταλαβαίνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς δεν υπάρχει «ανησυχία». Είμαστε μια χώρα που μετά από μια δεκαετία σοβαρής οικονομικής κρίσης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επενδύσουμε εκ νέου στις ένοπλες δυνάμεις μας. Έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαρκώς ενισχύεται. Πρόκειται να υπογράψουμε -αν όλα πάνε βάσει σχεδίου- μια νέα 5ετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Αποδίδουμε μεγάλη αξία σε αυτή τη συνεργασία και νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά -επαναλαμβάνω- η Ελλάδα, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, άρα δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Μιλάμε για πρωτοβουλίες που αλληλοσυμπληρώνονται.

Steven Erlanger: Άρα, θα λέγατε λοιπόν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο «εγκεφαλικά νεκρό», όπως νομίζει ο κ. Macron;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ουδέποτε πίστεψα ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Αλλά πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ -μέσω της πρωτοβουλίας NATO 2030- πρέπει να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του. Εξακολουθεί να είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην παγκόσμια Ιστορία και είμαστε πολύ περήφανοι και ενεργά μέλη του.

Steven Erlanger: Στο εσωτερικό της χώρας κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι ηδη -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ -δαπανάτε το 2,58% του ΑΕΠ για την άμυνα, το οποίο είναι αρκετά υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ. Σίγουρα υπερβαίνει το επίπεδο που ζητά το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, φυσικά, ξοδεύει το 2,72% του ΑΕΠ της και είναι μια μεγαλύτερη χώρα. Δεν λέω λοιπόν ότι είναι αδικαιολόγητο. Αλλά ρωτάω το εξής: δεδομένων των ανισοτήτων στην Ελλάδα -που υφίστανται σε κάθε χώρα αλλά ίσως έχουν μεγεθυνθεί από την πανδημία- δεδομένης της υγειονομικής κρίσης, ακόμη και της περιβαλλοντικής κρίσης, των μεγάλων πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, τι θα λέγατε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως “ειλικρινά, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα”. Ότι η Τουρκία δεν συνιστά την άμεση απειλή που κάποιοι πιστεύουν πως είναι, ότι έχετε και άλλες ανάγκες προς τις οποίες θα μπορούσατε να διαθέσετε αυτά τα χρήματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι είναι ένα δικαιολογημένο ερώτημα. Θα απαντούσα ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμα αμυντικά συμβόλαια που εκτείνονται σε χρονικό διάστημα πολλών ετών, σε πάνω από μια δεκαετία, αν δει κανείς τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής. Είμαστε απόλυτα συνεπείς με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις μας και αυτές οι επενδύσεις δεν είναι εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας. Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι καθώς η οικονομία ανακάμπτει και -για να δανειστώ τη θεματική του συνεδρίου- καθώς περνάμε από την «ανθεκτικότητα στην ανανέωση» η νούμερο ένα προτεραιότητά μου είναι το πώς θα μειώσουμε τις ανισότητες σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προωθώ για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που απορρέει από την γεωγραφία και την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Και πάντα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία. Έχουμε μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών μέσω διαλόγου. Ταυτόχρονα, θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και για να το πράξουμε χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα.

Steven Erlanger: Και τα χωρικά ύδατα, που είναι εκτεταμένα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι. Βρισκόμαστε στο Athens Democracy Forum και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχαία Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας, ήταν μια πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη. Και ότι η σύρραξη που αποτέλεσε το θεμέλιο του θαύματος της κλασικής Αθήνας του 5ου αιώνα ήταν μια ναυμαχία, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, και πέρυσι γιορτάσαμε την επέτειο των 2.500 χρόνων. Επομένως, η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ ισχυρή ναυτική παράδοση.

Steven Erlanger:
Ας μην έχουμε άλλη μια.

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Δεν χρειάζεται. Αλλά αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός της ισχυρής δυνατότητας αποτροπής.

Steven Erlanger: Ένα από τα ενδιαφέροντα ζητήματα είναι ασφαλώς το μεταναστευτικό. Προφανώς η Ελλάδα, η Ιταλία, έχετε περάσει πολλά και είστε πιο κοντά σε όλες τις μεταναστευτικές ροές και αυτό το γεγονός δημιουργεί εσωτερικά θέματα και προβλήματα. Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη από το 2015, σίγουρα όχι στο επίπεδο του διαμοιρασμού αφιχθέντων. Υπάρχουν κατηγορίες ότι -με την FRONTEX- επαναπροωθείτε ανθρώπους προς την Τουρκία. Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία η Τουρκία φερόταν να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, ωθώντας τους έξω από την επικράτειά της. Αυτό φαίνεται να μην συμβαίνει τώρα. Προφανώς μπορείτε να υπερασπίζεστε τα εδάφη σας. Αυτό είναι λογικό. Τι θα απαντούσατε στις κατηγορίες ότι είστε κάπως υπέρμετρα επιθετικοί και ότι παραβιάζετε το πνεύμα της ανθρωπιστικού δικαίου για τους πρόσφυγες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2020, τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, ενθάρρυνε και διευκόλυνε ενεργά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Είπαμε όχι. Υπερασπιστήκαμε τα χερσαία μας σύνορά μας. Υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα. Δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο φέτος. Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα, σώζοντας ανθρώπους που κινδυνεύουν.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Μια πραγματικά αποτρόπαια ιστορία, νεαρών αγοριών και κοριτσιών που συχνά έπεφταν θύματα κακοποίησης. Έχουμε δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις. Αύριο θα πάω στη Σάμο για να εγκαινιάσω μια νέα, υπερσύγχρονη δομή που προσφέρει στους ανθρώπους που φτάνουν στη Σάμο και των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας. Έχουμε χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες άτομα που το δικαιούνται και προσπαθούμε ενεργά να τα αφομοιώσουμε στην ελληνική κοινωνία.

Δεν βλέπω λοιπόν καμία αντίφαση ανάμεσα στην άγρυπνη υπεράσπιση των συνόρων μας και την αναχαίτιση σκαφών στη θάλασσα και στη διασφάλιση της απόλυτα ανθρωπιστικής στάσης και της φροντίδας για τους ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους.

Steven Erlanger: Πιστεύετε ότι η Ευρώπη πρόκειται να βοηθήσει περισσότερο; Θέλω να πω, σας βοηθά να δημιουργήσετε εγκαταστάσεις υποδοχής, αλλά η Ευρώπη δεν δέχεται κόσμο. Και ποια είναι η διαδικασία; Πώς στέλνετε πίσω τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις; Και σε τι βαθμό ανησυχείτε για το χάος που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση στο Αφγανιστάν, που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργή αλλά επίμονη ροή αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είναι προς το συμφέρον μας η συνεργασία με την Τουρκία, με στόχο να περιορίσουμε τις παράνομες ροές μεταναστών και να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους. Και το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σχεδόν κατά 90% μέσα σε δύο χρόνια είναι κατά τη γνώμη μου μια ένδειξη ότι πράγματι χτυπάμε αυτό το «επιχειρηματικό μοντέλο» (των διακινητών). Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Με βάση τη συμφωνία, θα πρέπει να δεχτεί τις επανεισδοχές ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, κάτι που δεν κάνει προς το παρόν.

Steven Erlanger: Αυτό είναι το θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Δεν το κάνουν.

Steven Erlanger: Για πόσα άτομα μιλάμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 2.000 άτομα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Τουρκία από τα νησιά. Και νομίζω (η επιστροφή τους) ότι θα ήταν μία πολύ καλή ένδειξη εκ μέρους της Τουρκίας ότι όντως προσπαθεί να βελτιώσει το επίπεδο της συνεργασίας της με την Ευρώπη -καθότι πρόκειται για μια συμφωνία με την ΕΕ- στο θέμα της μετανάστευσης. Τώρα, στο ερώτημά σας για το εάν ανησυχούμε για το Αφγανιστάν. Φυσικά και ανησυχούμε. Νομίζω όμως ότι υπάρχει συναντίληψη στην Ευρώπη ότι δεν θα ανεχτούμε, δεν θα δεχθούμε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές όπως έγινε το 2015.

Steven Erlanger:
Πρέπει να πω ότι τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι τα πρέποντα μερικές φορές. «Ναι, είμαστε όλοι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών, αλλά «μην έρθετε, θα σας σταματήσουμε». Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά ταυτόχρονα υπήρξε έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε στο ελάχιστο δικό τους πρόβλημα.

Steven Erlanger: Βόρειες χώρες…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ή ανατολικές χώρες που ρίχνουν όλο το βάρος στα κράτη της πρώτης γραμμής. Αυτό είναι άδικο. Και δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Φυσικά λαμβάνουμε χρήματα από την Ευρώπη για να χτίσουμε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά θα πρέπει να δούμε περισσότερη αλληλεγγύη.

Θα πρέπει καταρχάς να έχουμε κοινούς κανόνες ασύλου, ώστε να αποφευχθεί αυτό που ονομάζουμε «asylum shopping». Αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα κάνουμε σημαντική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα στο άμεσο μέλλον.

Steven Erlanger: Φαίνεται πως τα τείχη γίνονται πολύ δημοφιλή. Και εσείς μόλις χτίσατε ένα τείχος. Οι Τούρκοι χτίζουν τείχος με το Ιράν. Όταν ο Orban έχτισε ένα τείχος θεωρήθηκε τρομερό. Και αργότερα, οι άνθρωποι σκέφτηκαν «Ε, καλά, δεν πειράζει. Υπερασπίζεται τα σύνορα της Σένγκεν».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω όμως ότι ήταν ένας από τους συναδέλφους σας, ο αρθογράφος Tom Friedman, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο σχετικά με την κατασκευή ενός μεγάλου τείχους, που έχει επίσης μία μεγάλη πύλη. Ναι, η υπεράσπιση των συνόρων μας είναι απαραίτητη. Ποια είναι όμως η εναλλακτική; Η εναλλακτική λύση είναι η οργανωμένη μετανάστευση με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους και που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, συζητάμε με την Αίγυπτο για να θέσουμε σε εφαρμογή ένα -κατά την γνώμη μου- καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τις ανάγκες μας στον αγροτικό τομέα, καθώς υπάρχουν ανάγκες για τις αγροτικές εργασίες.

Νομίζω ότι αυτή θα ήταν μια επωφελής λύση και για τις δύο πλευρές και θα έστελνε το μήνυμα ότι “ναι, μπορούμε να φιλοξενήσουμε άτομα βάσει των κανόνων που εμείς θα θέσουμε”. Δεν πρέπει, όμως, να γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Steven Erlanger: Ίσως δεν είναι η στιγμή να το συζητήσουμε. Αλλά ολόκληρη η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες μάλλον πρέπει να επανεξεταστεί. Δεν έχουμε πια Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την μεταναστευτική κρίση. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αιτούντες άσυλο, διαφόρων ειδών. Οι συμβάσεις δεν έχουν ετοιμαστεί για τίποτα από αυτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα φεύγουν από την Τουρκία. Και εφόσον βρίσκονται στην Τουρκία δεν φεύγουν για να ξεφύγουν από συνθήκες πολέμου ή δίωξης.

Steven Erlanger: Είναι αλήθεια. Και βέβαια δεν έχω κανένα λόγο να κάνω αντίλογο. Αλλά ταυτόχρονα σέβομαι το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω υπάρξει πολύ ειλικρινής, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Και γι ‘αυτό παροτρύνω την Ευρώπη να συνεργαστεί με την Τουρκία εποικοδομητικά. Αλλά και οι δύο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Και αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθούν και δεν θα επαναληφθούν.

Steven Erlanger:
Ένα άλλο θέμα, αν μου επιτρέπετε. Κάνατε πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα όσον αφορά το πρώτο κύμα εμβολιασμού και του Covid, αλλά τώρα είστε μόλις στο 55%, ίσως στο 58% και υπάρχει στασιμότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιο ψηλά από αυτό.

Steven Erlanger: Δεκτό, δεν είναι επικαιροποημένα τα στοιχεία μου. Στη δική μου χώρα το ζήτημα έχει πολιτικοποιηθεί. Σε ένα βαθμό από την εκκλησία αλλά και άλλους. Πώς το εξηγείτε αυτό; Είναι ένα κατάλοιπο του λαϊκισμού; Πρόκειται για βαθιά δυσπιστία στο κράτος; Είναι η δυσπιστία προς τις αρχές; Είναι αυτή η παραπληροφόρηση από έξω; Πώς τα εξηγείτε όλα αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Μάλλον είναι λίγο από όλα. Σίγουρα τα εμβόλια έχουν πολιτικοποιηθει λιγότερο στην Ελλάδα από ό,τι στη χώρα σας. Αλλά ταυτόχρονα αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν είχαμε την πλήρη στήριξη της αντιπολίτευσης όσον αφορά τον εμβολιασμό. Πολύ σημαντικά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ήταν πρακτικά αντιεμβολιαστής. Επομένως, δεν είχαμε την πλήρη υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Αλλά υπάρχουν επίσης βαθιά ριζωμένα ζητήματα. Αν κοιτάξετε τις αγροτικές περιοχές τα ποσοστά εμβολιασμού εκεί είναι μικρότερα σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να πείσουμε τους ανθρώπους ότι ο εμβολιασμός προφανώς είναι η σωστή επιλογή και η μοναδική προστασία που έχουν απέναντι στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Και αν δείτε τα δεδομένα, νοσηλεύονται περίπου 300 άτομα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή. Πάνω από το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, ακόμη και να πεθάνουν. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε αυξήσουμε τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού. Είμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οπότε θα έλεγα ότι ξεκινήσαμε πολύ καλά αλλά αντιμετωπίζουμε αυτό το είδος αντίστασης που αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες χώρες.

Steven Erlanger: Υπάρχει κάτι ξεχωριστό στην αντίσταση εδώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι μοναδικό. Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός πολύ ισχυρών αντιεμβολιαστικών συναισθημάτων που βλέπουμε παντού, με κάποιο σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Φυσικά υπάρχουν χώρες, όπως η Πορτογαλία, που τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά. Και εμείς μπορούμε καλύτερα. Δεν θα επιβάλλουμε επιπλέον υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν χρήσιμο.

Steven Erlanger:
Ούτε για τους υγειονομικούς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχουμε ήδη επιβάλλει στους υγειονομικούς.

Steven Erlanger:
Αυτό σκέφτηκα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα έχει πρόσβαση στην ψυχαγωγία, δεν θα έχει πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις και θα πρέπει συνεχώς να υποβάλλεται σε τεστ τα οποία θα πληρώνει μόνος του. Και νομίζω ότι καθώς μετακινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, εκεί τώρα ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για να υπάρχει πρόσβαση π.χ. σε ένα εστιατόριο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, θα το σκεφτούν δύο φορές να εμβολιαστούν γιατί διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

Steven Erlanger:
Ένα από τα πράγματα που έκανε η Ελλάδα νωρίς, το οποίο αναστάτωσε κατά κάποιον τρόπο, λίγο τις Βρυξέλλες, ήταν να ανοίξει στον τουρισμό πολύ νωρίς. Παρατηρήσατε αύξηση στα κρούσματα που να σχετίζεται με αυτή την απόφαση ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα το έλεγα. Πρέπει να επισημάνω ότι ήμασταν οι πρώτοι, ήμουν ο πρώτος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο που έθεσα το ζήτημα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Είπα στους συναδέλφους μου, τότε: ξέρω ότι είναι χειμώνας, σκοτεινιάζει νωρίς, αλλά όταν έρθει το καλοκαίρι, ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει. Ας φροντίσουμε λοιπόν να δουλέψουμε πάνω σε αυτό νωρίς. Και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Έχουμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό. Διευκόλυνε πραγματικά τα ταξίδια. Ο τουρισμός μας τα πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Ανοίξαμε στην αμερικανική αγορά πολύ νωρίτερα από πολλούς «ανταγωνιστές» μας. Είχαμε δέκα απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα καθημερινά και είναι μεγάλη μας χαρά που οι αμερικανοί τουρίστες και επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα. Νομίζω ότι πέρασαν υπέροχα. Και δεν είδαμε πραγματική αύξηση κρουσμάτων COVID λόγω του τουρισμού.

Steven Erlanger:
Σε ορισμένα άλλα θέματα. Δεν μας μένει πολύς χρόνος. Βόρεια Μακεδονία και διεύρυνση. Η Βόρεια Μακεδονία υπήρξε νευραλγικό ζήτημα στην Ελλάδα για ιστορικούς λόγους. Υποστηρίζετε τη Βουλγαρία στις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία ή είναι κάτι για το οποίο απλώς δεν μιλάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν το υποστηρίζουμε. Δεν υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία. Πιστεύουμε ότι είναι μια περιττή περιπλοκή. Θα συναντηθούμε σε λίγες μέρες στη Σλοβενία. Πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη.

Steven Erlanger: Γιατί υπάρχει ένα κενό…

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Το κενό θα καταληφθεί από άλλους παίκτες.

Steven Erlanger:
Αυτό συμβαίνει ήδη…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν επίσης πολύ σαφής όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία. Υπήρχαν θέματα, πτυχές της συμφωνίας που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν θεωρούσα σωστές. Δεν ψήφισα τη συμφωνία. Είπα όμως πολύ ξεκάθαρα ότι εάν η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, θα τη σεβαστώ. Είναι μια διεθνής υποχρέωση της χώρας και μια χώρα που είναι υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.

Steven Erlanger: Ακριβώς επειδή οι Αλβανοί, ο Edi Rama εκφράζεται έντονα αυτές τις μέρες για το πόσο παράλογο είναι αυτό. Νομίζω ότι ο κόσμος θα χαρεί να ακούσει αυτό που μόλις είπατε. Ας περάσουμε γρήγορα στις γερμανικές εκλογές. Η τελική έκβαση δεν είναι ακόμα γνωστή αλλά όποιος και να είναι ο Καγκελάριος θα είναι υπέρ της Ευρώπης, θα είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, υπέρ της διατλαντικής συμμαχίας. Αλλά αυτό που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο είναι ποια θα είναι η θέση για το συλλογικό χρέος, τις νέες μορφές δημοσιονομικής ενοποίησης, τον βαθμό δημοσιονομικής ευελιξίας. Ποια είναι η άποψή σας με βάση τα έως τώρα δεδομένα;

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Καταρχάς, γνωρίζω τόσο τον Olaf Scholz όσο και τον Armin Laschet. Νομίζω ότι θα συνεργαστούμε πολύ καλά με όποιον αναλάβει Καγκελάριος. Στο τέλος της ημέρας εναπόκειται στα γερμανικά κόμματα να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος. Η Γερμανία, πάντως, έκανε το μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αποδεχόμενη την ιδέα ενός ευρωπαϊκού εργαλείου χρέους, το οποίο ουσιαστικά ήταν το υπβαθαθρο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό είναι κάτι πραγματικά σημαντικό. Είναι μια σημαντική στιγμή στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ελλάδα θα λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια, πέρα από τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, πόροι που θα θα χρησιμοποιηθούν για τη ραγδαία επιτάχυνση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού.

Και γι’ αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, οι οποίοι θα υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Όσον αφορά την ερώτηση σχετικά με το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας. Είχαμε αυτή τη συζήτηση με τον Mario Draghi πριν από μια εβδομάδα και νομίζω ότι συμφωνούμε επί της αρχής ότι εάν πρόκειται να κάνουμε μεγαλύτερες δαπάνες για το κλίμα και για την άμυνα -επειδή θέλουμε μια Ένωση με γεωπολιτική διάσταση- θα πρέπει να ενσωματώσουμε αυτές τις επενδύσεις στον τρόπο σκέψης μας.

Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Δεν μπορείς να έχεις πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και ταυτόχρονα να έχεις την προσδοκία ότι θα γίνουν επενδύσεις σε πολιτικές που θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα,παρά βραχυπρόθεσμα οφέλη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται κάποια μορφή δημοσιονομικής ευθυγράμμισης. Και, μιλώντας για την Ελλάδα, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το 2023 θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Το χρέος μας είναι μεγάλο. Πρέπει να το εξυπηρετήσουμε. Όμως έχει σχετικά χαμηλό κόστος αποπληρωμής για τα επόμενα 12 χρόνια. Αλλά θέλω να διασφαλίσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι δημοσιονομικά βιώσιμο.

Steven Erlanger: Θέλω να πω ότι το ευρώ είναι εντάξει, αλλά δεν έχει φτάσει σε σημείο ολοκλήρωσης. Η ενιαία αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι σαν ένα κτήριο όπου υπάρχουν τα θεμέλια…

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Όχι μόνο τα θεμέλια.

Steven Erlanger:
Μερικά άλλα κομμάτια λείπουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά πιστεύω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ένα ορόσημο διότι θα μπορούσε να γίνει μόνιμο εργαλείο. Για να γίνει μόνιμο εργαλείο εμείς, τα κράτη-μέλη, πρέπει να αποδείξουμε ότι θα αξιοποιήσουμε σωστά τα κεφάλαια.

Steven Erlanger:
Πιστεύετε ότι η Επιτροπή είναι ικανή να το εξασφαλίσει αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Το πιστεύω. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην ενδελεχή εξέταση των εθνικών σχεδίων που υποβλήθηκαν. Ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις που αφορούν κάθε χώρα. Έτσι εστιάζουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Είμαι πολύ περήφανος για το δικό μας σχέδιο.

Steven Erlanger:
Έχουν επαινέσει το σχέδιό σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σχέδιό μας έχει επαινεθεί. Συντάχθηκε από Έλληνες για Έλληνες και κυρίως για τη νέα γενιά. Επειδή η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα δεν είναι η εισοδηματική ανισότητα. είναι μια ανισότητα μεταξύ των γενεών, νέοι άνθρωποι που αισθάνονται ότι θα έχουν μία χειρότερη ζωή από τους γονείς τους. Και αυτό είναι πρωταρχικό μέλημα για μένα.

Steven Erlanger:
Τελείωσε ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω που κάνατε υπομονή με τις παρεμβάσεις μου, που μιλήσατε τόσο ανοιχτά. Σας εύχομαι καλή τύχη σε όλες τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας γιατί είναι πολλές -και δεν αφορούν μόνο τις γενεές, αλλά είναι οικονομικές και πολλών άλλων ειδών. Ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή thepresident.gr