Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ροδόπη - Τ.Σ.Φ. Ιάσμου : Συνελήφθη διακινητής αλλοδαπών


Συνελήφθη διακινητής σε οικισμό της Ροδόπης με 4 μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθη την 21-10-2021 το πρωί, σε οικισμό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα,οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενμήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.


ΠΗΓΗ   evros24.gr

To μεταναστευτικό διχάζει την ΕΕ καθώς αυξάνονται οι αφίξεις

Διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ ως προς τα μέτρα για τη διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων.


Οι ηγέτες της ΕΕ επιδόθηκαν σε μια νέα προσπάθεια την Παρασκευή να ξεπεράσουν τις διαφορές τους ως προς τη διαχείριση των μεταναστών, μα διαφώνησαν ως προς το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός, με την πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει πως δεν θα υπάρξουν κεφάλαια της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη».

Το ζήτημα της μετανάστευσης απασχολεί έντονα την ΕΕ, καθώς ενισχύει την υποστήριξη για εθνικιστικές και λαϊκιστικές παρατάξεις ανά την Ένωση, καθιστώντας δύσκολο τον συμβιβασμό μεταξύ των 27 μελών της. «Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι η πίεση της μετανάστευσης δεν μειώνεται. Στην πραγματικότητα αυξάνεται» είπε ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Όπως πρόσθεσε, είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, υποστηρίζοντας την έκκληση της Λιθουανίας για χρηματοδότηση από την ΕΕ υποδομών «σκληρών» συνόρων, περιλαμβανομένων φραχτών και drones.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτό. «Ήμουν ξεκάθαρη ως προς το ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό η άποψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για συρματοπλέγματα και τείχη» είπε σχετικά.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στην Κομισιόν να προβεί σε προτάσεις, χωρίς αριθμούς ή διευκρινίσεις σε αυτή τη φάση πού θα έπρεπε να πάνε τα χρήματα.

Σύμφωνα με δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών, φέτος μέχρι τώρα έχουν φτάσει μέσω Μεσογείου περίπου 5.100 μετανάστες, και αρκετές χιλιάδες έχουν περάσει στις τρεις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Λευκορωσία. Ωστόσο η Frontex ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι περίπου 134.000 είχαν προσπαθήσει να περάσουν στην ΕΕ από όλες τις κατευθύνσεις ως τώρα φέτος, περίπου 50% παραπάνω από τους αριθμούς που είχαν αναφερθεί για τους πρώτους εννιά μήνες του 2019, πριν την πανδημία Covid-19.

To Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν δεχτεί πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ένωση από την κρίση με τις παράτυπες εισόδους από τη Μεσόγειο το 2015-2016. Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρού, είπε πως αυτό δεν ήταν σωστό, ζητώντας μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων από την παράτυπη μετανάστευση και βοήθεια για πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. «Και οι 27 μας μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μαζί» είπε. Το σχόλιο αυτό, σημειώνει το Reuters, υποδεικνύει την έκταση του διχασμού στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να φιλοξενήσουν όσους έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες άφιξης στον νότο και τις πλούσιες χώρες- προορισμούς.

Η ΕΕ λέει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει τη μετανάστευση ως μια μορφή υβριδικού πολέμου που είναι σχεδιασμένη για να της ασκήσει πίεση λόγω των κυρώσεων που επέβαλε στο Μινσκ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, το αρνείται αυτό και κατηγορεί την ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα.

«Θα συνεχίσουμε την πίεση στο καθεστώς Λουκασένκο» είπε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως η Ένωση είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε ότι χρειάζεται ένα φυσικό φράγμα για την προστασία βραχυπρόθεσμα της ΕΕ από περαιτέρω μεταναστευτικές πιέσεις από τη Λευκορωσία που χρησιμοποιούνται ως «όπλο».

«Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο. Ίσως να υπάρξουν τρεις, τέσσερις, πέντε χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν στα σύνορα ταυτόχρονα ή προσπαθούν να τα περάσουν σε διαφορετικά σημεία...πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί» είπε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως πάνω από 4.300 άτομα είχαν μπει στη χώρα από την Πολωνία έχοντας ταξιδέψει από τη Λευκορωσία από τον Αύγουστο, τη στιγμή που μόνο 26 είχαν καταγραφεί από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να συζητήσει τόσο με το Μινσκ όσο και με τη Μόσχα για να βρεθεί λύση, αντί να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις. Επίσης, ζήτησε να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κατάλληλη μεταχείριση, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Ξαβιέ Μπέτελ. «Πρέπει να παραμείνει δυνατή η τακτική μετανάστευση. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία».

Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, μετά από παρέμβαση του, το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι αισθητά βελτιωμένο και υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Επίσης τονίζεται η μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που όπως εξήγησε αφορά Τουρκία αλλά και Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία τέτοια εργαλειοποίηση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και για την Συνθήκη Σένγκεν. Επίσης, όπως είπε, εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, ενώ ξεκίνησαν και συζητήσεις για χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύουν τη φύλαξη τους. «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα για πλαστογραφία και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης

Κατασχέθηκε πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων και το χρηματικό ποσό των -290 ευρώ

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μεσημβρινές ώρες της 21-10-2021 στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 35 και 32 ετών, για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με άτομο που πουλά πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς, με σκοπό την διευκόλυνσή εξόδου τους από την Ελλάδα προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εντοπίστηκε ο 35χρονος αλλοδαπός και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Τόσο στην κατοχή του, όσο και από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων, το χρηματικό ποσό των -290- ευρώ και -4- κινητά τηλέφωνα. Εντός της οικίας εντοπίστηκε και ο 32χρονος αλλοδαπός.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή astynomia.gr

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: «Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα»

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών, «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε, ενώ επισήμανε πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει πως «πλέον είναι σαφές για όλους ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού γίνεται μία επικίνδυνη συνήθεια».

«Υπάρχει μία σοβαρή μετατόπιση στο Συμβούλιο για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων- αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι πως η αδυναμία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων συντείνει στην υπονόμευση της ζώνης του Σένγκεν, είπε. Παρατηρώ ως εκ τούτου μια ολοένα και μεγαλύτερη εναρμόνιση χωρών με τις δικές μας θέσεις, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη που υπέστη αυτήν την υβριδική απειλή» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά στην Πολωνία είπε ότι η Κομισιόν «έχει μία βεντάλια επιλογών» και πως «οι 25 από τις 27 χώρες εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας προς την Επιτροπή να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Τουρκίας λέγοντας πως Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το συμβούλιο «για το τι γίνεται στη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης» και υπογράμμισε:

«Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας- νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Τιμώ την ευθυκρισία της Μέρκελ»

«Με την Μέρκελ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε: «Τιμώ την ευθυκρισία της, η ίδια έχει πει πως σε κάποιες στιγμές ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, την ίδια ώρα όμως και σε άλλες περιόδους δεν άκουσε τους υπουργούς της και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Ελλάδος στην ΕΕ».

Για την ακρίβεια: «Πανευρωπαϊκή απάντηση»


Για το κύμα ακρίβειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έγινε «μία πυκνή συζήτηση» ενώ σημείωσε πως πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα «χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά το αέριο.

«Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη θέση των άλλων ηγετών στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική». «Σε μία εποχή, που η Ευρώπη προβληματίζεται για την αγορά φυσικού αερίου, δεν θα μπορούσε να μην κοιτάζει την γειτονιά μας. Αυτό που κάνουμε με την Αίγυπτο δεν αφορά στην ενεργειακή αυτονομία μόνον της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο είναι επίσης πολύ σημαντική», επισήμανε και τόνισε:

«Όλα αυτά αναδεικνύουν την ξεχωριστή ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου, «ωστόσο, στον φυσικό σχηματισμό της Καβάλας ήδη δρομολογούνται κινήσεις εκχώρησης, προκειμένου να διασφαλισθεί εκεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Κορωνοϊός: «Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για το εμβόλιο»

«Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό», τόνισε ο πρωθυπουργός για την πανδημία του covid.

«Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη, το εμβόλιο» επεσήμανε και προσέθεσε:

Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.».

Απέδωσαν καρπούς οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στη Κοζάνη: Συνελήφθησαν δύο διακινητές μεταναστών (pics)

Ένας 25χρονος ελληνικής καταγωγής και ένας 27χρονος αλλοδαπός

Χειροπέδες πέρασαν χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Κοζάνης, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης σε δύο άτομα, έναν 25χρονο ελληνικής καταγωγής και ένας 27χρονο αλλοδαπό, για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών.
Συγκεκριμένα, μετά από στοχευμένους αστυνομικούς ελέγχους για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Κοζάνης , Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα.
Έπειτα, το όχημα ακινητοποιήθηκε από τα στελέχη των Ο.Π.Κ.Ε και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι, ο 25χρονος Έλληνας ως οδηγός του οχήματος, μετέφερε παράνομα από κοινού με τον 27χρονο αλλοδαπό, έναντι χρηματικής αμοιβής, τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 21, 24 και 25 ετών, οι οποίοι στερούνταν εγγράφων για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Κατασχέθηκαν, το ανωτέρω Ι.Χ.. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, χρηματικό ποσό των 250 ευρώ, 2 κινητά τηλέφωνα και 3 κάρτες SIM.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Εορδαίας, ενώ οι δύο συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Πηγή politic.gr

Σάμος-Άσκηση «Πρόμαχος»: «Εκκένωση» του καταυλισμού προσφύγων λόγω πυρκαγιάς

Την εκκένωση του καταυλισμού στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου και την ασφαλή μετακίνηση μεταξύ των άλλων και ομάδας 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων περιλάμβανε το σενάριο της σημερινής δεύτερης μέρας της μεγάλης άσκησης «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021», που οργάνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στη Σάμο μαίνονταν μεγάλη δασική πυρκαγιά, την ίδια ώρα που σε άλλα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας μαίνονταν και άλλες πυρκαγιές, γεγονός που ενεργοποιούσε μεγάλες δυνάμεις, σημαντικό αριθμό εναέριων και χερσαίων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και εθελοντών σε διαφορετικά σημεία.

Δεδομένης της κατάστασης ο καταυλισμός της Σάμου εκκενώθηκε οργανωμένα προς ασφαλή περιοχή.

Στην άσκηση «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021» συμμετείχαν 2.000 άτομα στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή έξη Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τεσσάρων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή samostoday.gr

Λέσβος: Παραιτήθηκε ο διοικητής στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου

Την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, υπέβαλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο διοικητής του ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Μυτιλήνη. Η είδηση έγινε γνωστή αργά σήμερα το βράδυ και προκάλεσε έκπληξη καθώς ο Νίκος Μπαμπάκος είχε διαχειριστεί την δύσκολή περίοδο μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και αυτή την περίοδο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου διανύει μια καλή περίοδο από άποψη αριθμού φιλοξενουμένων καθώς βρίσκονται κάτω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα και αύριο μάλιστα το ΚΥΤ Λέσβου συμμετέχει επί χάρτου, στην άσκηση Πρόμαχος που διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο στο ΚΥΤ της Σάμου.

Πηγή ertnews.gr

Ένας νεκρός και επτά τραυματίες ο απολογισμός της καταδίωξης στο Πέραμα - Έξι αστυνομικοί ανάμεσά τους (fotos)


Αστυνομικοί έκαναν νόημα στον οδηγό ενός αυτοκινήτου να σταματήσει για έλεγχο, ωστόσο εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα - Εμβόλισε μηχανές της ΔΙΑΣ και οι άνδρες πυροβόλησαν - Νεκρός ο ένας εκ των τριών επιβατών, ένας τραυματίστηκε, ενώ ένας ακόμη αναζητείται


Ένας νεκρός και επτά τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, είναι ο απολογισμός της ένοπλης συμπλοκής που σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στο Πέραμα.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, αστυνομικοί έκαναν νόημα στον οδηγό ενός αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν άλλα δύο άτομα -κατά πληροφορίες Ρομά- να σταματήσει για έλεγχο.

Ο οδηγός, όμως, δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη, που κατέληξε στην οδό Ελπίδος, στο Πέραμα. Στο σημείο εκείνο ο οδηγός του οχήματος εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν.

Ενα από τα τρία άτομα που επέβαιναν τραυματίστηκε θανάσιμα, ένα ελαφρά, ενώ τραυματίστηκαν και έξι αστυνομικοί. Οσον αφορά το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται.ΠΗΓΗ   protothema.gr

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Φλώρινα - Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη πραγματοποίησε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Αντωνιάδης


Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Διεύθυνση Αστυνομίας Φλώρινας και συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Φλώρινας κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη πραγματοποίησε την Παρασκευή 22/10/21, ο Βουλευτής Ν. Φλώρινας, κ. Ιωάννης Αντωνιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ανταλλάχθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν θέματα, που απασχολούν τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Δ.Α. Φλώρινας.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Ιωάννης Αντωνιάδης με αφορμή την εορτή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας ευχήθηκε σε όλους τους αστυνομικούς χρόνια πολλά, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές ευχαριστίες του, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες του Νομού, να απολαμβάνουν το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας.


bordernews.gr 

Καταδίωξη οδηγού με πυροβολισμούς στα Τρίκαλα – Επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό


Σκηνές από ταινία γουέστερν εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρικάλων άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος που ο οδηγός του προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό τους!


Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στο ύποπτο Ι.Χ. αυτοκίνητο να σταματήσει για να το ελέγξουν, ωστόσο ο οδηγός και ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη. Φτάνοντας στην Καλαμπάκα, ο οδηγός έκανε ξαφνικά αναστροφή και κινήθηκε με ταχύτητα προς το περιπολικό που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση με σκοπό να το εμβολίσει! 

Βλέποντας ότι κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα, ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε σημαδεύοντας τα λάστιχα του οχήματος, χωρίς να καταφέρει να το ακινητοποιήσει.

Ο δράστης συνέχισε την πορεία του και λίγο αργότερα, το όχημά του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε μικρή απόσταση, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί σε ένα δάσος σε ορεινό σημείο. Όμως, εντοπίστηκε, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων που του άσκησε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση.


ΠΗΓΗ   thestival.gr

Επίσκεψη της Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής


Την Τετάρτη 20-10-2021 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κα Mireille Girard όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Κλιάρη Θεόδωρο. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ανανέωσης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2014.

Στην συνάντηση συμμετείχαν
ο Β' Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Λ.Σ. Πανταζόγλου Αριστείδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κοντιζάς Τρύφων και ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχος Λ.Σ. Χριστιανός Γεώργιος.


ΠΗΓΗ   voicels.gr

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αφού μπήκε παράνομα στην Ελλάδα, είχε πλαστή ρουμανική ταυτότητα και οδηγούσε χωρίς δίπλωμα


Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, ένας αλλοδαπός, που εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, δεν είχε άδεια ικανότητας οδήγησης, ενώ κατά τον αστυνομικό έλεγχο κατείχε και επέδειξε ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας των αρχών της Ρουμανίας, το οποίο και κατασχέθηκε.


Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε, ο δράστης είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης για τα περαιτέρω.


ΠΗΓΗ   evros-news.gr

Συνελήφθη 36χρονη αλλοδαπή μέλος συμμορίας που διέπραττε υπεξαιρέσεις αυτοκινήτων από εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων

Εξιχνιάστηκαν -4- περιπτώσεις

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 18-10-2021 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, 36χρονη αλλοδαπή ως μέλος συμμορίας που προέβαινε σε υπεξαιρέσεις οχημάτων κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και για πλαστογραφία.

Στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικών, όπου αλλοδαπή παρουσιάζονταν ως πελάτισσα με πλαστό δελτίο ταυτότητας σε εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και νοίκιαζε οχήματα χωρίς να τα επιστρέφει, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό της.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της 36χρονης με εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση και στο σημείο παράδοσης-παραλαβής του οχήματος που ορίστηκε, μετά από έλεγχο, κατελήφθη να έχει στην κατοχή της το πλαστό δελτίο ταυτότητας με τη χρήση του οποίου είχε υπεξαιρέσει τα προηγούμενα οχήματα.

Από περαιτέρω έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κοκαΐνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και χειρόγραφες σημειώσεις που αναγράφονταν στοιχεία των οχημάτων που είχε υπεξαιρέσει.

Όπως διαπιστώθηκε τα οχήματα που υπεξαιρούσε η 36χρονη, τα διέθετε σε έτερους συνεργούς της οι οποίοι τα διοχέτευαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αλλοδαπών.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εξιχνιάστηκαν -4- περιπτώσεις υπεξαίρεσης αυτοκινήτων.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή astynomia.gr

Ημαθία: 51χρονος αστυνομικός πέθανε από κοροναϊό – Ήταν ανεμβολίαστος

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 51χρονος αστυνομικός στην Ημαθία, από επιπλοκές του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το OPEN, ο εκλιπών ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Αρχικά ο αστυνομικός δεν ήθελε καν να διασωληνωθεί.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας, Απόστολος Μούρτης, τόνισε ότι ο συνάδελφός του «δεν είχε εμβολιαστεί και ακόμη πιο λυπηρό είναι πως μέχρι τέλους δεν επιθυμούσε περαιτέρω ιατρική περίθαλψη».

Όταν τελικά πείστηκε, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και κατέληξε την Τετάρτη. Το πρωί της Πέμπτης συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι τον οδήγησαν με θλίψη στην τελευταία του κατοικία.

«Δέχτηκε τη διασωλήνωση ο άνθρωπος, αλλά μέχρι ένα ακραίο σημείο που τα πράγματα ήταν οριακά για αυτόν» κατέληξε ο κ. Μούρτης.

Πηγή pierianews.gr

ΗΠΑ- Μεξικό: Περισσότερες από ποτέ οι συλλήψεις στα σύνορα

Ο αριθμός των συλλήψεων το τρέχον οικονομικό έτος, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, ξεπέρασαν το ρεκόρ του έτους 2000

ΗΠΑ – Μεξικό: Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν 1,7 εκατ. παράτυπους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό το τρέχον οικονομικό έτος, τους περισσότερους παρά ποτέ, σύμφωνα με πηγή ενημερωμένη σχετικά που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στοιχείο που υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις, από πολιτική και ανθρωπιστική σκοπιά, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο αριθμός των συλλήψεων το τρέχον οικονομικό έτος, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, ξεπέρασαν το ρεκόρ του έτους 2000. Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Washington Post.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, ανέτρεψε εν μέρει την εξαιρετικά σκληρή πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος πιο «ανθρώπινη» προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ωστόσο ο αξιωματούχος που ονόμασε υποψήφιο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας συνοριοφυλακής (Customs and Border Protection, CBP), ο αρχηγός της αστυνομίας στην Τουσόν της Αριζόνας, ο Κρις Μάγκνους, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων την Τρίτη από Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που επιμένουν να αναφέρονται στο μεταναστευτικό ζήτημα χρησιμοποιώντας όρους όπως χάος και κρίση.

Τον περασμένο μήνα, οι σκηνές με τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή που έστησαν καταυλισμό κάτω από διεθνή γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας όξυναν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, Δημοκρατικοί της προοδευτικής πτέρυγας και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών καταδικάζουν την άμεση επαναπροώθηση χιλιάδων μεταναστών στην Αϊτή, χώρα που μαστίζεται από τη βία των συμμοριών, τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών και παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα για τον τρόπο που συνοριοφύλακες συλλάμβαναν τους αϊτινούς μετανάστες, καθώς φωτογραφικά στιγμιότυπα με ομοσπονδιακούς να τους κυνηγούν έφιπποι χρησιμοποιώντας τα χαλινάρια σαν μαστίγια προκάλεσαν σοκ σε πολλούς.

Οι περισσότεροι από τους επαναπατρισμούς έγιναν δυνάμει μιας από τις υπερβολικά ευρείες, σύμφωνα με τους επικριτές της, πολιτικές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ. Η πολιτική αυτή, γνωστή με την ονομασία «Title 42», εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2020, στη θεωρία για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και επιτρέπει την ταχεία απέλαση μεταναστών και προσφύγων χωρίς να τους δίνεται δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Πηγή circogreco.gr

Συνοριογραμμή Έβρου: Ηλεκτρονική επιτήρηση με κάμερες & ραντάρ (video)

Η χώρα ενισχύει τη θωράκιση των συνόρων της. Στον Έβρο, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης της συνοριογραμμής.

Από το Σοφικό Ορεστιάδας έως το Δέλτα του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, θα λειτουργήσουν συνολικά 11 νέες κάμερες και ραντάρ.

Η εμβέλεια των καμερών και των ραντάρ ποικίλλει και κυμαίνεται από τα 3,5 μέχρι τα 15 χιλιόμετρα.

Η εικόνα από τις κάμερες και τα δεδομένα από ραντάρ μεταφέρεται σε τέσσερα τοπικά και δύο περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα (σε Σουφλί, Τυχερό, Διδυμότειχο, Φέρες, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα).

Με τη δημιουργία του συστήματος επιτήρησης «θα υπάρχει real time ενημέρωση για τις συνθήκες σε όλο το μήκος των ποτάμιων συνόρων της χώρας με την Τουρκία».

Το έργο προκηρύχθηκε αρχικά το 2016. Είχε προυπολογισμό 14,9 εκατ. Ευρώ.
Πηγή ertnews.gr

«Ξαφνική» συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ: Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά, για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ -και κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών, ο Τούρκος υπουργός απευθύνθηκε στον κ. Παναγιωτόπουλο και του ζήτησε να μιλήσουν ιδιαιτέρως, όπερ και εγένετο. Η συνάντηση κράτησε 15 λεπτά.

Ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά, για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή protothema.gr

Απάντηση Μηταράκη σε Ζεεχόφερ: Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί θέλουν να μείνουν Ελλάδα

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «οι δευτερογενείς ροές είναι μια πραγματικότητα σε μια ενιαία Ευρώπη» - Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «δεν προχωράει ιδιαίτερα».

«Αυτές οι ροές που έρχονται στη χώρα μας δεν έρχονται γιατί θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να πάνε σε χώρες, όπως η Γερμανία, άρα εμείς "πληρώνουμε" το γεγονός ότι αυτές οι χώρες προσελκύουν οικονομικούς μετανάστες» επισήμανε ο Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ για αυξημένες δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ο κ. Ζεεχόφερ απείλησε δε με το ενδεχόμενο επιβολής συνοριακών ελέγχων για τις πτήσεις από Ελλάδα.

Έπειτα από συμφωνία με τη Γερμανία θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης «ένα οικιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα για να βοηθήσει πρόσφυγες που αναγνωρίζονται στη χώρα μας να παραμείνουν εδώ», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε ομιλία του στο Olympia Forum. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αυτό «δεν αφορά επιστροφές από τη Γερμανία, το οποίο θέτει τώρα η Γερμανία».

Ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν κάποιοι ειδικοί έλεγχοι, όποιος από εμάς προσγειώνεται σε γερμανικό αεροδρόμιο από πτήση από Αθήνα, συνήθως υπάρχουν αστυνομικοί που κάνουν έλεγχο διαβατηρίων στην έξοδο».

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «οι δευτερογενείς ροές είναι μια πραγματικότητα σε μια ενιαία Ευρώπη», διευκρινίζοντας ότι οι ροές αυτές αφορούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν δυνατότητα μετακίνησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός ΕΕ. Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ο λόγος που υπάρχουν δευτερογενείς ροές στην Ευρώπη είναι ότι κάποιες χώρες έχουν ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης».

Σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις ο υπουργός Μετανάστευσης απάντησε ότι «έχουν ξεκινήσει έρευνες» και για τις έρευνες αυτές «ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξή τους, γιατί είναι έρευνες που είτε γίνονται από τη δικαιοσύνη είτε από ανεξάρτητες αρχές, που δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση». Επίσης, ανέφερε ότι στη συνάντησή του με την αρμόδια επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, την ενημέρωσε ότι «αυτονόητα η Ελλάδα θα κάνει έρευνα για τις καταγγελίες που υπάρχουν». Επιπλέον, επανέλαβε ότι «έχουν γίνει πολλές έρευνες και από τη Frontex και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέχρι στιγμής όλες αυτές οι έρευνες δεν αποδεικνύουν αυτά που ισχυρίζονται κάποιες ΜΚΟ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «δεν προχωράει ιδιαίτερα» και «συζητάμε περιφερειακά θέματα δευτερεύουσας σημασίας και δεν μπαίνουμε στην ουσία». Η ουσία για την Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, «είναι διττή. Πρώτον χρειάζεται το νέο Σύμφωνο να προβλέπει δράσεις για τη μείωση του μεγέθους του μεταναστευτικού προβλήματος και δεύτερον να έχει μηχανισμό έμπρακτης και υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο θέμα του μηχανισμού αλληλεγγύης».

Για τους εμβολιασμούς στις δομές φιλοξενίας ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «παραμένουν κάτω από το μέσο όρο, ίσως αρνητικά επηρεαζόμενοι από το πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας που αυτές οι κοινωνίες βιώσανε».

Τέλος, σε ερώτηση για το δημογραφικό και τη συζήτηση για την ανανέωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέσα από τη μετανάστευση, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «έχω ένα ιδεολογικό θέμα όχι με τους μετανάστες, αλλά με την παράνομη μετανάστευση και τους λαθροδιακινητές. Θεωρώ ότι η χώρα μας θα έπρεπε να δώσει περισσότερες νόμιμες άδειες». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το πρόγραμμα Golden Visa έχει αποφέρει από το 2013 ως σήμερα στην Ελλάδα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή skai.gr

Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών δύο (2) ατόμων κατηγορούμενων για τα αδικήματα της ληστείας από κοινού και κατά μόνας κατά συρροή και άπαξ, της παράνομης οπλοφορίας κατ’ εξακολούθηση και της παράνομης οπλοχρησίας

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο (2) ατόμων , σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ληστείας από κοινού και κατά μόνας κατά συρροή και άπαξ, της παράνομης οπλοφορίας κατ’ εξακολούθηση και της παράνομης οπλοχρησίας κατ’ εξακολούθηση (Σχετ. το από 02-08-2021 δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Υπηρεσία μας).

Πρόκειται για τους:

1) (επ) UPE ή MERKO (ον) BERSI ή GERSI ή GERH J ή RIGELS του TANI ή ANDREA ή ANDREAS ή TRITAN ή DRITAN ή TRIDAN, γεν. 1997 ή 1999 ή 2000 στην Αλβανία2) (επ) KRYEMADHI ή KYREMADHI (ον) KASTRIOT του HAXHI, γεν. 1992 στην Αλβανία


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τελέστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-388320 και 2310-388319 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 28-03-2022, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Πηγή astynomia.gr

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Το Facebook παραδέχτηκε ότι δεν απαγορεύει πληροφορίες που διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση

Το Facebook απαγορεύει μόνο τις πληρωμένες καταχωρήσεις για παράνομη διέλευση συνόρων, αφήνοντας άθικτες άλλες σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, γίνεται για την προστασία του δικαιώματος των ανθρώπων να ζητούν άσυλο.
Ο αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής του Facebook, William Castleberry, αποκάλυψε ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν απαγορεύει και δεν καταργεί τις πληροφορίες που αναρτώνται στις πλατφόρμες της σχετικά με την παράνομη είσοδο σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ούτε την αναζήτηση βοήθειας από διακινητές.
Απαντώντας σε αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Αριζόνα Μαρκ Μπρνόβιτς, ο οποίος κατηγόρησε τον τεχνολογικό γίγαντα ότι διευκολύνει την «εμπορία ανθρώπων», το Facebook διευκρίνισε ότι αφαιρεί μόνο μηνύματα που προσφέρουν υπηρεσίες διακίνησης επί πληρωμή. Ο Castleberry δήλωσε ότι οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες δεν φιλτράρουν το υπόλοιπο περιεχόμενο για να μην στερήσουν από τους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.
«Μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναπτύξαμε αυτή την πολιτική για να διασφαλίσουμε ότι απαγορεύουμε περιεχόμενο που σχετίζεται με την επιχείρηση παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά δεν παρεμβαίνουμε στην ικανότητα των ανθρώπων να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο. Το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να αναζητούν και να μοιράζονται πληροφορίες που σχετίζονται με τη παράνομη διέλευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκμετάλλευσής τους από τους διακινητές ανθρώπων» δήλωσε ο Γουίλιαμ Καστλμπερι, αντιπρόεδρος του Facebook.


Η απάντηση αυτή δεν ικανοποίησε τον Γενικό Εισαγγελέα Μαρκ Μπρνόβιτς, ο οποίος συνέστησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ να ξεκινήσουν έρευνα για τον φερόμενο ρόλο του Facebook στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

«Η πολιτική του Facebook που επιτρέπει δημοσιεύσεις που προωθούν την παράνομη διέλευση ανθρώπων και την παράνομη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, να φθάνουν τακτικά στα δισεκατομμύρια χρηστών του υπονομεύει σοβαρά το κράτος δικαίου. Η εταιρεία είναι ένας άμεσος διαμεσολαβητής, και έτσι επιδεινώνει, την καταστροφή που συμβαίνει στα νότια σύνορα της Αριζόνα» είπε ο Μαρκ Μπρνόβιτς, Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα.Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα επίπεδα εισροής παράνομων μεταναστών καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, με πολλούς ειδικούς και πολιτικούς να αποκαλούν την κατάσταση ως συνοριακή κρίση.

Οι Αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ στερούνται δραστικών πόρων για να παρακολουθούν τα σύνορα και να φιλοξενούν τους μετανάστες, οι οποίοι συχνά απελευθερώνονται ακόμη και χωρίς να υποβάλλονται σε εξετάσεις ή εμβολιασμούς κατά της COVID-19. Οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική κρατούνται από πράκτορες της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής αφού περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό, στο Sunland Park, στο Νέο Μεξικό.


ΠΗΓΗ   sputniknews.grΠαράνομος μετανάστης βίαζε γυναίκα στο τρένο και οι επιβάτες τραβούσαν βίντεο

 

Ένα φρικτό περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου εκτός από τον δράστη του βιασμού, προκαλεί αποτροπιασμό η συμπεριφορά των άλλων επιβατών που αντί να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα, βιντεοσκοπούσαν τον βιασμό!


Ο δράστης είναι 35 ετών με καταγωγή από το Κονγκό, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα. Προφυλακίστηκε και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή στις 25 Οκτωβρίου. Ο δράστης είχε εισέλθει παράνομα στην χώρα και ενώ είχε ήδη συλληφθεί για άλλα αδικήματα, δεν κινήθηκε ποτέ η διαδικασία απέλασης του.
Το σοκαριστικό γεγονός σε όλη του την έκταση αποκαλύφθηκε όταν οι διωκτικές αρχές έλεγξαν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Το εύρημα είναι σοκαριστικό και έχει αφήσει άφωνη την Αμερική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο: Μια γυναίκα βιάστηκε σε συρμό του μετρό της Φιλαδέλφειας και οι συνεπιβάτες της αντί να καλέσουν την αστυνομία βιντεοσκοπούσαν.

«Υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι στο τρένο που ήταν μάρτυρες αυτής της φρικτής πράξης και θα μπορούσε να έχει σταματήσει εγκαίρως αν κάποιος επιβάτης τηλεφωνούσε στο 911», τον αριθμό κλήσης της αστυνομίας, υποστήριξε ένας εκπρόσωπος της SEPTA ο Τζον Γκόλντεν.

Τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του τρένου δείχνουν τη γυναίκα να προσπαθεί να απωθήσει τον δράστη, σπρώχνοντάς τον επανειλημμένα ενώ εκείνος αρχικά την θωπεύει και στη συνέχεια της επιτίθεται.

Τελικά, κάποιος ενημέρωσε το 911. Αυτό το τηλεφώνημα, από έναν υπάλληλο της SEPTA που εκείνη την ώρα ήταν εκτός υπηρεσίας, επέτρεψε στους αστυνομικούς να σταματήσουν την επίθεση και να συλλάβουν έναν ύποπτο.

ΠΗΓΗ   newsbreak.gr


Η Πολωνία δοκιμάζει τα όρια της Ε.Ε.

Ανοιχτή σύγκρουση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον Μοραβιέτσκι να υποστηρίζει ότι η χώρα του υφίσταται «εκβιασμό»


BPΥΞΕΛΛΕΣ. Σε θέατρο σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Πολωνία μετατράπηκε χθες η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι η Ε.Ε. θα αναλάβει δράση και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι να υποστηρίζει ότι η χώρα του υφίσταται «εκβιασμό». Στις 7 Οκτωβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι μέρος της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δεσμεύει την Πολωνία, αμφισβητώντας μία από τις πλέον θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της Ε.Ε. και αποτελεί άμεση πρόκληση για την ενότητα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο κράτους-μέλους κρίνει ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι ασυμβίβαστες με το σύνταγμα κάποιας χώρας. Απευθυνόμενος στην Πολωνία, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Ισπανός Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, εκτίμησε πως «όταν ένα κράτος-μέλος απειλεί να μη σεβαστεί τους κανόνες, παίρνει μόνο του τον δρόμο για την έξοδο, κανείς δεν το ωθεί». Ακόμη πιο σαφής ήταν τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, δηλώνοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν είναι αναντικατάστατο».

«Απορρίπτουμε τη γλώσσα των απειλών και του καταναγκασμού», είπε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μοραβιέτσκι, ενώ η πλειονότητα των ευρωβουλευτών του ασκούσε σφοδρή κριτική. «Μερικά κράτη-μέλη έχουν συνηθίσει να καταφεύγουν σε εκβιασμούς, δεν είναι δημοκρατία αυτό». Ο Πολωνός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κριτική στη χώρα του είναι «άδικη» και ότι η Πολωνία δεν αμφισβητεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά την «υφέρπουσα εξουσία» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Με την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο υποστήριξε ότι «τα όργανα της Ε.Ε. λειτουργούν πέραν των πλαισίων που έχουν καθορίσει οι συνθήκες».

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της Ενωσης», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


«Η Ε.Ε. μετατρέπεται σταδιακά σε ένα υποκείμενο που δεν αποτελεί ένωση ελεύθερων κυρίαρχων κρατών», υποστήριξε ο Πολωνός πρωθυπουργός, «τα πρωτεία του ευρωπαϊκού δικαίου έχουν όρια». Εχουν πράγματι υπάρξει στο παρελθόν δικαστικές αποφάσεις που θέτουν όρια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά ήταν απολύτως συγκεκριμένες και δεν είχαν την ευρεία εφαρμογή της απόφασης του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η απόπειρα, λ.χ., της Γερμανοδανέζας Κορίνας τσου Ζάιν Βιτγκενστάιν να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο ώστε να κατοχυρώσει τίτλο ευγενείας της στην Αυστρία απορρίφθηκε, καθώς έγινε αποδεκτό ότι η κατάργηση των τίτλων τιμής, το 1919, αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της Αυστρίας που πρέπει να γίνει σεβαστό. Πιο σημαντική ήταν η αμφισβήτηση από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Τα πρωτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση. Επρόκειτο για μια απόλυτη εξαίρεση», είχε πει τότε ο πρόεδρος του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Φοσκιλε.

Με αυτά τα δεδομένα, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια στο εξής για την Πολωνία; Η πρόεδρος της Κομισιόν απαρίθμησε χθες τις επιλογές: Η Επιτροπή μπορεί να εκκινήσει μια νέα διαδικασία επί παραβάσει, πέρα από αυτή που έχει ήδη πυροδοτηθεί λόγω της ασυμβατότητας των μεταρρυθμίσεων της πολωνικής Δικαιοσύνης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Η Κομισιόν έχει επίσης στη διάθεσή της το εργαλείο της αιρεσιμότητας, δηλαδή τη δυνατότητα να «παγώσει» τη χορήγηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, υπάρχει η λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, που έχει ξεκινήσει εις βάρος της Πολωνίας από το 2017, αλλά στην πράξη δεν οδηγεί πουθενά, καθώς η φάση των κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία στο Συμβούλιο, η οποία δεν υπάρχει.

Η οδός του συμβιβασμού


Εναλλακτικά, βεβαίως, υπάρχει η οδός του συμβιβασμού. «Ημουν και θα είμαι υπέρμαχος του διαλόγου. Είναι μια κατάσταση που μπορεί και πρέπει να επιλυθεί. Θέλουμε μια ισχυρή Πολωνία σε μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. Ο δε Μοραβιέτσκι, ταυτόχρονα με τις βαριές καταγγελίες εις βάρος της Ε.Ε., φρόντισε να επισημάνει ότι το πειθαρχικό όργανο του Συνταγματικού Δικαστηρίου –μήλον της Εριδος στην πρώτη φάση της διαμάχης, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για ωμή κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης– θα αχρηστευθεί επειδή «δεν λειτούργησε με τον τρόπο που αναμενόταν».

Πηγή kathimerini.gr

Προφυλακίστηκαν δύο Τούρκοι που εμπλέκονται στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στη Ρόδο

Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση

Άλλα τέσσερα άτομα απολογήθηκαν χθες στην ανακρίτρια Ρόδου, καθώς φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και η οποία δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Πρόκειται για δύο Τούρκους ηλικίας 33 ετών οι οποίοι είναι κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του σκάφους με το οποίο έγινε η μεταφορά των παράτυπων αλλοδαπών από τα γειτονικά παράλια στο νησί μας, καθώς και δύο Έλληνες ηλικίας 66 και 71 ετών, επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται για τη φιλοξενία των μεταφερομένων στα καταλύματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι δύο Τούρκοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, ενώ οι δύο Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 15.000 ευρώ έκαστος.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Δημήτρης Βερβέρης και Γιώργος Κυπραίος.

Επίσης χθες αργά το απόγευμα επρόκειτο να απολογηθεί για την ίδια υπόθεση και ένας 38χρονος Σύριος που φέρεται ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Νικήτα Μπόλκα και Άκη Δημητριάδη.

Πιο αναλυτικά, όπως είναι γνωστό, σε βάρος των εμπλεκομένων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις που αφορούν τα εξής αδικήματα:

• Διευκόλυνση μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

• Εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

• Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

• Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα όπου οι δραστηριότητες ασκούνται κατ’ επάγγελμα και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης

• Απείθεια

• Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

• Κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

• Παράνομη οπλοκατοχή

Τι είπαν στις απολογίες τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Τούρκοι αποδέχτηκαν τις κατηγορίες της μεταφοράς (χωρίς την επιβαρυντική διάταξη εκ κερδοσκοπίας) και της παράνομης εισόδου στη χώρα μας, αρνήθηκαν όμως ότι ανήκουν σε οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης του σκάφους ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να κάνει τη μεταφορά καθώς όφειλε χρήματα από δάνειο που είχε πάρει από άτομο που φέρεται ως ένα από τα ηγετικά της οργάνωσης στην Τουρκία. Ο τελευταίος του ζήτησε να κάνει τη μεταφορά προκειμένου να «πατσίσουν» το χρέος που του είχε ο 34χρονος Τούρκος. Μάλιστα ο κατηγορούμενος τόνισε ότι απειλήθηκε για το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον Τούρκο συγκυβερνήτη δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι γνωρίζεται με τον 34χρονο συγκατηγορούμενό του και όταν του είπε πως ήθελε να τον βοηθήσει σε μία δουλειά που θα έκανε εκείνος δέχτηκε. Ο συγκυβερνήτης είπε επίσης πως δεν γνώριζε τι δουλειά ήταν αυτή και όταν πλέον κατάλαβε ήταν αργά, δεν μπορούσε να κάνει πίσω καθώς και αυτός απειλήθηκε από τα μέλη του «κυκλώματος» στην Τουρκία.

Τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται αρνήθηκαν και οι δύο επιχειρηματίες του νησιού μας, οι οποίοι και τόνισαν μεταξύ άλλων ότι φιλοξενούσαν στα καταλύματά τους τηρώντας τόσο τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας όσο και τα νόμιμα. Δηλαδή έλεγχαν όλους για διαβατήρια, άδειες διαμονής κ.α. χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να εξακριβώσουν αν τα συγκεκριμένα έγγραφα ήταν νόμιμα ή όχι.

Μάλιστα ο 66χρονος αποκάλυψε κατά την απολογία του ότι στις 8 το πρωί την ημέρα της σύλληψής του από τους Λιμενικούς είχε επικοινωνήσει με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου προκειμένου να τους ενημερώσει για τον αυξημένο αριθμό αλλοδαπών που έρχονταν στις ημέρες εκείνες στην επιχείρησή του και καθώς ο υπεύθυνος απουσίαζε, τον πληροφόρησαν ότι θα τον καλούσαν πίσω. Λίγη ώρα αργότερα έγινε «έφοδος» στην επιχείρησή του και συνελήφθη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη των πέντε εμπλεκομένων (εκ των οποίων τρεις (03) αλλοδαποί και δύο (02) ημεδαποί), για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο, έγινε από τα στελέχη μικτού κλιμακίου της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ).

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου 2021 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους (Α.Λ.Σ.) σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και συγκεκριμένα κοντά στις Φάνες. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., όπου στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν και ακινητοποίησαν το ανωτέρω ταχύπλοο, κάνοντας χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων άλλα και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, διότι το συγκεκριμένο ταχύπλοο σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στη συνέχεια περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., επιβίβασε όλους τους επιβαίνοντες από το ταχύπλοο, δυο (02) διακινητές και είκοσι επτά (27) αλλοδαπούς, ενώ το ρυμούλκησε με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου όπου και κατασχέθηκε.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος του ανωτέρω κυκλώματος φέρεται να είναι ο 38χρονος αλλοδαπός από τη Συρία, κάτοικος Ρόδου. Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και επισταμένων ερευνών από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της ΔΑΠΘΑΣ, ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην πόλη της Ρόδου ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου 2021.

Ο προαναφερόμενος συλληφθείς – σύμφωνα και με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- φέρεται ότι συντόνιζε σε συνεργασία με τους διακινητές στην Τουρκία, την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο και φρόντιζε για την παραλαβή και μεταφορά τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι οποίες λειτουργούσαν ως “safe house”, προκειμένου να τους αποκρύψουν από τις διωκτικές αρχές, ώστε να μην καταγραφούν.

Έπειτα από τη διενέργεια νομότυπης κατ' οίκον έρευνας σε δύο (02) καταλύματα εντοπίστηκαν – μεταξύ άλλων, εννέα (09) αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, των οποίων την παράνομη μεταφορά είχε συντονίσει ο 38χρονος αλλοδαπός από τη Συρία, ενώ οι δύο (02) ημεδαποί ιδιοκτήτες τους συνελήφθησαν.

Από τη διενέργεια νομότυπης κατ' οίκον έρευνας στην οικία του 38χρονου αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

α) Ένα (01) αμφιβόλου γνησιότητας διαβατήριο της Αλβανίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.

β) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της Ιταλίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.

γ) Δύο (02) αμφιβόλου γνησιότητας Υπηρεσιακά Σημειώματα Ελευθέρωσης Α.Τ. της ημεδαπής με στοιχεία τρίτων προσώπων.

δ) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου Covid-19 με στοιχεία τρίτου προσώπου.

ε) Mία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της αλλοδαπής.

στ) Ένα (01) απόκομμα ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από Πειραιά για Ρόδο με στοιχεία τρίτου προσώπου.

ζ) Τέσσερα (04) εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, διαφόρων χρηματικών ποσών συνολικής αξίας 3.754 ευρώ.

η) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 92,00 ευρώ.

θ) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 270 ευρώ.

ι) Φωτοαντίγραφο κράτησης τριών (03) αεροπορικών εισιτηρίων τρίτων προσώπων, από το αεροδρόμιο Ρόδου με προορισμό το αεροδρόμιο Αθηνών.

ια) Δύο (02) τετράδια τα οποία περιέχουν σημειώσεις με ονόματα πλήθους τρίτων προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.

ιβ) Εννέα (09) συσκευές κινητών τηλεφώνων.

ιγ) Ένα (01) πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 19 cm.

ιδ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

ιε) Τρεις (03) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

ιστ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με αποσπασμένες τις κάρτες sim.

ιζ) Τρεις (03) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου τρίτου προσώπου.


ιη) Τρεις (03) κάρτες τραπεζικών αναλήψεων τρίτων προσώπων.

ιθ) Ένα (01) βιβλιάριο τραπέζης.

κ) Μία κάρτα τραπέζης στοιχείων λογαριασμού.

κα) Φωτοαντίγραφο πράξης προσφυγής.

Πηγή rodiaki.gr

Μείωση διαμενόντων προσφύγων – μεταναστών στην Σάμο κατά 93%

Μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021
, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου- καταγράφεται στους διαμένοντες στην Σάμο, η οποία είναι της τάξης του 93% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 87%, η Κως με 84%, και η Λέσβος τελευταία με το μικρότερο ποσοστό 68%.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Σεπτεμβρίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο εννεάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 75% στα νησιά και κατά 50% στο σύνολο, σε σχέση με το 1ο εννεάμηνο του 2020.

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, το 1ο εννεάμηνο του 2021, 8.893 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 6.137 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 75.746 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Σεπτέμβριο του 2021 διαμένουν 40.061.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 53%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 42.900, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 90.678.

Πηγή samostoday.gr

Απίστευτη υπόθεση στα Πατήσια: Η σαρία εφαρμόστηκε σε 17χρονη - Την κακοποίησε ο πατριός της γιατί δεν ήθελε να παντρευτεί

Ο πατριός επιχείρησε να πνίξει την ανήλικη μαζί με τη μητέρα της - Συνελήφθηκαν πατριός και μητέρα

Ασύλληπτης βιαιότητας υπόθεση εκτυλίχθηκε στα Πατήσια, με 17χρονη αλλοδαπή να κακοποιείται από τον πατριό της και στη συγκεκριμένη αποτρόπαια πράξη να εμπλέκεται και η μητέρα της. Όλα αυτά επειδή το κορίτσι δεν ήθελε να παντρευτεί 40χρονο.

Ο 53χρονος πατριός της, την έκλεισε σε ένα δωμάτιο, τη χτύπησε και την κακοποίησε σεξουαλικά.

Μάλιστα, επιχείρησε να την πνίξει και στην εν λόγω ενέργεια συμμετείχε και η ίδια η 47χρονη μητέρα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι νομικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει, ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος του πατριού από την Εισαγγελία Αθηνών.

Ο πατριός και η μητέρα συνελήφθησαν.
Πηγή protothema.gr

Τ. Θεοδωρικάκος: Απαράδεκτη η κατάσταση σε πανεπιστήμια – Οι πρυτανικές αρχές υπεύθυνες για την εφαρμογή της νομιμότητας

Θέλουμε μια αστυνομία φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη


Μια αστυνομία που έχει «καθοριστικό ρόλο» στην ελληνική κοινωνία και λειτουργεί «με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους» περιέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του προστάτη της Αγίου Αρτεμίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον προαύλιο χώρο της πρώην σχολής αξιωματικών του Σώματος.

«Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΛΑΣ» διεμήνυσε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Η αστυνομία παρεμβαίνει όταν οι νόμοι παραβιάζονται, υπηρετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συνδράμει όταν της ζητηθεί κάθε προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας σε κάθε έκτακτη ανάγκη» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ακόμη πως «σε μια σύγχρονη κοινωνία μιλάμε για μια αστυνομία πολλαπλών ρόλων» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή που είχε τον περασμένο χρόνο «στην αποτροπή μιας ασύμμετρης απειλής όταν κράτησε όρθια τα σύνορά μας στον Έβρο απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει δυστυχισμένους ανθρώπους».

Ως προς την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως καθημερινά προσθέτει νέες επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκλημάτων, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τις ηλεκτρονικές απάτες, την ενδοοικογενειακή βία. «Η ΕΛΑΣ αποτελεί ισχυρό κρίκο στο μέτωπο της λογικής απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημόσια υγεία διαδίδοντας ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο» είπε ακόμη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις επισημαίνοντας πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως λίγες δεκάδες διαδηλωτών μπορούν να παραλύουν τη ζωή των πόλεων. «Έχουν γίνει υπερβολές. Η ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να διασφαλίζεται, γι’ αυτό και ο νόμος πλέον εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό» σημείωσε.

Για τα πανεπιστήμια είπε πως «αποτελούν χώρους μόρφωσης και ελευθερίας και γι’ αυτό «όσοι βρίσκονται εκεί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια». Στη συνέχεια έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω της δύναμης της αδράνειας του παρελθόντος» για να προσθέσει πως «οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη των σχεδίων ασφαλείας και εφαρμογής της νομιμότητας, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ακόμη πως ενισχύεται η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές και πως θα προστεθούν νέες νυχτερινές περιπολίες, ενώ με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα απελευθερωθούν δυνάμεις από γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για μια αστυνομία φιλική στον πολίτη, μια αστυνομία φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους» κατέληξε.

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της αστυνομίας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης. «Τεχνολογία, καινοτομία, ψηφιακά μέσα, τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύονται κατά την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Σώματος σύμμαχοί μας, επιταχυντές διαδικασιών, αλλά και εργαλεία για την ενεργοποίηση μηχανισμών διευκόλυνσης του πολίτη» σημείωσε. «Αυταπόδεικτα η υλοποίηση ενός ισχυρού ψηφιακού μηχανισμού θα ανυψώσει τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες και θα επιφέρει ιδιαιτέρως ισχυρή προβλεψιμότητα και συνακόλουθα αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκληματικών και παραβατικών φαινομένων».

«Όροι, όπως ψηφιακή αστυνομία, πράσινη αστυνομία, αστυνομία εγγύτητας κυριαρχούν το 2021 και διανοίγουν νέες μελλοντικές προοπτικές, για την Ελληνική Αστυνομία» είπε.

Στο πλαίσιο του εορτασμού βραβεύτηκαν μέλη της αστυνομίας για το έργο τους, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου της συλλογής ιστορικών κειμηλίων της ελληνικής αστυνομίας. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται στολές, κράνη, εξοπλισμός, υπηρεσιακές γραφομηχανές κλπ.

Πηγή kathimerini.gr

Citroen Ami για ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό Σώμα – Για πού προορίζονται

Τα πρώτα διθέσια οχήματα που οδηγούνται ακόμα και από παιδιά 16 ετών βάφτηκαν στα χρώμα των Σωμάτων Ασφαλείας. Από 1 Ιανουαρίου 2022 η διάθεση στο αγοραστικό κοινό

Το Citroen Ami είναι ένα διθέσιο όχημα που σύντομα θα το δούμε στους δρόμους. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που έχει άδεια… μοτοποδηλάτου. Το συγκεκριμένο μπορεί να οδηγηθεί από 16 ετών και η φόρτιση του γίνεται από μία απλή πρίζα. Έχει αυτονομία 75 χιλιόμετρα και ανώτατη τελική ταχύτητα τα 45 χλμ./ώρα.

Παρ΄ όλα αυτά το γαλλικό μικρό θα κάνει την εμφάνισή του, τόσο ως περιπολικό όσο και ως όχημα του Λιμενικού. Ήδη τα δύο πρώτα με τα χρώματα και τα σήματα Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν από τα logistics στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί φορτώθηκαν σε πλοίο της γραμμής με τελικό προορισμό τη Χάλκη.
Αρχή με Αστυνομία και Λιμενικό

Η επιλογή της Χάλκης δεν έγινε τυχαία. Ο όμιλος Συγγελίδη και η Citroen έχουν κάνει γνωστό πως θα συνεργαστούν με τους Τοπικούς Φορείς με σκοπό να προωθήσουν την «πράσινη» ανάπτυξη. Κάτι αντίστοιχο που έχουμε δει με την VW στην Αστυπάλαια.

Η εισαγωγική εταιρεία έχει κάνει γνωστό πως θα κάνουν δωρεές ηλεκτρικών οχημάτων και αυτή είναι η αρχή με τα Σώματα Ασφαλείας του νησιού.

Πότε ξεκινούν οι παραγγελίες

Όπως ήδη έχει κάνει γνωστό το Newsauto η τιμή του Citroen Ami θα κυμαίνεται κοντά στις 8.900 ευρώ. Ωστόσο η τελική τιμή διαμορφώνεται με την κρατική επιδότηση. Με λίγα λόγια θα κοστίζει κάτω από τις 8.000 ευρώ. Παρά τη ζήτηση που υπάρχει οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2022.


Πηγή newsauto.gr

Συνελήφθη Αλγερινός μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στη σύλληψη ενός Αλγερινού, για κλοπή από αυτοκίνητο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η Αστυνομία.

Ο αλλοδαπός έγινε αντιληπτός να κλέβει από αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Ιασωνίδου μία ηλεκτρονική συσκευή, γύρω στις 5 το απόγευμα. Τον δράστη κατεδίωξαν αστυνομικοί της ομάδας «Ζ».

Ο αλλοδαπός έπεσε πάνω σε δημοτικούς αστυνομικούς και στη συνέχεια συνελήφθη.

Μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

Πηγή thestival.gr

Ο Ζεεχόφερ πρότεινε ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα λόγω μεταναστών - Υπ. Μετανάστευσης: Έχουμε υπογράψει συμφωνία

«Έχουμε απαντήσει αναλυτικά σε παλαιότερες επιστολές για το θέμα της μετακίνησης αναγνωρισμένων προσφύγων και υπογράψαμε με τη Γερμανία σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο και θα εφαρμόσουμε. Είναι αυτονόητο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό δήλωσαν νωρίτερα απόψε κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, ότι οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στην Γερμανία αφορούν μετανάστες οι οποίοι «έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή έχουν μάλιστα λάβει ήδη και προστασία».

«Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι! Δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα και τόνισε ότι, εάν δεν υπάρξει λύση, η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής συνοριακών ελέγχων, δηλαδή ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, από τις 80.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν υποβληθεί από τον Ιανουάριο έως τώρα στη Γερμανία, οι 34.000 αφορούν μετανάστες οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στην Ελλάδα. Όπως είπε, «από αυτούς που είχαν ήδη άσυλο στην Ελλάδα, η Ελλάδα πήρε πίσω μόνο μία περίπτωση».

Αν αυτό δεν αλλάξει, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, τότε θα εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους για τις πτήσεις από Ελλάδα. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο επίσης θα λάβω, εάν δεν καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση με την Ελλάδα», ανέφερε, για να προσθέσει: «Δώσαμε στην Ελλάδα ισχυρή ανθρωπιστική βοήθεια. Βοηθήσαμε περισσότερους από 3000 πρόσφυγες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προσφέρει ανάλογη βοήθεια. Και όταν κανείς βοηθά τόσο μια χώρα, τότε θα πρέπει να μπορεί και να περιμένει ότι θα υπάρξει μια συναίνεση σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή μετανάστευση, όταν άνθρωποι που έχουν ήδη λάβει προστασία απλώς προχωρούν παραπέρα». Ο Χορστ Ζεεχόφερ σημείωσε ακόμη ότι έχει προσωπικά διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ελάμβανε οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία για να κατοχυρώσει ότι εξασφαλίζονται στέγη, περίθαλψη και ιατρική φροντίδα αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Μετανάστευσης έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση της συμφωνίας, αλλά δεν την έχει μέχρι τώρα υπογράψει. «Θα καταβάλουμε μια νέα προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και, εάν αυτό δεν συμβεί - το εισηγήθηκα σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο - θα εξετάσουμε κάτι το οποίο βρήκα κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από τέσσερα χρόνια: αυτά τα άτομα, όταν φθάνουν στο αεροδρόμιο στην Γερμανία, να τα επιστρέφουμε πίσω στην Ελλάδα. Αυτό τότε με παράκληση της Ελλάδας τερματίστηκε και αυτό θα ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο», ανέφερε.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πάντως ότι το ζήτημα αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «και σε αυτό το ζήτημα δεν είναι επαρκώς ενεργή». Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «όσο λιγότερη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου υπάρχει, τόσο περισσότερο θα λαμβάνονται εθνικά μέτρα και δεν μπορεί να το επιθυμεί κανείς αυτό. Αυτά τα πράγματα μπορούν να επιλυθούν σε ευρωπαϊκή βάση», κατέληξε και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν χωράει αναβολή, ούτε καν σε μια μεταβατική περίοδο μεταξύ δύο κυβερνήσεων.

Πηγή real.gr

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Στην εκδήλωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εορτασμό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου παρευρέθη αντιπροσωπεία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. (fotos)

 


Μετά από πρόσκληση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ,παρευρεθηκαμε σήμερα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΥΦΥ κ. Δημάκη Λάζαρο και τον αντιπρόσωπο του Σωματείου Συνοριακών Φυλάκων Αττικής στη ΠΟΣΥΦΥ κ. ΠΕΝΝΑ Θωμά, εκπροσώποντας την ΠΟΣΥΦΥ και το Σωματείο Συνοριακών Φυλάκων Αττικής , στην επίσημη τελετή εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Αστυνομίας και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Στον εορτασμό παρέστη η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, Υπουργοί της Κυβέρνησης, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Βουλευτές πρώην Υπουργοί και εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων, πρώην Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας όπως επίσης και απόστρατοι Αξιωματικοί.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, βραβεύτηκαν Υπηρεσίες και αστυνομικοί, για την προσφορά τους στο Σώμα και στο κοινωνικό σύνολο καθώς και για τη συμβολή τους στην ασφάλεια της χώρας.

Ενδεικτικά, μέσα σε αυτούς και ο Διοικητής και το προσωπικό (αστυνομικό προσωπικό και Συνοριακοί Φύλακες) του Αστυνομικού Τμήματος Μεγίστης, σε ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής συμβολής του στην ασφάλεια, προστασία της κοινωνίας του ακριτικού νησιού του Καστελλόριζου και φύλαξης των συνόρων μας.

Μέσα σε αυτούς και ο Συνοριακός φύλακας ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μιχαήλ.

Αλλα και η Αστυφύλακας Ελισσάβετ Αρτσέτου, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε ένδειξη αναγνώρισης του ήθους και της ενσυνείδητης επιτέλεσης των καθηκόντων της, ως Αστυνομικού και πολύτεκνης μητέρας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Εκθεσιακού Χώρου Ιστορικών Κειμηλίων» Ελληνικής Αστυνομίας, όπου εκτίθενται αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, στολές ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και άλλα αστυνομικά αντικείμενα.

Η Ημέρα της ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


bordernews.gr