Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου Μηταράκης-πρέσβεις Ε.Ε.

Στη Σάμο βρέθηκαν την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι επικεφαλής ή εκπρόσωποι πρεσβειών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν πρωτοβουλίας της σλοβενικής προεδρίας.

Από κοινού με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη, επισκέφθηκαν τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Ζερβού Μυτιληνιών, όπου ενημερώθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, κάποιοι εκ των διπλωματών είχαν επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν και την παλαιά δομή-ΚΥΤ στο Βαθύ, «και είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν ιδίοις όμμασι τις πιο σύγχρονες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες» διαμονής των μεταναστών-προσφύγων στην ΚΕΔ.

Ο κ. Μηταράκης και οι πρέσβεις συναντήθηκαν και με την τοπική διοίκηση του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκαν για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και τις προσπάθειες αποτροπής νέων παράτυπων αφίξεων στο νησί από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.

Frontex: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για αύξηση του αριθμού των μεταναστών

«Η άφιξη πολλών ανθρώπων μέσω της Λευκορωσίας αναμένεται να συνεχιστεί»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με την άφιξη πολλών ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή μέσω της Λευκορωσίας να αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε την Παρασκευή (12/11) ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί.
«Μπορούμε να δούμε από το μοντέλο μας ανάλυση κινδύνου ότι όλοι οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτήν την κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι η κατάσταση δεν αλλάζει, ούτε αποκλιμακώνεται…» , είπε στο Reuters σε συνέντευξή του.

Όπως εκτίμησε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πρόσθεσε ότι, παρόλο που η Frontex δεν έχει στείλει δυνάμεις της στο πεδίο για να υποστηρίξει την Πολωνία εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, συζητά για την κοινή χρήση πρόσθετων δορυφορικών εικόνων και την αύξηση της εναέριας επιτήρησης με τη χώρα.

Σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει την Πολωνία να επαναπατρίσει μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους, όπως το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει το Μινσκ ότι ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορά της. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ένωσης, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες, από τη Δευτέρα.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, με τον ΠΟΥ να κρούει καμπανάκι, νωρίτερα σήμερα, για την υγεία τους, και τη διεθνή κοινότητα να ζητεί εδώ και μέρες – από την Πέμπτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – την εκτόνωση της κρίσης βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή newsbeast.gr

Πάνω από 72 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν σε δύσβατη περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου στη Θεσπρωτία

Στην κατάσχεση σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών προχώρησαν στις 11-11-2021 το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες, είχαν εντοπίσει, με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου « LUSSY », δύο ταξιδιωτικούς σάκους, κρυμμένους σε δύσβατη και θαμνώδη περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν συνολικά (67) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 72 κιλών και 634 γραμμαρίων.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ανακάλυψη της ταυτότητας και τον εντοπισμό των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Πηγή astynomia.gr


Πρόσφυγες-Μετανάστες / Από 16 Νοεμβρίου μόνο ηλεκτρονική η ανανέωση των αδειών διαμονής

Σε δικηγόρους ανατίθεται η ηλεκτρονική ανανέωση αδειών διαμονής 700.000 μεταναστών και προσφύγων


Οι πολίτες τρίτων χωρών από την Τρίτη 16 Νοεμβρίου θα μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες διαμονής του, τα δελτία διανομής και τα δελτία μόνιμης διαμονής αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Η ηλεκτρονική ανανέωση αφορά σε περίπου 700.000 δικαιούχους, από τους οποίους οι 250.000 είναι κάτοχοι τίτλων διαμονής με ημερομηνία λήξης στις 31/12/2021, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με την ηλεκτρονική ανανέωση θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και η αναμονή στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των αρμοδίων Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, ενώ παράλληλα θα εξοικονομηθούν ανθρώπινοι πόροι για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών διαμονής.

Η διαδικασία προϋποθέτει την ταυτοποίηση του χρήστη μέσω κινητού τηλεφώνου και email. Η επικοινωνία με τον αιτούντα θα διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η υποβολή της αίτησης από πληρεξούσιο δικηγόρο θα πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (portal.olomeleia.gr), η οποία διαλειτουργεί με το πληροφοριακό σύστημα «Μετανάστευση».

Με την ολοκλήρωση επεξεργασίας της αίτησης, οι υπηρεσίες μίας στάσης του υπουργείου και των αποκεντρωμένων διοικήσεων θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά πρόσκληση για τη λήψη των βιομετρικών δεδομένων σε προκαθορισμένη ημερομηνία.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://applications.migration.gov.gr/metanasteusi/

Πηγή avgi.gr

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΕΔ. Σύσκεψη του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου με τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων

Ευρεία σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, στην οποία αποφασίστηκε να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει την στρόφιγγα και θα πλημμυρίσει Ελλάδα και Ευρώπη με 5 εκατ. πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, υπό τον Αρχηγό, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων με ιδιαίτερη έμφαση στην επαύξηση της επιτήρησης χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας μας με την Τουρκία, στην αυξημένη ετοιμότητα, καθώς και στην άμεση αναφορά περιστατικών από τις μονάδες της παραμεθορίου που αφορούν σε αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Όλα τα παραπάνω έγιναν σε συντονισμό με τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Πηγή kranosgr.com

Τουρκία: Για να προλάβει κυρώσεις-ζήτηθηκε από αεροπορική εταιρεία να μην παίρνει ύποπτους για μετανάστευση

Η ίδια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως συζητιέται η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρίες τρίτων χωρών που διευκολύνουν την μετάβαση μεταναστών προς το Μινσκ της Πολωνίας «φωτογραφίζοντας» την Turkish Airlines.

Σπεύδει να προλάβει τις ευρωκυρώσεις για το μεταναστευτικό η Τουρκία στη σκιά του χάους με χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia, κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, δεν θα επιτρέπει σε πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης να επιβιβάζονται σε πτήσεις της από την Τουρκία.

Η Belavia ανακοίνωσε πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

«Σύμφωνα με μια απόφαση των αρμόδιων τουρκικών αρχών, από τις 12.11.2021 πολίτες του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης δεν θα γίνονται δεκτοί για να μεταφερθούν με πτήσεις από την Τουρκία στη Λευκορωσία», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Belavia.

Η Belavia, η οποία απαγορεύεται να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την καθήλωση ενός αεροπλάνου νωρίτερα φέτος, συνεχίζει να εκτελεί δρομολόγια προς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, που διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννη Παλαιολόγο, η ίδια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως συζητιέται η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρίες τρίτων χωρών που διευκολύνουν την μετάβαση μεταναστών προς το Μινσκ της Πολωνίας «φωτογραφίζοντας» την Turkish Airlines.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έχει δραστηριοποιηθεί για να μεταφέρει το μήνυμα πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει αυτή η ροή. Μάλιστα, ήδη η Turkish Airlines έχει κυκλοφορήσει μήνυμα προς το επιτελείο της που λέει πως δεν πρέπει να επιτραπεί να ταξιδέψουν πολίτες από την Συρία, Υεμένη και το Ιράκ που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς το Μινσκ. Παράλληλα, η Άγκυρα, ζήτησε από κλιμάκιο Πολωνών αξιωματούχων να επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητηθεί το θέμα.

Πηγή skai.gr

Μήνυση στην Ολλανδή δημοσιογράφο από τον Δήμαρχο Ύδρας: Ανθελληνική η συμπεριφορά της


Συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα η Ολλανδή δημοσιογράφος που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ύφος και την ρητορική της για τις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στην Τουρκία.


Η δημοσιογράφος έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις και στην Ύδρα, όπου διαμένει επί δεκαετίες, λόγω χαρακτηρισμών για τους κατοίκους του νησιού, που οδήγησαν τον Δήμαρχο να προαναγγείλει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της.

Ο Γιώργος Κουκουδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1, πνέει μένεα για την Ολλανδή δημοσιογράφο, αναφέροντας σχετικά πως «δεν μπορεί να λέει ότι έχουμε ακροδεξιά συμπεριφορά και ξενοφοβικές τάσεις, σε ένα νησί που είναι τόσο γνωστό για την φιλοξενία του και ένα νησί που έχει προσφέρει τόσα πολλά».

«Ουδέποτε υπήρχαν προβλήματα, διατηρεί σπίτι επί 40 χρόνια στο νησί, την θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Ύδρας», προσέθεσε ο Δήμαρχος.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Κουκουδάκης, η Ολλανδή δημοσιογράφος «έχει αναπτύξει και μέσω των δημοσιεύσεων της μια ανθελληνική συμπεριφορά. Πέρσι τον Μάρτιο, που η Τουρκία μας ασκούσε πίεση στον Έβρο, με χιλιάδες ανθρώπους, στην ιστοσελίδα της κατηγορούσε την Ελλάδα για καταπάτηση δικαιωμάτων και ότι προβαίνει σε επαναπροωθήσεις».


ΠΗΓΗ   blueskytv.gr


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Τραυματισμός μη νόμιμων μεταναστών στο Πρωτοκλήσσι Σουφλίου (βίντεο)

Επτά μη νόμιμοι μετανάστες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι χθες το μεσημέρι της Τρίτης στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου μετά από ανατροπή επιβατικού αυτοκίνητου στο οποίο επέβαιναν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μάνδρας Δερείου στο ύψος του χωριού Πρωτοκλήσσι.

Τα περιστατικά των τραυματιών διερευνώνται καθότι ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στην Covid 19.Μεταφερθηκαν για νοσηλεία στους θαλάμους ενώ οι εξετάσεις τους αναμένεται να δείξουν την σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Το περιστατικό συνέβη μετά από προσπάθεια του οδηγού να πάρει την στροφή κάτι που δεν κατάφερε με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το αμάξι.

Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Πηγή evros24.gr

Νέες απειλές Ερντογάν: «Αν ανοίξουμε τα σύνορα μας στους μετανάστες, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα»

«Οι Έλληνες καταδικάζουν στον θάνατο τους πρόσφυγες, τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους», οι απίστευτοι ισχυρισμοί Ερντογάν - Το σχόλιο του Τούρκου προέδρου για την εγκατάσταση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη
Φανερή είναι η αμηχανία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ και ενώ η δημοτικότητά του βρίσκεται σε κατρακύλα, με την οικονομία της χώρας του να είναι, την ίδια στιγμή, σε περιδίνηση. Ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου από τις τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνεται στο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων και απειλών στο οποίο έχει επιδοθεί αυτό το διάστημα. Αυτήν την φορά λέει ότι οι Έλληνες «καταδικάζουν στον θάνατο τους πρόσφυγες, τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους».

Επιτέθηκε, μάλιστα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι λέει ψέματα για το μεταναστευτικό.

«Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα» δήλωσε, ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος απειλώντας ευθέως την Αθήνα.

«Είναι αχαριστία να λέει πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατ. πρόσφυγες. Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα που στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο. Ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις μέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.»

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται σε μια στιγμή που η πίεση είναι τεράστια στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας, με τον «τουρκικό δάκτυλο» να διαφαίνεται ξεκάθαρα πίσω από τη νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με δεκάδες πτήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία προς τη Λευκορωσία. Γι' αυτές τις πτήσεις οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των τρίτων χωρών που παρακολουθούνται για πιθανή μεταφορά μεταναστών.

Για την Αλεξανδρούπολη

Παράλληλα, με αιχμή την έναρξη των εργασιών υποστήριξης και εγκατάστασης μιας δύναμης περίπου 400 ανδρών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ο Ερντογάν διεμήνυσε με ειρωνεία ότι η Ελλάδα «έχει μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση».

Απάντηση στο νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Οικονόμου.

Για τους εξοπλισμούς

Νωρίτερα σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: «Η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν να εξοπλιστούν με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Αλλά αυτή είναι που προκαλεί ζημίες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν. Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού».

«Ο εξοπλισμός δεν έχει κανένα νόημα ακόμα κι αν είναι αριθμητικά ισοδύναμος με την Τουρκία γιατί τα μαθηματικά και η ιστορίας είναι ξεκάθαρα. Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία» πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή protothema.gr

Τον… περίμεναν οι αστυνομικοί και η Λούσυ!

Σε περιοχή της Ηγουμενίτσας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ημεδαπό να κινείται πεζός μεταφέροντας ταξιδιωτικό σάκο και ακολούθως εισήλθε στο σπίτι του.

Όπως προέκυψε, ο σάκος περιείχε έξι δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -6- κιλών και -170- γραμμαρίων.

Επιπλέον, κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σπιτιού, στην οποία συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος «LUSSY», βρέθηκε και κατασχέθηκε εξοπλισμός καλλιέργειας εσωτερικού χώρου (μετασχηματιστής, λαμπτήρας θερμότητας, αλουμινένιο αντανακλαστικό φύλλο θερμότητας, φυτόχωμα), ο σκοπός της κατοχής του οποίου ερευνάται.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Πηγή epiruspost.gr

«Δεν υπάρχουν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα»

Σε επτά χρόνια η Ελλάδα έχει προσφέρει «ασφαλές λιμάνι» σε τουλάχιστον 1εκ πολίτες, ενεργώντας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ οι καταγγέλλοντες συγχέουν το δικαίωμα αποτροπής εισόδου με την παράνομη πράξη επαναπροώθησης.

Διονύσης Βοργιάς

Από την έναρξη της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα η Ελλάδα σώζει εκατοντάδες αλλοδαπούς καθημερινά τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες, που μέχρι στιγμής παραμένουν αβάσιμες, για παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών από τη χώρα μας, κατευθυνόμενες κυρίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις που σκόπιμα συγχέουν το δικαίωμα αποτροπής εισόδου με την παράνομη πράξη επαναπροώθησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία επτά χρόνια (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), η Ελλάδα έχει προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε τουλάχιστον 1εκ αλλοδαπούς, αποδεικνύοντας πως ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Κι ενώ οι καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας είναι υπό αμφισβήτηση, εκατοντάδες είναι τα ντοκουμέντα τουρκικών αρχών είτε να κατευθύνουν αλλοδαπούς προς την Ελλάδα είτε να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να τους απομακρύνουν από την Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, με αποκορύφωμα –αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα- την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στην κρίση των Καστανιών.

Το ζήτημα φύλαξης των συνόρων ανακινήθηκε ξανά, με το βλέμμα της Ευρώπης να στρέφεται στο Αιγαίο, όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ψεύδη, με τον ίδιο ν’ ανταπαντά πως η ερώτηση αποτελεί «προσβολή» στο πρόσωπο του ίδιου αλλά κι όλου του ελληνικού λαού, διαμηνύοντας πως «δεν θα δεχθώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα σώζει ανθρώπους στα σύνορά της, ενώ συγχρόνως έχει εφαρμόσει μία «σκληρή αλλά δίκαιη» πολιτική στο μεταναστευτικό και τη χορήγηση ασύλου, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας.

Π. Χαρέλας: «Ακολουθάμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες»

Πως η Ελλάδα ακολουθά πιστά το γράμμα του νόμου και δεν παρανομεί στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία» που να δείχνουν παράνομη δραστηριότητα των αρχών της Ελλάδας, «δεν υπάρχουν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών» είπε κι υποστήριξε πως «αυτό που κάνει η χώρα μας κι εμείς είναι να ακολουθάμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

Όπως άλλωστε εξήγησε, εάν γίνονταν παράνομες επαναπροωθήσεις… δεν θα υπήρχαν μη νόμιμοι μετανάστες ή πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. «Αν θα προχωρούσαμε σε τέτοιου είδους ενέργειες (εν. παράνομες επαναπροωθήσεις) δεν θα βλέπατε κανέναν στη Ροδόπη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία έχει δημιουργήσει και συνεχώς δημιουργεί εκείνες τις δομές, όπως ορίζονται από την Ευρώπη, προκειμένου να διαχειριστούμε τον κάθε μετανάστη που μπαίνει στη χώρα μας. Αλλιώς δεν θα είχαμε καμία δομή και δεν θα φώναζαν οι τοπικές κοινωνίες “γιατί κάνετε δομές φιλοξενίας μεταναστών”. Αυτές οι δομές είναι αναγκαίες για να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες διαχείρισης του κάθε μετανάστη που εισέρχεται στη χώρα μας», σημείωσε αναλυτικά.

Ξεκαθάρισε πως άλλο παράνομες επαναπροωθήσεις, που απαγορεύονται, κι άλλο άσκηση του δικαιώματος αποτροπής εισόδου αλλοδαπών από μη επίσημη πύλη εισόδου στη χώρα, όπως για παράδειγμα έγινε στις Καστανιές, όταν χιλιάδες αλλοδαποί αποπειράθηκαν να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα. Τέλος, κατηγόρησε πως οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων αποτελούν «προβοκάτσια» που «πηγάζουν κυρίως από την Τουρκία.

«Εργαλειοποίηση μεταναστών» βλέπει ο υπουργός

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της. Δεν το κρύβουμε, το είπαμε ξεκάθαρα, παρεμποδίζουμε παράνομες διελεύσεις. Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα», δήλωσε από θέσης του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM». Ο υπουργός υποστήριξε πως το μεταναστευτικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει, καθώς «πλέον μιλάμε για εργαλειοποίηση μεταναστών και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Όπως υπογράμμισε «το μεταναστευτικό δεν είναι το ρομαντικό προσφυγικό που κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους», ενώ υποστήριξε αναλυτικά πως η μεγάλη πλειοψηφία των αλλοδαπών «είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες, φάνηκε και από το ναυάγιο που σώσαμε νότια της Κρήτης και που η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω και το πήραμε εμείς. Τα δύο τρίτα προέρχονται από ασφαλείς χώρες και το υπόλοιπο ένα τρίτο έρχονται μέσω ασφαλών χωρών. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε μία διαδικασία με τις πρεσβείες Μπαγκλαντές και Πακιστάν για να απελάσουμε αυτούς που παρατύπως βρίσκονται στη χώρα μας».

Ακόμη, εξήγγειλε πως ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί «με εθνικά κονδύλια», παρά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τον (συγ)χρηματοδοτήσει.

Μιλώντας στο CNN αρνήθηκε κάθε κατηγορία παράνομων επαναπροωθήσεων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «αβάσιμες» κι εξηγώντας πως ακόμη κι αυτές ερευνώνται πάντοτε από ανεξάρτητες αρχές, ενώ επίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιτηρούν κι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που θα είχαν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, εάν συνέβαινε. Υπογράμμισε, τέλος, πως η Ελλάδα «τα τελευταία επτά χρόνια έχει προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε περισσότερους από 1εκ πολίτες» για τους οποίους κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ κατηγόρησε τα κυκλώματα διακίνησης πως θησαυρίζουν εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο.

Ακούστε εδώ

Πηγή xronos.gr

Κύπρος: Αίτημα στην ΕΕ για αναστολή χορήγησης ασύλου σε παράνομους μετανάστες

Τραγική είναι η κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά το μεταναστευτικό, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η οποία διήρκησε για αρκετές ώρες, με τους παρευρισκόμενους υπουργούς και αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας της Δημοκρατίας να αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Κύπρος θα καταχωρήσει πλέον αίτημα στην ΕΕ όπου θα ζητάει την αναστολή χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ζητάει και την άμεση μετεγκατάσταση στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης σε σχέση με την κρίση που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα των διογκούμενων μεταναστευτικών ροών.

Σε αυτό το πλαίσιο τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες κατέθεσαν σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης, αλλά και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταδεικνύεται πως:

1. Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10,868 προσώπων από τις οποίες οι 9,270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, με βάση μια προδιαγεγραμμένη και συνειδητή πολιτική, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προέρχεται από την εν λόγω χώρα, με πιο σημαντικό το γεγονός πως το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

2. Για σκοπούς σύγκρισης, φέτος οι ροές είναι ήδη κατά 38% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό για ολόκληρο το 2020.

3. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων έχουν ήδη απορριφθεί 8,671 αιτήσεις, οι σημερινές ροές προστίθενται στις πέραν των 33,000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων στη Δημοκρατία.

4. Να σημειωθεί επίσης ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%, με κοινή παραδοχή των Ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου.

5. Το πιο σημαντικό που αποδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος, είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Συγκεκριμένα, στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτική εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%.

6. Πρόσθετα και ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα όσα κατατέθηκαν για την αύξηση της εγκληματικότητας και το ποσοστό συμμετοχής των παράτυπων και παράνομων μεταναστών σε σοβαρά εγκλήματα που με βάση τα σχετικά στοιχεία υπερβαίνει το 43%.

7. Μια πρόσθετη διαπίστωση είναι πως, πέραν της γκετοποίησης σε αστικές περιοχές, σε αρκετές κοινότητες έχει επέλθει σημαντικότατη δημογραφική αλλοίωση.

8. Ένα άλλο στοιχείο που επίσης προβληματίζει είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των Κύπριων φορολογούμενων, αφού, πέραν των 178 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ετών 2014-2020, οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών.

Αρκεί να αναφερθεί πως ένεκα της επιδείνωσης της κατάστασης μόνο για τη φετινή χρονιά, το Υφυπουργείο Πρόνοιας χρειάστηκε να καταβάλει πρόσθετες δαπάνες ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό σε επιδόματα σίτισης και στέγασης.
Προς αντιμετώπιση των πιο πάνω άκρως ανησυχητικών στοιχείων έχει αποφασιστεί η άμεση εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για:

1. Σύσταση διυπουργικής επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της κρίσης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

2. Σύσταση μονάδας διαχείρισης με επιχειρησιακές δυνατότητες υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης η οποία θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

3. Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδείνωση της κατάστασης, την αναγκαιότητα για λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και επείγουσα αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατ’ αναλογία με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.

4. Στη βάση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, θα υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

5. Στα πλαίσια της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες δράσεις στη βάση μιας συγκροτημένης ολιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ασφάλειας και των συμφερόντων του συνόλου των νομίμων πολίτων της χώρας».
Πηγή gr.euronews.com


Λάρισα: 27χρονη πρόσφυγας από το Κονγκό κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από τέσσερις άνδρες

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, νοσηλεύεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μία 27χρονη γυναίκα πρόσφυγας από το Κονγκό,

Η γυναίκα που ζει στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας κατήγγειλε, πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερα άτομα, τα οποία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους της επιτέθηκαν και αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη τους την άφησαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση κάτω από γέφυρα, δίπλα στην Εθνική οδό, όπου βρέθηκε ώρες αργότερα από ομοεθνή της που την αναζητούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερία, η γυναίκα, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών υπήρχε η αίσθηση, πως οφείλονταν σε προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει η ίδια, ωστόσο όταν ανέκτησε τις δυνάμεις της, κατήγγειλε τον βιασμό της στους γιατρούς.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, που έχει προχωρήσει στην συλλογή γενετικού υλικού από το σώμα και τα ρούχα της γυναίκας και από την περιγραφή της θα προχωρήσουν στην αναζήτηση των δραστών.

Πηγή thestival.gr

Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της αστυνομικής οικογένειας

Την άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας προκάλεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας η οποία με σχετικό έγγραφό της (αρ. πρωτ. 300/8/5) κατήγγειλε ότι σε βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου που έχει την έγκριση του Υπουργείου και διδάσκεται κανονικά, υπάρχει σχετικό «λογοτεχνικό» απόσπασμα με τον γνωστό απαξιωτικό και προσβλητικό για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα Αστυνομικό, χαρακτηρισμό!

Η Ομοσπονδία διαβίβασε το έγγραφο-καταγγελία στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη ΚΕΡΑΜΕΩΣ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, αλλά και το αίτημά μας να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες ώστε το κατάπτυστου περιεχομένου βιβλίο, να αποσυρθεί και να καταδικαστεί ως απαράδεκτο.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία της κας Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, κατά την οποία ενημερωθήκαμε ότι η Υπουργός συμμερίστηκε την εύλογη διαμαρτυρία μας. Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, που αποτελεί παλαιότερη και όχι νέα έκδοση, θα διορθωθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, ώστε να μην δημιουργεί παρανοήσεις ή να αφήνει σκιές στο αστυνομικό μας λειτούργημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι άξιον απορίας πώς είναι δυνατόν να αναπαράγονται από τη δημόσια εκπαίδευση επιζήμια, διχαστικά στερεότυπα, όταν το αρμόδιο Υπουργείο θα έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας αρχών και αξιών και να λαμβάνει υπόψη του ότι το συγκεκριμένο μάθημα αφορά ευαίσθητες, ηλικιακά, ομάδες της μαθητικής κοινότητας.

Ως Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «παίζει» με τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια ατομικά των συναδέλφων μας και συνολικά της αστυνομικής οικογένειας.

Ο ρόλος και η προσφορά τους είναι αδιαμφισβήτητα κεκτημένα των ιδίων, αναγνωρίζονται από την ελληνική κοινωνία και αυτό πρέπει να είναι και το βασικό πρόταγμα κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και δεν το υπηρετεί, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στον τόπο μας γενικότερα.

Πηγή poasy.gr

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Τι «θα» κερδίσουν οι 245 βητάδες που δήλωσαν ΝΑΙ στην προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου και 31-12-2021 αποστρατεύονται

Κείμενο του Λεωνίδα Καρυπίδη: Θεωρήσατε καλό να προτρέψετε τους συναδέλφους να δηλώσουν ΝΑΙ στην προαγωγή τους. Όμως οφείλατε να αιτιολογήσετε και να εξηγήσετε το «θετικό πρόσημο» που θα είχαν, αλλά και για τα οικονομικά οφέλη που «θα» κερδίσουν εάν υπογράψουν ΝΑΙ !
Δεν ενημερώσατε τους συναδέλφους ότι :
Είτε δηλώσουν ΝΑΙ είτε ΟΧΙ στις 31-12-2021 θα διαγραφούν από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σχεδόν όλοι έχουν προσωπική διαφορά έως και 230 ευρώ ! δηλ. η αύξηση που θα λάβουν από την βαθμολογική προαγωγή, θα αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά, προκαλώντας ανάλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές-κρατήσεις !
Θα υποστούν διπλές κρατήσεις ονομασίας, μια με την προαγωγή στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου και στην συνέχεια με την προαγωγή στον βαθμό του Υ/Β και Υ/Α εκτός οργανικών θέσεων !
Για τους ασφαλισμένους στο ταμείο της πρώην ΑΠ, σε κάθε αλλαγή κλιμακίου κρατείτε μια διαφορά νέου-παλαιού κλιμακίου υπέρ ΤΠΥΑΠ και ΤΕΑΥΑΠ!
Για τους ασφαλισμένους στο ταμείο της πρώην Χ/Φ σε κάθε αλλαγή κλιμακίου διενεργούνται κρατήσεις μιας διαφοράς νέου-παλαιού κλιμακίου υπέρ ΤΠΑΣ και ΤΕΑΕΧ και 1 ½ υπέρ ΜΤΣ!!!! Δηλ. οι «χωροφύλακες» θα επιστρέψετε πολλαπλάσια τα 160 ευρώ !
Η επικουρική σύνταξή τους από τα ταμεία ΤΕΑΕΧ -ΤΕΑΥΑΠ , δεν θα αυξηθεί από την «ολιγοήμερη» προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.
Ο μ.ο. των συντάξιμων αποδοχών τους δεν μπορεί να αυξηθεί από την βαθμολογική αύξηση των 170 ευρώ ένα μήνα πριν την σύνταξη δηλ. η ανταποδοτική σύνταξή τους δεν πρόκειται να αυξηθεί !

Τα αναλογούντα μερίδια του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, για τον υπολογισμό ΒΟΕΑ και μερίσματος για τους βαθμούς του Υ/Α και Υ/Β, όπως καταγράφηκαν σε παλαιότερη απόφαση του ΔΣ του ΜΤΣ που δεν πέρασε, ήταν ακριβώς τα ίδια, και δεν πρόκειται να αλλάξει από την νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται εδώ και 18 μήνες και η ομοσπονδία μας σιωπά!

Και τέλος για το εφάπαξ βοήθημα, γιατί ακούγονται κάτι περίεργα για αυξήσεις «φωτιά» .
Το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούστε , για όσους δεν το έχετε λάβει λόγω 35ετίας , χορηγείται σε δύο τμήματα:

Το Α μέρος και για τα έτη έως και 31-12-2014, για τους παλαιούς ασφαλισμένους υπολογίζεται σε ποσοστό 95 % του τελευταίου βασικού μισθού συν την σταθερά 317 ευρώ, επί τα έτη ασφάλισης έως και 31-12-2014!
Και το Β μέρος από 1-1-2015 και μετά, υπολογίζεται σύμφωνα με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμών εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, για όλους τους ασφαλισμένους!
Όσοι βητάδες αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με το όριο ηλικίας (55ετών) έχοντας συνολική υπηρεσία 32 ετών, είτε με αίτησή τους έχοντας συμπληρώσει 33 έτη πραγματικής υπηρεσίας, είτε με το όριο ηλικίας των 60 ετών, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των βαθμών αποστρατείας του Υ/Α του ΠΔ 82/21 ( 5ο κλιμάκιο στα 2165.- ευρώ), και του Υ/Β με το ισχύων (6ο κλιμάκιο 2145.- ευρώ ), είναι είκοσι (20) ολόκληρα ευρώ!!
Τα 20 ευρώ προκαλούν μια μικρή αύξηση στο Α μέρος του εφάπαξ βοηθήματος και ανάλογα τα έτη ασφάλισης έως και το 2014, αλλά θα τους παρακρατηθεί «πέναλτι εξόδου» στον βαθμό του Υ/Α!

Και επειδή όπως είπαμε σε αυτό τον τόπο τίποτα δεν είναι τυχαίο………
Όσο αφορά τις αναχρονιστικές κρατήσεις που θεσμοθετήθηκαν το 2014 με Υ.Α. και προκαλούν στρεβλώσεις, εάν εννοείται την εισφορά που προβλέπεται κατά την έξοδο στον προκαταληκτικό και καταληκτικό μισθολογικό βαθμό ή μισθολογικό κλιμάκιο και είναι ίση με 12 η 18 μηνιαίων τακτικών εισφορών, σας θυμίζω ότι το 2014 συνδιοικούσατε την ΠΟΑΣΥ και δεν διαφωνήσατε με την Υ.Α. και από το 2015 την διοικείτε !!

Η τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρότασή σας για το βαθμολόγιο κατατέθηκε πριν από 18 μήνες, αλλά εσείς ανακαλύψατε τις στρεβλώσεις και τις αναχρονιστικές κρατήσεις μιας Υ.Α του 2014 «χθες» !!

Δημοσιοποιείστε το αίτημα των εκπροσώπων μας προς στο ΔΣ του ΤΕΠΑΣΑ και τι ακριβώς «ζητάμε» να τροποποιηθεί-καταργηθεί από την αναχρονιστική Υ.Α. του 2014, και μάλιστα αναδρομικά !
Διευκρινίστε εάν το «αναδρομικά» θα περιλαμβάνει, και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2014 και μετά και «πήραν» το εφάπαξ βοήθημα μετά από έως και 6 χρόνια άτοκο και τους παρακρατήθηκε το πέναλτι εξόδου, αλλά και τα εκκρεμεί 200-300-400 εφάπαξ βοηθήματα που θα
χορηγηθούν του επόμενους μήνες λόγω κατάργηση της 30ετίας!!
Τα 230 ή τα 91 ευρώ τον μήνα προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν την τελευταία πενταετία οι βητάδες που τους προτρέψατε να δηλώσουν ΝΑΙ στην προαγωγή, προκάλεσαν απώλειες στην ανταποδοτική σύνταξή τους, και οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώνονται με έναν βαθμό και μια αύξηση 170 ευρώ πριν την σύνταξη!

Λεωνίδας ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
Αντιπρόσωπος ΕΑΥ Κοζάνης
Μέλος ΜΠΡΟΣΤΑ

Πηγή bloko.gr

Μεταναστευτικό – Η Γερμανία καλεί την ΕΕ να συμβάλει στην αναχαίτιση των ροών από τη Λευκορωσία

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

ΗΓερμανία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες» το πρόβλημα, τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».\

«Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», επέμεινε.

Απηύθυνε την παρότρυνση αυτή αφού η Πολωνία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι χιλιάδες ακόμη έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Φόβοι

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση», πέταξε χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Δεν μπορούμε να επικρίνουμε (…) την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε.

«Χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων ασφαλώς, αλλά διαφορετικών διαθέσιμων μέσων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η ΕΕ κατηγορεί τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα ότι μεταφέρει αεροπορικώς στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της χώρας του, μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους οποίους κατόπιν στέλνει να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνησή του οι Βρυξέλλες εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Λουκάσενκα απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Κυρώσεις

Αντιμέτωπη με τη μεγεθυνόμενη κρίση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε, από την πλευρά της χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», έκρινε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πέρα από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ, τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πως η ΕΕ «θα εξετάσει το πώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.

Η Γερμανία, που γειτονεύει με την Πολωνία, καταγράφει μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων από τη Λευκορωσία. Μόνο τον Οκτώβριο, έφθασαν τους 5.000, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Το Βερολίνο αντέδρασε ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς σε αυτά.

«Η Γερμανία θα μπορούσε πολύ γρήγορα να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας για να βοηθήσουν την Πολωνία, εάν αυτό επιθυμεί» η Βαρσοβία, είπε εξάλλου στην Bild ο Στέφαν Μάγερ, ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή tovima.gr

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Στις 27 Νοεμβρίου τα εγκαίνια των ΚΥΤ σε Κω και Λέρο

Τρεις πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό που υλοποιούνται με μετρήσιμα αποτελέσματα παρουσιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Είναι η πρώτη φορά που στο Μεταναστευτικό οι εξαγγελίες δεν μένουν στα λόγια», σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει: «Δύο χρόνια μετά, η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Αφήνει πίσω της οριστικά τη δυσπιστία και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του. Σχεδιάζει ένα «αύριο» με σιγουριά και αισιοδοξία».

Συγκεκριμένα, οι τρεις πυλώνες που περιγράφονται είναι οι εξής:
  • Ολοκληρώνεται ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως ανακοινώνεται, στις 27 Νοεμβρίου εγκαινιάζονται τα νέα κέντρα σε Κω και Λέρο
  • Περιορίζονται οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες με χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση υπηρεσιών και την κατασκευή έργων σε δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ανταποδοτικών τελών και αποζημιώσεων για τη διετία 2020-2021 ανέρχεται σε περισσότερα από 31 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί 17,9 εκατομμύρια ευρώ για 57 έργα σε 30 δήμους από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
  • Γίνεται σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας διασφαλίζοντας ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις περιφέρειες της χώρας
Δείτε τις φωτογραφίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Φωτογραφία: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Φωτογραφία: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Φωτογραφία: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Πηγή kostoday.com

Θεοδωρικάκος από ΗΠΑ: Αυξανόμενες πιέσεις στο μεταναστευτικό, παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε την αμερικανική πρωτεύουσα στον απόηχο της υπογραφής της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και της ολοκλήρωσης του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η εσωτερική ασφάλεια.

Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο την ήδη ισχυρή συνεργασία που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε την αμερικανική πρωτεύουσα στον απόηχο της υπογραφής της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και της ολοκλήρωσης του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η εσωτερική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια των επαφών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς σχέσης και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίστηκε η σημασία της σταθερότητας και αναδείχθηκε ο στρατηγικός περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας για την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στο επόμενο διάστημα η χώρα μας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπαίδευση της αστυνομίας τρίτων χώρων, μεταφέροντας έτσι την αμερικανική τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει.

Όσον αφορά το θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στον Αμερικανό ομόλογο του για τις αυξανόμενες πιέσεις που παρουσιάζονται στα σύνορα της χώρας μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιαδήποτε πίεση και κρίση εμφανιστεί στην περιοχή.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής τόσο μέσω της απευθείας ανταλλαγής πληροφοριών όσο και μέσω των διαφόρων προγραμμάτων συνεκπαίδευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, «για τον σκοπό αυτό, συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις κοινές συνεκπαιδεύσεις των στελεχών των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Και ασφαλώς η συνεργασία μας αφορά και επεκτείνεται και στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης».

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση και στον τομέα της ασφάλειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και συνεργαζόμαστε στενά και αποτελεσματικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με κοινό στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Με τον ομόλογο μου, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, συζητήσαμε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής μας συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη η Ελλάδα να έχει ένα στρατηγικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ασφάλειας».

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό Αναπληρωτή Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία Timothy Pounds. Στη συνέχεια, μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), όπου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων Bruce Swartz.

Το Πρόγραμμα της Πέμπτης

Ο Έλληνας υπουργός θα τιμήσει την «Ημέρα των Βετεράνων», η οποία είναι εθνική εορτή των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα του θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο «First Infantry Division Monument», όπου βρίσκεται πλησίον του Λευκού Οίκου. Η κατάθεση στεφάνου στο συγκεκριμένο μνημείο οργανώθηκε από τον Συνδέσμου Στρατού, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον συνταγματάρχη και μέλος της ΑΧΕΠΑ Νικ Βαμβακιάς.

Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για το Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον, όπου ο κ. Θεοδωρικάκος θα καταθέσει στεφάνι εις μνήμη των Ελληνοαμερικανών πεσόντων στον τάφο του Γεώργιου Διλβόη, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως «George Dilboy». Ο Γεώργιος Διλβόης ήταν Έλληνας μετανάστης που πολέμησε με τον αμερικανικό στρατό και σκοτώθηκε ηρωικά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το αμερικανικό Κογκρέσο για τη γενναιότητα που επέδειξε. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.


Πηγή skai.gr

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση.

Κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -30- κιλών, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και -310- ευρώ.

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 9-11-2021 στα Διόδια Αφιδνών επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., 26χρονος αλλοδαπός, για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο ύποπτου αυτοκίνητου εντός του οποίου επέβαινε ο κατηγορούμενος, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους -30- κιλών.

Επίσης κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δύο -2- συσκευές κινητής τηλεφωνίας και το χρηματικό ποσό των -310- ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Πηγή astynomia.gr

Μηταράκης: "Κάποιοι θέλουν να επαναληφθεί το 2015 στο μεταναστευτικό"

"Κάθε βάρκα στο Αιγαίο είναι μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι μια αποτυχία της Τουρκίας"
το μήνυμα Μηταράκη.

"Υπάρχουν κάποιοι που, είτε για οικονομικούς, είτε για ιδεολογικούς λόγους, θέλουν να επαναληφθεί το 2015", ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αναφερόμενος στις κατηγορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, τις οποίες "έχουμε ακούσει από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από πολλές ΜΚΟ".

Ο ίδιος ανέφερε πως "η Frontex ελέγχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεσή του λέει πως δεν υπάρχει παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων της Ε.Ε., είτε από την πλευρά της Frontex, είτε από την πλευρά της Ελλάδας. Υπήρξαν 280 περιστατικά, που η τουρκική ακτοφυλακή κατέθεσε και εξετάστηκαν από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό".

Πηγή thetoc.gr

Μπορέλ: Από πολλά αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής η «απαράδεκτη» μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία

«H Κωνσταντινούπολη παραμένει ένας από τους βασικούς κόμβους διέλευσης για τους μετανάστες», σύμφωνα με τον ίδιο


OΎπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι οι εικόνες που έρχονται από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία είναι «σοκαριστικές», ενώ υπογράμμισε πως η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε ακόμη ο ίδιος. μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το καθεστώς Λουκασένκο τους δίνει «ψεύτικες προσδοκίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Μπορέλ ενημέρωσε πως Ιρακινοί, οι οποίοι έρχονταν κυρίως από το Κουρδιστάν, μεταφέρονταν από τη Βαγδάτη στο Μινσκ και από το Μινσκ στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Αφότου εξήγησε στις ιρακινές αρχές τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι πολίτες, εκείνες σταμάτησαν τις πτήσεις προς το Μινσκ.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι ιρακινές αερογραμμές σταμάτησαν, δεν συνέβη το ίδιο με μικρότερες εταιρείες που «πετούσαν από τη Βαγδάτη και ξαφνικά από πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή».

«Πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, μιλώντας για την αποστολή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών, ανέφερε ότι θα βρεθεί στο Αμπού Ντάμπι, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ, την Άγκυρα.

Όσον αφορά τον Λουκασένκο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι με τις ενέργειές του απαντά στις κυρώσεις της ΕΕ. «Μου βάζετε κυρώσεις κι εγώ σας δημιουργώ πρόβλημα. Εάν πρέπει να θέσω σε κίνδυνο ανθρώπους για να δημιουργήσω πρόβλημα θα το κάνω», είπε ο κ. Μπορέλ εξηγώντας τον τρόπο δράσης του Λουκασένκο και τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «η Κωνσταντινούπολη παραμένει ένας από τους βασικούς κόμβους διέλευσης για τους μετανάστες».

Σχοινάς: Kανείς δεν πρέπει να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επικοινωνία που είχε με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων, τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας».

Ειδικότερα ο κ. Σχοινάς αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter: «Είχα μια ειλικρινή επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων μαζί με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν. Το μήνυμα από την ΕΕ είναι σαφές: κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας.

Βασιζόμαστε στην προληπτική προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών τώρα – αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας».


Πηγή newsbeast.gr

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Δωδεκανήσου στον Αστυνομικό Διευθυντή της Β' Δωδεκανήσου Ταξίαρχο κ.ΘΑΝΟ Λουκά

 


Λέρος, 09 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα Δευτέρα 09/11/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Σωματείου με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Β’ Δωδεκανήσου Ταξίαρχο κ.ΘΑΝΟ Λουκά. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. ΖΑΪΜΑΚΗ Εμμανουήλ και τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. ΡΩΤΑ Ιωάννη συζήτησαν με τον Ταξίαρχο κ.ΘΑΝΟ Λουκά θέματα που απασχολούν τις Υπηρεσίες που αποτελούνται κυρίως από Συνοριακούς Φύλακες, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου υπηρετούν 190 Συνοριακοί Φύλακες & συγκεκριμένα 100 στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στην Κω, 80 στο Αστυνομικό Τμήμα της Λέρου & 10 στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ταξίαρχο κ.ΘΑΝΟ Λουκά για το χρόνο που μας διέθεσε και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα κατανόησης. 

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα έχουμε μια άριστη συνεργασία και θα καταφέρουμε να επιλύσουμε υπηρεσιακά, εργασιακά θέματα αλλά και προβλήματα που αφορούν τους Συνοριακούς Φύλακες.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.


bordernews.gr 


Θεσσαλονίκη: Έκρυβαν 82 κιλά κοκαΐνης σε ψυγεία με μπανάνες!


Σε μια σημαντική αποκάλυψη μεγάλου φορτίου ναρκωτικών ουσιών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Πρόκειται για φορτίο με 82 κιλά κοκαΐνη, που εντοπίστηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μέρος μεγάλης παρτίδας του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Οι ελεγκτές αξιοποίησαν πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν ναρκωτικά σε ψυγείο με μπανάνες από Εκουαδόρ με παραλήπτη συγκεκριμένη εταιρεία στην Βουλγαρία.Επιστράτευσαν τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο – ανιχνευτή, ο οποίος και εντόπισε το επίμαχο κοντέινερ.

Ακολούθησε φυσικός έλεγχος, ο οποίος και βρήκε τα ναρκωτικά, και στη συνέχεια ελέγχθηκαν και τα 15 συνολικά εμπορευματοκιβώτια.

Να σημειωθεί ότι το κοντέινερ ήταν χωρίς σφραγίδα, η οποία προφανώς είχε αφαιρεθεί σε προγενέστερο χρόνο, πριν δηλαδή το κοντέινερ μεταφερθεί εκτός καραβιού.

Επιπλέον, στο Εκουαδόρ βρέθηκαν 500 κιλά κοκαΐνη, σε φορτίο με μπανάνες, που είχαν ως τελικό παραλήπτη, την ίδια εταιρεία στην Βουλγαρία.

Η υπόθεση βρίσκεται στον αρμόδιο εισαγγελέα.


ΠΗΓΗ   thestival.grΓιαλαμάς Χρυσοβαλάντης : Άρχισε η εκπαίδευση των νέων Συνοριακών Φυλάκων με τα ειδικού τύπου οχήματα "ΤΥΦΩΝΑΣ" στον Έβρο

 


Ως Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν.Έβρου και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων παραβρέθηκα σήμερα στην πρώτη εκπαίδευση των νέων Συνοριακών Φυλάκων και των δύο Διεύθυνσεων του Νομού μας στα οχημάτα τύπου "ΤΥΦΩΝΑ"
Πρόκειται για ειδικού τύπου οχήματα που είναι θωρακισμένα ζυγίζουν 12,5 τόνους, έχουν πάνω από 2,5 μέτρα  ύψος και μήκος γύρω στα 6,5 μέτρα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν δέκα άτομα. Δύο κάθονται μπροστά, οχτώ άτομα κάθονται πίσω.

Στην διάρκεια της επίσκεψης και στις συζητήσεις μεταξύ των Συναδέλφων, μου δήλωσαν πραγματικά πόσο σημαντική είναι η συνεχής εκπαίδευση τους ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση τους ήταν θετικά πρωτόγνωρες.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε Δημόσια την Φυσική Ηγεσία καθώς πάγιο αίτημα της Ένωσης μας καθώς και της Ομοσπονδίας είναι η συνεχής εκπαίδευση όλων μας σε κάθε έκφανση του. 
Κάθε τέτοια προσπάθεια και προς αυτήν την κατεύθυνση εμάς θα μας βρίσκει σύμμαχους και αρωγούς χωρίς βεβαίως να διστάζουμε να πράττουμε το αυτονόητο, να ευχαριστούμε δημόσια όσους συμβάλουν και ενεργούν προς μία σύγχρονη Αστυνομία. 

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτές από το Τμήμα Ειδικής Μετεκπαίδευσης Οδηγών (Τ.ΕΙ.Μ.Ο.) της Ελληνικής Αστυνομίας όπου από το 1995 εκπαιδεύει στη γρήγορη και ασφαλή οδήγηση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών προσωπικό της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλων του ΕΚΑΒ.bordernews.gr 

Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στις ποινές που αφορούν σε περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας, διασπορά ψευδών ειδήσεων και γυναικοκτονίες - Κακούργημα η παρασκευή και κατοχή μολότοφ

Την σαρωτική μεταρρύθμιση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα επιχειρεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση του κοινού περι δικαίου αισθήματος των πολιτών που προκάλεσαν οι αλλαγές στο ποινικό δίκαιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019. Επί της αρχής οι προωθούμενες αλλαγές αυστηροποιούν το ποινικό πλαίσιο με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων, διεύρυνση του αξιοποίνου κ.α. Ειδικότερα, για την βαριά εγκληματικότητα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, θανατηφόρος ληστεία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον μόνον η ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Περαιτέρω αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπερ των προωθούμενων διατάξεων τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Πάντως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων αλλαγών διαφωνώντας με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων

Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κ.α. η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Εξορθολογισμός του πλαισίου πρόωρων αποφυλακίσεων


Παράλληλα, οι ρυθμίσεις του υπουργείο Δικαιοσύνης αναμορφώνουν το πλαίσιο για τις υπο όρους απολύσεις με στόχο να αποτραπούν περιπτώσεις γρήγορων αποφυλακίσεων κατάδικων για σοβαρά αδικήματα. Συγκεκριμένα, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια ως προς τον υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης της ποινής είτε με ευεργετικό υπολογισμό στα 4/5 από τα 3/5 είτε με πραγματική έκτιση αυξάνοντας τα κατώτατα όρια τόσο για την ποινή της κάθειρξης στα 3/5 της ποινής, αντί 2/5 που ισχύει σήμερα όσο και για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τα 16 στα 18 έτη. Παράλληλα για μείζονος απαξίας αδικήματα δεν θα υφίσταται η δυνατότητα κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ενώ ταυτόχρονα τίθενται στον φυσικό δικαστή ενδεικτικά κριτήρια, τα οποία οφείλει να λάβει υπόψη του ώστε αιτιολογημένα να καταλήξει στην απόφαση περί πραγματικού ή μη σωφρονισμού του καταδικασθέντος και κατ΄ επέκταση στην απόλυση αυτού υπό τον όρο της ανάκλησης.

Ειδικά για τα αδικήματα: εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής , τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κλπ, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο από τον καταδικασθέντα θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει σήμερα, ενώ σε περίπτωση εκτίσεως της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα θα απαιτείται ως ελάχιστος χρόνος που αντιστοιχεί στα 4/5 της επιβληθείσης ποινής, αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, για όσους καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο ληστεία, θανατηφόρο βιασμό, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη, ενώ για όσους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα ανωτέρω αδικήματα, ο χρόνος πραγματικής έκτισης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων αυξάνεται από τα 16 έτη που ισχύει σήμερα στα 18 έτη.

Γυναικοκτονίες


Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται και στις αιτιάσεις για την εισαγωγή ειδικών προβλέψεων για τις γυναικοτονίες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «σε επίπεδο καταστολής πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει, ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών. Στο ποινικό δικαιϊκό σύστημα αυτή είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον Ποινικού Κώδικα, θα αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, διορθώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την απολύτως εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να τιμωρεί την ανθρωποκτονία και με την διαζευκτική ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα για ειδική ποινική μεταχείριση και διάκριση ποινών, αλλά επικέντρωση της χάραξης πολιτικών για την ανάπτυξη βασικών αξόνων που θα ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε όλους τους χώρους κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής ζωής»

Τι προβλέπεται για το ελληνικό #metoo;

Αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ώστε να ξεκινά η προθεσμία της παραγραφής τους από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Επιπλέον τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους. Η αιμομιξία αναβιβάζεται σε κακούργημα και το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικους (αποπλάνηση) θα τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του. Τέλος αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των ενηλίκων θυμάτων τέτοιων αξιόποινων πράξεων, ώστε σε συνδυασμό με την δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασής τους να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Σε εως 5 έτη φυλακή (από 3 έτη) το αδίκημα κλοπής

Επίσης, αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της κλοπής το οποίο τιμωρείται σήμερα με φυλάκιση έως 3 ετών και προτείνεται πλέον η τιμώρησή του με την ποινή της φυλάκισης που πρακτικά σημαίνει ότι στον δράστη αυτού του εγκλήματος μπορεί να επιβληθεί , ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης, την αξία του κλοπιμαίου αντικειμένου κλπ. φυλάκιση έως πέντε ετών.

Για το έγκλημα της υπεξαίρεσης αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής στην περίπτωση κατά την οποία το αντικείμενό της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και έτσι αντί για φυλάκιση και χρηματική ποινή, θα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή. Δηλαδή η ποινή φυλάκισης που θα δύναται να επιβάλλει το Δικαστήριο στην επιβαρυντική περίσταση του χαρακτηρισμού του υλικού αντικειμένου της υπεξαίρεσης ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, θα ξεκινάει από το όριο των τριών μηνών και θα μπορεί να ανέλθει έως τα 5 έτη , ανάλογα με την κρίση του Δικαστηρίου, ενώ με τον ισχύοντα ΠΚ η επιβλητέα ποινή μπορεί να κυμανθεί από 10 ημέρες που είναι το κατώτατο όριο του είδους της ποινής (πλημμέλημα) έως τα 5 έτη.

Στο έγκλημα της απάτης, προστίθεται και μια ενδιάμεση κατηγορία ποινικού κολασμού της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που τιμωρείται με την ποινή της φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικής ποινής. Συνεπώς κι εδώ αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής.

Τέλος στο έγκλημα της τοκογλυφίας, προβλέπεται αύξηση του κατώτατου και ανώτατου ορίου της ποινής με την απειλούμενη ποινή να κυμαίνεται από 6 μήνες έως 5 έτη στην πλημμεληματική μορφή του αδικήματος ενώ πλέον προστίθεται και κακουργηματική μορφή αυτού που θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως 8 ετών και με χρηματική ποινή.

Προστασία ευάλωτων

Με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης που λόγω της θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί χρειάζονται αυξημένες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να σπάσουν την σιωπή τους και να καταγγείλουν έγκαιρα τα σε βάρος τους εγκλήματα προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των θυμάτων ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα διεξαγωγής της κύριας ανάκρισης και εισαγωγής τέτοιων υποθέσεων στο ακροατήριο .

Περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας

Πλέον, για το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, το οποίο σήμερα διώκεται κατ΄ έγκληση, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη. Με την προτεινόμενη αλλαγή, για την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, αρκεί η καταγγελία στην αρχή της αξιόποινης πράξης εντός πέντε ετών δίχως να απαιτείται πλέον, η τήρηση της διαδικαστικής προϋπόθεσης της υποβολής της εγκλήσεως εντός τριμήνου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο να καταγγείλουν τις σε βάρος τους αξιόποινες συμπεριφορές εργοδοτών ή συναδέλφων τους.

Κακούργημα τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα»

Επιπλέον προβλέπεται ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές ενώ προστίθεται και επιβαρυντική περίσταση κολασμού του εν λόγω αδικήματος όταν η συμπεριφορά του δράστη είχε ως επακόλουθο σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων


Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η αλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 191 του ΠΚ με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου εξυπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρούς πανδημικής κρίσης και τη θωράκιση της δημοκρατίας έναντι της διοχέτευσης και άσκοπης αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, ιδίως όταν αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αγγίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινη ζωή. Πάντως, για την εν λόγω διάταξη το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εκφράζει προβληματισμό για το εύρος που καταλαμβάνει. Ειδικότερα, τονίζει πως η διάταξη καταλαμβάνει το σύνολο του δημόσιο λόγου συμπεριλαμβάνοντας υποθέσεις (φόβος, ανησυχίες κ.α.) που δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με αντικειμενικά ποινικά στοιχεία ενώ προσθέτει σε άλλο σημείο πως «πρέπει να διασφαλίζεται επαρκές πεδίο ελευθερίας για τη συµµετοχή στον δηµόσιο διάλογο, στον οποίον τίθενται προς εξέταση γεγονότα που (χωρίς βεβαία γνώση εκείνου ο οποίος τα επικαλείται) ενδεχοµένως να αποδειχθούν ανακριβή».

Πηγή protothema.gr

Τον έψαχναν στην Ξάνθη, τον «τσίμπησαν» στην Κόρινθο

Μέχρι την Κόρινθο έφτασε η χάρη ενός 41χρονου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Ο 41χρονος είχε καταδικαστεί για συνδρομή διευκόλυνσης στη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών ωστόσο διέφευγε της σύλληψης.

Το μεσημέρι της Τρίτης ωστόσο τον «τσίμπησαν» στην Κόρινθο, όταν και εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και συνελήφθη.

Πηγή xanthinea.gr

Πολωνία: Συγκεντρώθηκαν 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία- Πιθανότητα ενισχύσεων

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας έκανε λόγο για αλλαγή τακτικής εκ μέρους των μεταναστών ώστε να κατορθώσουν να εισχωρήσουν στα πολωνικά εδάφη.

Αλλεπάλληλες απόπειρες παραβίασης των συνόρων της Πολωνίας με τη Λευκορωσία έγιναν στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη στο δημόσιο πολωνικό ραδιοσταθμό ο πολωνός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι 15.000 στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στα σύνορα και οι δυνάμεις θα αυξηθούν περαιτέρω αν χρειαστεί.

Η Πολωνία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες –από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική– να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα προς την ΕΕ, εκδικούμενη για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μινσκ για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Δεν ήταν μια ήρεμη νύχτα. Στην πραγματικότητα υπήρξαν πολλές απόπειρες παραβίασης των πολωνικών συνόρων. Απ’ ό,τι άκουσα σταματήσαμε όλους αυτούς που παραβίασαν», δήλωσε ο Μάριους Μπλάστσακ στον ραδιοσταθμό PR1.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας έκανε λόγο για αλλαγή τακτικής εκ μέρους των μεταναστών ώστε να εισχωρήσουν στα πολωνικά εδάφη.

«Πριν από δύο ημέρες, είδαμε μια ενιαία, μεγάλη ομάδα μεταναστών... που προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα μαζικά, ενώ τώρα επιτίθενται στα σύνορα ταυτόχρονα σε διάφορες μικρότερες, αλλά ακόμα μεγάλες ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε περισσότερες από 50 συλλήψεις μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, οι απόπειρες παραβίασης των συνόρων.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 50 άτομα κοντά στην Μπιαλοβιέζα, αφού διέσχισαν παράνομα τα σύνορα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Κρούπα, εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας.

Πηγή skai.gr

Βέμπερ: Η ΕΕ να στηρίξει τις χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό

Πρέπει να επεκταθεί η λίστα των κυρώσεων που αφορούν στη Λευκορωσία


Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει «τις χώρες πρώτης γραμμής» στο μεταναστευτικό και επισημαίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η λίστα των κυρώσεων που αφορούν στη Λευκορωσία.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει:

«Χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα ο Λουκασένκο θα εκβιάσει την Ευρώπη όπως ακριβώς προσπάθησε ο Ερντογάν μέσω της Ελλάδας. Θα πρέπει να επεκτείνουμε αμέσως τη λίστα κυρώσεων στη Λευκορωσία, ώστε να συμπεριλάβουμε εταιρείες/άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις παράνομης εμπορίας και να υποστηρίξουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής με όποιον τρόπο μπορούμε».

Πηγή circogreco.gr