Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση Συνοριοφυλάκων στην Κω με Σχοινά και Μηταράκη - Τι ειπώθηκε για την μονιμότητα των Συνοριακών Φυλάκων (fotos)


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο 27-11-2021 τα εγκαίνια της κλειστής ελεγχόμενης δομής στην Κω, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.


Το παρόν στα εγκαίνια στη Κω έδωσαν ο Αντιπρόεδρος Ζαϊμάκης Εμμανουήλ και Οργανωτικός Γραμματέας Ρώτας Ιωάννης της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου, οι οποίοι και είχαν προσωπικές συναντήσεις με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη  καί τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συμφωνία με αποκλειστικές πληροφορίες του bordernews.gr , στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ των κ.κ. Μαργαρίτη Σχοινά και του Υπουργού Νότη Μηταράκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου τέθηκαν οι ανησυχίες των συνοριακών φυλάκων όσον αφορά το μέλλον τους, με πρωτευούσης σημασίας την μονιμοποίηση τους.

Μάλιστα λόγο της ΣΦΟΧ που έχουν υπογράψει, έχουν προκύψει και επιμέρους προβλήματα όπως η μη δυνατότητα χρήσης άδειας ανατροφής τέκνου στους συνοριακούς φύλακες .

Σε απάντηση του ο κ. Σχοινάς εξήρε το έργο που προσφέρουν οι νέοι συνοριακοί φύλακες και ότι είναι απαραίτητοι και για την λειτουργία αυτών των δομών αλλά και ότι συμβάλουν μέγιστα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα. Ο κ. Μηταράκης συνεχάρη εκ μέρους του ,τους συνοριακούς φύλακες για την άριστη συνεργασία που έχουν , για την άψογη λειτουργία των ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ, και τους ενημέρωσε να μην ανησυχούν όσο αφορά για την μονιμοποίηση τους, γιατί αυτό είναι κάτι που θα γίνει και θα επιλύσει και τα επιμέρους θέματα που έχουν προκύψει.

Επίσης , οι κ.κ. Ρώτας και Ζαϊμάκης είχαν συναντήσεις και με στελέχη της Europol με τους οποίους έχουν άψογη συνεργασία με τους συνοριακούς φύλακες της Κω , καθώς και με τους Γ.Π.Α.Δ Νοτίου Αιγαίου Υποστράτηγο ΔΟΥΡΒΕΤΑΚΗ Εμμανουήλ, τον συντονιστή δυνάμεων ΚΥΤ- ΠΡΟΚΕΚΑ Α/Α' Πολυγένη Βασίλειο, καθώς και με άλλους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια, της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας.


bordernews.gr Διακίνηση μεταναστών: Εικόνες μετά τις συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη – Χωρίς διπλώματα οι διακινητές (fotos)


Συνελήφθησαν χθες και σήμερα (26/27-11-2021), σε περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, τρεις διακινητές εκ των οποίων μία Ελληνίδα και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.


Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν την δράστιδα, διότι την εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα τρείς μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, σε Επαρχιακή Οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς διακινητές, διότι τους εντόπισαν να οδηγούν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και να μεταφέρουν από κοινού παράνομα στην ενδοχώρα 12 συνολικά μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο ένας οδηγός – διακινητής μετά την ακινητοποίηση του οχήματος του επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Επισημαίνεται ότι και οι τρεις διακινητές στερούνται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.
ΠΗΓΗ   newsit.gr

Σχοινάς: Επίσκεψη στα νέα κέντρα υποδοχής σε Λέρο και Κω το Σάββατο

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέπτεται την Ελλάδα το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Ο κ. Σχοινάς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λέρο και την Κω, επ' ευκαιρία των εγκαινίων των νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης .

Το νέο κέντρο της Λέρου αντικαθιστά την υφιστάμενη δομή η οποία θα κλείσει στο τέλος του χρόνου, ενώ στην Κω το υφιστάμενο κέντρο αναβαθμίζεται και θα λειτουργεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας ως το τέλος του έτους.

Τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, η κατασκευή των οποίων έγινε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, περιλαμβάνουν

i) εγκαταστάσεις υποδοχής,
ii) ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά, εφήβους και άλλα ευάλωτα άτομα,
iii) εγκαταστάσεις για διαδικασίες μετά την αρχική άφιξη και απαραίτητους διοικητικούς χώρους,
iv) εγκαταστάσεις για την εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες,
v) κοινόχρηστες περιοχές και χώρους αναψυχής και
vi) κέντρα κράτησης πριν από την απομάκρυνση.


ΠΗΓΗ   iefimerida

Έβρος - Συνελήφθη μέλος σπείρας να μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες

Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Συνελήφθη μέλος σπείρας ο οποίος εντοπίσθηκε να μεταφέρει περισσότερα από 23 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Για τη μεταφορά των ναρκωτικών ο δράστης χρησιμοποίησε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο


Συνελήφθη την 25-11-2021 το βράδυ, σε οικισμό του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ένας μέλος σπείρας που εντοπίσθηκε να μεταφέρει περισσότερα από 23 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Πρόκειται για έναν ημεδαπό η σύλληψη του οποίου επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει έναν ακόμη ημεδαπό τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και δύο άγνωστους συνεργούς τους που αναζητούνται.

Ειδικότερα, έπειτα από εμπεριστατωμένες έρευνες και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων που αφορούσαν την μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών από την Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου από τους δράστες, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο μετέφερε την ποσότητα των ναρκωτικών και συγκεκριμένα σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκε ένας ταξιδιωτικός σάκος με (20) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 23.335 γραμμαρίων.


Κατασχέθηκαν η παραπάνω ποσότητα κάνναβης, κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ και το όχημα που χρησιμοποίησε ο δράστης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.


bordernews.gr 

Κατερίνη: Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες με μισθωμένα αυτοκίνητα


Εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε παράτυπους μετανάστες από τον Έβρο προς την ενδοχώρα, χρησιμοποιώντας μισθωμένα αυτοκίνητα από εταιρίες ενοικιάσεων, τα οποία εγκατέλειπαν εν συνεχεία σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.


Ως μέλη του συνελήφθησαν δύο Σύροι κι ένας Έλληνας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών, στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει "ηγετικό" ρόλο στη δράση του δικτύου. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται, επιπλέον, 17 πρόσωπα με υποστηρικτική δράση προς τον ηγετικό πυρήνα.

Το κύκλωμα φέρεται να πραγματοποίησε από τον περασμένο Ιούλιο έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα 15 μεταφορές, εισπράττοντας από κάθε διακινούμενο 2.000 με 3.000 ευρώ, ενώ οι μισθώσεις των οχημάτων γίνονταν με πλαστά στοιχεία. Η δικογραφία αναφέρεται σε 23 αυτοκίνητα που υπεξαιρέθηκαν, από τα οποία πάντως τα 22 εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Κατά πληροφορίες, η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από καταγγελία 17χρονου με καταγωγή από τη Συρία, που κατέθεσε ότι έπεσε θύμα ληστείας από τα δύο φερόμενα ως ηγετικά στελέχη επειδή δεν υπάκουσε στις εντολές τους για την εκτέλεση δρομολογίου με μετανάστες.


ΠΗΓΗ   sofokleousin.gr


Θεσπρωτία: μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο 53 κιλά κάνναβη


Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προχώρησαν σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην κατάσχεση περισσότερων από -53- κιλά ακατέργαστης κάνναβης.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας και συνέλαβαν ημεδαπό οδηγό αυτοκινήτου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Πιο αναλυτικά, κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου
, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεγάλοι σάκοι, που περιείχαν συνολικά (9) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -53- κιλών και -724- γραμμαρίων.

Το αυτοκίνητο, το οποίο ο κατηγορούμενος είχε μισθώσει από εταιρεία εκμισθώσεως οχημάτων, κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.


ΠΗΓΗ   periodikostep.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Προαγωγές στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ποιοι πήραν βαθμό και ποιοι αποστρατεύονται στα Τρίκαλα


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας η διαδικασία αξιολόγησης και προαγωγών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.Από την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων προάγονται οι παρακάτω:

Αριστοτέλης Σιακαβάρας σε Αστυνόμο Α΄

Κωνσταντίνος Καλαμαράς σε Αστυνόμο Β΄

Δήμητρα Γεροβάιου σε Αστυνόμο Β΄

Αχιλλέας Αργυρόπουλος σε Αστυνόμο Β΄

Αχιλλέας Γρηγορίου σε Αστυνόμο Β΄

Νίκος Νικολουτσόπουλος σε Αστυνόμο Β΄

Ηλίας Λασκοντίνος σε Αστυνόμο Β΄

Κωνσταντίνος Χρόνης σε Αστυνόμο Β΄

Απόστολος Καλατζής σε Αστυνόμο Β΄

Παναγιώτης Ζαϊμης σε Αστυνόμο Β΄

Δημήτρης Παππάς σε Αστυνόμο Β΄

Κωνσταντίνος Παππάς σε Αστυνόμο Β΄Επίσης προάγονται και αποστρατεύονται στο τέλος του έτους οι:

Βασίλειος Αδάμος σε Αστυνόμο Β΄

Ευθύμιος Σδόνας σε Αστυνόμο Β΄

Γιώργος Σκαπέτης σε Αστυνόμο Β΄

Χαράλαμπος Γκούμπλιας σε Αστυνόμο Β΄


ΠΗΓΗ   policenet.gr

Κρατητήρια Δ.Α Ξάνθης: Απροστάτευτοι από τον κορωνοϊό κρατούμενοι και αστυνομικοί


Κοινό έγγραφο – καταγγελία από τις Αστ. Δ/νσεις της ΑΜΘΝ. Γουναρίδης: Υπάρχει δυο χρόνια η διαταγή από το Αρχηγείο για χώρους απομόνωσης κρατουμένων – κρουσμάτων, αλλά…


Μπορεί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να έχει αποστείλει από την αρχή σχεδόν της πανδημίας, τις ανάλογες διαταγές για τον διαχωρισμό των κρατουμένων, εάν αυτοί εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει, τουλάχιστον στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειάς μας, όπως καταγγέλλουν – με κοινό έγγραφό τους – οι αστυνομικές ενώσεις Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Έτσι, οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαχειριστούν και αυτήν την παράμετρο της «απομόνωσης» των κρουσμάτων και μάλιστα σε μικρά κρατητήρια, όπως αυτό της Δ.Α Ξάνθης, το οποίο εκτός των άλλων βρίσκεται στο ημιυπόγειο, χωρίς καλό εξαερισμό.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν με συμμετοχή που ανήλθε στο 90%. Συμμετοχή, που όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, αφού οι μισοί από τους αστυνομικούς που δεν ψήφισαν, τελούσαν υπό καραντίνα.

Ο ίδιος, με αφορμή το ζήτημα κρατητήρια και κορωνοϊός, αναφέρθηκε και στα κρούσματα covid σε αστυνομικούς, που αναγκαστικά – λόγω περιορισμού κατ΄ οίκον – μειώνουν τον αριθμό των «μάχιμων» αστυνομικών.ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Γουναρίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι κοινό το πρόβλημα σε όλες τις διευθύνσεις της περιφέρειάς μας, για αυτό έγινε και κοινό έγγραφο από τέσσερις ενώσεις. Υπάρχουν κάποιες διαταγές από το Αρχηγείο που – αν και πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια – δεν τηρούνται. Δεν έχουν προβλεφθεί χώροι απομόνωσης και εισαγωγής κρατουμένων, ώστε να τηρούνται τα μέτρα και να προστατεύονται και οι συνάδελφοι από τυχόν κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας, υπάρχει διαταγή από το Αρχηγείο για να τηρηθούν τα μέτρα, να προβλεφθούν χώροι κρατουμένων που έχουν νοσήσει. Αν δηλαδή κάποιος κρατούμενος έχει αποδεδειγμένα κορωνοϊό και έρθει στα κρατητήριά μας αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος χώρος απομόνωσης. Το πρόβλημα πάλι ξεκινά από τις Δικαστικές Φυλακές που έχουν πολλά κρούσματα και δεν τους δέχονται και μεταβιβάζεται στα δικά μας κρατητήρια (των Αστυνομικών Διευθύνσεων). Δεν μπορούμε όμως και εμείς να μείνουμε αμέτοχοι και να μην προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας αλλά και τους κρατούμενους. Ο αριθμός κρατουμένων που μπορούν να παραμείνουν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης είναι πολύ μικρός. Φανταστείτε ότι αν έχουμε 1-2 κρατούμενους – θετικά κρούσματα, θα παραμείνουν και οι άλλοι μαζί τους. Δεν έχουμε ξεχωριστό χώρο για να τους απομονώσουμε. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι τα κρατητήριά μας έχουν και την ιδιαιτερότητα να είναι ημιυπόγεια, χωρίς καλό εξαερισμό.

Δεν έχει αλλάξει τίποτα και για αυτό διαμαρτυρόμαστε.


ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ «ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»


Επίσης ο κ. Γουναρίδης υπογράμμισε ότι:

Έχει τύχει και σε εμάς να υπάρχει κρούσμα σε κρατούμενο και ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Ευτυχώς – από ο,τι θυμάμαι – όταν είχαμε κρούσμα, δεν είχαμε πολλούς κρατούμενους και έτσι καταφέραμε να έχουμε μια υποτυπώδη απομόνωση του κρούσματος.

ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΜΕΙΩΝΟΥΝ» ΤΟ ΜΑΧΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΣΤ ΟΙ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ

Σε ο,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων σε αστυνομικούς στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης, σημείωσε ότι:

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε και αυτήν την παράμετρο που «μειώνει» το μάχιμο προσωπικό, καθώς έχουμε συνεχώς κάποια κρούσματα. Άλλες φορές, μπορεί να είναι 1-2, ενώ άλλες μπορεί να φτάσουν τα 10-12 σε καραντίνα. Γίνεται βεβαίως η απαραίτητη ιχνηλάτηση και έτσι δεν διασπείρεται περεταίρω ο ιός, ανάμεσα στους συναδέλφους. Όπως γνωρίζετε, εμείς ερχόμαστε σε επαφή με όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι εμβολιασμένοι, ενώ ένα ποσοστό των συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί, διενεργούν σχεδόν καθημερινά είτε rapid test είτε self test, ώστε να προστατεύουν και τον εαυτό τους και τους πολίτες
.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΣΤΟ 90% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ


Τέλος, αναφορικά με την επανεκλογή του στην προεδρία της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Γουναρίδης, επισήμανε:

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συναδέλφους και προπαντώς τους συνυποψηφίους μου. Κάναμε έναν «καθαρό» αγώνα. Οι συνάδελφοι έδειξαν ότι επιβραβεύουν τον αγώνα που κάναμε όλοι σαν ομάδα, τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, έχοντας και την έγκρισή τους, πιο δυναμικά, για να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Είχαμε περίπου 90% συμμετοχή στις εκλογές. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αλλά το διάστημα των εκλογών, οι μισοί από αυτούς που δεν ψήφισαν ήταν σε καραντίνα λόγω covid.


ΠΗΓΗ   thraki.com.gr


Μάγχη: Πέντε συλλήψεις - Σοκ σε Παρίσι και Λονδίνο από το πολύνεκρο ναυάγιο

Πέντε διακινητές που θεωρούνται ύποπτοι ότι συνδέονται άμεσα με το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 μετανάστες στη Μάγχη
την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου συνελήφθησαν, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν. Είχε διευκρινίσει, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καλαί, ότι δύο από αυτούς ήταν «στην απόφαση να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου».

Το Λονδίνο και το Παρίσι βρίσκονται σε σοκ μετά την τραγωδία με το ναυάγιο στη Μάγχη, με τις δύο πρωτεύουσες συμφώνησαν να εντείνουν τη μάχη ενάντια στους διακινητές, έπειτα από εβδομάδες έντασης για το θέμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αρχικά δηλώσει ότι 31 μετανάστες πνίγηκαν, όμως ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν 17 άνδρες, δύο από τους οποίους πέθαναν στο νοσοκομείο, επτά γυναίκες και «τρεις νέοι», η ακριβής ηλικία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, δήλωσε η εισαγγελέας της Λιλ Καρόλ Ετιέν.

Δύο μετανάστες που διασώθηκαν «προφανώς ένας Σομαλός και ένας Ιρακινός» νοσηλεύονται και θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα κατάθεση, πρόσθεσε η ίδια.

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας «την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τη μεταναστευτική πρόκληση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι «θα γίνουν τα πάντα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» του ναυαγίου στα ανοικτά του Καλαί, την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε «τραγωδία».

«Σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι επιθυμεί «να κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

Εδώ και πολλούς μήνες οι νότιες ακτές της Αγγλίας είναι αντιμέτωπες με αριθμό ρεκόρ μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 25.700 έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, σύμφωνα με το Press Association, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με όλο το 2020.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγάλοι και για τον Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να περιορίσει σημαντικά τη μετανάστευση, μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit.

Διαμάχη για τις παράτυπες διελεύσεις

Οι παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προκαλούν ένταση και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, με τις βρετανικές αρχές να εκτιμούν ότι η Γαλλία δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να τις αποτρέψει. Το Παρίσι απορρίπτει τις κατηγορίες.

Στη διάρκεια συνομιλίας τους χθες Τζόνσον και Μακρόν «συμφώνησαν ότι είναι άμεση ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμποδιστούν οι θανατηφόρες αυτές διελεύσεις», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης υπογράμμισαν «τη σημασία μιας στενής συνεργασίας με τους Βέλγους και Ολλανδούς γείτονες καθώς και με τους εταίρους μας στην ήπειρο».

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε παραδεχθεί μιλώντας στο Sky News ότι οι προσπάθειες δεν ήταν «επαρκείς», επισημαίνοντας ότι «είχα δυσκολία να πείσω κάποιους από τους εταίρους μου, κυρίως του Γάλλους, να δράσουν στο ύψος της κατάστασης».

Πρόσφατα Λονδίνο και Παρίσι είχαν συμφωνήσει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να περιοριστούν οι αναχωρήσεις μεταναστών, μετά την άφιξη στην Αγγλία στις 11 Νοεμβρίου αριθμού ρεκόρ μεταναστών, 1.185.

Μάλιστα 22.000 μετανάστες έχουν περάσει το στενό τους τελευταίους δέκα μήνες. Κατά την επίσκεψή του στο Καλαί, ο Νταρμαρέν ζήτησε μια «πολύ σκληρή συντονισμένη διεθνή απάντηση» σε αυτή την τραγωδία «που μας επηρεάζει όλους». «Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», αντέδρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας «επείγουσα συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών».

«Μη πρακτικές» διελεύσεις


Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης εδώ και καιρό είναι να καταστήσει «μη πρακτικές» τις επικίνδυνες διελεύσεις μεταναστών μέσω της Μάγχης. Μάλιστα ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει σημαντικά τους όρους για την παροχή ασύλου σε μετανάστες προκειμένου να αποθαρρύνει τους διακινητές. Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο προβλέπει να αυξηθεί και η ανώτατη ποινή για τους διακινητές, από 14 χρόνια που είναι τώρα σε ισόβια.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «δίκαιο αλλά αυστηρό» η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αλλά το οποίο απορρίπτουν οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει επίσης να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία νόμιμα σε σχέση με αυτούς που φτάνουν παράτυπα.

Ωστόσο οι Συντηρητικοί κατηγορούν την Πατέλ ότι δεν κάνει αρκετά, ενώ οι Εργατικοί ότι «έχει χάσει τον έλεγχο».

Μπροστά στις επικρίσεις ο Τζόνσον πρόσφατα ζήτησε από άλλο μέλος της κυβέρνησης, τον Στίβεν Μπάρκλεϊ, να εξετάσει πώς οι αρχές μπορούν να εμποδίζουν πιο αποτελεσματικά αυτές τις διελεύσεις.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εξετάζονται πιο ακραίες επιλογές, όμως αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

Η επαναπροώθηση των μεταναστών; Είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Η μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους; Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Κέβιν Φόστερ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι καμία χώρα δεν έχει φανεί διατεθειμένη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής των μεταναστών για λογαριασμό της Βρετανίας.

«Η Μάγχη μετατρέπεται σε ανοικτό νεκροταφείο»

Το χθεσινό ναυάγιο είναι μακράν το πιο θανατηφόρο που έχει σημειωθεί από το 2018 όταν οι μετανάστες άρχισαν να διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, αφού αυστηροποιήθηκαν πολύ τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Καλαί και στο Eurotunnel, τα οποία χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.

Οι σωστικές λέμβοι που μετέφεραν τα πτώματα των μεταναστών έφτασαν χθες το βράδυ στο Καλαί και στη συνέχεια στο νεκροτομείο της Λιλ.

Πριν από αυτό το ναυάγιο από τις αρχές του έτους τρεις μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους στη προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη και τέσσερις αγνοούνται. Πέρυσι έξι μετανάστες πνίγηκαν και τρεις αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν τέσσερις διακινητές που συνδέονται με την τραγωδία έχουν συλληφθεί, όμως η εισαγγελέας της Λιλ δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ κοντά στο λιμάνι του Καλαί κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Νταρμανέν, φονιά, έχεις αίμα στα χέρια σου».

Η Μάγχη «μετατρέπεται σε ανοικτό νεκροταφείο», κατήγγειλε ο Πιερ Ροκ της οργάνωσης Auberge des Migrants.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε «σοκαρισμένη και συγκλονισμένη», ενώ εκτίμησε ότι «μόνο συντονισμένες και αλληλέγγυες ενέργειες (…) θα επιτρέψουν να αποφευχθούν νέες τραγωδίες».

Οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης με μικρά πλοιάρια έχουν διπλασιαστεί τους τρεις τελευταίους μήνες, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο επικεφαλής του λιμενικού της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας Φιλίπ Ντουτριέ.

Ως τις 20 Νοεμβρίου 31.500 μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τις γαλλικές ακτές και 7.800 είχαν διασωθεί. Μια τάση που δεν φαίνεται να μειώνεται παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, 22.000 μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές τους δέκα πρώτους μήνες του έτους.

Σοκ στη Δραπετσώνα: Ανήλικη έσβησε τσιγάρο στο μάτι 16χρονης

Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε παρουσία δεκάδων άλλων παιδιών που ενημέρωσαν τους καθηγητές και την μητέρα του παιδιού.

Ένα ακόμη ακραίο περιστατικό μεταξύ ανήλικων παιδιών μέσα σε σχολείο κατεγράφη την περασμένη Τρίτη στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας με θύμα μια 16χρονη. Για ασήμαντη αφορμή, η κοπέλα δέχτηκε επίθεση από μια συνομήλική της κατά την διάρκεια διαλλείματος και αφού αρχικά την χτύπησε, στην συνέχεια έσβησε ένα τσιγάρο στο μάτι της. Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε παρουσία δεκάδων άλλων παιδιών που ενημέρωσαν τους καθηγητές και την μητέρα του παιδιού.

Άμεσα το 16χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής και στην συνέχεια η μητέρα του υπέβαλε μήνυση κατά της συμμαθήτριας της κόρης της στο τμήμα ασφαλείας Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Πηγή newpost.gr

Αποκάλυψη: Διακινητής παράτυπων μεταναστών ο δολοφόνος που τεμάχισε το θύμα του το 2002

Είχε συγκλονίσει το 2002 η υπόθεση του δολοφόνου που είχε σκοτώσει, είχε τεμαχίσει και είχε πετάξει στην Ανάβυσσο τα ανθρώπινα μέλη του θύματός του.

Για το έγκλημα που είχε διαπράξει είχε συλληφθεί και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, την Πέμπτη συνελήφθη εκ νέου από τη Διεύθυνση Ασφαλείας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα κυκλώματος που προωθεί παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη.

Για κακή του τύχη, μάλιστα, ο αστυνομικός που τον είχε ανακρίνει και συμμετείχε στη σύλληψή του το 2002, σήμερα υπηρετεί σε υψηλή και «νευραλγική» θέση στο αεροδρόμιο.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του, ότι ο κακοποιός που είχε μπροστά του και κατασκεύαζε πλαστά έγγραφα, τα οποία χορηγούσαν σε παράτυπους μετανάστες, ήταν το ίδιο ακριβώς πρόσωπο που είχε τεμαχίσει το θύμα του το 2002.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας του αεροδρομίου είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη του κυκλώματος, το οποίο χρησιμοποιούσε το «Ελ. Βενιζέλος», για να γίνεται παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Οι κάμερες ασφαλείας τους είχαν καταγράψει, όταν μετέφεραν οι ίδιοι τους παράτυπους μετανάστες στο αεροδρόμιο, τους έδιναν τα πλαστά έγγραφα και τους συνόδευαν μέχρι τη στιγμή που θα περνούσαν τον τελευταίο έλεγχο, για να μπουν στο αεροπλάνο.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματικό κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών

Συνελήφθησαν -6- αλλοδαποί μέλη του

Συνελήφθη επίσης 39χρονος αλλοδαπός για παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, εγκληματικό κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με τη δράση κυκλώματος στο χώρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, συστήθηκε από την ανωτέρω Υπηρεσία ειδική ομάδα αστυνομικών με σκοπό την αποδόμηση αυτού.

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της 24-11-2021 στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε διάφορες οικίες στην Αθήνα, έξι (6) αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος, ηλικίας 57, 27, 26, 26, 24 και 26 ετών. Συνελήφθη επίσης 39χρονος αλλοδαπός για παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα αναλάμβανε τη διευκόλυνση εξόδου του εκάστοτε αλλοδαπού, υποστηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων για τον ίδιο ή την ανεύρεση γνησίου εγγράφου ατόμου που προσομοιάζει με το υπό διακίνηση άτομο (μέθοδος look alike ), τη μεταφορά του στον χώρου του Αερολιμένα και την υποστήριξη αυτού σε όλα τα επίπεδα ελέγχων εντός του Αερολιμένα με τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, μέχρι την επιβίβαση του στο αεροσκάφος.

Οι αλλοδαποί, για τις ανωτέρω «υπηρεσίες», κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ, με μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο « Hawala », αποφεύγοντας δηλαδή τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους και δρούσε με επαγγελματική μεθοδικότητα. Ο 24χρονος αλλοδαπός ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος και μέσω γνωστής πλατφόρμας μηνυμάτων καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη.

Οι 57χρονος, ο 27χρονος και ένας εκ των 26χρονων εξασφάλιζαν τη μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στον Αερολιμένα, την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων και τη καθοδήγηση των αλλοδαπών για τη διέλευση τους στα διάφορα σημεία ελέγχων.

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του έτερου 26χρονου στην αποθήκευση των ταξιδιωτικών εγγράφων, στις οικίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κινείτο με ηλεκτρικό πατίνι, εκμεταλλευόμενος την ευελιξία που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο.

Από τις έρευνες στις συσχετιζόμενες οικίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
 • 8 διαβατήρια διαφόρων χωρών,
 • 26 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών,
 • 3 άδειες διαμονής,
 • 24 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών,
 • 94 ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών,
 • Visa,
 • δελτίο αιτήσαντος ασύλου,
 • 10 κάρτες επιβίβασης,
 • 54 φωτογραφίες για δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο,
 • αυτοκίνητο,
 • ηλεκτρικό πατίνι,
 • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και
 • το χρηματικό ποσό των 4.200 ευρώ
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή cnn.gr

Υπουργείο Μετανάστευσης – Δεν θα μεταφέρονται αιτούντες άσυλο για παραμονή στα νησιά και τον Έβρο

Βάσει της εγκυκλίου, εξασφαλίζεται ότι παράνομα εισελθόντες που εμφανίζονται σε γραφεία Ασύλου δεν υποβάλλουν αίτημα και άμεσα αποχωρούν, αλλά αντίθετα οδηγούνται σε κατάλληλες δομές ώστε να υπάρξουν οι προβλεπόμενοι, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έλεγχοι και να ολοκληρωθεί η απαραίτητη καταγραφή.

Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, δηλαδή στα νησιά και τον Έβρο, ξεκαθαρίζει, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επισημαίνοντας ότι τα θέματα καταγραφής αιτημάτων ασύλου καθορίζονται αποκλειστικά από την κείμενη νομοθεσία της χώρας μας, σημειώνει πως με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζονται θέματα εφαρμογής του άρθρου 39, παρ. 1 του ν. 4336/2019 & άρθρου 46 Ν. 4636/19.

Βάσει της εγκυκλίου, εξασφαλίζεται ότι παράνομα εισελθόντες που εμφανίζονται σε γραφεία Ασύλου δεν υποβάλλουν αίτημα και άμεσα αποχωρούν, αλλά αντίθετα οδηγούνται σε κατάλληλες δομές ώστε να υπάρξουν οι προβλεπόμενοι, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έλεγχοι και να ολοκληρωθεί η απαραίτητη καταγραφή.

«Στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βοηθούν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν τον έλεγχο και την καταγραφή στα σύνορα. Η ορθή εφαρμογή του Νόμου συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών και της χώρας και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ως προς τους παράνομα εισελθόντες στα συνοριακά σημεία ελέγχου (Φυλάκιο & νησιά Αιγαίου), η διαδικασία δεν μεταβάλλεται» τονίζει το υπουργείο, που συμπληρώνει:

«Αντίθετα, ως προς τα νησιά, η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτύχει τη γενναία αποσυμφόρησή τους. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούλιο του 2019 βρίσκονταν 17.057 πολίτες Τρίτων Χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήτοι το 20% του συνόλου τους στη χώρα, σήμερα φιλοξενούνται σε αυτά 3.851 (10% του συνόλου της χώρας). Ως προς το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σήμερα παραμένουν για καταγραφή συνολικά 246 αιτούντες άσυλο».

Διευκρινίσεις

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του διοικητή της υπηρεσίας Ασύλου Μάριου Καλέα:

«Σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/-η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής σε ειδικά καθορισμένα σημεία.

Τα υφιστάμενα κέντρα σε συνοριακά σημεία (Φυλάκιο, Ζερβού, ΒΙΑΛ, Μαυροβούνι, Λέρος, Κως) εξακολουθούν να λαμβάνουν τα αιτήματα ασύλου από τους παράνομα εισελθόντες στα αντίστοιχα συνοριακά σημεία.

Παρομοίως, και όσοι/-ες κάνουν χρήση της διαδικασίας αυτοκαταγραφής, θα εξυπηρετούνται μόνο εφόσον έχουν ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια από τις Αρμόδιες Αρχές».

Η εγκύκλιος:

Πηγή tovima.gr

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών, η μέθοδος «Hawala» και τα 5.000 ευρώ για κάθε μεταφορά

 

Επτά συλλήψεις αλλοδαπών - Εξασφάλιζαν την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, εγκληματικό κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με τη δράση κυκλώματος στο χώρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, συστήθηκε από την ανωτέρω Υπηρεσία ειδική ομάδα αστυνομικών με σκοπό την αποδόμηση αυτού.

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε διάφορες οικίες στην Αθήνα, έξι αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος, ηλικίας 57, 27, 26, 26, 24 και 26 ετών. Συνελήφθη επίσης 39χρονος αλλοδαπός για παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα αναλάμβανε τη διευκόλυνση εξόδου του εκάστοτε αλλοδαπού, υποστηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων για τον ίδιο ή την ανεύρεση γνησίου εγγράφου ατόμου που προσομοιάζει με το υπό διακίνηση άτομο (μέθοδος look alike), τη μεταφορά του στον χώρου του Αερολιμένα και την υποστήριξη αυτού σε όλα τα επίπεδα ελέγχων εντός του Αερολιμένα με τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, μέχρι την επιβίβαση του στο αεροσκάφος.

Οι αλλοδαποί, για τις ανωτέρω «υπηρεσίες», κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, με μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο «Hawala», αποφεύγοντας δηλαδή τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους και δρούσε με επαγγελματική μεθοδικότητα. Ο 24χρονος αλλοδαπός ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος και μέσω γνωστής πλατφόρμας μηνυμάτων καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη.

Οι 57χρονος, ο 27χρονος και ένας εκ των 26χρονων εξασφάλιζαν τη μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στον Αερολιμένα, την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων και τη καθοδήγηση των αλλοδαπών για τη διέλευση τους στα διάφορα σημεία ελέγχων.

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του έτερου 26χρονου στην αποθήκευση των ταξιδιωτικών εγγράφων, στις οικίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κινείτο με ηλεκτρικό πατίνι, εκμεταλλευόμενος την ευελιξία που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο.

Από τις έρευνες στις συσχετιζόμενες οικίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

-8- διαβατήρια διαφόρων χωρών,
-26- δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών,
-3- άδειες διαμονής,
-24- άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών,
-94- ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών, Visa, δελτίο αιτήσαντος ασύλου,
-10- κάρτες επιβίβασης,
-54- φωτογραφίες για δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, αυτοκίνητο,ηλεκτρικό πατίνι, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και το χρηματικό ποσό των -4.200- ευρώ.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. ΠΗΓΗ   protothema                                                                                                                        


Εξιχνιάστηκε άμεσα περίπτωσης κλοπής δεκάδων ηλεκτρικών δίκυκλων οχημάτων από επιχείρηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη

 


Εξιχνιάστηκε άμεσα περίπτωσης κλοπής δεκάδων ηλεκτρικών δίκυκλων οχημάτων από επιχείρηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης συνελήφθησαν 3 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια της επιχείρησης μέρος των αφαιρεθέντων οχημάτων

Η μεθοδική και επιστάμενη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην άμεση εξιχνίαση κλοπής δεκάδων ηλεκτρικών δίκυκλων οχημάτων από επιχείρηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη σύλληψη τριών (3) ατόμων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 22, 25 (άντρες) και 46 (γυναίκα) ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω άνδρες, μαζί με συνεργούς τους, βραδινές/πρώτες πρωινές ώρες της 22/23-11-2021 διέρρηξαν επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων στην περιοχή του Ευόσμου και αφαίρεσαν 78 ηλεκτρικά δίκυκλα οχήματα (μοτοποδήλατα, πατίνια, ποδήλατα), καθώς και 10 ηλεκτρικές μπαταρίας, συνολικής αξίας 60.000 ευρώ περίπου.

Πρωινές ώρες χθες (24-11-2021) αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή συναδέλφων τους του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση στην περιοχή του Ευόσμου, κατά την οποία εντόπισαν και συνέλαβαν τους προαναφερόμενους δράστες, ενώ στο πλαίσιο ερευνών τόσο σε οικίες, όσο και στη γύρω περιοχή, βρέθηκαν συνολικά 28 αφαιρεθέντα ηλεκτρικά οχήματα και 1 μπαταρία, τα οποία αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ   astynomia

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Σάμου με τον Δήμαρχο Ανατολικής ΣάμουΤην Πέμπτη 25/11/2021, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. ΣΤΑΝΤΖΟ Γεώργιο παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Γεώργιου στο Δημαρχειακό Μέγαρο Βαθέως Σάμου, στα πλαίσια γνωριμίας με την Διοίκηση της νεοσύστατης Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Σάμου, αλλά και ενημέρωσης του για το έργο των Συνοριακών Φυλάκων στο νησί μας.


Το θέμα συζήτησης αποτέλεσε το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και ο σημαντικός ρόλος μας στην διαχείριση αυτού, καθώς η φύλαξη στην ΚΕΔ Σάμου πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από Συνοριακούς Φύλακες. Επιπρόσθετα έγινε εκτενής αναφορά στο κομμάτι που αφορά την επιτήρηση των συνόρων μας και στο δύσκολο αυτό έργο, όπου σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με λοιπούς φορείς.

Από μεριά του ο κ. Δήμαρχος, έδειξε σαφές ενδιαφέρον στα θέματα που συζητήθηκαν, αναγνωρίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητα του έργου των Συνοριακών Φυλάκων, τόσο στην διαχείριση της μετανάστευσης, όσο και στην επιτήρηση των συνόρων της πατρίδας μας, διαβεβαιώνοντας μας, για μια αγαστή συνεργασία με την Ένωση μας, καθώς και για κοινές εθελοντικές δράσεις. Εμείς, στο τέλος της μεταξύ μας συζήτησης, τον ευχαριστήσαμε για την φιλοξενία και του ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που επιτελεί βρισκόμενος πάντοτε δίπλα στην κοινωνία της Σάμου.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ          ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ


bordernews.gr 


Φλώρινα - Τ.Σ.Φ. Κ. ΚΛΕΙΝΩΝ : Συλλήψεις διακινητών σε Φλώρινα και Θεσσαλονίκη (fotos)


Γ.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΣυνελήφθησαν 2 ημεδαποί σε περιοχές της Φλώρινας και της Θεσσαλονίκης, για παράνομη μεταφορά 5 αλλοδαπών


Ο ένας από τους δύο ημεδαπούς λειτουργούσε ως προπομπός στην μεταφορά οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ενώ ο άλλος μετέφερε με έτερο Ι.Χ.Ε όχημα τους παράνομους αλλοδαπούς

Κατασχέθηκαν τα ανωτέρω αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης της μεταφοράς

Συνελήφθησαν σήμερα (25-11-2021) τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές της Φλώρινας και της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 27 και 23 ετών, για παράνομη μεταφορά πέντε (5) αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, προαναφερόμενοι αστυνομικοί συνέλαβαν τους ανωτέρω, τον 27χρονο σε περιοχή της Φλώρινας και τον 23χρονο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
Ο 23χρονος οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, λειτουργούσε ως προπομπός με στόχο την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων από το έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 27χρονος και μετέφερε παράνομα, έναντι χρηματικής αμοιβής, πέντε (5) αλλοδαπούς, ηλικίας από 17 έως 32 ετών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα.

Συνεχιζόμενης της έρευνας προέκυψε ότι στο όχημα που λειτουργούσε ως προπομπός, πλην του 23χρονου οδηγού, επέβαινε ως συνεπιβάτης και ένας 24χρονος ημεδαπός, ο οποίος και αναζητείται να συλληφθεί.

Κατασχέθηκαν τα ανωτέρω δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης της μεταφοράς.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους , οδηγήθηκαν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.
bordernews.gr