Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πάπας Φραγκίσκος : «Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Τί είπε για κλιματική αλλαγή, παγκόσμια ειρήνη και μεταναστευτικό/προσφυγικό

 


«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».

Το θερμό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακρογωνιαίος ανθρωπισμός

Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.

Ο Ποντίφικας, όπως η ομιλία του μεταδόθηκε μεταφρασμένη από την ΕΡΤ, μετέφερε με ανησυχία την διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση απαιτείται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική» ενώ ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Πολυμέρεια που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές΄ διεκδικήσεις, η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα μια μακρά και άπιαστη Οδύσσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό ΄έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού.

Από αυτή την άποψη, από το άλγος θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και αν ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.

Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος, πρόσθεσε καλώντας να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία.

Μεγάλης συμβολικής αξίας η επίσκεψη

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι, είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την πανδημία, σημειώνοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα για τη θέση που εξέφρασε.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Η άφιξη

Το αεροπλάνο του Πάπα Φραγκίσκου, στο οποίο πέραν της ομάδας του επιβαίνουν και 76 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της ανταποκρίτριας της «Κ» προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 11:00

Είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα, και η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Αθήνα μετά από το ιστορικό ταξίδι του Ιωάννη Παύλου Β’ τον Μάιο του 2001.

Ο Ποντίφικας φτάνει στην Ελλάδα αφού έχει περάσει δύο μέρες στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους κράτους και εκκλησίας, και όπου προσευχήθηκε με πρόσφυγες, 50 εκ των οποίων θα πάρει μαζί του στην Ρώμη.

ΠΗΓΗ   economico.gr

Συνελήφθησαν 3 διακινητές σε Καβάλα και Ξάνθη με συνολικά 8 μη νόμιμους μετανάστες

 

Συνελήφθησαν σήμερα (4-12-2021) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περιοχές της Καβάλας και της Ξάνθης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας και Ξάνθης, ένας αλλοδαπός και δύο ημεδαποί διακινητές (ένας άνδρας και μία γυναίκα), οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εγνατία οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης συνέλαβαν τους δύο ημεδαπούς δράστες, διότι επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

ΠΗΓΗ   evros24.gr
 

Νέα απώλεια για την ΕΛΑΣ - " Έφυγε " και δεύτερος εν ενεργεία αστυνομικός

 


Εν ενεργεία αστυνομικός "έφυγε" από τη ζωή


Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Πειραιά:


Μεγάλη και απερίγραπτη είναι η θλίψη μας για την απροσδόκητη απώλεια και δεύτερου συναδέλφου μας μέσα σε λίγες ημέρες.


Ο συνάδελφος μας Γαλανογιώργος Δημήτριος, που υπηρετούσε στην Υποδ/νση Ασφαλείας Πειραιά, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» από παθολογικά αίτια.

Οφείλουμε ως ύστατο χαίρε να αναφερθούμε στο ήθος που τον χαρακτήριζε και στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του ως φίλο και συνάδελφο μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας, εκφράζουμε στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά και βαθιά συλλυπητήρια όλων των μελών μας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 06-12-2021 και ώρα 14:00, στον Ιερό Ναό Αγ.Παντελεήμονα της τοπικής κοινότητας Σιταραλώνων Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΛΑΧΙΑ Αργυρώ


( Το bordernews.gr  εκφράζει την θλίψη για τον άδικο χαμό του, ευχόμαστε καλό κουράγιο και δύναμη στην οικογένειάς του)


ΠΗΓΗ   policenet.gr

Σύριος παράνομος μετανάστης έκλεψε αυτοκίνητο του δήμου Διδυμοτείχου και "έκοβε" βόλτες στην Αλεξανδρούπολη!


Απίστευτο κι όμως αληθινό αυτό που συνέβη εχθές στον Έβρο! Ο λόγος για έναν μετανάστη ο οποίος μπήκε παράνομα στον Έβρο και σκέφτηκε εναν διαφορετικό τρόπο να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη.


Συγκεκριμένα ο Σύριος μετανάστης το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε στο Διδυμότειχο και κατάφερε να κλέψει ένα από τα οχήματα της ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου και να φύγει ανενόχλητος!

Ο δράστης εντοπίστηκε λίγη ώρα μετά στην κεντρική λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος μάλιστα φορούσε και κίτρινο γιλέκο του δήμου Διδυμοτείχου προφανώς για να μην γίνει αντιληπτός.

Για την σύλληψη του η αστυνομία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Συνελήφθη την 2-12-2021 το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο είχε αφαιρέσει νωρίτερα από Δημοτική επιχείρηση του Διδυμοτείχου, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον αρμόδιο εκπρόσωπο της ανωτέρω επιχείρησης.


ΠΗΓΗ   e-evros.gr

Συνελήφθη διακινητής στον Έβρο που προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθη την 2-12-2021 το απόγευμα, στην Επαρχιακή Οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας ένας ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.


Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.


ΠΗΓΗ   evros24.gr


Προσοχή: Απο Δευτέρα πρόστιμα έως και 30.000€ με on line ελέγχους


Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 χρόνια προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση. Δείτε αναλυτικά για ποιους ισχύει ήδη…


Ειδικότερα στο άρθρο 14 της τροπολογίας επισημαίνεται ότι για την ακινησία στα οχήματα τα πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς, που δήλωσαν on line ακινησία (κρατάνε τις πινακίδες σπίτι) αλλά θα συλληφθούν να κυκλοφορούν το όχημα, ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με επιπλέον καταβολή των ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και κυμαίνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια!

Προσοχή:

Οι ιδιοκτήτες που πραγματοποίησαν ακινησία, πρέπει να αφαιρέσουν από το όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας και να το έχουν σταθμευμένο μόνιμα (σε πάρκινγκ και όχι στον δρόμο) στην ακριβή τοποθεσία που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση που το όχημα βρεθεί παρκαρισμένο σε διαφορετική τοποθεσία τότε επιβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα!

Τέλος δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα οχήματα ώστε η ΑΑΔΕ να μπορεί να διαπιστώσει ποια κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ώστε να μπορέσει επιτέλους να πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διασταύρωση στοιχείων και να επιβληθούν τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Στον έλεγχο των οχημάτων που θα διαπιστώνεται αν ο ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όχι μόνο η Τροχαία δηλαδή το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες καθώς μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.

Τα υπέρογκα πρόστιμα φαίνεται ότι θεσπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την κίνηση των οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε προσωρινή ακινησία αλλά οι ιδιοκτήτες τους δυστυχώς τα κινούν παράνομα.


ΠΗΓΗ   newsauto.gr
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Κώστας Παπαβασιλείου : ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 


«Μπάτσος».. μια λέξη που δυστυχώς ακόμη βγαίνει με μεγάλη ευκολία από τα χείλη κάποιων κουβαλώντας κατάλοιπα παλαιότερων σκοτεινών εποχών. Και το χειρότερο είναι ότι βγαίνει από χείλη ανθρώπων που κάθονται στην ασφάλεια των σπιτιών τους και των γραφείων τους χάρη στους «μπάτσους». 

Γιατί όλοι αυτοί ξέρουν ότι οι «μπάτσοι» θα είναι στο δρόμο όλη μέρα και όλη νύχτα για να τους φυλάνε. Ο «μπάτσος» θα έρθει αντιμέτωπος με ληστες, βιαστές και δολοφόνους.. ο «μπάτσος» θα μπει μπροστά για να προφυλάξει αυτούς που με τόση ευκολία ξεστομίζουν χαρακτηρισμους ... από τον «μπάτσο» θα ζητήσουν να τους προφύλαξει από την οργή του κόσμου για όλα τα «καλώς καμωμένα» από αυτούς ... τον «μπάτσο» θα ζητήσουν να τους συνδραμει για τον πιο απλό λόγο και τον «μπάτσο» θα αναζητήσουν όταν κινδυνέψουν. 

Γι’ αυτό κ. Παπαδημητρίου αφού είναι τόσο απαξιωτικό να είσαι «μπάτσος» την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ανάγκη μην τους ψάξετε.. Η πολύ απλά ζητήστε συγγνώμη και μάθετε να εκφράζεστε όπως αρμόζει σε έναν «εκπρόσωπο» του λαού . 

Ιδιαίτερα όταν απευθύνεστε σε ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των συνανθρώπων τους ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή και όχι απλά μερικούς ψήφους.


(Του Προέδρου Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου Κώστα Παπαβασιλείου )


bordernews.gr 

Συνάντηση του Αρχηγού του Λιμενικού με Γαλλίδα αξιωματούχο για την Ασφάλεια

 

Tο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα Πέμπτη στο Αρχηγείο του Λιμενικού, ο Αρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, με τη Sophie Hatt, διευθύντρια της Γαλλικής Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας για την Ασφάλεια (D.C.I.S.) που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού, αφού καλωσόρισε τη Γαλλίδα διευθύντρια στο Αρχηγείο, υπογράμμισε τους διαχρονικά στενούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Γαλλία και την αγαστή συνεργασία που έχουν τα δύο κράτη σε κρίσιμους τομείς.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Ayme Sylvie, ακόλουθος Εσωτερικής Ασφάλειας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, ενώ από ελληνικής πλευράς παρευρέθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου του Λιμενικού, πλοίαρχος Γιώργος Χριστιανός.


ΠΗΓΗ   indicator

Ανετράπη ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες στην Κω - Δύο νεκροί

 


Ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν πέντε αλλοδαποί (τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα) ανετράπη λόγω υψηλού κυματισμού και κακών χειρισμών σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κω, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο από τους επιβαίνοντες, ένας άνδρας και η γυναίκα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, διασώθηκαν τρεις άνθρωποι και περισυνελέγησαν δύο πτώματα από πλωτό του λιμενικού. Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.

ΠΗΓΗ   ekriti.gr

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Συνάντηση της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κο ΣΠΙΡΤΖΗ Χρήστο και Κα Τελιγιορίδου Ολυμπία. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν και συζητήθηκαν θέματα που μας απασχολούν με ιδιαίτερη έμφαση στις πιέσεις που δέχεται ο νομός μας από τις μεταναστευτικές ροές το επίδομα παραμεθορίου καθώς και την εξαίρεση των Ελλήνων Αστυνομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης από την χορήγηση επιδόματος covid.

Ακολούθησε επίσκεψη στο υπό κατασκευή κτήριο της Αστυνομίας όπου και ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη των έργων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ Κυριάκος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΟΥ Δημήτριος

bordernews.gr 

Κινηματογραφική καταδίωξη στη Γαλλία, ληστής ντυμένος νίντζα και με σπαθί τραυμάτισε γυναίκες αστυνομικούς

 


Σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης εκτυλίχθηκαν κοντά στο Χερβούργο (Σερμπούρ) της Γαλλίας, όταν δύο γυναίκες αστυνομικοί τραυματίστηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να συλλάβουν ύποπτο για κλοπή αυτοκινήτου.


Το περιστατικό σύμφωνα με το protothema.gr, σημειώθηκε μέρα μεσημέρι ενώ το αξιοπερίεργο είναι ότι άντρας ντυμένος νίντζα, ​​οπλισμένος με ιαπωνικό σπαθί, βγήκε από το αυτοκίνητο αφότου καταδιώχθηκε από τις Αρχές.
Τραυμάτισε πρώτα μια αστυνομικό στο πηγούνι και στη συνέχεια χτύπησε στο κεφάλι συνάδελφό της που κατέφθασε στο σημείο για ενίσχυση. Στη συνέχεια, τρίτος αστυνομικός άνοιξε πυρ από το εσωτερικό του οχήματος.

Οι πυροβολισμοί ήταν τρεις, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ένας στην κοιλιά, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά τον δράστη, ρίχνοντάς τον στο έδαφος.
Το κλεμμένο όχημα εντοπίστηκε από περιπολικό της αστυνομίας, ύστερα από καταδίωξη που κατέληξε στο πρατήριο καυσίμων του κέντρου Leclerc στην Τουρλαβίλ.

Στη συνέχεια, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου χτύπησε ένα πάνελ, προτού σταματήσει κοντά σε φιάλη αερίου. Τότε, ο άνδρας βγήκε από το αυτοκίνητο και κρατώντας ένα σπαθί κατάνα (ιαπωνικό σπαθί), περπάτησε προς το όχημα της αστυνομίας και τραυμάτισε τις δύο αστυνομικούς.

Ο δράστης συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την περιοχή με ελικόπτερο της Πολιτικής Ασφάλειας «Dragon 50».


ΠΗΓΗ   thestival.gr

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την Ρόδο: “Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εδώ… διότι υπάρχει απειλή”


Ένα ενδιαφέρον διήμερο ξεκίνησε σήμερα στη Ρόδο, καθώς η Ελλάδα διεξάγει χερσαίες ασκήσεις σε συνδυασμό με αεροναυτικές μονάδες και την άσκηση έρευνας και διάσωσης ανατολικά του νησιού. 

Τις ασκήσεις παρακολούθησε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η παρουσία του κ. Φλώρου, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στη γείτονα Τουρκία, καθώς έχει πολλάκις επισημάνει με δηλώσεις υπουργών της, πως ενοχλείται όταν αξιωματούχοι της Ελλάδας μεταβαίνουν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτές έχουν να κάνουν και με στρατιωτικές δραστηριότητες ή επιθεωρήσεις καθώς στη Άγκυρα θεωρούν πως κάτι τέτοιο αντίκειται στο καθεστώς αποστρατικοποίησης που θα πρέπει να διέπει κατά την Τουρκία όλα αυτά τα νησιά.

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν και τοπικοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών, όπως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο διοικητής του ΓΝ Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.

Με το πέρας των ασκήσεων, στην ομιλία του, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε τα εξής:

«Ο λόγος για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εδώ σήμερα και γενικότερα στα σύνορά μας, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο, σε όλα τα νησιά μας και σε όλη την επικράτεια, είναι διότι υπάρχει απειλή και όσο υπάρχει απειλή, η δική μας αποστολή είναι να διατηρούμε το κόστος μεγαλύτερο από το όφελος που προσδοκάται μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αυτό γίνεται κατανοητό, αντιληπτό από όλους, τόσο από αυτούς που αποτελούν την απειλή όσο και από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε κι έχουμε την ίδια οπτική για την περιοχή.

Σε ό,τι μας αφορά, εμείς από εκεί που στεκόμαστε βλέπουμε μόνο σταθερότητα, μόνο ασφάλεια, μόνο ειρήνη που είναι οι προϋποθέσεις αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι κοινωνίες ευημερούν. Αυτή την οπτική γωνία δεν την έχουμε μόνον εμείς αλλά τα περισσότερα κράτη και δυνάμεις στην περιοχή και γι αυτό συνεργαζόμαστε. Στόχος είναι το αποτύπωμα της ασφάλειας και της σταθερότητας να μεγαλώνει και να είναι το κυρίαρχο στην περιοχή μας και όχι η αστάθεια και οι προκλήσεις.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ισχυρό Στρατό Ξηράς, ισχυρό Ναυτικό και Αεροπορία και τις νίκες για την αποτροπή, τις φέρνουν από κοινού. Κανείς δεν μπορεί να το πετύχει μόνος. Σε αυτό τον χώρο εδώ (στη Ρόδο) είδαμε ένα κομμάτι δυνατοτήτων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα μπορούσε να γίνει σε ένα πεδίο μάχης, υπό πραγματικές συνθήκες.

Το έργο μας είναι να εκπαιδευόμαστε, να δείχνουμε τις δυνάμεις μας γιατί δεν θέλουμε να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο σε πραγματικές συνθήκες. Και ο μόνος τρόπος είναι να είμαστε ισχυροί, αποφασισμένοι και έτοιμοι. Ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είμαι σε θέση να δηλώσω ότι και μπορούμε και γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουμε εάν χρειαστεί –κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι.

Όλα αυτά που είδαμε στην άσκηση είναι στοιχεία της ικανότητας που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το Αιγαίο, είναι ένας πολύπλοκος επιχειρησιακός χώρος όπου όλα θα έρθουν μέσα από προγραμματισμό και συνδυασμό».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσα από τέτοιες δραστηριότητες εξασφαλίζουν και εγγυώνται την Εθνική μας ακεραιότητα. Μέσα από τις προσπάθειες που γίνονται και μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα στο μέλλον θα βρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας ακόμη πιο ισχυρές, πιο δυνατές και πιο αποτελεσματικές. Είμαστε δύναμη που θέλει την σταθερότητα, την ασφάλεια και την διατήρηση της ειρήνης. Δεν θέλουμε τίποτε παραπάνω αλλά και ΔΕΝ πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μία σπιθαμή από αέρα ή από ξηρά της Εθνικής μας κυριαρχίας».

Έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της άσκησης για την οργάνωση και τα αποτελέσματα της.Σε ανάρτηση του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρει τα εξής:


Σήμερα στην 95 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) στη Ρόδο στην τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ».
Οι οργανικές Μονάδες της 95 ΑΔΤΕ, τα Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, εξασκήθηκαν στις αμυντικές επιχειρήσεις με εκτέλεση αντεπιθέσεων και εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και από Μαχητικά Αεροσκάφη με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (JTAC).
Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για την άρτια οργάνωση και την άριστη εκτέλεση των επεισοδίων της Άσκησης.
Πλήρης η ικανοποίηση μου για το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και την επιχειρησιακή ετοιμότητά του προσωπικού μας, την απόλυτη εξοικείωσή του με τα οπλικά συστήματα καθώς και για το υψηλό ηθικό και την αφοσίωση στην εκτέλεση της αποστολής του.
Υψηλότατο το επιχειρησιακό όφελος της Άσκησης και σημαντικός ο ρόλος της για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.
Η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων διασφαλίζεται με τις καθημερινές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με συνεκπαιδεύσεις και την οικοδόμηση συνεργειών με συμμάχους, φίλους και εταίρους σε διεθνές διμερές και πολυμερές επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Χώρας μας ως ισχυρού παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
Αφοσιωμένοι στην προσταγή του εμβλήματος της Μεραρχίας, μείνετε πιστοί στην Αποστολή σας και αφιερωθείτε στην διαφύλαξη της Ισχύος των Ελληνικών Όπλων.
Ασφάλεια, Σταθερότητα, Αποτροπή

Οι ΕΔ εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία.
Υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι έλαβαν μέρος!

Συγχαρητήρια στην 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ»

«ΦΥΛΑΞΑΣΘΑΙ ΧΡΕΟΣ»ΠΗΓΗ   dimokratiki.gr


Μάγχη: Με αεροσκάφος που της δάνεισε η Δανία επιτηρεί τις μεταναστευτικές ροές η Frontex

 

Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αισθητήρες και ραντάρ για τον έλεγχο της ξηράς και της θάλασσας

Αεροσκάφος για να υποστηρίξει τις γαλλικές και βελγικές αρχές που προσπαθούν να εντοπίσουν δραστηριότητα παράνομων διελεύσεων σκαφών, μία εβδομάδα αφότου 27 μετανάστες πνίγηκαν, ανέπτυξε η Frontex.

Το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 27 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ξεφούσκωσε ενώ έπλεε στη Μάγχη.

«Το αεροσκάφος έχει εξοπλιστεί με σύγχρονους αισθητήρες και ραντάρ για τον έλεγχο της ξηράς και της θάλασσας» πρόσθεσε η Frontex.

Η ανάπτυξή του αποφασίστηκε στη διάρκεια μιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Καλέ ανάμεσα στον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και Ευρωπαίους ομολόγους του, στην οποία δεν είχε προσκληθεί η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έπειτα από μια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Στα «μαχαίρια» για τους εμπορικούς κανόνες και τα αλιευτικά δικαιώματα Γαλλία – Βρετανία

Η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται στα «μαχαίρια» για τους εμπορικούς κανόνες και τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit και οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο 27 ανθρώπων που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Στενό της Μάγχης.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Στενό της Μάγχης είναι θέμα που προκαλεί ανησυχία. Έπειτα από αίτημα κρατών μελών, η Frontex ανέπτυξε ένα αεροσκάφος στη Γαλλία για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη με επιτήρηση από αέρος μέσα σε μόλις τρεις ημέρες», δήλωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι.

«Ξεκινάμε με ένα αεροσκάφος, αλλά είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας αν χρειαστεί», είπε.

Ο στόχος της επιχείρησης στην ακτογραμμή είναι να αποτρέψει τον αυξανόμενο αριθμό των διελεύσεων δια θαλάσσης.

ΠΗΓΗ   newsbeast εντοπίσουν δραστηριότητα παράνομων διελεύσεων σκαφών, μία εβδομάδα αφότου 27 μετανάστες πνίγηκαν, ανέπτυξε η Frontex.

Νέο stop σε 2 διακινητές και 10 μη νόμιμους μετανάστες

 


Συνελήφθησαν στον Έβρο και την Καβάλα – Ο ένας τράπηκε σε φυγή και συνελήφθη ο άλλος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης

Συνελήφθησαν την Τετάρτη (1-12-2021), σε περιοχές του Έβρου και της Καβάλας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, 2 ημεδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, 10 μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το πρωί, στην Εθνική Οδό Φερών – Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν τον έναν διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα 4 μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής αντιλαμβανόμενος την επικείμενη σύλληψη ακινητοποίησε το όχημα και οι διακινούμενοι τράπηκαν πεζή σε φυγή, πλην όμως εντοπίσθηκαν έπειτα από σχετικές αναζητήσεις σε κοντινή απόσταση από το όχημα.


Στη δεύτερη περίπτωση, το απόγευμα, στην Εγνατία οδό Καβάλας –Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν τον δεύτερο διακινητή, διότι οδηγώντας ΙΧΕ αυτοκίνητο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα 6 μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκαν 2 ΙΧΕ αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.

ΠΗΓΗ   kavalapost

Τέλος στις πολύωρες αναμονές στα δικαστήρια – Τα ηλεκτρονικά πινάκια είναι πλέον πραγματικότητα


Παρουσιάστηκαν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη – Ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση για την πορεία των εκθεμάτων στα Δικαστήρια


Τα ηλεκτρονικά πινάκια στο Πρωτοδικείο Αθηνών είναι πλέον μια πραγματικότητα
, κάτι που έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τον δικηγορικό και νομικό κόσμο, αλλά και από τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ειδικότερα, στο κτήριο 6 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης παρουσίασαν την προσαρμογή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην καθημερινότητα του πρώτου Πρωτοδικείου της χώρας, δηλαδή την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πινακίων, ενώ το έργο θα επεκταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και στα Πρωτοδικεία Πειραιά, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης.

Έτσι, πλέον με ένα κλικ στο dikes.moj.gov.gr ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone την πορεία των δικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης «το συγκεκριμένο έργο μας φέρνει πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή και είναι μια μεγάλη στιγμή για το νομικό κόσμο της χώρας και τους δικηγόρους. Ευχαριστώ τον κύριο Πιερρακάκη γιατί όταν του ζητάμε κάτι για την Δικαιοσύνη ανταποκρίνεται πάντα και άμεσα.

Παράλληλα, ο κύριος Πιερρακάκης ευχαρίστησε κι εκείνος με την σειρά του, τον κ. Τσιάρα και επεσήμανε την σημαντικότητα του έργου.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και ψηφιακής πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών Σοφία Φούρλαρη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, κ.ά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Αντικείμενο του έργου «Υποσύστημα ενημέρωσης πολιτών για την πορεία των εκθεμάτων των Δικαστηρίων – Πιλοτική Εφαρμογή στο Πρωτοδικείο Αθηνών» μέσω του ονόματος dikes.gov.gr είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων (διαδίκων, μαρτύρων, πολιτών εν γένει) μέσω διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο, των εκθεμάτων (πινακίων) των δικαστικών υποθέσεων και της πορείας διεξαγωγής των δικών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας ξεκινά από το Πρωτοδικείο Αθηνών για το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων. Σύντομα η υπηρεσία πρόκειται να επεκταθεί στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, ενώ επίσης θα ενεργοποιηθεί και υπηρεσία αποστολής SMS, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία των εκθεμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναζητήσουν την δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντος τους, μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται σε συγκεκριμένο πινάκιο/αίθουσα/κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών για την τρέχουσα ημερομηνία και μόνο, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανώνυμες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω της άντλησης της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων(ΟΣΠΔ) βάσει των καταχωρήσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους γραμματείς της έδρας και παρέχεται στους ενδιαφερόμενους μέσω ειδικής web εφαρμογής (λειτουργικά συμβατή με όλους του δημοφιλείς φυλλομετρητές (Safari, Chrome, Firefox, Edge). Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (σταθερούς ή φορητούς/laptops) ή/και από smartphones.

Να σημειωθεί ότι η μετάδοση των δεδομένων έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και η τυχόν ακούσια ανακρίβεια δεν επιφέρει έννομες συνέπειες. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών και στην ομαλότερη ροή των ποινικών και αστικών διαδικασιών».


ΠΗΓΗ   neodimokratis.gr

Μοντέλο νοίκιαζε αυτοκίνητα για... κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Η πολυτελής ζωή και η «ταρίφα» των 600 ευρώΈνα μοντέλο από τη Σλοβακία κατηγορείται πως έκανε… χρυσές δουλειές με κύκλωμα διακίνησης μεταναστών έπεσε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ..

Η πολύκροτη υπόθεση, που αποκαλύπτει σήμερα το iefimerida.gr, οδηγείται πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η νεαρή γυναίκα έφτασε στην Ελλάδα και η πρώτη της στάση ήταν η Μύκονος, εκεί όπου, σύμφωνα με τα όσα λέει, γνώρισε έναν Σκοπιανό, ο οποίος της πρότεινε «δουλειά».

Η ενοικίαση οχημάτων και τα ακριβά γούστα του μοντέλου

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης αλλά και τις καταθέσεις τόσο των αστυνομικών όσο και ατόμων από ιδιωτικές εταιρείες, το μοντέλο με το ψεύτικο όνομα «Άννα» εμφανίστηκε σε ορισμένες από αυτές και άρχισε να νοικιάζει αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τα παρέδιδε σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που επρόκειτο να μεταφέρει άτομα πακιστανικής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το πανέμορφο μοντέλο με καταγωγή από την Τσεχία και την Σλοβακία συνήθιζε να έχει «ακριβά γούστα» καθώς διέμενε σε σουίτες ξενοδοχείων στα Νότια Προάστια.

Μετά από ενοικιάσεις αυτοκινήτων από ιδιωτικές εταιρείες που δεν επέστρεψε ποτέ πίσω, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων κατέθεσαν μηνύσεις και ξεκίνησε η τεράστια έρευνα της Αστυνομίας. Όπως διαπιστώθηκε το μοντέλο είχε πλαστά έγγραφα και νοίκιαζε τα αυτοκίνητα, τα οποία παρέδιδε για τις μετακινήσεις των αλλοδαπών σε μέλη του κυκλώματος. Μετά από παρακολουθήσεις οι άνδρες της Ασφάλειας κατάφεραν να την εντοπίσουν σε γνωστό ξενοδοχείο και να της περάσουν χειροπέδες.

Τι λέει το μοντέλο για την εμπλοκή του στην υπόθεση

Η Άννα κατέθεσε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας πως έφτασε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Εκεί γνωρίστηκε με έναν άνδρα, ο οποίος της έδωσε γρήγορα δουλειά. «Ήρθα στην Ελλάδα στη Μύκονο τον Ιούνιο του 2021 από την Σλοβακία. Στην χώρα μου ήμουν δικηγόρος και είχα ένα περιστατικό ένοπλης επίθεσης στην οικία μου, όπου και συνελήφθησαν δύο δράστες, αλλά όχι αυτός που έδωσε την εντολή. Επειδή λοιπόν αντιμετώπιζα ψυχολογικά προβλήματα από αυτήν την κατάσταση και ήμουν στα όρια της παράνοιας, ο θείος μου με έστειλε στη Μύκονο που έχει περιουσία για να ξεφύγω. Εκεί γνώρισα έναν άνδρα με το όνομα…. με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία , ο οποίος είχε αρκετούς γνωστούς στην Αστυνομία και του ζήτησα να με βοηθήσει να κάνω ένα καινούριο ξεκίνημα στην Ελλάδα και να αλλάξω τα στοιχεία μου, ώστε να μην μπορούν να με εντοπίσουν οι δράστες της επίθεσης που έγινε στη Σλοβακία», ανέφερε αρχικά στην κατάθεσή της στους αστυνομικούς.

«Εκείνος δέχτηκε να με βοηθήσει με χρηματικό αντίτιμο και έπειτα όταν ήμουν στην Αθήνα μου ζήτησε να βοηθήσω τους φίλους του. Όταν ήρθα στην Αθήνα συνάντησα τον… ο οποίος μου είπε ότι θα νοικιάζω αυτοκίνητα στο όνομά μου από διάφορες εταιρείες και στη συνέχεια θα έφερνε Πακιστανούς μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας για δουλειά. Όταν κατάλαβα πως πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα τους είπα πως θέλω να σταματήσω. Τότε εκείνοι άρχισαν να με απειλούν.Τα ναρκωτικά τα έπαιρνα γιατί είχα κρίσεις πανικού και δεν μπορούσα να κοιμηθώ», επισήμανε χαρακτηριστικά η Άννα στους άνδρες της Ασφάλειας.

Το μοντέλο έπαιρνε 600 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο

Ένας αστυνομικός της Ασφάλειας, ο οποίος ασχολήθηκε με τις έρευνες, ανέφερε προανακριτικά για την υπόθεση τα εξής: «Είμαι αστυνομικός, υπηρετώ στο τμήμα Ασφαλείας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. (…) Η γυναίκα όπως έμαθα δίνει τα αυτοκίνητα σε αλλοδαπούς υπήκοους κυρίως από το Πακιστάν με τους οποίους συνεργάζεται και παίρνει χρήματα γύρω στα 600 ευρώ το κάθε αυτοκίνητο, μέρος των οποίων έδινε σε άτομο με το όνομα… Επιπλέον από την έρευνα προέκυψε ότι χρησιμοποιεί διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τις προμηθεύεται από τους αλλοδαπούς που συνεργάζεται. Από τις αρχές Οκτωβρίου διέμενε σε σουίτα σε ξενοδοχείο στην Κηφισιά και μετά άρχισε να διαμένει σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα».

Δικηγόρος του μοντέλου: Η εντολέας μου είναι ένα από τα θύματα της υπόθεσης

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο του μοντέλου, Δημήτρη Ζορμπά, ο οποίος ανέφερε πως η πελάτισσά του αναφέρει πως τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών την χρησιμοποίησαν και πως εκείνη είναι το “θύμα της υπόθεσης”.

«Η υπόθεση είναι πολύπλοκη και ενώ η εντολέας μου φέρεται ως θύτης στην εν λόγω υπόθεση, εν τέλει είναι ένα από τα θύματα αυτής. Καταθέσαμε μήνυση εναντίον τριών ατόμων που παραπλάνησαν την εντολέα μου, παρουσιάζοντας διαφορετικά τα πραγματικά και νομικά δεδομένα της υπόθεσης. Ουσιαστικά τα τρία αυτά μηνυόμενα άτομα χρησιμοποίησαν την εντολέα μου για την διάπραξη αδικημάτων εναντίον τρίτων και συγκεκριμένα των ιδιοκτητών των εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων με απώτερο σκοπό να επωφεληθούν οι ίδιοι οικονομικά διαπράττοντας στην συνέχεια και οι ίδιοι με την σειρά τους άλλα αδικήματα. Σύντομα θα αποδειχθεί η αλήθεια και η πραγματική συμμετοχή του καθενός», δήλωσε στο iefimerida.gr, ο συνήγορος υπεράσπισης του μοντέλου, Δημήτρης Ζορμπάς.

ΠΗΓΗ   iefimerida
Συνελήφθησαν 2 διακινητές σε Έβρο και Ροδόπη με συνολικά 9 μη νόμιμους μετανάστες

 Συνελήφθησαν την 30-11-2021, σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ορεστιάδας δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κομοτηνή, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τον έναν διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και στη συνέχεια το όχημα ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε κράσπεδο χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Στη δεύτερη περίπτωση, το πρωί, σε οικισμό του Έβρου, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνέλαβαν τον άλλο διακινητή, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το όχημα είχε δηλωθεί κλοπή, την 31-10-2021 στο Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου.

Σημειώνεται ότι και οι δύο οδηγοί – διακινητές στερούνται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης και Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

ΠΗΓΗ   evros24.grΈβρος: Επιχείρηση διάσωσης 17 Τούρκων που ζητούν άσυλο - Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

 

Σε νησίδα στο Δέλτα του Έβρου εντοπίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 17 τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι φυγάδες από την πατρίδα τους και επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο. Πρόκειται για οκτώ άνδρες, τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά.

Οι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές, εντοπίστηκαν από περίπολο Συνοριακών Φρουρών στην περιοχή Νεραϊδότοπος κοντά στις Φέρες και μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω των καιρικών συνθηκών, παρελήφθησαν σώοι.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι 17 ήταν σε άθλια κατάσταση λόγω της ταλαιπωρίας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε ασφαλή χώρο και θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες -που για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί- ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς φέρονται να είναι προσκείμενοι στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου διώξεις εναντίον υπόπτων ως υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και εναντίον κούρδων αντιπολιτευομένων, δικαστών, διανοουμένων ή δημοσιογράφων, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δικαστήρια έχουν μέχρι στιγμής καταδικάσει σχεδόν 4.500 άτομα, επιβάλλοντας ποινές ισόβιας κάθειρξης σε σχεδόν 3.000 από αυτά.

ΠΗΓΗ   cnn.gr

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Ασφάλειας Κιλκίς - Απετράπη η εισαγωγή στη χώρα μεγάλης ποσότητας κάνναβης

Γ.Ε.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Συνελήφθησαν 2 αδέρφια τη στιγμή που μετέφεραν σε οχήματα συσκευασίες με πάνω από 60 κιλά κάνναβη


Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, κατάφεραν να εντοπίσουν μεγάλη ποσότητα κάνναβης, που επιχείρησαν να εισάγουν δύο αδέρφια στην ελληνική Επικράτεια.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες (30 Νοεμβρίου 2021) το μεσημέρι, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών, για εισαγωγή και μεταφορά κάνναβης.

Ειδικότερα, εντοπίσθηκαν να κινούνται με δύο οχήματα σε μεθοριακή περιοχή του Κιλκίς, όπου με την συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, διαπιστώθηκε να μεταφέρουν στους χώρους αποσκευών των οχημάτων, 18 συσκευασίες με ποσότητες κάνναβης βάρους 60 κιλών και 800 γραμμαρίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι παραπάνω ποσότητες κάνναβης είχαν εισαχθεί στην ελληνική Επικράτεια από γειτονική χώρα και τις παρέλαβαν οι συλληφθέντες με σκοπό την περαιτέρω μεταφορά και διακίνηση.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα. Επίσης κατασχέθηκαν τα δύο οχήματα που χρησιμοποιούσαν, ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς.

Για την υπόθεση έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό στον επίσημο λογαριασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

• https://www.facebook.com/gadpkmakedonias/videos/1105620930253482 


bordernews.gr 

Τα τουρκικά παιχνίδια στην Αν. Μεσόγειο «έχουν κόστος» δηλώνει ο Σχοινάς: Στο πλευρό της Κύπρου η ΕΕ στο μεταναστευτικό


Η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Κύπρου για τα θέματα του μεταναστευτικού, ανέφερε την Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.


Ενημερώνοντας στις Βρυξέλλες ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός του πλαισίου που διαμορφώθηκε από το πλέγμα κινήτρων και κυρώσεων προς την Άγκυρα, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στα Βαρώσια.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη μετανάστευση, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Κύπρος δέχεται σημαντική πίεση, τόσο με τις ροές από τον Λίβανο, όσο και από την πράσινη γραμμή και σημείωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε βελτίωση των συνθηκών στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα αλλά και σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας για επιστροφές στον Λίβανο, κάνοντας λόγο για «ευήκοα ώτα» στη γειτονική χώρα. «Η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Κύπρου σε αυτά» σημείωσε.

Σε σχέση με την πράσινη γραμμή, είπε ότι επειδή δεν πρόκειται για εξωτερικό σύνορο, δεν μπορεί να υπάρχει παρουσία της Frontex «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στη πράσινη γραμμή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στις ροές με τρόπο που να είναι συμβατό με τον χαρακτήρα της [πράσινης γραμμής]».

Είπε ότι η παρακολούθηση των ροών στην πράσινη γραμμή «είναι κάτι που πρέπει να οργανωθεί σε επίπεδο Κυπριακής Δημοκρατίας και εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε», κάνοντας αναφορά σε «κάμερες, αυτοκίνητα, εξοπλισμό».

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «δεν μπορεί να γίνει εκεί ένα σκηνικό, ανάλογο με αυτό που ζήσαμε στον Έβρο» το 2020.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ευχέρεια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του ισραηλινού συστήματος επιτήρησης της πράσινης γραμμής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι δεν έχει ενημέρωση για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Είπε ωστόσο ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία χρειαστεί κάποιου είδους παρακολούθηση/ έλεγχο για την πράσινη γραμμή «εμείς θα βοηθήσουμε μέσα στα πλαίσια της ιδιαιτερότητας» της πράσινης γραμμής.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εδώ στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος έχει αυξημένες ανάγκες στο μεταναστευτικό» και ότι πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο, είπε.

Σε ερώτηση αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς όρους υπηρεσίες που η Κύπρος θα αγοράσει από μη κράτος μέλος της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς είπε ότι όλα αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις και θα γίνουν όπως πρέπει.

Ο κ. Σχοινάς είπε εξάλλου ότι έχει έρθει η ώρα να οριστεί νομικά ο όρος της «εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών», μέσω της πρότασης για την αναθεώρηση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, κάνοντας αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα της Λευκορωσίας.

Έστειλε συναφώς το μήνυμα ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εισαγάγει στο κοινοτικό δίκαιο τον ορισμό της «εργαλειοποίησης», σημειώνοντας πως «αυτό θα διευκολύνει την ανάληψη σχετικών μέτρων».


Σε σχέση με την κατάσταση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο είπε ότι θα πρέπει «να δούμε αν είναι εργαλειοποίηση ή αυξημένη πίεση», λέγοντας ότι «έχει σημασία η διαφορά». Είπε ακόμη ότι το σενάριο της αυξημένης πίεσης προβλέπεται στην πρόταση για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και εξέφρασε την ελπίδα, η Κύπρος να
πρωταγωνιστήσει στη «συμφωνία που χρειαζόμαστε».

Σε σχέση με το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων, είπε ότι αυτό προβλέπεται ρητά στην πρόταση για τη μετανάστευση και το άσυλο, σημειώνοντας πως «είναι πιο εύκολο να δουλεύουμε ευρωπαϊκά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας παρά να δουλεύουμε αποσπασματικά έξω από το πλαίσιο συμφωνίας».

Τα τουρκικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο «έχουν κόστος»

Για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι το χειρότερο σημείο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, για να προσθέσει ότι από την κρίση αυτή μέχρι τον Δεκέμβριο έγινε πολύ συστηματική δουλειά στην Ευρώπη, τόσο στις πρωτεύουσες όσο και στα θεσμικά όργανα, στο Βερολίνο αλλά και στις ΗΠΑ υπό την Κυβέρνηση Μπάιντεν, έτσι ώστε να χτιστεί «ένα μείγμα κινήτρων και κυρώσεων».

Το μείγμα αυτό ουσιαστικά αποφόρτισε την υψηλή ένταση και κατέστησε σαφές την Τουρκία ότι «τα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι χωρίς κόστος» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «εξαιρετικά διστακτική να βγάλει το πόδι της έξω από αυτό το πλαίσιο» καθώς αν το κάνει, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η διαδικασία των κυρώσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τις επαφές που είχε στην Τουρκία, του μεταφέρθηκε το αίτημα για μια προοπτική θετικής σύμφυσης με την Ευρώπη, μια θετική ατζέντα, η οποία κατά τον κ. Σχοινά «δεν προκύπτει εύκολα».

Τα συστατικά της, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, περιορίζονται στο μεταναστευτικό «όπου μας χρειάζονται όσο τους χρειαζόμαστε», στην αναμόρφωση της Τελωνειακής Ένωσης – ένα σημείο, με το οποίο, όπως είπε, η Κύπρος προς στιγμή δεν συμφωνεί – και οι επαφές σε επίπεδο μεταξύ ανθρώπων, όπως το πρόγραμμα Erasmus. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο θετικό πέρα από αυτά τα τρία συστατικά» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, το κατά πόσο το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από το «μείγμα κινήτρων και κυρώσεων» προς την Τουρκία αφορά το Αιγαίο ή ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Σχοινάς είπε ότι αφορά «πιο πολύ την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ είπε ότι «κομμάτι του πλαισίου κινήτρων-κυρώσεων είναι και τα Βαρώσια».

Πολιτογραφήσεις

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των πολιτογραφήσεων στην Κύπρο, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «πολιτικά, η διαδικασία σε έναν ιδανικό κόσμο δεν έπρεπε να έχει ανοίξει» ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις και διατύπωση ανησυχιών εδώ και πολύ καιρό.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επί παραβάσει, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο παραπομπής στο δικαστήριο».

Ανέφερε ακόμα ότι το «καλό σενάριο» είναι οι εξηγήσεις ή υποσχέσεις που θα δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να κριθούν επαρκείς , ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία, ενώ το «κακό σενάριο» είναι να μην κλείσει το θέμα και η υπόθεση να πάει ενώπιον του δικαστηρίου. «Το σχήμα αυτό θα το κρίνουν όχι πολιτικοί αλλά δικαστές» κατέληξε.


ΠΗΓΗ    hellasjournal.comΥπουργικό Συμβούλιο – Τι αποφασίστηκε για Ρομά και πρόσφυγες


Νομοσχέδιο για το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 καθώς και η Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων, εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, καθώς και η εθνική στρατηγική ένταξης προσφύγων και ασυνόδευτων ανήλικων.

Σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά


Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και η Υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, εισηγήθηκαν και έγινε δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

Επιδιωκόμενοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά είναι:

-Η ολιστική προσέγγιση της ενεργητικής ένταξης των Ρομά, με στόχο την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

-Η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία των προϋποθέσεων για υπέρβαση των εμποδίων προς τη σταδιακή πορεία της πλήρους κοινωνικής ένταξης.

-Η έμφαση σε στοχευμένες (targeted) -τομεακές και οριζόντιες- αλλά και γενικές (mainstream) παρεμβάσεις, στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της απασχόλησης, της ισότητας και της συμμετοχής με βάση την αρχή της εξειδικευμένης, αλλά όχι αποκλειστικής, στόχευσης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επείγουσας υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης της νόσου COVID-19, η οποία έχει επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.

-Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη συστηματική αποτίμηση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων βάσει πλαισίου δεικτών διαδικασίας και αποτελεσμάτων της υλοποίησης δράσεων που αφορούν στους Ρομά.
Πρόσφυγες και ασυνόδευτα ανήλικα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και η Υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη, εισηγήθηκαν και έγινε δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

α. Σε ό,τι αφορά τη νέα Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των προσφύγων: Στόχος είναι να συνδυάσει την προστασία, την εκπαίδευση και κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση. Αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς πυλώνες:

1. Προένταξη αιτούντων άσυλο με βάση και τις νέες οδηγίες της Κομισιόν για early-action.

Στόχος είναι η προστασία και η ασφάλεια, η πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (που διαπερνά όλους τους πυλώνες), η εξοικείωση με το Κράτος Δικαίου, την ισότητα των φύλων, την αποφυγή κάθε μορφής βίας, την αποτροπή του τράφικινγκ και την ειρηνική συνύπαρξη.

2. Κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Στόχος είναι η αυτόνομη διαβίωση των προσφύγων με fast track προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σκοπό την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, θα λειτουργούν όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης, ελληνομάθειας, ξένων γλωσσών.

3. Πρόληψη και προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόληψης της βίας σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας ανθρώπων.

4. Παρακολούθηση της ενταξιακής πορείας μέσω κοινώς αποδεκτών και συγκρίσιμων δεικτών.

β. Σε ό,τι αφορά στην Εθνική Στρατηγική για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων: Καλύπτει χρονική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Υιοθετεί μια προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων προάγοντας τον κοινωνικό και παιδοκεντρικό χαρακτήρα της Πολιτείας για τους ανηλίκους που στερούνται γονικής μέριμνας. Επιδιώκει να ενισχύσει την ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα του συστήματος. Η Εθνική Στρατηγική για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων περιλαμβάνει τους εξής πυλώνες:

-Διασφάλιση της παροχής ολοκληρωμένης προστασίας και προώθηση των δικαιωμάτων των εννόμων συμφερόντων των παιδιών.

-Αναζήτηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο.

-Πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

-Εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των δομών φιλοξενίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται νομοσχέδιο για την επιτροπεία και το πλαίσιο φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στο νέο σύστημα επιτροπείας, πρωταρχικό ρόλο θα έχουν: Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως αρμόδια Αρχή εκπόνησης, εφαρμογής, παρακολούθησης και αξιολόγησης δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας ως θεσμική εγγύηση της διαδικασίας ανάθεσης της επιτροπείας σε νομικό πρόσωπο παροχής υπηρεσιών επιτροπείας. Δημόσια και ιδιωτικά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υλοποιούν, βάσει καταστατικού ή ιδρυτικής πράξης, δράσεις για την προστασία της παιδικής ηλικίας. Και το Συμβούλιο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ως βοηθητικό όργανο για την επίλυση διαφωνιών ή την απόφανση επί παραπόνων. Οι φορείς αυτοί παροχής υπηρεσιών επιτροπείας θα υποδεικνύουν φυσικό πρόσωπο και θα του αναθέτουν τα καθήκοντα επιτρόπου.

ΠΗΓΗ   tovima.gr

Αντιμέτωπη με μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα η Κύπρος: 10.868 αιτήσεις ασύλου το 2021

 

Περισσότερες από 10.868 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην Κύπρο από τις αρχές του έτους μέχρι την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, ενώ από τα 48.357 πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία από το 2015 μέχρι σήμερα, τα μισά και πιο συγκεκριμένα 23.474 προέρχονται από «ασφαλείς χώρες» καταγωγής.


Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή κατά τις εργασίες της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Υπουργός παρουσίασε, επίσης, τα πέντε αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υποβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Νίκος Νουρής είπε ότι ο Πρόεδρος με την επιστολή του, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου, κατέδειξε το πρόβλημα και ζήτησε:

(α) την ενεργοποίηση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λήψη προσωρινών μέτρων προς όφελος της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο, όπως είναι το δικαίωμα αναστολής της αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου έως ότου η κατάσταση καταστεί διαχειρίσιμη.

(β) την άμεση θέσπιση ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης για την Κύπρο.

(γ) την έκτακτη οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών των κέντρων υποδοχής.

(δ) την παροχή υποστήριξης, μέσω οικονομικής βοήθειας και εξοπλισμού, για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής και,

(ε) την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος χρηματοδότησης της Κύπρου για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» και την κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου στην ίδια περιοχή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει ασυνήθη μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

«Η Κύπρος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελεί το πρώτο κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό τους να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο που είναι εκτός των δυνατοτήτων της Κυβέρνησης να ελέγξει ή να διαχειριστεί τους δυσανάλογους αυτούς αριθμούς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το έτος 2021, μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 10.868 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% (9.206 αιτητές) έχει περάσει στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, δια μέσου της πράσινης γραμμής.

Κάθε μήνα φέτος υποβάλλονται περισσότερες από 1.000 νέες αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, ενώ μόνο για τον μήνα Οκτώβριο έχουν ληφθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις και για το Νοέμβριο καταγράφουμε ήδη 1.670 αιτήσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος του. Αξιοσημείωτο, είπε, είναι και ότι το ποσοστό της αύξησης στις αιτήσεις ασύλου (ποσοστιαία μεταβολή) μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2021 ανέρχεται στο 70% που αντιστοιχεί σε 10.083 άτομα, έναντι των αντίστοιχων 5.879 της ίδιας περιόδου του 2020.

«Ενδεικτικό της βεβαρημένης θέσης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος είναι το γεγονός ότι 48.357 πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία από το 2015 μέχρι σήμερα με τις μισές από αυτές και συγκεκριμένα 23.474 να αφορούν άτομα με χώρα καταγωγής που συγκαταλέγεται στις «ασφαλείς χώρες», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», χωρητικότητας 800 ατόμων, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2400 άτομα με τη χωρητικότητα του εν λόγω Κέντρου να ξεπερνά το 300%. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων μεταναστών», τόνισε.

«Η Κύπρος βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση, με αριθμούς εισδοχών στο έδαφος της Δημοκρατίας τόσο υψηλούς, που επιβεβαιώνουν τις υπόνοιες μας για οργανωμένο σχέδιο και αύξηση της δράσης των κυκλωμάτων μεταναστών, τα οποία εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή», είπε ο Υπουργός.

«Όση όμως υποχρέωση έχουμε ως πολιτεία να υποδεχτούμε και να προστατεύσουμε τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, άλλο τόσο οφείλουμε να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, την ασφάλεια μας και την κοινωνική μας συνοχή. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που ζητάμε την άμεση στήριξη και πραγματική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταίρων μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η μέχρι σήμερα οικονομική στήριξη που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από ευρωπαϊκούς πόρους, υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου μας, αναμφίβολα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια.

«Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία καταρτίστηκαν στη βάση των αναγκών της Κύπρου, αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών, υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται σειρά σημαντικών έργων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την εσωτερική ασφάλεια», είπε.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 151 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν €107 εκατ. αποτελούν πιστώσεις από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία. Από αυτά τα €39 εκατ. αφορούν το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, τα €59 εκατ. το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Σύνορα και Θεωρήσεις και τα €9 εκατ. το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Αστυνομική Συνεργασία.

Επιπλέον, παραχωρήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Επείγουσα Βοήθεια πέραν των €10 εκατ., που αξιοποιήθηκαν για έργα όπως η κάλυψη αναγκών σε προσωπικό και εξοπλισμό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», καθώς και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης με προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

«Είμαι πεπεισμένος πως μέχρι την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τον Δεκέμβριο του 2022, η Κύπρος θα πετύχει την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, πάντα χάρη στη σημαντική δουλειά που επιτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τη διαχείριση της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για την επόμενη προγραμματική περίοδο ‘21-‘27, έχουν ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση τα πολυετή προγράμματα των τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων: του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, του Μέσου για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Νουρής, πρόκειται για τρία προγράμματα καταρτισμένα στη βάση των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν έργα που θα συμβάλουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην προστασία των κυπριακών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Ενδεικτικά, είπε, έχουν ενταχθεί στα υπό έγκριση προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών που δεν πληρούν τα κριτήρια για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την Κυβέρνηση και τα οποία αναμένεται να απορροφήσουν μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών πόρων.

Χαρακτήρισε ως θετικό το ότι το ποσό της αρχικής κατανομής προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 ανέρχεται στα €133.194.000.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως πέραν από την οικονομική στήριξη και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου με τις συνεχείς προωθούμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία.

Καταλήγοντας, ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι «η πραγματική αλληλεγγύη προς την Κύπρο και γενικότερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής είναι δυνατή με την επίτευξη τελικής Συμφωνίας για το ΕΕ Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον καθορισμό ενός νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στη βάση της κοινής ευθύνης και της αποτελεσματικής αλληλεγγύης».

«Είμαι βέβαιος πως οι εταίροι μας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ευελπιστώ πως θα σταθούν συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας για διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», είπε και σημείωσε πως «η υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, που να ρυθμίζει με ορθολογισμό και αλληλεγγύη τα ιδιαιτέρως σοβαρά μεταναστευτικά ζητήματα, αποτελεί, κατά την άποψή μας, απαραίτητο εργαλείο για αντιμετώπιση των κινδύνων και προβλημάτων που δημιουργούνται από την παράτυπη μετανάστευση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ

Λευκωσία, Κύπρος

ΠΗΓΗ    hellasjournal.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Έμπρακτη στήριξη με μεγάλη χορηγία στην Ένωση Συνοριοφυλάκων Λέσβου, από τον Δήμο Μυτιλήνης

 


Σήμερα παραλάβαμε με μεγάλη χαρά από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης κ. Κουντουρέλλη Ηρακλή ένα κοντέινερ με εγκατεστημένο κλιματισμό/θέρμανση πλήρους λειτουργικότητας. Διατέθηκε στους συναδέλφους μας που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες στη Νήσο Λέσβο επιτηρούν ακμαίοι τα σύνορα μας ! 

Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο Μυτιλήνης για την ευγενή χορηγία και όσους βοήθησαν καθώς και τους κυρίους και πλέον φίλους της Ένωσης μας κ. Αλεξίου Δημήτρη και για τη μεταφορά και τοποθέτηση κ. Βερβέρη Παναγιώτη και τον φίλτατο Στέλιο .


Δήμος Μυτιλήνης Ελληνική Αστυνομία

Μένουμε δίπλα στο Συνάδελφο
bordernews.gr