Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Λιμενικό: Δύο καπετάνισσες στην πρώτη γραμμή των θαλάσσιων συνόρων (pics)

 

Δύο γυναίκες στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυβερνήτριες σε σκάφος, που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, βράβευσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η WISTA Hellas –Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας, σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Είναι και οι δύο καπετάνισσες με δίπλωμα πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού.

Πρόκειται για την Αρχικελευστή Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και την Αρχικελευστής Λ.Σ. Δέσποινα Διακοβασίλη, κυβερνήτριες σε πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου, οι οποίες προστατεύουν καθημερινά, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, τα θαλάσσια σύνορα της Πατρίδας μας,

· διαχειρίζονται μεταναστευτικές ροές και μάχονται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο θαλάσσιο χώρο ενώ

· επιτελούν και ένα εξίσου σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο υποστηρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών νησιωτικών περιοχών.

Η Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη κατάγεται από την Αθήνα και είναι παντρεμένη. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου όπου απέκτησε την εμπειρία της στη θάλασσα ταξιδεύοντας με δεξαμενόπλοια. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα τα τελευταία έξι χρόνια στη Σάμο. Σήμερα είναι κυβερνήτης στο σκάφος 604 που ανήκει στο Λιμεναρχείο της Σάμου.

Η Δέσποινα Διακοβασίλη κατάγεται από τη Νίσυρο. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, όπου απέκτησε θαλάσσια εμπειρία ως στέλεχος εμπορικών πλοίων. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα τα τελευταία έξι χρόνια και τα έξι στη Σάμο. Σήμερα εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο σκάφος -604 που ανήκεις το Λιμεναρχείο της Σάμου.

«Στα 102 χρόνια από την Ίδρυση του Λιμενικού Σώματος μόλις το 1980 το Σώμα άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες.Τότε φάνηκε ως πρωτοποριακή κίνηση,και οι συνθήκες πράγματι δεν ήταν εύκολες» επεσήμανε ο Αρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης:

Μέσα σ’ αυτό το σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα όμως, οι γυναίκες στελέχη μας, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους επιδεικνύοντας καθημερινά :

· Υψηλό επαγγελματισμό,

· Αφοσίωση στον στόχο,

· Σθένος στις δυσκολίες και

· Πάθος για το έργο του Σώματος που είναι πολυδιάστατο

Σήμερα το Λιμενικό Σώμα αριθμεί 1.919 γυναίκες -όλων των βαθμίδων – που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό.

Φωτεινά παραδείγματα της γυναικείας παρουσίας στο Λιμενικό Σώμα αποτελούν η Αρχικελευστής Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και η Αρχικελευστής Λ.Σ. Δέσποινα Διακοβασίλη.

Καλούνται να συνδυάσουν τον επαγγελματισμό με την ανθρώπινη διάσταση για να μπορούν να εκπληρώσουν με επάρκεια την αποστολή τους.

Πολλές φορές «παραμελούν» τον προσωπικό τους χρόνο για να στέκονται δίπλα στον συνάνθρωπο και την Πατρίδα όποτε υπάρχει ανάγκη.

Και σας διαβεβαιώ ότι αυτή η ανάγκη είναι σχεδόν διαρκής στις θέσεις που υπηρετούν, και κατέληξε:

Και σήμερα θέλω να τις ευχαριστήσω δημόσια όχι μόνον για την αφοσίωσή τους στο καθήκον τους, αλλά γιατί αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να προσπαθείς για τον στόχο με υπομονή, επιμονή και συνέπεια.

Αγαπητές συνάδελφοι, Έφη και Δέσποινα

-Σας συγχαίρω για το εξαιρετικό έργο που προσφέρετε.

-Να είστε βέβαιες ότι στον αγώνα που δίνετε έχετε την αμέριστη στήριξή μου και είμαι δίπλα τόσο σε εσάς όσο και σε όλα τα στελέχη του Σώματος αρωγός, αναγνωρίζοντας την προσφορά σας.

Σας εύχομαι από καρδιάς γαλήνιες θάλασσες, ασφαλείς περιπολίες και ο Άγιος Νικόλαος να στέκει πάντα φύλακας και οδηγός στην πλώρη σας.

Η πρόεδρος της WISTA Hellas, Έλπη Πετράκη ανέφερε:

«Η αποστολή του Λιμενικού Σώματος είναι πολυδιάστατη, επικεντρωνόμαστε ωστόσο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως την πολυτιμότερη όλων για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού. Τονίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση των διασωστών» και προσέθεσε:

«Για όλους εμάς στη ναυτιλία, η κινητήριος δύναμή μας είναι οι ναυτικοί μας και η ασφάλειά τους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Είναι λοιπόν η αναγνώριση αυτή τόσο συμβολική όσο και πραγματική, και αισθανόμαστε ειλικρινά υπερήφανοι για το Λιμενικό μας Σώμα. Το εν λόγω βραβείο όμως είχε και άλλο ένα κριτήριο. Σήμερα, βραβεύουμε δύο νέες γυναίκες, κυβερνήτισσες σε σκάφη του λιμενικού σώματος που συμμετέχουν ενεργά στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οι Αρχικελευστές Λ.Σ. Έφη-Γεωργία Καλλιόντζη και Δέσποινα Διακοβασίλη είναι στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και υπηρετούν στα Πλωτά Λιμενικά Σκάφη.

Είναι ένα επάγγελμα που σχετικά πρόσφατα μπήκε στη λίστα επιλογών των γυναικών, ωστόσο η Δέσποινα και η Έφη-Γεωργία δεν βραβεύονται ακριβώς γι’ αυτό, αλλά για το σύνολο του έργου που επιτέλεσαν φέτος».

ΠΗΓΗ   msn.com/el-gr

Ολοκληρώθηκε σειρά εκπαιδεύσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης εξωτερικών συνόρων

 

Ολοκληρώθηκε σειρά εκπαιδεύσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης εξωτερικών συνόρων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, σειρά εκπαιδεύσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα «ολοκληρωμένης διαχείρισης εξωτερικών συνόρων».

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά επτά (7) εκπαιδεύσεις στην Αττική και οκτώ (8) στην Βέροια, με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας και τη συμμετοχή πεντακοσίων δώδεκα (512) αστυνομικών, στους οποίους με το πέρας της εκπαίδευσης χορηγήθηκαν πιστοποιητικά σπουδών.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για θέματα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων, εκτίμησης κινδύνου, στρατηγικής ανάλυσης, λήψης συνεντεύξεων και ταυτοποίησης υπηκοότητας μη νόμιμων αλλοδαπών, καθώς και για τα ανθρώπινα – θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη συνοριακή φύλαξη, ενώ πραγματοποιηθήκαν και σεμινάρια εκμάθησης αγγλικής και τούρκικης γλώσσας.

Για την επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου, καταρτίστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συνέβαλαν καθοριστικά καταρτισμένοι διδάσκοντες καθηγητές, ενώ το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τον Τομέα Σύνορα και Θεωρήσεις.

ΠΗΓΗ   astynomia.gr


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση (δομημένη σε τρεις υποομάδες), τα μέλη της οποίας διακινούσαν μετανάστες από και προς τη Χώρα μας, ενώ επιπλέον διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας

 Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση (δομημένη σε τρεις υποομάδες), τα μέλη της οποίας διακινούσαν μετανάστες από και προς τη Χώρα μας, ενώ επιπλέον διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (31) ατόμων, (12) εκ των οποίων συνελήφθησαν ενώ (6) επιπλέον είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -35- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των -57.075- ευρώ, πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατασκευής πλαστών εγγράφων, -80- διαβατήρια και ταυτότητες, πλήθος ψηφιακά αποθηκευμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, -980- γραμμάρια κάνναβης, -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και -39- κινητά τηλέφωνα

Τα κέρδη της οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητά της εκτιμώνται στις 900.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική οργάνωση (δομημένη σε τρεις υποομάδες), τα μέλη της οποίας διακινούσαν μετανάστες από και προς τη Χώρα μας, ενώ επιπλέον διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (31) ατόμων (-27- αλλοδαποί και -4- ημεδαποί), για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του Κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης, για την αποδόμηση της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθησαν (12) μέλη της οργάνωσης, ενώ (6) επιπλέον είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι.

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, αποκαλύφθηκε η δράση οργάνωσης, δομημένης σε τρεις υποομάδες, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μετανάστες από και προς τον Ελλαδικό χώρο, ενώ έτερα μέλη της διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών.

Α΄ Υποομάδα

Συμμετείχαν (13) από τους κατηγορούμενους, με δομημένη και διαρκή δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου αλλοδαπού, με διακριτούς ρόλους και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διακίνησης μεταναστών από και προς τη Χώρα μας.

Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω του Ελλαδικού χώρου και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο με το άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων « Hawala ».

Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, ενοικίαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές-οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος « Hawala », δια μέσω καταστήματος MINI - MARKET που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.

΄Υποομάδα

Συμμετείχαν (8) από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου αλλοδαπού, ήδη έγκλειστου Καταστήματος Κράτησης, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, με πραγματικό διαχειριστή και μεσάζοντα (2) αλλοδαπούς μέλη της, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και διαμοιράζονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους υπό μεταφορά μετανάστες.

Η ομάδα διέθετε πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας, κατήρτιζε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή.

Έτερο μέλος, ήταν υπεύθυνο για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον υπήρχε προσομοίωση του με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος l ook – alike).

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν υπεύθυνα για την ενοικίαση και την οδήγηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Γ΄ Υποομάδα

Συμμετείχαν (10) από τους κατηγορούμενους, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό , ο οποίος συντόνιζε την διακίνηση των ναρκωτικών ακόμα και σε σχολικά συγκροτήματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, είχε στρατολογήσει (2) ανήλικους αλλοδαπούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως χώρους διακίνησης, μισθωμένα, διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα ταυτοποιήθηκε η παράνομη διακίνηση πλήθους αλλοδαπών, ενώ ταυτοποιήθηκε και πλήθος πράξεων διακίνησης ναρκωτικών.

Κατά την επιχείρηση αποδόμησης της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, (16) έρευνες σε οικίες, (1) σε κατάστημα και (1) σε ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • -35- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, -32- εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες
 • το χρηματικό ποσό των -57.075- ευρώ
 • πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων
 • πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (κλαπέντα ή απολεσθέντα)
 • -980- γραμμάρια κάνναβης
 • -80- διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα
 • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
 • -39- κινητά τηλέφωνα

Το οικονομικό όφελος της οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητα της εκτιμάται σε -900.000- ευρώ.Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα τόσο προς εντοπισμό και σύλληψη των άγνωστων μελών της οργάνωσης αλλά και προς ταυτοποίησης συμμετοχής τους σε περαιτέρω αξιόποινες πράξεις.


ΠΗΓΗ astynomia.gr

11-12-2021: Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας


 

Συνελήφθησαν ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας (7) μέλη της οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία ο αρχηγός και ο στενός πυρήνας της, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη (5) μέλη

Εξιχνιάστηκαν συνολικά (35) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων

Άνω των -400.000- ευρώ υπολογίζεται η λεία από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης

Τέλος έλαβε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που είχε συσταθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών –διαρρήξεων σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ύστερα από μεθοδική και πολύμηνη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης με τη συμμετοχή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν χθες (10-12-2021) σε περιοχές των αντίστοιχων νομών εφτά (7) συνολικά μέλη της οργάνωσης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη (5) μέλη.

Άπαντες πρόκειται για ημεδαπούς, (10) άνδρες και (2) γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων κλοπών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παραβάσεις περί όπλων, ναρκωτικών και ραδιοσυχνοτήτων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2020, έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος .

Στο στενό πυρήνα της οργάνωσης ανήκαν πέντε (5) από τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους κυριαρχούσαν οικογενειακοί δεσμοί, ενώ την ηγετική ομάδα αποτελούσαν (3) από αυτούς, εκ των οποίων ο ένας είχε τον αρχηγικό ρόλο και συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης. Ακόμη, (3) μέλη, από τα οποία οι δύο γυναίκες, είχαν υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας οχήματα για τις ανάγκες της οργάνωσης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

 • ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με μελλοντικούς τους «στόχους», οι οποίοι ήταν κυρίως οικίες
 • η δράση τους δεν περιορίζονταν σε συγκεκριμένο τόπο, αλλά εκτείνονταν σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας
 • έχοντας εντοπίσει το στόχο τους, πραγματοποιούσαν κατόπτευση και εισέρχονταν, είτε με διάρρηξη είτε από ανασφάλιστο σημείο, αφού προηγουμένως είχαν βεβαιωθεί για την απουσία ενοίκων, χτυπώντας επίμονα τα κουδούνια, από όπου στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή
 • τουλάχιστον ένα μέλος παρέμενε εξωτερικά του σημείου της κλοπής, επιτηρώντας τον περιβάλλοντα χώρο, έχοντας το ρόλο του «τσιλιαδόρου»
 • για την αποφυγή εντοπισμού τους σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου λάμβαναν αυξημένα μέτρα , όπως π.χ. χρήση διαφορετικών μέσων μεταφοράς και πώλησή τους μετά από αξιόποινες πράξεις, απόκρυψη κλοπιμαίων σε «καβάντζες», χρήση εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης για τη μεταξύ τους επικοινωνία, χρήση ασύρματου πομποδέκτη συντονισμένου σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και διαμονή σε τουριστικά καταλύματα μετά από κλοπές με μεγάλη λεία.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε τουλάχιστον (35) κλοπές - διαρρήξεις, ενώ η συνολική λεία από την εγκληματική τους δραστηριότητα εκτιμάται ότι ξεπερνά τις -400.000- ευρώ.Ειδικότερα, από τις παραπάνω περιπτώσεις, τρεις (3) αφορούν κλοπές χρηματοκιβωτίων, που περιείχαν συνολικά (49.000) ευρώ, καθώς και μία κλοπή από οικία, όπου η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις (160.000) ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

 • χρηματικό ποσό (8.450) ευρώ,
 • (3) οχήματα,
 • (20) συσκευές κινητών τηλεφώνων
 • διάφορα κοσμήματα και τιμαλφή
 • φορητός πομποδέκτης,
 • βαριοπούλα,
 • ξιφολόγχη, (2) φυσίγγια και (3) κάλυκες πολεμικού τυφεκίου,
 • σιδερογροθιά,
 • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
 • μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την εξακρίβωση της συμμετοχής της οργάνωσης και σε άλλες περιπτώσεις καθώς και της εμπλοκής και άλλων ατόμων είναι σε εξέλιξη.


ΠΗΓΗ astynomia.gr

Έβρος: 120 μετανάστες ανέμεναν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα με βάρκα από την Τουρκία(φωτό)


 

Συνελήφθησαν χθες (10-12-2021) το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Κισσαρίου Έβρου, από αστυνομικούς της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι μετέφεραν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μη νόμιμους μετανάστες.


Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Με τη σύλληψη των δύο διακινητών απετράπη η παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος σε άλλα εκατόν είκοσι (120) περίπου άτομα, τα οποία ανέμεναν στο τούρκικο έδαφος προκειμένου να περαιωθούν με τη βάρκα.

Κατασχέθηκε μία πλαστική βάρκα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.


ΠΗΓΗ  karfitsa.gr

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Αλλαγές στα όρια ύψους για γυναίκες και άνδρες αστυνομικούς


 Αλλαγές στα όρια ύψους για γυναίκες και άνδρες αστυνομικούς


Η απόσπαση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στο Μόνιμο Σώμα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής
, η εκλογή συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, και η εισαγωγή διαφοροποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων για πρόσληψη στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, (ανάστημα τουλάχιστον 1,70μ για τους άνδρες και 1,63 μ για τις γυναίκες) περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Προστασία του Εθελοντισμού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το κατώτερο ύψος ανδρών και γυναικών για εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές ήταν ενιαίο (1,70 μ.), όριο που τον Ιούνιο του 2021 είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση, από την ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα, 13/12/2021.ΠΗΓΗ cnn.gr


 

11-12-2021: Συνελήφθησαν (2) άτομα για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας


 

Συνελήφθησαν (2) άτομα για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Κατασχέθηκαν (292) αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε ανασκαφές

Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό ατόμων που κατέχουν παράνομα αρχαία αντικείμενα, εντόπισαν μεσημβρινές ώρες χθες (10-12-201), στην Π.Ε.Ο. Κοζάνης - Ιωαννίνων και συνέλαβαν δύο (2) ημεδαπούς ηλικίας 66 και 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του πρώτου σε περιοχή του Νομού Κοζάνης και σε όχημα του δεύτερου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (292) αντικείμενα που εμπίπτουν στις σχετικές προστατευτικές διατάξεις, όπως χάλκινα και ασημένια νομίσματα, δαχτυλίδια, σφραγίδες και αντικείμενα διαφόρων περιόδων, καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε ανασκαφές.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


ΠΗΓΗ astynomia.gr

11-12-2021: Συνελήφθη κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικώνΣυνελήφθη κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών
Κατασχέθηκαν 23 κιλά ηρωίνης


Συνελήφθη σήμερα (11-12-2021) τις πρωινές ώρες,στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ροδόπης ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αλλοδαπό δράστη σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου σε ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν στον εσωτερικό χώρο του οχήματος, εντόπισαν δύο σακίδια με (44) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 23.003 γραμμάρια ηρωίνης.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης, το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, μία ηλεκτρονικής ζυγαριά ακριβείας, ένα κινητό τηλέφωνο και το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.ΠΗΓΗ astynomia.gr

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για ψευδείς συνταγογραφήσεις – Πάνω από 110 γιατροί στο κύκλωμα


Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις στη Βόρειο Ελλάδα, ζημιώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το «ηγετικό». Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 γιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες γιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

ΕΛ.ΑΣ: Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης (modus operandi):

 • Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,
 • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,
 • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών και
 • Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» Α.Μ.Κ.Α., δηλαδή Α.Μ.Κ.Α. οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και είχε υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση ιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση, τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα που πρέπει να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Τι κατασχέθηκε από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 123.300 ευρώ,
 • 12 βιβλιάρια καταθέσεων,
 • 54 Φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb),
 • 5 μαχαίρια,
 • χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων,
 • 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων,
 • λίστες με συνεργάτες ιατρούς,
 • 393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών και
 • ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.ΠΗΓΗ enikos.gr

 

Παναγιώτης Χαρέλας: "Επιλεκτική" η φύλαξη των συνόρων από μεριά της ΤουρκίαςΟ Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Παναγιώτης Χαρέλας τοποθετήθηκε μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σχετικά με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στην Τουρκία.


Ο ίδιος καταθέτει έναν απλό συλλογισμό, γράφοντας τα παρακάτω: 
Τελικά, οι Τούρκοι με την σύλληψη των δυο Ελλήνων, "απέδειξαν" πόσο καλά φυλάνε τις στρατιωτικοποιημένες ζώνες τους στα σύνορά μας!!! Ένα ζευγάρι Ελλήνων χάθηκε στο δρόμο και κοντά στη στρατιωτικοποιημένη ζώνη συνελήφθη αμέσως.

Αλήθεια, δεν μας λένε όμως πώς τελικά οι χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν όλα αυτά τα χρόνια στα σύνορά μας με την Τουρκία και προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα καταφέρνουν αόρατα να περάσουν από αυτές τις απαγορευμένες ζώνες τους, ενώ ισχυρίζονται ότι τα σύνορα τους ελέγχονται αυστηρά;

Τέτοιες αντιθέσεις απλά τους εκθέτουν!


bordernews 

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Αφγανιστάν: Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ δεσμεύονται να υποδεχθούν 40.000 πρόσφυγες


 

Η Γερμανία και άλλες 14 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν να υποδεχθούν κάπου 40.000 Αφγανούς, ανέφερε χθες η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον αφού συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών των 27.


«15 κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν προστασία σε σχεδόν 40.000 Αφγανούς. Αυτό, μαζί με τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, είναι ο τρόπος που θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο», σημείωσε η κυρία Γιούανσον μέσω Twitter, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #MigrationEU.

Σύμφωνα με επιστολή της επιτρόπου προς τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών που συμμετέχουν, μόνο η Γερμανία σκοπεύει να υποδεχθεί 25.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Κατά τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 15 κράτη μέλη αυτά έχουν ήδη απομακρύνει περίπου 28.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Οι 40.000 για τους οποίους γίνεται λόγος θα προστεθούν στον αριθμό αυτόν. Κατά την επιστολή της κυρίας Γιούανσον, πρόκειται για 38.146 ανθρώπους.

Η επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται σε σχεδόν 60.000 αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από χώρες της ΕΕ το 2021 και το 2022.

Ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Περίπου τα δύο τρίτα των 60.000 αιτήσεων κατατέθηκαν από Αφγανούς που χρειάζονται προστασία, ανέφερε η επίτροπος.

Όταν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει να μην κάνουν καμία δέσμευση για την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν, ώστε να μη δημιουργήσουν, όπως το έθεταν, κίνητρο για να αυξηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται πλέον δραματική. Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η οικονομία, ήδη σε άσχημη κατάσταση προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο μισός και πλέον αφγανικός πληθυσμός αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα τροφής.


ΠΗΓΗ gr.euronews.com

Πάτρα: Πως στήθηκε η αστυνομική ενέδρα σε άνθρωπο της «νύχτας»


Ο 42χρονος που έχει απασχολήσει με την υπόθεση των «κυκλωμάτων της νύχτας», συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας, στο Ρίο.


Είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις τοπικές διωκτικές Αρχές, με την εμπλοκή του, στην υπόθεση των «κυκλώματων της νύχτας» και το τελευταίο διάστημα, όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος», είχε τεθεί υπό τη διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

Πάτρα: Επιασαν με ναρκωτικά και όπλο γνωστό Πατρινό στη μέρα και τη «νύχτα»

Το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών τον «περίμεναν» έξω από το σπίτι του στο Ρίο. Την κατάλληλη στιγμή οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν ακινητοποιώντας και συλλαμβάνοντας τον 42χρονο πατρινό, στην κατοχή του οποίου, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές της «Π», βρέθηκαν περίπου 100 γραμμάρια κοκαΐνης και 157 γραμμάρια κάνναβης, ένα πιστόλι, 65 σφαίρες και σημαντικό χρηματικό ποσό.

Μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια Πατρών και σε βάρος του επρόκειτο να σχηματισθεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για το πρόσωπο που κατά την καταδρομική έφοδο ένοπλων αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αρχές Ιουλίου, σε νυχτερινά παραλιακά μαγαζιά της Πάτρας, ήταν εκ των βασικών ατόμων που αναζητούνταν και μάλιστα οι ένστολοι επέστρεψαν για δεύτερη φορά σε κατάστημα προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Σήμερα ο 42χρονος, αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. σε σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει για την υπόθεση: «Συνελήφθη, χθες, το απόγευμα, στην Πάτρα, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων, που συνέλεξαν κατά τις έρευνές τους, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του συλληφθέντα, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

• 97 γραμμάρια κοκαΐνης,
• 157 γραμμάρια κάνναβης,
• Ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 12 φυσίγγια των 9mm,
• 55 φυσίγγια των 9mm,
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
• ένα κινητό τηλέφωνο,
• (2.070) ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών».


ΠΗΓΗ pelop.gr

Συνελήφθη 37χρονη διακινήτρια στην Καστοριά – ΦΩΤΟ

 Συνελήφθη χθες (09-12-2021) το μεσημέρι στην Καστοριά, από αστυνομικούς της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας και από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, 37χρονη αλλοδαπή, για παράνομη μεταφορά 37χρονου αλλοδαπού.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς στην Καστοριά, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό την 37χρονη και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε παράνομα έναν 37χρονο αλλοδαπό, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και εκκρεμούσε σε βάρος του το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, καθώς και σε έδαφος Schengen.

Κατασχέθηκαν το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, -4- κινητά τηλέφωνα και -7- κάρτες sim. Επιπλέον, σε βάρος του μεταφερόμενου αλλοδαπού επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για παράβαση των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοΐού covid-19.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, ενώ η συλληφθείσα με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος της, οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.


Συνελήφθησαν τρία άτομα σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν χθες (09-12-2021) το απόγευμα σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 20 και 19 ετών και ένας (1) αλλοδαπός, ηλικίας 19 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.


Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προαναφερόμενους αστυνομικούς στους ανωτέρω, βρέθηκαν συνολικά στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν -13,2- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.


ΠΗΓΗ kouzounews.gr


ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

 


ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 08-12-2021 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Συνοριακών Φυλάκων Νομού Καβάλας για την ανάδειξη ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ στην Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. 

Μετά και την συγκρότηση σε σώμα η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:

1. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ     ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. ΑΝΔΡΙΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ        Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. ΤΕΞΑΚΑΛΙΔΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
4. ΔΗΜΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ      ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
5. ΚΑΚΑΤΟΛΗ ΖΩΗ                  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
6. ΤΑΤΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     ΤΑΜΙΑΣ
7. ΔΕΡΒΕΝΤΖΗΣ ΗΛΙΑΣ         ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑ


ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
2. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3. ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

1. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
2. ΤΑΤΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΝέα Καρβάλη 09-12-2021


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                         ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ               ΔΗΜΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

bordernews.gr 


Νέο "κρούσμα" αρνητών στην Πιερία: "Θεματοφύλακες" πέρασαν χειροπέδες σε διευθυντή σχολείου


Νέο σοκαριστικό περιστατικό με αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού. "Θεματοφύλακες" πέρασαν χειροπέδες σε διευθυντή σχολείου και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ως "προδότη". Συνελήφθησαν πέντε άτομα.


Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού στην Πιερία, οι οποίοι κινήθηκαν βίαια κατά διευθυντή Γυμνασίου της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο του Αιγινίου εμφανίστηκε ομάδα ατόμων, αυτοαποκαλούμενοι ως "Θεματοφύλακες του Συντάγματος" η οποία έβαλε χειροπέδες σε διευθυντή και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με την κατηγορία του "προδότη". Στη συνέχεια, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις των πέντε ατόμων.

Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής τους στο περιστατικό, με την οποία αναμένεται να μεταχθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές οι πράξεις που τούς αποδίδονται, αλλά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξετάζεται το αδίκημα της αρπαγής, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Κρατούνται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για το πρωτοφανές περιστατικό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης. Πηγές, μάλιστα, της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι ο διευθυντής προσφάτως είχε δεχθεί απειλές, ενώ κάποιοι εκ των «πρωταγωνιστών» του σημερινού συμβάντος έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές σε σχέση με την ακραία αντιεμβολιαστική ρητορική τους και εις βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία.

Το πρωτοφανές αλλά και άκρως επικίνδυνο περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, περίπου μετά τις 7:30 σήμερα το πρωί την ώρα που έφταναν τα παιδιά στο σχολείο. Όταν ο καθηγητής του Γυμνασίου πήγε να εισέλθει στο κτήριο, ομάδα πέντε ατόμων τον πλησίασαν, τον προπηλάκισαν και αφότου τον αποκάλεσαν προδότη, του πέρασαν χειροπέδες και τον έβαλαν στο αυτοκίνητο, παραδίνοντάς τον λίγα λεπτά αργότερα στο ΑΤ της περιοχής.

Ο διευθυντής άμεσα μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας.

Το ασύλληπτο αυτό συμβάν έρχεται να συμπληρώσει μία συνεχόμενη δράση της ομάδας αυτής που εδώ και καιρό δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο, τόσο στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, όσο και στο Λύκειο, με το οποίο και συστεγάζονται. Μάλιστα, το γεγονός πως το σχολείο τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν αφήνει μαθητές να εισέρχονται χωρίς μάσκα και self test στο σχολικό συγκρότημα αποτελεί μία συνεχή αφορμή προκειμένου να... προκαλεί τέτοια φαινόμενα από συγκεκριμένη ομάδα.

Ειδικότερα, οι διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου έλαβαν στις 24 Νοεμβρίου μέσω ενός δικαστικού επιμελητή ένα έγγραφο που σημείωνε πως τα σχολεία επιτάσσονται στο όνομα των «Αυτόχθονων Ελλήνων». Οι διοικήσεις του σχολείου, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr αλλά και οι καθηγητές βρέθηκαν για ακόμα μία φορά προ εκπλήξεως. Συνεχώς, άλλωστε, οι συγκεκριμένες ομάδες κάνουν διαδικτυακά καλέσματα αλλά και διά ζώσης συγκεντρώσεις με σκοπό να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συνεχείς απειλές και προπηλακίσεις εναντίον καθηγητών.

Τι αναφέρει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας σοκαρισμένος από το περιστατικό εκτιμά ότι αυτά τα άτομα δεν πρέπει να είναι από την περιοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος ανέφερε πως "οι αυτοαποκαλούμενοι Θεματοφύλακες του Συντάγματος «συνέλαβαν» τον γυμνασιάρχη και τον οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση". "Αναφέρω προς άγνωστη κατεύθυνση (τελικά τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα), ώστε να μπούμε στην ψυχολογία αυτού του ανθρώπου, για το πώς μπορεί ένιωθε εκείνες τις στιγμές" είπε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με άμεση παρέμβασή του, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όλους όσοι σκέφτονται να προβούν σε ενέργειες όπως αυτή των αρνητών μελών της ομάδας που αυτοαποκαλείται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οι οποίοι… πέρασαν χειροπέδες σήμερα το πρωί στον διευθυντή Γυμνασίου στην Πιερία, με το αιτιολογικό ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα».

Ο υπουργός με δήλωσή του καταδικάζει το επεισόδιο και αναφέρει: «Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι προκλητικές και απαράδεκτες και η Αστυνομία δεν πρέπει να επιτρέψει την επανάληψή τους».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού εισέβαλαν σε διαγνωστικό κέντρο στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης και συστήθηκαν ως στελέχη της "Συνταγματικής Αστυνομίας".ΠΗΓΗ news247.gr

 

Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη ο σύζυγος της 29χρονης

 
 Αστυνομία - Φωτο αρχείου  EUROKINISSI

Εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις αρχές ο 31χρονος που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του στην Αλεξανδρούπολη.


Συνελήφθη ο 31χρονος που κατηγορείται για την υπόθεση γυναικοκτονίας στην Αλεξανδρούπολη, καθώς φέρεται να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 29χρονη σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών τους.

Ο μουσουλμάνος Ρομ, που είχε εξαφανιστεί μετά τον θάνατο της συζύγου του, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από αστυνομικούς, οι οποίοι του φόρεσαν χειροπέδες.
Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν στις 5 Δεκεμβρίου όταν ο 31χρονος σύζυγός της, επίσης μουσουλμάνος Ρομά, μετέφερε την σύζυγό του στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ισχυριζόμενος πως τραυματίστηκε από πτώση.

Η γυναίκα που μεταξύ άλλων νοσούσε και από κορονοϊό, εξεταζόμενη από τους γιατρούς διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί σοβαρές βλάβες στα όργανά της.

Λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων η νεαρή γυναίκα η οποία είχε προσβληθεί και από κορονοϊό, υπεβλήθη συνολικά σε τέσσερα χειρουργεία και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid, όπου και κατέληξε χθες λίγο μετά τις 20.30.
Η καταγγελία των γονέων

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου, οι γονείς της προχώρησαν σε καταγγελία για πρόκληση σωματικών βλαβών από τον σύζυγό της, ο οποίος κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο είχε αποδώσει τον τραυματισμό της σε πτώση από σκάλα.

Από την ιατροδικαστική έκθεση που ακολούθησε της καταγγελίας και ενώ η νεαρή μητέρα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, προέκυψε ότι οι πολλαπλές κακώσεις που έφερε σε διάφορα σημεία του σώματος, η σύνθλιψη του ύπατος και η ρήξη σπλήνας, δεν είναι συμβατές με πτώση από σκάλα αλλά συνάδουν με ξυλοδαρμό.

Την ίδια ώρα, αναμένονται τα ευρήματα από τη νεκροψία-νεκροτομή που θα καθυστερήσει μερικές ημέρες λόγω του ότι το θύμα είχε νοσήσει και από κορονοϊό. Με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας αναμένονται και οι αποφάσεις του εισαγγελέα.ΠΗΓΗ news247.gr

 

Μακρόν: Το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της Ευρώπης, βασικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

Η μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν
, με την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της Γαλλίας όταν αναλάβει την προεδρία του μπλοκ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται ότι πυροδοτεί τη μεταναστευτική κρίση, μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα και να μπουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η Ένωση εδώ και χρόνια είναι βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των κοινών εξωτερικών συνόρων του Χώρου Σένγκεν.

«Θα έλεγα ότι πρέπει να μετακινηθούμε, από μια Ευρώπη που συνεργάζεται εντός των συνόρων της, σε μια Ευρώπη που είναι ισχυρή στον κόσμο, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη στις επιλογές της και κυρία της μοίρας της» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας.

Μεταξύ των προτάσεων της Γαλλίας θα είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αντίδρασης έκτακτης ανάγκης που θα βοηθούσε τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν κρίσεις στα σύνορά τους.

Οι χώρες αυτές «θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Frontex» αλλά επίσης και «στην αλληλεγγύη των χωρών μελών» που θα στέλνουν αστυνομικούς για να βοηθήσουν στα σύνορα, είπε.

Ο Μακρόν θέλει επίσης να γίνονται τακτικές πολιτικές συναντήσεις με αντικείμενο το μεταναστευτικό, όπως κάνουν ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.

Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπου ο Μακρόν διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται ότι θα αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τηρήσει ήπια στάση.

«Η προστασία των συνόρων μας είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για την ασφάλεια των Ευρωπαίων όσο και (…) για να αποφύγουμε τραγωδίες σαν αυτές που βιώσαμε», εξήγησε ο Μακρόν, αναφερόμενος στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Μάγχη στα τέλη Νοεμβρίου και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει επίσης ότι θα προωθήσει τις συζητήσεις γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη λόγω των διαφωνιών που εκφράζουν πολλές χώρες μέλη.

Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει «καλύτερη οργάνωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» με τη συνεργασία των χωρών προέλευσης και των χωρών τράνζιτ «ώστε να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων, να αποφύγουμε τις ροές, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, να εναρμονίσουμε τους κανόνες μας, ιδίως για το άσυλο».

Οικονομία

Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, που μέχρι τώρα καθοριζόταν από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επανεξεταστεί, σημείωσε ο Μακρόν, με στόχο, όπως είπε, να καλυφθεί «η ανάγκη για νέες επενδύσεις» μετά την πανδημία της Covid-19.

Με την υγειονομική κρίση «βάλαμε σε παρένθεση την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων», υπενθύμισε. «Πρέπει να επανέλθουμε στους κανόνες που επιτρέπουν τη σύγκλιση των οικονομικών μας» αλλά δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα και «να επανέλθουμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να συζητήσει εάν αρκεί το πακέτο ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την Covid-19.

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν είμαστε υπέρ ή κατά του 3% (ο κανόνας για έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ της χώρας). Έχουμε φύγει από αυτό. Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες για να παραμείνουμε ένας σοβαρός φορέας, σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο Μακρόν σκοπεύει να συγκαλέσει μια ειδική σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο με στόχο να καθοριστεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης.

Η ΕΕ πρέπει να μετατραπεί σε χώρο «παραγωγής, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας» έχοντας «μια εμμονή: τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, μέχρι την άνοιξη του 2022 θα έχει συνταχθεί από την ΕΕ το προσχέδιο για την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου που συμφωνήθηκε φέτος.

Το Παρίσι θα εργαστεί επίσης για την υιοθέτηση ενός «αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Πηγή cnn.gr

Τραγωδία στο Μεξικό: Τουλάχιστον 49 μετανάστες νεκροί σε τροχαίο

Τουλάχιστον 49 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων πιστεύεται πως ήταν από την Ονδούρα, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη φορτηγό στο οποίο επέβαιναν στο νοτιοδυτικό Μεξικό, ανακοίνωσε η εισαγγελία της πολιτείας Τσιάπας.
Άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, στο δυστύχημα που σημειώθηκε κοντά στην πολιτειακή πρωτεύουσα Τούστλα Γκουτιέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Ρουτίλιο Εσκανδόν
, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς τα θύματα.

Οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι μέσα στο φορτηγό ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε στον μεξικανικό Τύπο η Πολιτική Προστασία.
«Οι ευθύνες (για το δυστύχημα) θα αποδοθούν όπως ορίζει ο νόμος», είπε ο κυβερνήτης.

Το δυστύχημα έγινε κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, πύλη εισόδου των μεταναστών που φεύγουν κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ) και προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Η μεταφορά τους με φορτηγά είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους των διακινητών.

Πηγή pierianews.gr

Συρίγος για Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Δεν είναι κυβερνητική επιλογή η καθυστέρηση

«Υπάρχουν τρείς προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες σχετίζονται και μ' ένα προεδρικό διάταγμα, που πρέπει να εγκριθεί επίσης από το ΣτΕ» είπε ο Άγγελος Συρίγος

Αστυνομικές επιχειρήσεις για να κλείσουν τα αναρχικά στέκια στους χώρους του ΑΠΘ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης.

«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο συμβάντα μέσα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το πρώτο σχετίζονταν με εκείνη την ομάδα, που έπαιζαν το παιχνίδι “νύχτα στο Παλέρμο”, που φέρεται αν τους επιτέθηκε ομάδα τριάντα ατόμων, όπως ακούστηκε ή πέντε ατόμων, όπως έγραψαν οι ίδιοι στη μήνυσή τους, που έκαναν στην αστυνομία. Επ` αυτού έχει επιληφθεί η αστυνομία και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο, δεν θέλω να πω κάτι άλλο πάνω σ΄αυτό. Το δεύτερο είναι το περιστατικό, που συνέβη με κάποιους που μπήκανε μέσα και άρχισαν να βάφουν με μπογιές τους τοίχους. Όλο αυτό το περιστατικό διήρκησε 10 λεπτά ακριβώς. Δηλαδή μπήκαν μέσα και έφυγαν τρέχοντας. Και τα δύο περιστατικά εγώ τα συνδέω με το γεγονός ότι επίκειται κλείσιμο ενός από τα στέκια, μάλλον του μοναδικού στεκιού, ας μου επιτραπεί ο όρος, που είναι μέσα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Βιολογικό για την ακρίβεια, όπου θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες μεγάλη βιβλιοθήκη, που θα εξυπηρετεί όλη τη σχολή θετικών επιστημών» είπε ο κ. Συρίγος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκκρεμότητα σύστασης της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν τρείς προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες σχετίζονται και μ' ένα προεδρικό διάταγμα, που πρέπει να εγκριθεί επίσης από το ΣτΕ. Αυτά θα πάνε μαζί το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, δεν είναι κυβερνητική επιλογή η καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή η αστυνομία, όποτε υπάρχει παράνομη πράξη μπαίνει μέσα».

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας, ο ίδιος υπογράμμισε πως σε πείσμα όσων αντιδρούσαν στην προοπτική της δια ζώσης διδασκαλίας, τα αποτελέσματα είναι θετικά: «Μετά από τρεις μήνες λειτουργίας διαπιστώνουμε ότι πρώτα απ΄ όλα οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 81% - από τα υψηλότερα στην ελληνική κοινωνία - ενώ οι καθηγητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 93%, το υψηλότερο στην ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά δεν έχουν εμβολιαστεί εκείνοι, που έχουν προβλήματα υγείας από τα μέλη ΔΕΠ. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό».
Πηγή alfavita.gr


Πρόσφυγες και αστυνομικοί σπάνε τα στερεότυπα και συναντώνται σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα


Ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων επιχειρούν να στείλουν το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η Δράση Αστυνομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, στις 7 μμ, στο γήπεδο της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη, οι δύο ομάδες, οι πρόσφυγες και οι αστυνομικοί, θα έρθουν αντιμέτωπες, αλλά με ένα διαφορετικό, διασκεδαστικό τρόπο, προκειμένου να σπάσουν τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν αυτές τις δύο κοινωνικές ομάδες.

Η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ως στόχο της την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάργηση των διακρίσεων και τη διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Παράλληλα, το σωματείο εργάζεται στην κατεύθυνση της προώθησης και υποστήριξης της ισότητας, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των αστυνομικών, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την εθνική-εθνοτική καταγωγή, το θρήσκευμα, την κατάσταση υγείας, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου.


Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αποτελείται από αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς και φιλοδοξεί να εντάξει σύντομα και γηγενείς. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Φόρουμ και συντονιστής του αγωνιστικού τμήματος, Χρήστος Λαζαρίδης, η ομάδα συγκροτήθηκε πριν από τρεισήμισι χρόνια ως ανάγκη της ίδιας της κοινότητας προσφύγων και μεταναστών και πλέον λειτουργεί «ως ένα καλό εργαλείο χαρτογράφησης και ένταξης». «Μέσα από τη χαρτογράφηση των αναγκών, της επαγγελματικής εμπειρίας και των δεξιοτήτων των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ομάδα, βοηθώνται στη συνέχεια να ενταχθούν εργασιακά», συμπληρώνει ο ίδιος. 

Στην ομάδα αλληλεπιδρούν άτομα από διάφορες χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία, Γκαμπόν, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Καμερούν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και Συρία.


Ο αγώνας οργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.


ΠΗΓΗ   real.gr