Η περιφερειάρχης της περιοχής του Παρισιού και υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βαλερί Πεκρές, επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Σάμο από τις 14 ως τις 16 Ιανουαρίου.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη της Βαλερί Πεκρές στο εξωτερικό και, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, η υποψήφια ήθελε να εγκωμιάσει και να αναδείξει τα θετικά αποτελέσματα της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και να θυμίσει ότι και η ίδια τάσσεται κατά της ασύντακτης μετανάστευσης.

Την Παρασκευή η Βαλερί Πεκρές επισκέφθηκε την Ακρόπολη και ανέβηκε και στον Λόφο των Μουσών. Συνοδευόταν, στην επίσκεψή της στην Ελλάδα, από τον βουλευτή του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, Ερίκ Σιοτί, και τον πρώην Επίτροπο για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, η Βαλερί Πεκρές είχε επισκεφθεί το Ηρώδειο και από εκεί εξήγησε τον λόγο της επίσκεψής της στην Ελλάδα: αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως «λίκνο της Δημοκρατίας» ως μια χώρα που τόσα προσέφερε στην Ευρώπη στα πεδία της φιλοσοφίας, του πολιτισμού και της πολιτικής. «Το θέμα είναι να επιστρέψουμε το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε, και τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε που πηγαίνουμε αν δεν ξέρουμε από που προερχόμαστε».

Η Βαλερί Πεκρές εγκωμίασε και τις δραστικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους και επεσήμανε ότι αυτές απέδωσαν καρπούς. Επαίνεσε την Ελλάδα ως μια «αποφασισμένη χώρα», «θαρραλέα», όπως αναφέρει η Le Monde.
Η Βαλερί Πεκρές στο μέσον, αριστερά ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί και δεξιά ο πρώην Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Πίσω από τη Βαλερί Πεκρές η ευρωβουλευτής Ναντίν Μορανό. Επίσκεψη στην Ακρόπολη, φωτογραφία Le Monde

«Πρόκειται για ένα συμβολικό ταξίδι», ανέφερε και ο βουλευτής Ερίκ Σιορί, κατεβαίνοντας από τον Λόφο των Μουσών. Όπως και το προηγούμενο ταξίδι της Βαλερί Πεκρές, τέλη Δεκεμβρίου 2021, στην Αρμενία, έτσι και το ταξίδι στην Ελλάδα, «δείχνει την αφοσίωσή της στον πολιτισμό μας, σε αυτά τα οποία θέλουμε να διατηρήσουμε», πρόσθεσε.
Η Βαλερί Πεκρές μπροστά στα Ηρώδειο/Φωτογραφία ΑΡ

Την Παρασκευή, η Βαλερί Πεκρές είχε ιδιωτικό γεύμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Monde, οι δύο πολιτικοί έφαγαν «μια ελληνική μπουγιαμπέσα» και ήπιαν ένα ποτήρι κρασί Σαντορίνης. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου «Κατά τη διάρκεια του γεύματος επαναβεβαιώθηκε το παραδοσιακά εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου είναι μέλη η ΝΔ και οι Ρεπουμπλικανοί (LR), και έγινε εκτενής ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο γεύμα παρέστησαν o πρώην Επίτροπος της ΕΕ Michel Barnier και ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου».

Εγκώμια για τη μεταναστευτική πολιτική από τη Σάμο

Το Σάββατο, η υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε τη Σάμο, όπου εγκαινιάστηκε πρόσφατα μια κλειστή δομή για μετανάστες, η οποία χρηματοδοτήθηκε ολοκληρωτικά από την ΕΕ (43 εκατ. ευρώ). Η συγκεκριμένη δομή, γράφει η Le Monde, αντικατέστησε τις παράγκες που είχαν εγκατασταθεί στο Βαθύ, όπου οι μετανάστες ζούσαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε στο ήμισυ στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Η Βαλερί Πεκρές εγκωμίασε την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και έκανε λόγο για «πρότυπο αποτελεσματικότητας», ενώ ζήτησε να γίνει μοντέλο έμπνευσης η Ελλάδα για την πολιτική «της ορθής διαχείρισης και ανθρωπιάς ταυτόχρονα».
Η Βαλερί Πεκρές στη δομή της Σάμου

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στο 48ωρο ταξίδι της Βαλερί Πεκρές στην Ελλάδα, «με το οποίο επιθυμεί να θέσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην καρδιά της προεκλογικής της εκστρατείας», όπως αναφέρουν. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές προφίλ, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, αφού οι προεδρικές εκλογές είναι τον ερχόμενο Απρίλιο και η Βαλερί Πεκρές έχει υπηρετήσει μόνο ως περιφερειάρχης Παρισιού, ενώ είναι άγνωστη εκτός συνόρων. Ας σημειωθεί ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές η Βαλερί Πεκρές έχει ποσοστό ίσο με αυτό της Μαρίν Λεπέν (16%), ενώ δεν δείχνει να απειλεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη και αν περάσει στον δεύτερο γύρο.

Πηγή iefimerida.gr