Ο υπολογισμός της στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, στην Αστυνομία δεν ισχύει.


Ισχύει όμως για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με το άρθρο 65 του Ν 4504 ΦΕΚ Α’ 184/29.11.2017

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αποτελεί διάκριση αλλά ταυτόχρονα και καταφωρη αδικία κυρίως για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που έχουν καταταγεί με διαγωνισμους (πανομοιότυπους) που είχαν σαν απαραίτητη προϋπόθεση την εκπληρώσει των στρατιωτικών υποχρεώσεων ειδικά για τους καταταγεντες μέχρι την 31_12_1995 που δεν υπήρχε εναλλακτική μέθοδος εισαγωγής (πανελλαδικές, ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες,μετατάξεις κλπ) στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Έτσι λοιπόν ο νομοθέτης για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχει προβλέψει ότι εφόσον δεν υπήρχε άλλη μέθοδος Εισαγωγής και η εκπληρώσει των στρατιωτικών υποχρεώσεων ήταν βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή στις σχολές αυτόν τον χρόνο τον υπολογίζει στην απόδοση βαθμού.

Αυτό ειδικά για τους καταταγεντες μέχρι την 31_12_1995 αλλά και για τους υπόλοιπους που βασική- απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στις σχολές προϋπόθεση χωρίς να υπάρχει μάλιστα εναλλακτική μέθοδος εισαγωγής θα αποτελούσε ηθική δικαίωση, κίνητρο απόδοσης σε έμπειρα στελέχη, αλλά θα επιτυγχάνονταν ισότητα-ισονομία για στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που εισήχθησαν στις σχολές με τις ίδιες προϋποθέσεις αλλά με διαφορετική μεταχείριση-εξέλιξη.

Επίσης θα δινόταν οικονομική ανάσα σε στελέχη που έχουν πληγεί περισσότερο με τις περικοπές τα χρόνια της κρίσης, καθώς και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου-βαθμολόγιου.

Αυτή δε η διαφορετική μεταχείριση έχει αντίκρισμα και στις αποδοχές των εν ενεργεία αλλά και στις συνταξειμες αποδοχές.

Αυτό αναγκάζει το ήδη ηλικιακά καταπονημενο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ να παραμένει στην ενεργή δράση για αρκετά παραπάνω χρόνια ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα προαγωγής.

Επίσης ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών.


NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4504 ΦΕΚ Α’ 184/29.11.2017

Όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4876/2021.

Άρθρο 65


Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό

1. Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2012 αντικαθίσταται, από την έναρξη ισχύος του, ως εξής:

«β) Επικελευστής: δύο (2) έτη πραγματικής υπηρεσίας, όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, τρία δε (3) έτη, όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.».


2. Η περίπτωση α΄ της παρ. 7 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2012 αντικαθίσταται, από την έναρξη ισχύος του, ως εξής:

«α) Λιμενοφύλακας: επτά (7) έτη πραγματικής υπηρεσίας, όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, οκτώ (8) δε έτη, όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.».

3. Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.


Σιμόπουλος Βαγγέλης

Γεν.Γραμματέας Ομίλου αστυνομικών Θεσσαλονίκης-Μέλος ΕΑΥΘ- Μέλος ΑΣΠΑ


ΠΗΓΗ   uniformnews.gr