Γράφει η Κατερίνα Τσομπανίδη, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης


Ακολουθώντας όλες τις επίσημες διαδικασίες, και μετά από προσωπική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Συνοριακών Φυλάκων Σάμου, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, πραγματοποιήθηκε μία ανεπίσημη συνέντευξη, ενημερωτικού και συμπληρωματικού χαρακτήρα, με καίριο ρόλο στην εκπόνηση ακαδημαϊκής εργασίας του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στα πλαίσια του μαθήματος Ομάδες Συμφερόντων και Κοινωνικά Κινήματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης επιλέχθηκε ως θέμα έρευνας και ανάλυσης ο συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία.

Η παρουσίαση μιας νεοσύστατης Πρωτοβάθμιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ήταν, χωρίς να μειώνω και να απαξιώ τις υπόλοιπες Πρωτοβάθμιες, Δευτεροβάθμιες και Τριτοβάθμιες Ενώσεις, το ιδανικό θέμα κατ εμέ για να ασχοληθώ σχολαστικά, λόγω καταγωγής αλλά και αναγνώρισης του επαγγελματισμού των Συνοριακών Φυλάκων και της εθελοντική τους δράσης.

Οι προκηρύξεις για τους Συνοριακούς Φύλακες πέραν της παροχής θέσεων εργασίας, κατάφεραν να επιφέρουν μία σχετική τάξη στα σύνορα της χώρας. Ο επαγγελματισμός των Συνοριακών Φυλάκων αναγνωρίστηκε τόσο από το κράτος, όσο και από ανεξάρτητες στατιστικές αρχές, οι οποίες καταγράφουν την αποτελεσματικότητα του έργου σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με την ίδρυση μάλιστα των Ενώσεων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια κλίμακα επιβεβαιώνεται το οργανωτικό πλάνο της Ελληνικής Αστυνομίας.


Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Σάμου είπε μεταξύ άλλων, « Η πρόσληψη μας στην Ελληνική Αστυνομία δεν περιορίζεται στην εκτέλεση τις 8ωρης εργασίας μας [...] Ιδρύσαμε αυτή την Ένωση γιατί πιστεύουμε στην καινοτομία και την εξέλιξη του θεσμού, θέλουμε να στηρίξουμε τους συνεργάτες μας έμπρακτα σε υπηρεσιακό και προσωπικό τομέα αλλά και να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, είτε με την επαγγελματική μας υπόσταση είτε με την ανθρωπιστική. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τη στολή βρίσκεται ένας άνθρωπος.»


Στην συνέντευξη συμμετείχε και ο Συνοριακός Φύλακας, Θοδωρής Βούρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει την κοινωνική ευαισθητοποίηση, το βάρος ευθύνης, ταυτόχρονα όμως και την περηφάνια που φέρουν αυτός και οι συνάδελφοι του όσον αφορά την σωστή λειτουργία της Δομής και την φύλαξη των συνόρων της Σάμου. Ένα προσωπικό του σχόλιο ήταν, « Προσπαθούμε μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις γνωστικού και υπηρεσιακού χαρακτήρα να γίνουμε ακόμα καλύτεροι για το έργο που μας έχει αναθέσει το κράτος. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας, όμως η αγάπη για τον τόπο μας και οι προσδοκίες που έχουμε για αυτόν, μας δίνει δύναμη να ανταποκρινόμαστε στα πάντα».

Η παροχή προσωπικού για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού στον καταστροφικό σεισμό, στις πλημμύρες, στις φωτιές που ταλαιπώρησαν το νησί της Σάμου την περίοδο 2020-2021, η δωρεά που πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο Πολύτεκνων Σάμου και Ικαρίας, η αγορά δώρων στα παιδιά συναδέλφων κατά την εορταστική περίοδο, η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και τέλος, η άψογη συνεργασία για την συγγραφή ακαδημαϊκής εργασίας, είναι μόνο ένα δείγμα της μεγαλοψυχίας και διορατικότητας των μελών της ΕΣΦΥΣ.


bordernews.gr