Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο  Δ Ε Λ Τ Ι Ο

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΥΦΥ με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


Με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Η Ομοσπονδία μας κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο είκοσι-τεσσάρων κλαδικών αιτημάτων που αφορούν ασφαλιστικά, εργασιακά, μισθολογικά και υπηρεσιακά ζητήματα, τα οποία απασχολούν το σύνολο των μελών μας. Ειδικότερα, η αντιπροσωπία μας επικεντρώθηκε στη στασιμότητα που έχει παρατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μείζονος σπουδαιότητας ζητήματα, προκειμένου να παρακινηθεί η Ηγεσία προς άμεση αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι:

Το νέο βαθμολόγιο που θεσπίστηκε πριν λίγους μήνες από την παρούσα Ηγεσία, παραμένει αδιάφορο για το σύνολο της βάσης και ιδιαίτερα για την κατηγορία μας, δεδομένου ότι ενισχύει και παρατείνει τη βαθμολογική στασιμότητα.

Οι μισθολογικές ανισότητες που προκάλεσε ο Ν. 4472/2017 στην κατηγορία του προσωπικού που προέρχεται, κατά την πρόσληψη, από συνοριακούς φύλακες, σήμερα παραμένει μισθολογικά στη γ’ κατηγορία, εν αντιθέσει με τους ομοιόβαθμους του αστυνομικούς, που τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης καθότι υπάγονται στη β’ μισθολογική κατηγορία.

Το ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς που διέπει τους Συνοριακούς Φύλακες με σύμβαση ορισμένου χρόνου δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους εν λόγω εργαζόμενους. Κατατέθηκε εκ μέρους μας η αναγκαιότητα άμεσης εξάλειψης της αβεβαιότητας εξέλιξης αυτών.

Τέλος, επισημάνθηκε από την Ομοσπονδία μας στον κ. Υπουργό, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας εκ μέρους του, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πλέον ζήτημα που διογκώνεται με την χορήγηση του ΒΟΕΑ από το Μετοχικό Ταμείου Στρατού, που έχει προσωρινό χαρακτήρα, χωρίς πράξεις εκκαθάρισης, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου αντιστοίχισης παλαιού και νέου μισθολογίου.

Από πλευράς του, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπως επίσης και στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την απαλλαγή των αστυνομικών από την ενασχόληση της Αστυνομίας με ξένα έργα και ιδιαίτερα τις επιδόσεις δικογράφων. Επίσης τάχθηκε θετικά στις προτάσεις που καταθέσαμε στη σύσκεψη για άμεσες παρεμβάσεις επί του βαθμολογίου που αφορούν την κατηγορία μας, αναμένοντας ολοκληρωμένο πλαίσιο από την Ομοσπονδία μας επί του θέματος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, επεσήμανε για ακόμη μια φορά, πως η στασιμότητα των ζητημάτων που κατέθεσε στον κ. Υπουργό, και τα οποία έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, αντικατοπτρίζει το χάσμα μεταξύ της βάσης των εργαζομένων και των πολιτικών προϊσταμένων. Η παρατεταμένη διατήρηση της στασιμότητας σε σημαντικά ζητήματα, θα ενισχύσει την απογοήτευση που χαρακτηρίζει σήμερα τον κάθε συνάδελφο και θα ενισχύσει την κατεύθυνση της πλήρους απαξίωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον ουσιαστικό τους ρόλο.

Ευελπιστούμε πως η παρούσα πολιτική Ηγεσία με την υποστήριξη και της Φυσικής, θα αφουγκραστεί τόσο τις ανησυχίες, όσο όμως και τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν τον Κλάδο μας και θα εργαστεί μεθοδικά για την εξάλειψή τους προσδίδοντάς τους την αναγκαία θετική εξέλιξη αποτρέποντας δυσάρεστες για όλους μας αντιδράσεις.


bordernews.gr