Ο αριθμός των θυμάτων σωματεμπορίας που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κέντρα κράτησης μεταναστών έχει υπερδεκαπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο Guardian.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Focus on Labor Exploitation (Flex) απέκτησε δεδομένα για την ελευθερία της πληροφόρησης που δείχνουν ότι το 2017 86 άτομα – το 14% των ύποπτων ότι ήταν θύματα εμπορίας – έλαβαν τις γνωστές ως θετικές εύλογες αποφάσεις αφού εγκλωβίστηκαν .

Αυτή η απόφαση δείχνει ότι κάποιος είναι πιθανό θύμα της σύγχρονης δουλείας. Μέχρι το 2020 ο αριθμός είχε εκτιναχθεί σε 1.053 άτομα – το 86% των ύποπτων ότι ήταν θύματα εμπορίας – λαμβάνοντας θετικές εύλογες αποφάσεις.

Ενώ μέρος της αύξησης είναι πιθανό να οφείλεται στις καλύτερες διαδικασίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, οι ακτιβιστές κατά της εμπορίας ανθρώπων λένε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός από αυτά τα θύματα δεν αναγνωρίζεται προτού ληφθεί απόφαση για τον εγκλεισμό τους.

Οργανώσεις όπως το After Exploitation, το Women for Refugee Women και το Detention Action έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις όπου θύματα εμπορίας κρατούνται για αρκετούς μήνες και σε μία περίπτωση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά επειδή η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι οι νέες πολιτικές θα οδηγήσουν σε εγκλωβισμό περισσότερων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα πιθανά θύματα της εμπορίας ανθρώπων που τίθενται σε κράτηση για μετανάστες είναι πιθανό να πρέπει να προσκομίσουν ιατρικές αποδείξεις για μελλοντικές βλάβες στους αξιωματούχους για να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αποφυλάκισής τους – οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για άλλους που κρατούνται. Πριν από την εισαγωγή των νέων κανόνων, υπήρχε μεγαλύτερη αναγνώριση της ευπάθειας αυτής της ομάδας.

Η νεοσυσταθείσα Αρμόδια Αρχή Επιβολής Μετανάστευσης έχει την εξουσία να αποφασίζει εάν κάποιος είναι ή όχι θύμα εμπορίας όταν κρατείται και σε ορισμένες περιπτώσεις όταν δεν κρατείται.

Ο Peter Wieltschnig, του Flex, είπε ότι η κράτηση ήταν ένα απαράδεκτο περιβάλλον για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία των κρατουμένων. Προειδοποίησε ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προθυμία των θυμάτων να εμφανιστούν και να αναζητήσουν βοήθεια εάν το καθεστώς μετανάστευσης είναι αβέβαιο.

«Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης με επίκεντρο την επιβολή της μετανάστευσης είναι θύματα αποτυχίας. Δείχνει μια συστημική αποτυχία στην παροχή ευκαιριών για την αποκάλυψη της εμπορίας ανθρώπων ή της σύγχρονης δουλείας, έτσι ώστε τα θύματα να μπορούν να εντοπιστούν και να υποστηριχθούν αντί να κρατηθούν», είπε ο Wieltschnig.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το αποτρόπαιο έγκλημα της σύγχρονης δουλείας. διασφαλίζοντας ότι παρέχεται στα θύματα η υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της ζωής τους και ότι οι υπεύθυνοι διώκονται ποινικά.

«Οι αποφάσεις για κράτηση λαμβάνονται κατά περίπτωση και τα ευάλωτα άτομα θα κρατούνται μόνο όταν τα στοιχεία ευαλωτότητας στη συγκεκριμένη περίπτωσή τους αντισταθμίζονται από τους λόγους μετανάστευσης, όπως ο κίνδυνος απόδρασης ή η προστασία του κοινού.

«Το προσωπικό στα κέντρα απομάκρυνσης μετανάστευσης εκπαιδεύεται σχετικά με τον εθνικό μηχανισμό παραπομπής και ως εκ τούτου τα πιθανά θύματα της σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται τακτικά στην κράτηση».

Πηγή karfitsa.gr