Οι Αρχές από τη Βουλγαρία, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, έβαλαν τέλος σε ένα δίκτυο απατεώνων που σχετιζόταν με διαδικτυακές επενδύσεις και που εμπλέκονται με ξέπλυμα χρήματος.


Στις 26 Ιανουαρίου, αξιωματικοί της Αστυνομίας της Βουλγαρίας συνέλαβαν έναν ύποπτο για εξαπάτηση κυρίως Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερευνήθηκαν συνολικά 24 τοποθεσίες, ενώ αξιωματικοί ανέκριναν 66 μάρτυρες στη Σόφια και στο Μπουργκάς. Επιπλέον, κατασχέθηκε πληθώρα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οικονομικές πληροφορίες και ηχογραφήσεις.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών που είχαν χάσει όλες τις καταθέσεις τους στην διαδικτυακή απάτη. Η εγκληματική οργάνωση είχε δημιουργήσει ιστοσελίδες και τηλεφωνικά κέντρα που φαινόταν νόμιμα αλλά στην πραγματικότητα ήταν απάτη.

Η δραστηριότητα πραγματοποιούταν από δύο τηλεφωνικά κέντρα. Ενώ ενεργούσαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι τηλεφωνητές που μιλούσαν γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά, επικοινωνούσαν με πιθανούς επενδυτές, με υποσχέσεις για σημαντικά κέρδη. Ως αποτέλεσμα, αρκετές εκατοντάδες θύματα έκαναν σημαντικές επενδύσεις αλλά στη συνέχεια έχασαν όλα τα χρήματά τους.

Το 2019, οι βουλγαρικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες και η Eurojust δημιούργησε μια κοινή ομάδα έρευνας μεταξύ Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Σερβίας και Europol. Μετά από πέντε συντονιστικές συναντήσεις με την Europol και την Eurojust, τα μέλη κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία. Η βουλγαρική αστυνομία, με την υποστήριξη των σερβικών αρχών, έβαλε τέλος και στα δύο τηλεφωνικά κέντρα.


ΠΗΓΗ epixeiro.gr